فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 1 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 1 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، وحید دانشور صفحه 1
    چندی است واژه تعالی یا سرآمدی به طور فزاینده ای در ادبیات مدیریت به-منظور بهبود مستمر کسب وکار استفاده می گردد. به گونه ای که مشتقات جدیدی از تعالی سازمانی از جمله تعالی منابع انسانی، تعالی نوآوری، تعالی رهبری، تعالی فرآیندها و... شکل گرفته است. در این میان تعالی منابع انسانی و تعالی رهبری، بیش از دیگر موارد، مورد نظر محققان و نویسندگان قرار گرفته اند. در این تحقیق سعی شده است مدل جامعی به منظور رسیدن به تعالی منابع انسانی، به سازمان ها پیشنهاد شود. محققین با به کارگیری رویکرد فراترکیب در این پژوهش به تحلیل نتایج و یافته های محققین قبلی پرداخته و با انجام گام های هفت گانه این روش، مدل جامع تعالی منابع انسانی را در 12 معیار، 45 زیرمعیار و 270 نکته راهنما طبقه بندی کرده اند. سپس روایی و پایایی مدل مذکور ارائه شده است. تفاوت این مدل ارائه شده با مدل های پیشین، جامعیت آن یعنی دارا بودن نقاط قوت آنها و پوشش نقص ها و کاستی های آن ها است.
    کلیدواژگان: تعالی، تعالی منابع انسانی، مدل تعالی منابع انسانی، فراترکیب
  • عباس منوریان، فروغ تهامی صفحه 21
    در بیشتر پژوهش هایی که عوامل بحرانی موفقیت مدیریت دانش را بررسی کرده-اند، مجموعه عواملی به صورت عمومی به عنوان عوامل بحرانی موفقیت مدیریت دانش معرفی شده اند. با وجود این، هر سازمانی عوامل بحرانی خاص خود را دارد. از این رو، در این پژوهش تلاش شده است چگونگی شناسایی عوامل موفقیت مدیریت دانش در سازمان بررسی و تعیین شود. برای این منظور از تعریفی استفاده شده است که این عوامل را در سه گروه عوامل عمومی، کلیدی و بحرانی تقسیم بندی کرده است. بر این اساس فهرست جامع چانگ و چوی به-عنوان عوامل عمومی موفقیت به کار گرفته شده اند. برای شناسایی عوامل عمومی و کلیدی موفقیت مدیریت دانش در سازمان مورد بررسی، از 8 نفر از خبرگان نظرسنجی شده است. شناسایی عوامل عمومی از راه مصاحبه و شناسایی عوامل کلیدی به روش دلفی انجام شده است. پرسشنامه مورد استفاده در مرحله تعیین عوامل کلیدی و بحرانی، پرسشنامه سیونگ چوی چانگ است. شرکت-کنندگان در مرحله شناسایی عوامل بحرانی موفقیت مدیریت دانش، 41 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان هستند. نتایج نشان داد که 5 عامل ساختار دانش، روحیه تیمی و کار گروهی، فرهنگ حمایت از دانش، درگیرشدن کارکنان و توانمندسازی کارکنان عواملی بحرانی موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان مورد بررسی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل عمومی موفقیت، عوامل کلیدی موفقیت و عوامل بحرانی موفقیت
  • سید فرامرز قرآنی، رسول کریمی طاهر صفحه 41
    با توجه به اینکه مدیران سرمایه های راهبردی هر سازمان به شمار می آیند، به کار گماری علمی و آگاهانه آنها زمینه ساز توسعه سازمان خواهد بود. این تحقیق با استفاده از فنون آماری- فازی و ریاضی، مدل مناسبی را برای انتخاب مدیران طراحی نموده است. مدل فوق به عنوان مدل تصمیم گیری چند معیاره فازی1 برای روند جانشینی مدیریت در یکی از شرکت های دولتی طراحی شد. بر این اساس ابتدا الگوهای تئوریک و تجربی توانایی های مدیریت مطالعه شد و سپس از آزمون های ناپارامتری آماری نسبت موفقیت و آزمون کروسکال والیس برای بررسی تفاوت بین مقادیر متغیرها در بین چند جامعه استفاده شد و در گام بعد، از روش میانگین موزون2 برای تعیین وزن معیارهای فرعی و از تکنیک تصمیم گیری فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین وزن معیارهای اصلی استفاده شد و در نهایت با استفاده از روش مجموعه های فازی و تکنیک تاپسیس، به اولویت بندی کاندیداهای جایگزینی مدیریت برای مواقع ضروری که توانایی احراز پست مدیریت را دارا می باشند، پرداخته شد.
    کلیدواژگان: نظام شایستگی، روند انتخاب مدیریت، تصمیم گیری فازی، تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی
  • مهدی خیراندیش، محمد بخشنده صفحه 69
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی می پردازد. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه آیا سطح بالای مولفه های فرهنگ سازمانی مورد استفاده در پژوهش حاضر به سطح بالای بهره وری نیروی انسانی منتهی می شود. جامعه آماری پژوهش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی استفاده شده است. نتایج حاصله، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین همه مولفه های فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، بهره وری، بهره وری منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی
  • غلامعلی رمزگویان، بهنام واعظی آشتیانی صفحه 89
    امروزه مزیت رقابتی سازمانی صرفا در به کارگیری فناوری جدید خلاصه نمی-شود، بلکه به طور ویژه در استفاده از نیروی کار توانمند و بالا بودن میزان تعهد کارکنان در راستای تحقق اهداف سازمانی نهفته است. در این زمینه یکی از ابزارهای مهم مدیران فرآیند توانمندسازی کارکنان و استفاده از کارکنان متعهد است. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی رابطه توانمندسازی روانشناختی کارکنان و تعهد سازمانی می پردازد. سوال اساسی پژوهش عبارت است از این که چه رابطه ای بین این دو مقوله وجود دارد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران (حوزه مرکزی) است که حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده معین شده است. روش تحقیق پژوهش، روش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و از ابزار گردآوری پرسشنامه استفاده شده است. نتایج تحقیق با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین تمامی مولفه های توانمندسازی روانشناختی و تعهد سازمانی است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی به مدیران سازمان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • شعبان مرادی آیدیشه، علی جوکار، عبدالله وثوقی صفحه 103
    درک جایگاه فناوری اطلاعات در تصمیم گیری فرماندهان می تواند به افزایش کیفیت تصمیم های مورد نظر کمک شایانی نماید. هدف این پژوهش تعیین نقش فناوری اطلاعات در افزایش کیفیت تصمیم گیری فرماندهان ارتش ج.ا.ا و ارائه راهکارهای لازم است. این تحقیق بر مبنای ماهیت و اهداف از نوع توصیفی می باشد و از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر بعد زمانی تحقیقی مقطعی و از نظر نوع داده ها، کمی است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه است که در کنار آن از روش های مطالعه کتابخانه ای، بررسی متون و مراجعه به اسناد و مدارک درسطح ارتش ج.ا.ا و نیز مصاحبه استفاده شده است. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه، از آلفای کرونباخ استفاده گردید و مقدار آن برابر با 86% محاسبه گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر فرماندهان مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات در نیروهای سه گانه ارتش ج.ا.ا است و از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری استنباطی نظیر آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن استفاده شده است. که در سطح معنی داری 05/0 فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت و مشخص شد که متغیرهای فناوری اطلاعات بر تصمیم گیری فرماندهان تآثیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، فناوری اطلاعات، مدل نولان، آجا
  • ناصر عسگری، حسن محجوب، محمدرضا خسروی صفحه 121
    در عصر دانایی محوری، مدیریت دانش به مهمترین وظیفه سازمان هایی تبدیل شده که به دنبال استفاده بهینه از این سرمایه ارزشمند و ناملموس اند. از این رو شناخت بهتر زمینه ها و شرایط تقویت کننده اثربخشی اقدامات مدیریت دانش در سازمان ضروری است. یکی از عواملی که می تواند نقش بسیار موثری در بهبود سیستم های مدیریت دانش داشته باشد، سرمایه اجتماعی است که نقش و تاثیر آن در موفقیت مدیریت دانش در سازمان به اندازه زیرساخت هایی مانند وجود ساختار و فناوری مناسب اهمیت دارد. از این رو در این مقاله تشریح می شود که چگونه می توان با تقویت سرمایه اجتماعی، اثربخشی اقدامات مدیریت دانش را در سازمان بهبود بخشید؟ بدین منظور بستر تعامل مدیریت دانش و سرمایه اجتماعی و دلایل گرایش اندیشمندان حوزه مدیریت دانش به مفاهیم سرمایه اجتماعی تشریح می شود و دیدگاه های گوناگونی در مورد ارتباط بین سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش بررسی می شوند. سپس ابعاد سرمایه اجتماعی مرتبط با مدیریت دانش و ارتباط آنها با یکدیگر توضیح داده می شوند. در ادامه مقاله به این موضوع پرداخته می شود که چگونه می-توان سرمایه اجتماعی را در سازمان خلق و تقویت کرد تا به اثربخشی مدیریت دانش کمک کند؟
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، دانش، سرمایه های فکری
|
  • Habib Allah Ranaei, Vahid Daneshvar Page 1
    The term of excellence have been using increasingly in literature of management in a sense that new terms such as human resource excellence, innovation excellence, leadership excellence, and process excellence have been emerged. nevertheless human resource excellence and; leadership excellence have been considered more than the others term by authors and researchers. in this research we suggest a comprehensive model for human resource excellence. by applying meta synthesis method we analysis the previous researches and develop the comprehensive human resource excellence model. This model consists of 12 dimension, 45 indicators and 270 sub indicators or points. The different between this modal and the previous ones is inclusiveness, by inclusiveness it means we use the strengths of the others and improves the weaknesses.
    Keywords: human resource excellence, human resource excellence model, excellence, Meta–synthesis
  • Abbas Monavariyan, Forough Tahami Page 21
    In this research after literature review Ching Chy list as a successful general component was used. To recognition general component for establishing knowledge management system successfully the opinions of 8 specialists was gathered. Interview and Delphi technique were applied respectively to identify general and key component. To identify key components, Syong Chu Chang questionnaire was distributed among a randomly selected sample of 41 managers and experts. The funding show that 5 component– knowledge structure, team working, knowledge support culture, staff involvement and staff empowerment- are critical components in establishing knowledge management system in organization.
    Keywords: knowledge management, success, general component of success, key component of sucsuss, critical component of success
  • Faramarz Ghorani, Rasoul Karimi Taher Page 41
    As managers are strategic capitals in any organization, assigning them properly and consciously pave the way for improving and developing the organization. By using the fuzzy logic this research aimed to develop a proper model for choosing manager. the mention model as a Fuzzy Multi Criteria Decision Making model was developed in public corporation. to do this we study theoretical an empirical model and by using non parametrical test such as Kruskal-Wallis we examine the difference between variables in independent populations.ahp technique and weighted average method were used respectively to assign the weight to main indicators and sub indicators. Finally by using topsis technique and fuzzy collections we evaluated the substitute candidates to take the managerial post.
    Keywords: competency system, managers selecting process, decision, fuzzy logic, AHP
  • Mehdi Kheirandish, Mohammad Bakhshandeh Page 69
    This article deals with the relationship of organizational culture and human resource productivity. The main research question includes whether the higher levels of organizational culture components used in this article in organization is led to higher levels of human resource productivity. Statistical population of research is the NIOPDC and classified accidental method is used to determine the sample of this research. Data collection was in-person questionnaire and Survey–descriptive approach and correlation research was our research methodology. Concluding results indicate that there are meaningful relationships among all concepts of organizational culture and human resource productivity. Finally, concerning research findings, some suggestions were presented.
    Keywords: Culture, Organizational Culture, Productivity, Human Resource Productivity, Human Resource Management
  • Gholam Ali Ramzgoyan, Behnam Vaezi Page 89
    As the importance of empowerment and organizational commitment, this research was designed to determine the relationship between these two variables. five dimensions of empowerment (self efficacy, self determination, personal consequences, meaning, trust in others)and three dimension of commitment (affective commitment, successive commitment and normative commitment) was considered. The statistical population was the employees of IRIRC and a sample of 150 was selected through simple random sampling method. By applying parametric test such as Pierson correlation coefficient and linear regression, data was analyzed and following results were achieved. Correlation coefficient showed a positive and significant relation between empowerment and organizational commitment, furthermore there was a positive and significant relation between all dimensions of empowerment and organizational commitment except self determination.
    Keywords: empowerment, affective commitment, normative commitment, successive commitment
  • Shaban Moradi, Ali Jokar, Abdollah Vosoughi Page 103
    The understanding of ict by commanders can improve the quality of decision so The purpose of this research is to identify the role of IT on quality of decisions making in Islamic republic of Iran armed forces. the statistical population was the commanders of IRIAF in 3 branches and a sample was selected through simple random sampling method. research instrument was questionnaire along with document analysis e and interview. the reliability of questionnaire was computed 0.82 according to Alpha Cronbach. data were analyzed by using Pearson and Kendal correlation. correlation coefficient shows a positive and significant relation between using IT and the quality of decision(p=0.05).
    Keywords: decision making, information communication technology
  • Nasser Asgari, Hasan Mahjob, Mohammadreza Khosravi Page 121
    In the knowledge-based era knowledge management (KM) is considered as the primary task of organizations that strive to utilize of their intellectual capitals effectively. Hence it is vital to understand carefully the appropriate contexts and enablers of knowledge management. Social capital (SC) is one of the most influential factors on the effectiveness of knowledge management, but its role is not explained sufficiently. This article tries to explain this relationship more precisely. In these efforts, the context of interaction between SC and KM, various causes of orienting KM scholars to SC, and various viewpoints regarding this relationship will be explained. Introducing various aspects of SC that are most relevant to KM constitutes the later section of this article. These dimensions include trust, beliefs, norms, rules, expectations and obligations, identity and ethical infrastructure. Finally some effective endeavors for creating and enforcing SC in line with enhancing KM effectiveness will be explained. Among these efforts it can be referred to considering the linier and self-enforcing nature of SC, being commitment to maintaining social contracts in work environments, creating interpersonal relations facilitating job accomplishing, developing social networks and considering the relationship between social capital and human capital.
    Keywords: Social capital, Knowledge management, knowledge, Intellectual capital