فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 12 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 12 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی خیراندیش، بهروز رضایی منش، هوشنگ فلاح* صفحه 1
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه علی ویژگی های شخصیتی(برون گرایی، روان رنجورخویی) و استرس شغلی پرستاران و تعیین نقش تعدیل کننده هوش هیجانی در رابطه این دو متغیر است. در همین راستا، تعداد 214 پرستار بیمارستان لبافی نژاد به عنوان جامعه آماری انتخاب و 138 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحقیق حاضر از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است که از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.در این پژوهش جهت تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه میان مولفه های تحقیق و از مدل معادلات ساختاری برای تایید یا عدم تایید رابطه علی بین متغیرها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین متغیرهای مستقل مدل (روان رنجور خویی، برون گرایی) با متغیر وابسته استرس شغلی رابطه وجود دارد. این رابطه در خصوص روان رنجورخویی مثبت بوده و با برون گرایی منفی و مستقیم بوده است. همچنین با بررسی اثر تعدیل کنندگی متغیر هوش هیجانی مشخص شد این متغیر در ارتباط با دو متغیر روان رنجورخویی و برون گرایی دارای اثر تعدیل کنندگی است.
    کلیدواژگان: شخصیت، برون گرایی، روان رنجورخویی هوش هیجانی، استرس شغلی
  • محمدعلی سرلک، حبیب الله دانایی، مریم خلعت بری معظم* صفحه 29
    در عصر دانایی محوری، مدیریت دانش به مهم ترین وظیفه سازمان هایی تبدیل شده که به دنبال استفاده بهینه از این سرمایه ارزشمند و ناملموس اند. اجرای موفقیت آمیز پروژه های مدیریت دانش در سازمان به ایجاد زمینه ها و پیش نیازهایی مناسب و تقویت کننده نیاز دارد. ماهیت انسان محور فرایند مدیریت دانش باعث شده توانمندی و مشارکت فعالانه و مشتاقانه کارکنان به یکی از پیش-نیازهای اساسی انجام موثر این فرایند تبدیل شود. از سوی دیگر، در سازمان های خدماتی مانند بانک ها عامل انسانی در چگونگی ارائه خدمت و اجرای طرح های بهبود کیفیت خدمات مانند مدیریت دانش نقش بسیار تعیین کننده ای دارد. از این رو بازاریابی داخلی به یکی از اولویت های سازمان های پیشرو برای تامین رضایت و رشد مشتریان داخلی سازمان (یعنی کارکنان) تبدیل شده است. از این رو در این پژوهش نقش و تاثیر بازاریابی داخلی در تسهیل اقدات مدیریت دانش در سازمان تشریح و بررسی می شود که ابعاد این نوع بازاریابی چگونه می توانند انجام اقدامات مدیریت دانش را در سازمان تسهیل کنند. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل 1958 نفر مدیران و کارشناسان بانک اقتصاد نوین در شهر تهران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 322 نفر آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بازاریابی داخلی و همه ابعاد آن تاثیر قابل توجهی بر تسهیل اقدامات مدیریت دانش در سازمان دارند. بر این مبنا پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، مدیریت دانش، خلق دانش، و تسهیم دانش
  • زهرا قراگوزلو*، محمود صفری صفحه 51
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مدیریت دانش بر توسعه سازمان یادگیرنده در پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از اینکه آیا مدیریت دانش بر توسعه سازمان یادگیرنده تاثیر دارد. جامعه آماری پژوهش پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران به تعداد 200 نفر است و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و فرمول کوکران تعداد 132 نفر به عنوان تعداد نمونه انتخاب گردید. ابزار اصلی گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش نیومن و پرسشنامه استاندارد یانگ و همکاران بود. این پژوهش از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS نشان می دهد تمامی مولفه های مدیریت دانش بر توسعه سازمان یادگیرنده تاثیر مثبت و معنی داری دارند و انتقال و تسهیم دانش با ضریب تعیین 0/596 و به کارگیری دانش با ضریب تعیین 0/164 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تاثیر بر توسعه سازمان یادگیرنده هستند.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، سازمان یادگیرنده، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران
  • علیرضا افشارنژاد*، داریوش حمیدیان صفحه 71
    امروزه با توجه به احساس نیاز سازمانها و تاکید مجامع علمی، شاهد تلاش روز افزون سازمان ها جهت طراحی و به کارگیری پروژه های مدیریت دانش هستیم. با این وجود، اجرا و انجام هر طرحی به ویژه زمانی که در مراحل آغازین خود باشد، مبرا از ریسک و خطر نیست. بدیهی است عدم وقوف از خطرات احتمالی و مدیریت آن موجب شکست سازمان ها خواهد شد. بر این اساس، هدف از نگارش این مقاله شناسایی آسیب های پیاده سازی نظام مدیریت دانش در سازمان بر اساس الگوی چرخه حیات در جامعه آماری است. سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از این که محورهای آسیب پذیری پروژه مدیریت دانش در جامعه آماری کدام اند؟ جامعه آماری پژوهش کاشناسان و مدیران شرکت پتروشیمی رازی می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- همبستگی استفاده شده است. نتایج مقاله حاکی از وجود آسیب هایی در تمام مراحل چرخه حیات مدیریت دانش است. در پایان پیشنهاداتی برای اجتناب از این قبیل آسیب ها برای مدیران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آسیب شناسی، اقتصاد ایده
  • مرجان فیاضی، زهرا افشار* صفحه 87
    هدف این تحقیق بررسی تطبیقی کارمندیابی الکترونیک در ایران و ترکیه است و وبسایت 100 سازمان نمونه ایرانی با وبسایت 100 سازمان نمونه ترکیه ای مقایسه می شوند. در نگاهی دیگر، وبسایت های این سازمان ها مورد تحلیل محتوا قرار گرفته اند. این مقایسه براساس چند مقوله مانند (آگهی، پرکردن فرم، سیاست و اقدامات، چشم انداز و موارد دیگر) صورت گرفته است. نتایج این موضوع را آشکار می سازد که ترکیه بیش تر از ایران در زمینه کارمندیابی الکترونیک فعالیت دارد و تعداد بیش تری از سازمان های آن در وبسایت خود بخشی را تحت عنوان مدیریت منابع انسانی که شامل پر کردن فرم برای استخدام است را دارا می باشند. نتایج بیان گر این موضوع است که 64% سازمان های ایرانی دارای بخشی از کارمندیابی الکترونیک (از طیفی از کم تا زیاد) بودند و در مقابل 67% سازمان های ترکیه ای دارای بخشی از کارمندیابی الکترونیک (در طیفی از کم تا زیاد) بودند. این نکته قابل درک است که 36% سازمان های ایرانی و33% سازمان های ترکیه ای دارای هیچ بخشی از کارمندیابی الکترونیک نبودند. البته این آمار مربوط به وبسایت خود سازمان است.
    کلیدواژگان: کارمندیابی، کارمندیابی الکترونیک، ایران، ترکیه، سازمان های نمونه و مدیریت منابع انسانی
  • جهانیار بامدادصوفی، محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، منیره زارع* صفحه 105
    مقاله ارزیابی عملکرد کارکنان، نوعی سنجش نظام یافته و دایمی از چگونگی انجام وظایف وابسته به شغل، به منظور شناسایی نقاط ضروری برای رشد و بهبود منابع انسانی است. بدیهی است روش هایی که برای ارزیابی عملکرد کارکنان در سطوح مختلف سازمانی مورد استفاده قرار می گیرد باید متفاوت باشد. این تفاوت به علت گوناگونی نیم رخ شغلی و اهداف در سطوح مختلف سازمانی است. بنابراین اگر روش مورد استفاده جهت ارزیابی عملکرد کارکنان نتواند اثربخشی خود را نشان دهد، ارزش خود را از دست خواهد داد. این تحقیق به دنبال یافتن بهترین روش ارزیابی عملکرد در سطح کارکنان شرکت ساپکو است؛ همچنین به دنبال آن روش های ارزیابی عملکرد در سطح کارکنان شرکت ساپکو با توجه به پنج عامل ویژگی های ارزیاب، ویژگی های ارزیابی شونده، فرایند ارزیابی، ابزار ارزیابی و پیامدهای ارزیابی، اولویت بندی شده اند. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه بازیگران فرایندهای ارزیابی عملکرد کارکنان در شرکت ساپکو می باشد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های مقیاس دار و زوجی و مصاحبه های ساختمند انجام شده و برای تحلیل داده ها از روش تاپسیس فازی و ANP استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که روش مدیریت برمبنای هدف و رتبه بندی ثابت بالاترین اولویت را جهت ارزیابی عملکرد کارکنان در شرکت ساپکو دارا هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارکنان، سطوح سازمانی، تاپسیس فازی، ANP
  • جعفر معتمد، شاپور امیرمحسنی، بهرام ایروان منش، حامد حیدری* صفحه 125
    در عصر دانایی محوری، نوآوری به یکی از مهم ترین مزیت های رقابتی سازمان های پیشرو تبدیل شده است. از این رو این سازمان ها تلاش می کنند برای حفظ جایگاه رقابتی خود عملکرد نوآورانه خود را توسعه دهند. یکی از روش های موثر در این زمینه اجرای موفقیت-آمیز مدیریت دانش در سازمان است. در این راستا پژوهش حاضر به این مسئله اساسی می پردازد که اقدامات مدیریت دانش چگونه می توانند به توسعه عملکرد نوآورانه سازمان کمک کنند. برای بررسی این موضوع تاثیر سه مرحله اصلی از فرایند مدیریت دانش (یعنی خلق دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش) بر دو نوع نوآوری سازمانی (نوآوری اجرایی، نوآوری در فرایند) بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل 270 نفر مدیران و کارشناسان سازمان نمونه است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 150 نفر آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اقدامات مدیریت دانش با هر دو بعد بررسی شده از نوآوری سازمانی رابطه ای معنادار و مثبت دارند و اجرای اثربخش اقدامات مدیریت دانش در سازمان به توسعه هرچه بیشتر نواوری در سازمان های امنیتی کمک می کنند. بر این مبنا پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، نوآوری، عملکرد نوآورانه، سازمان امنیتی
  • عبدالرضا میری، علی روزبهانی*، تقی محلاتی صفحه 143
    امروزه سازمان ها با شناسایی و بهره گیری بهینه منابع تلاش دارند تا زمینه توسعه خود هموارتر سازند. مطالعات اخیر نشان می دهد که ایجاد رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان، منجر به افزایش بهره برداری سایر عوامل سازمانی می شود. این رفتار با ویژگی-هایی چون؛ برعهده گرفتن وظایف و مسئولیت های اضافی، پیروی از مقررات، حفظ و توسعه نگرش مثبت، شکیبایی و تحمل مشکلات و در مجموع ارائه رفتارهای داوطلبانه باعث ارتقای اثربخشی و کارایی سازمان می شود. همچنین «رفتار شهروندی سازمانی» اثری نسبی بر کاهش تاثیرات منفی خرده فرهنگ های کارکنان، ترمیم شکاف خواسته های کارکنان با سازمان و اثرات ذهنی یا رفتاری آنان می شود. بر این اساس، شناسایی عوامل موثر بر توسعه این رفتار محور اصلی این مطالعه قرار دارد. این پژوهش با رویکردی کاربردی و در قالب روش توصیفی، تلاش دارد تا ضمن شناسایی، عوامل موثر بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی را در بین کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران (منطقه تهران) مورد بررسی قرار داده و راهکارهای مرتبط با استقرار آن را ارائه دهد. بر این اساس داده های مورد نیاز در قالب ابزار پرسشنامه از جامعه آماری 228 نفر گردآوری و توسط تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل نشان دهنده وجود سه دسته عوامل فردی، مدیریتی و سازمانی و مولفه های زیر مجموعه آن در شکل گیری و ایجاد رفتار شهروندی سازمانی در جامعه تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عوامل فردی، عوامل مدیریتی، عوامل سازمانی
|
  • Mehdi Kheirandish, Behrooz Rezaeimanesh, Hooshang Fallah* Page 1
    The purpose of this research is to investigate the relationship between the personality traits and job stress and the effect of emotional intelligence on this relationship. The nurses of Labafynejad hospital in Tehran- 214 of those-were selected as the society of research. In addition, 138 nurses were selected as the sample. In this research, the data was analyzed from questionnairs and for analyzing the data pearson correlation, structural equation model (LESREL) and regression test have been used.The results of the research revealed that all of the personality dimensions (Neuroticism, Extraversion) have significant relationship with job stress. Extraversion has negative relationship, and Neuroticism has a positive relationship with job stress. In addition, the results of the research showed that the emotional intelligence had a moderating relation with Neuroticism and Extraversion.
    Keywords: personality, emotional intelligence, job stress
  • Mohammad Ali Sarlak, Habibollah Danaei, Maryam Khalat Bari* Page 29
    In the knowledge-based era knowledge management (KM) is considered as the primary task of organizations striving to utilize their intellectual capitals effectively. Hence it is vital to understand carefully the appropriate contexts and enablers of knowledge management practices. The human-based nature of KM makes necessary the empowering and enthusiastic participating of employees in such a process. In the other hand, in service organizations such as banks the human element has a vital role in high quality service delivery and implementing quality-improver plans as KM. Hence this research tries to explore the effect of internal marketing on knowledge management practices. It will investigate the way in which the dimensions of internal marketing can facilitate KM practices. The population of the research consists of 1958 person of managers and senior experts of the Eghtesad Novin Bank. A sample of 322 subjects was selected as statistical sampling. According to the research findings, internal marketing and all of its dimensions have a considerable effect on facilitating KM practices. These findings support the necessity of adopting a more humanistic approach for implementing knowledge management more effectively. According to these results some theoretical and practical suggestions are presented.
    Keywords: Internal Marketing, Knowledge Management, Knowledge creation, Knowledge Sharing
  • Zahra Gharagozlou*, Mahmoud Safari Page 51
    This study mainly aims to investigate the effect of knowledge management on the development of learning organization in Chemistry and Chemical Engineering Research center of Iran. Main research question is whether knowledge management has an impact on the development of learning organization or not. The research’s statistical population of Chemistry and Chemical Engineering Research Institute of Iran is 200 people in that 132 individuals was selected using simple random sampling and the Cochrane formula. The main tool for gathering research data was Newman’s KM standardized questionnaires and standardized questionnaire of Yang et al. typically, the current study is descriptive and descriptive in terms of purpose. Results of data analysis using SPSS software shows all components of the knowledge management have positive and significant effect on the development of a learning organization and knowledge transfer and sharing with determination coefficient of 0.535 and knowledge application with determination coefficient of 0.164 have the maximum and minimum impact on the development of a learning organization, respectively.
    Keywords: knowledge, knowledge management, learning organization, chemistry, chemical engineering center of Iran
  • Alireza Afsharnejad*, Dariush Hamidian Page 71
    Nowadays, we can see the increased attempts of the organizations for design and application of knowledge management projects. However, implementing any plan is not without any risk especially when it is in the starting stage. It is obvious that lack of knowledge of risks leads to organization fall. Based on this, the purpose of this research is to identify the problems of implementing knowledge management system in the organization on the basis of life cycle pattern in the society of the research. The main question of the study is that what is the problematic axis of knowledge management project in the society of the research. The society of the research includes managers and experts of Razi petrochemical company and the sampling was done randomly. The gathering data method was using the questionnaires. The results of the paper showed that there are problems in all parts of the knowledge management life cycle. Eventually, some recommendations were presented to the managers to prevent such problems.
    Keywords: knowledge management, pathology, idea economy
  • Marjan Faiazi, Zahra Afshar* Page 87
    The purpose of this study is a comparative analysis of e-recruitment in Iran and Turkey. Also, the sample of 100 Iranian Web sites and Web sites of 100 organizations in Turkey are compared. The comparison is done based on several categories such as advertising, filling in forms, policies and procedures, vision, etc. This result indicates that Turkey has more activities than Iran in the area of e-recruitment, and many more Turkish organizations have the filling in forms on their websites. The results showed that 64% of the Iranian organizations have electronic recruitment (from low to high range). In contrast, 67% of Turkish organizations have electronic recruitment (from low to high range). It is understood that these were 36% and 33% of the Turkish-Iranian organizations have had no part of the e-recruitment.
    Keywords: recruitment, e, recruitment, Iran, Turkey, human resources managment
  • Jahanyar Bamdadsoofi, Mohammad Ali Khatami Firoozabadi, Monire Zare* Page 105
    Employee performance appraisal is a systematic and continuous assessment in order to identify necessary areas for growth and improvement of human resources. It is obvious that the performance appraisal methods in different organization levels should be different. These differences are because of job profile and objective in different organization levels. This research tries to find the best way to evaluate the performance of the employees in SAPCO. In addition, the employee performance appraisal methods were prioritized according to assessed person features, assessor features, assessment process, assessment tools and assessment outcomes. The performance appraisal actors in SAPCO were the statistical population in this paper. Scale and couple questionnaires and interviews were the data collecting tools. In order to analyze the data, we used ANP and Fuzzy Topsis. The results showed that MBO and Ranking are the appropriate performance appraisal methods in SAPCO.
    Keywords: performance appraisal, employee, organization levels, Fuzzy Topsiss, ANP
  • Jafar Motamed, Shapour Amirmohseni, Bahram Irvanimanesh, Hamed Heidari* Page 125
    Innovation has been one of the important competitive advantages of organisations. Therefore, the organisations try to develop their innovation performance to preserve their competitive positions. The aim of this paper is to study the effect of knowledge on innovation performance of the organisation. As a result, the influence of three main stages of knowledge management process on two types of organisational innovations was investigated. The community of this research includes 270 of managers and experts in the studied organisation that 150 of them were chosen for the research. The research results show that knowledge management has a positive relationship with both sides of the organisational innovation and implementing knowledge management helps the development of innovation in the security organisations. Some recommendations are presented to the managers and researchers based on these principles.
    Keywords: knowledge management capacity, knowledge sharing, innovation performance
  • Abdolreza Miri, Ali Ruzbahani*, Taghi Mahallat Page 143
    Nowadays organizations are trying to make their own way of development much easier through identification and utilization of resources optimally. Recent studies show that creating organizational citizenship behavior (OCB) among employees, results in increased utilization of other organizational factors. This behavior improves the effectiveness and efficiency of the organization with characteristics such as assuming duties and additional responsibilities, regulatory compliance, maintaining and developing a positive attitude, patience and problems tolerance and generally presentation of voluntary behavior. Meanwhile the "OCB" has relative effect on reducing the negative impact of employees’ subcultures, repairing the gap between demands of employees and organization and their mental or behavioral effects. Accordingly, to identify the factors affecting the development of this behavior is the focus of this study. This approach with particularly applied approach in a descriptive way, Triesto identify and to study the factors affecting the development of organizational citizenship behavior among employees of the NIOPDC (Tehran) and to offer related solutions. The required data were collected in the form of questionnaires from 228 subjects and analyzed by descriptive and inferential statistics techniques. The analysis revealed the presence of three categories: individual, organizational and management that are its sub-components, in the formation and establishment of organizational citizenship behavior in society studied.
    Keywords: OCB, individual factors, management factors, organizational factors