فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های زعفران
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قدسیه باقرزاده*، مریم منظری توکلی صفحات 149-158
    زعفران ادویه ای است که از گل های گیاه Crocus sativus L. بدست می آید و به عنوان یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی شناخته شده است. در این تحقیق استخراج عصاره از گلبرگ و پرچم گیاه زعفران با روش خیساندن و استفاده از امواج فرا صوت با سه حلال آب، اتانول و متانول انجام شد. ابتدا تست های کیفی ترکیبات طبیعی بر روی عصاره ها انجام شد، سپس میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئید و تانن عصاره ها به ترتیب با کاربرد روش های فولین فنل شیکالتو،کلرید آلومینیوم و pvp تعیین شدند. همچنین با استفاده از روش اسپکتروفتومتری میزان آنتوسیانین در پرچم و گلبرگ خشک و منجمد شده زعفران تعیین گردید. اندازه گیری عناصر معدنی موجود در گیاه توسط دستگاه جذب و نشر اتمی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. حضور ترکیبات فنلی، آنتوسیانین ها، استروئیدها، فیتو استرول ها، کربوهیدرات ها و تانن ها تایید گردید. معین شد که استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تانن در حضور آب نسبت به سایر حلال ها از راندمان بالاتری برخوردار می باشد و همچنین میزان آنتوسیانین ها در نمونه منجمد شده و در حضور حلال اتانول زیادتر از نمونه خشک شده می باشد. همچنین نشان داده شد که بالاترین مقدار عنصر معدنی مربوط به عنصر پتاسیم وکمترین مقدار مربوط به عنصر منگنز می باشد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، تانن، ضایعات زعفران، عناصر معدنی، محتوای فنل
  • مرتضی اسمعیل نژاد* صفحات 159-171
    اقلیم از مهمترین عوامل تعیین کننده توزیع جغرافیایی گونه های گیاهی از جمله زعفران می باشد. تنش های گرمایی از مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد محصولات کشاورزی است. استان خراسان جنوبی به عنوان قطب تولید زعفران نیز از تنش های حرارتی برخوردار می باشد. در این پژوهش از داده های ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی استان که دارای آمار معتبری بودند، استفاده شد، سپس اقدام به شناسایی رفتار تنش زای آسیب رسان به زعفران گردید. برای این منظور نخست آستانه های حداکثر دما به سه دسته تا حدی بحرانی (35 تا40 درجه)، بحرانی (40 تا 45 درجه) و فوق بحرانی (بیش از 45 درجه سانتی گراد) طبقه بندی گردید. در گام بعدی با نوشتن برنامه ای در محیط Matlab این روزها از پایگاه داده دمای بیشینه ایستگاه های منتخب استخراج گردید. با استفاده از صدک90 آستانه ی تعیین روزهای داغ در هر ایستگاه مشخص گردید. در ادامه در محیط GIS نقشه های پهنه بندی تنش گرمایی و حداکثر دما ترسیم شد. نتایج نشان می دهد که ماه های دوره گرم بالاترین روزهای بحرانی و فوق بحرانی را دارند و در اسفندماه نیز روزهای بحرانی افزایش یافته است. روند رخداد روزهای تنش زا در سال های اخیر افزایش یافته است که می تواند بر گل دهی زعفران و عملکرد محصول تاثیرگذار باشد. جنوب، غرب و مرکز استان بالاترین روزهای فوق بحرانی را داشته اند که تعداد این روزها در غرب تا 177 روز در تیرماه رسیده است. کاهش عملکرد محصول در سال های اخیر در کانون های تنش زا، از جمله پیامدهای تنش های گرمایی در استان می باشد.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، زعفران، خراسان جنوبی، فوق بحرانی
  • مهتاب گلذاری جهان آبادی *، محمد علی بهدانی، محمدحسن سیاری زهان، سرور خرم دل صفحات 172-186
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد برخی منابع کودیو وزن بنه مادری برخصوصیاترویشی وکیفیگیاه زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال ‏‏زراعی 1394- 1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل منابع کودی مختلف] بیوآمینو پالیس (3 لیتر در هکتار)، اسید هیومیک (4 لیتر در هکتار)، یارامیلاکمپلکس (50 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (بدون مصرف کود)[ و سه وزن بنه مادری (6-4، 9-7 و 12- 10گرم)بودند. صفات اندازه‏گیری شده شامل تعداد برگ، طول برگ، وزن تر و خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن تر و خشک بنه مادری، قطر بنه مادری، وزن تر و خشک فلس، محتوی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر کودهای مختلف بر تعداد برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن تر بنه‏ مادری و میزان پیکروکروسین، سافرانال و کروسین زعفران معنی دار (01/0≥P) بود. اثر وزن بنه مادری نیز بر تعداد برگ، طول برگ، وزن خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن بنه دختری، وزن خشک بنه دختری، قطر بنه مادری، وزن تر بنه مادری، وزن خشک بنه مادری، وزن تر فلس، وزن خشک فلس معنی دار (01/0≥P) بود. ویژگی های کمی و کیفی زعفران تحت تاثیر متقابل وزن بنه و تیمار کودی قرار نگرفتند. اگر چه حداکثر تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ و تعداد بنه دختری در تیمار اسید هیومیک و وزن بنه مادری 12-10 گرم حاصل شد، ولی بالاترین میزان پیکروکروسین، کروسین و سافرانال برای کاربرد بیو‏آمینوپالیسبه ترتیب با 41/87 ، 250 و 48/32 بدست آمد. بدین‏ترتیب،بامصرفکودهای زیستی و کاهش مصرفکودهایشیمیایی می‏توان گامی مهمدرراستایدستیابی به اصول کشاورزیپایداروکاهش آلودگی هایزیست محیطی برداشت و موجب بهبود کیفی خصوصیات زراعی زعفران شد.
    کلیدواژگان: بیو آمینوپالیس، سافرانال، پیکروکروسین، کروسین
  • عباس جلالی، سمیه شیرزادی لسکوکلایه، رضا اسفنجاری کناری* صفحات 187-198
    در مطالعه حاضرنسبت شکاففن آوری اندازه های مختلف مزارع زعفران با استفاده از مفهوم تابع فرامرزی که با روش غیرپارامتریک تحلیل فراگیر داده ها تخمین زده شد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای انجام تحقیق از اطلاعات 81 کشاورز در سال 1393 که به صورت تصادفی ساده مورد مصاحبه قرار گرفتند، استفاده شد. مزارع نمونه بر حسب اندازهبه سه گروه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شد. نتایج نشان داد که متوسط کارآیی فنی گروهی در طیف بین 86/0 تا 90/0 می‏باشد. بنابراین، امکان افزایش میزان تولید زعفران با استفاده از همین میزان نهاده‏ و یا کاهش مقدار نهاده های مصرفی در سطح فعلی تولید زعفران و یا ترکیبی از هر دو از طریق پر کردن شکاف بین بهترین تولید کننده با سایر تولیدکنندگان وجود دارد. نتایج مربوط به نسبت شکاف فن آوری نشان داد که مزارع بزرگ عملکرد تکنیکی بهتری دارند و دارای نسبت شکاف فن آوری بالاتری در مقایسه با مزارع کوچک و متوسط می باشد. افزون بر این، متغیر های سن و تجربه کشاورز، مالکیت، و اندازه مزرعه زعفران تاثیر مثبت و معنی داری بر کارآیی فنی تولید داشته و کشاورزانی که با مشکلات تولید مواجه بودند، از نظر آماری کارآیی فنی کمتری نسبت به سایر کشاورزان، داشتند. این مطالعه راهکارهایی که باعث ارتقا تجربه کشاورز شوند و نیز برنامه هایی که باعث برطرف کردن فوری مشکل کشاورز می شود را جهت افزایش کارایی فنی تولید زعفران پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: نسبت شکاف فن آوری، کارآیی فنی، تربت حیدریه
  • سمیه امیرتیموری*، سپیده امیرتیموری صفحات 199-209
    یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران، وابستگی به درآمد نفت و فرآورده های نفتی است که همواره در برنامه های توسعه کشور برای رهایی از آن، سیاست‏ها و راهکارهای مختلفی در نظر گرفته شده است. توسعه صادرات محصولات کشاورزی یکی از این راهکارهاست. زعفران یکی از محصولات صادراتی مهم ایران می‏باشد. نوسانات نرخ ارز یکی از عوامل تاثیرگذار و در عین حال ابهام‏آمیز بر صادرات محصولات کشاورزی است. لذا در این مطالعه به بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر صادرات زعفران ایران در کوتاه‏مدت و بلندمدت پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا شاخص نوسانات نرخ ارز با استفاده از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو (GARCH) محاسبه شد. سپس اثر نوسانات نرخ ارز بر صادرات زعفران با استفاده از الگوی هم‏انباشتگی جوهانسن- جسیلیوس و الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در کوتاه‏مدت و بلندمدت، رابطه معکوس و معنی‏داری بین نوسانات نرخ ارز و صادرات زعفران ایران وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهایقیمت صادراتی و میزان تولید داخلی زعفران،تاثیر مثبت و معنی‏دار و متغیر قیمت عمده‏فروشی زعفران، تاثیرمنفیومعنی‏داریبرمیزان صادرات این محصول دارد. لذا بایستی سیاست‏هایی جهت کنترل و تثبیت نرخ ارز و ایجاد شرایط باثبات اقتصادی، اعمال گردد.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری، الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو، زعفران، نوسانات نرخ ارز
  • صادق اصغری لفمجانی*، علی ایزدی صفحات 210-228
    با عنایت به اینکه تولید زعفران بار مالی و تخصصی چندانی برای روستاییان ندارد و قیمت بسیار بالای آن می تواند زمینه مناسبیرا برای کسب درآمد در نواحی روستایی ایجاد نماید، تحقیق حاضر با هدف واکاوی نقش زعفران در اشتغال زایی خانوارهای روستایی انجام گردیده است.این پژوهشبه روش توصیفی – تحلیلی انجام شده است. مطالعات میدانی تحقیق، در سطح روستا و خانوار صورت گرفته است. با توجه به تعداد کل خانوارهای ساکن در روستاهای نمونه و استفاده از فرمول کوکران، 355 خانوار زعفران کار به عنوان حجم نمونه خانوار محاسبه گردید.برای اجرای تحقیق، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدید های اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها، متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردید. سپس جمع آوری داده ها براساس شاخص های انتخابی و با استفاده از پرسشنامه های روستا و خانوار انجام شده است. در این تحقیق، روایی ابزار اندازه گیری(پرسشنامه ها)، توسط اساتید دانشگاه، کارشناسانو مدیران توسعه روستاییمورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت.برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهای Expert choice، SPSS و ArcGIS استفاده گردید. یافته های پژوهش موید آن است که تولید زعفران در بهبود سطح اشتغال روستاهای دهستان رشتخوار تاثیر شگرفی دارد و این امرباعث تقویت انگیزه ماندگاری خانوارهای ساکن در این دهستان شده است. لذا با اتخاذ راهبردهای مناسب، بایستی زمینه لازم برای تولید بیشتر زعفران در این روستاها را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: اشتغال زایی، خانوارهای روستایی، زعفران، دهستان رشتخوار
  • سرور خرم دل*، لیلی ابوالحسنی، الهه اعظم رحمتی صفحات 229-248
    این مطالعه با هدف مقایسه اثرات زیست محیطی نظام های تولید زعفران طی سال های اول تا هفتم در شهرستان های تربت حیدریه و قائن به عنوان دو قطب مهم تولید این محصول، در سطوح مختلف مصرف نهاده ها و کود دامی (کمتر از 100، 150-100 و بیش از 150 تن در هکتار) در سال 1394 با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) انجام شد. بر اساس روش ISO14044، LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تاثیر چرخه حیات (شامل گرمایش جهانی، غنی سازی در محیط های خشکی و آبی و اسیدی شدن) و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. واحد کارکردی معادل یک تن گل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف نهاده ها شامل سوخت و کودهای دامی و شیمیایی در تربت حیدریه بالاتر از قائن بود. همچنین بالاترین عملکرد گل در شهرستان های قائن و تربت حیدریه (به ترتیب با 47/1 و 66/1 تن در هکتار) در پایین ترین سطح مصرف کود دامی حاصل گردید. بالاترین پتانسیل غنی سازی در محیط آبی در شهرستان های قائن و تربت حیدریه برای بیشترین میزان مصرف کود دامی به ترتیب برابر با 861/4 و 983/10 واحد معادل کیلوگرم PO4 به ازای یک تن گل مشاهده گردید. بالاترین مجموع شاخص بوم شناخت در شهرستان های قائن و تربت حیدریه برای بالاترین سطح کودی برابر با 34/1 و 18/3 EcoX به ازای یک تن گل محاسبه گردید. با توجه به سهم بالای اثرات زیست محیطی در نظام های تولید زعفران به ویژه در تربت حیدریه توصیه می شود از کشت مخلوط، کم خاکورزی و مصرف مقادیر مناسب کودهای آلی بهره گیری گردد.
    کلیدواژگان: تنوع کارکردی، پایداری نظام های تولید، غنی سازی، گرمایش جهانی
  • ابراهیم ایزدی دربندی*، زهرا حسینی ایوری صفحات 249-265
    به منظور شناسایی و تعیین ساختار جوامع علف های هرز مزارع زعفران شهرستان های کاشمر و خلیل آباد، طی سال زراعی 94-93 تعداد 45 مزرعه به طور تصادفی بر اساس سطح زیر کشت انتخاب شدند. در هر مزرعه علف های هرز به تفکیک جنس و گونه شمارش و طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا توسط GPS ثبت شد. با استفاده از این اطلاعات نقشه پراکنش گونه های مختلف علف هرز مزارع زعفران شهرستان های مورد بررسی در محیط ArcGIS تهیه شد. تعداد علف های هرز مشاهده شده82 گونه که خانواده های کاسنی، شب بو، گندمیان و میخک به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بودند. علف های هرز مهم بر اساس شاخص غالبیت به ترتیب شامل: علف پشمکی و جودره از باریک برگ ها و شاهی وحشی، علف میخکی، تلخه، خاکشیر تلخ و کنگر وحشی از پهن برگ ها بود. علف های هرز یکساله با 53 گونه از بیشترین تنوع گونه ای و دو ساله ها با 4 گونه از کمترین تنوع گونه ای برخوردار بودند و چندساله ها با 25 گونه بین این دو گروه قرار داشتند. 82 درصدگونه ها،پهن برگ و 18 درصد گونه ها، باریک برگ بودند. علف پشمکی، علف میخکی، تلخه، خاکشیر و شاهی وحشی گونه های غالب در کوهسرخ و شاهی وحشی، جودره، خاکشیر تلخ، جو موشک، کنگر وحشی و درشتوک گونه های غالب خلیل آباد بودند. شاهی وحشی از گونه های مشکل ساز در هر دو منطقه بود.
    کلیدواژگان: سیستم موقعیت یاب جهانی، شاخص غالبیت، فراوانی، میانگین تراکم، نقشه علف های هرز، یکنواختی
  • عباس خاشعی سیوکی*، سید رضاهاشمی، محسن احمدی صفحات 266-278
    با توجه به اینکه امروزه روش تاگوچی به عنوان جایگزین مناسبی برای طرح های آزمایشات پیشنهاد شده است،این روش با طرح آزمایشات برای سبز شدن گیاه زعفران (Crocus sativus L.) تحت تاثیر سطوح مختلف زئولیت و برنامه ریزی آبیاری مقایسه شد. بدین منظورآزمایشی به صورتفاکتوریل و در قالب طرح کاملتصادفی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با سهتکرار انجام شد. در این آزمایش زئولیت در سه سطح (صفر: Z0، 1: Z2 و 2: Z3 درصد وزنی)و تیمار آبیاری در سه سطح (آبیاری سنتی: I1، آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبتی: I2 و آبیاری کامل: I3) در نظر گرفته شد. سپس این آزمایش توسط روش تاگوچی (طرح L9) طراحیشد. پارامترهای مورد بررسی در این تحقیق شامل: سرعت سبز شدن (R50)، یکنواختی سبز شدن (GU)، زمان برای سبز شدن 5 تا 95 درصد بنه ها (D05، D50، D90 و D95) بود. نتایج نشان داد که سطح زئولیت اثری بر هیچکدام از شاخص های سبز شدن نداشت ولی برنامه ریزی آبیاری سبب کاهش معنی دار D90 و D95 شد (P≤0.05). این کاهش برای پارامتر D90 به ترتیب برابر 10 و 16 درصد در تیمارهای I2 و I3 نسبت به عدم آبیاری (I1) بود. پارامتر D95 نیز در تیمارهای I2 و I3 نسبت به I1به ترتیب 11 و 17 درصد کاهش داشت. برهمکنش سطح زئولیت و مدیریت آبیاری نیز بر D90 و D95 اثر معنی داری داشتند (P≤0.05) به طوری که کمترین مقدار برای این دو پارامتر در تیمار Z3I3 مشاهده شد. براساس روش تاگوچی تیمار Z3I3 به عنوان مناسب ترین تیمار تعیین شد به طوری که بیشترین مقدار R50 و کمترین مقادیر GU، D50 و D95 را داشت. حداکثر خطای روش تاگوچی (RMSE) برابر 99/0 روز تعیین شد. همچنین حداکثر خطای اریبی(MBE) نیز برابر 8945/0 روز به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه ها، از روش تاگوچی در اجرای طرح های آزمایشات به منظور بررسی سبز شدن گیاهان زراعی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آزمایش فاکتوریل، سرعت سبز شدن، یکنواختی سبز شدن
  • محمدعلی ناصری *، ندا سلیمانی، علی الله رسانی صفحات 279-289
    سنتز سبز نانوذرات فلزی با اندازه 100-1 نانومترمورد توجه زیادی قرار گرفته است. این نانوذرات کاربردهای فراوانی در شاخه های مختلف علوم و تکنولوژی دارند. در این پژوهش، عصاره ی آبی گلبرگ زعفران استخراج گردید و در سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفت. نانو ذرات نقره سنتز شده با استفاده از تکنیک های مختلف (طیف سنجی ماورای بنفش/مرئی، زیر قرمز، تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی و اشعه ایکس) شناسایی شدند. اندازه نانوذرات سنتزی با استفاده از نمودار اشعه ایکس تعیین گردید (18 نانومتر). تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی نیز اندازه ذرات را حدود 18 نانومتر نشان داد که نتایج بدستآمده از تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی با نمودار اشعه ایکس همخوانی کامل دارد. همچنین، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره ی گلبرگ زعفران با استفاده از حلال های مختلف با قطبیت متفاوت (اتانول، متانول، اتیل استات و کلروفرم) استخراج گردید. نتایج نشان داد، عصاره متانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (87.6×10-3 mg/g) و عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فلاونوئیدی (32.68×10-3 mg/g) را دارا می باشد و کمترین مقدار آنها در کلروفرم (14.08×10-3 و 2.07×10-3 به ترتیب برای فنل و فلاونوئید) استخراج می شود. همچنین، توانایی مهار رادیکالهای آزاد 2و2-دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) در عصاره متانولی گلبرگ و پرچم زعفران (IC50) به صورت جداگانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد عصاره متانولی گلبرگ زعفران خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به عصاره متانولی پرچم زعفران دارد (IC50 برای گلبرگ و پرچم زعفران بترتیب برابر با 9/5 و 71/14 میلی گرم برمیلی لیتر است).
    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، فلاونوئی، گلبرگ زعفران، نانو ذرات نقره
|
  • Ghodsieh Bagherzade *, Maryam Manzaritavakoli Pages 149-158
    Saffron is a spice derived from the flowers of Crocus Sativus L. and it is known as one of the most valuable medicinal plants worldwide. In this study, the extract of petal and stamen were obtained from saffron wastages with methods of maceration and ultrasonic with water, ethanol and methanol as solvent. First, phytochemical screening of natural compounds was investigated. Then the content of phenolic compounds, flavonoids and tannins were measured, respectively, with the Folin-Ciocalteu, Aluminum chloride and PVPmethods. Mineral elements of plant were compared by atomic absorption and emission. The existence of phenolic compounds, Anthocyanins, steroids, tannins, phytoestrol and carbohydrates in the saffron waste were confirmed using qualitative measures. Our results clearly indicated that the extraction of phenolic compounds, flavonoids and tannins using water as the solvent is more effective than the use of other solvents. Moreover, the amount of anthocyanin in frozen sample was more than dried sample in situ of ethanol as solvent. It was shown that potassium had the maximum amount of mineral element, while manganese had the minimum amount of mineral element in petal and stamen of saffron.
    Keywords: Anthocyanin, Mineral element, Phenolic content, Saffron waste, Tannin
  • Morteza Esmaelnejad * Pages 159-171
    Climate is the most important determinants for the geographical distribution of plant species such as saffron. The thermal stress is one of the most important factor in reducing the yield of agricultural products. South Khorasan province as a center for saffron production suffers from thermal stresses. In this study, data was used from the province synoptic and climatology stations which provided valid data. Then, analysis was conducted to identify the stressful behavior that was harmful to the Saffron. For this purpose, the maximum temperature thresholds were categorized as somewhat critical (35 to 40 degrees), critical (40 to 45 degrees) and supercritical (more than 45 ° C) groups. In the next stage, a program was written in Matlab software to extract these days from the maximum temperature database of the selected stations. Using the 90th percentile, the threshold for hot days was determined for each station. Than the maps for hot stress and maximum temperature zoning were drawn in GIS environment. The results show that the hot period months have the greatest critical and supercritical days and the critical days also has increased in March. The occurrence of stressful days has increased in recent years that might affect the flowering and yield of saffron. The South, West and Central parts of the province have possessed the greatest number of supercritical days which have reached 177 days in July in the West of province. Reduced crop yields in the stressful centers in recent years, is amongst the consequences of heat stress in the province.
    Keywords: Heat Stress, Saffron, South Khorasan, Supercritical Day
  • Mahtab Golzari Jahan Abadi *, Mohammad Ali Behdani, Mohammad Hassan Sayyari Zahan, Surur Khorramdel Pages 172-186
    In order to study the effects of some fertilizer sources and mother corm weights on qualitative and quantitative traits of saffron (Crocus sativus L.), a factorial pot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted at College of Agriculture, University of Birjand during 2014 and 2015. Experimental factors consisted of different fertilizers [Bioaminopalis (3 l.ha-1), humic acid (4 l.ha-1), Yaramila complex (50 kg.ha-1) and control (without fertilizer)] and three mother corm weights included 4-6, 7-9 and 10-12 g. The results showed that the simple effects of different fertilizers were significant (p≤0.01) on leaf number (No.plant-1), fresh weight of leaf (g), leaf dry weight (g), number of daughter corms (No.plant-1), fresh weight of mother corms (g) and Picrocrocin, Safranal and Crocin contents of saffron. The simple effect of corm weight was significant (p≤0.01) on leaf number (No.plant-1), leaf length (cm), fresh weight of leaf (g), leaf dry weight (g), number of daughter corms (No.plant-1), fresh weight of daughter corms (g), daughter corms weight (g), diameter of mother corm (cm), fresh weight of mother corms (g), dry weight of mother corms (g), fresh weight of tunic (g), dry weight of tunic (g). Qualitative and quantitative traits of saffron were not affected by the simple effect of corm weight and fertilizer treatments. Also, the greatest leaf number (No.plant-1), fresh weight and dry weight of leaf (g) and number of daughter corms (No.plant-1) were observed where humic acid was applied with mother corms weighing 10-12 g. But the highest levels of Picrocrocin, Crocin and Safranal were obtained in Bioaminopalis application with 87.41, 250, 32.48 respectively. Therefore application of bio-fertilizers and reducing fertilizer use is an important step towards achieving the principles of sustainable agriculture and reduction of environmental pollution and improvement of saffron quality characteristics.
    Keywords: Bio aminopalis, Safranal, Picrocrocin, Crocin
  • Abbas Jalali, Somayeh Shirzadi Laskukalayeh, Reza Esfanjari Kenari * Pages 187-198
    In this study technological gap ratio of different sizes of saffron farms were analyzed using the concept of metafrontier function that estimated with data envelopment analysis. For this purpose, information of 81 farmers that were interviewed with simple random sampling in 2014 was used. Samples collected from saffron farmers were divided into three sizes; small, medium and large.The results of estimating group technical efficiency showed that mean technical efficiency for selected provinces varies between 0.86 and 0.90. This implies that, there are possibilities for either increasing total production of saffron using the same inputs or decreasing input for the current level of saffron production or a mixture of both by filling the gap between the best producer and other producers. The result of technological gap showed that large farms had a better technical performance and in comparison with small and medium farms the large farms had a higher technological gap ratio. In addition the age of farmer, ownership, number of years of experience in saffron farming were positively and significantly associated with technical efficiency of saffron production in the study area. Farmers having production problem in saffron production would have statistically lower level of technical efficiency as compared to those did not have production problem. This study suggested that training programs to accelerate farmer experience and immediate farmer's problem-solving program as measures to increase technical efficiency in saffron production.
    Keywords: Efficiency, Technological gap ratio, Saffron, Torbat-e Heydariyeh
  • Somayeh Amirtaimoori *, Sepideh Amirtaimoori Pages 199-209
    One of the fundamental problems of Iran’s economy is its dependence on incomes gained from oil and oil products to get rid of which different policies and solutions always are considered by the country’s development plans. Increasing agricultural exports is one of such solutions. Saffron is one of the important exports of Iran. Exchange rate volatility is a key and yet ambiguous factor in exporting agricultural products. Therefore, in this study, the effect of exchange rate volatility on Iranian saffron exports was analyzed in both short-run and long-run. Accordingly, exchange rate volatility index using the generalized auto-regressive conditional heteroskedasticity model (GARCH) was calculated. Then, the effect of exchange rate volatility on saffron exports using the Johansen-Juselius co-integration test and vector error correction model (VECM) was studied. The results showed that there is a negative and significant relationship between the exchange rate volatility and saffron exports in short-run and long-run. Likewise, the results showed that the export price and the domestic production of saffron have a significant and positive impact and wholesale price of saffron has a significant and negative impact on the exports of this product. Thus, policies to control and stabilize the exchange rate and economic conditions should be applied.
    Keywords: Exchange Rate Volatility, Generalized Auto-Regressive Conditional Heteroskedasticity Model, Saffron, Vector Error Correction Model
  • Sadegh Asghari Lafmejani *, Ali Eizadi Pages 210-228
    With regard to the fact that production of saffron requires little capital and expertise and also as its high price may be the best way to earn income in rural areas, the present study aims to investigate saffron role in job creation for families residing in Roshtkhar Rural District. This is a descriptive-analytical research of which the field studies were carried out at the village level and family. According to the total number of households in selected villages and Cochran formula, 355 saffron grower households as household sample size was calculated. To conduct research, in addition to documentary studies and the initial visits of fields, a wide range of indices appropriate to the circumstances of villages under study were determined. Then, the data collection was carried out based on selective indicators using questionnaires on villages and families. In this study, the validity of measurement tools (questionnaires), by University professors, experts and managers of rural development was determined. The reliability of the questionnaires was evaluated using Cronbach's alpha test. To analyze the data, the statistical and spatial analyses as well as the softwares of Expert choice, SPSS and ArcGIS were used. The findings of the study revealed that saffron production highly affects the improvement of job creation in villages of Roshtkhar Rural District, and this motivates the families as an incentive to stay and live in the mentioned area. Therefore, it seems essential to set the stage for higher saffron production in these rural areas through adopting appropriate strategies.
    Keywords: Saffron, Job creation, Rural families, Roshtkhar Rural District
  • Surur Khorramdel *, Leili Abolhassani, Elahe Azam Rahmati Pages 229-248
    In order to assess the environmental impacts of saffron agroecosystems during the first to seventh years in the two counties of Ghaen and Torbat-e Heydariyeh as two important poles of saffron production at different levels of inputs and livestock manure (less than 100, 100-150 and more than 150 t.ha-1), a study by using life cycle assessment (LCA) was conducted in 2015. Based on ISO14044 method, LCA was computed in four steps including goal definition and scoping, inventory analysis, life cycle impact assessment (such as global warming, terrestrial eutrophication, aquatic eutrophication and acidification categories) and integration & interpretation. Functional unit was considered as one ton flower. The results showed that consumption of inputs such as fuel, livestock manure and chemical fertilizer in Torbat-e Heydariyeh was higher than Ghaen. The highest flower yield in Ghaen and Torbat-e Heydariyeh counties were obtained at the lowest levels of livestock manure (with 1.47 and 1.66 t.ha-1, respectively). The maximum value of aquatic eutrophication potential in Ghaen and Torbat-e Heydariyeh counties were related to the highest livestock manure level with 4.861 and 10.983 PO4 equiv./t flower, respectively. The highest of environmental indicator in the two counties of Ghaen and Torbat-e-Heydariyeh were calculated for the maximum livestock manure with 1.34 and 3.18 Ecox per one ton of flower. Considering the high levels of environmental impact of saffron agroecosystems especially in Torbat-e-Heydarieh, it is suggested to apply strategies such as intercropping, minimum tillage, and optimum levels of organic fertilizers.
    Keywords: Eutrophication, Functional diversity, Global warming, Sustainability in Agroecosystems
  • Ebrahim Izadi Darbandi *, Zahra Hosseini Evari Pages 249-265
    In order to identify weedspeciesand their community structure in saffron fields of Kashmar and Khalil-Abad counties, 45 farms were selected randomly based on cultivation area during 2014- 2015. In each farm weed species were counted separately and also the geographical information of each farm was recorded by GPS. These data were used for mapping of weed species and geographic distribution in ArcGIS software. The results showed that 82 weed species belong to the families of Astraceae, Brassicaceae, Poaceae and Caryophyllaceae had the highest frequency, respectively. The most important weeds in the surveyed area based on the abundance index were: downy brome (Bromus tectorum L.), Hordeum spontaneum C. Koch, from grasses and hoary cress (Cardaria draba (L.) Desv.), Holosteum glutinosum F.et M, Russian knapweed (Acroptilon repens (L.) DC), Sisymbrium subulatum E.Fourn , creeping thistle (Cirsium arvense (L.) scop) from Broad leaves. Annual weeds had the greatest species diversity (53 species), biennial weeds had the lowest species diversity (4 species), and perennial weeds were intermediate (25 species). 82 percent of weeds were broadleaf, and 18 percent were narrow leaf weeds. The weeds such as Bromus tectorum L., Holosteum glutinosum F.et M, Acroptilon repens (L.) DC, Descurainia sophia (L.) Schar, and Cardaria draba (L.) Desv., were dominant species in Kashmar, while Cardaria draba (L.) Desv., Hordeum spontaneum C. Koch, Sisymbrium subulatum E.Fourn, Hordeum murinum L., Cirsium arvense (L.) scop, and Malcolmia africana (L.) R.Br., were dominant species in Khalil-Abad . Cardaria draba was problematic and dominant species at both locations.
    Keywords: Dominance index, Frequency, Geoghraphic position systems, Mean field density, Uniformity, Weed mapping
  • Abbas Khasheisiuki *, Seyyed Reza Hashemi, Mohsen Ahmadee Pages 266-278
    Sincethe Taguchi approach has been proposed as analternativefor experimental design, this method was used to compare experimental design of saffron (Crocus sativusL.) emergence affected by zeolite and drought stress. For this porpous, an experiment was conducted as factorial layout based on a CRD at three replications in Agricultural Research Station,University ofBirjand during 2013-2014.Zeolite in three levels: Zero (Z0), one (Z2) and two (Z3) as weight percentage and irrigation scheduling in three levels: traditional irrigation (I1), deficit irrigation as 70% moisture depletion (I2) and full irrigation (I3) considered as treatments. Then, this study also designed with Taguchi layout (L9).Emergence parameters consisted of: emergence rate (R50), emergence uniformity (GU), time for emergence 5 to 95 percentage of corms (D05, D50, D90 and D95). Results showed that zeolite level had no significant effect on emergence parameters but irrigation scheduling decreased D90 and D95 (P≤0.05). The D90 reduction were 10 (I2) and 16% (I3) compared with control (I1), respectively.D95 for I2 and I3 decreased about 11 and 17% compared with I1, respectively. Zeolite level and irrigation scheduling (interaction level) showed a significant effect on D90 and D95 (P≤0.05) and the lowest value for mentioned parameters observed in Z3I3. Z3I3 determined as the best treatment based on Taguch method and had the highest value for R50 and the lowest value for GU, D50 and D95. Maximum root mean square error (RMSE) for Taguchi approach was 0.9946 day compared with Factorial layout. Maximum value ofmean bias error (MBE) was 0.8945 day. In order to save time and cost, based on the results, it is recommended to use Taguchi approach for evaluation of plantsemergence.
    Keywords: Emergence Rate, Emergence Uniformity, Factorial, Irrigation
  • Mohammad Ali Nasseri *, Neda Soleimani, Ali Allahresani Pages 279-289
    During the last decade, the synthesis of metal nanoparticles with approximately 1-100 nm have received considerable attention. These nanoparticles have various usages in diffrents fields of sciences and technology. In this study, silver nano-particles were synthesized by the petals and stamens extract of Crocus sativus L. The silver nano-particles were characterized by X-ray Diffraction (XRD), In-frared Spectroscopy (IR), Ultraviolet/Visible Spectroscopy (Uv/Vis) and Transmission electron microscopy (TEM). All techniques were confirmed the synthesis of silver nano-particles. The size of silver nano-particles was calculated by X-ray diffraction (18 nm). The size of nano-particles in TEM images of silver nano-particles was accordance with X-ray diffraction (18 nm). Furthermore, the amount of phenolic compounds and flavonoids of Petals and stamens of Crocus sativus L. were investigated in four solvents with different polarities (Ethanol, Methanol, Chloroform and Ethyl acetate). The results showed that, the ethanol and methanol extracts of Petals are enrich in phenolic and flavonoid compounds, (32.68×10-3 mg/g and 87.6×10-3 mg/g, respectively). Also, the least amount of phenolic and flavonoid compounds of all tissues (Petals and stamens) was extracted in the chloroform extracts. In additions, the antioxidant capacity (IC50) of Petals and stamens were investigated. Methanol extract of all tissues were extracted and the antioxidant capacity were determined as quenching the 2,2-diphenyl 1-picrylhydrazyl (DPPH). The results showed that petals have higher antioxidant capacity than stamens of Crocus sativus L (IC50=5.79 and 14.71 mg/ml, respectively).
    Keywords: Flavonoids, Petals of Saffron, Phenolic Compounds, Silver Nanoparticles