فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 16 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 16 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن مرادی* صفحات 9-28
    در عفو جانی توسط مجنی علیه قبل از مرگ، به قربانی جنایت عمدی اجازه داده شده در برهه ی زمانی ایراد جنایت تا مرگ- به خصوص آنگاه که خود را در شرف موت می‏بیند- جانی را از قصاص عضو و نفس عفو کرده یا حتی مصالحه نماید. صحت این اقدام نسبت به حقوق ناشی از جراحاتی که در زمان عفو یا مصالحه محقق و مسلم است مورد تایید فقها و حقوقدانان است، لکن در خصوص آثار پس از عفو جانی، مناقشات و دیدگاه های مختلفی مطرح شده است. لذا در این مقاله، ضمن نقد و بررسی آرای فقهی مربوط به موضوع و تبیین رویکرد اتخاذشده در ماده 365 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، بر مالکیت ابتدایی مجنی علیه بر حق قصاص خویش و درنتیجه ترتیبی بودن مالکیت ورثه تاکید شده است.
    کلیدواژگان: عفو، جانی، مجنی علیه، ولی دم، مصالحه، قصاص، قانون مجازات اسلامی 1392
  • بهزاد رضوی فرد، سید نعمت الله موسوی* صفحات 30-46
    محیط سایبر یا محیط مجازی مفهومی است که اخیرا از سوی جرم شناسان و حقوق دانان موردتوجه قرارگرفته و همزمان با خلق این محیط جرایمی نیز در آن و با استفاده از آن به وقوع می پیوندد. مبارزه حقوقی با این جرایم مستلزم برداشتن چند گام اساسی بود: نخست جرم انگاری رفتارهای مجرمانه بود، البته جرم انگاری بدون ایجاد و احراز مسئولیت کیفری عملی تقریبا بی سرانجام تلقی می شود، شاید بر همین اساس بوده که قانون گذار ایران در قانون جرایم رایانه ای بر مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی تاکید زیادی نموده و مسئولیت کیفری این اشخاص را برای نخستین بار در حقوق ایران صراحتا موردتوجه قرارداده است، به هرحال موضوع مسئولیت کیفری و تبیین گستره آن در حقوق جرایم رایانه ای از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، ممکن است سوالات زیادی در رابطه با گستره مسئولیت افراد در محیط مجازی مطرح شود، قانون گذار ایران فصل ششم از قانون جرایم رایانه ای را به موضوع مسئولیت کیفری اختصاص داده است و تغییری که قانون فوق الذکر ایجاد نموده شناسایی و ایجاد مسئولیت کیفری برای اشخاص حقوقی در محیط مجازی است.
    کلیدواژگان: فضای سایبری، جرایم سایبری، مسئولیت کیفری، عوامل رافع مسئولیت کیفری
  • محمد علی حاجی ده آبادی، محمد ابراهیم شمس ناتری، سمیرا گل خندان* صفحات 48-68
    جرایم علیه بشریت، نقض های فاحش حقوق بین الملل کیفری و صورت های فوق العاده خشونت جمعی هستند که جرم شناسان به دلایل مختلف، مدت ها به آن ها توجه نداشته اند؛ اما ازآنجاکه تعقیب، محاکمه و مجازات مرتکبین این گونه جرایم، تاکنون از ارتکاب مجدد آن ها مانع نشده است، بررسی جرم شناختی این جرایم کمک موثری برای عدالت کیفری بین المللی در مقابله آگاهانه با آن ها و نیز دستیابی به سیاست جنایی بین المللی موثر در پیشگیری ازاین گونه جرایم خواهد بود. از رویکردهای جرم شناختی، بررسی ساختار روانی مرتکبین این جرایم است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. یافته های جرم شناختی در این حوزه حاکی از این است که مرتکبین این گونه جرایم، افراد عادی هستند و تفکر ما-آن ها و توجی هات مرتکبین برای غلبه بر ناهماهنگی شناختاری و خود بازداری های فطری به منظور اغفال و فریب خویش، نقش موثری در ارتکاب این جرایم دارد؛ غیر انسان انگاری قربانیان، مقصر انگاری و مستحق انگاری آن ها، تمسک به جهان بینی عفو و آمرزش ازجمله این توجی هات است که در این مقاله بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: جرایم علیه بشریت، جرم شناسی، توجیه جرم، اغفال روانی، تسلسل تباهی
  • ابوالحسن شاکری *، حسن خان احمدی صفحات 70-93
    بعد از یک سده قانون گذاری، صلاحیت مبتنی بر تابعیت ایرانی بزه دیده، در قانون مجازات اسلامی ایران مصوب 1392 وارد شد و به موجب ماده 8 در جرائم مستوجب مجازات های حدود، قصاص و دیات، دادگاه های ایران بدون هیچ قیدوشرطی صالح به رسیدگی به این نوع جرائم ارتکابی در خارج از کشور توسط اتباع خارجی علیه اتباع ایرانی می باشند و تعزیرات منصوص شرعی را هم باید با لحاظ تبصره ماده 115 این قانون به آن الحاق کرد، ولی در خصوص جرائم تعزیری غیر منصوص شرعی، به شرط مجرمیت متقابل و عدم محکومیت مرتکب در کشور محل وقوع جرم، دادگاه های ایران صالح به رسیدگی هستند. به علاوه، بزه-دیده در زمان طرح شکایت و حتی تا ختم رسیدگی هم باید تابعیت ایرانی خود را حفظ کند. ازنظر شمول یا عدم شمول مرور زمان و همچنین مدت زمانی که جرم مشمول مرور زمان می شود درصورتی که مرتکب در ایران تحت تعقیب قرار گیرد، قانون ایران ملاک عمل خواهد بود و مبدا شروع، از زمانی است که مجرم در ایران یافت یا به ایران اعاده می گردد، نه از زمانی که جرم واقع شده است. اگر جرم ارتکابی در خارج از کشور توسط اتباع خارجی علیه اتباع ایرانی در آب های آزاد یا سرزمین هایی که هیچ کشوری در آنجا حاکمیت ندارد اتفاق بیفتد، دادگاه های ایران صرفا در خصوص جرائم تعزیری غیر منصوص مجاز به اعمال صلاحیت نیستند.
    کلیدواژگان: بزه دیده، تابعیت، دادگاه، جرم، صلاحیت
  • محمد آشوری، جعفر موحدی* صفحات 95-115
    در حقوق اروپایی تاکید بر ساختار و سازمان دادرسی جلوه بیش تری یافته است. در مقابل، در فقه امامیه این تاکید بر شخص (مقام دادرس) بیش تر متجلی شده است. در حقوق اروپایی در چنین ساختار و سازمانی، تعدد مراحل دادرسی (تفکیک عرضی دادرسی) پیش بینی شده است که مستلزم تفکیک موضوعی مراحل دادرسی و ضوابط ناظر بر آن است. ازآنجاکه فرآیند دادرسی موصوف به صفت اصل قانونی بودن است، نهی به این ضوابط از سوی قانون گذار حمل بر فساد می شود ولو این که قانون گذار صراحتا چنین فسادی را پیش بینی نکرده باشد، اما در فقه امامیه، با تاکید بر مقام دادرس و اختیارات وسیع وی، ظهور نهی در فساد بسته به نظر اوست مگر درجایی که شارع به صراحت نهی را ظهور در فساد بداند که در این صورت اجتهاد در مقابل نص جایز نیست. از سوی دیگر حقوق اروپایی، تعدد درجات دادرسی (تفکیک طولی دادرسی) و تعدد در مراجع و مقام قضایی را به عنوان اصل پذیرفته است. حال آنکه فقه امامیه، با تاکید بر مقام دادرس (جز در موارد استثنائی) چنین تعددی را ضروری ندانسته و بر وحدت آن تاکید دارد. سیر تحول قانون گذاری در حقوق موضوعه در سال 1373 تا سال 1381، نشان دهنده ی اعمال تفکر فقهی و پس از سال 1381 در جهت حرکت به سوی حقوق عرفی به مثابه قبل از سال 1373 است. مقاله حاضر صرفا توصیف و تبیین روش دادرسی در دو تفکر مذکور و رویکرد حقوق موضوعه در این زمینه است.
    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، اصل قانونی بودن دادرسی، اصل قطعیت آراء، اصل تعدد قاضی، جهل موضوعی، قاضی مجتهد
  • سید منصور میر سعیدی، محمد جوانمردی* صفحات 117-148
    این پژوهش به بررسی و تبیین عناصر متشکله جرم «تخلف از مقررات قانونی ناظر به بررسی و اظهارنظر یا تهیه گزارش مالی، فنی یا اقتصادی یا هرگونه تصدیق مستندات و اطلاعات» به عنوان یکی از مهم ترین جرایم بورسی پرداخته است. «تخلف از مقررات قانونی راجع به بررسی و اظهارنظر یا تهیه گزارش مالی، فنی یا اقتصادی در خصوص اطلاعات و اسناد قابل ارائه به سازمان» و نیز «تخلف در تصدیق مستندات و اطلاعات قابل ارائه به سازمان» رفتار فیزیکی این جرم و «وجود مسئولیت قانونی در بررسی و اظهارنظر یا تهیه گزارش مالی، فنی یا اقتصادی»، «وجود رابطه حرفه ای درآمدزا با شرکت» و «اظهارنظر یا تهیه گزارش یا تصدیق مستندات و اطلاعات قبل از ارائه به سازمان» از مهم ترین شرایط و اوضاع واحوال ارتکاب این جرم است. بزه مزبور در زمره جرایم مطلق بوده و قصد ارتکاب و علم و آگاهی نسبت به موضوع جرم (سوءنیت عام) برای وقوع آن کافی است. این مقاله به عنوان اولین اثر مستقل از حسابرس و بازرس قانونی شرکت به عنوان مرتکب اصلی این جرم یادکرده و برای آن ضمانت اجرای کیفری در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: تخلف، مقررات قانونی، حسابرس داخلی، حسابرس و بازرس قانونی
|
  • Hasan Moradi * Pages 9-28
    In the case of forgiving the murdered by the victim of crime, the victim enjoys the right to forgive the murderer or ask for the retaliation, especially when s/he finds herself/himself on the verge of death. There is consensus among the Islamic jurists and lawyers on existence of such right for the victim. However, there are controversies and different approaches on the post-forgiveness consequences. Therefore, in this article, I focused on the initiative right of victim on the right of retaliation, and as a result his/her heirs, along with the analysis of Islamic jurists’ opinions and adopted approach by the Art.365 of Islamic Penal Code (2013) concerning the given issue.
    Keywords: Forgiveness, Murdered, Victim, Avenger of blood, Compromise, retaliation, Islamic Penal Code (2013)
  • Behzad Razavifard, Seyeed Nemat Alah Mosavi * Pages 30-46
    Cyberspace or virtual environment is a concept which has been recently considered by criminologists and lawyers. Along with the creation of this environment, there are some crimes which are committed in the given environment; therefore, the legal fight against these crimes requires taking some significant steps. The first crime was criminal behavior. However, the criminalization without creation and proof of criminal liability is deemed to be almost pointless. Perhaps, it was on this basis that the legislator of the law in Iran has emphasized on the criminal liability of legal entities regarding the cybercrimes and explicitly targeted at the criminal liability of legal persons for the first time the legal system of Iran. However, the issue of criminal liability and explaining the scope of computer crime law has been of the great importance. Many questions may be raised about the extent of the responsibility of individuals in a virtual environment. Legislator of Iran has allocated the sixth season of the computer crimes law to the subject of criminal liability and the most important changes that have been made in the above-mentioned law is to identify and establish criminal liability for legal persons in the virtual environment. .
    Keywords: Cyberspace, Cybercrime, Criminal liability, Factors of diminished criminal responsibility
  • Mohamadali Haji Deh Abadi, Mohamadebrahim Shamse Nateri, Samira Gol Khandan* Pages 48-68
    The crimes committed against humanity are amongst the clear violations of criminal international law and are extra ordinary forms of collective violence which have escaped the notice of criminologists for a long time, since the prosecution, trail and punishment of those committing these crimes did not prevent them from perpetrating crimes. Studying the criminological nature of these crimes could be a good help for international criminal justice to fight against them knowingly and to achieve an effective international criminal policy to prevent them. A criminological approach to do so is the study of psychological state of those perpetrating these crimes. The present article aims to attain such a goal. The criminological findings indicate that those committing these crimes are common people. The us-them thinking and justifications of perpetrators to overcome cognitive dissonance and their natural inhibitions to deceive themselves have an effective role in realization of given crimes. Dehumanization of victims, scapegoating of victims and deserving them to be punished, resorting to the amnesty and forgiveness world views are amongst those justifications to be dealt with herein
    Keywords: Crimes against humanity, Criminology, Perpetrators, Crime justification, Continuum of destruction
  • Abolhaan Shakeri *, Hasan Khan Ahmadi Pages 70-93
    After legislating for one century, jurisdiction regarding Iranian victims was established in Iranian Penal Act approved in 2013, as allocated in article 8 mainatining Iranian court is competent to investigate unconditionally offences committed aboard by foreigners against Iranians including crimes whose punishments are Hodud, Qisas, and Diya. In this respect, Sharia-based Mansous (written in holy Quran and sacred sayings)Taaziraat on due observation note of article 115 must also be included in the abovementioned Act; yet, as to Mansousless Taazir crimes, jurisdictional authority of Iranian court depends on the reciprocal criminality and non-conviction in the country where the crime is occurred; Additionally, when the complaint is introduced, victim must maintain Iranian nationality until the proceeding is ended. Iranian Penal Act is applied on lapse of time and extension of time if the offender is persecuted by Iranian court and when the offender is found in or restored to the territory of Iran. It should be noted that extension of time is not started at the time of crime occurrence. If the crime committed abroad against Iranian nationals is occurred in high seas or lands without government, then Iranian court is competent for all crimes except Mansousless Taaziraat crimes.
    Keywords: Victim, Nationality, Court, Crime, Jurisdiction
  • Mohammad Ashouri, Jafar Movahedi * Pages 95-115
    After legislating for one century, jurisdiction regarding Iranian victims was established in Iranian Penal Act approved in 2013, as allocated in article 8 mainatining Iranian court is competent to investigate unconditionally offences committed aboard by foreigners against Iranians including crimes whose punishments are Hodud, Qisas, and Diya. In this respect, Sharia-based Mansous (written in holy Quran and sacred sayings)Taaziraat on due observation note of article 115 must also be included in the abovementioned Act; yet, as to Mansousless Taazir crimes, jurisdictional authority of Iranian court depends on the reciprocal criminality and non-conviction in the country where the crime is occurred; Additionally, when the complaint is introduced, victim must maintain Iranian nationality until the proceeding is ended. Iranian Penal Act is applied on lapse of time and extension of time if the offender is persecuted by Iranian court and when the offender is found in or restored to the territory of Iran. It should be noted that extension of time is not started at the time of crime occurrence. If the crime committed abroad against Iranian nationals is occurred in high seas or lands without government, then Iranian court is competent for all crimes except Mansousless Taaziraat crimes.
    Keywords: Victim, Nationality, Court, Crime, Jurisdiction
  • Seyyed Mansour Mirsaeidi, Mohammad Javan Mardi * Pages 117-148
    Paragraph 3 of Art. 49 of the Securities Market Act explains two crimes with the same punishment: "violation of legal regulations in the process of preparation of documents, registration, declaration or prospectus of offering to SEO" and the other is "violation of legal regulations subject to study or preparing financial statements, economic statements in regard to verification of documents and information". In this paper, the actus reus and mens rea of the second crime have been studied. "Violation of legal regulations about comment or preparation of financial report, technical or economic information and documents that could be presented to the organization" and also "violation of documents and information authentication which are presentable to SEO" are the actus reus of this crime and «the existence of legal responsibility about commenting or financial, technical or economic reporting", "the existence of employment relationship with the company" and "commenting or reporting or verification of documents and information before presenting them to the organization”, are the most important circumstances and terms concerning committing the crime. The given crime is in the category of the absolute crimes and the intention to commit and being aware, and having knowledge regarding the subject of crime (common mens rea) would suffice to realize the offence.
    Keywords: Offence, Legal regulations, Accountant, Legal inspector, auditor