فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 10 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 10 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضاسیدجوادین، محمد صادق ضیایی، بهروز پورولی*، مهرداد غلامی صفحه 1

    این پژوهش به دنبال کشف ماهیت التزام کارکنان و جبران خدمات کل از دیدگاه کارکنان است. به عبارت بهتر، در این تحقیق محقق در پی آن است تا ضمن بررسی، بیان و توصیف معنادار مساله التزام کارکنان، با استفاده از مفهوم قرارداد روانی نشان دهد که چگونه جبران خدمات کل بر دیدگاه ها، نگرش ها و بالاخره بر التزام کارکنان تاثیر دارد و اینکه در این کاوش نظام مند، شرایط و امکانات لازم را جهت پیاده سازی بستر مناسب برای افزایش التزام کارکنان فراهم سازد. به دیگر سخن، این تحقیق، چارچوب نظری مناسبی را برای شکل دهی این مفاهیم ارائه می دهد و روش های نوینی برای درک التزام کارکنان پیشنهاد می نماید. این پژوهش ترکیب خاصی از برخی متغیرها را مدنظر قرار می دهد و به طور هم زمان به دنبال آن است تا نشان دهد که چگونه هر متغیر بر التزام کارکنان تاثیر دارد و اینکه متعاقبا هر یک از متغیرها بر هم چگونه تاثیر می گذارند. تحقیق حاضر با ارائه روابط میان التزام، جبران خدمات کل و نقش قرارداد روانی دانش مفیدی را برای علم مدیریت، به ویژه مدیریت رفتارسازمانی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: التزام کارکنان، جبران خدمات کل، قرارداد روانی، شکاف در قرارداد روانی، تخلف در قرارداد روانی
  • فریدون عبدصبور صفحه 21
    برخی متخصصان مدیریت با محدودساختن نگاه خود به شایسته سالاری، آن راصرفا با یکی از کارکردهای مدیریت منابع انسانی و شامل موضوعاتی چون انتخاب و انتصاب مشاغل مدیریتی مرتبط نموده و از این رو در چارچوب معیارهای شایستگی، مدل هایی را برای آن در نظر می گیرند و همین معیارها را ملاک سنجش و ارزیابی شایسته سالاری سازمان های بزرگ و دولتی قرار می دهند. شاید مهم ترین علت عدم توفیق بسیاری از این مدل ها در تحقیق شایسته سالاری در سازمان ها آن باشد که فرآیندهای انتخاب و انتصاب تنها نمودهای ظاهری یک نظام شایستگی هستند. ارزیابی و آسیب شناسی این مقوله جامع بر اساس ادبیات روزآمد جهان، مفهومی فراسازمانی است. هم چنان که هرگونه تحول و توسعه نقش منابع انسانی سازمان ها جز با تحلیل توامان ابعاد درون و برون سازمانی اثربخش نخواهد بود، استقرار و آسیب شناسی شایسته سالاری نیز به معیارها و شاخص هایی نیاز دارد که همزمان عوامل و پارامترهای محیطی و درون سازمانی را در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار دهد. در این پژوهش، سعی بر آن است تا ضمن مروری بر ادبیات، چالش ها و مدل های مرتبط با شایسته سالاری، در قالب مدلی جامع به آسیب شناسی اثربخشی شایسته سالاری پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، مدل های مفهوم سازی، مصداق ها و معیارها
  • فرج الله رهنورد، مونا کلهر صفحه 45
    پیاد ه سازی اثربخش و کارامد مدیریت دانش مستلزم تامین زیرساخت هایی است که در میان آنها فرهنگ سازمانی مناسب از جایگاه خاصی برخوردار هستند. بنابراین، دانشگاه ها و موسسات آموزشی عالی نیازمند نوعی فرهنگ دانایی هستند که در خلق و تسهیم دانش به آنان کمک کند. فرهنگ دانایی مبین ارزش ها و باورهایی است که فعالیت های مدیریت دانش را در یک سازمان تسهیل و تشویق می کنند. این مقاله به دنبال سنجش فرهنگ دانایی و عوامل کلیدی موثر در بالندگی آن است. جامعه آماری این پژوهش را واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در دو شهر تهران و قزوین تشکیل می دهد. داده های آماری با پژوهش از طریق پرسش-نامه گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که فرهنگ دانایی در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، واحد تهران مرکز، واحد تهران شمال، واحد تهران جنوب، پایین تر از حد متوسط و در دانشگاه آزاد واحد قزوین در حد متوسط است. در ضمن، نتایج پژوهش نشان گر آن است که عوامل کلیدی موثر در بالندگی فرهنگ دانایی عبارتند از؛ رهبری، تبلیغ، اجتماعات کاری، استخدام و محیط فیزیکی.
    کلیدواژگان: بالندگی فرهنگ دانایی، خلق دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش
  • امیرحسین محمد داودی، طاهره حسینی صفحه 57
    این پژوهش به تعیین رابطه بین رهبری توزیعی با توانمند سازی دبیران در هنرستان های شهرستان ساوه می پردازد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و از نظر هدف کاربردی است و جامعه آماری شامل کلیه دبیران هنرستان های شهر ساوه به تعداد 380 نفر می باشد. نمونه ی آماری بر اساس جدول مورگان به تعداد 191 نفر و با روش نمونه گیری طبقه ای- نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های محقق ساخته رهبری توزیعی و توانمندسازی با طیف پنج درجه ای لیکرت است. پایایی ابزار پس از اجرای مقدماتی ارزیابی و تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ هر یک از پرسشنامه های رهبری توزیعی و توانمندسازی به ترتیب 92/0 و 88/0 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین توانمند سازی با سه بعد رهبری کلاسیک، طراحی نشده و نوظهور وجود دارد ولی نوعی رابطه منفی بین رهبری آشفته و توانمندسازی برقرار است. هم چنین رهبری طراحی نشده دارای بالاترین ضریب همبستگی می باشد. در پایان بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رهبری توزیعی، توانمند سازی، دبیران
  • سعید جعفری نیا، علیرضا افشارنژاد، مهدیه دولت مدنی صفحه 73
    پژوهش حاضر به بررسی آسیب شناسی بروز رفتارهای غیراخلاقی کارکنان می پردازد. سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از اینکه مهمترین دلایل بروز رفتارهای غیراخلاقی کارکنان کدامند؟ اولویت این مولفه ها نسبت به یکدیگر چگونه اند؟ جامعه آماری پژوهش، تمامی معلمان مدارس راهنمایی دخترانه شهرستان اسلام شهر است و از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شده است. روش گردآوری داده ها، پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از بروز رفتارهای غیراخلاقی بر اساس تمامی مولفه های ناشناخته بودن رفتارهای غیراخلاقی، وجود فرصت های مناسب، وجود فشار از داخل و خارج سازمان و وجود قوانین، مقررات، سیاست ها و خط مشی های غیرشفاف می باشد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، رفتار غیراخلاقی، معلمان مدارس راهنمایی دخترانه شهرستان اسلام شهر
  • ابوالقاسم نادری، کمال خرازی، یعقوب انتظاری، حسن محجوب عشرت آبادی صفحه 91
    در این مقاله سازوکارهای مختلف تامین و تخصیص منابع مالی و تاثیر آن ها بر عملکرد موسسات آموزش عالی مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی نظام های آموزش عالی در کشورهای مختلف سازوکار های مختلفی در جهت تامین و تخصیص منابع از طیف تامین مالی دولتی تا تامین مالی خصوصی در پیش گرفته اند. ولی میزان آن در کشورهای مختلف متفاوت است به طوری که در دانشگاه های اروپایی بیشتر تامین مالی دولتی و در دانشگاه های آمریکائی تامین مالی خصوصی شکل غالب تامین مالی می باشد. در زمینه تخصیص بعضی از دولت ها به طرف عرضه (موسسات آموزش عالی)، تعدادی به جانب تقاضا (مشتریان) و برخی نیز به هر دو طرف بازار خدمات آموزش عالی یارانه پرداخت می کنند. به طور کلی تخصیص بر اساس مذاکره و چانه زنی، مبتنی بر فرمول، تخصیص بر اساس پرسنل، بر اساس دانشجو، بر اساس هزینه سرانه، بر اساس اولویت ها و بر اساس عملکرد از جمله مکانیسم هایی هستند که در این رابطه استفاده شده است. نتایج حاصل از این مقاله نشان داد که سازوکار های تامین و تخصیص منابع در آموزش عالی نقش سیاست گذاری و هدایت گری رفتار عاملان را بازی می نمایند و می توانند بر عملکرد دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در سطح کلان و خرد (فرد) تاثیر بگذارند. در زمینه تامین، دانش آموختگان باید در تامین مالی دانشگاه ها مشارکت نمایند و در زمینه تخصیص برای دستیابی به کارایی، دسترسی و برابری بیشتر باید ازسازوکارهای تخصیص مبتنی بر عملکرد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تامین مالی آموزش عالی، عملکرد دانشگاه ها، تخصیص منابع در آموزش عالی، تصمیم گیری های مالی
  • حمیدرضا قاسمی، هادی افضلی صفحه 121
    سازمان ها برای بقا در دنیای رقابتی و پویای امروزین به توسعه دارایی های راهبردی خود روی آورده اند تا بتوانند با کمک منابع و توانمندی های ناملموس و غیرقابل تقلید خود، مزیت رقابتی کسب کنند. اهمیت سرمایه انسانی به عنوان یک دارایی ارزشمند بر هیچ سازمان و مدیری پوشیده نیست. یکی از راه های توسعه سرمایه انسانی، اجرای موثر اقدامات مدیریت دانش در سازمان است. از این رو این پژوهش سعی دارد به بررسی تاثیر اقدامات مدیریت دانش در توسعه سرمایه انسانی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بپردازد. هدف اصلی این پژوهش توسعه سرمایه انسانی و ارتقای سطح توانمندی کارکنان جامعه مورد پژوهش از طریق به کارگیری اقدامات مدیریت دانش از جمله خلق و تسهیم دانش می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع علی است و محقق به دنبال بررسی رابطه علی بین اقدامات مدیریت دانش و سرمایه انسانی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته و برای آزمون فرضیات و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیره ساده استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین اقدامات مدیریت دانش و سرمایه انسانی همبستگی مثبت و معناداری (با ضریب 641/0) وجود دارد. همچنین با تایید تمامی فرضیات پژوهش مشخص گردید که اقدامات مدیریت دانش تاثیر مثبت و معناداری بر ابعاد سرمایه انسانی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه انسانی، شرکت ملی پخش و فرآورده های نفتی ایران
|
  • Seyyed Reza Seyyed Javadin, Mohammad Sadegh Ziaie, Behrouz Pourvali, Mehrdad Gholami Page 1

    This study is about "employee engagement". Since the study of organizational behavior has paid little attention to the dynamic process of change within the context of human resource management, which nowadays are prevalent and have a critical effect on the employee engagement, thus the aim of this study is to examine the nature of employee engagement, total reward management and psychological contract. Strictly speaking, this research would represent a suitable theoretical framework to form these theories and suggest modern methods to deduce the employee engagement effectively. Here, we consider the special compound of some of these changes and meanwhile we try to show the effectiveness of each variable on employee engagement and also on other variables.The reported results indicate that there are direct or indirect relationships among variables that significantly and uniquely related to employee engagement. In summary, employee engagement has much to offer organizations wishing to remain competitive in a dynamic circumstance.

    Keywords: Employee engagement, Total reward management, psychological contract, Gap in psychological contract, Violation in psychological contract
  • Fereydon Abdesabour Page 21
    Unfortunately some management expertise have limited views on meritocracy and consider it merely as one of the functions of human resources management; including selections and placements for managers’ occupations and therefore create meritocracy models for it and accordingly conceptualize it. Possibly many of them are not successful, because the process of selection and placement is merely an apparent criterion for a system. Whereas today, investigating and diagnosing meritocracy on the basis of current literature is an infra organizational approach and necessitates internal and external organizational dimensions considerations simultaneously. This paper suggests a total and comprehensive model for investigating and diagnosing meritocracy along with indications and criteria that are systematically presented.
    Keywords: Meritocracy, Conceptualized model, Criteria
  • Farajollah Rahnavard, Mona Kalhor Page 45
    Successful implementation of knowledge management necessitates key infrastructures such as organizational culture. Hence, universities and higher education institutes need knowledge culture to help them with creating and sharing knowledge among people. Knowledge culture addresses values and beliefs that facilitate and encourage knowledge management in an organization. This article is aimed to measure knowledge culture and to identify key factors influencing its development. Statistical population in this research includes faculties of Open University at Tehran and Qazvin Cities in Iran. A questionnaire was developed by researchers for gathering data from sample population. A t-test analysis showed that knowledge culture is under average in the units of Open University. Meanwhile, research findings based on regression analysis is indicative of following key factors for developing knowledge culture: leadership, evangelization recruitment; communities of practice; and physical environment.
    Keywords: Knowledge culture development, knowledge creation, knowledge sharing, knowledge application
  • Amir Hossein Mohammad Davoodi, Tahereh Hosseini Page 57
    This research is determining the relationship between distributive leadership and empowerment in the vocational schools of Saveh city. The research method is descriptive-correlation and it is an applied research. Statistical population includes 380 teachers of vocational schools. 191 persons are collected based on Morgan table by stratified random sampling as our sample. Researcher made questioners of distributive leadership and empowerment are the tools of data collecting. Stability of tools after preliminary construction were evaluated and approved. And Alpha Cronbach’ for each one of questioners of distributive leadership and empowerment were 0.92 and 0.88. Findings of the research showed that there is a positive and meaningful relationship between empowerment and 3 dimensions of classical, miss-planned and emerging leadership but there is a negative relationship between chaotic leadership and empowerment. In addition, miss-planned leadership has the highest correlation degree. At the end based on research findings is given some suggestions.
    Keywords: Distributive leadership, Empowerment, Teachers
  • Saied Jafarinia, Ali Reza Afsharnejhad, Mahdieh Dolat Madani Page 73
    The present study investigates the pathology of emerged unethical behavior of employees. The main issue in this study is to deal with what are the causes of the unethical behavior of employees? How are the priorities of the components relative to each other? The study’s population includes all the secondary female-school teachers of Eslamshahr County and multistage cluster sampling method has been used. The required data was collected through questionnaire and the method was descriptive – survey. The reported results show the emergence of unethical behavior based on all the unknown components of unethical behavior; proper opportunities; pressure from inside or outside of the organization; and unclear rules, regulations, and policies. Finally, based on the present study’s results, further suggestions will be made.
    Keywords: Pathology, Unethical behavior, Secondary female, school teachers of Eslamshahr County
  • Abolghasem Naderi, Kamal Kharrazi, Yaghub Entezari, Hassan Mahjoub Eshrat Abadi Page 91
    In this paper, the Funding mechanisms and resource allocation in higher education was examined. In general various mechanisms were employed in higher education system of different countries. Providing a range of public funding and private funding can be observed in different countries, as in most European universities, public funding and in the U.S. universities, private funding is the dominant form of financing. In association with the resource allocation mechanism, some states subsidize the supply side (higher education institutions), a number of them subsidize demand side (customers), and some countries subsidize both sides.Generally, allocation is based on negotiation and bargaining, a formula, staff, student, per capita and the performance which are some mechanisms that have been used in this context. The results of this study shows that the funding mechanisms of higher education has the potential for policy making and guiding the behavior of different actors; in addition, it can affect the performance of universities and institutions of higher education at macro and micro (individual) levels. Graduates must participate in the funding of higher education. To increase efficiency and equity, and to achieve more equitable access, performance-based allocation mechanisms should be used.
    Keywords: Funding of higher education, Universities performance, resource allocation in higher education, Financial decision
  • Hamid Reza Ghasemi, Hadi Afzali Page 121
    To survive in the competitive and active world, organizations are developing their strategic assets. So, they can obtain competitive benefits using their non-duplicable and intangible resources and capabilities. The importance of human resource as a valuable asset is not hidden from managers and organizations. This research is trying to investigate the effects of knowledge management measures on human resources development of N.I.O.P.D.C employees. The main aim of the research is to improve the human resource of the mentioned community using knowledge management’s measures such as creation and sharing knowledge. This study is descriptive in which 204 of the employees have been selected by random sampling as the statistics community. The method of descriptive research is causative and the researcher is trying to study the causative relation between knowledge management measures and human resource. This research consists of one main theory and four sub-theories. For gathering the required data, questionnaires have been used, which its fluency through content method and its stability through Cronbach Alpha have been confirmed. For data analysis and theory examination, and the descriptive and consequential statistics, computer software is used. Thus, for testing the data normality we use the Kolomgrov-Smirnov, the relation between variants by Pearson correlation co efficiency, theory testing by simple two variants regression and for studying dimension importance of human resource by Freedman test. The research outcomes say there is a positive coordination between knowledge management measures and human resources. Also by confirming all theories of the research, it has been clarified that the knowledge management has positive and meaningful affect on human resource dimensions. The defining co¬ efficiency for main theory equals 0/556; this means that 55/6% of human resources variations are connected to knowledge management. Also the results of Freedman examination showed that the creativity dimension among human resources dimension has the most importance and the knowledge based organizations for development of their human resources through of knowledge management channel should pay special attention to the creativity aspect.
    Keywords: Human resource, Knowledge management, Knowledge creation, Knowledge sharing