فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 21 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 21 (زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر اعتمادی، سید محمد حسینی صفحات 9-38
    اگرچه نتیجه ی رفتارهای مجرمانه علیه اشخاص غالبا به صورت نوعی صدمه ی جسمانی جلوه گر می شود، اما در برخی موارد، رفتار ارتکابی ممکن است به ایجاد صرف ترس و وحشت در بزه دیده منتهی شود، ترس از این که در آینده ی نزدیک خشونت علیه او به کار گرفته خواهد شد. در این موقعیت ها، بزه دیده بدون این که براثر ترس ایجادشده اقدامی علیه خود یا دیگری انجام دهد، از قبیل این که صدمه ای وارد آورد، دچار نوعی صدمه ی روانی می شود، به گونه ای که می توان گفت که تمامیت روانی وی مورد تهاجم قرار گرفته است. در نظام کیفری انگلستان، این نوع تهاجم واجد عنوان مجرمانه ی معینی می باشد، اما قانون گذار ایرانی به ارتکاب این گونه رفتارها به طور خاص توجه نکرده است، به طوری که دادگاه ها ناگزیر به تعیین ارش متمایل شده اند. این در حالی است که بررسی تطبیقی رفتارهای یادشده در دو نظام کیفری ایران و انگلستان، حکایت از لزوم جرم انگاری، و نیز تعیین مجازات تعزیری متناسب برای آن ها، به صورت خاص دارد.
    کلیدواژگان: تهاجم، ترس، اعمال خشونت، قریب الوقوع بودن
  • محمد هادی صادقی، فرزاد تنهایی صفحات 39-72
    اختیار بزهکار در ارتکاب جرم اگر چه غالبا به عنوان جزء اساسی در احراز مسئولیت کیفری قلمداد می گردد، لکن مفهومی که از آن اراده می شود، معمولا مجمل و آمیخته با ابهام است. به طوری که گاه به جای اراده ، قصد ، رضا و مانند آن استعمال شده است و همین امر موقعیت اختیار در نظریه عمومی جرم و مسئولیت کیفری را با چالش مواجه کرده است. در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از منابع فقهی و موازین حقوقی، ضمن تبیین مفهوم اختیار به معنی «آزادی در انتخاب»، آن را از سایر مفاهیم مشابه، متمایز ساخته و بر خلاف برداشتهای غالب، نقش اختیار و زوال آن در تزلزل ارکان جرم مورد بررسی قرار گیرد.
    چیستی و ماهیت اختیار از مباحث مهمی است که در تالیفات حقوقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. اگر چه مباحث مربوط به اختیار و نقش آن در مسئولیت انسان، عمری به درازای طول عمر بشر دارد و به جهت داشتن ابعاد متعدد، در علوم مختلفی، از جمله فلسفه، کلام، روانشناسی، اخلاق و حقوق مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اختیار، اراده، قصد، رضا، مسئولیت کیفری
  • حسن مرادی صفحات 73-114
    در کنار تاسیسات حقوقی همچون معافیت های «قانونی» و «قضایی» ، نهاد «تبدیل مجازات» قرار دارد. تبدیل مجازات در مفهوم اعم اقدامی در راستای فردی کردن مجازات، جلوگیری از تضییع حقوق مجنی علیه یا اولیای دم، جلوگیری از وهن دین، تحدید استفاده از زندان و نیز تحقق عدالت قضایی و تعذیبی عادلانه است. در حال حاضر تبدیل مجازات در حوزه مجازات های حدود، قصاص و تعزیرات جاری است. لیکن پرسش اساسی این است که آیا جهات تبدیل قصاص عینا همان است که در تعزیرات یا حدود مقرر است یا هر یک از اینها تابع احکام و ضوابط خاص خود می‏باشند؟ تبدیل مجازات های تعزیری به دو نوع «قانونی» و «قضایی» تقسیم می شود. تبدیل قانونی به شدت تابع شرایط مقرر در قانون است و تبدیل قضایی اصولا تابع شرایط تخفیف مجازات می باشد و تشخیص آن به قاضی محکمه محول شده است. اما تبدیل حد همچون تبدیل قانونی تابع شرایط مقرر در قانون و منوط به موافقت مقام رهبری یا رییس قوه قضاییه می‏باشد. در مجازات های قصاصی دو نوع تبدیل «اجباری» یا «قانونی» و «شخصی» یا «اختیاری» قابل اجراست. هنگامی که قصاص شرعا جایز یا ممکن نباشد، اجبارا به دیه مقدر تبدیل می‏گردد.
    کلیدواژگان: تبدیل، تخفیف، تشدید، مجنی علیه
  • زهرا امینی، غلامحسن کوشکی صفحات 115-153
    ازشاهد به عنوان چشم و گوش نظام عدالت کیفری یادمی کنند، مشارکت شاهد زمینه کشف جرم و در نهایت تامین امنیت را در جامعه به ارمغان میآورد. از این رو اتخاذسیاستی حمایتی میتواند بسترساز مشارکت فعال شاهد در فرآیند کیفری قلمداد گردد.از این رو درحقوق انگلستان سندی به منظور احصاء قواعد رفتاری مناسب در قبال شهود در کنار قواعد عمومی به نام « منشورشاهد» تخصیص یافته است. دراین سند به صورت شفاف تر از قواعد آیین دادرسی کیفری1392 و آیین نامه اجرائی حمایت از شهود و مطلعان مصوب 1394، درگام نخست درراستای حمایت از تمامیت جسمانی و مادی شهود قواعدی به منظور آموزش، اختصاص ماموران ویژه و جبران تمامی خسارات وارده بر شهود پیش بینی شده است. از سوی دیگر در هردو نظام، قواعد و استانداردهای رفتاری با هدف حمایت از حیثیت معنوی شاهد و تکریم جایگاه او در فرآیند کیفری و نیز ارائه خدمات مشاوره ای و اطلاع رسانی به موقع و برخورد محترمانه و عادلانه با شاهد اختصاص یافته است. افزون بر این، در نظام حقوقی انگلستان حمایتی افتراقی و اختصاصی در شهود جرائم خشونت بار و سازمان یافته صورت گرفته است. اختصاص ضمانت اجراهای موثر برای حسن جریان حمایت ازشهود از مهم ترین نیازهای نظام حقوقی دوکشور است.
    کلیدواژگان: تدابیر حمایتی، شهود و مطلعان، منشور شهودانگلستان، قانون آیین دادرسی کیفری
  • ایمان محترم قلاتی، جلال الدین قیاسی صفحات 155-196
    رکن معنوی جرایم عمدی در صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، در ماده 30 اساسنامه رم تبیین شده است. این ماده به مثابه قاعده ای عمومی است و در مورد تمام جرایم در صلاحیت دیوان، به استثنای مواردی که به غیرعمد بودن آنها تصریح شده، اعمال می شود. اساسنامه با تعریف اصطلاحات قصد و آگاهی در ارتباط با هر یک از اجزاء رکن مادی جرایم، نخستین سند بین المللی است که مستقیما به موضوع رکن معنوی جرایم پرداخته است. به رغم اینکه این ماده در پی آن بوده تا یک قاعده عمومی رکن معنوی برای تمام جرایم در صلاحیت دیوان وضع کند، تعریف کاملا شفاف و روشنی از اجزاء ارکان مادی و معنوی جرایم ارائه نداده و دربردارنده ابهامات بسیاری است. وجود این ابهامات تفسیر و اجرای موضوعات مربوط به رکن معنوی در اساسنامه رم را با مشکلات و چالش های زیادی مواجه کرده است. در این مقاله، با توجه به اساسنامه رم و دیگر اسناد معتبر مربوط به دیوان، ضمن تفکیک و تعریف عناصر اصلی و اولیه رکن معنوی مندرج در بندهای مختلف ماده 30 اساسنامه، ارتباط هر یک از این عناصر، با رفتار، شرایط و نتیجه جرایم در صلاحیت دیوان، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: اساسنامه رم، رکن معنوی، قصد، آگاهی، رضایت، خواستن
  • سیدمحمدعلی صدرطباطبایی، صالح منتظری صفحات 197-226
    پزشکی به جهت سرو کار داشتن با حیات، سلامتی و جسم انسان، حساس و پرمخاطره است. علم پزشکی همواره عجین با احتمالات و نواقص بوده است و به مثابه یک چاقوی دو دم که یک طرف آن سلامتی و طرف دیگر صدمه و حتی فوت بیمار است. تحلیل رابطه فقهی و حقوقی میان بیمار و پزشک به جهت اثری که نقش این ارتباط در مسئولیت در هنگام ایراد خسارت به بیمار دارد، با چالشی جدی مواجه است. فقها در خصوص عمل طبیب حاذق و متخصصی که عمل او مشروط به اذن مریض، مطابق با مقررات پزشکی و موازین فنی بوده و به عبارت دیگر بدون تقصیر، باعث ورود خسارت به بیمار می گردد، قائل به دو نظر می باشند. مشهور فقها حکم به ضمان طبیب کرده و چاره ای آن را اخذ برائت از بیمار می دانند و عده ای نیز حکم به عدم ضمان طبیب داده اند. قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 به تبعیت از نظر اول مسوولیت پزشک را به صورت محض و بدون تقصیر پذیرفته بود.
    کلیدواژگان: پزشک، کادر درمانی، مبنای مسئولیت، تقصیر پزشکی، فرض تقصیر
  • جواد صالحی صفحات 227-250
    قاعده ی «بازرسی پس از دستگیری»، مجوزی برای بازرسی بلافاصله پس از دستگیری متهم در اموال تحت تصرف وی است تا اینکه دلائل مجرمانه در اختیار پلیس قرار گیرد و امنیت پلیس از خطرات احتمالی ناشی از این اموال حفظ شود. در سال های اخیر اعمال این قاعده نسبت به تلفن همراه متهم از این جهت با تردیدهایی مواجه شده است که اهداف موجد این قاعده را تامین نمی کند. این مساله باعث شده است که رویه های متفاوتی در ایالات متحده شکل گیرد. لیکن در سال 2013 در پرونده ی ووری استدلال های قابل تاملی از سوی دیوان عالی در نفی تسری این قاعده نسبت به تلفن همراه متهم ارائه شده است که در نوع خود بی نظیر و راهگشای نظری و عملی سایر دادگاه و نظام های حقوقی است.
    کلیدواژگان: قاعده ی بازرسی پس از دستگیری، پلیس، متهم، تلفن همراه، دیوان عالی ایالات متحده
|
  • Amir Etemadi, Sayyed Mohammad Hoseini Pages 9-38
    Although the result of criminal behaviour against the person is often shown as some sort of physical injury, but in some cases, the committed behavior may cause the victim to fear and panic, fear that violence will be used against him in the near future. In these situations, the victim without takes action against him/herself or another, because of the fear created, such as inflicting some harm, suffers some kind of psychological harm, so that it can be said that her psychical integrity is assaulted. In the English criminal system, this type of assault has a certain criminal title, But Iranian lawmaker do not pay attention to committing such conducts specifically, so the courts have to determine Arsh. However, comparative study of the mentioned behaviors in the two Iranian and English criminal systems indicates the need to criminalize, and also to determine the appropriate Taezir punishment for them, in particular.
    Keywords: Assault, fear, application of violence, immediacy
  • Mohammad Hadi Sadeghi, Farzad Tanhaee Pages 39-72
    The freewill of offender in the crime, although often is considered as an important part in establishing criminal responsibility, but the concept that it will usually is ambiguous and mixed with ambiguity So sometimes instead of the will have been used intent,consent and the like and This position in the general theory of crime and criminal responsibility has been challenged. In this article we have tried using legal sources and standards, while explaining the concept of the meaning of "freedom of choice", is distinguished it from other similar concepts and Unlike most concepts, the role of freewill and the decline in the wavering elements of crime be examined. The nature of freewill is an important issue that has received less attention in legal publications. Although the debate about the freewill and its role in human responsibility is as old as human life and to have multiple dimensions, in various sciences, including philosophy, theology, psychology, ethics and law is discussed.
    Keywords: freewill, will, intent, consent, criminal liability
  • Hasan Moradi Pages 73-114
    In addition to some legal institutions such as legal and judicial exemptions, the penal substitution shall be taken into account as well. The penal substitution, in its general sense, is an attempt toward the individualization of punishment, avoidance of the violation of the right of avenger/s of blood, avoidance of undermining the religion, restriction of imprisonment, and fulfillment of the fair judicial justice. At the present time, the substitution of punishment in the field of Hudud punishments, Qisas and Ta’zirat is
    applicable. However, the fundamental question which is raised is whether the conditions applied for Qisas are the same as what are applied for Hodud and Ta’zirat or not? The substitution of Ta’zirat is divided into two groups: legal and judicial. While the legal substitution is extensively subject to the conditions mentioned in the Penal Code, the judicial one is basically subject to the judges’ better judgment. But, the substitution of Hudud, the same as the legal substitution, is subject to mentioned conditions in law and depends on the agreement of the Supreme leader or head of the judiciary.
    Regarding the Qisas punishment, there are two types of substitution:Mandatory or legal and personal or voluntary. When the execution of Qisas, religiously, is not possible or permissible, it is compulsorily substituted by the blood money.
    Keywords: Substitution, Mitigation, Aggravation, Victim
  • Zahra Amini, H. K Pages 115-153
    From witness remembered as the eyes and ears of the criminal justice ystem,participation of witness makes it possible to discover the crime and ultimately bring security to the community.Therefore,the adoption of protectionist policies could be considered as a ground for the active participation of witnesses in the criminal process.Hence,in English law,document has been allocated in order to the appropriate rules of conduct for witnesses with the general rules called the witness charter.in this document,more clearly than the Code of Criminal Procedure1392and the Code of Practice for the Protection of witnesses and Informants1394,In the first step,in order to protect the physical and material integrity of the witnesses,the rules for training,the assignment of special officers and the compensation of all damage inflicted on witnesses is foreseen.On the other hand,in both systems,the rules and standards of conduct has been allocated aimed at protecting the spiritual integrity of the witness and rewarding his position in the criminal process,as well as providing advisory services and timely information and a fair and just treatment with the witness.In addition,in the UK legal system,there is a differential and specific support in the witnessing of violent and organized crimes. Assigning effective enforcements to the Good The flow of support .
    Keywords: supportive measures, the witnesses, Informers, uk the witness charter, the code of criminal procedure
  • Iman Mohtaram Qalaati, Jalal Aldin Ghiasi Pages 155-196
    The mental element of intentional crimes in the jurisdiction of the International Criminal Court, is mentioned under Article 30 of the Rome Statute. Except those stipulated unintentional, as a general rule, this article is evenly applied to all crimes in the jurisdiction of the Court. This article cannot define material and mental of elements of the crimes transparent and clear, although it seeks to create a general rule for mental element of all crimes in the jurisdiction of the Court; and still there is a lot of uncertainties on them. These uncertainties challenging the interpretation and implementation of mental element related issues in the Statute. Defining and separating primary and essential parts of mental element In Article 30, this paper examines and discusses the relationship of these elements with the behavior, condition and result of crimes within the jurisdiction of the Court.
    Keywords: Rome statute, mental element, intent, knowledge, willing
  • Seyed Muhamadali Sadr Tabatabai, Saleh Montazeri Pages 197-226
    Jurists of practice physicians and specialists who practice he provided to sick leave, in accordance with the provisions of medical and technical standards, in other words without fault, causing damage to the patient, are attached to two terms. Islamic Penal Code in 1370 to follow the doctor's first responsibility was accepted as pure and without fault. Therefore, in the absence of negligence or fault of doctors in science and practice, there is no guarantee. The present article tries to defend the position and to explain the article 495 of the Penal Code Act 1392 is organized.
    Jurists of practice physicians and specialists who practice he provided to sick leave, in accordance with the provisions of medical and technical standards, in other words without fault, causing damage to the patient, are attached to two terms. Islamic Penal Code in 1370 to follow the doctor's first responsibility was accepted as pure and without fault. Therefore, in the absence of negligence or fault of doctors in science and practice, there is no guarantee. The present article tries to defend the position and to explain the article 495 of the Penal Code Act 1392 is organized.
    Keywords: Liability, medical negligence, famous
  • Javad Salehi Pages 227-250
    The rule of the "Search-Incident-to-Arrest", for inspection immediately after his arrest, the defendant is under the capture property until the reasons for the police in charge of crime and security police of the potential risks arising from this property is preserved. Apply this rule in recent years relative to the cell phone with the accused faced hesitations that targets the cause of the this rule does not meet the. This issue has caused different procedures in the United States take shape. But in 2013 in the case of the Wurie argument can be a reflection of the High Court in denying extend this rule to cell phone charged provided that the unique of its kind and the theoretical and practical solutions in other courts and legal systems.
    Keywords: The rule of the Search-Incident-to-Arrest, Police, Accused, Cell Phone, Supreme Court of United State.