فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بنیامین علی محمدی، حسن اژدری زرمهری، مرضیه دولتشاهی صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    درد عامل هشدار دهنده ای است که در صورت وجود خطر به صورت حاد و یا مزمن بروز می نماید. کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سال های اخیر به دلیل عوارض جانبی اندک و تنوع ترکیبات موثره افزایش یافته است. در این مطالعه نقش عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه داری بر روی درد ناشی از آزمون صفحه داغ بررسی شد.
    روش ها
    در این مطالعه 40 موش سوری نر با وزن تقریبی 30-25 گرم به طور تصادفی به 5 گروه 8 تایی مشتمل بر یک گروه کنترل دریافت کننده نرمال سالین و 4 گروه درمان دریافت کننده عصاره با دوزهای 150، 300، 600، 900 میلی گرم/کیلوگرم تخصیص داده شدند. پس از گذشت 30 دقیقه از تجویز داخل صفاقی دوزهای مختلف عصاره در گروه های درمان و نرمال سالین به عنوان حلال در گروه کنترل، موش ها بلافاصله به قفس مخصوص منتقل شدند و در زمان های 15، 30، 60، 90، 120، 180 دقیقه، آزمون صفحه داغ انجام شد.
    نتایج
    عصاره تشنه داری سبب اثر بی دردی ضعیفی در آزمون صفحه داغ به عنوان مدل ارزیابی درد حاد شد و با افزایش زمان در آزمون صفحه ی داغ، مدت واکنش رفتار دردی موش سوری به گرما اثر وابسته به دوز در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد. تزریق عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه داری در دوزهای 600 و 900 میلی گرم/کیلوگرم در مقایسه با گروه کنترل بیشترین کاهش درد را در 60 و 90 دقیقه پس از تزریق عصاره نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه داری دارای خواص ضد دردی است و می تواند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی ضد دردی باشد. پیشنهاد می شود از تست های دیگر درد و التهاب و فراکسیون های مختلف عصاره استفاده گردد.
    کلیدواژگان: گیاه تشنه داری، آزمون صفحه داغ، کاهش درد، موش سوری
  • الهام آزموده، سعیده براتی فر، هانیه بهنام، مریم آرادمهر صفحات 8-15
    زمینه و هدف
    کاهش میزان باروری کشور در طی چند دهه گذشته نگرانی عمده برنامه ریزان و سیاست گذاران جمعیتی است. از این رو فهم عوامل موثر بر رفتار باروری ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط ترجیح جنسی، فاصله موالید و ترکیب فرزندان بر رفتار باروری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تربت حیدریه انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 241 نفر از زنان سنین باروری شهرستان تربت حیدریه در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها فرم اطلاعات دموگرافیک و مشخصات باروری بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج ارتباط معنی داری بین قصد باروری با تعداد و ترکیب جنسی فرزندان قبلی و ترکیب جنسی ایده آل برای فرزندان وجود داشت (0.05>p)؛ بدین نحو که قصد باروری در افراد با تعداد فرزند بیشتر، وجود هر دو جنس در ترکیب فرزندان و افراد با ترکیب ایده آل جنسی یک یا دو پسر به ترتیب 0.25، 0.13 و 0.15 برابر کاهش یافت (p<0.05). تفاوت معنی داری در میانگین فاصله بین ازدواج تا زایمان اول و میانگین فاصله بین فرزند اول و دوم بر حسب تعداد فرزندان وجود داشت (0.05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط فاصله زمانی ازدواج تا تولد اولین فرزند، فاصله طولانی بین موالید و ترکیب متفاوت فرزندان با کاهش باروری و نداشتن تمایل برای فرزندآوری، می توان با انجام مداخلات و سیاست گذاری در راستای افزایش جمعیت اقدام نمود.
    کلیدواژگان: ترجیح جنسی، ترکیب جنسی، فاصله موالید، قصد باروری، میزان باروری
  • عباس حیدری، وجیهه بی نیاز صفحات 16-22
    زمینه و هدف
    یکی از راه های مهم ارتقاء علمی کنگره ها، ارزیابی چکیده مقالات و اخذ بازخورد از آن هاست. تحقیق حاضر قصد دارد چکیده مقالات کنگره های پرستاری و مامایی برگزار شده طی سال های 93-1389را از زوایای مختلف مورد ارزیابی قرار دهد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، چکیده مقالات ارائه شده در کنگره های پرستاری- مامایی طی سال های 93-1389 با استفاده از ابزار استاندارد ارزیابی ساختاری چکیده مقالات برای مطالعات کارآزمایی بالینی، موردی و مروری و همچنین چک لیست مقیاس خوانی انطباق چکیده مقالات با محورهای اعلام شده برای هر کنگره بررسی شد.
    نتایج
    از مجموع 812 چکیده مقاله ورودی به مطالعه، 87 درصد کارآزمایی بالینی و مابقی موردی و مروری بودند. 98 درصد از چکیده مقالات کنگره های دو سال اخیر با دستورالعمل های تعیین شده مطابقت داشتند. در 79 درصد از چکیده مقالات مطالعات موردی، عدم اشاره به زمان مطالعه و در 82 درصد کارآزمایی های بالینی، عدم اشاره به تعداد نمونه های از دست رفته دیده شد. پیشنهادات و محدودیت های مطالعه در 98 درصد کل چکیده مقالات قید نشده بود.
    نتیجه گیری
    گرچه ساختار چکیده مقالات کنگره های پرستاری و مامایی در سال های اخیر به ساختار استاندارد نزدیک شده است، اما همچنان اشکالات زیادی در زمینه نگارش علمی چکیده ها وجود دارد و این نیازمند توجه بیشتر مسئولین کنگره های پرستاری- مامایی به ساختار استاندارد و بین المللی نگارش چکیده مقالات علمی است.
    کلیدواژگان: چکیده، خلاصه مقاله، کنگره پرستاری و مامایی، ارزیابی نقادانه
  • سعید واقعی، اعظم سالارحاجی صفحات 23-30
    زمینه و هدف
    امروزه متداول ترین فشار روانی – اجتماعی که خانواده های بیماران مبتلا به اختلالات روانی به ویژه بیماران مبتلا به اسکیزوفرن، با آن مواجه هستند؛ مسئله استیگما می باشد. در ایران، علی رغم تاثیرات فرهنگی و اجتماعی بر استیگما، کمتر به این مسئله پرداخته شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح استیگما در مراقبین خانوادگی خانواده بیماران مبتلا به اسکیزوفرن بستری در بیمارستان روانپزشکی ابن سینا- مشهد انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 300 نفر از مراقبین خانوادگی خانواده بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روان پزشکی ابن سینای در مشهد 1394-1393 به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تعدیل شده استیگمای احساسی بیمار روانی بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11.5 و آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج
    70.4 درصد از مراقبین خانوادگی خانم و با میانگین سنی 14.8 ± 48.4 سال بودند. میانگین نمره کل استیگما در خانواده بیماران مبتلا به اسکیزوفرن 9.2 ± 6.42 (از 68 نمره) بود که بیشترین میانگین مربوط به بعد کنارگیری از اجتماع (3.3 ± 12.4) و کمترین میانگین مربوط به بعد تنهایی (3.0 ± 9.8) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح نسبتا بالای استیگما در مراقبین خانوادگی بیماران مورد مطالعه، توجه به آن ضروری بوده و پیشنهاد می شود آموزش جامعه در سطوح مختلف در زمینه برخورد مناسب با این بیماران و خانواده های آنان از طریق رسانه ها و مراکز بهداشتی درمانی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استیگما، خانواده، اسکیزوفرن، مراقبین خانوادگی
  • آزاده کامل قالی باف، زهرا مظلوم خراسانی، کبری اطمینانی صفحات 31-37
    زمینه و هدف
    دیابت دوران بارداری می تواند پیامدهای مضری بر سلامت کودکان به همراه داشته باشد. از آنجا که شروع دیابت دوران بارداری همزمان با دوره ی تکامل مغزی جنین است، لذا پیش بینی قابلیت های شناختی کودک پیش از تولد از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه پیش بینی رشد تکاملی کودکان مادران مبتلا به دیابت دوران بارداری است.
    روش ها
    در این مطالعه داده های مورد نیاز با مراجعه به پرونده های مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد طی سال های 1390 تا 1392 جمع آوری گردید. داده ها توسط فرم معاینات دوره ای کودک گرد آوری و سپس با استفاده از الگوریتم های یادگیری مبتنی بر حافظه و درخت تصمیم و متغیر های دموگرافیکی مادر سطح مهارت های شناختی کودک مورد پیش بینی قرار گرفت.
    نتایج
    صحت پیش بینی وضعیت مهارت شناختی کودکان برای سه مجموعه داده ی مادران سالم (92 مورد)، مادران با دیابت بارداری (83 مورد)، و کل داده های حاصل از ترکیب این دو (175 مورد)، به صورت جداگانه توسط الگوریتم های یادگیری درخت تصمیم و مبتنی بر حافظه، و با سه معیار دقت، بازخوانی و معیار F مورد ارزیابی قرار گرفت. الگوریتم یادگیری مبتنی بر حافظه در همه موارد نتایج بهتری نسبت به درخت تصمیم نشان داد.
    نتیجه گیری
    اختلال یا تاخیر در رشد توانمندی های هوشی-شناختی کودک، موجب تحمیل هزینه های زیادی به سیستم بهداشتی درمانی جامعه در آینده می شود. لذا با پیش بینی سطح مهارت های شناختی کودک پیش از تولد می توان تمهیدات پیش گیرانه موثری برای اجتناب از مشکلات احتمالی آینده اندیشید.
    کلیدواژگان: دیابت دوران بارداری، مهارتهای شناختی، پایش تکامل کودکان، درخت تصمیم، یادگیری مبتنی بر حافظه
  • محمد نصیری، مجید محمودعلیلو، حسین کارسازی، میعاد عصفوری صفحات 38-47
    زمینه و هدف
    سایبرکندوریا شکلی از اضطراب است که به وسیله ی جستجوی بیش از حد اطلاعات سلامتی به صورت اینترنتی مشخص می شود. هدف این مطالعه ارزیابی ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس شدت سایبرکندوریا است که به منظور اندازه گیری اضطراب افراد در مورد وضعیت سلامت خود، ناشی از جستجوی بیش از حد اطلاعات سلامت به صورت اینترنتی طراحی شده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 228 نفر (154 نفر پسر و 74 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاه های شهر تبریز (سراسری تبریز، پیام نور) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه شدت سایبرکندوریا پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و Mplus نسخه 6.12 استفاده شد.
    نتایج
    میانگین سنی شرکت کنندگان 2.10±24.17 سال بود. بر اساس یافته ها با آن که تحلیل عاملی اکتشافی یک ساختار پنج عاملی را شناسایی کرد ، اما بررسی های بیشتر نشان داد که ساختار چهار عاملی برای جمعیت ایرانی احتمالا مناسب تر است. چهار عامل کشف شده با عناوین اجبار، افراط، اطمینان جویی مجدد و پریشانی نام گذاری شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که ساختار چهار عاملی برازش مناسبی با داده ها دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که نسخه فارسی مقیاس شدت سایبرکندوریا، احتمالا ابزاری مناسب برای اندازه گیری شدت اضطراب سلامتی ناشی از جستجوی مکرر اطلاعات پزشکی به صورت اینترنتی است، گرچه انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سایبرکندوریا، ویژگی های روان سنجی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، اینترنت
  • منیره رستگار، حمیدرضا زنده طلب، مریم یاوری، سید رضا مظلوم صفحات 48-55
    زمینه و هدف
    سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت عامل ارزشمندی برای ارتقاء کیفیت زندگی است. در نظام مراقبت، رابطین سلامت نقش غیر قابل انکاری در گسترش رفتارهای بهداشتی در سطح جامعه دارند، لذا توجه به وضعیت سلامت آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت در رابطین سلامت انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی بر روی 191 رابط سلامت مرکز بهداشتی شماره 3 شهر مشهد که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، با روش نمونه گیری آسان در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک و سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بودند. روایی پرسشنامه سبک زندگی به شیوه روایی محتوا و پایایی آن نیز به روش آلفای کرونباخ (0.87=α) تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج
    میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 8.5±39.8 و میانگین نمره سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت آنها 13.6±129.9 بود. بین سبک زندگی و برخی مشخصات دموگرافیک مشارکت کنندگان نظیر بعد خانوار، متوسط درآمد ماهیانه و سطح تحصیلات آنها رابطه معنی داری مشاهده شد (0.001P<).
    نتیجه گیری
    سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت رابطین در سطح متوسط رو به پایین می باشد. بنابراین، با توجه به نقش محوری این افراد در گسترش رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در سطح جامعه، اجرای مداخلات آموزشی به منظور ارتقاء سبک زندگی رابطین سلامت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، رابطین سلامت
  • محمود بخشی، حسین رنجبر، عباس حیدری صفحات 56-62
    زمینه و هدف
    تحقیقات کمی و کیفی با رویکردهای متفاوتی انجام می شوند و هریک زیربنای فلسفی خاص خود را دارند. با توجه به ظهور نسبتا جدید فلسفه رئالیسم انتقادی، در این مطالعه رئالیسم انتقادی به عنوان یک دیدگاه فلسفی در تحقیقات نظام سلامت و پرستاری مورد بحث قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه پایگاه های اطلاعاتی Pub Med،Wiley ، Science Direct، Ovid و Google Scholar بدون محدودیت زمانی با کلید واژه های رئالیسم، رئالیسم انتقادی، دیدگاه فلسفی، سلامت و پرستاری مورد جستجو قرار گرفته است.
    نتایج
    رئالیسم انتقادی به عنوان یک جهت گیری فلسفی و همچنین به عنوان یک متدولوژی تحقیق، راهنمای انجام تحقیقات معتبر در جهت ارتقاء سیستم سلامت است و به درک بهتر فاکتورهای فردی، اجتماعی-زمینه ای و سازمانی و ارتباط متقابل بین آنها کمک می کند. در مرور متون به رئالیسم انتقادی به عنوان یک دیدگاه فلسفی متعادل؛ نوع نگاه آن به رئالیسم و ایده آلیسم؛ اصول رئالیسم انتقادی؛ رویکرد آن به متدولوژی تحقیق و نقش رئالیسم انتقادی در نظام سلامت و پرستاری پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    برای دستیابی به ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری فلسفه رئالیسم انتقادی می تواند راهنمای مناسبی برای تحقیقات پرستاری در جهت کشف و درک فعالیت ها و تعاملات پرستاران و ارتباط آن با ساختارهای سیستم سلامت و نیز تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر باشد تا بر اساس آنها تدابیر اصلاحی برنامه ریزی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: رئالیسم، رئالیسم انتقادی، دیدگاه فلسفی، پرستاری
|
  • Benyamin Alimohammadi, Hassan Azhdari Zarmehri, Marzieh Dolatshahi Pages 1-7
    Background And Aim
    Pain is a warning factor that appears either acute or chronic in possible dangers. The usage of herbal plants instead of synthetic drugs has been increased in recent years due to slight complications and variety of effective components. The aim of this study is to investigate the effect of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata Boiss. on the pain induced by hot plate test.
    Methods
    In this study, 40 male mice (approximate weight of 25-30 g) were randomly selected and divided into five groups of 8 included a control group (receiving normal saline) and 4 treatment groups (receiving the extract doses of 150, 300, 600, 900 mg/kg). After 30 minutes of Intraperitoneal injection of different doses of extract in treatment groups and normal saline as solvent in control group, mice were immediately transferred to a special cage and the hot plate test was performed at 15, 30, 60, 90, 120, 180 minutes.
    Results
    Hydroalcoholic extract of Scrophularia striata Boiss. Cause short-time analgesia in hot plate test as acute pain evaluation model in mice. As time elapsed, compared to the control group, no significant difference in the analgesic effect was observed.
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of Scrophularia striata Boiss has a strong and appropriate antinociceptive effect and can be a good alternative to analgesic drugs. It is recommended to use other pain and inflammation tests and different fractions of extract.
    Keywords: Scrophularia striata Boiss., Hot plate test, Pain relief, Mice
  • Elham Azmoude, Saeede Barati, Far, Haniye Behnam, Maryam Aradmehr Pages 8-15
    Background and Aim
    In past few decades, the reduction of fertility rate in the country is a major concern for planners and population politicians. Therefore, the factors affecting fertility behavior should be understood. This study aimed to determine the relationship between gender preferences, birth interval and sex composition on fertility behavior of females referring to health care centers in Torbat Heydariyeh.
    Methods
    This is a descriptive/cross-sectional study conducted on 241 women in childbearing age in Torbat Heydariyeh in 2015. Data collection tools were Demographic information and fertility history Forms. Data were analyzed using SPSS 16; descriptive and analytical statistics.
    Results
    Based on the results, there was significant association between fertility intention and number and sex composition of previous children and ideal sex composition of children (p
    Conclusion
    According to the relation of the time interval of marriage and birth time of the first child, long interval between two births and different composition of children with fertility reduction and also lack of interest in childbearing, interventions and policies should be implemented to the direction of population growth.
    Keywords: Gender preference, sex composition, birth interval, fertility intention, fertility rate
  • Abas Heidari, Vajihe Biniaaz Pages 16-22
    Background and Aim
    One of the most important ways of scientific promotion of congresses is to evaluate abstract of articles and getting feedback from them. This study aimed to evaluate abstract of articles presented in the nursing and midwifery congresses during 2010-2015 from different aspects.
    Methods
    This is a descriptive/cross-sectional study which conducted on all abstracts presented in Nursing and Midwifery Congresses during 2010-2015. Data were studied through two tools including a standard tool of structural evaluation of abstracts for clinical trials, case study and review studies and also a checklist for conformity of abstracts with announced axis of each congress.
    Results
    Among 812 abstracts examined in the study, 87% of them were clinical trials and the rest were case study and review articles. 98% of the abstracts of congresses held in the last two years were consistent with the guidelines. In 79 percent of the case study abstracts, the time of the study was unclear and in 82% of clinical trials, the number of missing samples was not mentioned. Limitations of the study and suggestions for further researches were not mentioned in 98% of the abstracts.
    Conclusion
    The findings of this study showed that although structure of abstracts in Nursing and Midwifery congresses in recent years is closed to the standard structure, there is still lot of problems regarding the scientific writing of abstracts which required further attention of authorities of Nursing and Midwifery Congresses to the standard and international structure of scientific writing of abstracts.
    Keywords: Abstract, Summary, Nursing, Midwifery Congress, Critical appraisal
  • Saeed Vaghee, Azam Salarhaji Pages 23-30
    Background and Aim
    Stigma is one of the most chal­lenging psychosocial burdens among family caregivers of patients with mental disorders; especially schizophrenia. In Iran, despite the cultural and social impacts, this issue has been less studied. Therefore, this study was conducted to determine the stigma level in the family caregivers of patients with schizophrenia hospitalized in Ibn-Sina Psychiatric Hospital of Mashhad.
    Method
    This descriptive/cross-sectional study was performed on 300 family caregivers of patients with schizophrenia hospitalized in Ibn-Sina psychiatric hospital in Mashhad (2014-2015) through convenient sampling. The data collection tool was a modified version of Internalized Stigma of Mental Illness scale. Data were analyzed using SPSS version 11.5 and descriptive statistics.
    Results
    In total, 70.4 percent of family caregivers were female with mean age of 48.4 ± 14.8 years. The mean score of total stigma was 42.6 ± 9.2 (of 68 points) in family’s caregivers of patients with schizophrenia. The highest average was related to social withdrawal subscale (12.4± 3.3) and the lowest average was related to alienation subscale (9.8 ± 3.0).
    Conclusion
    Due to the relatively high level of stigma in family's caregivers of the present study, it is necessary to pay more attention to this issue. In addition, it is recommended to make society aware of how to behave appropriately with these patients and their families through media and health care centers.
    Keywords: stigma, family, schizophrenia, family's caregivers
  • Azadeh Kamel Ghalibaf, Zahra Mazloum Khorasani, Kobra Etminani Pages 31-37
    Background and Aim
    Gestational diabetes could have harmful consequences on Children’s health. Since the initiation of gestational diabetes is simultaneous with brain evolution, this study is designed to predict evolutionary growth in children of mothers with gestational diabetes.
    Methods
    In this study, the required data were obtained through investigating the profiles of pregnant women referring to Mashhad’s health centers during 2011 to 2013. The data collection tool was child’s periodical examination form. The data were predicted using memory based learning algorithms, decision tree, and demographic features of mother
    Results
    The accuracy of prediction of children's cognitive ability status for three groups of healthy mothers (92), mothers suffering from gestational diabetes (83), and both groups (175) were separately evaluated through decision tree learning algorithms based on memory with three precision, ­recall and F-measure criteria. Memory based learning algorithm showed better results than decision tree in all cases.
    Conclusion
    Since growth delay in the cognitive-intellectual ability of child imposes high costs to health care system in the future, preventive measures should be adopted by prediction of the level of child's cognitive skill in prenatal stage to avoid probable problems.
    Keywords: gestational diabetes, cognitive skills, children evolutionary monitoring, decision tree, memory based learning
  • Mohammad Nasiri, Majid Mahmood Alilou, Hossein Karsazi, Miad Osfouri Pages 38-47
    Background and Aim
    Cyberchondria is a form of anxiety characterized by excessive health- related internet search. The aim of this study was to evaluate the factorial structure of the Persian version of the Cyberchondria severity scale, designed to measure individual's anxiety about their own health status caused by excessive health- related internet search.
    Methods
    This is a descriptive /analytical study conducted on 228 students (154 males and 74 females) of Tabriz universities (Tabriz University, Payame Noor) through convenience sampling. Subjects completed the Cyberchondria severity scale questionnaire. Data were analyzed through exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis using SPSS 22 and Mplus 6.12 softwares.
    Results
    Although exploratory factor analysis identified a five-factor structure, further investigations showed that the four-factor structure is probably more suitable for Iranian population. The four discovered factors were named as: Compulsion, Excessiveness, Reassurance and Distress. In addition, the results of confirmatory factor analysis showed that the four-factor structure well fitted the data.
    Conclusion
    Findings suggest that the Persian version of the Cyberchondria severity scale is an appropriate tool to measure the severity of health anxiety caused by excessive health-related internet search. However, further research should be carried out in this field.
    Keywords: Cyberchondria, psychometric properties, scale, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, anxiety, internet, Patient Acceptance of Health Care
  • Monire Rastegar, Hamidreza Zendehtalab, Mehri Yavari, Seyedraza Mazlom Pages 48-55
    Background and Aim
    Health-promotion lifestyle is a valuable agent to promote life quality. In health system, health volunteers play an undeniable role in the development of health behaviors in society; therefore, pay attention to health status is very important. This study was conducted to investigate the health-promotion lifestyle among health volunteers.
    Methods
    This is a descriptive/analytical study carried out on 191 health volunteers of health care center No.3 in Mashhad based on inclusion criteria through convenience sampling in 2015. Data collection tools include two demographic information and health-promotion lifestyle questionnaires. The validity of tools and reliability of life style questionnaire were confirmed through content validity and Cronbach's alpha (α= 0.87) methods, respectively. Data were analyzed using SPSS version 16 and descriptive and analytical statistics.
    Results
    The age mean of subjects was 39.8±8.5. The mean score of health-promoting lifestyle of health volunteers was 129.9±13.6. Moreover, there was a significant relationship between lifestyle and family size, monthly income and level of education in volunteers (p
    Conclusion
    Health-promoting lifestyle of health volunteers is in moderate to low level. Therefore, regarding their crucial role in the development of health-promoting behaviors in society, it is recommended to implement educational interventions to promote health volunteers lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Health, promoting lifestyle, Health volunteers
  • Mahmoud Bakhshi, Hossein Ranjbar, Abbas Heydari Pages 56-62
    Background And Aim
    Qualitative and quantitative researches are conducted through different approaches. Each of them has their own specific philosophical basis. Due to the advent of the critical realism philosophy, this study aimed to discuss the critical realism as a philosophical perspective in nursing and health system researches.
    Materials And Methods
    In this study, the data were collected through Pubmed¡ Wiley, Science Direct¡ Ovid and Google Scholar databases using realism, critical realism, philosophical perspective, health and nursing as keywords.
    Results
    Critical realism as a philosophical orientation and as a research methodology leads to conduct valid researches to improve health system. In addition, it leads to a better understanding of personal, social-background and organizational factors and the interactions among them. Different subjects were considered in reviewing literatures including critical realism as a moderate philosophical perspective, its perspective to the realism and idealism, critical realism principals, its approach toward research methodology and the role of critical realism in nursing and health system.
    Conclusion
    To promote the quality of nursing cares, critical realism can be a suitable guide for nursing researches to a better understanding of activities and interactions of nurses and its relationship with health system structures and its mutual effect. According to these results, corrective measures should be planned and implemented.
    Keywords: realism, critical realism, philosophical perspective, nursing