فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 4 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی اقدسی، امیر وزینی طاهر، فراز پاک ضمیر صفحات 1-12
    هدف این پژوهش استفاده از تحریک چند حسی و تمرین یوگا به عنوان روش هایی غیر دارویی به منظور بهبود کیفیت زندگی مردان سالمند مبتلا به دمانس بود. در این پژوهش نیمه تجربی، 80 مرد سالمند در دامنه سنی 88-60 سال با میانگین سنی 59/5 ± 94/70 سال به طور تصادفی انتخاب شده و در سه گروه آزمایشی (تمرین یوگای دسته جمعی، تحریک چند حسی و ترکیبی) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. نتایج نشان داد، اختلاف نمره کلی کیفیت زندگی و چهار حیطه آن در سه گروه آزمایشی در پیش و پس آزمون معنادار بود. گروه تمرین ترکیبی که از هر دو نوع مداخله سود می برد بیشترین پیشرفت را در نمره های کیفیت زندگی داشت. ازنظر جسمانی، یوگا از تحریک چندحسی مفیدتر بود؛ درحالی که تحریک چندحسی آثار مثبت محیطی بیشتری برای سالمندان مبتلا به دمانس داشت. در مجموع، مشغول کردن سالمندان مبتلا به دمانس در محیط ها و فعالیت هایی که تنوع و میزان محرک ها در آنها بالاست، از نظر روان شناختی، جسمانی و اجتماعی، کمک فراوانی به آنها می کند. یافته های این پژوهش در طراحی و اجرای برنامه های ارتقاء سلامتی سالمندان مبتلا به دمانس می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمندان مبتلا به دمانس، یوگا، تحریک چندحسی، کیفیت زندگی
  • زاهده رحمانیان، سیدمحمدکاظم واعظ موسوی صفحات 13-24
    فراشناخت از عوامل موثر بر یادگیری و اجرای مهارت های ورزشی، و فعالیت ورزشی یکی از کم هزینه ترین راهکارهای موجود برای بهبود مهارت های فراشناختی است؛ با این حال پژوهش های کمی در تایید تاثیر متقابل فراشناخت و فعالیت ورزشی بر یکدیگر انجام شده است. بعضی از فعالیت های ورزشی ممکن است باعث بهبود مهارت های فراشناختی شوند؛ در مقابل، پژوهش ها نشان داده اند که راهکارهایی که باعث ارتقای فراشناخت می شوند ممکن است بر مهارت های روانی حرکتی و فعالیت ورزشی اثر بگذارند. این مطالعه باهدف ارائه دلایل اثر متقابل فراشناخت و فعالیت ورزشی، به شیوه تحلیلی، به بررسی پیشینه مربوط به رشد هر یک، و به طرح دستورالعمل های اساسی می پردازد که می تواند به ارتباط بین فراشناخت و فعالیت ورزشی جهت دهد.
    کلیدواژگان: مهارت، کودک، مقاله تحلیلی، بازی های ورزشی، مهارت های روانی، حرکتی
  • عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی، زهره سهرابی صفحات 25-38
    هدف این پژوهش تعیین ارتباط جهت گیری هدف، خودکارآمدی و هیجانات مثبت و منفی با عملکرد ورزشی و رضایت از زندگی در ووشوکاران دختر شرکت کننده در مسابقه های کشوری بود. از بین شرکت کنندگان مسابقه، 114 نفر به عنوان نمونه پژوهشی و به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های جهت گیری هدف، خودکارآمدی، عواطف مثبت و منفی، اضطراب رقابتی، رضایت از زندگی و چک لیست عملکرد ورزشی، استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که جهت گیری هدف و خودکارآمدی با عملکرد ورزشی همبستگی مثبت دارند. همچنین بین جهت گیری هدف، خودکارآمدی و عواطف مثبت با رضایت از زندگی نیز همبستگی مثبت مشاهده شد. درحالی که اضطراب رقابتی و عواطف منفی با رضایت از زندگی همبستگی منفی داشتند. نتایج ضریب رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که که متغیرهای خودکارآمدی و جهت گیری هدف، اضطراب رقابتی و عواطف مثبت و منفی، 19 درصد از عملکرد ورزشی و 38 درصد از رضایت از زندگی را تبیین می کنند. یافته های این پژوهش در زمینه نقش متغیرهای روان شناختی بر عملکرد ورزشی و کیفیت زندگی ورزشکاران اشاره های مهمی دارد.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، خودکارآمدی، هیجان های مثبت و منفی، عملکرد ورزشی، رضایت از زندگی، ورزشکار
  • هادی کجباف نژاد صفحات 39-46
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی سازه های اصلی مرتبط با استعدادیابی روان شناختی در ورزشکاران از طریق تحلیل عوامل بود. این پژوهش از نوع توصیفی و روش پژوهش، پیمایشی اکتشافی است که به منظور شناسایی عوامل موثر بر استعدادیابی روان شناختی از روش تحلیل عاملی اکتشافی با عناصر اصلی و چرخش متعامد از نوع وریماکس استفاده شده است. جامعه آماری شامل 200 ورزشکار در رشته های گروهی و انفرادی عضو تیم های ورزشی شهرستان بهبهان بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. نتایج پژوهش بر پایه روش تحلیل عوامل نشان داد، سازه های مهارت های روانی سرسختی، کمال طلبی، خوش-بینی و انگیزه پیشرفت، در دو عامل کلی روان شناختی دسته بندی شدند. عامل اول؛ مهارت های روانی، امیدواری و خوش بینی و عامل دوم؛ سرسختی و خوش بینی. در مجموع، این دو عامل 9/57 درصد از واریانس استعدادیابی روان شناختی را تبیین می کند.
  • میرحسن سیدعامری، شیدا سعیدی، فریدون منافی صفحات 47-56
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط هوش هیجانی و موفقیت ورزشی ورزشکاران رشته های ورزشی تیمی یازدهمین المپیاد دانشجویان سراسر کشور اجرا شده است. بدین منظور، از میان 1088ورزشکار شرکت کننده در یازدهمین المپیاد دانشجویان سراسر کشور، 200 ورزشکار به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات پژوهش، از پرسش نامه های موفقیت ورزشی بشارت و هوش هیجانی شرینگ و فرم ثبت مشخصات فردی استفاده شد. پس از تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، نتایج حاکی از ارتباط مثبت و معنادار بین هوش هیجانی و موفقیت ورزشی بود. همچنین بین تمام مولفه های هوش هیجانی (خودآگاهی، خودآگاهی اجتماعی، مدیریت خود، مهارت های اجتماعی و خودانگیزی) با موفقیت ورزشی نیز ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد که در رتبه بندی مولفه های هوش هیجانی، مولفه خودآگاهی در اولویت اول قرار دارد. به طورکلی بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش هوش هیجانی در افراد، به ویژه ورزشکاران حائز اهمیت است؛ زیرا بین شخصیت ورزشکاران و موفقیت آن ها پلی ایجاد می کند و برای پیش بینی موفقیت ورزشی ورزشکاران می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، موفقیت ورزشی، ورزشکار
  • مریم عابدزاده، جعفر برقی مقدم صفحات 57-68
    هدف از پژوهش حاضر به کارگیری تمرین های تعادلی در جهت کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی بیمارانی است که حملات پارکینسونی آنها با وجود مصرف دارو کنترل نمی شود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. 20 مرد مبتلا به پارکینسون به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه تمرینی علاوه بر درمان های دارویی به مدت 12 هفته، هر هفته سه جلسه 60 دقیقه ای نیز به انجام تمرین های تعادلی پرداختند؛ درحالی که بیماران گروه کنترل در این مدت جز درمان های دارویی، هیچ فعالیت بدنی را تجربه نکردند. در ابتدا و انتهای این دوره، افسردگی و کیفیت زندگی بیماران به ترتیب با پرسش نامه افسردگی بک و پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پارکینسون ارزیابی شد. نتایج نشان داد، افسردگی در گروه تجربی به شکل معناداری نسبت به پیش از دوره تمرینی کاهش یافت؛ درحالی که در گروه کنترل، تغییر معناداری مشاهده نشد. همچنین کیفیت زندگی در تمامی ابعاد در گروه تجربی بهبود یافت درحالی که در گروه کنترل تغییر معناداری مشاهده نشد. نتایج پژوهش نشان داد که ورزش های تعادلی به عنوان یک روش درمانی مفید و موثر می تواند در جهت بهبود افسردگی و به دنبال آن بهبود در عملکرد زندگی روزانه وکیفیت زندگی بیماران پارکینسون مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پارکینسون، تمرین های تعادلی، افسردگی، کیفیت زندگی
  • حسام رمضان زاده، بتول عرب نرمی، بهشته اقبالی هشجین صفحات 69-78
    هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین ابعاد کمال گرایی و خودکارآمدی در دو گروه از دانشجویان شرکت کننده در کلاس های ایروبیک و دانشجویانی بود که در این کلاس ها شرکت نکرده بودند. برای این منظور، 50 دانشجوی دختر شرکت کننده در کلاس های ایروبیک دانشگاه تهران، به عنوان نمونه، و 50 دانشجوی دیگر نیز به طور تصادفی از همان جامعه انتخاب شدند. برای ارزیابی ابعاد کمال گرایی از مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی فلت، و برای ارزیابی خودکارآمدی از مقیاس خودکارآمدی شوارتز استفاده شد. نتایج آزمون تی نشان داد که دو گروه تنها در بعد کمال گرایی منفی اختلاف معناداری باهم داشتند. نتایج همچنین نشان داد که بین خودکارآمدی و بعد مثبت کمال گرایی ارتباط مثبت معنادار و بین خودکارآمدی و بعد منفی کمال گرایی ارتباط منفی معنادار وجود دارد. این نتایج نشان می دهد که شرکت در فعالیت های ایروبیک، اگرچه ممکن است به بروز و پیشرفت ویژگی های مربوط به کمال گرایی مثبت منجر نشو،د اما ویژگی های مربوط به کمال گرایی منفی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، خودکارآمدی، ایروبیک
  • داریوش خواجوی، احمد حمیدی زاده، علیرضا رفیعی صفحات 79-88
    هدف این پژوهش، رواسازی نسخه فارسی «مقیاس توانایی جسمانی ادراک شده کودکان» بود. نمونه آماری این پژوهش، 384 دانش آموز پسر کلاس های سوم تا پنجم از مدارس ابتدایی شهر اراک بودند که از نواحی یک و دوی آموزش و پرورش شهر اراک از کلاس های سوم تا پنجم به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده ها با استفاده از «مقیاس توانایی جسمانی ادراک شده کودکان» جمع آوری شد. به منظور تعیین روایی سازه این مقیاس، از تحلیل عاملی تاییدی با مولفه های اصلی و برای شناسایی ساختار عاملی، از چرخش واریماکس استفاده شد. برای کرویت داده ها از آزمون بارتلت و برای محاسبه کفایت نمونه ها از ضریب کیسر مییر الکین استفاده شد. روایی همگرا و پایایی آزمون مجدد با ضریب همبستگی پیرسون و همسانی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. در نتیجه تحلیل عاملی تاییدی با مولفه های اصلی و چرخش واریماکس برای شناسایی ساختار عاملی، تنها یک عامل استخراج شد. پایایی آزمون مجدد 81/0 و همسانی درونی76/0 به دست آمد. همبستگی بین نمره کل «مقیاس توانایی جسمانی ادراک شده کودکان» با آزمون بارفیکس اصلاح شده، دراز و نشست، انعطاف پذیری، دوی 45 متر و چابکی (9×4 متر) بین 31/0 تا 54/0 به دست آمد. نتایج پژوهش روایی و پایایی این مقیاس را برای دانش آموزان کلاس های سوم تا پنجم ابتدایی تایید می کند. این مقیاس می تواند برای اهداف پژوهشی، آموزشی و ورزشی استفاده شود.
    کلیدواژگان: توانایی جسمانی ادراک شده، دانش آموزان ابتدایی، روایی، پایایی
|
  • Mohammad Taghi Aghdasi, Amir Vazini Taher, Faraz Pakzamir Pages 1-12
    This study aimed to investigate the effects of these methods on quality of life among demented elderly men. In the present study which used a semi-experimental method، 80 elderly men aged from 60-88 years old were selected randomly (mean age=70/94) and divided into three experimental (Group yoga، multi-sensory stimulation and combined) and on control group. The results showed that there were significant differences in quality of life and its four domains in pre-posttests between three experimental groups. The combined group which exploited from both types of intervention had most improvements in scores of quality of life. Furthermore، yoga was more effective than multi-sensory stimulation in physical domain، while multi-sensory stimulation had more positive effects in environmental domain between demented elderly men. Overall، engaging demented elderly people in environments and activities which are high in diversity and frequency of stimuli can significantly help them from psychological، physical and social perspectives. The findings of this study can be applied in designing and practicing the health promotion programs for demented elderly people.
    Keywords: demented older adult, multi, sensory stimulation, quality of life, yoga
  • Zahedeh Rahmanian, Mohammad Vaezmousavi Pages 13-24
    Metacognition is one of the main facilitators of learning and performance of athletic skills، and sport activity is one of the low-cost options for improving metacognitive skills. Nevertheless، little research has been carried out to confirm the interaction between metacognition and exercise. Some sports activities may improve metacognitive strategies. In turn، researches have shown that the strategies which affect metacognition were associated with a marked positive effect on psychomotor skills and sports. This analytical report، aimed to present the reasons why sport activity & metacognition interact with each other، using analytical approach، to review the relevant literature of each، and to outline basic guidelines that might serve to direct the relationship between metacognition and sport activity.
    Keywords: skill, child, analytical approach, playing sport, psychomotor skills
  • Hadi Kajbafnezhad Pages 39-46
    This study was designed to examine the process of psychological talent Identification in athletes. In order to a better understanding of psychological talent Identification and the factors that influence psychological talent Identification a battery of psychological inventories (trait anxiety، hardiness، perfectionism، optimism، trait hope، sport motivation، psychological skills and strategies،) was administered to each athlete to identify his psychological strengths. In order to psycho- personality talent Identification an exploratory factor analysis method was used for gathering data to summarize and determine principal factors. The statistical sample of this research consisted of 200 athletes that were randomly selected from different sports. The data analysis with varimax rotation showed that psychological parameters were summarized and classified in two categories; First factors include three constructs (mental skills، optimism، and hope) and second factors include two constructs (hardiness and hope). These factors accounted for 57. 9 % of the variance.
    Keywords: Psychological talent identification, Athletes, Factor analysis
  • Mirhassan Seyed Ameri, Sheyda Saeidi, Fereidoun Manafi Pages 47-56
    This study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and achievement of team sports athletes in the Eleventh student Olympiad across the country. The research that was of correlation type was conducted in through field-based method. The research sample included 1088 athletes in twelve sport fields of whom 200 athletes were randomly chosen. In order to collect the research data، valid and reliable questionnaires، Besharat،s achievement in sports questionnaire & Shering،s emotional Intelligence questionnaire and a questionnaire of personal information were used. Data were analyzed using Pearson''s correlation. The results suggest that there is a positive correlation between emotional intelligence and sports achievement. Also there are positive correlation among components of self-awareness، social self-awareness، self-management، social skills and motivation with sports achievement. Also results show that from among the components of emotional intelligence، awareness component ranks the first. In general، it is concluded that the teaching of emotional intelligence in individuals، especially athletes is important that because it creates a bridge between athletes and their success and personality and can predict the success of sports athletes
    Keywords: Emotional Intelligence, Sports Achievement, Athletes
  • Maryam Abedzadeh, Jafar Barghi Moghadam Pages 57-68
    The main purpose of the present investigation is to investigate whether balance training programs results in improvement of depression and quality of life in individuals whit Parkinson. The study has an experimental design in which two groups with pre and post test measure were included. 20 individuals with Parkinson were randomly divided into two groups: an exercise group and a no exercise control group. Participants of the exercise group participated in a 12 week balance training program. Depression and quality of life were measured by the appropriate tests (BDI-21، PDQL). following 12 week of Balance training program، exercise group showed improvement in depression and quality of life in comparison with the control group. The results of the present investigation indicate that the balance training can be served as a useful and effective treatment in improving depression and then improving the daily life performance and life quality in patients with Parkinson.
    Keywords: Parkinson, Balance Training, depression, quality of life
  • Daryoush Khajavi, Ahmad Hamidizadeh, Alireza Rafiei Pages 79-88
    The aim of this research was validating Persian translated version of «Perceived Physical Ability Scale for Children». Samples were 384 boys'' students from grades 3 to 5 in Arak''s elementary schools. From 1 and 2 districts of education office in Arak city 384 subjects from 3 to 5 grades selected cluster randomely and data were selected by «Perceived Physical Ability Scale for Children». Confirmatory factor analysis with principle components used to determine structure validity and Varimax Rotation for identifying factor structure. Bartle''s test used for data sphercity and CMO for samples adequacy. Convergent validity and test-retest reliability calculated with Pearson Correlation Coefficient and internal reliability with Chronbach’s alpha. The results of Confirmatory factor analysis with principal components and Varimax rotation for determining factor structure resulted in identifying only one factor extraction. Test-retest and internal reliability were 0. 81 and 0. 76، respectively. Correlation coefficient of scores of «Perceived Physical Ability Scale for Children» with scores of modified pull-up، seat-up، flexibility، 45-m running and 4×9 agility were between 0. 31 to 0. 54. The research results confirm validity and reliability of the scale for students in grades 3-5 of elementary schools. The scale can be used for research، educational and sport purposes
    Keywords: Perceived Physical Ability, Elementary Students, Validity, Reliability