فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 24 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدصادق تیموری، لعیا جنیدی ، محمد صقری، رضا عباسیان صفحات 9-36
    یکی از عمده ترین دغدغه های حقوق بین الملل در دنیای امروز تجارت و اقتصاد حمایت از سرمایه گذاری خارجی در کشور سرمایه پذیر است؛ لیکن شناسایی اقداماتی که سرمایه گذاران می بایست نسبت به آن حمایت شوند تا به امروز ازجمله موضوعات چالش برانگیز در حوزه دعاوی سلب مالکیت بوده است. نظر به اناطه امر احراز وقوع سلب مالکیت غیرمستقیم به آشنایی با مفهوم مزبور، به برشماری عناصر و اجزای متشکله آن خواهیم پرداخت. علیرغم اصدار آرای بی شمار توسط مراجع بین المللی در مورد اختلافات ناشی از سلب مالکیت غیرمستقیم و اقسام آن، تشتت آرا چنان در این حوزه مشهود است که به نظر می رسد رهایی از چالش فرارو جز با بررسی موردی اوضاع واحوال هر پرونده به سهولت میسر نیست. سعی ما در این پژوهش، ارائه معیارهایی جهت شناسایی اقدامات سالب مالکیت غیرمستقیم، با تاکید بر رویکرد نوین قانون گذار داخلی از یک سو و رهنمودهای بین المللی و دکترین موجود در این حوزه از سوی دیگر می باشد. رویه داوری بین المللی ایکسید و دیوان داوری دعاوی ایران و ایالات متحده آمریکا مطمح نظر نگارنده قرار دارد.
    کلیدواژگان: سلب مالکیت غیرمستقیم، سلب مالکیت خزنده، سلب مالکیت ضابطه مند، سرمایه گذاری خارجی، ایکسید
  • اویس رضوانیان صفحات 37-64
    در فاصله سال های 2010 تا 2015 میلادی و همراه با افزایش گستره تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران، برخی سازمان های داوری اروپایی رسیدگی به دعاوی مرتبط با معاملات با ایران یا به طرفیت اشخاص ایرانی را با مشکلات و محدودیت هایی مواجه نموده و به دلایل نامشخصی از پذیرش و اداره این دعاوی سر باز زدند. این اقدام سازمان های داوری، از منظر رابطه قراردادی میان طرفین اختلاف و سازمان داوری، امکان مطالبه خسارت را برای طرف متضرر فراهم می نماید. برای طرح چنین مطالبه ای، باید ضمن احراز رابطه قراردادی، ورود خسارت و عدم وجود مانع غیرقابل کنترل (نظیر ممنوعیت های ناشی از تحریم های بین المللی) را بررسی نمود. علاوه بر این، با توجه به جنس خدمات ارائه شده از سوی سازمان های داوری، مسئولیت این سازمان ها حتی در فرض عدم وجود رابطه قراردادی و نیز ممنوعیت این استنکاف برابر قوانین ضد تبعیض اتحادیه اروپا موضوعی است که باید موردبررسی قرار گیرد. در این پژوهش، مسئولیت سازمان های داوری برای ارائه خدمات به کاربران و نیز مبانی نظری مطالبه خسارت از این سازمان ها در صورت استنکاف از رسیدگی بررسی شده و امکان طرح چنین دعوایی احراز گردیده است.
    کلیدواژگان: داوری تجاری بین المللی، سازمان داوری، مسوولیت قراردادی، مطالبه خسارت، تحریم های بین المللی
  • پژمان محمدی، امیر مرادپورشاد ، حجت مبین صفحات 65-93
    قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 از چند جهت بر قلمرو خسارات معنوی و عدم نفع تاثیر گزار بوده است. از یک سو، دامنه مسئولیت مدنی اشخاص در قبال خسارات معنوی وارد به زیان دیده گسترش یافته است، توضیح اینکه به موجب ماده 14 قانون مذکور، لطمه به هر دو قسم سرمایه معنوی و صدمات روحی، موجب مسئولیت مدنی فاعل زیان می گردد. از سوی دیگر، قلمرو قابلیت جبران خسارات معنوی و عدم نفع و به تعبیری، قلمرو مسئولیت مدنی اشخاص به شدت کاهش یافته است. بدین توضیح در مواردی که دیه پرداخت و یا تعزیر منصوص شرعی به اجرا گزارده می شود، این دو قسم خسارت، قابلیت جبران ندارند. قانون گذار در خسارات عدم نفع، پا را از این هم فراتر گذاشته و خسارات مذکور را صرفا در صورتی قابل جبران دانسته که بر این دسته از خسارات، اتلاف صدق کند. نهایتا قلمرو و طرق جبران خسارت معنوی گسترش یافته و به موجب تبصره 1 ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری خسارات معنوی هم از طریق مالی و هم از طریق غیرمالی قابل جبران است.
    کلیدواژگان: خسارت معنوی، اتلاف، عدم نفع، قلمرو مسئولیت مدنی، منافع ممکن الحصول
  • مهسا مدنی، زهره فرخی * صفحات 95-121

    به موجب ماده 32 (1) قانون علائم تجاری آمریکا، نقض علامت تجاری عبارت است از استفاده تجاری بدون مجوز از علامت متعلق به دیگری به گونه ای که سبب احتمال گمراهی در محصول یا خدمت، مبدا آن یا وابستگی آن به مبدا معین شود. عناصر تحقق نقض علامت تجاری در آمریکا عبارتند از اثبات وجود یک علامت معتبر و قابل حمایت اعم از ثبت شده یا ثبت نشده، استفاده از علامت، تجاری بودن استفاده، اثبات احتمال گمراهی. قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 ایران نیز در ماده 40، استفاده بدون مجوز از علامت دیگری و بروز گمراهی مصرف کننده را شرط ایجاد مسئولیت ناشی از نقض علامت تجاری می داند و مانند قانون لنهام اشاره ای به تقصیر خوانده ندارد. بااین حال، بررسی رویه قضایی نشان می دهد که در حقوق ایران وجود علامت معتبر ثبت شده یا ثبت نشده و تجاری بودن استفاده از علامت غیر، شرط تحقق نقض می باشد. برخلاف نظام آمریکا، قانون ایران به گمراهی ناشی از توهم وابستگی اشاره ای نکرده و چنین گمراهی ذیل تبلیغات خلاف واقع در ایران مورد حکم قرار می گیرد. این مسئله با توجه به عدم تاثیر آن در گمراهی مصرف کننده، مزیت قانون ایران نسبت به قانون لنهام است. در این مقاله با تاکید بر آراء داد گاه های آمریکا و ایران، به بررسی و تحلیل این عناصر پرداخته می شود و در خلال طرح مباحث پیشنهادات مقتضی ارائه می شود.

    کلیدواژگان: نقض علامت تجاری، استفاده تجاری، احتمال گمراهی، حقوق آمریکا، حقوق ایران
  • علی مقدم ابریشمی ، خدیجه جمالی نیا صفحات 121-141
    مشکلات عملی و حقوقی در اعتبار اسنادی، همچون هزینه، زمان و تراکم دعاوی ناشی از اسناد و عدم پرداخت، اتاق بازرگانی بین المللی را بر آن داشت تا پس از تجربه ناکام درزمینه «اعتبار اسنادی الکترونیک» با همکاری سازمان هایی چون سوییفت و ایزو، «تعهد پرداخت بانکی» (BPO) را عرضه کند. عمده ترین بخش BPO، ارائه اطلاعات از سوی فروشنده به بانک است که در قالب داده های الکترونیکی صورت می گیرد. هدف آن از یکسو به حداقل رساندن خطراتی است که در انطباق دستی، بانک و مشتریان را تهدید می کند و از سوی دیگر کاهش هزینه و زمان برای بررسی اطلاعات و پرداخت است. این مقاله به بررسی تطبیقی BPO و اعتبار اسنادی می پردازد با این هدف که مشخص کند آیا نظام BPO قادر خواهد بود، خلاهای اعتبار اسنادی را برطرف نموده و به عنوان الگوی مناسبی در نظر گرفته شود. هرچند، بهره وری BPO را گذر زمان و استمرار کاربری آن معین خواهد کرد؛ اما کنکاش در سیستم انطباق داده ها در مقایسه با کاستی های شیوه انطباق دستی، نشان می دهد این شیوه، هرچند حلال برخی مشکلات است؛ اما برای پاسخگویی به نیازهای جامعه تجاری، مسیری طولانی در پیش دارد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، دکترین انطباق دقیق اسناد، انتقال داده ها، تعهد پرداخت بانکی، اعتبار اسنادی
  • محمد هادی میرشمسی ، مریم فرضی صفحات 143-172
    تحقیقات از ارکان توسعه هر کشوری است و سیاست گذاران در تلاش برای افزایش تعداد و کیفیت و همچنین هدایت و بهره‏برداری مناسب از نتایج آن هستند. ازاین روی، دولت ها، مستقیم و غیر مستقیم به تحقیق و توسعه می پردازند و در زمینه هایی که بخش خصوصی قادر یا راغب به فعالیت یا سرمایه گذاری نیست، نیازهای جامعه را مرتفع می سازند. تامین مالی تحقیقات از بودجه عمومی در کشورهای درحال توسعه، رشد و فراوانی بیشتری دارد و عمده تحقیقات با استفاده از بودجه عمومی صورت می پذیرد. از مباحث مهم در این خصوص، موضوع مالکیت و نحوه بهره برداری از نتایج این تحقیقات است. این امر هم از جهت مالکیت فکری و حقوق پدیدآورندگان و هم ازلحاظ مدیریت دانش اموال فکری دارای اهمیت بوده و ضروری است بیشترین بهره اقتصادی نصیب جامعه و عموم مردم شود. این مسئله از دهه های قبل در برخی کشورها مطرح شد. اولین و مهم ترین قانونی که به موضوع اموال فکری تحقیقات تامین مالی شده عمومی می پردازد قانون بای‏دال امریکا است. بسیاری از کشورها، با الگو گیری از این قانون، مقررات مشابهی وضع کرده‏اند. این مقاله به ویژگی های قانون بای دال پرداخته، ضمن بررسی حقوق ایران، نکاتی که باید موردتوجه قانون گذار به عنوان یک کشور درحال توسعه قرار گیرد، مطرح می کند.
    کلیدواژگان: تحقیقات تامین مالی شده عمومی، حقوق مالکیت فکری، قانون بای دال، تحقیقات دانشگاهی، تجاری سازی
  • سامان متقی شهری ، منصور امینی، حمید میری صفحات 173-199
    در این نوشتار، انتقال الکترونیکی وجوه از دریچه نظریه انتقال تعهد بررسی شده است. ازاین روی، دستور پرداخت یا انتقال به مانند ایجاب قرارداد شمرده می شود. اگر انتقال وجه بخواهد در چهارچوب این نظریه بگنجد، باید شرایط پیدایش و نیز آثار حقوقی آن را داشته باشد. از نگاه شرایط عمل، طلب یا دین به عنوان موضوع قرارداد در بیشتر حالات موجود است و حتی اگر میان محیل (دستوردهنده) و محتال (ذی نفع پرداخت) رابطه دینی نبوده و دست جستن به حواله شدنی نباشد، دریچه استناد به انتقال طلب باز است. از دید قصد، چون دستوردهنده جابجایی پولی را می خواهد که نزد بانک دارد، به دلیل نقش نداشتن اراده بدهکار و نبود رابطه امانی، این خواسته را باید بر انتقال طلب بار نمود. از دریچه نقش آفرینی رضایت یا آگاهی بانک، اگر سرشت حقوقی بر پایه نظریه انتقال تعهد بررسی گردد، حق بانک برای نپذیرفتن دستور به گونه کامل توجیه پذیر است. البته، در انتقال طلب که رضایت بدهکار نقشی ندارد، بررسی که باتک انجام می دهد، پیرامون لوازم انتقال وجه است نه انشای قرارداد. با این همه ، چون نظریه انتقال تعهد پاسخ برخی از حالات انتقال وجه همانند انتقال به حساب خود را نمی دهد، مورد نکوهش است
    کلیدواژگان: انتقال وجه، انتقال تعهد، رضایت، نماینده، انتقال اعتبار
  • جعفر نوری یوشانلویی ، ابوالفضل شاهین صفحات 201-229
    اصلاح حقوق قراردادهای فرانسه که به موجب مصوبه شماره 131 - 2016 مورخ 10 فوریه سال 2016 میلادی صورت پذیرفت، پیرامون اصول حاکم بر تعهدات قراردادی، رژیم حقوقی و ادله اثبات آنها تحولاتی اساسی ایجاد نموده است. اصلاحیه مزبور در راستای ساده سازی و تطبیق هرچه بیشتر حقوق قراردادهای فرانسه با حقوق قراردادهای بین المللی، تغییرات مهمی در تقویت اختیارات قاضی به منظور تامین عدالت قراردادی و نیز افزایش قدرت اراده یک جانبه باهدف افزایش کارایی اقتصادی قرارداد به وجود آورده است. چنانکه می دانیم حقوق قراردادهای فرانسه همواره تاثیری غیرقابل انکار بر حقوق قراردادهای ما داشته و حقوقدانان ما نیز در شرح و تفاسیر خود بر متون قانونی مرتبط با حوزه قراردادها، توجه ویژه‏ای به قانون مدنی و دکترین حقوقی فرانسه مبذول داشته اند که مجموعه این عوامل سبب وجود ارتباطی تنگاتنگ بین حقوق قراردادهای دو کشور شده است. بااین حال پس از تصویب نهایی قانون جدید، راجع به مطالعه تطبیقی و تاثیر تحولات جدید حقوق قراردادهای فرانسه بر نظام حقوقی ایران تحقیق مدونی صورت نپذیرفته و این امر تهیه کنندگان مقاله را به انجام فوری آن مهم مصمم ساخته است.
    کلیدواژگان: اراده ی یکجانبه، اصلاحیه، حقوق قراردادها، عدالت قراردادی، کارایی اقتصادی، نقش قاضی
|
  • sadegh teimoori, laya joneydi, mohammad saghri, reza abbasian Pages 9-36
    Protection of the foreign investment in a host state is one of the main concerns of international law in today’s business and economics world. However, the question of which investors’ conducts should be protected is subject to controversy. Since the occurrence of indirect expropriation depends on the understanding of the concept of indirect expropriation, we will explore the elements and components of this concept. In spite of numerous conflicting international tribunal awards on settlement of disputes arising from expropriation and its various forms, it seems that a solution should be sought by looking at the circumstances of individual case. This article aims to provide criteria for determining indirect expropriation by focusing on the attitude of the domestic legislator as well as the international guidelines and doctrines. In doing so, the International Centre for Settlement of Investment Disputes(ICSID) and Iran - United States Tribunal cases are considered.
    Keywords: Indirect expropriation, Creeping expropriation, Regulatory expropriation, Foreign investment, ICSID
  • Oveis Rezvanian Pages 37-64
    As the international sanctions against Iran were tightened between the years 2010 and 2015, with no clear reason or justification, some European arbitration institutions stopped to filing Requests for Arbitration and providing arbitration services to the disputes related to Iranian transactions or Iranian party(ies). From a contractual perspective, this refusal entitles the damaged party(ies) to request for compensation. However, to this aim, a number of assumptions should be first proved, i.e. the existence of a contractual relationship between the parties and the arbitration institution, the occurrence of damage and non-existence of an uncontrollable impediment (such as restrictions imposed by international sanctions). Moreover, considering the nature of services provided by arbitration institutions, the non-contractual liability of these institutions, as well as the possibility of violating the European Non-discrimination Law, are other important issues to be examined. In the present research project, the liability of arbitration institutions for providing services to users and the possibility of reimbursing the damages arising out of refusal to provide such services are discussed. The findings of the research project confirm the possibility of reimbursing the damages by aggrieved parties.
    Keywords: International Commercial Arbitration, Arbitration institution, contractual liability, damage compensation, international sanctions
  • Pejman Mohammadi, Amir Moradpourshad, Hojjat mobayen Pages 65-93
    Criminal Procedure Code adopted in 2014 has affected the scope of moral damages and loss of profit from some perspectives. On the one hand, the extent of civil liability for any moral damages to injured party has increased. According to article 14 of the Code, the harm in both forms of loss of reputation and mental distress leads to the civil liability of injurer. On the other hand, the scope of recoverable moral damages and loss of profits, that is, the scope of civil liability of the persons has been sharply reduced. In cases where blood money is paid and the Islamic punishment is imposed, these two types of damage cannot be compensated. In this regard, the legislator has stopped up even further by stating that this type of damage is compensable when the loss of profit compensation can be equal to the destruction. Finally, based on article 14 (1) Criminal Procedure Code, the scope of remedy for compensating moral damages has expanded. In other words, moral damages can be compensated through pecuniary and non-pecuniary way.
    Keywords: Key words: moral damages, destruction, loss of profit, scope of civil liability, prospective profits
  • mahsa madani, zohre farrokhi Pages 95-121

    According to Article 32 (1) of the American Trademark law, trademark infringement is commercial use with no permition of the mark of another in a way that causes likelihood of confusion to product or service, their origin or affiliation to that origin. The grounds of of realizationtrademark infringement in us include the existence of valid mark whether registered or unregistered and using of mark, being the use commercial, proof of likelihood of confusion. Also the Iranian patent, industrial dedign and trademark law, introduce the non permission use of anothers mark and accoring likelehood of confusion of the consumer, the requirements of civil liability from the trademark infringement and like lanham act, do not mention the negligince of defendant. However, studing the judicial perecents shaws that in iraninn law, existing of valid registered or unregistered mark and being the use of anothers mark commercial, is the realization of infringement. Unlike the American system, Iranian law does not mention the confusion arising from affiliation and confusion following such confusion, is considered under the false advertising. In compare with the lanham act, with respect to the irrelevance of it in confision of consumer, this is the advantage of Iran's law. In this paper, emphasizing judgements of courts of us and Iran, analyzing these elements will be discussed and appropriate proposals presented during the discussion of the project.

    Keywords: Infringement of Trademark, Commercial Use, Likelihood of Confusion, Us law, Iranian Law
  • Ali Moghaddam Abrishami, Khadijeh Jamalinia Pages 121-141
    In order to deal with existing problems in relation to documentary credit and electronic documentary credit, International of Chamber of Commerce (ICC), in cooperation with Swift and ISO, strived to adopt a new payment system, called: Bank Payment Obligation (BPO). The main part of the BPO relates to data presented electronically to the bank by the seller. The role of the bank is to transfer the data to Trade Matching Application (TMA) in order to comply with the terms of BPO and to clear the payment. The purpose of the BPO is to minimize the risks associated with traditional documentary credit system, and to reduce the time and cost for examining data and proceeding with the payment. By conducting a comparative assessment, this article aims to illustrate problems pertaining to documentary credit problems by examining the limitations of the documentary credit system, and to discuss whether the BPO could address these problems. Although it remains to be seen whether the BPO could be regarded as an appropriate system, it would seem that the BPO may not meet the needs of international trade.
    Keywords: Electronic Commerce, Doctrine of Strict Compliance, Data Transfer, Bank Payment Obligation, Documentary Credit
  • Mohammad Hadi Mirshmsi, Maryam Farzi Pages 143-172
    Research is considered to be one of the elements for development in all countries. Policymakers strive to improve and increase it in terms of quality and quantity. They also aim to manage results of researches. For this reason, governments, directly and indirectly, attempt to carry out researches and resolve society needs in some fields in which private sectors cannot or are not interested in investing and being active. Publicly funded research in developing countries is more common and most researches are carried out by public funds. Ownership and the method of utilization of research results are main issues in this area. These issues are important not only due to intellectual property, creators and innovators’ rights, but also due to the management of rights for the best economic result for the benefit of societies. This issue has been discussed in some countries since several decades ago and the Bayh-Dole Act has been the first and the most important Act that is related to intellectual property in publicly funded research. Many countries have regarded the Bayh-Dole Act as a model for adopting their legislation. This article discusses features of the Bayh-Dole. By examining Iranian law in this context, it also proposes the points which should be considered by Iran as a developing country
    Keywords: Publicly Funded Research, Intellectual Property Rights, Bayh-Dole Act, University Researchs, Commercialization
  • Hamid Miri, Mansour Amini, Saman Motaghi Shahri Pages 173-199
    This article discusses Electronic Funds Transfer (EFT) based on an assignment framework. Payment order in EFT is considered to be an assignment offer. If the Fund Transfer is considered on this basis, it must contain conditions for the emergence of an assignment and its legal consequences. In this respect, debt or credit as subject matter of this agreement is available in most cases of EFT, even if there is no debtor and creditor relationship between the issuer of the payment order and beneficiary. In terms of intent for creation an assignment, since the issuer is willing to transfer funds that is being holding by bank and there is no need for debtor’s consent and there is no fiduciary relationship between them, the legal relationship created between the issuer and the bank has to be interfered as an assignment. As regards consequences, by accepted this idea, the right of the bank to reject Fund Transfer order can easily be interpreted. Having said that, what a bank does on order after receipt of payment order should not be considered to be the acceptance of the offer, because this is a regular and preliminary process. Since the doctrine is not able to respond to some situations for Fund Transfer, including Fund Transfer to another account of the issuer, it has been subject to some criticisms.
    Keywords: Fund Transfer, Credit Transfer, Assignment, Consent, Agent
  • Jafar Nouri Youshanlooi, Abolfazl Shahin Pages 201-229
    The reform of the French contract law occurred pursuant to the Ordinance No. 2016-131 of February 10, 2016 implements the reform of legal regime governing contractual obligations and evidence. For the purpose of simplification of French contract law and in the light of its compatibility with laws on international contracts, this Ordinance makes major changes to French contract law such as reinforcing the role of judges for securing contractual justice and increasing the power of unilateral consent for the purpose of economic efficiency of contract. French contract law has a great influence on Iranian contract law and Iranian jurists in the context of the contracts. Commentaries on Iranian Civil Code have paid a great attention to French law, which led to a close relationship between French contract law and its Iranian counterpart. Therefore, this article aims to explore the effects of new French contract law on Iranian law
    Keywords: Unilateral consent, Role of judge, Reform, Economic efficiency, Contractual justice, Contract law