فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های زعفران
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یاسین هلال بیکی*، محمد علی حاج عباسی، حسین شیرانی صفحات 97-107

    زعفران گیاه دائمی و از محصولات بومی قسمت شرقی ایران است و پیاز آن می تواند بین 5 تا 7 سال رشد کند که این امر می تواند موجب تغییر در خصوصیات خاک در درازمدت شود. از این رو، پژوهشی با هدف، بررسی برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در مزارع یک تا هفت ساله زعفران انجام شد. بدین منظور، 50 هکتار از مزارع زعفران در منطقه گزیک (واقع در استان خراسان جنوبی) انتخاب شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با یک تیمار (سال های کشت) در شش سطح (1، 2، 3، 4، 5 و 7 ساله) و هشت تکرار در سال 1386 انجام شد. نمونه های خاک از عمق صفر تا 30 سانتی متری از مزارع یک تا هفت ساله تهیه گردید. درصد ماده آلی، ماده آلی ذره ای، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، رطوبت خاک در ظرفیت مزرعه و نقطه پژمردگی دائم، درصد نیتروژن کل، محتوی فسفر قابل جذب خاک و عناصر کم مصرف آهن، مس، روی و منگنز خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که درصد ماده آلی خاک با افزایش سن مزارع، زیاد شد. سال کشت تاثیر معنی داری بر مقدار ماده آلی ذره ای نداشت. مقادیر میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، رطوبت های گنجایش زراعی و پژمردگی دائم، در مزارع هفت ساله نسبت به مزارع یک ساله، افزایش یافتند. نیتروژن کل و فسفر قابل جذب نیز با افزایش سن مزارع افزایش پیدا کرد. هم چنین، در مزارع هفت ساله، قابلیت جذب عناصر کم مصرف آهن، مس، روی و منگنز به طور معنی داری نسبت به مزارع یک تا سه ساله افزایش یافت.

    کلیدواژگان: سال کشت، سن مزرعه، ماده آلی، نیتروژن
  • هادی قلی نژاد *، عبدالحمید اشراق نیای جهرمی صفحات 108-122

    محصول زعفران نقش مهمی در صادرات غیرنفتی در ایران ایفاء می کند. این محصول دارای خواص فراوانی است. در سال های اخیر تلاش زیادی جهت تولید بهتر این محصول و نیز شناساندن این محصول به بازارهای جهانی شده است، ولی هنوز جایگاه ایران در بازار این محصول جایگاه مناسبی نمی باشد. در این مقاله، سعی شد جهت بهبود و افزایش بهره وری تولید، ارتقای کیفیت، استفاده بهینه از این محصول و نیز دستیابی به سهم بیش تری از بازارهای جهانی و کسب ارزش افزوده بیش تر، مدلی جامع ارائه شود. لذا کلیه مراحل قبل از کاشت، کاشت، داشت، برداشت، فرآوری، دسته بندی، بسته بندی، توزیع و بازاریابی و معضلات و مشکلات موجود در این مراحل بررسی و با مطالعه کارهای پژوهشی گذشته، مصاحبه با کشاورزان و کارشناسان مربوطه و استفاده از ابزار تحلیل کمی جهت بهبود وضع موجود راهکارهای عملی ارائه می شود. در انتها، توجه به تحقیقات علمی و آزمایشگاهی و افزایش بهره وری در تولید، رعایت بهداشت، جلوگیری از توسعه کاشت در مناطق نامناسب، استفاده از زعفران در صنایع تبدیلی خصوصا در بخش صنعت و دارویی، تبلیغات مناسب و در نهایت، ایجاد برند ملی جهت حفظ جایگاه ایران و داشتن برتری در تولید و بازاریابی این محصول توصیه شده است.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، بازاریابی، بهره وری، زعفران
  • صادق صادقی طبس*، عباس خاشعی سیوکی، محسن پوررضا بیلندی، سید رضا هاشمی صفحات 123-133

    الگوی کشت به عنوان یکی از مهمترین پارامترهای موثر در مدیریت منابع آب مطرح می باشد. تعیین الگوی کشت برای یک منطقه کشاورزی، با مجهولات فراوانی همراه است. تنوع محصولات قابل کشت، درصد کشت، میزان آب مورد نیاز، اشتغال، میزان سوددهی هر محصول و همچنین میزان منابع آب دردسترس مجموعه عواملی هستند که در تعیین الگوی کشت مناسب موثر می باشند. این تحقیق با هدف تعیین الگوی کشت بهینه در دشت بیرجند با استفاده الگوریتم فراکاوشی جهش ترکیبی قورباغه انجام گرفت. در این مدل از معیارهای اقتصادی و اجتماعی جهت حداکثر کردن درآمد خالص، اشتغال نیروی کار و حداقل کردن آب مصرفی، هزینه محصولات و مقدار آب مجازی صادراتی استفاده شد. وزن معیارها بر اساس اطلاعات منطقه و مطالعات میدانی توسط روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین گردید. این مدل پس از بدون بعد کردن معیارهای فوق الذکر به عنوان اهداف مدل و با دو سناریوی متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سناریوی اول زعفران، محصولات جالیزی، زیره سبز و سبزیجات، بالاترین حد مربوطه (با توجه به وجود محدودیت) از سطح زیر کشت را به خود اختصاص دادند، اما در سناریوی دوم که محدودیت اختصاص سطح زیر کشت به محصولات کاهش یافت، ابتدا زعفران و سپس محصولات جالیزی به ترتیب با مقادیر 8/34 و 5/32 درصد از کل سطح زیر کشت، بیشترین سطح را به خود اختصاص دادند. همچنین با توجه به اقلیم خشک منطقه میزان آب مصرفی نسبت به الگوی کشت پایه در سناریوی اول و دوم به ترتیب 14 و 20 درصد کاهش داشت.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، نیاز آبی، اشتغال زایی، دشت بیرجند، SFLA
  • علیرضا کوچکی*، سید محمد سیدی صفحات 134-154

    زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی چندساله و ژئوفیت- تریپلوئید بوده که می تواند تا 8 الی 10 سال به دوره زندگی خود ادامه دهد. در طول هر فصل زراعی، زعفران مراحل رشد را پس از گل دهی، با تولید بنه های دختری از بنه مادری طی می کند. در طی دوره رشد، بنه-های جدید عموما در روی بنه های قدیمی تر تشکیل می شوند؛ به طوری که تراکم گیاه افزایش می یابد. بر این اساس، تعداد گل و نیز عملکرد کلاله خشک زعفران در سال اول پایین بوده و در سال های پنجم تا ششم پس از کاشت، به حداکثر مقدار خود می رسد. عملکرد کلاله زعفران اساسا وابسته به شرایط آب و هوایی و نیز بستر کشت در طی دوره تشکیل بنه های دختری می باشد. در این ارتباط، بیشتر پژوهش-های انجام شده پیرامون توسعه عملیات زراعی جدید و مناسبی است که بتواند منجر به افزایش سود اقتصادی و عملکرد زعفران شود. در این مقاله ابتدا فنولوژی زعفران بر اساس رفتار بنه های مادری – دختری زعفران توصیف و بررسی شده و مروری بر عوامل موثر بر رفتار بنه های دختری زعفران در هر یک از مراحل فنولوژی گیاه صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: بنه مادری، دوره رکود، سیستم ریشه، گل دهی
  • محمد حسینی*، علیرضا صادقیان، فاطمه برکاتی صفحات 155-162

    ترکیبات فنولی در اندام های مختلف گیاه زعفران به ویژه بنه همبستگی منفی با عملکرد اقتصادی زعفران دارد، اما باعث بهبود ویژگی های کیفی این گیاه می شود. این طرح تحقیقاتی در سال های 1387 و 1388 با نمونه های گرفته شده از مزارع روستای آبرود در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. در این تحقیق رابطه عملکرد اقتصادی گیاه زعفران با میزان ترکیبات فنولی در بنه ها و ریزوسفر بدست آمد. این تحقیق در مزارع سه ساله، پنج ساله و هفت ساله زعفران انجام شد. طرح آماری مورد استفاده بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در نظر گرفته شد. فاکتور اول زمان نمونه برداری در 4 سطح و اندام های مورد مطالعه شامل پیاز و برگ های زعفران و از طرف دیگر مطالعه خاک اطراف پیاز زعفران بود. میزان تجمع ماده خشک، میزان نیتروژن ریزوسفر و ترکیبات فنولی بنه و برگ های زعفران با تکرارهای مختلف و با نمونه گیری های تصادفی اندازه گیری و به کمک روش های آماری رابطه این ترکیبات شیمیایی با عملکرد اقتصادی زعفران در مزارع سنین مختلف زعفران تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر زمان نمونه برداری بر میزان ترکیبات فنولی برگ های گیاه زعفران تاثیر معنی داری نداشت، اما زمان نمونه برداری اثر معنی داری بر میزان نیتروژن برگ های گیاه زعفران داشت. زمان نمونه برداری بر وزن تر و وزن خشک برگ های گیاه زعفران اثر معنی داری داشت. سن مزرعه بر عملکرد اقتصادی زعفران، وزن تر و وزن خشک برگ ها اثر معنی داری داشت. اثر متقابل زمان نمونه برداری و سن مزرعه بر میزان نیتروژن برگ ها معنی دار بود. روابط بین میزان نیتروژن اندام های مختلف زعفران، میزان ماده خشک و ترکیبات فنولی آن کم و بیش مشابه گیاهان زراعی دیگر به وضوح ثابت شده است.

    کلیدواژگان: میزان فنول ها، میزان نیتروژن، میزان ماده خشک، پیاز زعفران
  • احمد جعفرزاده*، عباس خاشعی سیوکی، علی شهیدی صفحات 163-174

    زعفران به عنوان محصول استراتژیک استان از اهمیت بالایی در توسعه کشاورزی برخوردار است. لذا بررسی اثرات پدیده های مختلف بر عملکرد این محصول بسیار حیاتی خواهد بود. از جمله این پدیده ها اثرات تغییر اقلیم می باشد که به طور مستقیم اثراتی روی پارامترهای اقلیمی خواهد گذاشت. به منظور بررسی اثرات تغییر اقلیم روی نیاز آبی زعفران، از خروجی چهار مدل اقلیمی CGCMT47، ECHAM50M، ECHO_G، HADGEM1 و تحت سناریوهای A1B، A2، B1 که متعلق به پایگاه داده CCCMA هستند، استفاده شد. پارامترهای اقلیمی نظیر بارش و متوسط درجه حرارت ماهانه طی سال های 2014-1992 و 2040-2014 میلادی به ترتیب به عنوان دوره پایه و آینده از این پایگاه داده استخراج شد. برای محاسبه نیاز آبی زعفران از روش تورنت وایت بهره گرفته شد. به به منظور تعیین دقت مدل های اقلیمی، همبستگی میان آمار مشاهداتی و خروجی مدل های اقلیمی انجام شد. نتایج نشان داد که مدل CGCMT47 تحت سناریوی A1B از دقت بالاتری نسبت به سایر مدل ها برخوردار است. همچنین تمامی مناطق مستعد استان در کشت زعفران در سال 2040 میلادی با افزایش نیاز آبی مواجه خواهند شد. به طور کلی، میانگین افزایش نیاز آبی در استان 67 میلی متر در انتهای فصل کشت در سال 2040 میلادی پیش بینی شد. شهر بیرجند با 95 میلی متر افزایش نیاز آبی، بیشترین تغییرات را در میان شهرهای استان داشت. همچنین شهرستان قائن که قطب تولید زعفران استان به شمار می رود، با افزایش 40 میلی متری مواجه خواهد شد. میانگین نیاز آبی زعفران در استان روند افزایشی به خود خواهد گرفت؛ به طوری که از 52/425 میلی متر به 61/487 میلی متر در سال خواهد رسید. به طور کلی، تغییر اقلیم اثرات منفی روی نیاز آبی زعفران در استان خواهد داشت که پراکنش این افزایش در مناطق مختلف استان متفاوت است. اتخاذ راهکارهای کاهش اثرات تغییر اقلیم و سازگاری با شرایط اقلیمی می تواند برای تخفیف اثرات مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تورنت وایت، تبخیر تعرق مرجع، ضریب گیاهی زعفران، CCCMA
  • وحید کاردان مقدم، محمدحسن فتحی نسری*، محمد علی بهدانی، حمید کاردان مقدم صفحات 175-187

    با توجه به سطح زیر کشت و میزان تولید زعفران در کشور و به ویژه در استان های خراسان و نیاز روز افزون به تولید علوفه، استفاده بهینه از بقایای علوفه ای این گیاه می تواند نقش مهمی در تامین بخشی از نیاز علوفه دام ها در این استان ها داشته باشد. تحقیق حاضر به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک بقایای علوفه ای زعفران عمل آوری شده با قارچ صدفی پلوروتوس فلوریدا به روش های درون کیسه ای و آزمون تولید گاز در آزمایشگاه تغذیه دام دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با 2 تیمار و بر مبنای آزمون مقایسه دو میانگین (تی- استیودنت) انجام شد. به این منظور، بقایای علوفه ای زعفران در اواخر مرحله رکود گیاه برداشت و با قارچ پلوروتوس فلوریدا عمل آوری گردید. نتایج بر مبنای آزمون مقایسه دو میانگین (تی- استیودنت) و با استفاده از نرم افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که فرآیند عمل آوری با قارچ، موجب کاهش معنی دار ماده خشک، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی و افزایش معنی دار پروتئین خام بقایای علوفه ای زعفران شد (مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی و خاکستر نمونه ها قبل از عمل آوری به ترتیب 9/93، 6/6، 9/45، 0/38 و 2/5 درصد ماده خشک و پس از عمل آوری به ترتیب 7/67، 8/14، 2/28، 7/26 و 7/6 درصد ماده خشک بود). عمل آوری سبب افزایش معنی دار فراسنجه های تجزیه-پذیری ماده خشک در شکمبه شامل بخش سریع تجزیه، بخش کند تجزیه و ثابت نرخ تجزیه شد. همچنین عمل آوری بقایای زعفران سبب افزایش معنی دار تولید گاز حاصل از بخش با پتانسیل تجزیه پذیری، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر شد. به طور کلی، به نظر می رسد که عمل آوری با قارچ صدفی پلوروتوس فلوریدا باعث بهبود ارزش غذایی بقایای زعفران شد.

    کلیدواژگان: بقایای زراعی، عمل آوری با قارچ، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی
  • پرویز رضوانی مقدم*، سرور خرم دل، عبدالله ملافیلابی صفحات 188-203

    خصوصیات خاک نقش اساسی را در رشد عملکرد گیاهان نظیر زعفران ایفاء می نماید. این آزمایش با هدف ارزیابی اثر ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک بر خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد بنه و گل زعفران در سال 1393 اجرا شد. خصوصیات مورد مطالعه خاک شامل بافت، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر قابل دسترس، پتاسیم قابل دسترس، اسیدیته و هدایت الکتریکی و صفات مورد مطالعه زعفران شامل وزن خشک بنه، تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله بودند. به منظور تعیین رابطه بین متغیرهای خاک (متغیرهای مستقل) و متغیرهای عملکردی زعفران (متغیرهای وابسته) از رگرسیون چندگانه استفاده شد و برای شناسایی تاثیرگذارترین عوامل از بین خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک بر خصوصیات عملکردی زعفران، آنالیز رگرسیون گام به گام انجام گردید. نتایج نشان داد که اثر بافت های مختلف خاک بر کلیه خصوصیات عملکرد بنه و گل زعفران معنی دار (01/0p≤) بود؛ به طوری که بیشترین و کمترین عملکرد زعفران برای بافت های لوم شنی و رسی به دست آمد. بیشترین و کمترین ضرایب عوامل شیمیایی خاک با وزن خشک کلاله به ترتیب برای محتوی پتاسیم قابل دسترس (573/0-) و اسیدیته (0052/0) محاسبه شد. مهمترین عوامل شیمیایی خاک موثر بر وزن خشک کلاله زعفران بر اساس آنالیز رگرسیون گام به گام شامل محتوی پتاسیم قابل دسترس، فسفر قابل دسترس، هدایت الکتریکی و نیتروژن کل می باشند. ضرایب همبستگی مدل های رگرسیونی خصوصیات خاک با وزن خشک بنه، تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران به ترتیب برابر با 84/0، 87/0، 90/0 و 89/0 محاسبه گردید. همچنین رابطه مثبت و معنی داری بین عملکرد گل و بنه زعفران وجود داشت.

    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، رگرسیون چندگانه، محتوی پتاسیم قابل دسترس، محتوی فسفر قابل دسترس، وزن خشک کلاله
|
  • Yasin Helalbeyki*, Mohammad Ali Haj Abasi, Hossein Shirani Pages 97-107

    Saffron is a native plant in eastern part of Iran that it is a perennial plant which can grow up to 5-7 years through its corms. Annually cow manure is added to the soil up to approximately 20-30 t.ha-1. The main aims of the present research were evaluate some physical and chemical properties of soil in saffron fields over than seven years. Fifty ha saffron fields were selected from Gezic region (is located in southern Khorasan province) in 2007. This experiment was conducted based on a completely randomomized design under six saffron ages as treatment (1, 2, 3, 4, 5 and 7 years) and eight replications. Organic matter percentage (%OM), particle organic matter (POM), mean weight diameter of aggregates (MWD), field capacity (FC) and permanent wilting point (PWP) water content, total nitrogen (%N) and available phosphorus (P) of soils were measured. The eesults revealed that soil %OM increased over the growing years. There was no significant increased for POM over the growing years. The MWD, FC and PWP were greater for 7-year fields as compared to 1-year fields. The total N and available phosphorus were higher in older fields.

    Keywords: Cropping year, Field age, Organic matter, Nitrogen
  • Hadi Gholinezhad*, Abdol Hamid Eshragh Nia Jahromi Pages 108-122

    Saffron has an important role in Iranian non-oil export. This product has different known and unknown attributes. In recent years, Iran has spent great effort to declare this product to global markets. But, Iran is the greatest saffron producer in the world, the global markets is in authority of Spain and Iran has an unknown position in global markets. On the other hand, lack of attention to systematic cultivation of saffron leads to reduction quality levels, decreasing production rate and finally decreasing profitability in Iran. Also, poor distribution and marketing and lack of full declaring Iranian saffron, internationally lose a large portion of global markets and finally decreasing a significant portion of added value. In this project, tried to present a comprehensive model to improve production, promote the quality and optimal use of this product and also gain more portions of global markets and earn more added values. Therefore all phases from pre-planting, cultivation, maintenance, harvesting, processing, sorting, packaging, distributing and marketing are studied and then offering applied solutions to improve yield.

    Keywords: Added value, Saffron Marketing, Productivity
  • Sadegh Sadeghi Tabas*, Abbas Khashei Siuki, Mohsen Pourreza Bilondi, Sayed Reza Hashemi Pages 123-133

    Cropping pattern is considered as one of the most important parameters of water resources management. Determining the cropping pattern for an agricultural area has many unknowns’ variablrs. Cropping typing, of the cultureable, culture percentage, amont of the water requirement, employment, the profitability of each crop and the amount of available water resources are factors that have effective in determining the appropriate cropping pattern. This research aims were extend optimal model of plant pattern determined by heuristic model of shuffled frog leaping algorithm. For these purposes, economic and social factors of net income, job engagement and minimization of water use, crop production cost and virtual water trade amounts were used. The factor weights were calculated based on collected data by analytical heuristic processes method (AHP). Two different scenarios were performed based on the mentioned dimensionless parameters. In the first scenario, the results showed that saffron, cucurbits, cumin and vegetables had the most land area (by considering limitations), while in the second scenario (which was cultivated land area with more limitations) saffron and cucurbits with 34.8 and 32.5% of total cultivated area had highest cultivated area, respectively. Also, with respect to aridity of the region, water use in two suggestive scenarios compared to the basic crop pattern reduced by the amounts of 14 and 20%, respectively.

    Keywords: Water Resources Management, Crop pattern, Birjand plain, SFLA
  • Alireza Koocheki*, Seyyed Mohammad Seyyedi Pages 134-154

    Saffron (Crocus sativus L.) is a perennial and triploid- geophyte crop which can be maintained up to 8–10 years. During each season, saffron propagates exclusively by replacement corms produced from the mother corm after blooming. The new corms are formed above the old ones, so the crop density increases more and more. Therefore, the flower number and dry stigma yield of saffron are relatively low in the first year and increases to maximum in the fifth to sixth year after planting. The stigma yield of saffron largely depends on weather and soil conditions during replacement corms formation. Research activities have been conducted to developing the appropriate and new agronomic technologies can result in economic levels of production and improve the crop yield. The objective of this review article is to describe and discuss the phonological stages of saffron based on mother- replacement corms behaviors. In addition, relevant literature related to main factors affected the replacement corms behavior is reviewed.

    Keywords: Dormancy stage, Flowering, Mother corm, Root systems
  • Mohammad Hosseini*, Alireza Sadeghian, Fatemeh Barakati Pages 155-162

    Phenolic compounds in different organs of saffron plant specially corm has negative correlation with economical yield, but causes improvememt of qualitative characters.This research was conducted in 2008 and 2009 by sampling from saffron farms of Abrood village in TorbateHeydarieh. In this research relation of economical yield obtained with phenolic compounds of corms and rhizosphere. Ages of fields were 3, 5 and 7 years.The statistical procedure was factorial experiment as RCBD.Firs factor was times of sampling in four levels and second one was saffron organs including leaves and corms and its rhizosphere. Rates of dry matter accumulation, nitrogen rate of rhizosphere, corms and leaves and rate of phenolic compounds of rhizosphere, corms and leaves of saffeon with different replications and random samplings were assessed. By application of statistical procedures and their interaction were calculated. Results showed that effect of time of sampling was not significant on leaf phenolic compounds, but time of sampling was significant on nitrogen rate of leaves and on fresh and dry weight of leaves. Fieldm age had significant effect of economical yield and on fresh and dry weight of leaves. Relations between nitrogen, phenolic compounds and dry matter content of saffron are similar to other important crops.

    Keywords: Rate of phenolics, nitrogen rate, dry matter content, saffron corm
  • Ahmad Jafarzadeh*, Abbas Khashei, Siuki, Ali Shahidi Pages 163-174

    In order to study the effects of climate change on saffron water requirement by using four climate projection models such as atmosphere-ocean coupled general circulation model (AOGCM), an experiment was conducted. Precipitation and temperature variables were developed by applying monthly climate model output as within the CCCSN. We spot 1992-2014 and 2014-2040 as base and future period, respectively. For CCCSN, data from five global climate models (GCMs) from the CGCM3T47 archive were selected that cover three ‘Representative Concentration Pathways’ (RCPs) scenarios. Potential evapotranspiration is estimated by thornthwaite method. The accuracy of models at base period was determined by evaluation criteria, such as the RMSE, R2. Results showed that accuracy of CGCM3T47 model on A1B scenario was higher than other AOGCM models which used on base term. Also, it illustrated that water requirement will rise in all capable regions of state on 2040. In universal, average of addition of water requirement is 67 mm in through state. In capital of state, Birjand will have maximum variations by 95 mm ascension for the year 2040. Also, pole of production saffron in state, qaen will have 40 mm ascension in saffron water requirement. Mean water requirement of saffron will be incremental process. Meanwhile the index of 425.52 mm for the year of 2014 to 487.61 mm for the year of 2040 will arrive.

    Keywords: Thornthwaite, Potential evaporation, Saffron crop coefficient, CCCMA
  • Vahid Kardan Moghaddam, Mohammad Hasan Fathi Nasri*, Mohammad Ali Behdani, Hamid Kardan Moghaddam Pages 175-187

    Regarding the high amount of saffron production in Iran and especially in South Khorasan province and increasing need to forage production, optimum usage of saffron foliage residues could play an important role in the supply of partial forage needed for livestock in this province. This study was carried out to determine the chemical composition and ruminal dry matter (DM) degradability of saffron foliage residues treated with Pleurotus florida fungi using in situ and gas production techniques in Animal Nutrition Laboratory of University of Birjand with two treatment and based on t-test statistical analysis. For this, saffron foliage residues were harvested at late vegetation growth stage and treated with Pleurotus florida fungi. The results showed that treated saffron foliage residues contained lower content of DM, NDF and ADF, but higher CP than untreated residues (the DM, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and ash content of untreated residues were 93.9, 6.6, 45.9, 38.0 and 5.2% of DM, and of treated residues were 67.7, 14.8, 28.2, 26.7 and 6.7% of DM, respectively). The DM ruminal degradability parameters of residues were significantly increased by Fungi treating. Treating of saffron residues also increased their gas production from DM potentially fermentable fraction (b), metabolisable energy, organic matter digestibility, and short chain fatty acids content. Treating saffron residues with Pleurotus florida improved their nutritional value.

    Keywords: Crop residues, Fungi treatment, Metabolisable energy, Organic matter digestibility
  • Parviz Rezvani Moghaddam*, Surur Khorramdel, Abdollah Mollafilabi Pages 188-203

    Soil characteristics play an important role in plant growth and yield such as saffron. In order to evaluate the effect of soil physical and chemical characteristics on morphological criteria, corm and flower yield of saffron, an experiment was conducted during year 2014. Studied soil characteristics were texture, organic carbon (OC), total nitrogen (TN), available P and K, pH and electrical conductivity (EC). Examined saffron properties were corm dry weight, flower number, flower fresh weight and stigma dry weight. Multiple regression model was used to identify the relationship between soil variables (independent variables) and saffron yield variables (dependent variables). In addition, determining the most important factors of soil physicochemical properties which have effect on saffron yield criteria was done by stepwise regression analysis. The results showed the effect of different soil textures were significant (p≤0.01) on corm yield and flower yield of saffron. The highest and the lowest saffron yield were observed in sandy loam and clay textures, respectively. The maximum and the minimum coefficients of soil chemical criteria with stigma dry weight were calculated for available K (-0.573) and pH (0.0052). Soil chemical factors affecting stigma dry weight based on stepwise regression analysis determined were available K, available P, EC and TN contents of the soil. Correlation coefficients of regression models for soil characteristics with corm dry weight, flower number, flower fresh weight and stigma dry weight of saffron were computed with 0.84, 0.87, 0.90 and 0.89, respectively. There also were a positive and significant relationship between corm yield and flower yield of saffron.

    Keywords: Available K content_Available P content_Multiple regression_Stepwise regression_Stigma dry weight