فهرست مطالب

Journal of Clinical Research in Paramedical Sciences
Volume:3 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/07/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز خطیبیان، افشین خزایی، آرزو کرمپوریان، علیرضا سلطانیان، حسین کیمیای اسدی، رسول سلیمی، زهرا خلیلی صفحات 63-74
    زمینه
    آموزش مبتنی بر مسئله یا PBL (Problem-based learning) شیوه آموزشی فعال، با محوریت مسئله و یادگیرنده می باشد. در مطالعه حاضر تاثیر آموزش تریاژ شاخص شدت اورژانس یا ESL(Emergency Severity Index) به روش PBL بر زمان اقامت بیماران و عملکرد پرستاران تریاژ بخش اورژانس بررسی شد.
    روش ها
    در مطالعه مداخله ای حاضر، آموزش تریاژ ESI با روش PBL برای تمامی 12 پرستار مسئول تریاژ در بیمارستان بعثت همدان انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست مشاهده ای ثبت زمان بر اساس مطالعه Swailes و فرم ESI موجود در بخش بود. اعتبار ابزارها به تایید اساتید رسید. جهت پایایی مشاهده گر، از روش تکمیل همزمان مشاهده گران استفاده شد. مدت اقامت و سطح تریاژ ESI، 72 بیمار در قبل و 72 بیمار دو هفته بعد از اتمام مداخله، ثبت گردید. داده های گردآوری شده با آزمون های تی مستقل، من ویتنی و تحلیل واریانس با اطمینان 95% توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شد.
    یافته ها
    اکثر پرستاران تریاژ مرد (75%)، با مدرک کارشناسی (7/91%)، میانگین سنی 51/5 ±50/31 و سابقه کار00/8±72/6 سال بودند. آموزش تریاژ ESI به روش PBL سبب کاهش واضحی در مدت «تریاژ توسط پرستاران» (001/0>P) و بهبود عملکرد پرستاران (001/0>P) تریاژ شد. همچنین به دنبال مداخله آموزشی، زمان «ورود بیمار تا شروع تریاژ توسط پرستار» و نیز زمان «ورود تا اولین ویزیت توسط پزشک» برای بیماران در کلیه سطوح تریاژ ESI کاهش واضح یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش تریاژ ESI به روش PBL بر بهبود زمان تریاژ و بهبود عملکرد پرستاران، PBL جهت آموزش سایر کارکنان اورژانس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تریاژ، آموزش مبتنی بر مسئله، پرستار، زمان اقامت، بخش اورژانس
  • علی محمدی، مریم احمدی، آزاده بشیری، زهرا ناظمی صفحات 75-83
    زمینه
    صدمات ارتوپدی شایع ترین نوع صدمات هستند. برای شناسایی علل اصلی صدمات، نیاز به جمع آوری داده ها به صورت استاندارد در سطح ملی می باشد که ضرورت ایجاد مجموعه حداقل داده ها را تبیین می نماید. لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی مجموعه حداقل داده ها برای صدمات ارتوپدی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش کاربردی به روش توصیفی در سال 1392 انجام شد. داده ها از پرونده های بیماران صدمات ارتوپدی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران، دفاتر اسناد پزشکی، پزشکی قانونی، مرکز فوریت های پزشکی و همچنین اینترنت و منابع کتابخانه ای جمع آوری شدند. نمونه پژوهش بر اساس رده های S22-S99 کتاب ICD-10 (International Classification of Diseases) به صورت تصادفی از پرونده های بیماران صدمات ارتوپدی انتخاب شد. منابع بازیابی شده از اینترنت نیز به طور کامل ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از فرم استخراج داده، جمع آوری و با استفاده از پرسشنامه و روش دلفی به نظرسنجی گذاشته شدند. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و پایایی آن به روش آزمون مجدد بررسی شد.
    یافته ها
    مجموعه حداقل داده های صدمات ارتوپدی به دو دسته داده های مدیریتی با شش کلاس و 142 عنصر داده و بالینی 17 کلاس و 250 عنصر داده تقسیم شدند.
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد بعضی عناصر داده ای ضروری موجود در (Minimum Data Set) MDS سایر کشورها، یا مورد نیاز سازمان ها یا ارائه دهندگان مراقبت در کشور هستند، که جمع آوری نمی شدند. لذا فهرست کاملی از مجموعه حداقل عناصر داده ها ایجاد شد. جمع آوری داده های جامع درباره علت و مکانیسم صدمات، بهداشت عمومی را قادر می کند در مورد صدمات اطلاع رسانی کرده و از بروز آنها جلوگیری کند.
  • مهران بابانژاد، سمیرا سلیمانی، کورش سایه میری، علی دل پیشه صفحات 84-91
    زمینه
    ارتباط تحرک بدنی و عادات تغذیه ای با سطح استرس دانشجویان الگوی متفاوتی را نشان داده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط تحرک بدنی و عادات تغذیه ای با مدیریت تنش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام شد.
    روش ها
    مطالعه ای توصیفی بر روی 400 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال تحصیلی 91-1390 با روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای (برحسب رشته تحصیلی) انجام گرفت. پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت (HPLP-II) در رابطه با مدیریت تنش و سایر متغیرها بکار گرفته شد. در نهایت داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 16و آزمون های آنالیز واریانس و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان 9/1 ± 94/20 بود که 3/59% مونث بودند. وضعیت مدیریت تنش ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب در 14%، 5/68% و 5/17% از دانشجویان مشاهده شد. مدیریت تنش با تحرک بدنی و عادات تغذیه ای ارتباط معنی داری داشت (05/0> P) اما با سن و جنس ارتباط معنی داری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    انجام اقدامات تخصصی در حیطه آموزش بهداشت با تمرکز بر انجام تحرک بدنی و خصوصا بهبود شرایط تغذیه ای می تواند نقش مهمی در بهبود مدیریت تنش دانشجویان مورد مطالعه داشته باشد
  • مینا حسین زاده، جمال عیوضی ضیایی، پروانه آقا جری، نادر مهدوی، شیرین برزنجه عطری، محمدحسن صاحبی حق صفحات 92-102
    زمینه
    سرطان سینه، شایع ترین سرطان زنان در سراسر دنیا و علت عمده مرگ های ناشی از سرطان در بین زنان است. با توجه به روند افزایشی میزان بروز سرطان سینه در ایران و قابل اصلاح بودن بسیاری از عوامل خطر مرتبط با آن، مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل پیش بینی کننده ی قابل اصلاح سرطان سینه در زنان شهر تبریز انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه مورد شاهدی که بر پایه اطلاعات بیمارستانی انجام گرفت، 140 زن مبتلا به سرطان سینه از مراجعین درمانگاه انکولوژی و 280 شاهد از مراجعین سایر درمانگاه های بیمارستان امام رضای شهر تبریز شرکت نمودند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه و اطلاعات موجود در پرونده بیماران انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره، متغیرهای سطح تحصیلات، سابقه مصرف غذای پرچرب، سابقه قرار گرفتن در معرض دود سیگار، سابقه استرس، سابقه مهاجرت به عنوان عوامل خطر سرطان سینه معرفی شدند و مصرف میوه و سبزیجات به میزان کافی و وضعیت شیردهی نقش پیشگیری کننده از سرطان سینه داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که برخی از عوامل مرتبط با سبک زندگی از جمله عوامل تغذیه ای و استرس به عنوان عوامل خطر سرطان سینه مطرح می باشند، لذا توجه بیشتر اعضای تیم درمان خصوصا پرستاران به عنوان بزرگترین گروه حرفه ای سیستم مراقبتی به سبک زندگی سالم و ارائه آموزش در مورد تغییر شیوه زندگی ناسالم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، عوامل خطر، سبک زندگی
  • علی اسماعیلی وردنجانی، حسین رفیعی، جعفر مقدسی، رضا مسعودی، مصطفی محمدی، هدایت الله للگانی، محمود اسماعیلی وردنجانی صفحات 103-113
    زمینه
    خدمات ارائه شده به بیماران اورژانس پیش بیمارستانی و میزان رضایت مندی آنها، موید کیفیت خدمات اورژانس پیش بیمارستانی است. هدف از این مطالعه بررسی میزان رضایت مندی بیماران از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی (115) شهر شهرکرد در نیمه اول سال 1391 می باشد.
    روش ها
    در پژوهش توصیفی حاضر450 نفر از بیماران منتقل شده توسط اورژانس پیش بیمارستانی به بیمارستان با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش میزان رضایت مندی جمع آوری شدند. اطلاعات بدست آمده تحت نرم افزار SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان رضایتمندی در تمامی حیطه ها بالاتر از 50% و به طور کلی 12/71% بود. میزان رضایتمندی از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در مردان، افراد با سطح تحصیلات پایین، متاهلین، افراد دارای سابقه استفاده از خدمات اورژانس و افراد دارای مشکل اورژانسی به طور معنی داری بیشتر از سایر بیماران بود. بیشترین میزان رضایت مندی مربوط به حیطه کارایی اورژانس پیش بیمارستانی (5/78%) و کمترین میزان رضایت مندی در سوالات مربوط به حیطه عملکرد تکنسین ها (7/58%) بود.
    بحث: نتایج این مطالعه نشان داد میزان رضایت مندی بیماران در حیطه های مختلف بالا و رضایت بخش بوده و به منظور ارتقاء آن تکنسین ها باید زمان بیشتری را جهت تعامل با بیماران در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی بیماران، اورژانس، پیش بیمارستانی، خدمات پزشکی اورژانسی
  • شکوه صادقی، بیژن صبور، یاسر عزیزی، محمدرسول توحیدنیا، شهریار معینیان کرمانشاهی، جمال حسینی صفحات 114-121
    زمینه
    رضایت شغلی به عنوان مهمترین نگرش، به طرز تلقی یا قضاوتی که کارکنان نسبت به شغل و سازمان خود دارند باز می گردد. هدف این مطالعه تعیین میزان رضایت شغلی و عوامل مرتبط با آن درکارکنان هوشبری واتاق عمل مراکز آموزشی، درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال1391 بود.
    روش ها
    مطالعه ایی است توصیفی- تحلیلی، نمونه پژوهش شامل کلیه کارکنان هوشبری و اتاق عمل مراکز آموزشی، درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه (309 نفر) در سال 1391 بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون (76% R=) اندازه گیری شد و روایی محتوایی پرسشنامه به تایید 10 نفر از افراد متخخص رسید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل و تحلیل واریانس ANOVA استفاده شد و سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    رضایت شغلی کارکنان هوشبری از اتاق عمل بیشتر بود. میزان رضایت شغلی در بیمارستان امام خمینی (ره) از بقیه مراکز بیشتر و در بیمارستان معتضدی از بقیه مراکز کمتر بود. میزان رضایت شغلی کارکنان در مراکز آموزشی، درمانی مختلف در حد متوسط ارزیابی شد. رضایت شغلی با هیچ کدام از متغیرهای پژوهش رابطه معنا داری نداشت. در حیطه های بررسی شده بیشترین عامل نارضایتی شغلی در حیطه امنیت شغلی بود (6/24 %).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه مشخص گردید رضایت شغلی کارکنان در حد متوسط بود. افزایش و پرداخت به موقع کارانه و مزایا، ایجاد امکانات رفاهی، عدم وجود تبعیض در جهت افزایش رضایت شغلی این قشر ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مقایسه، رضایت شغلی، کارکنان هوشبری، کارکنان اتاق عمل
  • یحیی صفری، نسرین یوسف پور، روشن امیری صفحات 122-129
    زمینه
    ناگویی هیجانی بیانگر نقص در پردازش شناختی اطلاعات، مشکلات بین شخصی و آشفتگی های روانی را شامل می شود که در زندگی حرفه ای دارای اهمیت هستند. این مطالعه با هدف تعیین میزان رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی دانشجویان انجام گرفت.
    روش ها
    روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به تعداد 3470 نفر بودند. با بهره گیری از جدول مورگان،400 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه استاندارد مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (20FTAS-) و مقیاس مشکلات بین شخصی (60IIP-) بود. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین مشکلات بین شخصی و ناگویی هیجانی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (14، r= 004/0P=)، همچنین بین ناگویی هیجانی و قاطعیت (19/0، r=001/0P=)، صمیمیت (20/0، r= 001/0P=)، مسئولیت پذیری (25/0، r= 001/ 0P =) و مهارگری (11/0 r =، 02/0P=) رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. اما این ارتباط برای مولفه های اطاعت پذیری و مردم آمیزی، معنی دار نبود. همچنین یافته ها نشان داد که میانگین ناگویی هیجانی مردان (36/40) از زنان (35/37) به شکل معنی داری بیشتر بود (006/0P=) اما بین مشکلات بین شخصی دانشجویان زن و مرد تفاوت وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه مبنی بر اینکه ناگویی هیجانی می تواند مشکلات بین شخصی دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد، با ارائه برنامه های آموزشی، می توان زمینه پیشگیری از آسیب ها و تنظیم هیجانها و در نتیجه بهبود مشکلات بین شخصی را محیا نمود.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، مشکلات بین شخصی، دانشگاه علوم پزشکی
  • بررسی سقوط از تخت بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
    زینب امیریان، رستم جلالی* صفحات 130-134
    سقوط بیمار از تخت یک مشکل شایع برای بیماران بستری در بیمارستان ها است. این مطالعه توصیفی به بررسی میزان سقوط بیمار از تخت در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه پرداخته است. در مجموع 28 بیمار از تخت سقوط کردند که شامل 17 مرد و 11 زن بودند. اکثر سقوط ها در شیفت شب و زمانی که پرستار یا پزشک حضور نداشتند، رخ داد. سقوط ها منجر به صدماتی شامل 10 مورد خراشیدگی، 6 مورد هماتوم و 5 مورد شکستگی بود. بررسی سقوط می تواند در سازماندهی محیط (تجهیزات و عوامل انسانی) و کاهش آن و ایجاد محیط ایمن به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سقوط از تخت، بیمارستان، ایمنی بیمار
|
  • Mahnaz Khatiban, Afshin Khazaei, Arezou Karampourian*, Alireza Soltanian, Hossein Kimiaie Asadi, Rasoul Salimi, Zahra Khalili Pages 63-74
    Background
    Problem-based learning (PBL) is an active educational strategy established on two bases, learner and problem. This study aimed to determine the effect of the Emergency Severity Index (ESI) triage education via PBL on the triage nurse's performance and the patients’ length of stay in the Emergency Department.
    Methods
    In this interventional, the ESI-triage education was done via PBL for all 12 triage-nurses in the Besat Hospital. The tools were the observational time-recording checklist developed according to the Swailes et al. study and the ESI form. The validity of the tools was confirmed by experts. The observer reliability was defined by the inter-rater reliability. The Length of stay and ESI triage level of 72 patients before and 72 patients two weeks after intervention were recorded. Data was analyzed by t-test, Mann-Whitney and ANOVA with 95% confidence by the software SPSS-20.
    Results
    The majorities of the triage nurses were men (75%), with a bachelor’s degree (91.7%), mean age 31.5±5.51 and work experience 6.72±8.00 years. The ESI-triage education via PBL strategy significantly lead to the decrease in the "triage by the nurses” duration (P<0.001) and the nurses’ performance improvement (P<0.001). Following the intervention, the reduction in the length of the “patient’s entry to the triage starting by nurse” and the "door –to-doctor” duration phase for all patients were noticeable.
    Conclusion
    Considering the positive influence of the ESI triage, PBL strategy is proposed to train other emergency personnel.
    Keywords: Triage, problem, based learning, nurse, length of Stay, emergency department
  • Ali Mohammadi*, Maryam Ahmadi, Azadeh Bashiri, Zahra Nazemi Pages 75-83
    Background
    Orthopedic injuries are the most common types of injuries. To identify the main causes of injuries, collecting data in the standard manner at the national level are needed, which justifies necessity of making a minimum data set. The aim of this study was designing a minimum data set for orthopedic injuries.
    Methods
    This research was applied and performed in a descriptive and cross-sectional manner in 2013. Data collected from hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences that had orthopedic department, insurance, medico-legal and emergency centers, and so internet and library. Research documents were orthopedic injury records in 2012 and documents that retrieved from the internet. Records with Random sampling by S22-S99 categories from ICD_10 were selected, and the related Internet sourced data was evaluated entirely. Data collected using a checklist. In order to make a consensus about the data elements the Delphi technique was applied, using a questionnaire. The content validity of questionnaire was assessed using expert’s opinions and reliability by test-retest method.
    Results
    A minimum data set of orthopedic injuries divided into two categories: administrative with six classes including 142 data elements, and clinical with 17 classes including 250 data elements.
    Conclusions
    This study showed that some of the essential data elements that were in other country’s MDS or required for organizations and health care providers was not included. So a complete list of a minimum set of data elements was created. Existence of comprehensive data about the causes and mechanisms of injuries enables public health policy-makers to be informed about injuries occurrence, and taking rationale measures to deal with these problems.
    Keywords: Minimum Data Set, orthopedic, injuries
  • Mehran Babanejad, Samira Soleimani, Kourosh Sayehmiri, Ali Delpisheh* Pages 84-91
    Background
    There is a relationship between stress levels with motor activity and food habits in different ways. The present study aimed to determine the role of motor activity and food habits in stress management of students of Ilam University of Medical Sciences.
    Methods
    Through a cross-sectional study using randomized allocation sampling, 400 medical students in Ilam University ofMedical Sciences were recruited. The "HPLP II" questionnaire including stress management and other variables was administered. Collected data were analyzed using ANOVA and linear regression tests in SPSS software.
    Results
    Mean and standard deviation of age and stress management score was 20.94±1.9 years and 2.47±0.5, respectively that 59.3% were female. In general, poor, middle and good stress management were estimated to be 14%, 68.5% and 17.5%, respectively. There were significant relationships between students’ stress management with motor activity and food habits but not with age and gender. Linear regression showed that by improving motor activity and food habits score, the students’ stress management score has increased significantly. Eventually, food habits showed that has a more important role in relation with stress management.
    Conclusions
    Health education in advanced levels considering motor activity and in particular a good nutritional status can have an important role in improvement of students’ stress management.
    Keywords: Motor activity, food habits, stress management, medical students, Ilam
  • Mina Hosseinzadeh, Jamal Eivazi Ziaei, Parvaneh Aghajari*, Nader Mahdavi, Shirin Barzanje Atri, Mohammad Hasan Sahebihagh Pages 92-102
    Background
    Breast cancer is the most common cancer in the world wide women, and the major leading cause of cancer death among them. According to the increasing incidence of breast cancer in women and many related modifiable risk factors, the present study was to assess the modifiable risk factors of breast cancer in Tabriz.
    Methods
    A hospital-based case-control study was undertaken to identify breast cancer risk factors. The study consists of 140 cases confirmed on histopathology and 280 group matched controls without any malignancy, selected from clinics of Tabriz Imam Reza Hospital. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics via SPSS software version 18.
    Results
    In multivariate analysis, educational level, food high in fat, passive smoker, stress and migration were associated with significantly increased risk for breast cancer. Breast feeding and eating sufficient amount of fruits and vegetables had protective role against breast cancer.
    Conclusion
    These findings suggest that life style factors such as nutrition and stress are considered as risk factors for breast cancer in Tabriz. Therefore, health worker’s more attention, especially nurses as the as the largest group of professional care system, to healthy lifestyle and providing education to change unhealthy lifestyle are recommended.
    Keywords: Breast cancer, risk factors, life style
  • Ali Esmaeili Vardanjani, Jafar Moghaddasi*‎, Hossein Rafiei‎, Reza Masoudi, Mostafa Mohammadi, Hedayatollah‏ Lalegani, Mahmoud Esmaeili‏ ‏Vardanjani‎ Pages 103-113
    Background
    Provided services for patients in pre-hospital emergency setting and their satisfaction from this services showed quality of pre-hospital emergency services. The main aim of present study was to examine level of patient's satisfaction from pre-hospital Emergency Medical Services (EMS) in ShahreKord city in 2012.
    Methods
    In this descriptive study 450 patients that transported to the hospitals by EMS were selected with the using simple random sampling. Data were collected by using of satisfaction questionnaire. Data were analyzed in SPSS 15 software, with using descriptive statistical tests, independent t test, one way ANOVA and Pearson correlation test.
    Results
    Satisfaction levels in all domains were higher than 50%, and in total were 71.1 percent. Results showed that patients satisfaction from EMS services in men, patients with low educational level, married, patients with a history of emergency services and urgent problem, were significantly higher than the others patients. Maximum and minimum level of satisfaction was related to efficiency of emergency domain with78.5% and functional domain with 58.7% respectively.
    Conclusions
    Results of present study showed that level of patient’s satisfaction in various areas was in good level and for increase the patients’ satisfaction, EMS technicians should pay more time with their patients.
    Keywords: Patients satisfaction, Pre hospital, Emergency medical service
  • Shokooh Sadeghi, Bijan Sabour, Yasser Azizi*, Mohammad Rasool Tohidnia, Shahriar Moeenian Kermanshahi, Jamal Hoseini Pages 114-121
    Background
    Job satisfaction, as the main attitude, refers to employees’ judgment toward their job and organization. This research strives to determine the level of job satisfaction among Anesthesia and Operating room staffs of Kermanshah University of Medical Science.
    Methods
    This is a descriptive – analytical research. All staffs (n=309) working in Anesthesia and Operating room of Kermanshah University of Medical Science constitute the population of this study. Data are collected and analyzed using a self-made questionnaire and SPSS software (Version 16).
    Results
    the level of job satisfaction at different health and education centers were 52.4%. Job satisfaction had no significant relationship with any of the variables. The level of job satisfaction among anesthetics was more than operating room staffs.
    Conclusions
    Results obtained in this study indicate that employee were in average level of job satisfaction. Thus, authorities are recommended to increase job satisfaction by reducing the causes leading to employee dissatisfaction.
    Keywords: Job Satisfaction, Anesthesia Employee, Operating room Employee
  • Yahya Safari*, Nasrin Yosefpoor, Roshan Amiri Pages 122-129
    Background
    The aim of this study was to determine relationship between alexithymia and interpersonal problems in Kermanshah University of medical sciences.
    Methods
    The design of research was descriptive-analytic correlation. The statistical population was the entire male and female students of Kermanshah University of medical sciences include 3470 persons. Use of Morgan table, 400 people was selected as statistical sample by stratified random sampling.. All participants were asked to complete Farsi version of the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20), and Inventory of interpersonal Problems (IIP-60). The data were analyzed by the use of descriptive statistics and Pearson–correlation coefficient and independent t. test.
    Results
    Analysis of the data revealed a significant positive correlation between alexithymia with interpersonal problems(r=0.14, P=0.004). Also, Finding showed that there was positive significant correlation between alexithymia and assertiveness(r=0.19, P=0.001), sincerity (P=0.001, r=0.20), responsibility(r=0.25, P=0.001), controlling (P=0.02, r=0.11). But other components (openness and compliancy), were not significant. There is a significant difference in alexithymia between men (40.36) and women (37.35), but this difference was not significant for interpersonal problems.
    Conclusion
    Based on finding of present study, alexithymia was correlated positively with interpersonal problems, so presenting educational planning can regulate emotion and prevent student's interpersonal problems.
    Keywords: Alexithymia, university of medical sciences, interpersonal problems
  • Assessment of hospitalized patients fall out of bed in hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences
    Zeinab Amirian, Rostam Jalali‎ * Pages 130-134
    Fall out of bed is a common problem in the hospitalized patients. This descriptive study carried out for evaluation the rate of patient falls out of bed in hospitalized patients in hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences. A total of 28 falls including 17 man and 171 women. Most falls had been occurred in the night shift when the nurse or doctor was absent. Most falls were resulted to injuries consisted of 10 abrasions ,6 hematoma and 5 fractures. Survey of falls can be applied in organization of the environment and human factors and making a safe media for hospitalized patients.
    Keywords: Fall, hospital, patients’ safety