فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 25 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 25 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • روح الله صفا *، علی رضوی زاده صفحه 1
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر خلق دانش در دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران، پرداخته است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و از روش توصیفی برای جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، اساتید و اعضای هیئت علمی وزارتی دانشگاه های افسری آجا به تعداد 250 نفر است. نمونه مورد نظر با توجه به جدول مورگان، 148 نفر برآورد شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عوامل سازمانی خیراندیش (1393) و پرسشنامه خلق دانش نوناکا و تاکوچی (1995) بهره برداری شده است. برای ارزیابی و اطمینان از صحت پرسشنامه، روایی و پایایی آن، تعداد 30 پرسشنامه به صورت آزمایشی توزیع گردید که میزان اعتبار آن از طریق نرم افزار 16 SPSS و با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، عدد 96/0 حاصل شد که نشان از اعتبار بالای این پرسشنامه بود. جهت تجزیه و تحلیل سوالات پژوهش، از روش های آمار استنباطی تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. بررسی کلی فرضیه های پژوهش نشان می دهد در سطح 99% ابعاد مختلف ساختار سازمانی، بر خلق دانش تاثیر دارد. همچنین نتایج بررسی تک به تک میزان تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته نشان می دهد که، تشکیل شبکه ها و انجمن های علمی بیشترین میزان تاثیر را برابر 33 درصد بر خلق دانش دارد. نتایج حاکی از آن است که، تیم گرایی و پاداش به تیم با 20 درصد تاثیر بسزایی بر خلق دانش دارد. همچنین در این پژوهش مشاهده شد که دیگر متغیرهای ساختاری شامل پست های رسمی دانشی و انعطاف پذیری، نیز تاثیر مستقیمی بر خلق دانش می گذارند. در مورد متغیرهای رسمیت و تمرکز نیز یافته ها حاکی از تاثیر بالا و معکوس این دو متغیر بر خلق دانش دارند. به عبارت دیگر با کاهش میزان رسمیت و تمرکز، بر میزان خلق دانش افزوده می شود و بالعکس
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، خلق دانش، رسمیت، تمرکز، تیم گرایی
  • بیژن عبدالهی، توحید قوجالی * صفحه 31
    امروزه سازمان ها جهت کسب مزیت رقابتی پایدار و بهبود عملکرد خود نیازمند داشتن نیروی انسانی ارزشمند می باشند. کارکنانی که با انجام رفتارهای داوطلبانه در مسیر موفقیت سازمان از هیچ کوششی دریغ نکنند. مفهوم رفتار شهروندی سازمانی دلالت برای این گونه رفتارها داشته و بازاریابی داخلی یکی از عواملی است که می تواند منجر به بروز رفتارهای شهروندی سازمانی گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بازاریابی داخلی و رفتار شهروندی سازمانی با تحلیل نقش متغیر واسطه ای تعهد سازمانی می باشد. کارکنان بانک ملی شهرستان اصفهان جامعه ی آماری این پژوهش می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های میدانی تحقیق از طریق پرسش نامه جمع آوری و از روش مدل معادلات ساختاری جهت آزمون فرضیه های تحقیق استفاده گردید. پس از انجام تحلیل عاملی تاییدی مدل های اندازه گیری به آزمون فرضیه های تحقیق اقدام گردید. بر اساس یافته های حاصل از فرضیات اول تا سوم تحقیق تاثیر معنادار بازاریابی داخلی بر رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی و تاثیر معنادار تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی تایید شد. با توجه به نتایج حاصل از فرضیه چهارم تاثیر واسطه ای تعهد سازمانی در رابطه بازاریابی داخلی و رفتار شهروندی سازمانی نیز تایید گردید.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، اثر واسطه ای
  • فاطمه راستگو *، سعید حکمی نسب صفحه 51
    امروزه به دلیل افزایش هزینه های بهداشت و درمان، مقایسه عملکرد و کارائی واحدها دارای اهمیت می باشد. هدف از پژوهش حاضر سنجش کارایی نسبی بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر مشهد به منظور بررسی تاثیر نوع مالکیت بر کارایی است. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و نحوه جمع آوری اطلاعات توصیفی- میدانی می باشد. در این پژوهش کارایی دوازده بیمارستان دولتی و نه بیمارستان خصوصی محاسبه شده است. بدین منظور از روشBCC ورودی محور اصلاح شده تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. عوامل «تعداد پرسنل کادر پزشکی» ، «تعداد پرسنل کادرپرستاری» و «تعداد تخت فعال» به عنوان عوامل نهادهای و عوامل «تخت- روز اشتغال کل»، «تعداد اعمال جراحی» و «تعداد مراجعین سرپایی» به عنوان عوامل ستانده ای انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای DEA-Solver و DEA-Frontier استفاده شده است. دوازده بیمارستان در مرز کارایی قرار گرفته، میانگین کارایی فنی 75/0، کارایی تخصیصی 894/0 و کارایی مقیاس 757/0 تعیین شدند. نتایج نشان داد بیمارستان های دولتی دارای کارایی بالاتری می باشند و بیمارستان های خصوصی می توانند با الگو گیری از بیمارستان های دولتی افزایش کارایی داشته باشند.
    کلیدواژگان: کارایی، بیمارستان های دولتی و خصوصی، تحلیل پوششی داده ها
  • اکبر حسن پور *، فریده محمدی ها، مهدی عسگری صفحه 67
    امروزه عملکرد مناسب و پایدار سازمان ها، یکی از مهم ترین دغدغه هاست. در این راستا نقش رهبران کلیدی است. هدف این تحقیق بررسی ارتباط رهبری تحول آفرین و عملکرد تیم با تاکید بر اعتماد شناختی می باشد. روش این تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل 294 نفر از اعضای هیات علمی گروه های آموزشی دانشکده های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین است که به کمک جدول مورگان 161 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. از پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده و روایی آن به کمک خبرگان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت و برای پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. رهبری تحول آفرین بر عملکرد تیم (گروه های آموزشی) تاثیر مثبت و معناداری دارد. اعتماد شناختی در میان اعضای تیم بیشتر از اعتماد شناختی به رهبر تیم، بر اثربخشی عملکرد تیم تاثیر دارد. اعتماد شناختی نقش کلیدی در رهبری، ارتقای عملکرد تیم ها و گروه های سازمانی دارد. به عبارتی بدون اعتماد پیروان و زیر دستان به رهبران، آنها تاثیر پایدار چندانی بر عملکرد گروه های سازمانی نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، عملکرد، اعتماد شناختی
  • حاجیه رجبی فرجاد * صفحه 87
    پژوهش ها نشان می دهد که فقدان تعهد به تغییر یکی از عوامل مهم ایجاد ناکارآمدی تغییرات است. تعهد به تغییر نیروی است که منجر به درگیر شدن فرد در فرایندهای لازم برای موفقیت تغییر می شود. به نظر می رسد که رهبری نقش مهمی در ایجاد تعهد به تغییر داشته باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و از منظر ماهیت و روش گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه شرکت ارتباطات و زیرساخت می باشد که از روش تصادفی طبقه ای برای نمونه گیری استفاده شده است. در این پژوهش از ابزار پرسش نامه جهت گردآوری داده های تحقیق استفاده شد. هم چنین به منظور اطمینان از روایی ابزار سنجش، دو اقدام (1) مشورت با استادان و صاحب نظران متناسب با زمینه تحقیق و بهره گیری از نظرات آن ها و (2) ارائه توضیحات لازم همراه با تحویل پرسش نامه به پاسخگویان صورت گرفت. به علاوه در این تحقیق برای برآورد پایایی پرسش نامه ها از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برابر 864/0 بوده که نشان دهنده پایا بودن پرسشنامه هاست. از بین 420 نفر جامعه ی آماری تعداد 201 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه مورد تحقیق انتخاب شدند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS19 و مدل سازی معادلات ساختاری مور تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که رهبری تغییر بر ابعاد مختلف تعهد به تغییر تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تغییر، تعهد سازمانی به تغییر، بعد عاطفی تغییر
  • غزاله ازلگینی *، مهدی خیراندیش، ناصر عسگری صفحه 105
    تحقیق حاضر با عنوان تاثیر تسهیم دانش بر کارآفرینی سازمانی با مطالعه نقش تعدیل کننده اخلاق کاری در موسسه اعتباری توسعه می باشد. در مراحل اولیه، ادبیات نظری و مطالعات و تحقیقات انجام شده در رابطه با موضوع تحقیق مورد بررسی قرار گرفت و فصل ادبیات تحقیق با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده، نگاشته شد. سپس به منظور اندازه گیری متغیرهای تحقیق از روش میدانی و از ابزار پرسش نامه استفاده گردید. سپس پرسش نامه ها در بین افراد نمونه آماری تحقیق که شامل 210 نفر از کارکنان حوزه های مختلف سازمان بوده اند، توزیع گردید. در بررسی فرضیه اصلی تحقیق مشخص گردید که متغیر تعدیل کننده اخلاق کاری نیز وارد مدل گردید. این متغیر را می توان تعدیل کننده رابطه میان دو متغیر کارآفرینی سازمانی و تسهیم دانش در این سازمان درنظر گرفت. به گونه ای که میزان همبستگی بین متغیرهای فوق 0.895 در مدل دوم می باشد و در سطح بالایی می باشد. همچنین ضریب تعیین بیانگر این است که 0.8 درصد از تغییرات متغیر وابسته مولفه کارآفرینی سازمانی توسط متغیر مستقل تسهیم دانش پوشش داده می شود.
    کلیدواژگان: نقش تعدیل کننده اخلاق کاری، تسهیم دانش، کارآفرینی سازمانی، موسسه اعتباری توسعه
  • عباسعلی رستگار، سید صادق داج خوش *، غلامحسین همایونی صفحه 125
    استفاده و کاربرد صحیح از هر ابزاری مسبوق بر شناخت فلسفی و فرهنگ کاربرد بر آن ابزار خواهد بود. طبق تعریف نقد صحیح عبارتست از ارزیابی خرده گیرانه درباره ی چیزی یا کسی، از آن جهت که قابل نقد می باشد. بر این اساس در نقد فلسفی تعریف را نه به ترازوی صدق و کذب، بلکه به ترازوی شایستگی و ناشایستگی و رسا و کامل بودن مورد سنجش قرار خواهد گرفت. مقاله ی حاضر در صدد ارائه ی چارچوبی جامع در نقد فلسفی تئوری های مدیریت بوده است. از این رو تلاش گردیده پس از ارائه ی رویکردی نوین، جامع و سیستمی، به نقد یکی از تئوری های رایج و مورد توجه در علوم سازمان و مدیریت، یعنی نظریه آشوب پرداخته شود. بر این اساس نظریه بر اساس مدل جامع و سه وجهی بسط یافته، از سه منظر: دیدگاه، پارادایم حاکم و سطح تجزیه وتحلیل مورد مداقه قرار گرفته است. در حوزه ی دیدگاه سه عامل جامعه، سازمان و انسان مورد نقد قرار گرفته، در حوزه ی پارادایم از سه جنبه هستی شناسی، شناخت شناسی، روش شناسی و ارزش شناسی مورد نقد قرار گرفته و نهایتا سطح تجزیه وتحلیل تئوری مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در انتها نتایج و خروجی های کاربردی در مورد تئوری و روش شناسی پژوهش مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نقد فلسفی، روش شناسی، تئوری سازمان و مدیریت، تئوری آشوب
  • علی ایمانی لیل آبادی *، حسن شاه صفی، حسین تاج آبادی صفحه 141
    اخلاق در کنار دانش و مهارت از مهم ترین قابلیت های هر مدیر در سازمان به شمار می رود. محیط های سازمانی در رشد اخلاقی افراد نقش اساسی دارند و اخلاق و رفتار مدیران این سازمان ها به شدت بر دیگران و نتایج عملکرد سازمان در حال و آینده تاثیر گذار است. در یک نظام اسلامی انتظار می رود مدیران سازمانی پایبند به اصول اسلامی و اخلاقی در حرفه خود باشند و منجر به توسعه اخلاق اسلامی نه تنها در سازمان بلکه در کل ابعاد جامعه باشند. این پژوهش با هدف تبیین اخلاق اسلامی در سازمان ها از دیدگاه آموزه های دینی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را قرآن، نهج البلاغه و کتب معتبر روایی تشکیل داده اند. همچنین، نمونه آماری را مجموعه ای از آیات و روایات که به طور مستقیم و غیرمستقیم با هدف پژوهش ارتباط داشتند، تشکیل داده اند. شیوه نمونه گیری نیز بدین صورت بوده است که به آیات و روایات ممکن مراجعه و مورد خاص انتخاب شده است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای بوده و از ابزار فیش برداری استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که اخلاق سازمانی در اسلام شامل؛ کسب رضای خداوند، اخلاص در کار، نظم کاری، اصل اتقان در کار، حفظ کرامت انسانی، وجدان کاری، رعایت حد اعتدال، خوش برخوردی و خوش رویی، رازداری، امانت داری، اتلاف وقت، دلسوزی، اهمیت دادن به کار، انجام هر کاری در وقت خود، جدیت در اشتغال به هر کاری، پشتکار و عدم یاس، کم فروشی و رشوه خواری می گردد. در راستای به کارگیری نیروی انسانی مقید به رعایت اصول اخلاق سازمانی، آموزش عملی اخلاق به مدیران و کارکنان و در نهایت، تدوین منشور اخلاقی برای سازمان ها، ازجمله پیشنهادها و راه کارهای نهادینه کردن اخلاق اسلامی در سازمان ها می باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، سازمان، آموزه های دینی، نهادینه کردن
  • سیامک الوانی وانانی *، مهربان هادی پیکانی صفحه 165
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سایش اجتماعی و رفتار سکوت کارکنان در پایگاه هوایی اصفهان به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان پایگاه هوایی اصفهان در سال 1394 به تعداد 1800 نفر بودند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 317 نفر با روش نمونه گیری تصادفی از نوع قرعه کشی متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند، جمع آوری داده ها به وسیله پرسشنامه انجام گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین سایش اجتماعی و رفتار سکوت کارکنان، رابطه معنی داری وجود دارد (01/0=p، 415/0=r). که این رابطه در مولفه سایش اجتماعی در سطح همکار با احتیاط پذیرفته شد، اما در مولفه سایش اجتماعی در سطح سرپرست با قطعیت پذیرفته گردید. هم چنین بین ابعاد سایش اجتماعی و ابعاد رفتار سکوت کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد و ابعاد سایش اجتماعی توان پیش بینی ابعاد رفتار سکوت کارکنان را دارد. هم چنین یافته های تحقیق بیان گر آن بود که بین نظرات پاسخگویان بر حسب متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، رفتار سکوت سازمانی، نیروی هوایی اصفهان
  • حسن سیفی *، ماریه قریشی صفحه 187
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود مولفه های اخلاق اسلامی در حوزه ی فرماندهی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و ارائه راهکارهایی به منظور بهبود و توسعه آنها انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 208 نفر از کارکنان پایور، مدیران و فرماندهان ارشد نظامی نیروهای مسلح ج.ا.ا بوده است که با روش نمونه گیری تمام شماری مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش با روش تحقیق کمی (آزمون های آماری کولموگروف- اسمیرنف، تی تک نمونه ای و فریدمن) استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که جهت تعیین روایی آن از روش روایی محتوایی، که با توجه به نظرات متخصصین و کارشناسان حوزه اخلاقی این پرسشنامه ها دارای روایی بالا بوده اند، علاوه براین به منظور سنجش قابلیت اعتماد پرسشنامه در بخش کمی از آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آلفای پرسشنامه (952/0) به دست آمد. یافته های پژوهش: 1- دست یابی و تعیین سه مقوله اصلی (اساس فرماندهی اخلاق مدار،ارکان فرماندهی اخلاق مدار، عملکرد فرماندهی اخلاق مدار) 2- تعیین وضعیت سه مقوله اصلی کاربردی کردن اخلاق از دیدگاه کارکنان پایور، مدیران و فرماندهان ارشد نظامی 3- یافته های آزمون فریدمن حاکی از آن است که به ترتیب اولویت سه مقوله اساس فرماندهی اخلاق مدار، ارکان فرماندهی اخلاق مدار و عملکرد فرماندهی اخلاق مدار اولویت بندی شده اند. نتیجه گیری کلی: با در نظر گرفتن نتایج حاصله و کاربرد استراتژی ها و راهبردهای اخلاقی ارائه شده می توانیم شاهد پیشرفت چشمگیر نیروهای مسلح ج.ا.ا و سازمان های وابسته آنها در حوزه های مختلف اخلاقی و رعایت موازین باشیم.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق اسلامی، فرماندهی، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
  • محبوبه زیانی *، امیر هوشنگ تاج فر صفحه 207
    یکی از چالش های مهم سازمان ها، شکاف مشارکت در محیط کار و نحوه ایجاد انگیزش در کارکنانی است که کم ترین مشارکت و انگیزه را ذاتا در فعالیت های کاریشان دارند. طبق بررسی هایی که در انجمن نرم افزارهای سرگرمی سال 2014 انجام شده، نزدیک به 71% بازیکنان بیشتر از 18 سال دارند. با توجه به این آمار می توان در سازمان ها از انواع خاص تر بازی ها، به نام بازی سازی رفتاری استفاده کرد. این فناوری نوعی فعالیت واقعی است که از طریق یک سیستم بازی مهارت-محور تعیین می گردد. بازی سازی رفتاری برجسته ترین پیشرفت برآمده از تحولات بازی و سرگرمی می باشد که به افزایش همگرایی معتقد است. این سازوکار معمولا به فرآیند بهبود خدمات و سیستم به طوری که باعث افزایش انگیزش درونی، استفاده لذت بخش به همراه پشتیبانی تغییر رفتار با به کارگیری عناصر ویژه بازی ها، اشاره دارد. این ابزار یک مفهوم جدید است که از عناصر بازی های دیجیتال در برنامه کاربردی غیر بازی استفاده و راه حلی برای درگیر شدن کارکنان در رفتارهای فردی و اجتماعی پایدار، پیامدهای رفتاری مرتبط با تغییر رفتار کارکنان، توسعه مهارت ها و ارتقاء نوآوری می باشد. نتایج نشان می دهد که بازی سازی رفتاری موجب انگیزش کارکنان شده و مشارکت شخصی آن ها را تقویت می کند و اگر به صورت هدفمند طراحی گردد منجر به پیامدهای رفتاری اصولی در کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: بازی سازی، انگیزش، مشارکت، پیامدهای رفتاری
|
  • Rouhollah Safa, Ali Razavizadeh Page 1
    The present study investigates the effect of organizational structure on knowledge creation in Army officer's colleges.Islamic Republic of Iran. The present study was applied in a descriptive way.Information is used to collect information. Statistical population of the research, professors and faculty members.The Ministry of Civil Servants 'Officer's Schools is about 052 people. Specimen according to Morgan table 841 people are estimated. To collect the data, the questionnaire was used by Kheirandish Organizational Factors (8131 (Knowledge Creation Questionnaire Knowakah and Takuchi (8335) have been used to assess and ensure.The accuracy of the questionnaire, its validity and reliability, 12 questionnaires were distributed as a test.The validity of it was obtained through SPSS 2 software 81 and using the Cronbach's alpha formula 31. It was a sign of the high credibility of this questionnaire. To analyze the research questions, use statistical
    Methods
    Inferential multivariate regression analysis was used and in the analyzes, statistical software was SPSS-81.it has been used. A general review of the research hypotheses shows that 33% of the different dimensions.The organizational structure affects the creation of knowledge. Also, the. results of one-to-one study on the effect of variables.Independent on the dependent variable shows that the formation of networks and scientific associations has the greatest impact.Equal to 11 percent on the creation of knowledge. The results indicate that team-building and bonus to the team with 02 percent.Has a great influence on the creation of knowledge. It was also observed in this study that other structural variables.Including formal knowledge and flexibility posts also have a direct impact on the creation of knowledge. About.The recognition and concentration variables also indicate the high and reciprocal impact of these two variables on the creation of knowledge. In other words, by reducing the degree of formalism and concentration, the amount of knowledge creation increases and vice versa.
    Keywords: organizational structure, knowledge creation, formalism, concentration, team building
  • Bijan Abdollahi, Tohid Ghuchali Page 31
    Nowadays, organizations, to gain competitive advantage and improve their performance, require more valuable human resources; Employees who do not withhold any effort in the direction of organizational success via doing voluntary behaviors. The concept of organizational citizenship behavior implies these behaviors and internal marketing is one of the factors that can lead to the appearance of employees’ organizational citizenship behaviors. Therefore, the objective of the present survey is to study the relationship between internal marketing and organizational citizenship behaviors by considering the role of organizational commitment. Employees of Isfahan Melli Bank constitute the statistical population and two-hundred ten (210) persons have been selected as statistical sample. Data in the field section was collected by distribution of standard questionnaires among the members of statistical sample and structural equations model was used to test research hypotheses. After factorial analysis of measurement models research hypotheses were tested. Results illustrate that all four hypotheses have been confirmed. Based on the results of the first to third hypotheses, significant effect of both the internal marketing on organizational citizenship behavior and commitment and organizational commitment on organizational citizenship behavior were confirmed. Also, according to the results of fourth hypothesis, the mediation effects of organizational commitment in the relationship between internal marketing and organizational behavior was confirmed.
    Keywords: Internal Marketing, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Commitment, mediation effect
  • Fatemeh Rastgoo, Saeed Hakami Nasab Page 51
    Today, due to increased health care costs, the comparison of performance and efficiency of units has It is important. The purpose of this study was to measure the relative efficiency of public and private hospitals in the city Mashhad is to investigate the effect of ownership on performance. Research in terms of purpose and mode Collection of field descriptive information. In this study, the efficiency of 12 public hospitals and not - Private hospital has been calculated. For this purpose, the modified input BCC input method is analyzed "The number of nursing staff", "The number of medical personnel", data coverage has been used. Factors The number of actions - "," the bed of the total employment day "as agents of the institutions and agents" number of active beds "and They are selected as output factors. To analyze "Outpatient Number" and "Surgery" The data are used by DEA-Solver and DEA-Frontier software. Twelve hospitals at the border 0/0 and efficiency of scale 575/0, allocation efficiency 498 / efficiency, average technical efficiency 57 Were determined. The results showed that state hospitals had higher efficacy and hospitals Private can increase efficiency by modeling government hospitals.
    Keywords: Efficiency, Public, private hospitals, Data Envelopment Analysis
  • Akbar Hasanpour, Farideh Mohamadiha, Mehdi Asgari Page 67
    One of the most important concerns, is the proper functioning and sustainable. The role of leaders is important in this context. The present study has been carried out to investigate the relationship between transformational leadership and team performance with emphasis on cognitive trust.The research method was descriptive correlation, and the statistical population(N=294) and the statistical sample(n=161) involved all educative department of Qazvin Islamic Azad University. The questionnaire was used for collecting the data(52questions). In order to evaluate the questionnaire reliability, the academic experts and for stability, the Cronbach's alpha method, was employed. The validity of the questionnaire was considered as content validity and was investigated by collecting specialists’ comments. The results showed that there was transformational leadership has positive effective on team performance. Cognitive trust to leadership, specially, cognitive trust among team members, has positive effective on team performance and can mediate the impact of transformational leadership on team performance.The effectiveness of cognitive trust is important to improving leadership, team performance and organizational groups.Without the trust of followers to leadership, it will be little lasting impact on team performance.
    Keywords: Transformational leadership, Performance, Cognitive trust
  • Hajie Rajabi Farjad Page 87
    Studies show that lack of commitment to change one of the important factors is creating inefficiency changes. Commitment to change is the force that causes a person to become involved in processes necessary for successful change. It seems that the leadership role in making the commitment to be altered. The aim of this study is an applied research and in terms of the nature and methods of data collection survey. Communications and infrastructure, which is the study population stratified random sampling method is used for sampling. In this study, a questionnaire was used to collect data. In order to ensure the validity of the measure, two measures (1) talk with professors and experts, according to research and exploit their ideas and (2) provide the necessary explanations to the questionnaire respondents were associated with delivery. In addition, in this study, Cronbach's alpha coefficient was used to estimate the reliability of the questionnaire; the Cronbach's alpha was calculated to indicate the reliability the questionnaire. 864/0. The population of 420 people201, according to Morgan was selected as sample. The results showed that the leadership change has a significant positive impact on various aspects of commitment to change.
    Keywords: Change leadership, organizational commitment to change, then change emotionally
  • Ghazaleh Azelgini, Mehdi Kheirandish, Naser Asgari Page 105
    The present research is the effect of knowledge sharing on organizational entrepreneurship by studying the role of moderating ethics Work at the Credit Institute of Development. In the early stages, theoretical literature and studies and research are carried out It was studied in relation to the subject of research and the chapter on research literature using information Collected, written. Then, to measure the variables of the research, the field method and the tool Questionnaire was used. Then, questionnaires were gathered among the sample population including 012 people From employees of different areas of the organization, were distributed. Investigating the main hypothesis of the research The moderating variable of work ethic was also introduced into the model. This variable can be moderator.The relationship between the two variables of organizational entrepreneurship and knowledge sharing in this organization is considered. So that.The correlation between the above variables is 298.0 in the second model and is at a high level. Also The coefficient of determination indicates that 298% of the variations of the dependent variable of organizational entrepreneurship component by The independent variable of knowledge sharing is covered.
    Keywords: Moderating role of work ethics, knowledge sharing, enterprise entrepreneurship, credit development institution
  • Dr. Abbasali Rastegar, Seyyed Sadegh Dagh Khosh, Gholam Hossein Homayouni Page 125
    The correct use and use of any instrument will be based on philosophical knowledge and the culture of application on that instrument. According to
    Definition of the correct critique is a scrupulous assessment of something or someone, since it is criticized. On This basis, in philosophical critique, defines the definition not to the truth and false balance, but to the merit and insolvency and expressive scale.Completeness will be measured. The present article seeks to provide a comprehensive framework for philosophical critique Management theories. Therefore, it has tried to critique after presenting a modern, comprehensive and systemic approach One of the most commonly recognized theories in organization and management science, chaos theory. On this The basis of the theory is based on a comprehensive three-dimensional model, from three perspectives: the perspective, the ruling paradigm, and the level of parsing-And analysis has been taken into consideration. In the field of view, the three factors of society, organization, and man are criticized, In the area of paradigm, three aspects of ontology, epistemology, methodology and value are criticized and Finally, the level of theoretical analysis has been criticized. Finally, the results and outputs are applied in The theory and methodology of research has been mentioned.
    Keywords: philosophical critique, methodology, organization theory, management, chaos theory
  • Ali Imani Lil Abadi, Hasan Shah Safi, Hossein Taj Abadi Page 141
    Ethics along with knowledge and skills are the most important capabilities of any manager in the organization. Organizational environments The ethical development of individuals plays a fundamental role, and the ethics and behavior of these organization's managers are heavily influenced by others and their outcomes Organizational performance is influential in the future. In an Islamic system, organizational leaders are expected to adhere to Islamic and ethical principles in their profession and lead to the development of Islamic ethics not only in the organization but also in general Dimensions of society.This research aims to explain the Islamic ethics in organizations from the point of view of religious teachings. Research The present is an applied and descriptive-analytical method. The statistical society of the research is Quran, Nahj al-Balaghah and authentic books of narrative. Also, the statistical sample is a collection of verses and narrations that are Directly and indirectly linked to the purpose of research. The sampling method was as follows.It is possible to refer to verses and narrations and to select a particular item. Method of data collection, studies. A library has been used and has been used as a snap-in vector. Findings indicate that organizational ethics in Islam Including: obtaining God's grace, sincerity in work, order, the principle of working in the work, maintaining human dignity, conscientiousness, Observe the limits of moderation, goodness and good fortune, secrecy, trust, wasting of time, compassion, care To work, to do anything in your time, to be serious in employment, doing anything, perseverance and disappointment, selling and Bribery. To apply human resources to the principles of ethics, practical training Ethics to managers and employees and, ultimately, the drafting of a corporate charter for organizations, including suggestions and solutions Institutionalizing Islamic ethics in organizations.
    Keywords: Islamic ethics, organization, religious teachings, institutionalization
  • Syamak Alvani Vanani, Mehraban Hadi Peikani Page 165
    He present study investigated the its relationship social undermining and staff silence.This study is one of the two variable are correlated.In study include all employees of air force Esfahan in 1394 the number was 1,800. Using Krejcie and Morgan table, 317 people were sampled by random sampling method. Lot size was selected according to the sample size. Data were collected by questionnaires. The results of this study showed that there is a significant relationship between social wear and silence behavior of employees (r = 0.415, p = 0.01). This relationship was accepted with caution in the component of social wear at the partner level, but was accepted with certainty in the social wearing component at the level of the supervisor. Also, there is a meaningful relationship between the dimensions of wear and tear and the dimensions of employee silence, and the dimensions of social wear can predict the dimensions of employee's silence behavior. The findings of the research also showed that there was no significant difference between respondent's opinions according to demographic variables.
    Keywords: social undermining, staff silence, Air Force Isfahan
  • Hasan Seyfee, Marye Ghoreyshi Page 187
    The current study aims to provide guidelines to administrate ethics in the field of commanding the army forces. The statistical society consists of 208 Iranian army employees whose job is either commanding or management army forces. This research is conducted using a combinational methods based on quality and quantity where interviews and coding is used for caliber part and also the methods of KMORNGOF-SMRINOF, simple-T, and FRIEDMAN are used for quantity. Data is acquired by polling method. To make sure of the reliability of which, the point of views of authorities and experts are asked, as is for where the Kronbakh Alpha is 0.952 implying so. Research
    Results
    1- maintaining the three main parameters of commanding; the basis of ethnical commanding, the principles of ethnical commanding, and the performance of ethnical commanding. 2- Noticing the current situation of main parameters of commanding among disparate employee, commanders. and managers. 3- the results of Friedman test revealed that priority of three main parameters and their sub categories. In could be concluded that, considering the results and application of strategies as well as the quid lines we could perceive a huge advancement in army forces and the related systems in the several fields of practical and theoretical.
    Keywords: Armed Forces, Commanding, Managers, Islamic
  • Mahboube Zayyani, Amir Hoshang Tajfar Page 207
    One of the important organizational challenges is the gap between engagement in the workplace and the motivation to create the motivation for the employees who have the least engagement and motivation inherently in their work activities. According to a survey conducted by the Entertainment Software Association in 2014, nearly %71 of the players are over 18. According to these statistics, organizations can use more specific types of games, called behavioral game or gamification. This technology is a real activity, determined through a skill-centered gaming system. gamification is the most prominent advancement of game and entertainment developments, which believes in increasing convergence. This mechanism often refers to the process of improving services and the system, which increases internal motivation, delivers enjoyment, and supports changing behavior through the use of specific game elements. This tool is a new concept that uses digital game elements in a non-gaming application and provides a solution for employees to engage in persistent personal and social behaviors, behavioral consequences associated with employee behavior change, skills development, and innovation. The results show that behavioral play motivates employees and increases personal participation. The results show that gamification cause make motivates employees and strengthens their personal engagement; And if designed purposefully, it results in a consistent behavioral outcomes for employees.
    Keywords: gamification, motivation, engagement, behavioral