فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 13 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن فراتی، علی اکبر جوکار، بهنام قدردوست نخچی* صفحه 19
    در عصر دانایی محوری، سرمایه انسانی به یکی از مهم ترین سرمایه های ارزشمند و ارزش آفرین سازمان های پیشرو تبدیل شده است. چنین سازمان هایی تلاش می کنند برای حفظ جایگاه رقابتی خود پیوسته سرمایه های انسانی خود را توسعه دهند. یکی از روش های موثر در این زمینه اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان است. در این راستا پژوهش حاضر به این مسئله اساسی می پردازد که اقدامات مدیریت دانش چگونه و تا چه میزان می توانند به توسعه سرمایه های انسانی سازمان مساعدت کنند. برای بررسی این موضوع تاثیر فرایند مدیریت دانش (چهار مرحله خلق، ذخیره سازی، کاربرد و تسهیم دانش) بر چهار بعد از سرمایه انسانی (خبرگی، مهارت، تجربه و دانش) بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارکنان معاونت مدیریت و توسعه وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران به تعداد 359 نفر تشکیل می دهند. که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 186 نفر آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اقدامات مدیریت دانش بر همه ابعاد بررسی شده از سرمایه انسانی تاثیری معنادار و مثبت دارد و اجرای اثربخش اقدامات مدیریت دانش در سازمان به توسعه هرچه بیشتر سرمایه انسانی سازمان می انجامد. در پایان پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش، سرمایه های فکری و سرمایه انسانی
  • رسول کریمی طاهر*، صمد بارانی، مهدی زکی پور، ابوذر قجاوند صفحه 41
    شناخت عواملی که به پیشرفت تحصیلی و جلوگیری از افت تحصیلی منجر می شوند، اهمیت ویژه ای دارد از این رو مطالعه عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی طی سه دهه اخیر بیش از پیش مورد توجه متخصصان تعلیم و تربیت قرار گرفته است و همواره عوامل متعددی از ساختارهای دانش گرفته تا عوامل فردی و محیطی مورد بررسی قرار گرفته اند. این پژوهش به منظور یافتن همبستگی بین احساس عزت مندی(عزت نفس) با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه هوایی شهید ستاری انجام شده است. در این تحقیق 327 نفر از دانشجویان به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. برای اندازه گیری میزان عزت نفس از پرسشنامه استاندارد کوپر اسمیت و برای سنجش پیشرفت تحصیلی از معدل کل دانشجویان استفاده شده است. به منظور آزمون فرضیات از ضریب همبستگی پیرسون، به منظور بررسی چگونگی تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از رگرسیون چند متغیره و برای بررسی اهمیت مولفه های عزت نفس از آزمون رتبه ای فریدمن بهره گرفته شده است. یافته ها نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین عزت نفس و پیشرفت تحصیلی دانشجویان وجود داشته و تمامی مولفه های عزت نفس در پیشرفت تحصیلی دانشجویان اثر گذار می باشند. همچنین از بین 5 مولفه عزت نفس دو مولفه احساس شایستگی و احساس خودپذیری بیشترین نقش را در شکل گیری عزت نفس دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، عزت نفس، احساس خودپذیری، احساس پیوندجویی
  • سید یعقوب حسینی*، زهره خسروی لقب صفحه 57
    رهبری به عنوان یکی از مهم ترین ارکان، نقش مهمی را در پیشرفت هر سازمانی دارد. در این پژوهش به شناسایی عواملی که بر قصد و نیت رهبری دانشجویان تاثیرگذار است، پرداخته شده است. پرسش نامه پژوهش با توجه به پژوهش های پیشین و بخشی از آن نیز توسط نگارندگان طراحی شد. روایی پرسش نامه با توجه به نظر کارشناسان و نیز تحلیل عاملی در نرم افزار اس.پی.اس تایید شد؛ و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. این پرسش نامه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، میان دانشجویان رشته مدیریت دانشگاه های شهر تهران توزیع شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار آموس مشخص شد انگیزه رهبری، کارآمدی رهبری و شبکه های اجتماعی بر قصد و نیت رهبری تاثیر مثبت و معنادار دارند؛ همچنین کارآمدی رهبری و انگیزه رهبری؛ شبکه های اجتماعی و انگیزه رهبری؛ شبکه های اجتماعی و کارآمدی رهبری بر یکدیگر تاثیر مثبت و معنادار دارند.
    کلیدواژگان: قصد و نیت رهبری، انگیزه رهبری، کارآمدی رهبری، شبکه های اجتماعی، دانشجویان مدیریت
  • محمود سعادت فر*، الناز حامد صابری، زهرا قراگوزلو صفحه 75
    اهمیت کیفیت زندگی کاری و وفاداری کارکنان به تازگی مورد توجه بسیاری از مدیران قرارگرفته است. هدف این پژوهش، بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و وفاداری کارکنان اداره کل کتابخانه های استان ایلام است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. بر اساس جدول مورگان تعداد 86 نفر از این کارکنان با روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های مربوط به وفاداری کارکنان پرسش نامه ای پژوهشگر ساخته بوده و برای سنجش کیفیت زندگی کاری نیز از پرسشنامه استاندارد والتون استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی و رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد کیفیت زندگی کاری کارکنان با 8 بعد پرداخت منصفانه و کافی، محیط کاری ایمن و بهداشتی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در سازمان، وابستگی اجتماعی زندگی کاری، فضای کلی زندگی کاری، یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان و توسعه قابلیت های انسانی بر وفاداری کارکنان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: وفاداری، کیفیت زندگی کاری، کارکنان
  • سارا صالحی*، معصومه اولادیان صفحه 93
    در دنیای رقابتی و پویای امروزین توسعه کارآفرینی سازمانی یکی از مهم ترین راهبردهایی است که می تواند در کسب و حفظ مزیت رقابتی پایدار به سازمان ها کمک کند. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مدیریت دانش بر توسعه کارآفرینی سازمانی در دانشگاه های فنی حرفه ای شهر تهران است. جامعه آماری پژوهش اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه های فنی حرفه ای شهر تهران به تعداد 432 نفر است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران تعداد 203 نفر به عنوان تعداد نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش نیومن و پرسشنامه استاندارد کارآفرینی سازمانی آن تونیک و هیسریچ است. این تحقیق از نظر نوع استفاده کاربردی و از نظر هدف، تحقیقی توصیفی- همبستگی است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS و لیزرل و آزمون های همبستگی نشان داد که بین تمامی مولفه های مدیریت دانش و کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین مولفه های به کارگیری دانش و خلق دانش به ترتیب با ضرایب 74/ 0 و 68/ 0 بیشترین همبستگی را در بین مولفه های مدیریت دانش با کارآفرینی سازمانی می باشند.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • شیما حسین زاده*، محمود صفری صفحه 115
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه هوش فرهنگی و توانمندسازی معلمان مدارس دخترانه مناطق شهر تهران است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از اینکه آیا بین هوش فرهنگی و توانمندسازی معلمان مدارس دخترانه مناطق شهر تهران رابطه وجود دارد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مدارس دخترانه مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 12680 نفر است و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و فرمول کوکران تعداد 346 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار اصلی گردآوری داده های پژوهش پرسش نامه استاندارد هوش فرهنگی گروه پژوهشی مادسیج و پرسش نامه استاندارد سنجش توانمندسازی بلانچارد بود. پژوهش حاضر از نظر نوع استفاده توصیفی و از نظر هدف، تحقیقی توصیفی- همبستگی می باشد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS و لیزرل و آزمون های همبستگی نشان می دهد بین تمامی مولفه های هوش فرهنگی و توانمندسازی معلمان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین عامل رفتاری و عامل انگیزشی در بین مولفه های هوش فرهنگی بیشترین همبستگی را با توانمندسازی معلمان مدارس دخترانه شهر تهران داشته اند.
    کلیدواژگان: هوش، هوش فرهنگی، توانمندسازی، آموزش و پرورش
  • لیلا مرتضوی*، فاطمه شیخی نژاد صفحه 147
    امروزه مدیران در دنیایی سرشار از پیچیدگی فعالیت می کنند و بواسطه تغییرات سریع آن در معرض شکست قرار دارند. بنابراین، چالش رویاروی آن ها توانایی بکارگیری تمامی استعداد های جسمی و ذهنی برای درک کلیه ابعاد هر رویداد و اقدام صحیح در راستای آن است. «ذن»، به عنوان روش منحصر-به فرد آموزش جسم و ذهن که بر پایه بیداری و اشراق بنا شده با استفاده از تکنیک های خاص، امکان درک واقعیت به صورت خالص و بی واسطه و سپس اقدام بر پایه دیدگاهی عمل گرایانه را فراهم می آورد. بنابراین، بهره گیری از ذن در حوزه مدیریت، کلید اثربخشی مدیریتی محسوب می شود. به طوری که بدون برخورداری از ذن، شایستگی های عمومی و تخصصی مدیر نه تنها برای سازمان، بلکه برای خود او نیز ارزشمند نخواهد بود. از این رو، در مقاله حاضر تلاش شده با ارائه مبانی فلسفه ذن به عنوان نماد فرهنگ شرق، کاربرد آن در مدیریت بررسی شود و از طریق مقایسه مدیریت سنتی منتسب به غرب با مدیریت ژاپنی برخاسته از شرق، درک مفاهیم رمز آلود آن تسهیل و سهم عمده آن در اثربخشی بیشتر عملکرد مدیران ژاپنی به نمایش گذاشته شود تا مدیران بتوانند در صورت هم راستایی ارزش های فرهنگی خود با ارزش های زیربنایی ذن، از مزایای آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: ذن، مدیریت ذن، مدیریت ژاپنی، مدیریت غربی
|
  • Hassan Forati, Ali Akbar Joukar, Behnam Ghadrdoust Nakhchi* Page 19
    Human capital has been one of the most important wealth capitals of the progressive organizations. These organizations try to develop their human capitals to preserve their competitive positions. One of the effective methods in this field is to perform knowledge management successfully in the organization. The current research studies that how and to what extent knowledge management practices can develop the organizational human capitals. To study this issue, the effect of knowledge management process (four stages of creation, recordings, application and sharing knowledge) on four aspects of human capital (adaptness, skill,experience and knowledge) is investigated. The research method is descriptive. The community of this research includes 359 managers and employees of managing and development department of ministry of civil and road of Islamic Republic of Iran. A sample of 186 persons was chosen by random sampling. The research results showed that knowledge management practices have a meaningful and positive influence on all studied aspects of human capital and performing effective knowledge management practices in the organization leads to development of human capital. Some recommendations were presented to managers and researchers.
    Keywords: Knowledge Management, Creating Knowledge, Knowledge Sharing, Thought Capital, Human Capital
  • Rasool Karimi Taher, Samad Barani, Mehdi Zakipour, Abozar Ghajavand Page 41
    Understanding the factors that lead to the academic achievement and preventing the academic failure is very important; hence, over the last three decades, the study of factors affecting the academic achievement has been the training and education professional’s interest and always several factors ranging from individual knowledge structures to individual and environmental factors have been examined. This research was conducted in order to find a correlation between feeling honor (self-esteem) with student’s academic progress of Shahid Sattari University. In this research, 327 students were selected by simple random sampling as the sample. The research method has been descriptive research of correlation type. To measure the amount of self-esteem Cooper Smith standard questionnaire, and to assess the academic progress total gpa1 of students has been used. In order to test the assumptions, Pearson correlation coefficient, and in order to check the effect of the independent variables on the dependent variable, multivariate regression, and in order to investigate the importance of the components of the self-esteem Friedman rank test have been used. The findings indicate that significant and positive correlations between self-esteem and academic achievement of the students and all components of self-esteem have transition effects on educational progress of the students. Furthermore, two principal components among 5 components of the self-esteem, self-acceptance and a sense of worthiness have been the greatest role in shaping self-esteem.
    Keywords: Academic Achievement, Self, Esteem, Sense of Self, Acceptance, Feeling Save Llink
  • Seyyed Yaghoub Hosseini *, Zohre Khosravi Laghab Page 57
    Leadership as one of the most important elements has an important role in advancement in every organization. This study has been identified effective factors on leadership intent of students of management. The questionnaire of the study was according to previous researches and a part of that was designed by the authors. Validity of questionnaire was confirmed by comments of the experts and factor analysis in SPSS software. And its reliability was approved by using Cronbach's alpha coefficient. The questionnaire was distributed among students of management at universities in the city of Tehran using Random sampling. The results analyzed by Amos Graphics software showed that leadership motivation, leadership efficacy and social networks have positive and significant influence on leadership intent. It was concluded that leadership efficacy and leadership motivation, social networks and leadership motivation, social networks and leadership efficacy have positive and significant Influence on each other.
    Keywords: Leadership Intent, Leadership Motivation, Leadership Efficiency, Social Networks, Students of Management
  • Mahmoud Saadatfar *, Elnaz Hamed Saberi, Zahra Gharagozlou Page 75
    Quality of working life and the loyalty are the variables which have recently attracted the attention of many managers. The aim of the present study is to investigate the relationship between quality of working life and loyalty of the employees of Eilam Province General Department of Libraries. The present study is the cross-correlation type. The population consisted of all the employees of Eilam Province General Department of Libraries among which 86 employees were selected by Morgan Chart through multi-stage cluster random method and they responded to customer loyalty research Walton working life quality assessment questionnaires. The data were analyzed using correlation coefficient statistical method and multivariable regression. The findings showed that the quality of working life of the employees in eight participation dimensions in organization, job promotion, individual problems solution, communication, motivation, job security, salary and allowances, job pride and job stress is effective on the employees loyalty.
    Keywords: Loyalty, Working Life Quality, Employees
  • Sara Salehi*, Masoumeh Oladian Page 93
    Developing the organizational entrapreneurship is one of the best strategies that can aid the organizations in keeping the stable competitive advantage. The main purpose of this research is to study the influence of knowledge management on development of organizational entrepreneurship in technical universities of Tehran. The statistical community of the research is 432 teachers and academic members of technical universities of Tehran that 203 of them are chosen by random sampling and Cochran formula.The collection data tools was the standard Newton knowledge management questionnaire and the standard organizational Antonic and Hisrich questionnaire. This research is practical type and descriptive-correlation research. The results analyzed by SPSS and LISREL and correlation tests showed that there is a positive relationship between knowledge management and organizational entrepreneurship. Applying and creating knowledge have the highest correlation among all other factors with 0.74 and 0.68, respectively.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Entrepreneurship, Organizational Entrapreneurship
  • Shima Hosseinzadeh*, Mahmoud Safari Page 115
    The main purpose of this research is to study the relationship between cultural intelligence and empowerment of teachers of female schools in Tehran. The statistical community of this research includes 12680 teachers of female schools and 346 teachers were chosen by Cochran`s formula. The main tools for data collection was standard cultural intelligence questionnaire and standard questionnaire of Blanchart empowerment test. The present research is descriptive type and the aim of the research is descriptive-correlation. The research results analysed by SPSS, LESREL and correlation tests showed that there is a positive and meaningful relationship among all factors of culture intelligence and empowerment of teachers. Behavioral and motivating factors had the highest correlation with empowerment of teachers of female schools among factors of culture intelligence.
    Keywords: Intelligence, Cultural Intelligence, Empowerment, Educational System
  • Leila Mortazavi*, Fatemeh Sheikhinezhad Page 147
    Nowadays, Managers operate in the world full of complexity and due to the rapid changes, they are at risk of failure. Therefore, the challenge which they interface is the ability to use all physical and mental potentials to understand all aspects of each event and perform genuinely based on it. Zen as a unique method of training the body and mind that is based on the awareness and intuition provides the opportunity to understand a pure and unmediated reality and then perform based on the practical approach by using special techniques. Therefore, the use of Zen in the field of management is the key to managerial effectiveness. So that, without Zen, general and professional competencies of manager will not valuable not only for the organization but also for the manager. Thus, the present study has been tried to provide the basics of Zen philosophy as a symbol of east culture for investigating the application of Zen in management and facilitate the understanding of its mysterious concepts by comparing the traditional management, attributing to the west, with Japanese management arising from the east and accordingly expose the main contribution of its in more effectiveness of Japanese manager’s performance. If the cultural values of managers are adapted with the underlying values of the Zen, they can benefit from its advantages.
    Keywords: Zen, Zen Management, Japanese management, East Management