فهرست مطالب

پژوهش حقوق خصوصی - پیاپی 8 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 8 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد ادریسی، حمیدرضا حیدری صفحه 9
    قانون مدنی ایران به پیروی از فقه اسلامی در ماده 140، ارث را چهارمین سبب تملک معرفی کرده است.
    یکی از مباحثی مهمی که بعد از فوت طرفین در عقود و قراردادها (معاملات) مطرح می شود این است، حقوقی که متوفی به واسطه عقد پیدا نموده، چه وضعیتی پیدا می کند. یکی از این حقوق (متوفی) حق رد و اجازه در معاملات غیر نافذ می باشد بطوریکه بعد از فوت صاحب حق، آیا این حق قابلیت به ارث رسیدن را دارد؟ و ورثه چگونه باید نسبت به اعمال آن اقدام نمایند؟
    در این خصوص، قانون مدنی و سایر قوانین دیگر به طور کامل به این امر نپرداخته و فقط در ماده 253 قانون مدنی به ارث رسیدن اجازه در معامله فضولی بیان شده است. در مورد رد و اجازه در معاملات غیر نافذ، فقی هان آن را از جمله احکام می دانند ولی در بین حقوق دانان اختلاف نظر وجود دارد به طوریکه بعضی از حقوق دانان اجازه در معاملات فضولی، که از جمله معاملات غیر نافذ می باشد را در زمره حقوق به شمار آورده و سایر حقوق دانان آن را حکم تلقی نموده اند اما نظر غالب هم از نظر فقهی و هم از نظر حقوقی بر حکم بودن رد و اجازه در معاملات غیر نافذ می باشد.
    دوم اینکه رد و اجازه در معاملات غیر نافذ با تبعیت از مال مورد معامله به ارث می رسد یا مستقل از آن؟ درخصوص این مسئله باید گفت که؛ تبعیت ارث رد و اجازه در معاملات غیر نافذ ازارث اصل مال است، لذا رد و اجازه با تبعیت از مال به ارث می رسد با این تفسیر که مال متوفی به هریک از ورثه به ارث برسد آن ورثه با توجه به مالکیت خود از آن ارث می برد. که در این مقاله بیشتر به احکام و شرایط و نحوه به ارث رسیدن این حق می پردازیم.
    کلیدواژگان: ارث، معاملات غیر نافذ، رد و اجازه، حکم
  • محمدرضا پاسبان، زینب اصغری صفحه 43
    ایران مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه به سرمایه گذاری خارجی به منظور افزایش سطح توسعه علاقه مند بوده و در سال های اخیر معاهدات متعددی را در این حوزه تصویب کرده است. یکی از شروط اساسی این معاهدات رفتار منصفانه است، که در دعاوی سرمایه گذاری به کرات مورد استناد قرار گرفته. سرمایه گذاران با تمسک به این معیار خواهان حمایت های حقوقی از جانب دولت میزبان، ازجمله حفظ ثبات فضای حقوقی، منع تبعیض و... هستند. با وجود این، تعهدات سرمایه گذار در برابر دولت میزبان کمتر محل بحث قرار گرفته است. در این پژوهش، مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت های فراملی در برابر جامعه میزبان را ذیل مفهوم رفتار منصفانه مورد ارزیابی قرار می دهیم. هرچند مسئولیت اجتماعی عمدتا بر تعهدات نرم و دستورالعمل های داوطلبانه استوار است، اما به نظر می رسد با تمسک به معیار رفتار منصفانه می توان بستر حقوقی مناسبی بر این مفهوم خلق کرد. شرط رفتار منصفانه در موافقت نامه های سرمایه گذاری اقتضا دارد، شرکت های فراملی به اصولی مانند حق بر توسعه، حقوق کار، حقوق محیط زیست، حقوق رقابت، حقوق بشر و... در کشورهای محل فعالیت خود پایبند باشند.
    کلیدواژگان: رفتار منصفانه، سرمایه گذاری خارجی، مسئولیت اجتماعی، شرکت های فراملی، توسعه دولت میزبان
  • امیر صادقی نشاط صفحه 71
    گرچه قانون تجارت الکترونیکی (1382) و حتی قانون جرایم رایانه ای (1389) اصل اعتبار اسناد الکترونیک را تایید کرده و مشکلی از این لحاظ در استناد به اینگونه ادله نیست، ولی در عین حال این مطلب از چند جهت قابل بررسی است. اول، از نظر ماهیت و در نتیجه حوزه شمول عنوان سندیت به آنها، دوم به لحاظ کم و کیف مواد قانونی مربوط و نقاط قوت و ضعف آنها. سوم، ناتوانی سطح فن آوری در پاسخ گویی به استانداردهای دقیق حقوقی در اصالت سند در برابر کپی. مقاله حاضر به هر سه مطلب فوق خواهد پرداخت و پیشنهادهایی را نیز برای اصلاح قانون ارائه خواهد داد.
    کلیدواژگان: ادله اثبات، سند الکترونیک، امضای الکترونیک، اصالت سند
  • محمد عابدی، علی ساعتچی، فرزاد جاویدی آل سعدی صفحه 101
    مطابق قاعده العقودتابعه للقصود، قرارداد تابع قصد واقعی طرفین است. بنابراین اگر دوطرف، قراردادی منعقد نمایند و مقصود آنان عقد دیگری باشد، عمل حقوقی تابع موردی است که قصد نموده اند، هر چند عنوان دیگری برای آن انتخاب کرده باشند. یکی از مواردی که رویه قضایی در سال های اخیر به طور فزاینده ای با آن رو به رو شده، استفاده از پوشش وکالت به منظور انتقال مالکیت است؛ که به دلایل مختلف واقع می شود. حال این سوال اساسی مطرح می شود، آیا این عمل حقوقی افراد صحیح است؟ در صورت صحت، ماهیت آن چیست و چه آثاری دارد؟ در پاسخ باید گفت استفاده از قالب وکالت به منظور انتقال مالکیت مطلقا صحیح نیست، حتی در مواردی که استفاده از عقد وکالت به منظور انتقال مالکیت صحیح است، ماهیت یکسانی ندارد، زیرا با توجه به شرایط معامله، ماهیت این عمل در برخی از موارد بیع به همراه وکالت و در مواردی دیگر اماره ای بر وقوع عقد بیع سابق است که تفاوت این دو ماهیت در زمان انتقال مالکیت جلوه گر می شود. اما در هر دو مورد، عقد وکالت با جنون، فوت و سفه منفسخ می شود درحالی که حق مالکیت وکیل بر مال، پا برجا می ماند. در پرتو نوشته حاضر سعی شده تا با بررسی علل انجام این عمل حقوقی، ماهیت، وضعیت و آثار آن تبیین شود.
    کلیدواژگان: وکالت، بیع، سلب حق، عدم قابلیت استناد، تعهد به انتقال مالکیت
  • بیژن حاجی عزیزی، شهرزاد قفقازیالاصل صفحه 121
    مواردی پیش می آید که در آن زوجین نمی توانند به طور طبیعی صاحب فرزند شوند و انعقاد نطفه با تلقیح اسپرم پدر و تخمک مادر در محیط آزمایشگاه صورت می پذیرد. هرگاه انتقال اسپرم پدر به رحم مادر مدتها پس از فوت پدر صورت گیرد، این سوال مطرح می شود که فرزند متولد از این تلقیح آیا دارای نسب مشروع و قانونی است و از پدر متوفی خود ارث می برد یا خیر؟ نگارنده به این نتیجه رسیده است که قانون گذار در تشخیص نسب، ضابطه عرفی که همان تکون یک انسان از اسپرم پدر و تخمک مادر است را درنظر گرفته است و در ماده 875 قانون مدنی شرط متاخر را درخصوص ارث بردن جنین پذیرفته و معتقد است هرگاه انتساب طفل ناشی از تلقیح مصنوعی به مورث قطعی و ثابت باشد، زنده متولد شدن طفل ناشی از تلقیح مصنوعی ولو پس از فوت پدر، کشف از مالکیت او نسبت به سهم الارثش از زمان فوت مورث می نماید و از پدر متوفی اش ارث خواهد برد.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی پس از فوت پدر، نسب، ارث، شرایط ارث
  • غلام نبی فیضی چکاب، مهسا آذرمهر صفحه 137
    صنعت حمل و نقل مرکب، صنعتی پیچیده و در عین حال پرکاربرد است. قواعد روتردام سعی کرده است با چنین پیچیدگی هایی روبرو شده و در واقع راه حل مناسبی را برای نیازهای گسترده ی صنعت حمل و نقل امروز ارائه نماید. بنابراین محدوده ی اجرایی و گستره خود را از پیش از شروع عملیات حمل دریایی تا پس از اتمام آن وسعت بخشیده است. گسترش قلمرو حاکمیت روتردام خواه ناخواه منجر به ایجاد مسائل پیچیده ای شده که ناشی از برخورد قواعد روتردام و سایرکنوانسیون های حمل و نقل میباشد. به منظور روبرو شدن بااین مسائل و حل وفصل آنها، قواعد روتردام ماده 26 را جهت اجتناب از تعارضات احتمالی و ماده 82 را جهت حل تعارضات پیش آمده، در مجموعه مواد خود گنجانده است. هرچند این روش حل تعارض، با اهداف قواعد روتردام که همان رسیدن به نظام متحدالشکل و یکپارچه است، منطبق نیست. در این مقاله سعی شده است ضمن تبیین گستره حاکمیت زمانی، مکانی و موضوعی قواعد روتردام، چگونگی همزیستی این قواعد با سایر کنوانسیونهای حمل و نقل دریایی و غیر دریایی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قواعد روتردام - حمل و نقل دریایی، حمل ونقل مرکب، قلمرو حاکمیت - قلمرو موضوعی - قلمرو مکانی - قلمرو زمانی
|
  • Farhad Edrisi, Hamid Reza Heydari Page 9
    Article 140 of the Iranian Civil Code، following Islamic jurisprudence، regards inheritance as the fourth cause of ownership. After death، one of the most important issues raised from the contract is the legal rights that had been given to the deceased. One of the legal rights is a consent to or refusal of a blunt transaction. In other words، the questions are: Is this right subject to inheritance after the right owner dies? If yes، how should heirs act? Iranian Civil Code and other legislation have not dealt with this issue adequately. Article 253 of the Code only states that this consent or refusal can be inherited in unauthorised transactions. In relation to this consent or refusal in blunt transactions، Islamic jurists treat it as a warrant، whereas there is a controversy among lawyers. Some lawyers consider it to be a right; however، others perceive it as a warrant. The prevailing view is the latter. Another question posed here is whether the inheritance of the consent or refusal depends on the subject-matter of the contract or it is an independent issue. In answering this question، it should be said that the inheritance of the consent or refusal is followed by inheritance of the subject-matter of contract (property). In other words، it can be interpreted that the property of the deceased is inherited to each heirs who inherits based on their own ownership. This article considers how this right is inherited، and examines relevant provisions and circumstances.
    Keywords: Inheritance, Unauthorised Transaction, Blunt Transaction, Consent to or Refusal of Blunt Transactions, Right, Warrant
  • Mohammad Reza Pasban, Zeinab Asghari Page 43
    Like numerous developing countries, Iran strives to attract foreign investment in order to develop its economy. In recent years, Iran concluded many bilateral investment treaties (BIT) with a number of countries. The standard of fair and equitable treatment (FET) is one of the most significant standards, which has frequently been considered in investment arbitration. By referring to this standard, foreign investors seek protection from the host-State in relation to legal stability and non-discrimination. The focus of the BITs and investment arbitration jurisprudence has mainly been on obligations of the host-State. There has been little discussion as to obligations of investors. This article examines the concept of corporate social responsibility (CSR), in transnational corporations, in the light of the FET. Although transnational corporation responsibility is substantially based on soft law and volunteer performance, a legal basis could be adopted by considering the FET. The existence of the FET in the vast majority of BITs requires transnational corporations to comply with a number of principles in the host-State, such as the right of development, labour, environment, competition and human rights laws.
    Keywords: Fair, Equitable Treatment, Foreign Investment, Corporate Social Responsibility, Transnational Corporation, Development of Host, State
  • Amir Sadeghi Neshat Page 71
    The validity of electronic evidence is recognized by Electronic Commerce Act (1382) and Electronic Crimes Act (1389), and hence, there is no problem to rely on it. Having said that, it is important to examine this issue by considering the followings: First, to illustrate its evidentiary nature as a document. Second, to discuss relevant provisions of the Acts and existing shortcomings. Third, to address problems of quality of the current technology for the purpose of meeting legal standards in relation to the originality of evidence against its copy. This article deals with the above-mentioned issues and proposes some suggestions for reforming the Electronic Commerce Act.
    Keywords: Substantive evidence, Electronic evidence, Electronic signature, Originality
  • Mohammad Abedi, Ali Saatchi, Farzad Javidi Al Saadi Page 101
    According to "contracts are subordinate to intents" rule, a contract is subordinate to actual intent of parties. Therefore, if two parties conclude a contract, but their intent is about another contract, a legal act is based on what they have intended in spite of choosing another title for it. One of the common issues raised frequently in case law is use of proxy as a cover for assigning ownership. This occurs for many reasons. This legal act is a sale contract along with agency. However, in some cases, this is only an agency contract which is a presumption of precedent sale contract. In some other cases, the legal act is void. This article aims to elucidate position, nature and effects of this legal act by examining reasons for doing it.
    Keywords: Agency, Contract of Sale, Divestment of Right, Hidden Contract, Obligation to Assign Ownership
  • Bizhan Haji Azizi, Shahrzad Ghafghazi Ol Asl Page 121
    There are some cases in which spouses cannot give birth naturally and conception occurs by insemination of father’s sperm and mother’s egg in laboratory. If the insemination is done after the father’s death, the question is whether the baby, who has been born by inseminating, has the legitimate lineage and inherits from the dead father or not. This article shows that the legislator has accepted, in some provisions such as Article 875 of the Iranian Civil Code, condition subsequent to fetus inheriting, and has considered criteria for identifying the parentage creating a human from mother’s egg and father’s sperm. It is believed that if the fetus is born alive, he will inherit from his father. Thus, as far as law is concerned, the fetus will inherit from his dead father.
    Keywords: Artificial Insemination after Father's Death, Parentage, Inheritance, Inherited Conditions
  • Gholam Nabi Fayzi Chekab, Mahsa Azarmehr Page 137
    Today's multimodal transportation industry is a complex and the most widely used industry. The Rotterdam Rules have strived to deal with such complexities, and to provide a reasonable solution for today’s needs of extensive transportation industry. Therefore, the Rotterdam Rules have expanded the range and scope of its jurisdiction to all sectors of maritime transport operations. The extension of Rotterdam Rules sovereign, inevitably, leads to a complex problem caused by the collision between the Rotterdam Rules and other related Conventions. To address this problem, the Rotterdam Rules have adopted Article 26 to avoid possible conflicts and Article 82 to solve the conflicts, even though this method of conflict resolution is not compatible with the objectives of the Rotterdam Rules for achieving uniform and integrated systems. This article aims to elaborate the scope of the Rotterdam Rules in terms of time, place and subject of the Rotterdam Rules jurisdiction, and also to examine how the Rotterdam Rules coexist with other maritime and non-maritime transportation conventions.
    Keywords: Rotterdam Rules, Carriage of Goods By Sea, Multimodal Transportation, Scope of Application of Rotterdam Rules