فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 16 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 16 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد تقی اقدسی، بهزاد بهزاد نیا صفحات 1-18
    این پژوهش نظریه نیازهای اساسی روان شناختی، یک زیر نظریه در چهارچوب نظریه خود مختاری، را در دانشجویان ورزشکار مورد بررسی قرار داد. بر این اساس، عوامل زمینه-اجتماعی تعیین کننده در بهزیستی دانشجویان ورزشکار مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در این پژوهش نقش میانجی گری نیازهای اساسی مورد آزمون قرار گرفت. طرح پژوهش حاضر توصیفی– همبستگی بود. 234 دانشجوی ورزشکار در دانشگاه های ارومیه و تبریز (میانگین سنی: 90/20 و انحراف استاندارد: 03/3) به صورت تصادفی انتخاب شدند. نتایج نشان داد که حمایت استقلالی و جو تکلیف محور به صورت مثبتی با احساس استقلال، شایستگی و وابستگی و عاطفه مثبت ارتباط داشت. جو خود-محور با عاطفه منفی در ارتباط بود. سه نیاز اساسی روان شناختی ارتباط مثبتی با عاطفه مثبت، و همچنین ارتباطی منفی با عاطفه منفی داشتند. همچنین سه نیاز اساسی روان شناختی میانجی گر مثبت در رابطه بین حمایت استقلالی و جو تکلیف محوری با عاطفه مثبت بودند. نتایج پژوهش حاضر از نظریه نیازهای اساسی حمایت کرد.
    کلیدواژگان: نظریه نیازهای اساسی، حمایت استقلالی، جوهای انگیزشی، بهزیستی، دانشجویان ورزشکار
  • علیرضا فارسی، مجید مرادی صفحات 19-34
    پژوهش حاضر باهدف شناسایی و مقایسه منابع استرس دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار رشته های پزشکی و غیرپزشکی کشور و ارائه راهکارهای لازم برای حذف یا تعدیل آن ها انجام شد. بدین منظور، پس از تقسیم بندی جغرافیایی دانشگاه های کشور به پنج منطقه، متناسب با تراکم نسبی جمعیت دانشجویی هر یک از مناطق، پرسشنامه های مربوطه بین 2000 دانشجو (1200 نفر غیرپزشکی و 800 نفر پزشکی، نیمی از هر گروه ورزشکار و نیمی غیر ورزشکار) توزیع و گردآوری شد. از روش های آماری تحلیل عاملی و تی مستقل به ترتیب برای بررسی منابع استرس و مقایسه گروه ها استفاده شد. پس از استخراج منابع استرس هر گروه، مقایسه گروه ها نشان داد که دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار در منابع استرس اختلاف معناداری دارند. عمده ی منابع استرس و راهکارهای حذف یا تعدیل آن ها در حیطه مدیریتی و اداری بودند.
    کلیدواژگان: استرس، منابع استرس، دانشجو
  • ولی الله کاشانی، الهه مصطفایی فر صفحات 35-44
    هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه بازبینی شده اضطراب حالتی رقابتی-2 بود. بدین منظور 170 ورزشکار مرد و زن در سطوح مختلف مهارتی و در رشته های مختلف، به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و نسخه فارسی پرسش نامه بازبینی شده اضطراب حالتی رقابتی-2 را تکمیل کردند. از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری به منظور تعیین روایی سازه، از ضریب آلفای کرونباخ برای تعیین همسانی درونی پرسش نامه و برای تعیین پایایی زمانی این ابزار از ضریب همبستگی درون طبقه ای در روش آزمون مجدد استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم، ضرایب آلفای کرونباخ و همبستگی درون طبقه ای نشان داد که نسخه فارسی پرسش نامه بازبینی شده اضطراب حالتی -رقابتی- 2 از روایی و پایایی قابل قبولی در بین ورزشکاران ایرانی برخوردار است و قابلیت این را دارد که ورزشکاران، مربیان و پژوهشگران از این پرسش نامه به عنوان ابزاری روا و پایا برای سنجش اضطراب حالتی رقابتی ورزشکاران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب جسمانی، اضطراب شناختی، اعتماد به نفس، تحلیل عاملی تاییدی، ورزشکار
  • ایمان صحراییان، سید محمدکاظم واعظ موسوی، محمد خبیری صفحات 55-70
    هدف از این پژوهش ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی ابزاری برای سنجش میزان اطمینان درک شده افراد در توانایی ورزش کردن بود. بر اساس مبانی نظری، نسخه 22 سوالی پرسشنامه ساخته شد. سپس 567 تن (301 مرد و 249 زن) به صورت طبقه ای- در دسترس انتخاب شدند و به سوالات پاسخ دادند.
    میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و دونیمه کردن به ترتیب برابر 975/0 و 944/0 به دست آمد. روایی صوری پرسشنامه بر اساس نظر 7 تن از متخصصین تایید شد و نتایج تحلیل عامل اکتشافی بر وجود یک عامل در پرسشنامه دلالت داشت. همبستگی نمرات آزمون با نمرات خودکارآمدی شرر و اعتمادبه نفس صفتی ورزشی نیز بیانگر روایی سازه آن بود (به ترتیب 516/0= r و 738/0= r، 01/0p≤). همچنین همبستگی نمرات مشارکت کنندگان با میزان فعالیت بدنی آن ها نشان دهنده روایی ملاکی این ابزار بود (579/0= r، 01/0p≤). بنابراین پرسشنامه ساخته شده دارای روایی و پایایی قابل قبولی است.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، تحلیل عاملی، توانایی ورزش کردن، اعتماد به نفس
  • فرهاد قدیری، یدالله بیننده صفحات 71-80
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر انواع خلق بر یادگیری حرکتی پنهان در افراد همگون با اضطراب صفتی پایین بود. نمونه تحقیق حاضر شامل 75 دانشجوی مرد داوطلب از دانشگاه خوارزمی با اضطراب صفتی پایین بود که به شکل تصادفی به سه گروه خلق مثبت، منفی و خنثی تقسیم شدند. در ابتدا همه شرکت کنندگان با استفاده از تصاویر عاطفی در معرض القاء خلق مثبت، منفی و خنثی قرار گرفتند و بعد از آن تکلیف ردیابی آینه را طی یک بلوک 10 کوششی تمرین کردند. آزمون یادداری شامل 4 کوشش از همان تکلیف بود. نتایج نشان داد در زمان یادداری گروه خلق مثبت نسبت به دو گروه دیگر زمان اجرای بهتر و خطای کمتری دارد (05/0>P). در این پژوهش نقش تعدیل کننده هیجان در حافظه حرکتی پنهان به تایید رسید و مشخص شد افراد با اضطراب صفتی پایین از خلق مثبت بهره بیشتری در شرایط یادگیری می برند.
    کلیدواژگان: خلق مثبت، خلق منفی، یادگیری حرکتی ضمنی، اضطراب صفتی
  • پروانه شمسی پور دهکردی، حدیثه بهرامی صفحات 81-98
    هدف پژوهش حاضر بررسی باورهای فراشناختی و خودتنظیمی ورزشی ورزشکاران با سطح مختلف ورزشی بود. صد و پنجاه ورزشکار در سه سطح بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی، خودتنظیمی ورزشی و سنجش باورهای فراشناختی استفاده شد. نتایج نشان داد مردان در سطح ورزشی ماهر به طور معنادار باورهای فراشناختی و خودتنظیمی ورزشی بهتری نسبت به زنان در سطح ورزشی ماهر داشتند. زنان و مردان در سطح ورزشی خبره به طور معنادار دارای باورهای فراشناختی و خودتنظیمی ورزشی بالاتری نسبت به زنان و مردان با سطح ورزشی ماهر و مبتدی بودند. همچنین زنان و مردان در سطح ورزشی ماهر به طور معنادار دارای باورهای فراشناختی و خودتنظیمی ورزشی بالاتری نسبت به زنان و مردان با سطح مهارت مبتدی بودند. براساس نتایج مطالعه حاضر، فعالیت بدنی در سطوح ماهر و خبرگی جهت ارتقاء خودتنظیمی ورزشی و باورهای فراشناختی به ورزشکاران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، خودنظم دهی ورزشی، سطح مهارت، جنسیت
  • امیر حسین مهرصفر، محمد خبیری، حسن غرایاق زندی صفحات 99-116
    هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش راهبردهای مقابله ای در پیش بینی اضطراب جسمانی، شناختی و اعتمادبه نفس ووشوکاران نخبه بود. 107 پرسش نامه به وسیله ورزشکاران تکمیل گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که همبستگی راهبردهای مقابله ای مبتنی بر عمل و هیجان با اضطراب جسمانی - شناختی و همبستگی راهبردهای مقابله-ای مبتنی بر عمل با اعتمادبه نفس، معنی دار بود. همچنین، تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که راهبردهای مقابله ای مبتنی بر عمل و هیجان، 531/0 واریانس اضطراب جسمانی، 638/0 واریانس اضطراب شناختی و 659/0 واریانس عامل اعتمادبه نفس را پیش بینی می کند. بر اساس نتایج، راهبردهای مقابله ای مبتنی بر عمل، اضطراب شناختی - جسمانی را کاهش و اعتمادبه نفس را افزایش می دهد. اما راهبردهای مقابله ای مبتنی بر هیجان، تاثیر برعکس دارد. درنتیجه، آموزش راهبردهای مقابله ای مبتنی بر عمل می تواند پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب ورزشی، راهبردهای مقابله ای، اعتمادبه نفس، ووشو
  • شهزاد طهماسبی بروجنی صفحات 117-136
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی پرسشنامه خودگفتاری خودکار در ورزش انجام شد. بدین منظور 344 ورزشکار دختر و پسر در رشته های ورزشی تیمی و انفرادی مختلف و سطوح ورزشی مختلف به تکمیل پرسشنامه ها پرداختند. بعد از تکنیک ترجمه-بازترجمه و تایید روایی صوری پرسشنامه توسط پنج متخصص، پایلوت اولیه پرسشنامه جهت رفع اشکالات جزئی انجام شد. جهت تعیین روایی سازه پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، همسانی درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و ثبات آن از ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از آزمون -آزمون مجدد، استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل نهایی شامل دو بعد خودگفتاری مثبت و منفی با هشت عامل مورد تایید قرار گرفت. همچنین، پرسشنامه از شاخص های برازندگی مطلق، همسانی درونی و ثبات قابل قبولی برخوردار شد، که بیانگر روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی پرسشنامه با 39 سوال می باشد.
    کلیدواژگان: خودگفتاری، روایی سازه، همسانی درونی، ثبات
  • زهرا محمدی، زهره مشکاتی، مهدی ژیان پور صفحات 139-162
    هدف پژوهش، واکاوی منابع کارآمدی جمعی از تجارب ورزشکاران تیم ملی والیبال ایران بود. در این مطالعه با رویکردی کیفی از روش پدیدار شناسی استفاده شد. جامعه مورد پژوهش، ده ورزشکاران مرد عضو تیم ملی والیبال در سال 2014 بودند که به صورت هدفمند و در دسترس بود. ده مشارکت کننده به طور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اعتبار و قابلیت اعتماد نتایج مناسب بود. منابع کارآمدی جمعی در قالب 6 کد تبیینی «دستاوردهای تیمی»، «تمرین های تیمی»، «تعاملات بین تیمی»، «حامیان تیمی»، «کارآمدی مربی» و «وحدت روانی تیمی» شناسایی گردید. نتایج این پژوهش از جنبه ای مشابه دیگر تئوری های موجود و از جنبه ای مکمل و خاص است. پژوهش حاضر اهمیت دادن به موضوع کارآمدی جمعی برای رسیدن به موفقیت های بیشتر والیبال ایران در عرصه های بین اللملی را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: کارآمدی جمعی، والیبال، کیفی، تحلیل مضمون، تیم ملی
  • هیوا مرادیانی، کمال عزیز بیگی، دلپاک حسینی صفحات 163-172
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اختلالات رفتاری در بین نوجوانان ورزشکاران رشته های انفرادی و تیمی و افراد غیرورزشکار بود. 188 دانش آموز دختر و پسر 14-12 ساله انتخاب شده و به سه گروه غیرورزشکاران، ورزشکاران انفرادی و تیمی تقسیم شدند. جهت اندازه گیری اختلالات رفتاری، پرسشنامه رفتاری راتر فرم معلم و فرم والد مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده از هر دو فرم مذکور، علاوه بر میزان شیوع بیشتر اختلالات رفتاری در نوجوانان غیرورزشکار، تفاوت هر یک از خرده مقیاس ها در بین دو گروه نوجوانان ورزشکار انفرادی، تیمی و غیرورزشکار نیز از لحاظ آماری معنادار گردید. همچنین پسران میزان بالاتری از اختلالات رفتاری را نسبت به دختران به خود اختصاص دادند. فعالیت های مختلف ورزشی می توانند در پیشگیری و کاهش اختلالات رفتاری نوجوانان موثر واقع گردند به طوری که می توان به آن به عنوان روشی ارزشمند در کنار سایر روش های نوین مقابله نگریست.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، نوجوانان، ورزشکاران انفرادی و تیمی، غیر ورزشکار
|
  • Pages 1-18
    This study examined basic psychological needs theory, a sub-theory in the self-determination framework, in athlete students. To do this, we examined social-context determinations of well-being among athlete students. Also, the role of basic psychological needs mediators were test. Research design was descriptive-correlational. 234 athlete students (Mean age: 20.9; SD: 3.03) randomly selected in Urmia and Tabriz universities. The results showed that autonomy supportive and task-involving climate positively related to basic needs (autonomy, competence and relatedness) and positive affect. The ego-involving climate related to negative affect. Three psychological needs positively related to positive affect, and negatively related to negative affect. Three psychological needs also were positive mediators in relationships between autonomy supportive and task-involving climate to positive affect. The results of the study have supported the basic needs theory.
    Keywords: basic needs theory, autonomy support, motivational climates, well, being, athlete students
  • Pages 19-34
    The Purpose of this study was comparing the sources of stress of athletes and non-athletes students in medical and non-medical fields, in order to provide solutions to eliminate or modify them. To do this, after the geographical breakdown of the country's universities to five regions, the respective questionnaires were distributed among 2,000 students (1,200 non-medical and 800 medical, half of each group were athletes and half of them were non-athletes). Factor analysis and independent t test were used to identify the sources of stress and compare groups respectively. After extracting the sources of stress in each group, between groups’ comparison showed that there were significant differences in the sources of stress between the athletes and non-athletes student. The major sources of stress and ways to remove or modify them were in the managerial and administrative areas.
    Keywords: Stress, sources of stress, Student
  • Pages 35-44
    The purpose of this research was to determinine validity and reliability of the Persian version of the CSAI-2R. For this purpose 170 men and women across different levels of skills and sport fields were chosen by purposeful sampling and completed the CSAI-2R. Confirmatory factor analysis based on structural equations was used for inventory structure validation, Cronbach alpha coefficient was used for internal consistency of scale and intra-class correlation coefficient under test-retest method was used to study temporal reliability of this instrument. The results of order 1 and 2 of confirmatory factor analysis, Cronbach alpha coefficient and intra-class correlation coefficient showed that, Persian Version of the CSAI-2R is acceptable among Iranian athletes in terms of reliability and validity and is able to be used as a reliable and valid instrument to measure competitive state anxiety of athletes.
    Keywords: Somatic Anxiety, Cognitive Anxiety, self, confidence, confirmatory factor analysis, athlete
  • Pages 55-70
    The purpose of this study was to develop an instrument in measuring the level of confidence of individuals in their capabilities to perform sport tasks. A questionnaire with 22 items was made based on the theoretical framework. 567 individuals (301 males, 249 females) were chosen by stratified-available sampling and answered to these questions. The reliability of the questionnaire was 0.975 and 0.944 based on Cronbach’s alpha and split-half methods. The content validity of the questionnaire was confirmed by seven experts. CFA results showed that the questionnaire was impacted with one factor. The correlation between individuals’ test score and their efficiency and sport self-confidence scores was representative of the construct validity of the questionnaire (r=0.516 and r=0.738 respectively, p≤0.01). The correlation between the scores of the participants and their level of physical activity represented the criterion validity of the questionnaire (r=0.579, p≤0.01). Therefore, the questionnaire was of acceptable validity and reliability.
    Keywords: Validity, Reliability, Factor Analyze, Exercising Capability, self, confidence
  • Pages 71-80
    The purpose of this study was to investigate the effects of different mood on implicit motor learning in a homogeneous people with low trait anxiety. The sample consisted of 75 male student volunteers from the University of Kharazmi with low trait anxiety that were randomly divided into three groups of positive, negative and neutral mood. In first, all subjects were introduced to positive, negative and neutral conditions by the International Affective Pictures System and after that they practiced the standard mirror-tracing apparatus task within a block of 10 trials. The retention test included 4 trials from the same task. The results revealed that performance time and error rate of positive mood group in retention phase was better than two groups (P>0.05). This research confirmed the moderating role of emotion in implicit motor learning and was found Individuals with low trait anxiety gain more benefits from positive mood in learning conditions.
    Keywords: Positive Mood, Negative Mood, Implicit Motor Learning, trait anxiety
  • Pages 81-98
    The purpose of this research was to investigate the comparison of meta-cognition beliefs and sport self-regulation between athletes with three different levels of skill. Based on Inclusion and exclusion criteria, one hundred and fifty athletes were selected in three levels of elite,expert and novice. To data collection, the demographic, sport self regulation and meta-cognition questionnaires were used. Results showed that the men with expert level were significantly better than women with expert level in meta-cognition beliefs and sport self-regulation. Also, the men and women athletes with elite level were significantly higher than athletes with expert and beginner level in Meta-cognition beliefs and sport self-regulation. Furthermore, the men and women athletes with expert level were significantly higher than athletes with beginner level in these variables. Based on the present research results, could be recommended the physical activity with expert and elite level to promote the sport self-regulation and meta-cognition beliefs.
    Keywords: Meta Cognition Beliefs, Self, Regulation of Sports, Skill Level, Gender
  • Pages 99-116
    The purpose of this study was to investigate the role of coping strategies in competitive anxiety and self-confidence of Wushu athletes. 107 questionnaires were completed by athletes. In this study, The Persian version of competitive state anxiety inventory-2 was used to measure cognitive anxiety, somatic anxiety and self-confidence also the Persian version of coping strategies questionnaire was utilized to assess athlete's strategies. Data were analyzed by using multivariate regression and Pearson correlation tests. The results showed that correlation between task and emotion orientation strategies with somatic-cognitive anxiety and task orientation strategies with self-confidence was significant. Also, multiple regression analysis showed that task and emotion orientation strategies predict %53 variations of somatic anxiety, % 63 variations of cognitive anxiety and % 65 variations of self-confidence. According to results, task orientation strategies reduce cognitive- somatic anxiety and increase self-confidence but emotion orientation strategies have inverse influence.
    Keywords: Sport anxiety, coping strategies, self, confidence, Wushu
  • Pages 117-136
    The aim of present study was measuring validity and reliability of automatic self-talk questionnaire for sport. For this purpose, 344 males and females athletes with different levels in team and individual sport complete the questionnaire. After applying the translate-retranslate technique, face were confirmed by 5 Panels. For determining the construct validity, confirmatory factor analysis (CFA) based on structural equations was used, internal consistency of questionnaire was achieve by Cranach's alpha and Pearson correlation coefficient under test-retest method was used to study reliability of questionnaire. The Results showed that the final model was affirmed 2dimentions including negative and positive self-talk with 8factors. In addition to, the questionnaire had absolute fit index, internal consistency and acceptable reliability that explanatory favorite validity and reliability for the questionnaire Persian version with 39 items.
    Keywords: Self, talk, Construct Validity, Internal Consistency, Reliability
  • Pages 139-162
    The aim of the study was to explore the collective efficacy sources of the experiences of Iran''s national team volleyball athletes. This was a qualitative study and applied phenomenology as its methodology. The sample under investigation was the men athletes of volleyball national team in 2014¡ who were selected purposefully and access sampling. The participants were 10 volunteers. Semi-structured interviews were used to collect data¡ which were analyzed using content analysis. Validity and reliability of the results was appropriate. The findings were categorized in 6 explanatory Code of «team achievements» ¡ «team training» ¡ «interaction between the team» ¡ «team supporters» ¡ «coach efficient» and «unity of mental team» were identified. The findings were similar to other theories and were complementary and special in some regards. This study will offering the importance of the issue of collective efficacy to achieve further successes in the areas of international for Iran''s volleyball team.
    Keywords: Collective efficacy, Volleyball, Qualitative, Thematic analysis, National team
  • Pages 163-172
    The purpose of this study was to compare behavioral disorders among adolescent's individual and team athletes and non-athletes. 188 female and male students 12-14 years were selected and divided to individual and team athletes and non-athletes groups. For measurement of behavioral disorder used Rutter questionnaire as teacher and parent form. According to results from above forms, in addition to further prevalence amount of behavioral disorders in non-athletes adolescent, subscales difference were significant between adolescent's individual, team athletes and non-athletes. Also, behavioral disorders higher in male than female. Different exercise can effect in prevention and decreasing adolescents of behavioral disorders so that it can look as efficient method along some protection modern methods.
    Keywords: behavioral disorders, adolescents, individual, team athletes, non, athletes