فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 15 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس منوریان، حامد امیری، سپیده ذاکری * صفحه 1

    نقش عامل انسانی در کیفیت خدمت رسانی در سازمان های خدماتی باعث می شود هوش هیجانی بر عملکرد افراد در این سازمان ها تاثیر داشته باشد. از این رو پژوهش حاضر به بررسی رابطه هوش هیجانی با اثربخشی سازمانی در بانک صادرات شهر تهران پرداخته است. این پژوهش از نگاه هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی- پیمایشی و از نظر داده ها کمی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارکنان بانک صادرات شهر تهران منطقه دوازده حوزه یک تشکیل می دهند، برای نمونه-گیری نیز از روش تصادفی طبقه ای استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی و اثربخشی سازمانی بوده است. داده ها با استفاده از آزمون های پیرسون و همچنین رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد بین ابعاد هوش هیجانی و اثربخشی سازمان رابطه معناداری وجود دارد. از این رو ارتقای هوش هیجانی کارکنان این بانک می تواند به ارتقای اثربخشی سازمانی آن مساعدت کند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط، اثربخشی سازمانی
  • حسن سیفی، علیرضا مرادی صالح * صفحه 17

    روند کنونی اقتصاد، نشان گر جایگاه و اهمیت خلاقیت و کارآفرینی در حفظ و بقای سازمان ها است. عاملی که به تعبیر بسیاری از اندیشمندان، مناسب ترین گزینه برای کاهش فاصله بین کشورهای توسعه یافته و کمتر توسعه یافته یا سازمان های پیشرو و پیرو است. تحقق کارآفرینی سازمانی توجه بیش از پیش به سبک مدیریت و رهبری سازمانی را ضروری نموده است. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه نقش رهبری تحول آفرین در کارآفرینی سازمانی چیست؟ آیا سطح بالای مولفه های رهبری تحول آفرین به ارتقای کارآفرینی سازمانی منتهی می شود. جامعه آماری پژوهش را کارکنان یک مرکز آموزشی آجا تشکیل می دهند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاد شده است. نتایج حاصله، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین همه مولفه های رهبری تحول آفرین و کارآفرینی سازمانی می باشد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحول آفرین، دانش، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • محمد اکبری بورنگ، سمیرا پور صفحه 37
    آشنایی با رهنمودهای قرآنی در زمینه مدیریت اسلامی منابع انسانی، سرآغازی اساسی به منظور دست یابی به اصول موثر مدیریت بر کارکنان می باشد. به طور خاص، مدیران دانشگاه ها می توانند با آگاهی از این رویه ها و رهنمودها، درک بهتری نسبت به رفتارهای کارکنان خود داشته باشند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مدیریت اسلامی منابع انسانی بر عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل طراحی و اجرا گردید. این مطالعه به لحاظ هدف، در رده تحقیقات کاربردی و به لحاظ شیوه اجرای تحقیق، در زمره تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان یکی از دانشکده های دانشگاه فردوسی مشهد به تعداد43 نفر تشکیل می دهند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد شده استفاده شده است. برای برازش مدل تحقیق و آزمون فرضیات در قالب معادلات ساختاری از روش حداقل مربعات جزئی با نرم افزار SmartPLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد مدل ارائه شده از برازش مناسبی برخوردار است. ضرایب مسیر نشان داد بین مدیریت اسلامی منابع انسانی با عدالت سازمانی و عدالت سازمانی با رضایتمندی شغلی رابطه معناداری وجود دارد. بین عدالت مراوده ای با رضایتمندی شغلی کارکنان رابطه معناداری مشاهده نشد. بین رضایت شغلی با تمایل به ترک شغل و بین مدیریت اسلامی منابع انسانی با رضایت شغلی و تمایل به ترک شغل رابطه معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی منابع انسانی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، رضایت شغلی
  • سعید صحت، فرزانه صادق، مصطفی آشنا صفحه 65
    کارکردهای مدیریت منابع انسانی به صورت گسترده به عنوان عاملی شناخته شده که نقش اساسی در توسعه و حفظ عملکرد سازمانی ایفاء می کنند. اگر چنان که مدیریت منابع انسانی درگیر مدیریت سرمایه های انسانی باشد و اگر منابع بسیار با ارزش این سرمایه ها دانش باشد، در این صورت مدیریت منابع انسانی و مدیریت دانش به شدت به هم وابسته هستند. از این رو در این تحقیق به بررسی رابطه بین کارکردهای منابع انسانی با خلق و تسهیم دانش سازمان امور مالیاتی کشور پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع کاربردی و همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق نیز شامل کارمندان سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده است که پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ و روایی آن با نظرسنجی از خبرگان تایید شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات با استفاده از همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که کارکردهای منابع انسانی با خلق و انتقال دانش رابطه مثبت و معنی داری دارد. بر این اساس می توان گفت بهسازی اجرای کارکردهای مدیریت منابع انسانی در سازمان می تواند زمینه تسهیل گری برای اجرای اقدامات مدیریت دانش در سازمان فراهم سازد.
    کلیدواژگان: کارکردهای منابع انسانی، خلق و تسهیم دانش
  • علیرضا قاهردوست، حمیدرضا یزدانی، سید محمدرضا ناصرزاده صفحه 85
    موضوع فساد به عنوان یکی از معضلات قرن بیست ویکم اهمیت زیادی دارد که سهم کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه، بیش از دیگر کشورهاست و با «بررسی تاثیر افزایش حقوق و دستمزد بر کاهش فساد اداری و مالی» چنین بر ذهن متبادر شده و ما را رهنمون میسازد که عوامل زیادی در فساد دخیل هستند که از آن جمله؛ میتوان به عامل حقوق و دستمزد اشاره نمود که هدف از انجام این تحقیق، آنست که ارتباطی تنگاتنگ بین مقدار حقوق و دستمزد و فساد وجود دارد و بدین معنا که اگر بین حق الزحمه دریافتی کارکنان با آن مقدار از حقوق و دستمزدی که در مسیر زندگی متعارف، هزینه می کنند، رابطه عادلانه وجود نداشته باشد، عکس العمل طبیعی قضیه اینست که فساد اداری و مالی، خواسته یا ناخواسته صورت خواهد گرفت و عامه مردم بدبین شده و عاملی می شود برای سقوط سازمان ها. پژوهشگران در این مقاله، با تعدادی از قضات و کارکنانی که به نوعی با معضل فساد برخورد داشته و در محیط کاری آنان، زمینه وجود فساد فراهم است، مصاحبه نموده اند که اگر به مسئله حقوق و دستمزد کارکنان اهمیت داده نشود چه مشکلی در راستای ایجاد فساد در ابعاد سازمان و جامعه پیش خواهد آمد و اینکه تحقیق مورد نظر در قالب هدف، کاربردی و به لحاظ نوع داده، کیفی است. لذا روش تحقیق از نوع مطالعه موردی بوده و نتیجه آنکه، به عقیده پاسخ دهندگان مصاحبه، با بهبود حقوق و دستمزد، فساد اداری و مالی کاهش می یابد که این موضوع از طریق عدالت، انتخاب و جذب منابع انسانی شایسته، شایسته سالاری نصب منابع انسانی در پست های کلیدی، رضایت مندی کارکنان و دیده شدن کار کارکنان انجام می شود.
    کلیدواژگان: فساد اداری و مالی، حقوق و دستمزد، عدالت، شایسته سالاری، رضایت مندی
  • حسن کولیوند، محسن زراعتی صفحه 109
    هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه میان اعتماد میان فردی و به اشتراک گذاری دانش سازمانی در دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) است. این پژوهش، کاربردی و روش آن توصیفی و همبستگی است که به صورت پیمایشی اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. به منظور سنجش روایی پرسشنامه از خبرگان نظرخواهی شده و برای ارزیابی پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش کارکنان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) تشکیل می دهند که از میان آنها 72 نفر به روش نمونه-گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها تعیین ضریب همبستگی از آزمون های کندال و اسپیرمن با کمک از نرم افزار اس. پی. اس. اس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بین اعتماد میان فردی و همه ابعاد بررسی شده برای آن با تسهیم دانش سازمانی رابطه ای معنادار و مثبت وجود داشته است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، اعتماد میان فردی، شایستگی، خیرخواهی، قابلیت اطمینان، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص)
  • رضا علیزاده کنگاچر صفحه 125
    این تحقیق به بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی با نقش تعدیل کننده ی انگیزش می پردازد. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی- پیمایشی و از نظر نوع استفاده، پژوهشی کاربردی است. جامعه ی آماری تحقیق شامل 200 نفر از کارکنان شعب بانک پارسیان منطقه 13 شهر تهران می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول نمونه گیری مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعداد 128 نفر برآورد گردید. در این پژوهش از سه پرسش نامه استاندارد برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. روایی محتوایی پرسشنامه ها با نظرات تخصصی اساتید و خبرگان موضوعی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد که تاثیر مستقیم سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی برابر با 422/ 0 و تاثیر غیرمستقیم آن به واسطه ی متغیر انگیزش برابر با 141/ 0 می باشد. هم چنین حدود 25 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی کارآفرینی توسط متغیرهای سرمایه اجتماعی و انگیزش تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، انگیزش
  • اباصلت خراسانی، مینا نوراللهی، داریوش مهری، حسین نقش بندی، حسین نامدار صفحه 147
    در طول دهه های گذشته موضوع انتقال آموزش توجه محققان و دست اندرکاران توسعه منابع انسانی را به خود جلب نموده است. این توجه به واسطه نقش آن در اثربخشی دوره های آموزشی است. تا فرآیند انتقال آموزش به محل کار انجام نشود، بازگشت سرمایه گذاری های آموزشی تا حد زیادی به خطر خواهد افتاد. هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر انتقال آموزش به محیط کار بر اساس الگوی انتقالی هالتون می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی – پیمایشی است. بر این اساس، تعداد 103 نفر از کارکنان دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پرسش نامه محقق ساخته ای بین آنها توزیع شد. روایی محتوایی پرسشنامه از طریق مراجعه به خبرگان، تایید و پایایی آن به وسیله آزمون آلفای کرونباخ، به مقدار 89% به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که عوامل فردی و سازمانی بیشترین تاثیر را بر انتقال آموزش در محیط کار دارند. از میان عوامل فردی، مولفه استعداد کارآموز و از میان عوامل سازمانی، مولفه عملکرد مورد انتظار از تلاش برای انتقال، تاثیر بیشتری بر انتقال آموزش به محیط کار دارند.
    کلیدواژگان: انتقال آموزش، الگوی انتقالی هالتون، عوامل فردی، عوامل آموزشی، عوامل سازمانی
|
  • Abbas Monavarian, Hamed Amiri, Sepide Zakeri Page 1

    The role of human element in quality of service in service organizations makes emotional inteligence an influential factor of employees performance. Accordingly, The research examined the relationship between emotional intelligence and organizational effectiveness in Tehran's Saderad bank. This study is an applied, quantitative and descriptive reserch.The population of interest consisted of managers and employees of 12 scope of the Bank Saderat in Tehran. Stratified random sampling method is used for sampling. Data collection tool was standardized questionnaires of emotional intelligence and organizational effectiveness.Data were analyzed through Pearson and also linear regression.The results show that there is a significant relationship between the dimensions of emotional intelligence and organizational effectiveness. Accordingly, The promotion of emotional intelligence of the bank's employees can assist to improve its organizational effectiveness.

    Keywords: Emotional Intelligence, Self, awareness, management, Social Awareness, Relationship Management, Organizational Effectiveness
  • Hasan Seifi, Alireza Moradi Saleh Page 17

    Current economic trends is demonstrating the role and the importance of creativity and entrepreneurship in organizational survaival. According to many authorsthese factors are the most determinant for reducing the gap between developed and less developed countries or pionier and follower organizations. Realization of intrapreneurship makes crucial more attention to management style and organizational leadership. The main research question is that what is the role of transformational leadership in Intrapreneurship. In addition wheather Intrapreneurship can be enhanced by improving transformational leadership. The population of intrest consists of staff and managers of an education center in IRI army. stratified random sampling method was used to determine the sample.The data was collected through questionnaire and survey research method was used. The results have showed a significant relationship between all components of transformational leadership and intrapreneurship. Finally, according to the findings, some suggestions are offered.

    Keywords: Leadership, Transformational Leadership, Knowledge, Entrepreneurship, Intrapreneurship
  • Mohammad Akbarybourang, Samira Pour Page 37
    Being familiar with the guidelines of the Quranin the field of human resource management is considered the beginning of achieving the properand effective Principles of managing employees. particularly, university admin is trators awaring of the seprocedures and guidelines can have a better understanding of thebehaviorof theiremployees. This study has examined the relationship amongislamic human resource management and organizational justice, job satisfaction and intention to leave.This is a correlative study. The populationof intrest included all employees of the Faculty of Business and Economic in University of Mashhad. The sample was comprised of 43 employees of the Department. Standardized questionnaire was used for data collection. SmartPLS software was usedfor the Fitting of research model and analysing data related to hypotheses.The results showed that the proposed model has a good fitness.Path coefficients indicated that there is a significant relationship among islamic human resource management with organizational justice, organizational justice and job satisfaction. The relationship between interactional justice and job satisfaction were not statistically significant. Job satisfaction and intention to leave had statistically significant relationship. In addition, there was a a significant relationship amongislamic human resource management with job satisfaction and intention to leave.
    Keywords: Islamic Human Resource management, Organizational Justice, Distributive Justice, procedural Justice, Interactional Justice, Job Satisfaction
  • Saeid Sehat, Farzane Sadeghi, Mostafa Ashena Page 65
    Human resource management (HRM) practices are widely recognized as playing a crucial role in developing and sustaining organizational performance. Thus the purpose of this paper is to investigate the correlation between human resource management (HRM) practices and knowledge creating and sharingin the Tax Organization.The method of this research was correlation and the statistical population was employees of Tax Organization participated in this study. The data collection tool was questionnaire distributed among sample group.Its reliability was verified through Cronbach's Alpha. The results of testing hypotheses by Pearson Correlation indicates HRM practices and has significant positive correlation with knowledge transferring and creation. Accordingly, effective implementation of HRM practices can develop a facilitating infrastructurefor knowledge creating and sharing.
    Keywords: HRM practices, Knowledge Management, Knowledge Transferring, Creation
  • Alireza Ghaherdoust, Hamidreza Yazdani, Mohammadreza Naserzade Page 85
    The corruption issue is considered as one of the most important predicaments in the twenty first century and the part and share of the underdeveloped and developing countries is more than the others. By studying the effect of the income increase on the financial and official corruption decrease occurs to us and directs us that a large number of factors are involved in corruption, for instance, income factor could be mentioned. The purpose of this study is to demonstrate that there is a strong relationship between the amount of salary and corruption. That means if there is not a fair relationship between the staff's income and routine expenses, financial and official corruption would be the intentional or unintentional reaction. The majority of people would be pessimistic and that would be the cause of the organization's collapse. The researcher in this article, has interviewed some judges and staff who have encountered the corruption predicament and whose work places are prone to this problem. It demonstrates what problems in the creating corruption will occur in organizations and societies aspects if there is not enough attention to the staff's income. What is more, this is a purposeful sampling, rather theoretical approach, practical purpose and a combination of quantitative and qualitative data. Therefore, the study approach is a case study and as a result, according to the interviewers, salary improvement will decrease the financial and official corruption and it comes true by justice, staffing efficient and qualified human resources, meritocracy, giving key and highest social positions to qualified people, staff satisfaction and paying attention to the staff's abilities.
    Keywords: Financial, Official Corruption Income, Justice, Meritocracy, Satisfaction
  • Hasan Kolivand, Mohsen Zeraati Page 109
    The main objective of this study is to determine the relationship between interpersonal trust and knowledge sharing. This study method is descriptive and correlational survey. Data collection tools was used standardized questionnaires. The Questionnaires content validity verified bysome related experts and their stability confirmed by using of Cronbach's alpha.The population of this study consisted of Air Defense University of Khatam al anbia,s staff among whome 72 people were selected by simple random sampling. Data analysiswas perfored through correlation coefficient test and be means of spss 16. According to findings there was a meaningful significant relationship amont all dimentions of interpersonal trust with knowledge sharing.
    Keywords: Knowledge Sharing, Interpersonal Trust, Competence, Benevolence, Reliability, Air Defense University of Khatam al Anbia
  • Reza Alizade Kangachar Page 125
    Present paper studied the effect of social Capital on organizational enterpreneure with due consideration for moderating role of personel motivation. This research is a descriptive and applied study. The Statistical Population of this paper includes 200 people who work in different branches of Parsian Bank in 13 Metropolitan Area of Tehran. Among whome 128 people were considered as the sample according to Morgan Sampling table. Furthermore, stratified Random Sampling method was used. In this paper, three standard questionnaires were used as data collection tools. The Questionnaires content validity verified bysome related experts and their stability confirmed by using of Cronbach's alpha. The results of data analyzing through Pearson Correlation Coefficient test showed that direct effect of social capital on eterpreneurship equals to 0.422 and its indirect effect is 0.141 because of motivation variable. In addition, about 25 percent of dependent variable mean enterpreneuship variation describes by social capital and motivation.
    Keywords: SocialCapital, Eterpreneurship, Motivation
  • Abasalt Khorasani, Mina Nurollahi, Darush Mehri, Tahsin Naghshbandi, Hussein Namdar Page 147
    Through the last couple of decades, the transfer of learning has been an important subject for researchers and training and human resource development practitioners. The main reason for focusing on transfer of training and learning is their significance in the effectiveness of training courses. Therefore, until we haven’t found a way to optimize the process involved in transfer of training, we cannot hope for significant return from capitalizing in training. This study seeks to investigate the factors affecting transfer of training to the workplace using Halton transfer model. To this end, using descriptive- correlative method, 103 employees of ShahidSattari University of Science and Technology have been selected randomly and the researcher-designed questionnaire has been distributed among them. The content of this questionnaire has been validated by the experts of this domain and as for its reliability, using cronbach’s alpha test, the questionnaire proved to be 89% reliable. To analys the collected data, the single sample T-student test has been used. The results of this study indicate that individual and organizational factors have the most impacts on transfer of training. Between individual and organizational factors, trainee’s potential and theexpected performance from the effort for transferhad the most impacts on transfer of training to workplace respectively.
    Keywords: Transfer of Learning, Halton Transfer Model, Individual Factors, Training Factors, Organizational Factors