فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 12 (زمستان 1394)

فصلنامه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فخرالسادات هاشمیان، هادی زندیان، جواد آقامحمدی صفحه 1
    آموزش، محور توسعه و مدار تحول در جامعه و ابزاری مهم برای رسیدن به پیشرفت اجتماعی و اقتصادی کشورها است. رشد روزافزون جمعیت و تقاضای فزاینده برای آموزش و ارتقای کیفیت و کارایی آن از یک سو و محدودیت شدید منابع مالی دولتی و سیر نزولی سهم آموزش و پرورش از درآمد ملی از سوی دیگر، منجر به عدم تعادل میان ظرفیت امکاناتی آموزش و پرورش در مقابل انتظارات متعدد و متنوع جامعه شده است و بر طبق نظریات اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد و سرمایه انسانی، ضرورت واگذاری ارائه خدمات در این حوزه به بخش خصوصی را موجب می گردد. مقاله حاضر با هدف شناسایی علل، چالش ها، روش ها و بازخورد های حاصل از خصوصی سازی آموزش در جوامع گوناگون، به شیوه مروری و با رویکرد انتقادی، به بررسی پژوهش های انجام گرفته در این زمینه می پردازد. نتایج بررسی ها نشان داد که خصوصی سازی آموزش، علاوه بر کاهش فشار بر بودجه دولت وکارآیی بیشتر در استفاده از منابع مالی و امکانات، موجب افزایش کیفیت آموزش خواهد شد. لکن، نیاز های مختلف موجود در کشور های توسعه یافته و در حال توسعه به این معنا است که انگیزه های مشارکت در خصوصی سازی آموزش با هم تفاوت دارند و شکل خصوصی سازی پذیرفته شده، متناسب با شرایط اقتصادی و جمعیتی هر کشور، خاص همان کشور است.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، خصوصی سازی آموزش، مشارکت در آموزش
  • علی محمدی، پیام شجاعی، زهرا اکبری، بهاره کایدان صفحه 27
    هدف اصلی این مقاله ارزیابی عملکرد استان های کشور بر اساس انجام پروژه های عمرانی ملی در پایان برنامه چهارم توسعه است. برای این منظور با بکارگیری شاخص های ارزیابی این پروژه ها که توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری منتشر می شوند، اولویت بندی استان های کشور انجام می گیرد. با استفاده از تصمیم گیری چندمعیاره و تحلیل تطبیقی، نتایج مختلفی که از روش های چندمعیاره بدست می آید ارزیابی ن هایی شد. ماتریس تصمیم گیری چندمعیاره بر اساس 6 شاخص ارزیابی پروژه و داده های حاصل از آنها برای 31 استان کشور ایجاد شد و با بکارگیری آنتروپی شانون وزن هر یک از این شاخص های ارزیابی پروژه استخراج گردید. بر این اساس نتایج حاصل از بکارگیری روش ویکور نسبت به روش تاپسیس با توجه به این که مبتنی بر حل سازشی است ارجحیت دارد. طبق روش ویکور به ترتیب استان های ایلام، خوزستان و خراسان رضوی و بر اساس روش تاپسیس استان های سمنان، همدان و ایلام بالاترین رتبه را بدست آوردند.
    کلیدواژگان: برنامه چهارم توسعه، پروژه های عمرانی، تحلیل تطبیقی، تصمیم گیری چندمعیاره
  • کریم شاطری، خدایار ابیلی، علی رضاییان، آرین قلی پور، شعله مرادفام صفحه 51
    در بند 2-7 سیاست های کلی «علم و فناوری»، بر حفظ و نگهداشت سرمایه های انسانی تاکید شده، موضوعی که امروزه دغدغه بسیاری از سازمان ها به شمار می رود. به همین منظور، در پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی، به مطالعه عوامل موثر بر حفظ و نگهداشت نخبگان و استعداد های سازمانی در صنعت برق ایران پرداخته شده است. در این راستا با تعداد 19 نفر از خبرگان دانشگاهی، مدیران و معاونان منابع انسانی و نخبگان و استعداد های صنعت برق مصاحبه هایی عمیق بعمل آمد. برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل موضوعی(تم) استفاده شد و روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بررسی توسط اعضاء، چند سویه نگری منابع داده هاو تحلیل موارد منفی/مخالف تضمین گردید. همچنین، به منظور سنجش پایایی کد گذاری های انجام شده، از روش های پایایی بازآزمون و توافق درون موضوعی استفاده شد. پس از مرور و سازماندهی متون مصاحبه ها، محقق کدها یا مفاهیم اولیه را شناسایی نمود و در ادامه کد های مشابه در طبقه هایی خاص قرار گرفتند. سپس، برای هر یک از این طبقات عناوینی، که نمایانگر کل کد های آن طبقه باشند، انتخاب گردید و در نتیجه، مقوله های اصلی اثرگذار بر نگهداشت نخبگان در صنعت برق ایران، در قالب عوامل سازمانی، عوامل شغلی و سازوکار های نگهداشت، شناسایی شد.
    کلیدواژگان: نگهداشت استعدادها، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، سازوکار های نگهداشت، صنعت برق ایران
  • علی فقه مجیدی، زهرا ضرونی، شهلا صمدی پور صفحه 79
    در رابطه با جهانی شدن دو دیدگاه وجود دارد؛ بر اساس رویکرد اول جهانی شدن منجر به اقتصادی با ثبات برای کشورهای درحال توسعه ، رشد و کاهش فقر می شود و بر اساس رویکرد دوم، موجب تشدید نابسامانی های اقتصادی، فقر و گسترش آسیب پذیری اقتصادی این کشورها خواهد شد. در این پژوهش اثر جهانی شدن بر فقر در کشورهای درحال توسعه در دوره 2014-1990 با استفاده از روش داده های ترکیبی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد جهانی شدن در کشورهای درحال توسعه بر فقر اثرگذار بوده به طوری که جهانی شدن در ابعاد اقتصادی ، اجتماعی، سیاسی و کلی در کشورهای با درآمد بالاتر از میانگین اثر منفی و معنی داری بر فقر دارد. جهانی شدن اقتصادی و سیاسی در کشورهای با درآمد پایین اثر معنی داری بر فقر ندارد، ولی جهانی شدن اجتماعی اثر مثبت و معنی دار و جهانی شدن کل اثر منفی و معنی دار بر افزایش فقر در کشورهای درحال توسعه با درآمد پایین تر از میانگین داشته است .
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فقر، کشورهای درحال توسعه، داده های ترکیبی
  • فریده پرویزی کشکولی، مسعود نونژاد صفحه 99
    هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر تلاطم نرخ حقیقی ارز بر صادرات غیر نفتی ایران به کشور های عمده طرف تجاری با استفاده از داده های فصلی در بازه زمانی2014:4-2001:1 می باشد. در این راستا، ابتدا تلاطم نرخ حقیقی ارز با استفاده از روش واریانس ناهمسانی شرطی خود بازگشتی تعمیم یافته (GARCH) محاسبه شده است. سپس، اثر تلاطم نرخ حقیقی ارز بر صادرات غیر نفتی ایران با تکیه بر مدل جاذبه و به روش رویکرد عملی حداقل مربعات تعمیم یافته (FGLS) برآورد شده است. نتایج کلی نشان می دهند که، تولید ناخالص داخلی ایران، تولید ناخالص داخلی کشورهای عمده طرف تجاری دارای اثر مثبت و معنادار، از طرف دیگر، فاصله جغرافیایی بین ایران و کشور های عمده طرف تجاری ، متغیر لیندر و تلاطم نرخ حقیقی ارز دارای اثر منفی و معنادار بر صادرات غیر نفتی ایران به کشور های عمده طرف تجاری می باشد. بنابراین مطابق انتظار افزایش در تلاطم نرخ حقیقی ارز موجب کاهش صادرات غیر نفتی ایران به کشورهای عمده طرف تجاری می شود.
    کلیدواژگان: تلاطم نرخ حقیقی ارز، صادرات غیر نفتی، مدل GARCH، مدل جاذبه، روش FGLS
  • ابوالفضل شاه آبادی، سارا ساری گل، حمید تنهایی صفحه 123
    هدف مطالعه حاضر تحلیل مقایسه ای جایگاه کشورهای عضو گروه D8 وG7 در شاخص های حکمرانی و آزادی اقتصادی طی دوره زمانی 2012-2000 است. زیرا در عصر کنونی، بهبود آزادی اقتصادی یکی از روش های عمده دستیابی به منابع مالی، پیشرفت های فناوری، دانش و مدیریت جهت دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و باثبات در کشورها است. از اینرو کشورها همواره در جستجوی راه هایی برای ارتقا هر چه بیشتر آزادی اقتصادی هستند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که وضعیت کشورهای درحال توسعه D8 در قیاس با کشورهای توسعه یافته G7 در شاخص های حکمرانی و آزادی اقتصادی نامناسب است. همچنین براساس نتایج مطالعه به نظر می رسد، کشورهایی که در بهبود شاخص های حکمرانی موفق تر عمل کرده اند؛ اقتصادهای آزادتری هستند. از اینرو انتظار برآن است، سیاست گذاران و تصمیم گیران اقتصادی کشورهای مورد مطالعه در برنامه ریزی های اقتصادی اهمیت ویژه ای برای بهبود مولفه حکمرانی قائل باشند و زمینه بهبود شاخص های آزادی اقتصادی را مهیا نمایند.
    کلیدواژگان: حکمرانی، آزادی اقتصادی، کشورهایG7 و D8
  • سعید راسخی، وجیهه جباری صفحه 149
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثر بی ثباتی اقتصادی بر رقابت پذیری بین المللی بخش کشاورزی ایران است. در این راستا، ابتدا با بکارگیری الگوی خودرگرسیونی واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته(GARCH) ، نوسانات نرخ واقعی ارز اندازه گیری و سپس، معادله رقابت پذیری با لحاظ کردن این نوسانات برای دوره زمانی2011-1995 برآورد شده است.
    نتایج حاصل از برآورد الگوی داده های تابلویی نشان می دهد، بی ثباتی اقتصادی اثر منفی و معنادار بر رقابت پذیری بخش کشاورزی ایران دارد. همچنین، بر اساس سایر نتایج این مقاله، سرمایه سرانه و بهره وری کل عوامل تولید اثرمثبت؛ و اندازه دولت، شوک خارجی(بحران مالی)، نوسانات ارزش افزوده بخش کشاورزی و شرایط آب و هوایی اثر منفی و معنادار بر رقابت پذیری بخش کشاورزی ایران طی دوره زمانی مورد مطالعه دارند. در چارچوب نتایج بدست آمده در این تحقیق، توجه به عوامل موثر بر رقابت پذیری و تدوین استراتژی مشخص و مناسب برای صادرات مستمر محصولات کشاورزی جهت جلوگیری از بی ثباتی صادرات و از دست دادن بازار ضروری است.
    کلیدواژگان: بی ثباتی اقتصادی، رقابت پذیری بین المللی، مزیت نسبی آشکار شده متقارن، بخش کشاورزی، ایران
|
  • Fakhrosadat Hashemian, Hadi Zandian, Djavad Aqamohammadi Page 1
    Education is the pivot of development and evolution in society and an important tool to achieve social and economic progress of countries. The ever-increasing growth of population and increased demand for education and improving the quality and efficiency on one hand and severe restrictions of public funds and declining trend of education share of national income on the other hand leads to an imbalance between facilities’ capacity of education against numerous and diverse expectations of society and according to economy’s theories based on free market and human capital, the necessity of transferring services to the private sector would be resulted. The present article with the goal of identifying the causes, challenges, methodologies and feedbacks resulted from privatization of education in different societies deals with investigating the researches conducted in this field by case study method and a critical approach. The results show that the privatization of education in addition to reducing the pressure on government budget and more efficiency in using funds and facilities will enhance the quality of education. However, the existing different needs in developed and developing countries mean that incentives to participate in the privatization of education are different and accepted privatization form is also specific to any country and economic and demographic conditions.
    Keywords: education, privatization of education, participation in education
  • Ali Mohammadi, Payam Shojaee, Zahra Akbari, Bahare Kayedan Page 27
    This paper is aimed at evaluating the province performance in Iran based on national civil projects at the end of the fourth development planning. Therefore, by using these projects evaluation indices, published from strategic planning and control adjutancy of president, prioritizing of the province at the end of the fourth development is done. The results obtained from decision making multi criteria approach, were assessed finally by multi criteria decision making and comparative analysis. Multi criteria decision making matrix based on 6 projects evaluation indices and data from 31 provinces in Iran were gathered, and by Shanon entropy the weight of these indices for each project evaluation criteria extracted. Consequently, VIKOR method is more preferable than TOPSIS method due to Compromise solution. Based on VIKOR approach, Ilam province, Khozestan province and Khorasan Razavi province and based on TOPSIS approach Semnan province, Hamedan province and Ilam province have the highest ranks respectively.
    Keywords: fourth development planning, civil projects, Comparative analysis, Multi Criteria Decision Making
  • K. Shateri, K. Abili. A. Rezaeeian, A. Qolipour, S. Moradfam Page 51
    In clause 2-7 of science and technology’s general policies, the maintenance and retention of talents is highly emphasized. Therefore, the current study aimed to identify factors affecting the retention of talents in Iranian electric industry. To do so; a qualitative research method with case study approach was used. Statistical population included academic informants and electric industry’s human resource managers and talents from whom 19 individuals were purposefully selected and profoundly interviewed. The collected qualitative data were analyzed using thematic analysis and the validity was confirmed through techniques such as member checking, data source triangulation and negative/deviant case analysis. Also, re-test reliability and inter-coder reliability were used to assess coding reliability. After constant review of the interviews scripts, the codes or initial concepts were derived and then similar codes were abstracted into special categories, for which a label was selected that stood for all the codes under that category. Finally, the main factors influencing the retention of talents in Iranian electric industry were identified and categorized into organizational factors, job factors and retention mechanisms.
    Keywords: talent retention, organizational factors, job factors, retention mechanisms, Iranian electric industry
  • Ali Feqh Majidi, Zahra Zarouni, Shahla Samadi Pour Page 79
    Today, globalization is inescapable fact for all countries. Generally, there are two approaches related to globalization in economics; according to first approach globalization leads to stable economy in the developing countries, improving the economic welfare, decreasing of poverty and increasing the economic growth. In the second approach, this phenomenon leads to dispersing power and interests in these countries and as a result, increasing economic instability, poverty and economic vulnerability of these countries. In this study, the impacts of globalization on poverty in developing countries, upper and lower middle income, over the period 1990-2014 is investigated using panel data. The results show that economic, social, and political globalization and total index have negative and significant effect on increasing poverty in upper middle income countries, statistically. Furthermore, social and total index of globalization have positive and significant effect on increasing poverty in lower middle income countries while economic and political globalization do not have significant effect in these countries, statistically.
    Keywords: Globalization, poverty, developing countries, Panel Data
  • Masoud Nonejad, Farideh Parvizi Kashkouli Page 99
    The Main purpose of this study is to investigate the effect of real exchange rate volatility on Iran none oil exports to major trade partners by using quarterly data in the period of 2001:1-2014:4. For this reason, real exchange rate volatility is calculated by Generalized Auto Regressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) model. Then, real exchange rate volatility effect on Iran none oil export is estimated based on gravity model and by Feasible Generalized Least Squares (FGLS) method. On the overal results indicate that, gross domestic production of Iran, gross domestic production of major trade partners has significant positive effect, on the other hand geographical distance between Iran and major trade partners, Linder variable and real exchange rate volatility has significant negative effect on Iran none oil exports to major trade partners. Therefore as expected increasing in real exchange rate volatility will decrease Iran none oil exports of Iran to Major Trade Partners.
    Keywords: Real Exchange Rate volatility, None, Oil Exports, GARCH model, Gravity model, FGLS Method
  • Abolfazl Shahabadi, Sara Sarigol, Hamid Tanhaei Page 123
    This goal of present study is to analyze the comparative position of countries G7 and D8 countries in indicators of governance and economic freedom during the period 2000-2012. So, in the current era, economic freedom is one of the main ways to access financial resources, technological development, knowledge and management to achieve sustained and stable economic growth in the countries. Hence, countries are always searching for ways to promote more economic freedom. The results indicate that the situation developing countries D8 compared with developed countries G7 in governance and economic freedom indicators are inappropriate. According to the study results appear, countries that have been more successful in improving governance, are freer economies. Therefore, it is expected, economic politicians and decision-makers countries studied in economic planning to give particular importance to improving component of governance and provide field to improve the economic freedom index.
    Keywords: Governance, Economic Freedom, D8, G7 Countries
  • Saeed Rasekhi, Seyedeh Vajihe Jabari Page 149
    The main purpose of present research is to examine the impact of economic instability on Iran’s international competitiveness of the agricultural sector. In this framework, we have first measured the real exchange rate volatility by using generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) model, and then we have estimated the competitiveness equation including the volatility during time period 1995-2011. The results obtained from the panel data estimations show that the economic instability has a negative and significant effect on the competitiveness of Iran’s agricultural sector. Also, according to the other results, per capita capital, the total factor productivity have a positive and significant effect, and the government size, the external shocks(financial crisis) , value added volatility and climate situation have a negative and significant effect on the competitiveness. In the framework of the obtained results, it is necessary to pay attention on the factors affecting on competitiveness and the design of a certain and appropriate strategy for the continuous export of agricultural products to prevent the instability of export and loss of market.
    Keywords: Economic Instability, International Competitiveness, Revealed Symmetric Comparative Advantage, Agriculture Sector, Iran