فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 8 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 8 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فارسی، بهروز عبدلی، سیدحجت زمانی ثانی* صفحات 1-18
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار عاملی پرسش نامه منابع اعتماد به نفس ورزشی در ورزشکاران زن و مرد دانشگاهی رشته های گروهی و انفرادی انجام شده است. نوع پژوهش توصیفی پیمایشی و توسعه ای است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ورزشکاران شرکت کننده در المپیاد ورزشی سال 1391 تشکیل می دادند. در این پژوهش 230 پرسش نامه منابع اعتماد به نفس ورزشی ویلی و همکاران، به طور تصادفی بین آنها توزیع شد. در نهایت 190 پرسش نامه تایید شد. داده ها با استفاده از روش های تحلیل عاملی تاییدی، اکتشافی و تحلیل مولفه های اصلی بررسی شدند. نتایج نشان داد که پرسش نامه مذکور از نه عامل با 41 گویه تشکیل شده و 8/74 درصد واریانس را در ورزشکاران دانشگاهی تبیین می کند. همچنین بررسی پارامترهای تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل پرسش نامه منابع اعتماد به نفس ورزشی با 9 عامل و شاخص های مناسب برازش تایید شد. علاوه بر این، نشان داده شد که پرسش نامه منابع اعتماد به نفس ورزشی از ساختار عاملی قابل قبول و مناسبی در ورزشکاران دانشگاهی برخوردار است؛ به طوری که هر نه عامل مطابق با عوامل موجود در پرسش نامه اصلی بود. Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، تحلیل عاملی، منابع اعتماد به نفس ورزشی
  • زاهده رحمانیان*، سیدمحمدکاظم واعظ موسوی، مهدی سهرابی صفحات 19-32
    برای بهره بردن از فواید طولانی مدت ورزش به «خودنظم دهی» ورزشی نیاز است. پرسش نامه خودنظم دهی ورزشی دارای 16 سوال است که میزان و مولفه های خودنظم دهی ورزشی را می سنجد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی پرسش نامه خودنظم دهی ورزشی در ورزشکاران جوان باشگاه های ورزشی استان فارس است. روش این پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است که در آن تعداد 256 ورزشکار از چهار باشگاه مردانه و سه باشگاه زنانه در استان فارس به روش نمونه گیری خوشه ایشرکت کردند. نتاج بهدست آمده از روش تحلل عامل به شیوه چرخشی، چهار عامل خودگردانی بیرونی، خودگردانی درون فکنی، انگیزه درونی، و خودگردانی شناخته شده را نشان داد، که در مردان 76/48 و در زنان 43/53 درصد از واریانس کل خودنظم دهی را تبیین می کرد. ضراب پاا همسان درون از طریق آلفایکرونباخ برای 16 ماده و چهار عامل در کل پرسش نامه (به ترتیب در مردان و زنان 80/0 و 67/0) و نیز از طریق دونیمه سازی (به ترتیب در مردان و زنان 79/0 و 62/0) رضات بخش بود. همچنن، ضرایب روایی همگرای پرسش نامه خودنظم دهی ورزشی بین 44/0 تا 71/0 بود. بنابراین پرسش نامه خودنظم دهی ورزشی برای بهره گیری پژوهشگران به منظور ارزیابی خودتنظیمی ورزشکاران جوان شرایط لازم را داراست.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، روا سازی، ورزش، خودنظم دهی، تحلیل عاملی
  • اکرم قبادی یگانه، بهرام یوسفی، علی اشرف خزایی* صفحات 33-48
    شرکت در بازی های ویدیوئی سریع ترین میزان رشد را در تفریح انسان ها داشته است. به ویژه فوتبال قادر به نفوذ در بسیاری از صنایع مانند بازی های ویدئویی بوده و بر اوقات فراغت افراد تاثیر گذاشته است. این مطالعه به بررسی رابطه بین ویژگی های روان شناختی هواداران ورزش فوتبال و تعامل آنان با بازی های ویدئویی مرتبط با ورزش فوتبال می پردازد. شرکت کنندگان در این پژوهش 379 پسر نوجوان بودند، که در مسابقات جام فوتبال دیجیتال 2013 شرکت کرده بودند. برای بررسی این رابطه، از یک پرسش نامه دو قسمتی استفاده شد. در بخش اول، ویژگی های هواداری (پرسش نامه های هواداری ورزشی، همانندسازی تیمی و تعهد ورزشی) و در بخش دوم، پرسش نامه مبتنی بر سطح مشارکت در بازی های ویدئویی ورزشی فوتبال و ترجیح پیروزی (پیروزی تیم محبوب در برابر سایر تیم ها) به کار گرفته شد. نتایج با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که عامل های روان شناختی، به ویژه هواداری ورزشی، به طور معناداری سطح مشارکت و ترجیح پیروزی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: بازی های ویدئویی، نوجوانان، هواداری، همانندسازی تیمی، وفاداری
  • کرامت سالاری، رخساره بادامی* صفحات 49-58
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه حمایت اجتماعی دبیران تربیت بدنی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان در فعالیت های ورزشی است. این پژوهش از نوع همبستگی است و به روش پیمایشی انجام گرفته است. نمونه آماری این پژوهش را 296 نفر از دانش آموزان دختر و پسر پایه های دوم و سوم مقطع متوسطه شهرستان عنبرآباد تشکیل می دادند. برای اندازه گیری داده ها از دو پرسش نامه استفاده شد؛ پرسش نامه مقیاس رفتار بین فردی پلیتر و همکاران، برای سنجش حمایت اجتماعی مربی، و پرسش نامه ورزش گرایی گیل و دیتر، برای سنجش انگیزش پیشرفت، که روایی صوری و پایایی هر دو پرسش نامه در ایران تایید شده است. یافته ها نشان داد که بین حمایت اجتماعی دبیران تربیت بدنی و انگیزش پیشرفت ورزشی دانش آموزان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین مولفه های حمایت اجتماعی، یعنی استقلال، شایستگی و حمایت ارتباطی، پیش بینی کننده های معناداری در تعیین انگیزش پیشرفت ورزشی بودند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی مربی، انگیزش پیشرفت، فعالیت بدنی
  • حمیده ایرانمنش، علیرضا صابری کاخکی*، مهشید زارع زاده صفحات 59-76
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین اعتماد به نفس ورزشی و انگیزش در ورزشکاران تنیس روی میز بر پایه نظریه خودمختاری است. در این پژوهش توصیفی همبستگی، 120 ورزشکار تنیس روی میز استان کرمان که دارای حداقل سابقه سه سال فعالیت و کسب مقام در سطح مسابقات شهرستانی بودند، به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های انگیزش ورزشی پلی تیر و همکاران و اعتماد به نفس ورزشی ویلی و نایت استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین اعتماد به نفس ورزشی و انواع آن (به جز مولفه قابلیت انعطاف) با انگیزش کل، انگیزش درونی و بیرونی رابطه مثبت و معنا داری وجود داشته است. همچنین مولفه های اعتماد به نفس توانستند 7/45 درصد انگیزش کل را پیش بینی کنند. مطابق با نتایج به دست آمده، باورهای ورزشکاران در قصد و نیت آنها از فعالیت تاثیر می گذارد و باعث تغییر در میزان انگیزش می گردد.
    کلیدواژگان: انگیزش ورزشی، اعتماد به نفس ورزشی، تنیس روی میز، نظریه خودمختاری
  • سیمین جعفری*، مجتبی امان الله نژاد کلخوران، روح الله طالبی صفحات 77-88
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی اثرات آموزش کنترل خشم بر پرخاشگری دختران تکواندوکار مبتدی 12 تا 14 ساله است. در این پژوهش نیمه آزمایشی 100 تکواندوکار دختر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسش نامه پرخاشگری (شامل مولفه های رفتار، نگرش و احساس پرخاشگرانه)، در مورد آنها اجرا شد. سپس30 نفر از افرادی که در آزمون نمره بالاتر از میانگین (بالاتر از 38) اخذ کرده بودند به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جای داده شدند. گروه آزمایشی طی هشت جلسه 60 دقیقه ای پیش از تمرینات ورزشی آموزش کنترل خشم دیدند، درحالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس با سنجش های تکراری تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش کنترل خشم به کاهش هر سه مولفه رفتار، احساس و فکر پرخاشگرانه شرکت کنندگان منجر می شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که روش آموزش کنترل خشم می تواند باعث افزایش توانایی ورزشکاران نوجوان در کنترل و پیشگیری از خشم شود و از دلایل احتمالی بهبود توانایی آنها در استدلال های اخلاقی باشد.
    کلیدواژگان: کنترل خشم، پرخاشگری، تکواندوکار
  • فتاح مهدوی*، سعید کوثری، پروانه شفیع نیا صفحات 89-102
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تحلیل رفتگی شغلی بازیکنان فوتبال باشگاهی خوزستان است. جامعه آماری این پژوهش بازیکنان فوتبال تیم های خوزستان حاضر در لیگ های برتر، یک و دوی کشور در فصل 92-91 (154 نفر) بودند. 128 نفر از بازیکنان به پرسش نامه ها پاسخ دادند. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. ابزار اندازه گیری پرسش نامه تحلیل رفتگی شغلی مسلچ و ابعاد شخصیت گلدبرگ بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندمتغیری به استفاده شد. بر اساس نتایج، بین مسخ شخصیت و پایداری هیجانی و گشودگی، و بین فرسودگی هیجانی و گشودگی رابطه معناداری دیده شد. همچنین بین ابعاد شخصیت و تحلیل رفتگی شغلی بازیکنان رابطه چندگانه وجود دارد و گشودگی به تجربه و پایداری هیجانی، به ترتیب قوی ترین پیش بینی کننده های میزان تحلیل رفتگی بازیکنان بودند. در پایان به مسئولان توصیه می شود که به هنگام جذب بازیکنان جوان توجه بیشتری به ابعاد شخصیتی ورزشکاران برای مقابله با روند تحلیل رفتگی بازیکنان فوتبال داشته باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی شغلی، ابعاد شخصیت، بازیکنان فوتبال، خوزستان
  • مهری فسنقری*، محمدعلی سلطانیان، محسن ابراهیمی صفحات 103-118
    خواب یکی از مهم ترین چرخه های شبانه روزی و الگوی پیچیده زیست شناختی است، که برای تجدید قوای بدنی و ذهنی افراد عادی و ورزشکاران ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر 24 ساعت محرومیت از خواب بر توجه انتخابی و مداوم ورزشکاران دختر است. بدین منظور 30 دانشجوی داوطلب به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جای گرفتند. گروه آزمایش 24 ساعت بیدار ماندند و گروه کنترل در این دوره برنامه عادی خود را دنبال کردند. آزمون های اندازه گیری توجه پیش و پس از دوره 24 ساعته اجرا و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مقایسه شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه از نظر شاخص های توجه انتخابی و مداوم تفاوت معناداری وجود دارد. با استناد به نتایج این پژوهش می توان بیان کرد که محرومیت از خواب بر توجه تاثیرگذار است و موجب کاهش عملکرد شناختی ورزشکاران و در نهایت تنزل عملکرد ورزشی آنها در طی مسابقات یا روندهای رقابتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: محرومیت از خواب، توجه انتخابی، توجه مداوم، آزمون استروپ، آزمون عملکرد مداوم
|
  • Pages 1-18
    The present study was carried out in order to investigate the factor structure of sources of sport self-confidence questionnaire among female and male university athletes in group and individual sports. The present study method was descriptive survey and developmental research. Statistical population included all athletes that participated in sport Olympiad in 2012. In this research، 230 sources of sport self-confidence questionnaires (Vealy et al.) were distributed among them. Finally، 190 questionnaires were confirmed. Data were analyzed with exploratory factor analysis، principle component analysis and confirmatory factor analysis. Results showed that this questionnaire is formed of 9 factors with 41 items and it is explaining 74. 8% variance among university athletes. Also، investigation of confirmatory factor analysis parameters showed that sources of sport self-confidence questionnaire model with 9 factor and confirmed by goodness of fit indices. It was shown that sources of sport self-confidence questionnaire has acceptable and fit factor structure among university athletes، that every 9 factors were consistent with factors of original questionnaire.
    Keywords: Factor structure, Factor analysis, Sources of sport Self, confidence
  • Pages 19-32
    To benefit from long-term advantages of exercise، exercise «self-regulation» is needed. The Exercise Self-regulation Questionnaire (SRQ-E) is a 16-item scale designed to measure factors of exercise self-regulation. The Purpose of the present study was to determine psychometric properties of the Exercise Self-regulation Questionnaire in sport clubs athletes in Fars city. Using cluster sampling، 256 athletes from 7 clubs in Fars province took part in the study. Findings from rotated factor matrix indicated four factors of self-regulation that marshaled internal regulation، identified regulation، external regulation، and introjected regulation which determined 48. 76% for men & 54. 64% for women of total variance explaining self-regulation. Data indicated high level of Cronbach’s alpha (0. 80 and 0. 67، for men and women، respectively) and split-half (0. 79 and 0. 62، for men and women، respectively) reliability coefficients of the Exercise Self-Regulation Questionnaire totally. The convergent validity of the questionnaire was between 0. 44 and 0. 71. Therefore، the Exercise Self-Regulation Questionnaire has qualified to assesse self-regulation of young athletes by researchers.
    Keywords: Validity, Reliability, Exercise, Self, Regulation, Factor Analysis
  • Pages 33-48
    Participation in video games has become the fastest growing form of human recreation. In particular، the soccer has been able to penetrate many industries such as video games. It also influenced people to leisure. This study examined the relationship between psychological characteristics of football fans with their interaction with the relevant football video game deals. Participants in this study were 379 teenage boys who participated in the 2013 FA Cup Digital. To investigate this relationship، the authors used two-part questionnaire. The first episode features a sport fans (sport fan questionnaire، team identification and psychological commitment to team and the second part of the questionnaire، based on the level of participation in sports video games and win prefer (victory favorite team against other team) used was. Multiple regression results revealed that psychological factor، especially sports fans، significantly predict the Level of participation and win prefer.
    Keywords: Video Game, Participation, Fandom, Team Identification, Loyalty
  • Pages 49-58
    This study aims to investigate the relationship between social support from physical education teachers and students’ achievement motivation in sports. The study is correlation and survey one. Sample is formed from 296 male and female students of senior high school in Anbarabad County. Two questionnaire was used to measure data: Interpersonal Behavior Scale of Pelletier et al. to measure social support from coach، and sport orientation questionnaire of Gill and Deteer to measure achievement motivation، which validity and reliability of both has been confirmed in Iran. The findings show that there is significant and positive relationship between social support from physical education teachers and students’ achievement motivation. Social support i. e. independence، competency، and relational support are also significant predictors to determine sport achievement motivation.
    Keywords: Social Support from Coach, Achievement Motivation, Physical Activity
  • Pages 59-76
    The purpose of this study was the investigation of the relationship between sport self-confidence and sport motivation among table tennis athletes using self determination theory. In this descriptive-correlational study، we were randomly selected 120 table tennis athletes of Kerman province with at least 3 years of activity who have received medals in their town. In collecting data، the sport motivation and sport self-confidence questionnaires were used. For analysis our data، we used Pearson correlation and linear egression. The results showed that there was a positive & significant relationship between sport self-confidence and its sub scales (except Resilience self confidence) with total، intrinsic and extrinsic motivation. The sport self confidence component can also predict 45/7 % of total motivation. According to the results، athletes’ beliefs have influenced on their intentions from activities and it causes changing in the degree of motivation.
    Keywords: Sport self, confidence, Sport Motivation, Table tennis, Self, determination theory
  • Pages 77-88
    The aim of the study was to evaluate the effect of anger control training on teenage novice female players of taekwondo aged 12-14 years old. In the present study with semi-experimental design، 100 taekwondo players were chosen using the cluster random sampling method and Anger questionnaire (containing the components of aggressive behavior، aggressive attitude & aggressive feeling) were administered. Then، 30 subjects who obtained higher than mean scores (higher than 38) in the test were placed randomly into two groups of 15، called experimental & control groups. The Experimental group trained anger control protocol for 8 sessions of 60 minutes before the exercise; as there was no intervention for control group. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics (Analysis of variance with repeated measures). The results showed that: Anger Control Training is led to the reduction of aggressive behavior، aggressive attitude، and aggressive feeling of the participants. We conclude the method of anger control training can increase the ability of controlling and preventing aggression in the teenager athletes probably through the improvement of their ability in ethical reasoning.
    Keywords: Anger control training, Aggression, Taekwondo player
  • Pages 89-102
    The purpose of this study was to predict the job burnout among club soccer players in Khuzestan province. The statistical community was the club team soccer players at 3 league (Premier، 1 and 2) in the 91-92 season (N=154). 128 of players responded to the questionnaires. This is a descriptive correlation study. Measurement tools were Maslash career burnout and Goldberg personality dimensions questionnaire. For data analysis Pearson correlation coefficient and multiple regressions techniques were used. Based on the results، relation between the depersonalization and emotional stability and openness; and between emotional exhaustion and openness was significant. Also، there is a multiple relationship between dimensions of personality and job burnout in players and openness to experience and emotional stability، are the strongest predictors for amount of players'' burnout. At the end of this study، will recommend to the administrators that، in attracting young players، they have to do more attention to players'' dimensions of personality، for dealing with atrophy.
    Keywords: Job burnout, Dimensions of personality, Soccer players, Khuzestan
  • Pages 103-118
    Sleeping is one of the most important part of circadian cycle and is complex biological pattern which is essential for physical and mental recovery of ordinary people and athletes. The aim of this study is determining the effect of 24 hours sleep deprivation on sustained and selective attention of Iranian Female athletes. For this purpose، 30 volunteered students were selected randomly and divided into two groups of control and experimental. Participants in experimental group stayed awake for 24 hours and participants in control group followed their routine programs. Measuring attention tests were taken before and after 24 hours period and the results were compared by using covariance analysis. Results showed that there is a significant difference between two groups in the case of selective attention and sustained. According to this study results، sleep deprivation effects on athletes attention and reduce their cognitive function and ultimately degrades the athletes performance during different competitions.
    Keywords: Sleep deprivation, Selective attention, Sustained attention, Stroop test, Continuous performance test