فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پژوهش های زعفران
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه رحیمی داغی، سهراب محمودی، محمدرضا بخشی، محمدحسن سیاری صفحات 1-17
    به منظور بررسی اثر سن مزارع زعفران و نوع منطقه بر عملکرد و خصوصیات خاک مزارع زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تکرار در شهرستان بیرجند در سال زراعی 91-1390 انجام و از تجزیه واریانس یکطرفه و تجزیه رگرسیون جهت تحلیل آماری نتایج استفاده شد. فاکتورهای مورد بررسی سن مزارع با سطوح دو، چهار و شش ساله و نوع منطقه در سه منطقه شمس آباد، بهدان و مهمویی بود. خصوصیات خاک نظیر ماده آلی، هدایت الکتریکی، اسیدیته خاک، فسفر و پتاسیم قابل جذب، درصد آهک و نیتروژن کل خاک اندازه گیری شد و اثرپذیری آنها از فاکتورهای آزمایش و اثر آنها بر عملکرد زعفران در هر منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر سن بر خصوصیات خاک (به جز درصد آهک و پتاسیم قابل جذب) و عملکرد کلاله زعفران از نظر آماری معنی دار بود. همچنین عملکرد کلاله و خصوصیات خاک به طور معنی داری تحت تاثیر منطقه قرار گرفتند. اثر متقابل منطقه و سن مزرعه بر اسیدیته خاک، پتاسیم قابل جذب و عملکرد کلاله زعفران از نظر آماری معنی دار نبود. ارتباط معنی داری بین سن مزرعه و عملکرد کلاله زعفران در تمام مناطق مورد مطالعه مشاهده شد؛ به طوری که با افزایش سن مزرعه تا چهارسال عملکرد کلاله زعفران در مناطق مهمویی، بهدان و شمس آباد به ترتیب به میزان 300، 246 و 233 درصد افزایش و پس از آن به ترتیب به میزان 50، 54 و 48 درصد کاهش یافت. نتایج کلی تحقیق، حاکی از تفاوت خصوصیات شیمیایی خاک در مناطق مورد مطالعه بود که همراه با سن مزرعه، عملکرد کلاله زعفران را تحت تاثیر معنی دار قرار می دهد.
  • فاطمه پورصالحی، عباس خاشعی سیوکی، زهرا بیدختی صفحات 18-30
    کشاورزی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه به خصوص ایران جایگاه ویژه ای دارد. برای داشتن منابعی پایدار در کشاورزی انتخاب یک الگوی کشت مناسب که در آن علاوه بر شرط حداکثر نمودن درآمد برای کشاورز، به استفاده صحیح و اصولی از منابع نیز توجه شود، ضروری است. زعفران جزء محصولات صادراتی با ارزش ایران است که در مناطق خشک و نیمه خشک جنوب خراسان و برخی نقاط کشور کشت می شود. ارزش اقتصادی فراوان زعفران در بازارهای جهانی و اشتغال و درآمد مناسبی که پرورش این گیاه به دنبال دارد، بازده اقتصادی قابل توجهی برای این محصول ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف توسعه کشت زعفران با تاکید بر ارزش آب مجازی در شهرستان بیرجند صورت گرفته است. به همین منظور ابتدا مقدار آب مجازی و ارزش آن با استفاده از اطلاعاتی نظیر نیاز آبی، عملکرد و قیمت محصول در دو حالت صادرات و واردات برای هشت محصول پنبه، عناب، زعفران، گندم، گوجه فرنگی، خربزه، پیاز و یونجه، محاسبه و سپس با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی LINGO سطح زیر کشت بهینه ی هر محصول تخمین زده شد. همچنین در این مطالعه دو سناریو تعریف گردید که در سناریوی اول سطح زیر کشت محصولات به 5/1 برابر سطح موجود محدود گردید و در سناریوی دوم این محدودیت برداشته شد. نتایج به دست آمده از ارزش آب مجازی و دو سناریو نشان داد که گیاه زعفران در منطقه بیرجند که نسبت به هفت محصول دیگر درآمد بالایی معادل 26/4676 میلیون ریال ایجاد می کند، در اولویت کشت قرار گرفته و سطح زیر کشت آن در سناریوی اول و دوم به ترتیب برابر با 2010 و 65/12188 هکتار به دست آمده است، در مقایسه با سطح زیر کشت موجود (1340 هکتار) افزایش قابل توجهی داشته است.
    کلیدواژگان: خشک و نیمه خشک، LINGO، سناریو، صادرات و واردات، منابع پایدار
  • حمیدرضا فلاحی، سعید علمی، محمدعلی بهدانی، مهسا اقحوانی شجری صفحات 31-50
    مطالعه دانش بومی زراعت زعفران و مقایسه آن با دانش رسمی منجر به ارائه رهیافت های جدیدی در جهت کاهش خلاء عملکرد این محصول می شود. از این رو، در این پژوهش از طریق تهیه پرسشنامه و انجام مصاحبه حضوری با زعفران کاران به ارزیابی دانش بومی مرتبط با زراعت زعفران در شهرستان سرایان و مقایسه آن با نتایج تحقیقات علمی انجام شده، پرداخته شد. نتایج نشان داد که در این شهرستان کاشت زعفران عمدتا از نیمه شهریور تا اواسط مهرماه صورت می گیرد که با توجه به نتایج مطالعات علمی بهتر است در خرداد ماه صورت پذیرد. بیشتر کشاورزان کاشت زعفران در خاک دارای بافت متوسط (84 درصد کشاورزان)، استفاده از بنه های بالای هشت گرم (56 درصد)، تراکم کاشت 95 تا 110 بوته در متر مربع (86 درصد)، عمق کاشت 20 سانتی متر (70 درصد) و آرایش کاشت 20×20 سانتی متر (70 درصد) را برای زراعت این گیاه مناسب دانستند که در خصوص اکثر شاخص های مورد بررسی ارتباط خوبی بین دانش بومی و دانش رسمی مشاهده می شود، هر چند که لازم است در خصوص اندازه بنه، تراکم و روش کاشت و ارتباط آنها با تعداد سال های بهره برداری از مزرعه دقت بیشتری صورت گیرد. بیشتر کشاورزان استفاده از کود دامی (42 درصد) یا تلفیق کود دامی و شیمیایی (56 درصد)، انجام پنج نوبت آبیاری در طی فصل رشد گیاه (45 درصد)، سله شکنی پس از اولین آبیاری پاییزه و کنترل علف های هرز را در زراعت زعفران توصیه نمودند. در این خصوص، نیز لازم است با کاهش اتکاء به کودهای شیمیایی و تامین مناسب تر نیاز آبی گیاه به خصوص در سال های کم باران به افزایش کمیت و کیفیت زعفران تولیدی کمک نمود. اکثر افراد مورد مصاحبه آبیاری تابستانه، بارندگی کم در فصل زمستان و نیز وقوع تابستان های گرم را برای گلدهی زعفران نامناسب دانستند. به طور کلی، بین روش های سنتی و نتایج پژوهش های علمی مرتبط با زراعت زعفران در پاره-ای از موارد تضادهایی مشاهده گردید که لازم است از طریق روش های ترویجی و نیز انجام مطالعات تحقیقاتی بیشتر در جهت رفع نواقص به منظور کاهش خلاء عملکرد زعفران تلاش شود.
    کلیدواژگان: آبیاری تابستانه، بنه، خلاء عملکرد، کلاله
  • عبدالرضا احمدی، جمشید نظری عالم صفحات 51-63
    به منظور ارزیابی تاثیر کودهای شیمیایی و بیولوژیکی بر عملکرد گل زعفران، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شهرستان سلسله از توابع استان لرستان در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. دو تراکم (4 و 5 تن بنه در هکتار) و 4 تیمار کودی شامل شاهد (بدون مصرف کود)، کود بیولوژیک نیتروکسین، کود کامل (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و تیمار تلفیقی کود بیولوژیک نیتروکسین+کود کامل به عنوان تیمار مدنظر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تراکم بوته اثر معنی داری (05/0p≤) بر تعداد گل، وزن خشک گل و کلاله زعفران داشت. افزایش تراکم بوته از 4 به 5 تن بنه در هکتار باعث 43/48 درصد افزایش تعداد گل، 5/87 درصد افزایش وزن خشک گل و 06/82 درصد افزایش وزن خشک کلاله در واحد سطح شد؛ به طوری که بیشترین میزان وزن خشک کلاله (بیش از 30 کیلوگرم در هکتار) به تراکم 5 تن بنه در هکتار تعلق داشت. همچنین اثر تیمارهای کودی بر تعداد گل، وزن خشک گل، کلاله و بنه معنی دار (05/0p≤) بود. در بین تیمارهای کودی، اثر تیمار تلفیقی مصرف کود کامل+ نیتروکسین بر تعداد گل، وزن خشک گل، وزن خشک کلاله (با بیش از 3 گرم در مترمربع) در مقایسه با شاهد قابل ملاحظه بود. نتایج اثر متقابل بین کود و تراکم نشان داد که بیشترین وزن خشک گل و کلاله در تراکم 5 تن بنه در هکتار و تیمار کود نیتروکسین+کود کامل به دست آمد. به طور کلی، نتیجه گیری می شود که با کاربرد کودهای زیستی و کامل، عملکرد کمی گیاه زعفران افزایش یافت، همچنین با کاربرد کود نیتروکسین می توان مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داد که حرکتی در راستای کشاورزی پایدار و کاهش آلودگی های زیست محیطی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، نیتروکسین، بنه، وزن خشک کلاله
  • صادق اصغری لفمجانی، مهدی معصومی جشنی، نسیبه حسینی صفحات 64-80
    محصول زعفران به عنوان گران ترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، با درآمدزایی بالا نسبت به سایر محصولات کشاورزی، نقش بسیار مهمی در معیشت خانوارهای روستایی ایفا می کند. لذا هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت تولید زعفران و نقش آن در معیشت خانوارهای روستایی شهرستان بجستان می باشد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام گردید. مطالعات میدانی تحقیق، در دو سطح روستا و خانوار صورت گرفته است که در این راستا، وضعیت تولید و نقش زعفران در معیشت 358 خانوار ساکن در 17 روستای بالای 20 خانوار این شهرستان به عنوان نمونه های انتخابی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص های اقتصادی، اجتماعی و محیطی متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردید و جمع آوری داده ها در روستاها و خانوارهای نمونه بر اساس شاخص های انتخابی و از طریق پرسشنامه انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم-افزارهایExpert choice، SPSS و ArcGIS و مدل AHP استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که درآمدهای حاصل از تولید زعفران در 29 درصد از خانوارهای مورد مطالعه، بیش از سایر درآمدها می باشد. همچنین بررسی چگونگی تغییرات میزان تولید زعفران در خانوارهای مورد مطالعه موید آن است که مقدار تولید در طی 10 سال گذشته در 7/46 درصد از این خانوارها، رو به افزایش و در سایر خانوارهای زعفران کار بدون تغییر یا با کاهش رو به رو بوده است.
    کلیدواژگان: تولید زعفران، معیشت، خانوارهای روستایی، شهرستان بجستان
  • ریحانه عسگرپور، محمد خواجه حسینی، سرور خرم دل صفحات 81-96
    آللوپاتی یکی از روابط متقابل بیوشیمیایی دارای اثرات بازدارندگی و تحریک کنندگی است که اثرات معنی داری در تحقیقات کشاورزی پایدار دارد. به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه سه علف هرز تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexus L.)، ازمک (Cardaria draba L.) و خاکشیر ایرانی (Descurainia Sophia L.) تحت تاثیر غلظت های عصاره آبی بنه و گلبرگ زعفران (L. Crocus sativus)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه گیاهان ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1389 انجام شد. تیمارها شامل عصاره آبی گلبرگ و بنه زعفران در غلظت های 25، 50 و 100 درصد بودند. آب مقطر به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانه زنی نهایی، متوسط زمان جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، جوانه زنی تجمعی، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و وزن تر گیاهچه علف های هرز بودند. نتایج نشان داد که عصاره آبی بنه و گلبرگ زعفران تاثیر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن تر گیاهچه هر سه علف هرز داشتند؛ به طوری که بیشترین اثر بازدارندگی مربوط به غلظت 100 درصد بنه و گلبرگ بود. افزایش غلظت عصاره آبی باعث افزایش متوسط زمان جوانه زنی و کاهش طول ریشه چه هر سه گونه علف هرز شد. اثر بازدارندگی غلظت عصاره آبی اندام های هوایی و زیرزمینی زعفران بر رشد ریشه چه هر سه گونه علف هرز بیشتر از ساقه چه بود. دامنه کاهش طول ساقه چه علف های هرز تحت تاثیر غلظت های عصاره آبی بنه و گلبرگ به ترتیب 3/22-8/11 و 4/39-7/16درصد بود. وزن تر گیاهچه ازمک و خاکشیر ایرانی در عصاره 25 درصد بنه نسبت به شاهد افزایش یافت، ولی سایر تیمارها باعث کاهش وزن تر گیاهچه هر سه گونه علف هرز شد.
    کلیدواژگان: اثر بازدارنده، آللوپاتی، کشاورزی پایدار، متوسط زمان جوانه زنی، گیاهچه
|
  • Pages 1-17
    In order to investigate the effects of farm age and region type on yield and soil chemical properties of saffron fields in Birjand county، an experiment was carry out as by using regrasion analysis and variance analysis factorial layout with 9 replications in birjand during growing season of 2011-2012. The factors were included three farm ages (two، four and six years old) and three region types (Shams abad، Behdan and Mahmuei). Soil characteristics such as organic matter، electrical conductivity (EC)، pH، absorbable P and K، percent of lime and total N were measured at each region and their effects on stigma yield of saffron were evaluated. The results showed that the age of saffron farms had significant effect on chemical properties of soil (except on lime and potassium percentage). The saffron stigma yield and soil properties were affected significantly by regions. A significant relationship was also observed between farm age and saffron stigma yield in all studied regions. Stigma yield of saffron increased (300، 233 and 246 percent for Mahmouei، Shamsabad and Behdan، respectively) when farms age was increased to four years. After this age، saffron yield was decresed up to 50، 48 and 54 percent at the same locations، respectively. The results indicated that soil chemical characteristics were different in studied regions and it along with farm age had significant effect on yield of saffron fields in Birjand county. KeywordsIn order to investigate the effects of farm age and region type on yield and soil chemical properties of saffron fields in Birjand county، an experiment was carry out as by using regrasion analysis and variance analysis factorial layout with 9 replications in birjand during growing season of 2011-2012. The factors were included three farm ages (two، four and six years old) and three region types (Shams abad، Behdan and Mahmuei). Soil characteristics such as organic matter، electrical conductivity (EC)، pH، absorbable P and K، percent of lime and total N were measured at each region and their effects on stigma yield of saffron were evaluated. The results showed that the age of saffron farms had significant effect on chemical properties of soil (except on lime and potassium percentage). The saffron stigma yield and soil properties were affected significantly by regions. A significant relationship was also observed between farm age and saffron stigma yield in all studied regions. Stigma yield of saffron increased (300، 233 and 246 percent for Mahmouei، Shamsabad and Behdan، respectively) when farms age was increased to four years. After this age، saffron yield was decresed up to 50، 48 and 54 percent at the same locations، respectively. The results indicated that soil chemical characteristics were different in studied regions and it along with farm age had significant effect on yield of saffron fields in Birjand county.
  • Fatemeh Pour Salehi, Abbas Khashei Siuki, Zahra Bidokhti Pages 18-30
    Agricultural in economies of developing countries especially Iran has an effective role. For having sustainable sources in agriculture choose a suitable cropping patterns in which besides the maximize income condition for farmers has essential role in appropriate use of resources. Saffron is an Iranian valuable export products that is produced in arid and semi arid areas of south of Khorasan (about 95 percent) and is cultivated in some parts of country. The plenty economic value of saffron in global markets and jobs and appropriate income that grow this crop has followed، substantial economic returns has created for this product. This study with the purposes for development of saffron emphasizing in the value of virtual water was performed in Birjand. For this purpose initially amount of virtual water and its value using information such as water requirement، yield and crop price in two cases exports and imports for eight products cotton، jujube، saffron، wheat، tomatoes، melons، onions، and alfalfa were calculated and then optimal cultivation of each crop was estimated by using linear programming model Lingo. Two scenarios were also defined that in the first scenario، the area under crops was limited to 1. 5 times for the existing level and this limitation was removed in the second scenario. Results of virtual water for two scenarios showed that saffron cultivation in Birjand were created high income equivalent to 4676. 26 million Rials compared to other seven products، priority on cultivation. Under cultivation surface is obtained equivalent to 2010 ha for the first scenario and 12188. 65 ha for the second scenario compared with existing area under cultivation (1340 ha) has significantly increased. KeywordsAgricultural in economies of developing countries especially Iran has an effective role. For having sustainable sources in agriculture choose a suitable cropping patterns in which besides the maximize income condition for farmers has essential role in appropriate use of resources. Saffron is an Iranian valuable export products that is produced in arid and semi arid areas of south of Khorasan (about 95 percent) and is cultivated in some parts of country. The plenty economic value of saffron in global markets and jobs and appropriate income that grow this crop has followed، substantial economic returns has created for this product. This study with the purposes for development of saffron emphasizing in the value of virtual water was performed in Birjand. For this purpose initially amount of virtual water and its value using information such as water requirement، yield and crop price in two cases exports and imports for eight products cotton، jujube، saffron، wheat، tomatoes، melons، onions، and alfalfa were calculated and then optimal cultivation of each crop was estimated by using linear programming model Lingo. Two scenarios were also defined that in the first scenario، the area under crops was limited to 1. 5 times for the existing level and this limitation was removed in the second scenario. Results of virtual water for two scenarios showed that saffron cultivation in Birjand were created high income equivalent to 4676. 26 million Rials compared to other seven products، priority on cultivation. Under cultivation surface is obtained equivalent to 2010 ha for the first scenario and 12188. 65 ha for the second scenario compared with existing area under cultivation (1340 ha) has significantly increased.
  • Pages 31-50
    The linkage between results of research studies and local knowledge of saffron cultivation is a useful method for decreasing saffron gap yield. Therefore، in this research the traditional knowledge of saffron cultivation was studied by interview and completing questionnaires in Sarayan، Iran during year of 2013. Results showed that contrary to the results of scientific research، saffron mostly was planted in 6 September to 6 October (73%) by local farmers. The most farmers have believed that the planting of saffron in a loamy soil (84%)، use of corm with more than 8 g (56%)، planting density of 95-100 corms. m-2 (86%)، planting depth of 20 cm (70%) and planting pattern of 20×20 cm are useful agronomical methods for saffron production. For most of these indices a good relationship was observed between indigenous and scientific knowledge، although more attention should be paid to corm size، planting method and density and its relation with the farm exploitation year’s number. Moreover، the most saffron producer said that the use of manure (42%) or manure + chemical fertilizers (56%)، five irrigations during saffron growth (45%)، crust-breaking after first irrigation (100%) and weeds control (100%) are suitable ways in saffron cultivation. It seems that the more use of manure and increasing irrigation times especially in years with low rainfall are suitable options for yield improvement. Therewith، most interviewed farmers know unsuitable summer irrigation، low rainfall during winter and hot summers for saffron flowering. Overall، some conflicts observed between local and scientific methods of saffron cultivation therefore، use of promotion ways and more scientific researchs considering traditional views are essential.
  • Abdolreza Ahmadi, Jamshid Nazari Alam Pages 51-63
    In order to evaluate the effects of biological and chemical fertilizer application and plant density on yield of saffron، an experiment was conducted in Alashtar county during year of 2013. In this experiment were evaluated two densities (4 and 5 corms t. ha-1) and 4 fertilixers including control، Nitroxin biofertilizer، NPK and Nitroxin biofertilizer+ NPK as split plot based on a randomized complete block design. Results indicated that density had significant effect on number of flower and dried weight of stigma and flower. Increasing in density from 4 to 5 t. ha-1 corms improved number of flowe، dried flower weight، dried stigma weight up to 48، 87 and 82%، respectively. The maximum dry weight of stigma (over 30 kg. ha-1) was observed in 5 ton corms. ha-1. Also، the effect of fertilizer was significant on number of flowers، dry weight of flowers، stigma and corm yield of saffron (p≤0. 05). The highest number of flower، dry weight، dry weight stigma of saffron (more than three g. m-2) were related to Nitroxinbiofertilizer+ NPK. The maximum dry weight of flower and stigma yield was observed in 5 ton corms. ha-1. Overal، application biofertilizer and NPK increased quantitative yield of saffron. Nitroxin inoculation could be reducing consumption of chemical fertilizers، which is a move towards sustainable agriculture and decline environmental pollutions.
    Keywords: Corm, Dry weight of stigma, Environmental pollutions, Nitroxin
  • Sadegh Asghari Lafmejani, Mahdi Masoumi Jeshni, Nasibe Hosseini Pages 64-80
    Nowadays، a big proportion of incomes of non-oil exports are obtained through the agriculture section. Moreover، this section has a comparative advantage over other sections due to its high employment، not requiring high-tech in various stages of production and less need to foreign exchange. Meanwhile، saffron as the most expensive agricultural and medicinal product of the world with high revenue–generation compared to other agricultural products plays a crucial role in the livelihoods of rural households. Therefore، the aim of the present study is to assess the status of saffron production and its role in the livelihoods of rural households of Bajestan Township. This research has employed a descriptive-analytical method and its related field studies have taken place in two levels of village and households and the status of production and the role of saffron in livelihoods of 358 households residing in 17 villages with a population of over 20 households as selected samples are investigated. In order to reach these goals، a wide range of economic، social and environmental indicators matched with the situations in the target villages were identified. Also، gathering of data in the sample villages and households is done based on the selected indices and through questionnaires. To analyze the data، the softwares of expert choice، SPSS، ArcGIS and the AHP model were used. The results show that revenues obtained from saffron production is more than other revenues in 29 percent of the target households. Moreover the results of the study show that the final yield has been increased during the last 10 years among 46. 7% of these households and has been declined or not changed during this period of time among the other households.
    Keywords: Saffron production, Livelihood, rural households, Bajestan Township
  • Rayhaneh Asgarpour, Mohammad Khajeh-Hosseini, Surur Khorramdel Pages 81-96
    Allelopathy is the biochemical interaction of inhibition and promotion that have significant roles in research involving sustainable agriculture. In order to evaluate the allelopathic effects of saffron (Crocus sativus L.) corm and petal aqueous concentrations on germination characteristics and preliminary growth of three weed species including redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.)، whitetop (Cardaria draba L.) and flixweed (Descurainia sophia L.)، an experiment was conducted based on a completely randomized design with four replications at Special Crop Laboratory، College of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad during 2010. Treatments included aqueous concentrations of saffron corm (C) and petal (P) at 25، 50 and 100%. Distilled water was used as control. Studied traits were final germination percentage (FGP)، mean germination time (MGT)، germination rate (GR)، cumulative germination، radicle and plumule lengths، radicle to plumule length ratio and fresh weight of seedling for three weed species. Results showed that the corm and petal extracts had significant effects on FGP، GR، MGT، radicle and plumule lengths and seedling fresh weight of seedling for three weed species. P100 and C100 had the most potent inhibitory effect on FGP. By increasing in concentration enhanced MGT and decreased redicle length for three weed species. Also، inhibitory effect of aqueous extract on radicle growth was more than plumule. C25 had a stimulatory effect on plumule length of three weed species. C100 and P100 were reduced plumule length of weeds with 11. 8-22. 3 and 16. 7-39. 4 percent compared to control، respectively. Seedling fresh weight of whitetop and flixweed were increased in C25 compared to the control، but other treatments reduced weed seedling fresh weight.
    Keywords: Allelopathy, Inhibitory effect, Mean germination time, Sustainable agriculture, Seedling