فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 9 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 9 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین زارعی رهرو، سیدقادر رادمرد، مهدی افخمی اردکانی صفحه 1
    بررسی فرهنگ سازمان به عنوان یک ابزار جمع آوری اطلاعات عمل می کند و مدیران را قادر می سازد تا از این طریق ضمن مقایسه بخش ها و گروه های کاری، به اولویت بندی مسائل پرداخته و ادراکات و انتظارات کارکنان را شناسایی نمایند تا بدین وسیله بتوانند شکاف بین وضع موجود و مطلوب را بهبود بخشند و به تقویت کارآفرینی سازمانی و افزایش زمینه خلاقیت و نوآوری اقدام نمایند. هدف از نگارش این مقاله بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر مولفه های کارآفرینی سازمانی در پژوهشگاه صنعت نفت می باشد. جامعه مورد پژوهش شامل تمام کارمندان ستادی پژوهشگاه صنعت نفت به تعداد200 نفر می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 127 نفر با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسش نامه کارآفرینی سازمانی مارگاریت هیل1 و پرسش نامه فرهنگ سازمانی استاندارد کمرون و کویین2 استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیر فرهنگ سازمانی و مولفه های فرهنگ گروهی، فرهنگ ادهوکراسی، فرهنگ بازار با کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، فرهنگ سازمانی، پژوهشگاه صنعت نفت
  • سیفعلی باقری، شاپور امیرمحسنی، فاطمه محمدی یوزباشکندی * صفحه 17

    یکی از اساسی ترین فعالیت های وزارت آموزش و پرورش و انجمن اولیاء و مربیان، افزایش مشارکت اولیاء در امور مدارس است. تحقیق حاضر به بررسی میزان مشارکت اولیاء در فرایند تحصیلی دانش آموزان و ارائه راه کارهای عملی برای افزایش آن می پردازد تا از این طریق، علل کاهش مشارکت اولیاء در امور تحصیلی فرزندان شان مشخص گردد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه مدیران و والدین شهرستان ملکان می باشد. به منظور انجام این پژوهش از کل والدین دانش آموزان، تعداد 360 نفر و از کل مدیران، تعداد 173 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته ای است که به مشارکت در امور مدارس می پردازد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های «تی استیودنت»، «کای دو» و «ضریب پیرسون» استفاده شده است. نتایج حاصله از این پژوهش نشان داد که؛ بین مشخصات دموگرافیک والدین (به جز عامل جنسیت) و عدم آگاهی اولیاء از مزایای مشارکت، عدم آگاهی اولیاء از حقوق خویش در قبال فرزندان و مدرسه، نگرش سنتی مدیران نسبت به اداره مدرسه، عملکرد مسئولین حوزه ستادی و مدرسه و میزان مشارکت آنان در امور تحصیلی فرزندان شان رابطه وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده، وزارت آموزش و پرورش و انجمن اولیاء و مربیان باید با پربارتر کردن کلاس های آموزش خانواده از طریق استفاده از نیروهای متخصص و آموزش دیده، عملی کردن نظرات اولیاء در مدارس، برخورد دوستانه و محترمانه با والدین و توجه به نیازهای مخاطبان، ارتباط خود را با والدین بیشتر نماید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفتار شهروندی سازمانی، تسهیم دانش، پژوهشگاه صنعت نفت
  • اسماعیل اسدی، مهدی زکی پور، رسول کریمی طاهر، محسن زراعتی صفحه 41
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر ویژگی های شغلی و کیفیت زندگی کاری بر رفتار شهروندی سازمانی انجام گرفته است. این تحقیق از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی و از نظر روش تحلیل داده ها از نوع همبستگی می باشد.
    پس از مطالعه پیشینه موضوع و بررسی الگوهای موجود در مورد ویژگی های شغلی، کیفیت زندگی کاری و رفتار شهروندی سازمانی و شکل گیری چارچوب نظری، متغیرهای مهم تحقیق شناسایی و مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق مشخص گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده گردید. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 103 نفر از کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان بندرعباس است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب گردید. نتیجه آزمون فرضیات تحقیق به کمک مدل سازی معادلات ساختاری، نشان دهنده تاثیر معنادار ویژگی های شغلی و کیفیت زندگی کاری کارکنان بر رفتار شهروندی سازمانی می باشد. در نهایت براساس نتایج به دست آمده، پیشنهادها و راهکارهایی به سازمان مورد مطالعه و محققان بعدی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: الگوی وی~ژگی های شغلی، کیفیت زندگی کاری، رفتار شهروندی سازمانی
  • امیرحسین محمد داودی، مریم ولایی ملکی صفحه 61
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه رهبری اخلاقی با سلامت سازمانی دبیران دبیرستان های شهرستان ساوه انجام شده است. روش انجام پژوهش فوق، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران (زن و مرد) دبیرستان های شهرستان ساوه تشکیل می دهند که تعداد آنها 260 نفر می باشد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 155 نفر برآورد گردیده و نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی و از نوع طبقه ای- نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه های محقق ساخته رهبری اخلاقی و پرسش نامه استاندارد سلامت سازمانی با طیف پنج درجه ای لیکرت بوده است. پایایی ابزار پس از اجرای مقدماتی، ارزیابی شد که ضریب آلفای کرونباخ هر یک از پرسش نامه های رهبری اخلاقی و سلامت سازمانی به ترتیب 86/0و 85/0، به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شده است. باتوجه به فرضیه های مطرح شده در پژوهش، نتایج به دست آمده نشان داد که رهبری اخلاقی با سلامت سازمانی دارای رابطه ای مثبت و معنادار است. به این معنی که هر قدر به رهبری اخلاقی افزوده شود به همان نسبت میزان سلامت سازمانی بالا می رود و از بین ابعاد بررسی شده بالاترین ضریب همبستگی مربوط به بعد عدالت بوده است.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، سلامت سازمانی، دبیران
  • ناصر پورصادق صفحه 79
    تحقیق حاضر به بررسی موانع انجام کار تیمی در مورد تیم های موجود در شرکت های تعاونی در قالب درجه اهمیت هر یک از موانع و مشکلات کار تیمی از دیدگاه صاحب نظران کار تیمی می پردازد. در این پژوهش از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی داده ها AHPو در آن از پرسشنامه مقایسات زوجی معیارها و زیر معیارها استفاده شده است. برای تعیین مهم ترین مانع و اولویت بندی موانع انجام کار تیمی از نظرات مدیران تیم ها و به طور مشخص در تیم های راه برنده، از نظرات مدیران عامل و روسای هیات مدیره شرکت های تعاونی، در تیم های اجراکننده، از نظرات مدیران تیم های فروش و بازاریابی و در تیم های پیشنهاد دهنده، از نظرات مدیران کار گروه ها و مدیران پروژه استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Expert Choice استفاده شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش بازآزمایی و ضریب همبستگی اسپیرمن تایید شد. بر اساس تحلیل داده های پژوهش، مهم ترین موانع انجام کار تیمی به ترتیب شامل زمینه و بافت تیم، مهارت های مدیریتی تغییر تیم، ترکیب و ساختار تیم و مشکلات موجود در شایستگی ها و قابلیت های تیمی می باشند.
    کلیدواژگان: موانع، کار تیمی، شرکت تعاونی، تیم، AHP
  • میرزا حسن حسینی، سیما عبدی پور، سیده نرگس هاشمی صفحه 103
    امروزه تسهیم دانش به دلیل ایجاد مزیت رقابتی، نوآوری، افزایش بازدهی، کاهش هزینه ها و غیره از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر عوامل ارتباطی در سطوح چندگانه فردی، سازمانی و فناوری بر تسهیم دانش است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی می باشد که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق اساتید و کارکنان اداری دانشگاه لرستان است و برای تعیین نمونه ی آماری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS نشان داد که سه بعد ارتباطی شامل رضایت ارتباطی، سبک ارتباطی و فناوری ارتباطی بر تسهیم دانش تاثیر دارند. نتایج تحقیق نشان داد که تمایل افراد به ارائه دانش بیش از کسب و جمع آوری دانش است، بعد رضایت ارتباطی بیشترین تاثیر را بر تسهیم دانش دارد و وضعیت فناوری ارتباطی در دانشگاه لرستان مطلوب نیست. در پایان پیشنهادهایی برای مسئولین و مدیران دانشگاه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، ارتباطات، رضایت ارتباطی، سبک ارتباطی، فناوری ارتباطی
  • پیمان اخوان، مرضیه باباییان پور، فرنوش خسرویان صفحه 123
    امروزه افراد نقشی کلیدی در رشد و توسعه هر سازمانی دارند. سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهمترین ابعاد سرمایه فکری در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی می تواند موجب مزیت رقابتی پایدار شود. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر اشتراک دانش بر ارتقای سرمایه های انسانی در دانشگاه پیام نور است. تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن دانشجویان دانشگاه پیام نور شاهین شهر می باشند به منظور انجام این پژوهش، ابتدا پرسش نامه ای براساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت طراحی شد و در گام بعد جهت اخذ روایی صوری و محتوایی پرسش نامه، از نظرات متخصصین استفاده شد و ضریب پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 887/0 به دست آمد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS و لیزرل نشان داد که اشتراک دانش، همبستگی مثبت و معناداری با سرمایه انسانی دارد. همچنین یافته های حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهشگر از برازش مناسبی برخوردار می باشد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان دادکه اشتراک دانش در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی می تواند موجب ارتقاء سرمایه انسانی شود.
    کلیدواژگان: دانش، اشتراک دانش، سرمایه انسانی
|
  • Amir Hossein Zarei Rahro, Seyyed Ghader Radmard, Mahdi Afkhami Ardakani Page 1
    The study of organizational culture acts as a data collection tool that enables managers to prioritize issues, and identify the perceptions and expectations of employees, comparing the sectors and working groups, so as to improve the gap between status quo and a desired one. This paper aims to examine the impact of organizational culture on the entrepreneurship component in RIPI. The study population included all of 200 employees, 127 of which were selected using random sampling. For data collection, two standard questionnaires of Marguerite Hill regarding organizational entrepreneurship and Cameron and Quinn’s organizational culture questionnaire were used. The results of the study indicate that there is a significant positive relationship between variable of organizational culture and components of group culture, adhocracy culture, market culture and organizational entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational entrepreneurship, Organizational culture, RIPI
  • Seyf Ali Bagheri, Shapour Amir Mohseni, Fatemeh Mohammadi Youzbashkandi Page 17

    One of the fundamental activities of ministry of education and parent–teacher association is the realization of active participation of parents in school affairs. The current study aimed to investigate the parents’ participation rate in schools and offer practical tactics to increase their participation so as to determine the reasons for the decline of their participation. The population of the study consists of 173 educational managers and 360 parents, from Mallekan town, who were randomly selected in the study. The data collection instrument was two researcher-developed questionnaires dealing with school affairs. To analyze the research data, Chi square, t-test and Pearson Coefficient were used. The research findings suggested that there was a significant relationship among parents’ ignorance from the benefits of participation, income, age, vocation, evidence, parents’ ignorance from their rights, and educational managers’ attitudes, poor functions of educational personnel and participation rate. However, it was indicated that there wasn’t any significant relationship between parents’ sex and participation rate.

    Keywords: Participation, Parents, Schools, Students, Practical method, Educational affairs
  • Esmail Asadi, Mahdi Zakipour, Rasoul Karimitaher, Mohsen Zeraati Page 41
    This study aims to investigate the impact of job characteristics and the quality of working life on the behavior of organizational citizenship. This paper is an applied investigation by purpose, and a survey in terms of data collection method and correlational regarding data analysis. After studying the background of the subject matter and existing patterns about job aspects, working life quality and the behavior of organizational citizenship and developing a conceptual framework, a conceptual model and research hypotheses were formulated. To measure the variables, a researcher-made questionnaire was employed. The sample population in this investigation consisted of 103 employees working at the office for educational ministry of Bandar Abbas branch who were selected using simple random sampling technique. Research findings suggest that there is a meaningful & direct relationship between job characteristics, quality of work life and on the behavior of organizational citizenship. Finally, based on the results, some suggestions were made for the organization under study and future researchers.
    Keywords: Quality of work life, Productivity of workers, Job characteristics model
  • Amir Hossein Mohammad Davoodi, Maryam Velai Maleki Page 61
    This study was conducted to evaluate ethical leadership with organizational health of Saveh high school teachers. In terms of purpose, research methodology is applied and the methods are descriptive-correlation. Statistical population involved all high school teachers (male and female) at Saveh city including 260 members 2013. Sample volume was 155members were estimated based on Morgan table be selected via random sampling and relative-classified method. Data collection was carried out through researcher-made questionnaires of organizational leadership and standard organizational five-point likert spectrum.Technical characteristic of questionnaire including reliability and validity were studied by using various criterions, for example Alpha Cronbach method used as one of the methods of reliability assessment for this research, the coefficient obtained for ethical leadership, organizational health were 0.86,0.85, respectively. Also management experts were asked to evaluate the validity of questionnaires.Data analysis was carried out through Pearson's correlation coefficient & stepwise regression). The results showed that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and organizational health confirming that the more ethical leadership is added the more organizational heal this increased as well; also the highest correlation coefficient is related to justice.
    Keywords: Ethical leadership, Organizational health, Teachers
  • Naser Poursadegh Page 79
    This research attempts to demonstrate the importance of each obstacle and difficulty of teamwork in view of the scholars and the people who have closely coped with the difficulties of team work by studying the obstacles of doing a team work in cooperative companies. The reason why we choose cooperative companies is that both cooperatives and teams are identified by common cooperation of individuals. This process helps the chooser arrange the priorities according to their own goals, knowledge and experiences in a way that they thoroughly consider their feelings and judgments, too. The viewpoint of administrators especially in steering teams, the view point of chief executive officers and chairman of cooperatives and in in administrative teams the view of sale teams and marketing teams and in suggesting teams work group managers and project managers are used to identify the most important obstacles and to sort out all the impediments of doing a teamwork.
    Keywords: obstacles, Teamwork, Cooperative, Team, AHP
  • Mirza Hassan Hosseini, Sima Abdipour, Seyyedeh Narges Hashemi Page 103
    Today, knowledge sharing is of great importance because of creating competitive advantage, innovation, increased productivity, reduced costs and so on. This study aimed to investigate the effect of different communication factors on the knowledge-sharing in several levels including individual, institutional and technological on the knowledge-sharing. This research is applied and descriptive which is conducted via survey method. Research population was Lorestan University's faculty and staff. Stratified random sampling technique was used to determine sample and questionnaire was used for data collection. Data analysis was conducted through SPSS software. The result of analysis of data indicated that three communication dimensions including communication satisfaction, communication style and communication technology had a significant effect on the knowledge- sharing. In this study, it was found that people more tended to provide knowledge than gain and collect it. Communication satisfaction had the greatest effect on the knowledge sharing; therefore, the results also showed that communication technology situation wasn’t desirable in Lorestan University. Finally, recommendations are provided for authorities and university managers.
    Keywords: knowledge sharing, communication, Communication satisfaction, Communication style, Communication technology
  • Peyman Akhavan, Marziye Babaeian Pour, Farnoosh Khosravian Page 123
    Nowadays, individuals have a key role in the growth and development of any organization. Human capital is considered as one of the most important dimensions of intellectual capital in universities and higher education institutions contributing to sustainable competitive advantage. The main purpose of this paper is to investigate the effect of knowledge sharing on human capital in Payamnoor University. This descriptive, correlational study included students of Payamnoor University at Shahin Shahr as its statistical population. In order to achieve the purpose of the research, a questionnaire was designed by using a five-point Likert scale. In order to evaluate the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated to be 0.887 which shows its high reliability. Statistical analyses of data were carried out by SPSS19 software and finally a structural equation modeling was presented by Lisrel software. The findings showed that knowledge-sharing has a significant and positive correlation on human capital by Spearman test. Also, the structural equation modeling confirmed that the research model has a sound fitting of it. The results of this research will help universities and higher education institutions to promote their human capital through knowledge-sharing.
    Keywords: Human capital, knowledge sharing, Payamnoor university