فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 6 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 6 (زمستان 1391)

  • 50 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی الوانی، مهدی خیراندیش، اکرم فتحی صفحه 1
    پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است. هدف تحقیق، بررسی رابطه بین سبک های رهبری (تحول آفرین و تبادلی) با رفتار شهروندی سازمانی با توجه به نقش اقتضایی جو سازمانی در بین کارکنان ادارات کل استان اردبیل می باشد، با توجه به پراکندگی گسترده جامعه آماری، از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 378 برآورد گردید.
    پس از جمع آوری داده های تحقیق از طریق پرسشنامه، برای تحلیل مدل تحقیق و تایید کلیت آن و برای تحلیل روابط خطی بین متغیرهای نهفته و آشکار، از روش معادلات ساختاری و برای تحلیل روابط فرضی، از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. همچنین جهت رتبه بندی هر یک از مولفه های تحقیق، از آزمون تحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سبک رهبری و جو سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری تبادلی، جو سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • وجه الله قربانی زاده، فاطمه مرشدی صفحه 31
    دانش همیشه برای افراد ارزشمند است و فرهنگ های قوی و پیشرو در جوامعی به وجود می آیند که افراد آن به علم آموزی و کسب دانش بها می دهند و در این راه، تبادل و انتقال دانش بین افراد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. براساس تحقیقات انجام شده، بیشترین بهره گیری سازمان ها از مدیریت دانش در بعد فرآیند انتقال دانش انجام می شود. اگرچه انتقال دانش در سازمان بسیار مهم است، اما انتقال واقعی دانش همواره به عنوان یکی از مسائلی محسوب می شود که مدیران با آن سر و کار دارند. آنان مجبورند که چرخه دانش را بهطور موثر کنترل کنند و هم چنین از فرآیندهای اجتماعی که به دانش منجر می شود، حمایت موثرتری به عمل آورند. سازمان های جدید می دانند که قسمت عمده سرمایه علمی آنان به شکل دانش ضمنی در ذهن کارکنان قرار دارد و این گونه دانش، نیازمند حمایت بیشتری از سوی سازمان است تا به دانش صریح تبدیل شده و در سطح سازمان ترویج و مبادله گردد. این مقاله به بررسی کاربرد چرخه انتقال دانش در بانک های ملی و صادرات شهر یزد می پردازد. پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه به روش نمونه گیری خوشه ایهدف مند از بین تعداد 200 نفر از کارکنان جامعه مورد مطالعه گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیان گر این است که در زمینه فرآیند اجتماعی سازی و بیرونی سازی بین بانک های ملی و صادرات شهر یزد تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما فرآیند ترکیب و درونی سازی در این بانک ها متفاوت از یکدیگر است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال دانش، اجتماعی سازی، بیرونی سازی، ترکیب، درونی سازی
  • کتایون اسحاق حسینی، سمیه قراگوزلو، زهرا قراگوزلو صفحه 55
    معناداری زندگی فردی و سازمانی کارکنان از برنامه های استراتژیک سازمان ها محسوب می شود. معناداری در زندگی، فقط به مفهوم زندگی نمی پردازد، بلکه نگرشی عمیق تر به آن دارد و زندگی را از تمامی ابعاد مورد بازنگری و مشاهده قرار می دهد. درک و آگاهی از معنای زندگی، فقط از طریق هوش منطقی و عاطفی حاصل نمی شود و مستلزم استفاده از هوشی ورای دو هوش مزبور است که چنین هوشی، هوش معنوی نامیده می شود. این هوش نه فقط در حل مسائل پیچیده که در حل پیچیده ترین مسائل ارزشی و معنایی که حتی قوی ترین نرم افزارهای موجود قادر به حل آن نیستند، قابل استفاده است. برای شناخت بیشتر چنین هوشی و بهره برداری و استفاده هرچه بیشتر از آن در حل مسائل فردی، گروهی و سازمانی، نیاز به شناخت ساختار تشکیل دهنده و مولفه های آن است تا با شناخت هرچه بیشتر آن بتوانیم راه های عملی تر و کاربردی تر آن را در حل مسائل پیچیده بیابیم. هدف از نگارش این مقاله آگاهی بخشی و تغییر نگرش مدیران درخصوص هوش معنوی است. بر این اساس با استفاده از روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، پژوهش حاضر به بررسی شناسایی و سنجش مولفه های هوش معنوی در سازمان می پردازد. سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از اینکه مولفه های اصلی هوش معنوی در ادبیات موجود کدامند؟ در پایان، پیشنهادهایی ارائه شده است که می تواند مد نظر مدیران سازمان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، مولفه های هوش معنوی، سازمان
  • سعید جعفری نیا، منصور منشدی، کاظم جعفری صفحه 73
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری تحول آفرین با بهبود عملکرد دبیران مدارس راهنمایی پسرانه اداره آموزش و پرورش ناحیه یک اهواز انجام شد. مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق 148 نفر از کارکنان مدارس راهنمایی پسرانه بود که تعداد 108 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای و براساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه رهبری تحول آفرین کاری بارنت و همچنین برای سنجش بهبود عملکرد، از نمودار عملکرد سالانه مدارس استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون اسمیرنوف و کولموگروف و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از وجود رابطه ای معنادار بین رهبری تحول آفرین و بهبود عملکرد است. بر این اساس، مدیران برای بهبود عملکرد معلمان از طریق رهبری تحول آفرین، باید برای معلمان الگوی نقش باشند، چشم اندازی روشن را برای آنها تدوین نمایند، به آنها کمک کنند مفروضات فعلی را زیر سئوال ببرند و به تک تک آنها توجه نمایند.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحول آفرین، بهبود عملکرد
  • لیلا زمانی نژاد، نجمه ناظمی، سمیرا پورحسینی صفحه 89
    تدوین استراتژی به تنهایی متضمن موفقیت شرکت نخواهد شد و تا زمانی که استراتژی ها به اجرا در نیایند، تاثیر زیادی بر موفقیت و بقای سازمان نخواهند داشت. موفقیت هر سازمان به عنوان یک سیستم اجتماعی، بدون شناخت و بررسی محیط عمومی سازمان و انجام به موقع اقدامات لازم، میسر نیست. مطمئنا، شناسایی موانع محیط عمومی سازمان، در راستای اجرای استراتژی ها، سازمان را در رفع موانع و اجرایی شدن استراتژی ها، کمک خواهد کرد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی- توصیفی است. تعداد نمونه، شامل 87 نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی شرکت ایران خودرو دیزل است. روش جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. روایی تحقیق با نظرات خبرگان و کارشناسان موضوع، تایید شده و با استفاده از روش آلفای کرونباخ، پایایی 77% محاسبه شده است، که نشان دهنده پایایی پرسشنامه است. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل محیط عمومی، شامل اقتصادی، زیست محیطی، تکنولوژیکی، سیاسی- قانونی، از مهمترین موانع اجرای استراتژی در شرکت ایران خودرو دیزل بوده و عامل اجتماعی- فرهنگی به عنوان مانع اجرای استراتژی شناخته نشد. بر این اساس، باتوجه به موانع شناخته شده، شرکت ایران خودرو دیزل باید زیرساخت های اقتصادی مناسب، ارتقاء سطح تکنولوژی به کار گرفته شده، آگاه ساختن مسئولان امور سیاسی کشور از اثرات منفی موانع سیاسی در اجرای استراتژی ها و تقاضا جهت تغییر سیاست ها، ایجاد دید مثبت جامعه نسبت به شرکت و رعایت مسائل زیست محیطی و مسئولیت های اجتماعی را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: استراتژی، اجرای استراتژی، محیط عمومی، ایران خودرودیزل
  • سیده سمانه توکلی، ناصر ملکیان، مهدی نوربخش صفحه 105
    در اقتصاد دانش محور کنونی، موفقیت سازمان ها بر مدیریت دارائی های نامشهود آنها مبتنی است. با توجه به نیاز جدی دستگاه های اجرایی کشور برای حفظ و بهره مندی از تجارب کارکنان خود، تحقیق حاضر به منظور بررسی و شناسایی عوامل تعیین کننده تمایل به اشتراک دانش و رفتار اشتراک دانش در میان کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی (تحلیل رگرسیون) می باشد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز، تعداد صدوهفت پرسشنامه در ستاد وزارت مذکور توزیع و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بررسی ها با استفاده از آزمون همبستگی نشان می دهد که بین تمامی متغیرهای مورد بررسی شامل روابط متقابل مورد انتظار، درک از کارآمدی خود، پاداش های بیرونی مورد انتظار، جو سازمانی و نگرش نسبت به اشتراک دانش با تمایل به اشتراک دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین تمایل به اشتراک دانش و به اشتراک گذاری دانش و نیز بین سطح به کارگیری فناوری اطلاعاتی و ارتباطاتی و به اشتراک گذاری دانش در سطح اطمینان نودونه درصد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، اشتراک دانش
  • حاجیه رجبی فرجاد، علی رشیدپور، سیدجلال احمدی صفحه 119
    این پژوهش به شناسایی رابطه بین کیفیت زندگی کاری با تعهد سازمانی کارکنان پرداخته است. نوع تحقیق، توصیفی و روش تحقیق مورد استفاده، پیمایشی (زمینه یابی) است و هدف آن کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است. جامعه آماری مورد مطالعه شرکت ارتباطات و زیرساخت است و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است. پرسش نامه تنحقیق بین مدیران ستادی و معاونت های مجموعه ارتباطات و زیرساخت توزیع شد و روایی پرسش نامه از طریق بررسی محتوایی توسط اساتید، مورد تایید قرار گرفت. همچنین، پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، مقدار 0.92 درصد محاسبه شد. در این پژوهش جهت محاسبه شدت یا میزان رابطه معنی داری بین مولفه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و جهت رتبه بندی مولفه های تحقیق از آزمون فریدمن استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان داد که مولفه امنیت بهداشتی و شرایط کاری و توسعه قابلیت های انسانی، بیشترین تاثیر را بر میزان تعهد سازمانی کارکنان و همچنین مولفه تعادل بین کار و سایر حوزه های زندگی و حقوق و مزایا، کمترین تاثیر را بر میزان تعهد سازمانی کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر
|
  • Seyyed Mahdi Alvani, Mahdi Kheirandish, Akram Fathi Page 1
    In terms of objective, the current study is descriptive and regarding function, it is an applied research. The article aims to investigate the relationship between leadership style and organizational climate with citizenship behavior with regard to the required function of organizational climate among the employees of general offices at Ardebil province. Given the broad scatteredness of population, cluster type sampling method has been used. Volume sample has been estimated through Kukran 378. After data collection through questionnaire, for analyzing the research model and confirming its totality and for analyzing linear relationships between explicit and implicit variables, structural equations procedure has been used; factor analysis has been utilized for analyzing hypothetical relations. Also to rank each of the research variables, Freedman’s analysis of variance has been used. The results suggest that there is a signification relationship between organization climates with organizational citizenship behavior.
    Keywords: Transformational leadership, Transactional leadership, Organizational climate, Organizational citizen ship behavior
  • Vajhollah Ghorbanizadeh, Fatemeh Morshedizad Page 31
    Knowledge is always valuable to people; and progressive and dominant cultures grow in communities in which people value acquisition of knowledge; hence, exchange and transfer of knowledge among individuals are of high importance. Based on studies, mostly organizations take advantage of knowledge management through knowledge transfer process. Although knowledge transfer in organizations is very important, but the real transfer of knowledge has always been considered as one of the issues that managers have been concerned with. They have to control knowledge cycle effectively and support social processes leading to knowledge. New organizations are aware that the bulk of their scientific capital is implicit in the minds of their employees and this knowledge requires additional support from the organization to become explicit and to be exchanged and spread across the organization. This article examines the application of knowledge transfer cycle in Melli and Saderat banks in Yazd city. The study is descriptive-survey and data has been collected using a questionnaire through targeted cluster sampling from among 200 employees as the study population. T-test has been used for testing the hypotheses. The results indicate that there was not any significant difference in the socialization and externalization process between Melli and Saderat banks in Yazd, but the process of combination and internalization in the banks was different from each other.
    Keywords: knowledge management, knowledge transfer, socializing, externalization, combination, internalization
  • Katayoon Eshagh Hosseini, Somayyeh Garagoozloo, Zahra Garagoozloo Page 55
    Meaningfulness of employees’ individual and organization life is considered as one of the strategic plans of organizations. Life meaningfulness doesn’t only deal with the notion of life, but it has a deeper look at it and investigates life considering all its features. The meaning of life cannot only realize through logical and emotional intelligence; but also, it entails using on intelligence beyond the two afore mentioned, that a third one, called “spiritual intelligence”. Not only can such an intelligence be useful in solving complicated problems, butalso it can be used to solve the most complex valued and sensible issues which cannot be settled by the strangest available software. To further understand such an intelligence and use it in resolving individual, group and organizational issues, we need to identify its structure and components. Therefore, this article aims at managers aware raising on spirituality intelligence and changing their attitude. Accordingly, this study explores and measures components of spiritual intelligence in an organization. The main question is that: what are the principal components of Spiritual Intelligence. Finally, some suggestions have proposed to avoid this damages that can be used by organization managers.
    Keywords: intelligence, Spiritual Intelligence, Spiritual Intelligence components, organization
  • Saeed Jafariniya, Mansour Monshedi, Kazem Jafari Page 73
    This study aimed to investigate the relationship between transformationalleadership and improvement of educator performance at boy’s secondary schools in the district one of the Education Department in Ahwaz - Iran. Current study is a descriptive-correlational investigation. The research population consisted of 148 employees of the schools, from which 108 people were randomly selected using multi-stage cluster sampling procedure and on the basis of Krejcie and Morgan table. Data collection was carried out using Karry Barent’s questionnaire on transformational leadership and to measure performance improvement, the schools’ annual performance diagram was used. To analyze data, Smirinov-Kolomogrov test and Pearson’s correlation quotient were employed. The results of Pearson’s test suggested that there is a significant relationship between transformational leadership and improvement of performance. In order to improve educators’ performance through transformational leadership, the managers need to be role models for them, to develop a clear prospect for them; and to question the current assumptions and focus on them closely.
    Keywords: Leadership, Transformational leadership, Performance improvement
  • Leila Zamani Nezhad, Najmeh Nazemi, Samira Poorhosseini Page 89
    Organizational success cannot be achieved through pure strategy development; and until, the strategies and not implemented, they will not affect the achievement and survival of an organization. The success of any organization as a social system depends on the identification and inspection of its general context and taking actions on time. It is obvious that the recognition of the obstacles of the general context of the organization in implementing strategies will contribute to eliminate the impediments and operationalize strategies. The current study is objectively applied-descriptive. The population consisted of 87 senior, mediocre and operational managers at Irankhodro Diesel Company. Data collection instrument was questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed through using the comments of experts of the subject and using cronbach α, the validity was estimated showing the validity of the questionnaire. SPSS software has been used in data analysis. The results suggested that general context factors including economic, environmental, technological, politico-legal variables have been the most important obstacles in strategy implementation at Irankhodro Diesel Company excluding socio-cultural factor as an impediment. Accordingly, in terms of identified obstacles, Irankhodro Diesel Company should provide suitable economic infrastructures, promote applied technology level, inform political authorities of the negative effects of political obstacles in implementing strategies and demand changing policies, develop positive attitude of the society towards the company through observing environmental issues and social responsibilities.
    Keywords: Strategy, strategy implementation, general context, Irankhodro Diesel
  • Seyyedeh Samaneh Tavakoli, Naser Malekian, Mahdi Nurbakhsh Page 105
    In today’s knowledge-based economy, the success of organizations is affected by their ability to manage their invisible capitals. As country’s governmental organizations need to maintain and use their employee's experiences, this study aims to explore and identify determining factors of knowledge-sharing tendency and knowledge sharing-behavior among the employees in the Ministry of Industry, Commerce and Mining. This paper is practical and descriptive correlative (regression analysis). In order to collect data, 107 questionnaires were distributed among the employees of the ministry, collected and analyzed. Correlation analysis results show that there is a significant and positiveRelationship between all determining factors being investigated including anticipated reciprocal relationships, perceived self-efficacy, expected extrinsic rewards, organizational climate and attitude toward knowledge-sharing with tendency to share knowledge. In addition, a significant and positive relationship exists between the willingness to share knowledge and the level of ICT usage with knowledge-sharing behavior.
    Keywords: Knowledge, Knowledge management, Knowledge sharing
  • Hajieh Rajabi Farjad, Ali Rashidpoor, Seyyed Jalal Ahmadi Page 119
    There are numerous approaches related to occupational activities that can be referred to as job satisfaction, organizational commitment, and job involvement. QWL represents the kind of organizational culture and management style based on the employee's sense of ownership and self-esteem. This study has identified the relationship between the quality of work life and organizational commitment of employees. The type of research used in the study is descriptive, and the method is survey and it has applied purpose. Data collection has been carried out using questionnaire. The population under study is the Communications and Infrastructure Company in which a stratified random sampling method has been employed. Questionnaires have been distributed among administrative and departmental managers at Communications and Infrastructure Company. The content validity of the questionnaire has been confirmed by the university teachers. The reliability of the questionnaire has been calculated using Cronbach's alpha estimated to be α=0. 92%. Pearson Correlation Coefficient Test has been employed to calculate the intensity of degree of significance relationship between the components; also to rank the research components, the Friedman test has been used. Research findings revealed that the variable of health security, working conditions and the development of human capabilities have the highest impact on employee's organizational commitment; however, the variable of balance between work and other areas of life, salaries and grants have the least amount of impact on organizational commitment.
    Keywords: quality of working life (QWL), organizational commitment, emotional commitment, normative commitment, continuous commitment