فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 20 (زمستان 1396)

نشریه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 20 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی براتعلی پور *، محمدرضا امانی صفحات 1-20
    امروزه ارتباط بین فضای اینترنتی و محیط جامعه بر اعتراض های محلی و ملی تاثیرگذار بوده و به دگردیسی گسترده ای در فرهنگ های رسمی منجر شده است. در این معنا، شبکه های اجتماعی ابزاری برای جنبش های اجتماعی دانسته می شوند که معترضان هویت خود را در آن معنا کرده یا بروز می دهند. این جنبش ها در غیاب دستاوردهای سیاسی ملموس، به حوزه فرهنگ عمومی دسترسی مناسبی پیدا می کنند تا بتوانند از طریق جذب گسترده حامی در زمینه مسائل سیاسی تاثیرگذار باشند. آن ها از شبکه ها و فضای مجازی بهره می گیرند تا کنش های هویتی را در اجتماع شکل دهند. این پژوهش در صدد است تا با اتکای بر روش مقایسه ای، به پرسش از چگونگی ارتباط بین شبکه های مجازی و جنبش های اجتماعی جدید پاسخ دهد. مطالعه تحولات اجتماعی و سیاسی 2009 در ایران و 2012 در انگلستان، نشان می دهد جنبش های اجتماعی جدید با محوریت بخشیدن به کنش های هویتی، تلاش می کنند تا از شبکه های مجازی در راستای چیرگی بر کنترل اجتماعی الگوی فرهنگی، سازمان یابی جنبش های اجتماعی و گسترش اعتراض های مدنی بهره ببرند.
    کلیدواژگان: کنش های هویتی، جنبش های اجتماعی جدید، کنترل اجتماعی، ایران، انگلستان
  • اناهیتا روزی طلب *، عبدالکریم حسین پور صفحات 20-40
    هدف این مقاله بررسی رابطه علی بین انتشار سرانه دی اکسید کربن، سرانه مصرف انرژی، سرانه تولید ناخالص داخلی، آزاد سازی تجاری، توسعه مالی و جمعیت شهری در ایران برای دوره (1355-1394) است. از این رو با استفاده از آزمون هم انباشگی کرانه ها به بررسی رابطه بلندمدت بین متغیرهای فوق پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که کشش انتشار سرانه دی اکسید کربن نسبت به سرانه تولید خالص داخلی، آزاد سازی تجاری، سرانه مصرف انرژی و جمعیت شهری مثبت و نسبت به شاخص توسعه مالی منفی است. به علاوه، در این مقاله رابطه علی بین متغیرها مدل را با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری بر اساس آزمون علیت گرنجر بررسی شده است. نتایج آزمون علی نشان می دهد که یک رابطه علی دو طرفه از سرانه تولید ناخالص داخلی و توسعه مالی و رابطه علی یک طرفه از آزاد سازی تجاری، سرانه مصرف انرژی، شهر نشینی به انتشار سرانه دی اکسیدکربن وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، انرژی مصرفی، توسعه مالی، علیت، انتشار کربن
  • مهدیه رضاقلی زاده، مجید آقایی * صفحات 40-60
    با توجه به نقش و اهمیت صادرات صنعتی در رشد ارزش افزوده بخش صنعت و در نتیجه رشد و شکوفایی کل اقتصاد در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، در این تحقیق به بررسی این موضوع طی دوره زمانی 1373 تا 1394 بر اساس در دسترس بودن داده ها و اطلاعات آماری در کشور ایران پرداخته شده است. تجزیه و تحلیل تاثیر صادرات صنعتی بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت در این تحقیق در قالب الگوهای پانل دیتا و با استفاده از تخمین زنهای اثرات ثابت و تصادفی انجام شده است. بر اساس نتایج بدست آمده فرضیه صادرات منجر به رشد اقتصادی طی دوره مورد بررسی در کل بخش صنعت کشور پذیرفته می شود. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از تخمین مدل در زیر بخشهای صنعت، تاثیر صادرات صنعتی در صنایع محصولات غذایی، صنایع نساجی، صنایع شیمیایی و لاستیک، صنایع محصولات کانی غیر فلزی و صنایع ماشین آلات بر رشد ارزش افزوده بخش صنعت مثبت و معنی دار می باشد در حالی که تاثیر صادرات کالاهای صنعتی در صنایع چوب، کاغذ و مقوا، فلزات اساسی و صنایع متفرقه بر ارزش افزوده بخش صنعت مثبت ولی به لحاظ آماری معنی دار نیست. همچنین صادرات صنایع محصولات کانی غیرفلزی، صنایع شیمیایی و لاستیک و صنایع ماشین الات در بین زیربخشهای نه گانه صنعت به ترتیب بیشترین تاثیر را بر ارزش افزوده بخش صنعت طی دوره مورد بررسی داشته اند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، بخش صنعت، صادرات صنعتی
  • سارا قبادی *، هاجر گزاری صفحات 60-80
    بررسی ادوار تجاری بین المللی و انتقال آن هاازکشوری به کشور دیگر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و با توجه به این که هم زمانی ادوار تجاری می تواند بر روابط اقتصاد بین الملل کشورها تاثیرگذار باشد، درک مناسب از اثر فعالیت های اقتصادی شرکای تجاری بر نوسانات ادوار تجاری، دارای اهمیت است. امروزه اقتصاددانان با وجود نوسان ها ادواری فعالیت های کلان اقتصادی و همچنین ظهور اقتصادهای صنعتی، به جمع آوری اطلاعات به منظور توصیف و تحلیل این نوسان ها می پردازند. بدین منظور در این مطالعه با داده های 19 کشور منتخب حوزه منا و از رویکرد اقتصادسنجی داده های تلفیقی به بررسی اثرات شدت تجارت بر هم زمانی ادوار تجاری این کشورها در دوره زمانی2014- 1998 پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شدت تجارت بر هم زمانی ادوار تجاری کشورهای مورد مطالعه تاثیرگذار بوده است، از سوی دیگر با توجه به کوچک بودن ضرایب متغیر تشابه ساختارهای تولید، این متغیر بر همزمانی ادوار تجاری کشورهای مورد بررسی تاثیرگذاری کمی دارد ، در مورد این کشورها، بین تجارت درون صنعتی و همزمانی ادوار تجاری هم روابط مثبت و هم روابط منفی دیده می شود. همچنین سیاست های مالی نسبت به سیاست های پولی تاثیر بیشتری بر هم زمانی ادوار تجاری بر جای می گذارد. از بین متغیرهای تاثیرگذار مورد بررسی می توان موثرترین عامل بر هم زمانی ادوار تجاری کشورهای حوزه منا را عامل تجارت درون صنعتی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: هم زمانی ادوار تجاری، شدت تجارت، تجارت درون صنعتی، تشابه ساختار اقتصادی
  • غلامحسین محرم پور *، حمید فهیمی صفحات 80-100
    با توجه به اینکه ادبیات مدیریت دولتی نوین از اواخر دهه 1990 وارد ادبیات اقتصادی کشور شد و در سال 1384 با ابلاغ سیاست های کلی بند ج اصل چهل و چهار قانون اساسی درباره توسعه بخشهای غیردولتی از طریق واگذاری فعالیتها و بنگاه های دولتی شکل جدی تری به خود گرفت لذا این پژوهش سعی در بررسی میزان تحقق ادعاهای مطروحه استراتژی مدیریت دولتی نوین در غالب بهبود عملکرد از طریق خصوصی سازی در یکی از صنایع مهم اقتصادی کشور میباشد. در این پژوهش 14 نسبت مهم مالی بعنوان معیاری جهت تشخیص تاثیر اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر عملکرد مالی شرکت پالایش نفت تهران (شهید تندگویان) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که واگذاری شرکت به بخش خصوصی تغییر معناداری در عملکرد مالی شرکت در دوره مورد پژوهش نداشته است. هر چند هدف از واگذاری های صورت گرفته از اجرایی شدن سیاست های اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عمدتا شامل ؛ کاهش تصدی گری دولت، افزایش رقابت پذیری، افزایش بهره وری و کارایی منابع مادی، انسانی و فناوری، بوده است لیکن ما در این پژوهش تصویر معیوبی از تاثیر واگذاری (خصوصی سازی) بر مولفه های مورد سنجش داریم.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، خصوصی سازی، کوچک سازی دولت، رقابتی کردن
  • اعظم محمدزاده *، محمدنبی شهیکی تاش، رضا روشن صفحات 100-120
    یکی از مهم ترین مسائل اقتصاد مالی که سال هاست مورد توجه اقتصاددانان حوزه مالی قرار گرفته است، سوالاتی پیرامون تغییر زمانی و مقطعی در صرف ریسک است.یکی از روش هایی که به این سوالات جواب می دهد بررسی ارتباط بین بازارهای مالی و اقتصاد کلان است. در همین راستا هدف این مقاله بررسی ارتباط بین متغیرهای کلان و بازده سهام در ایران است. بدین منظور با استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مبتنی بر مصرف (CCAPM) شرطی به بررسی متغیرهای اثرگذار بر بازده 18 صنعت منتخب بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در مدل CCAPM پایه، متغیر نرخ رشد مصرف مهم ترین عامل اثرگذار بر بازده است و در این مقاله مدل CCAPM شرطی شامل متغیرهای نرخ رشد مصرف سرانه، P/E (نسبت قیمت به درآمد سهام) و متغیر شرطی coin است. متغیر شرطی coin برای معرفی ریسک کلان اقتصادی استفاده شده است، این متغیر شرطی حاصل رابطه هم انباشتگی بین متغیرهای کلان اقتصادی (نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، تفاضل نرخ بهره کوتاه مدت و بلندمدت) است. رابطه هم انباشتگی بین متغیرهای مذکور با روش جوهانسن مورد بررسی قرار گرفته و پس از بدست آوردن این متغیر شرطی، مدل CCAPM شرطی با روش GMM و با استفاده از داده های دوره 1379 تا 1392 تخمین زده شده است. نتایج تخمین مدل ها نشان می دهد که ضرایب مدل معنادار بوده و در مدل تخمینی CCAPM شرطی، متغیر شرطی (نماینده ای از ریسک های کلان اقتصادی) بهمراه نرخ تغییرات مصرف سرانه و نسبت P/E در پیش بینی مازاد بازده سهام صنایع نقش مهمی دارند.
    کلیدواژگان: هم انباشتگی، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مبتنی بر مصرف، روش گشتاورهای تعمیم یافته، ریسک کلان اقتصادی، صرف ریسک سهام
  • ویدا ورهرامی *، مرتضی عبدالهی صفحات 120-140
    توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی یکی از مهم ترین اهداف همه کشورها است؛ برای رسیدن به این هدف، دسترسی به تولید ناخالص داخلی بالا لازم است که آن نیز مستلزم سرمایه انسانی و تربیت نیروی متخصص می باشد. برای تربیت نیروی انسانی متخصص، آموزش عالی اهمیت زیادی دارد. لذا هدف این مقاله بررسی اثرات هزینه های دولت( به عنوان عنصر مهم سرمایه گذاری و هزینه ای در آموزش) در بخش آموزش عالی در کنار تعداد اعضای هیئت علمی شاغل در موسسات آموزش عالی بر تولید ناخالص داخلی ایران طی سال های 1394-1374 است. برای این منظور از الگوی خود توضیح برداری (VAR)، توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که هزینه های دولت در آموزش عالی به صورت اعتبارات هزینه ای و اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای اثر مثبت و معناداری بر تولید ناخالص داخلی دارد. همچنین تعداد اعضای هیئت علمی تمام وقت باعث بهبود در تولید ناخالص داخلی (GDP) طی دوره مورد بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مخارج دولت در بخش آموزش عالی، اعتبارات هزینه ای، اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای، تولید ناخالص داخلی، الگوهای خود توضیح برداری VAR
  • فرشته پیام *، ابوالقاسم طاهری، قاسم ترابی صفحات 140-160
    هدف اصلی مقاله حاضر بیان ویژگی های مثبت انرژی های تجدیدپذیر و ضرورت جایگزین نمودن آنها با انرژی های فسیلی به خصوص نفت است. در راستای این هدف، سوال اصلی مقاله این‏گونه مطرح می‏شود که با توجه به شرایط ایران، مهم‏ترین مزیت‏های انرژی های تجدیدپذیر چه مواردی هستند؟ در پاسخ این گونه مطرح می‏شود که مهم‏ترین مزیت‏های انرژی های جدید، پاکی، انعطاف‏پذیری، پاک‏بودن و ایجاد اشتغال هستند. این انرژی ها نه تنها مشکلات انرژی های فسیلی را ندارند، بلکه زمینه توسعه پایدار کشور را نیز فراهم می‏آورند. بر این اساس در حالی که وابستگی به نفت امنیت ایران را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی با چالش‏های جدی مواجه نموده است، انرژی های تجدیدپذیر، زمینه توسعه و در نتیجه امنیت پایدار را مهیا می‏سازند. مقاله حاضر قصد دارد این موضوع را با روش توصیفی تحلیلی طی سه بخش مورد بحث و بررسی قرار دهد. نتیجه نشان خواهد داد که در ایران گریزی جز روی آوردن به انرژی های تجدیدپذیر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: انرژی های فسیلی، انرژی های تجدیدپذیر، مشکلات زیست محیطی، توسعه پایدار
|
  • Mahdi Baratalipour *, Mohammadreza Amani Pages 1-20
    Nowadays, the connection between cyberspace and the society has an effect on local and national protests and it leads to dramatic changes in official cultures. By this, we mean that social networks have become toolkits for social movements through which the protesters define and express their identity. In the absence of concrete political achievements, these movements gain access to the domain of public culture in order to emerge influential through widespread attraction of advocates. they use cyberspace and social networks to form identity interactions in the society. With the use of comparative method, This survey attempts to provide an answer to the question that how social networks and new social movements are interconnected. A study of Iran’s social and political developments of 2009 and England’s developments of 2012 reveals that new social movements with an emphasis on identity interactions try to use social networks to overcome the social authority of dominant cultural pattern, organize social movements and expand civic protests.
    Keywords: Identity Interactions, New Social Movements, social control, Iran, England
  • Anahita Roozitalab *, Abdolkarim Hoseinpour Pages 20-40
    The aim of this paper is to examine the causal relationship between carbon dioxide emissions per capita, energy consumption per capita, gross domestic production per capita, trade openness, financial development and urban population in Iran for the 1977-2015 periods. Hence, the bounds F-test of co-integration was used to explore the relationship between above variables. The results show that elasticity of carbon dioxide emissions per capita relative to gross domestic production per capita, trade openness, energy consumption per capita and urban population is positive and to the financial development index is negative. In addition, this paper explores the causal relationship between the study variables using the error-correction model based on Granger’s causality tests. The causality test results showed that there is two-way causality between financial development and gross domestic production per capita while there is one-way causality between carbon dioxide emissions per capita and trade openness, energy consumption per capita and urban population.
    Keywords: Trade Openness, energy consumption, financial development, Causality, carbon emissions
  • Mahdieh Rezagholizadeh, Majid Aghaei * Pages 40-60
    According to the importance of industrial export in industry sector value added growth and its impact on prosperity and economic growth in whole economy in developing and developed countries, in this study, the industrial export-economic growth nexus is investigated in the period of 1373-1394 based on the maximum availability of data in Iran. Evaluation the impact of industrial export on industry value added growth will be done based on the panel data model by using fixed and random effect estimators. The results confirm the export-led growth hypothesis in industry sector of Iran. Also, the results of sub-sector model estimation indicate that the impact of industrial export on industrial value added growth in food industries, textile industries, chemical and rubber industries, non-metallic mineral products and machinery industries is positive and significant whereas the impact of industrial export on industrial value added growth in Wood, paper, basic metals and other industries is positive but insignificant. Exports of non-metallic mineral products industries, chemical and rubber industries and machinery industries among nine sub-sectors have the greatest impact on the value added of the industrial sector respectively during the underlying time period.
    Keywords: economic growth, Industry Sector, Industrial Export
  • Sara Ghobadi *, Hajar Gozari Pages 60-80
    Survey of international business cycle and it's transfer of country to another country is very important and attention to business cycle synchronization that can effect to international economic relationship`s of countries. Desirable understand the impact of economic's activity of trading partners of business cycle fluctuations is important. Hence, in this study using annual information for 19 countries of MENA region and with use of pooling method for the period 1998-2014, the result of research show that the impact of trade intensity on business cycle synchronization among this countries is significant, and the effective variable on business cycle synchronization in this region are intra-industry trade and monetary policy coordination. The results suggest that this countries isn`t desirable for creation a common economic unionhe results suggest that this countries isn`t desirable for creation a common economic union.
    Keywords: Business Cycle Synchronization, Trade Intensity, Intra, industry Trade
  • Qolamhossein Mahrampour *, Hamid Fahimi Pages 80-100
    With regard to the fact that literature of new public management has come to country’s economic literature since 1990 and in 1384, it got highlighted after the issuing of mega policies of section c of article 44 of constitutional law in order for developing non-governmental sectors via assigning government’s incumbencies. Therefore, this research is aimed at showing how much goals mentioned by new public management has been achieved in terms of performance improvement through privatization of one of important industries of Iran. In this research, 14 financial ratios have been used to measure the impact of policies of article 44 over financial performance of Tehran oil refinery company (Shahid Tondgoyan). The results show that the assigning of this company to private sector doesn’t have a significant effect on its performance during research period. While the main goals of execution of article 44 policies have been: reducing the government’s incumbencies, increasing competitiveness, productivity and efficiency of material, human and technological resources, this research shows the goals of privatization have been underachieved. In spite of assigning 90 % stock of Tehran oil refinery company (Shahid Tondgoyan) to Sahame Edalat (justice stock), It is still managed by government. So, even after its assignment, its organizational restructuring, human resources and typically management body have not undergone any specific change.
    Keywords: New public management, privatization, downsizing government, competition
  • Azam Mohammad Zade *, Mohammadnabi Shahiki Tash, Reza Roushan Pages 100-120
    One of the most important issues in the financial economics that has long been of interest to financial economists is questions about cross-sectional variation and time variation in the risk premium. One of the ways that answer to these questions is to examine the relationship between financial markets and the macroeconomy. The purpose of this article is to examine the relationship between macroeconomic variables and stock return in Iran. For this purpose we use consumption-based capital assets pricing (CCAPM) to examine variables affecting on returns in the 18 selected industries of the Stock Exchange in Tehran. On the CCAPM model the consumption growth rate is the most important factor affecting returns. In this article the conditional CCAPM model contains variables per capita consumption growth rate, P/E (price-earnings ratio of shares) and conditional variable (coin). To introduction macroeconomic risk, is used of conditional variable, the condition variable is obtained of co-integration relation between macroeconomic variables (GDP growth rate, inflation rate, the difference between short-term and long-term interest rates). Co-integration relation between these variables is studied with Johansen method, after obtaining this condition variable as coin, is estimated the conditional CCAPM using seasonal data of 1379 to 1392. The results show that the coefficients of conditional CCAPM model are significant and in the conditional CCAPM model, in the estimated conditional CCAPM, conditional variable (representing the macro-economic risks) as well as the rate of change in per capita consumption and P/E ratio play an important role in the excess stock returns industries.
    Keywords: Co, integration, Consumption Capital Assets pricing Model, Generalized Method of Moments, macroeconomic risks, Equity risk premium
  • Vida Varahrami *, Morteza Abdollahi Pages 120-140
    One of the most important objectives of all countries is economic development and social welfare; to achieve this aim; it is necessary to have high GDP and it requires human capital and training of experts. To train specialized manpower, higher education plays an important role and it requires investment in higher education. The aim of this paper is to study government spending as an important element of investment and expenditure on education on higher education along faculty members of higher education institutions in Iran's GDP during 1994-2014. For this purpose, we used Vector Autoregressive Models (VAR), impulse response functions and variance analysis. Results reveal that government spending on higher education in credits of cost and credits in the capital asset acquisition has a significant positive effect on GDP. Further number of full-time faculty members amends Gross Domestic Product (GDP)Keywords: Government Expenditures on Higher Education, Credit Costs, Credit Capital Asset Acquisition, Gross Domestic Product(GDP) , Vector Autoregressive Models( VAR).
    Keywords: Government Expenditures on Higher Education, Credit Costs, Credit Capital Asset Acquisition, Gross Domestic Product(GDP), Vector Autoregressive Models(VAR)
  • Fereshteh Payam *, Abolghasem Taheri, Ghasem Torabi Pages 140-160
    The main objective of this paper is to express the positive features of renewable energy and the need to replace it with fossil fuels, especially oil. To achieve this goal, the main question is what are the most important advantages of the renewable energy considering situation of Iran. In response, it is suggested that most important advantages of these new energies are renewability, flexibility, cleanliness and creating job opportunities. New energies not only do not have the problems of fossil fuels, but also provide the sustainable development for the country. Accordingly, while dependency on oil challenging security of countries in different aspects of political, economic, social and environmental, new alternative energies provide development and sustainable security for countries. This article intends to discuss this matter in three part by aid of descriptive-analytical method. The result will show that there will not be any other alternative but to use new energy sources with renewable and clean nature in Iran.
    Keywords: Fossil Energy, Renewable Energies, Environmental Issues, Sustainable Development