فهرست مطالب

پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • منصور افشار محمدیان *، زینب امیدی، رقیه پوراکبری، اسد اسدی آبکنار صفحات 238-246

    القای پلی پلوئیدی در حالت تری پلوئید منجر به تولید میوه های بی دانه می شود. تری پلوئیدها حاصل ترکیب گیاهان دیپلویید و تتراپلویید هستند. تعداد بیش از حد دانه در میوه مرکبات سبب کاهش استقبال در بازار مصرف می شود. گیاهان تتراپلوئید یک پیش نیاز مهم برای تولید انواع مرکبات تری پلوئید بی دانه هستند. به منظور تولید گیاهان تتراپلوئید در لیموترش از روش قطره چکان کلشی سین در غلظتهای 2/0، 6/0، 1 و 4/1 درصد بر روی مریستم انتهایی در مرحله دو برگ حقیقی استفاده شد. جهت تعیین سطوح پلوئیدی در گیاهان لیموترش از دو روش فلوسایتومتری و بررسی اندازه و تراکم روزنه استفاده شد. همچنین ویژگی هایی نظیر ارتفاع، ضخامت برگ، میزان فنل و فلاونوئید کل بین گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید اندازه گیری و مقایسه شدند. بالاترین بازدهی انگیزش پلوئیدی در گیاه لیموترش برابر 6/48 در غلظت 4/1 درصد کلشی سین بود. مقایسه تعداد روزنه ها و کیسه های ترشحی برگ نشان داد که تعداد آنها در برگ گیاهان تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید کاهش یافته، درحالی که اندازه روزنه ها و کیسه ترشحی در گیاهان تتراپلوئید به طور معنی داری بزرگتر بود. دو برابر کروموزومها سبب افزایش ضخامت برگ، بافت نرده ای و اسفنجی شد. در گیاه لیموترش افزایش سطح پلوئیدی تاثیر معنی داری در میزان فنل و فلاونوئید تام در گیاهان تتراپلوئید نسبت به گیاهان دیپلوئید نداشت.

    کلیدواژگان: پلی پلوئیدی، کلشی سین، لیموترش
  • پریسا پناهی*، مهدی پورهاشمی صفحات 247-256
    یکی از اهداف اصلی باغهای گیاه شناسی حفاظت از گونه های گیاهی بومی و فراهم نمودن امکان تکثیر آنهاست که در این راستا بذردهی گونه ها از اهمیت خاصی برخوردار است. با توجه به قدمت 40 ساله قطعه خزر باغ گیاه شناسی ملی ایران و عدم وجود اطلاعات کافی در مورد بذردهی گونه های درختی موجود در این قطعه، پژوهش پیش رو بمدت سه سال (1388 تا 1390) با هدف بررسی وضعیت بذردهی درختان میانسال بلندمازو (Quercus castaneifolia) که یکی از گونه های شاخص و اصلی این رویشگاه است، انجام شد. 30 درخت نمونه بطور کاملا تصادفی انتخاب و شماره گذاری شدند. برای هر درخت 4 پلات زمینی هر یک به مساحت 5/0 مترمربع در میانه فاصله بین تنه و لبه تاج بر روی زمین در چهار جهت جغرافیایی مشخص شدند. از اواسط شهریور تا اواسط آذر هر سال بذرهای افتاده در داخل پلاتها با فاصله زمانی دو هفته یکبار شمارش شده و به سطح تاج تعمیم داده شدند. پس از تحلیل داده ها، متوسط تراکم بذر (شمار بذر در یک مترمربع سطح تاج) در سالهای 1388، 1389 و 1390 بترتیب 80، 23 و 68 و متوسط شمار بذر در سالهای فوق بترتیب 4807، 1377 و 4144 به ازای یک پایه بدست آمد که درمجموع بیانگر بذردهی ضعیف این گونه در سال 1389 در باغ گیاه شناسی بود. همچنین نوسانات زیادی در بذردهی بین پایه های درختی و همچنین برای یک پایه در سالهای موردمطالعه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی ملی ایران، بلندمازو، تولید بذر، قطعه خزر
  • مهدی پورهاشمی*، پریسا پناهی، مهدی زندبصیری صفحات 257-266
    برآورد شمار بذر درختان بلوط بدلیل اهمیت بذر این درختان در موضوعات مختلف جنگلشناسی و حیات وحش از اهمیت خاصی برخوردار است، اما دشواری اندازه گیری آن باعث شده تا در داخل کشور کمتر به این موضوع پرداخته شود. با توجه به اینکه جنس بلوط گستره وسیعی از جنگلهای کشور و بخصوص جنگلهای زاگرس را اشغال نموده است، در این پژوهش که در سال 1389 در بخشی از جنگلهای روستای هلو شهرستان بانه در استان کردستان انجام شد، سعی شد بهترین مدل رگرسیونی برای برآورد شمار بذر درختان برودار (Quercus brantii) بکمک متغیرهای کمی ریختاری درخت محاسبه شود. ابتدا 100 درخت نمونه با روش نمونه برداری طبقه ای تصادفی انتخاب و پس از اندازه گیری متغیرهای کمی شامل قطر برابر سینه، قطر یقه، ارتفاع کل درخت، طول تاج و دو قطر بزرگ و کوچک تاج، بذر آنها نیز روی تاج شمارش شد. با استفاده از 4 نوع مدل رگرسیونی ساده شامل مدلهای خطی، توانی، نمایی و سهمی و تحلیل آماری مدلهای محاسبه شده مشخص شد که متغیر قطر متوسط تاج مهمترین متغیر مستقل برای برآورد شمار بذر درختان برودار می باشد. بهترین مدل بدست آمده با استفاده از این متغیر نیز مدل خطی با ضریب تبیین 60/0 بود. نتیجه این پژوهش بیانگر امکان استفاده از برخی متغیرهای کمی درخت برای تعیین معادلات آلومتریک مناسب جهت برآورد شمار بذر درختان برودار در منطقه مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: آلومتری، جنگلهای زاگرس، قطر متوسط تاج
  • فرزام توانکار*، امیر اسلام بنیاد، افراز ایرانپرست بداغی صفحات 267-280
    آینده جنگلهای طبیعی وابسته به تجدید حیات درختان آن است. در این تحقیق تاثیر درختان سرپاخشک (خشکه دارها) بر تنوع گونه ای و فراوانی تجدید حیات در جنگلهای سری دو طرح جنگل داری ناو اسالم گیلان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 32 درخت سرپای کاملا خشک شده که قطر برابر سینه آنها بیشتر از 50 سانتیمتر بود انتخاب و متغیرهای تعداد، گونه و مراحل رویشی تجدید حیات (نهال، شل و خال) در قطعه نمونه دایره ای شکل 10 آری با مرکزیت این خشکه دارها برداشت شد. همچنین سطح روشنه ایجاد شده به وسیله خشکه دارها و درجه پوسیدگی آنها نیز اندازه گیری و تعیین شد. در فاصله 50 متری از هر خشکه دار و با تاج پوشش مشابه، همان متغیرها در نمونه هایی با مرکزیت درختان سالم با قطر و گونه مشابه و در همان شکل و سطح برداشت شد. در هر قطعه نمونه فراوانی و تنوع گونه ای با استفاده از شاخص تنوع شانون وینر، شاخص یکنواختی پایلو و شاخص غنای گونه ای منهنیک برای کل تجدید حیات و برای هر مرحله رویشی به دست آمد. میانگینهای فراوانی و شاخصهای تنوع به دست آمده از هر جامعه آماری از طریق تجزیه واریانس و آزمون t مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فراوانی و تنوع گونه ای تجدید حیات استقرار یافته در مجاورت خشکه دارها بیشتر بوده و این تفاوتها از لحاظ آماری در سطح 01/0=a معنی دار است. تفاوت در مقدار شاخص تنوع به علت بیشتر بودن مقدار غنای گونه ای در قطعه نمونه های دارای خشکه دار نسبت به قطعه نمونه های شاهد است. بیشتر بودن فراوانی و تنوع تجدید حیات در مجاورت خشکه دارها در نتیجه استقرار و رشد تعداد و گونه های بیشتر بذرهای درختان مادری است. خشکه دارهای با درجه روشنه متوسط (50 تا 113 مترمربع) بیشتر از سایر روشنه ها در استقرار و تنوع گونه ای تجدید حیات موثر بودند. همچنین خشکه دارهای با پوسیدگی درجه3 بیشترین فراوانی و خشکه دارهای با پوسیدگی درجه2 بیشترین تنوع گونه ای تجدید حیات را در مجاورت خود داشتند. خشکه دارها علاوه بر ایجاد حفره در تاج پوشش و افزایش تدریجی نور رسیده به کف جنگل در فراهم نمودن شرایط و منابع مناسب استقرار و رشد بذور درختان مختلف تاثیر مثبت داشته اند. با نگه داشتن خشکه دارها به تعداد مناسب و در اندازه ها و گونه های مختلف در داخل جنگلهای طبیعی می توان به تجدید حیات و پایداری این اکوسیستمها کمک نمود.
    کلیدواژگان: خشکه دار، تجدید حیات، تنوع گونه ای، اسالم
  • نادر چاپارزاده *، لادن رحیم پور شفایی، میثم دولتی، ابوالفضل برزگر صفحات 281-289
    Rosa hybrida درختچه چند ساله ای است که بعد از قطع راس ساقه، یک دوره رشدی جدید را شروع و طی آن جوانه های جانبی از تسلط انتهایی خارج شده وشروع به رشد می کنند. در هر دوره جدید از رشد، برگهای جدید و جوان تشکیل می شوند. در این مطالعه 4 نمونه برگی از راس به سمت پایه، که نشانگر مرحله جوانی تا بلوغ می باشد، انتخاب و تعدادی نشانگر بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی رنگدانه ای مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که به هنگام بلوغ علاوه بر تفاوتهای ظاهری در شکل و اندازه برگ ها، برخی نشانگرهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نیز تغییر می یابند. داده ها حاکی از افزایش میزان رنگدانه های فتوسنتزی کلروفیلی و کاروتنوئیدی، با افزایش سن برگ تا رسیدن به مرحله بلوغ به منظور بهبود کارایی دستگاه فتوسنتزی برگ انجام می باشد. کاهش تدریجی محتوای ترکیبات فنولی، آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها با افزایش سن برگ مشاهده گردید. این نتایج بیانگر کاهش آسیبهای اکسیداتیو طی بلوغ برگی است.
    کلیدواژگان: رز چند رنگ، سن برگ، رنگدانه ها
  • رقیه حاجی بلند*، نشمین ابراهیمی صفحات 290-300
    تاثیر غلظت پائین (25 میلی مولار) سدیم کلرید بر روی رشد و فتوسنتز گیاه سدیم پسند چغندر قند (Beta vulgaris L.) در محیط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. به منظور مطالعه اثر کاربرد پلی آمینها روی پاسخ رشدی گیاهان به شوری ملایم، پوترسین و اسپرمیدین در غلظت 5/0 میلی مولار به محیط ریشه افزوده شد. تحت تاثیر شوری ملایم، رشد اندام هوایی و ریشه 37 و 58 درصد به ترتیب در اندام هوایی و ریشه تحریک شد. کاربرد پوترسین در شرایط شاهد تاثیر معنی داری روی رشد ریشه یا اندام هوایی نداشت، ولی اسپرمیدین موجب کاهش معنی دار رشد اندام هوایی گردید. به همین ترتیب تاثیر مثبت شوری ملایم بر رشد گیاهان، در حضور اسپرمیدین کاهش یافت. مقدار کلروفیل a،b و کلروفیل کل به صورت معنی داری در تیمار شوری افزایش یافت. کاربرد پوترسین موجب افزایش این پارامترها تنها در گیاهان شاهد شد، ولی کاربرد اسپرمیدین در هیچ کدام از گیاهان شاهد و یا تیمار شوری تاثیری نشان نداد. پارامتر های فلوئورسانس کلروفیل تحت تاثیر تیمار شوری و یا کاربرد پلی آمینها قرار نگرفت. تثبیت خالص CO2 تحت تاثیر تیمار شوری به صورت معنی داری افزایش یافت که همراه با افزایش هدایت روزنه ای بود. کاربرد پوترسین موجب کاهش تثبیت خالص CO2 در هر دو گروه گیاهان شاهد و تیمار شوری گردید. برعکس، اسپرمیدین موجب افزایش تثبیت خالص CO2 در گیاهان شاهد و کاهش آن در تیمار شوری شد. شوری موجب تغییری در مقدار فنلهای برگ نشد، ولی کاربرد هردو پلی آمین موجب افزایش آن گردید. فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز برگها تحت تاثیر شوری قرار نگرفت، ولی کاربرد پلی آمینها موجب افزایش فعالیت این آنزیم البته تنها در شرایط شاهد گردید. فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز برگ نیز تحت تاثیر شوری قرار نگرفت، در حالی که کاربرد اسپرمیدین موجب افزایش فعالیت این آنزیم در هر دو گروه شاهد و شوری شد. شوری موجب کاهش مقدار پروتئین کل گیاهان گردید و تیمار پلی آمینها نیز این کاهش را تشدید نمود. نتایج پیشنهاد می دهد که تحریک رشد در شوری ملایم به دلیل افزایش هدایت روزنه ای و افزایش تثبیت CO2 بوده است. از سوی دیگر، افزایش فعالیت پلی فنل اکسیداز برگ تحت تاثیر اسپرمیدین که می تواند منجر به تولید انواع فنلهای اکسید شده و رادیکالهای آزادگردد، احتمالا یکی از دلایل مهار رشد ناشی از کاربرد اسپرمیدین در برگها بوده است. نتایج پیشنهاد می کند که کاربرد پلی آمینها در گونه های سدیم دوست برخلاف گونه های حساس به شوری اثر مثبتی روی رشد ندارد، بلکه اثر تحریک کنندگی شوری را نیز کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: چغندر قند، شوری ملایم، پلی آمین، ترکیبات فنلی
  • سیمین زاهد چکوری *، یونس عصری، مهدی یوسفی، ایوب مرادی صفحات 301-310
    تالاب سلکه یا صوفیانده به عنوان پناهگاه حیات وحش به وسعت حدود 366 هکتار در عرض شمالی 37 درجه و 23 دقیقه الی 37 درجه و 24 دقیقه و در طول شرقی 49 درجه و 27 دقیقه الی 49 درجه و 30 دقیقه قرار گرفته است. در این پژوهش فلور تالاب سلکه مورد بررسی قرار گرفت. 102 گونه شناسایی شده از منطقه به 46 تیره و 84 جنس تعلق دارند که از میان آنها 5 گونه به نهانزادان آوندی، 64 گونه به گیاهان گلدار دولپه ای و 33 گونه به گیاهان تک لپه ای متعلق می باشند. در بین گیاهان تیره های Poaceace، Asteraceae، Brassicaceae و Cyperaceae به ترتیب با 13، 9، 7 و 6 گونه از بیشترین تنوع برخوردار هستند. کریپتوفیت ها با 2/41 درصد و تروفیت ها با 2/40 درصد فراوان ترین شکلهای زیستی تالاب را تشکیل می دهند. گیاهان جهان گستر 53 درصد گونه های تالاب را تشکیل می دهند و پس از آنها گونه هایی با کوروتیپ اروپا – سیبری، ایران – تورانی و مدیترانه ای با 6/17 درصد قرار دارند. گیاهان رطوبت پسند و مردابی – رطوبت پسند به ترتیب با 57 و 6/21 درصد بیشترین فراوانی را در بین گونه های گیاهی تالاب دارند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، کوروتیپ، گیاهان آبزی، تالاب سلکه، استان گیلان
  • علیرضا زبرجدی *، محمد جواد معتمدی، الهام طراوت، احمد اسماعیلی صفحات 311-319
    سرخارگل گیاهی علفی و چندساله بوده و به لحاظ تجاری گونه ای بسیار ارزشمند محسوب می شود. ترکیبات فعال دارویی آن عمدتا شامل اسیدهای فنولیک و آلکامیدها هستند. به منظور بررسی شرایط ریزازدیادی این گیاه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل ریزنمونه (هیپوکوتیل و کوتیلدون)، هورمون BAP (0، 2/0، 4/0، 2/1 و 4/2 میلی گرم در لیتر) و هورمون NAA (0، 05/0، 1/0، 3/0 و 6/0 میلی گرم در لیتر) در سه تکرار اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس ساده برای صفات کالوس زایی و باززایی ریزنمونه ها بیانگر وجود اختلاف معنی دار بین برخی از عوامل مورد مطالعه بود. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل بین عوامل مورد مطالعه نشان داد که بیشترین میزان کالوس زایی در ریزنمونه کوتیلدون و با تیمار ترکیبی BAP (2/0 میلی گرم در لیتر) و NAA (0 میلی گرم در لیتر) به میزان 97 درصد و در ریزنمونه هیپوکوتیل با تیمار ترکیبی BAP (2/0 میلی گرم در لیتر) وNAA (6/0 میلی گرم در لیتر) به میزان 91 درصد بود. تیمار BAP (4/0 میلی گرم در لیتر) و NAA (0 میلی گرم در لیتر) با میانگین 3/5 نوساقه در هر ریزنمونه، بیشترین درصد باززایی نوساقه (5/31 و 5/32 %) را به ترتیب در ریزنمونه های کوتیلدون و هیپوکوتیل داشت.
    کلیدواژگان: سرخارگل، ریزازدیادی، کوتیلدون، هیپوکوتیل، NAA، BAP
  • ملیحه عرفانی*، افشین دانه کار، طاهره اردکانی، سعیده مرادی شهر بابک صفحه 320
  • دوستمراد ظفری*، صدیقه کریمی، روشن محمدی صفحات 330-340
    گردو از درختان بسیار با ارزشی است که در ایران به طور وسیعی کشت می گردد و میکروارگانیسم های متنوع و زیادی شامل عوامل مفید و مضر با آن در ارتباط هستند. تحقیقات صورت گرفته در ارتباط با شناسایی میکروارگانسیم های مرتبط با درختان گردو در ایران بیشتر به عوامل بیماری زای گیاهی معطوف شده است. بنابراین، در این بررسی با هدف شناسایی گونه های تریکودرمای مرتبط با ریشه و فراریشه درختان گردو، طی نمونه برداری از 68 منطقه گردوکاری استان همدان، 235 جدایه قارچ تریکودرما جداسازی شد و با استفاده از مشخصات ریخت شناسی مورد شناسایی قرار گرفتند. در این بررسی میزان رشد، مشخصات ماکروسکوپی و میکروسکوپی آنها مانند شکل، اندازه و سایر ویژگی های کنیدیوم، کنیدیوفور، فیالید، کلامیدسپور، ریسه های هوایی و ریسه های رشد کرده در داخل محیط کشت به همراه آزمون دمایی، جهت شناسایی جدایه ها در سطح گونه مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت شش گونه ی تریکودرما شامل Trichoderma atroviride، T. brevicompactum، T. citrinoviride، T. ghanense، T. harzianum و T. longibrachiatum تشخیص داده شد. با توجه به نتایج به دست آمده و نقش مثبت گونه های تریکودرما در ارتقاء سلامتی محصولات زراعی و باغی، لزوم توجه بیشتر در زمینه حفظ، حمایت و استفاده از این میکروارگانیسم ها در مدیریت باغبانی درختان گردو پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: Trichoderma، گردو، فراریشه، قارچ، همدان
  • جواد میرزایی، مسلم اکبری نیا، ابراهیم محمدی گل تپه *، مظفر شریفی، یونس رضایی دانش صفحات 341-351
    در مناطقی که خاک از لحاظ عناصر غذایی و آبی با مشکل مواجه است، میکروارگانیسم ها، به ویژه قارچهای آربسکولار میکوریزا، همزیستی مفیدی را با گیاهان برقرار کرده و در جذب آب و عناصر معدنی به آنها کمک می کنند. در این مطالعه به منظور بررسی عوامل تاثیرگذار بر قارچ های آربسکولار میکوریزا همزیست با درختان بنه و خنجوک، رویشگاه های این دو گونه در استان ایلام شناسایی و در هر رویشگاه نمونه هایی از خاک به همراه عوامل فیزیوگرافی و ویژگی های درختان طی دو فصل بهار و پاییز یادداشت گردید. نمونه های خاک پس از انتقال به آزمایشگاه آنالیز و عناصر N، P،K، Ca، Mg، Na، اسیدیته، شوری، وزن مخصوص ظاهری، درصد رس، شن و سیلت اندازه گیری شد. علاوه براین قارچ های آربسکولار میکوریزا شناسایی و فراوانی هاگ ها نیز تعیین گردید. در این تحقیق، جنس Glomus و گونه G. fasiculatum بیشترین فراوانی را در منطقه به خود اختصاص دادند. نتایج مقایسه رویشگاه ها نشان داد که رویشگاه های میشخاص، ایوان و نخچیر در شمال استان بیشترین هاگ و رویشگاه های تنگه ور و بدره در جنوب استان کمترین میزان هاگ را داشتند. نتایج همبستگی نیز نشان داد که فراوانی هاگ ها با ارتفاع از سطح دریا، درصد تاج پوشش درختی، قطر درختان، ضخامت لاشبرگ و ماده آلی همبستگی مثبت و با فسفر، منیزیوم و وزن مخصوص ظاهری همبستگی منفی داشت. علاوه بر این نتایج نشان داد که فراوانی هاگ ها در فصل بهار بیشتر از فصل پاییز بود.
    کلیدواژگان: قارچ های آربسکولار میکوریزا، Pistacia atlantica، Pistacia khinjuk، Glomus fasiculatum
  • بتول مهدوی، سید علی محمد مدرس ثانوی *، مجید آقاعلیخانی، مظفر شریفی صفحات 352-365
    به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف کیتوزان 0، 05/0، 1/0، 2/0، 4/0، 5/0، 1، 2، 3 درصد همراه با تیمار اضافی آب مقطر بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) تحت تنش کم آبی (0، 4-، 8- و 12- بار) آزمایشی در شرایط محیطی کنترل شده انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش تنش، درصد جوانه زنی، شاخص جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه و محتوی پروتئین کاهش یافت. با تشدید تنش به سطح 8- بار، میزان پرولین، محتوی مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز گیاهچه ها افزایش یافت. بیشترین طول و وزن خشک ساقه چه در غلظت 4/0 درصد کیتوزان مشاهده شد که نسبت به تیمار آب به ترتیب 3/19 و 36 درصد افزایش نشان دادند. در غلظت های 05/0 تا 4/0 درصد کیتوزان میزان پرولین، پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهچه ها افزایش یافتند در حالی که محتوی مالون دی آلدئید کاهش نشان داد. در پتانسیل اسمزی 8 - بار، بیشترین درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه در غلظت 4/0 درصد کیتوزان به دست آمد. در این پتانسیل اسمزی کاهش میزان پرولین، مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و افزایش پروتئین گیاهچه ها در غلظتهای 05/0 تا 4/0 درصد کیتوزان نسبت به تیمار آب مشاهده شد. با افزایش پتانسیل اسمزی در محیط جوانه زنی به 12- بار، درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه در غلظتهای 05/0 تا 4/0 درصد کیتوزان در مقایسه با تیمار آب افزایش یافتند. همچنین در این سطح تنش کم آبی کمترین مقدار این صفات از غلظتهای 1تا 3 درصد کیتوزان به دست آمد. به این ترتیب می توان اظهار داشت که پیش تیمار بذر گلرنگ با کیتوزان در غلظتهای 4/0 و پایین تر از آن درصد جوانه زنی را بهبود بخشیده و اثر تنش کم آبی بر پارامترهای جوانه زنی را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پرولین، فعالیت آنزیمی، کیتوزان، گلرنگ
  • سعیده سادات میرزاده واقفی*، محسن نصیری صفحات 366-374
    بیشتر بذرهای گونه های زالزالک مشکل جوانه زنی دارند. در این تحقیق شکستن خواب بذر زالزالک بومی ایران ((Crataegus assadii مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی درصد تعداد جنین موجود در میوه مشخص شد که 35 درصد از میوه های این گونه دارای جنین می باشند. بدین منظور تیمارهای زیر شامل: - قراردادن بذرها به مدت 24 ساعت در جریان آب، به دنبال آن (با و بدون خراش دهی) نگهداری در دمای 18 درجه سانتی گراد به مدت سه ماه و سپس سرمادهی به مدت چهار و نیم ماه در گلدان - قرار دادن در اسید جیبرلیک با غلظتهای150 و 300 ppm به مدت 24 ساعت در تاریکی و سپس1 ماه سرمادهی - استفاده از نیترات پتاسیم با غلظتهای25/0، 5/0 و 1 درصد - قرار دادن بذرها در خاک مزرعه از اواخر زمستان (با و بدون خراش دهی) تا بهار سال دوم. درصد، شاخص و سرعت جوانه زنی بذرها با 3 تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که تیمار بذرهای خراش دهی شده با تناوب دمایی نگهداری سه ماه در دمای 18 درجه سانتی گراد، و چهار و نیم ماه سرما دهی در گلدان با 62 درصد جوانه زنی موفق ترین تیمار اعمال شده بود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، Crataegus assadii، خواب بذر، اسید جیبرلیک، سرمادهی
|
  • Pages 238-246

    Among polyploids، triploids produce seedless fruits. Triploids are produced through combining diploid and tetraploid plants. Reduction of seeds in citrus fruits will increase the customer’s tendency. Tetraploids are the important prerequisite to create seedless triploid citrus fruits. In this research، colchicine was used to generate tetraploid lemon which is necessary for triploid production. The effect of colchicine at 0. 2، 0. 6، 1 and 1. 4 percent were examined at apical meristem of lemon seedlings. To determine the ploidy level of the plants، two methods are used including flow cytometriy، and analysis of size and density of stomata. In addition، some characteristics such as plant height، secretory sacs size and density، leaf area and thickness، spongy parenchyma thickness، as well as the level of total phenol and flavonoid among tetraploid and diploid seedling of Citrus aurantifolia have been compared. The highest ploidy level in C. aurantifolia was 48. 6 percent. Ploidy induction led to decrease the height of C. aurantifolia. Comparison of secretory sac and stomata of treated plants showed that the density of secretory sac and stomata decreased in tetraploid plants compared with diploid ones. However، in tetraploid plants the size of secretory sacs and stomata were significantly larger than diploid ones. Doubling of chromosom increased the thickness of leaves، spongy and palisade parenchyma. Increasing ploidy level had no significant effect on total phenol and flavonid content of tetraploid C. aurantifolia.

    Keywords: Polyploidy, Colchicine, Citrus aurantifolia
  • Pages 247-256
    Protection and reproduction of plants is one of the main objectives in botanical gardens، so masting mechanism of different species has special importance. Unfortunately، there is no information about acorn production of tree species in Hyrcanian collection of National Botanical Garden of Iran. This research was carried out in this collection to estimate acorn production of adult trees of Quercus castaneifolia، as one of the main tree species، during 2009-2011. Thirty sample trees were selected using stratified random sampling method in 2009. For each tree، acorn density (acorns number/m2 crown area) was estimated using ground counting. In this method، 4 circular plots with an area of 0. 5 m2 were placed under each sample tree (totally 2 m2 per tree) and acorns were counted every two weeks from early September until all acorns had fallen (typically early December). All of measurements were repeated during next years. The result showed that the mean of acorn density were 80، 23 and 68 in 2009، 2010 and 2011، respectively. Furthermore، the mean of acorns number per tree were 4807، 1377 and 4144 during studied years، respectively. Totally، acorn production results showed weak acorn production in 2010. Year-to-year variation and variation among individuals were observed in sample trees، too.
    Keywords: Acorn production, Hyrcanian collection, National Botanical Garden of Iran, Quercus castaneifolia
  • Pages 257-266
    Estimation of acorn crops has special importance due to the role of acorns in oak forest silviculture and wildlife management. There are no adequate researches about acorn production of Iranian oaks because direct measurements of acorn production are difficult. Regarding to vast distribution area of oaks in forests of Iran especially in Zagros Forests، this research was carried out in Halou village of Baneh، Kurdistan Province، in 2010. We tried to calculate the best regression model for estimating acorn crop of Quercus brantii by the aid of morphological quantitative characters of tree. At first، 100 sample trees were selected using stratified random sampling. Diameter at breast height، collar diameter، total height، crown length and small and big diameter of crown were measured on sample trees، then their acorn crops was measured by crown counting method. Four simple regression models were used to determine the relationships between acorn crops and quantitative characters including Linear، Quadratic، Power and Exponential. The highest significant correlation was found between average diameter of crown and acorn crop (P < 0. 001; R2=0. 6). The results of this research confirmed the effective application of some quantitative characters for predicting acorn production in Q. brantii.
    Keywords: Allometry, average diameter of crown, Zagros forests
  • Pages 267-280
    Future of natural forests depends on stand regeneration. In this research impact of standing dead trees (snags) on the species diversity and density of established regeneration was studied in district No. 2 Forest of Nav-Asalem، Guilan. In this regard، 32 snags with D. B. H. above 50Cm were taken as the centers of sampling plots. Canopy gap areas caused by snags and their decay degree were measured and determined. Also in a 50m distance from snags with same canopy، one safe tree with same D. B. H. and species were selected as the sampling plots. At each of these plots variables of number، species and growing stage (seedling، small sapling and sapling) of regeneration were counted in a 1000 m2 circular sample area. For each sample plot frequency and species diversity calculated from Shannon Winner diversity index، Pielous evenness index and Minhinich richness index. Mean of frequency and species diversity indices in each statistical population were compared from ANOVA and t-test. Results showed that frequency and species diversity of established regeneration in the snag plots were more than safe tree plots and this different was significant at a=0. 01 statistical level. Reason of different diversity amount was more amount of richness in snag plots. More of frequency and species diversity in snag plots was occurred due the established and growth of more number and species from seed trees. Snags with medium canopy gap areas (50-113m2) had more influence on frequency and species diversity of regeneration. Also، snags with degree 3 of decay had more frequency and snags with degree 2 of decay had more regeneration species diversity. Snags with create of gaps in forest canopy and increasing sun light to forest floor، moreover، have positive influence with preparing suitable condition and resources to establishment and growth of different tree seeds. Saving snags in forest stands in different sizes and species can be useful to regeneration and sustainability in these ecosystems.
    Keywords: snag, regeneration, species diversity, Asalem
  • Pages 281-289
    Rosa hybrida is a perennial plant that after cut off head of the stem، lateral buds become free from apical dominance and begin to growth. In each new period of growth، new and young leaves can be formed. The four leaf samples were numbered from apex to base، showing young to mature leaf stages and some biochemical pigment markers changes were studied. The results suggest that during maturation، in addition to morphological differences، some physiological and biochemical markers are change. Data showed age dependent increase in the amount of pigments such as chlorophylls and carotenoids to reach the stage of leaf maturity to improve the leaf photosynthetic system efficiency. Gradually reducing in content of phenolic compounds، anthocyanins and flavonoids suggest reduction on oxidative damage.
    Keywords: Rosa hybridus, leaf age, pigments
  • Pages 290-300
    The effect of mild salinity (25 mM NaCl) on growth and photosynthesis of sugar beet (Beta vulgaris L) plants in hydroponic medium was studied. Polyamines (PAs) including putrescine (Put) and spermidine (Spd) were applied at 0. 5 mM to the rooting medium. Salinity caused a significant improvement of shoot and root weight up to 37% and 58% respectively. Application of Put did not influence plants growth significantly. However، exogenous Spd decreased growth of control plants and diminished positive effect of mild salinity. Mild salinity increased chlorophyll a and chlorophyll a/b ratio. Application of Put increased these parameters in control plants، while Spd did not affect them either in control or treated ones. Low salinity caused stimulation of net CO2 assimilation rate following increased stomatal conductance. Exogenous Put led to reduction of CO2 fixation، while Spd increased gas exchange parameters in control plants but decreased it in salinized ones. Total leaf phenolics did not influence by salinity، but increased after application of PAs. Activity of leaf phenylalanine ammonia lyase (PAL) was not affected by salinity and exogenous PAs caused a significant rise of its activity in control plants. Similar with PAL، polyphenol oxidase (PPO) activity of leaves was not influenced by salinity and increased after application of Spd. Total soluble proteins reduced under saline conditions in both leaves and roots and exogenous PAs further reduced it. Results suggested that، growth improvement due to low salinity is the result of stimulation of net CO2 uptake following lowered stomatal resistance. Moreover، increased PPO activity of leaves that would lead to production of oxidized phenolics and free radicals is likely one of mechanisms for growth reduction by Spd. Results suggested that، in contrast to salt sensitive species، exogenous PAs not only did not affect positively growth of salinized halophyte species، but also diminished stimulating effect of mild salinity.
    Keywords: Sugar beet, Mild salinity, Polyamines, Phenolics
  • Pages 301-310
    Selkeh or Sofiandeh lagoon as wildlife refuge is located in north of Iran، it covers an area about 366 hectares. This area is between the 37o 23''-37o 24'' north latitude and 49o 27''-49o 30'' east longitude. In Selkeh lagoon 102 species recognized، which belong to 46 families and 84 genera. Among these families represented in the area 5 species belong to pteridophyta، 64 species to dicotyledons and 33 species to monocotyledons. The following families have the highest number of species: Poaceae (13 species)، Asteraceae (9 species)، Brassicaceae (7 species) and Cyperaceae (6 species). Cryptophytes and therophytes with 41. 2 % and 40. 2 % were respectively the most frequent life forms of the lagoon. 53 % of species are cosmopolitan and 17. 6 % have Euro-Siberian - Irano-Turanian - Mediterranean chorotype. Hygrophytes and Helophytes - Hygrophytes with 57 % and 21. 6 %، respectively have the highest frequency in the Selkeh lagoon.
    Keywords: Flora, Life from, Chorotype, Hydrophytes, Selkeh lagoon, Gilan province, Iran
  • Pages 311-319
    Purple coneflower is a herbaceous and perennial flowering plant and described as a traditional valuable species. It has several active compounds including phenolic acids and alkamides. In order to survey of micropropagation condition of this plant، an experiment was conducted as a factorial arrangment in completely randomized design with three replications. The factors were including explant type (hypocotyl and cotyledon)، BAP hormone (0، 0. 2، 0. 4، 1. 2 and 2. 4 mg l-1) and NAA hormone (0، 0. 05، 0. 1، 0. 3 and 0. 6 mg l-1). Analysis of variance revealed significant differences among some studied treatments for callus induction and regeneration in explants. Results of means comparison for triple interaction among factors indicated that the highest percentage of callus induction occurred on a MS medium containing 0. 2 mg l-1 BAP and 0 mg l-1 NAA (97%) in cotyledon and 0. 2 mg l-1 BAP and 0. 6 mg l-1 NAA (91%) in hypocotyl explant. Moreover، no significant differences observed between two explants. Combination of 0. 4 mg l-1 BAP and 0 mg l-1 NAA) has the most effective، providing the highest frequency of shoot regeneration (31. 5%) and (32. 5%) in cotyledon and hypocotyl explants respectively.
    Keywords: Purple coneflower, Micropropagation, Cotyledon, Hypocotyl, NAA, BAP
  • Pages 330-340
    Walnut is one of the most important trees that are cultivated in the large area in Iran. Various microorganisms comprising useful and harmful agents are associated with walnut root and rhizosphere. Almost all of the studies carried out for identification of microorganisms related to walnut until now، have been achieved on plant pathogen agents. Therefore in this research isolation and identification of Trichoderma spp. associated to walnut root and rhizosphere was studied. Sampling has performed of 68 places from Hamedan province and 235 isolates of Trichoderma were obtained. Macroscopic and microscopic features such as shape and size of conidium، conidiophore، phialide، chlamydospore، presence of aerial and submerged mycelia on culture media and growth rate as well as temperature examination data were used for identification of Trichoderma species. Consequently six species comprising T. atroviride، T. brevicompactum، T. citrinoviride، T. harzianum، T. ghanense and T. longibrachiatum were identified. Regarding to positive role of Trichoderma related to root and rhizosphere that cause increasing health and improving growth of plants، this study recommend a kind of horticultural management that could be able to protect and support these fungi in walnut root and rhizosphere.
    Keywords: Trichoderma, Walnut, Rhizosphere, Fungus, Hamedan
  • Pages 341-351
    Arbuscular mycorrhiza fungi have beneficial symbiosis with plants and help them to absorb nutrient and water، especially in regions with these limitations. For studying the effects of environmental factors on mycorrhizal fungi associated with Pistacia atlantica and P. khinjuk in Ilam، soil and physiographic factors was sampled in their habitats and N، P، K، Ca، Mg، Na، pH، Ec، apparent specific weight of soil، Clay، Silt and Sand were analyzed. Moreover fungi were identified and frequency of spore determined. Result showed that Glomus genus and G. fasiculatum had the most number of spores in this region. Mishkhas، Eyvan and Nakhchir habitat in north had the most and Tangevar and Badre in south had the least spore abundance. Result also showed that number of spores have positive correlation with elevation، tree cover، tree diameter، litter and organic matter and negative with P، Mg and apparent specific weight of soil. Moreover result showed that spores were abundance in spring.
    Keywords: Arbuscular mycorrhizal fungi, Pistacia atlantica, Pistacia khinjuk, Glomus fasiculatum, Ilam
  • Pages 352-365
    In order to study the effects of different chitosan concentrations (0، 0. 05، 0. 1، 0. 2، 0. 4، 0. 5، 1، 2، 3%،) along with a additional treatment of distilled water on seed germination of safflower (Carthamus tinctorius L.) seedling، under water stress conditions (0، -4، -8 and -12 bar) an experiment was conducted in a controlled-environment condition. Results showed that germination percentage، germination index، shoot and root height، shoot and root dry weight and protein content decreased with increasing water stress. Proline and malondialdehyde (MDA) content، Catalase (CAT) and peroxidase (POX) activities increased by increasing osmotic potential to -8 bar. The greatest shoot height and dry weight (19. 3 and 36% more than distilled water treatment، respectively) were observed at 0. 4% chitosan concentration. At low concentrations of chitosan (0. 05 - 0. 4%) protein and proline contents and CAT activity increased and MDA content decreased. In osmotic potential -8 bar، the highest germination percentage، shoot and root height obtained by 0. 4% chitosan concentration. Also at this osmotic potential a decline in and MDA proline contents، CAT and POX activity and an increase in the concentrations of protein (in comparison with distilled water treatment) were detected in low concentrations of chitosan. In the highest level of osmotic potential (-12 bar)، germination percentage، shoot and root height increased by low concentrations of chitosan in comparison with distilled water treatment. Also at this osmotic potential the least rate of former parameters obtained by 1-3% chitosan. Thus، it suggests that chitosan concentration at 0. 4% or lower levels may improve germination percentage of safflower seeds and benefit for seedlings growth under water deficit stress.
    Keywords: Chitosan, germination, Safflower, Water stress
  • Pages 366-374
    Considering studies that done most species of hawthorn have problem in seed germination. Species that examined in this study is C. assadii that is native plant of Iran. Percentage of the number of embryos was determined that 35% of fruits in this species have active embryos. 9 treatments with 3 replications were applied as follows: - insert seeds under water flow (with and without scarification)، put in 18ºC for 3 months and then cold for 4. 5 months in pot. – Insert seeds in GA3 with concentrations 150 and 300 ppm in darkness for 24 hours and then 1 month cold. – Using potassium nitrate with 0. 25%، 0. 5% and 1% concentrations. – Over wintering in farm soil (with and without scarification) till spring of the second year. All cold treatments were applied in 4ºC. Pots after treatment in lab. Were transfer to incubators. Treatment scarification and warmth 18ºC followed by cold stratification with 62% has the highest germination percentage that indicating this treatment is successful treatment among the treatments in this study..
    Keywords: germination, Crataegus assadii, dormancy, Giberlic acid, Cold treatment