فهرست مطالب

پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) - سال بیست و هفتم شماره 5 (زمستان 1393)

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هفتم شماره 5 (زمستان 1393)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1394/05/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زهرا بقایی فر، احمد مجد صفحات 753-765
    بنزوپیرن (BaP) به عنوان بخش مهمی از ذرات خروجی اگزوز موتورهای دیزلی (DEP) است. این ذرات دارای خاصیت هم افزایشی و ازدیاد حساسیت در مقابل آلرژن های معمول می باشد. هدف از این تحقیق روشن ساختن اثرات BaP، به عنوان بخش اصلیDEP، بر آلرژی زایی گرده های آفتابگردان است.
    بدین منظور، گیاهان آفتابگردان با غلظت های مختلف بنزوپیرن تیمار شدند و خاصیت آلرژی زایی عصاره های گرده ای بوسیله ی تست پوستی، آنالیز تعداد ائوزنیوفیل ها و نیز مقدار IgE کل خون در خوکچه های هندی مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. گرده های تیمار شده با BaP و تیمار نشده ها به منظور شناسایی تغییرات القاء شده با BaP در پروفایل باندهای پروتئینی با PAGE-SDS مطالعه شدند و باند(های) آلرژن بوسیله ی ایمونوبلات شناسایی گردیدند.
    نتایج نشان داد که هرچند گرده های تیمار نشده در القاء نشانه های آلرژی موثر می باشند اما آلرژی زایی گرده های تیمار شده با BaP به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
    PAGE-SDS نشان داد که پروفایل باندهای پروتئینی گرده ای تغییر یافته است و دو باند جدید با وزن های مولکولی kDa 22 و 19 در گرده هایتیمار شده با BaP ظاهر شدند. مطالعات ایمونوبلات باندی با وزن مولکولی kDa 22 را در گرده هایی تیمار شده نشان دادند که به شدت با آنتی IgE واکنش نشان میدهد، اما هیچ باند مشابهی در گرده های تیمار نشده وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، آلرژی گرده ای، آلودگی هوا، ایمونوبلات، بنزوپیرن، پروتئین گرده ای
  • مهدی پورهاشمی، مهدی زندبصیری، پریسا پناهی صفحات 766-776
    تعیین عناصر ساختاری توده های جنگلی از ضروریات مدیریتی آنهاست. پژوهش پیش رو با هدف شناسایی ویژگی های ساختاری توده های شاخه زاد بلوط در منطقه ریخلان شهرستان مریوان استان کردستان که الگویی از توده های بهره برداری شده منطقه است، انجام شد. پس از پیاده کردن یک قطعه نمونه مربعی شکل نیم هکتاری، با استفاده از روش آماربرداری صددرصد، ویژگی های مهم ساختاری درختان شامل گونه، مبدا (دانه زاد یا شاخه زاد)، تعداد جست در هر جست گروه، قطر جستها در ارتفاع نیم متر، دو قطر بزرگ و کوچک تاج جست گروه ها و ارتفاع 4 جست در هر جست گروه اندازه گیری شد. با استفاده از داده های اندازه گیری شده، رویه زمینی، سطح تاج و قطر جست گروه نیز محاسبه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تیپ جنگلی منطقه موردمطالعه تیپ خالص برودار (Quercus brantii Lindl.) است و تمام درختان شاخه زادند. کم بودن متوسط قطر جستها (5/4 سانتیمتر) و قطر جست گروه ها (20/5 سانتیمتر) نشاندهنده نوجوان بودن توده موردمطالعه و کم بودن متوسط ارتفاع جستها (کمتر از 4 متر) نیز نشاندهنده کم عمق بودن نیمرخ عمودی توده بود. پراکنش قطری توده موردمطالعه از الگوی نرمال پیروی میکرد که بیانگر همسال بودن توده است. در نیمرخ عمودی نیز فقط یک اشکوب وجود داشت. همچنین پس از برازش مدلهای مختلف رگرسیونی، بهترین مدل برای منحنی ارتفاع، مدل سهمی بدست آمد. درمجموع توده موردمطالعه فاقد تنوع گونه ای چوبی و تنوع ساختاری بود و از نظر پایداری در شرایط نامطلوبی قرار داشت، بنابراین دخالتهای جنگلشناسی و غنی سازی توده الزامیست.
    کلیدواژگان: برودار، شاخه زاد، قطر جست گروه، تیپ جنگلی
  • حسن جهانبازی، سید محمد حسینی نصر، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحات 777-787
    شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که موجب خسارت شدید به محصولات باغی و زراعی و همچنین کاهش تنوع زیستی گیاهی می گردد. جنگلکاری با گونه های مقاوم، یکی از روش های مقابله با پدیده شوری منابع آب و خاک است، لذا شناسائی گونه های مقاوم به شوری برای انجام این مهم اجتناب ناپذیر است. شرایط رویشگاهی گونه های گیاهی می تواند بر مقاومت گیاه در مواجهه با تنش های محیطی تاثیر گذار باشد. برای تعیین اثر عامل ارتفاع از سطح دریا بر مقاومت به شوری گونه های بادام وحشی، بذر چهار گونه شامل Amygdalus scoparia، A. Arabica، A. elaegnifolia، A. haussknechtii از سه طبقه ارتفاعی در رویشگاه کره بس چهارمحال و بختیاری جمع آوری و پس از تولید نهال، نهال های 2 ماهه با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار (هر تکرار 5 نهال) تحت تنش شوری ناشی از آبیاری با محلول سدیم کلراید با غلظت های مختلف شامل شاهد، 25، 50، 75 و 100 میلی مول قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک مقادیر فاکتورهای رویشی، رنگیزه های گیاهی و زی توده گیاه کاهش و تجمع پرولین افزایش یافت. گونه A. arabica مقاوم ترین گونه در میان این چهار گونه به تنش شوری بود. با افزایش ارتفاع از سطح دریا از میزان رویش، زی توده، رنگیزه های گیاهی کاسته و بر غلظت پرولین افزوده شد. افزایش تنش شوری موجب کاهش جذب مس، روی، آهن، منگنز و پتاسیم و افزایش جذب منیزیم، سدیم، کلر، نیتروژن، فسفر و کلسیم گردید.
    کلیدواژگان: پرولین، عناصر غذائی، سدیم کلراید، ارتفاع از سطح دریا، بادام وحشی
  • رقیه حاجی بلند صفحات 788-803
    با توجه به اینکه کمبود فسفر موجب کاهش توانائی جذب آب می شود، اثر تشدیدکنندگی احتمالی کمبود فسفر بر تنش خشکی در دو رقم گیاه گوجه فرنگی (ارقام بهتا و پیاذر) مطالعه گردید. گیاهان در شرایط تغذیه کافی (25/0 میلی مولار) و کمبود (05/0 میلی مولار) فسفر تحت شرایط آبیاری (100 درصد ظرفیت مزرعه ای) و خشکی (60 درصد ظرفیت مزرعه ای) در گلخانه و بستر پرلیت به مدت 8 هفته کاشته و سپس برداشت شدند. وزن خشک اندام هوائی و ریشه، فلوئورسانس کلروفیل و فتوسنتز تحت تاثیر تیمارهای کمبود فسفر و خشکی کاهش یافت و شدت کاهش در رقم بهتا بیش از رقم پیاذر بود. غلظت کلروفیل تحت تاثیر کمبود فسفر بصورت معنی داری کاهش یافت ولی غلظت آنتوسیانین های برگ افزایش پیدا کرد. برعکس، خشکی موجب کاهش غلظت آنتوسیانین ها شد. غلظت قندهای محلول و آمینواسیدهای آزاد تحت تاثیر کمبود فسفر، خشکی و یا هردو افزایش یافت، ولی اجزای پتانسیل آب برگ تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. نتایج نشان داد که رقم بهتا به هر دو تنش کمبود فسفر و خشکی حساس-تر از رقم پیاذر بوده با این حال کمبود فسفر و خشکی موجب تشدید تاثیر یکدیگر نشدند. به نظر می رسد افزایش انباشتگی قندهای محلول و آمینواسیدهای آزاد و کاهش هدایت روزنه ای در شرایط کمبود فسفر که به ترتیب موجب افزایش توانائی جذب آب و کاهش اتلاف آن شدند، از عوامل جلوگیری از این اثر تشدید کننده بودند.
    کلیدواژگان: روابط آبی، خشکی، فتوسنتز، قندهای غیرساختاری، کمبود فسفر
  • صدیقه حبیبی، وحید نیکنام*، حسن ابراهیم زاده، مسعود میرمعصومی صفحات 804-810

    بذرهای Astragalus compactus از تهران جمع آوری شد. گیاهان در اتاق رشد تحت شرایط نوری 16 ساعت نوری و 8 ساعت تاریکی رشد کردند. سپس ریزنمونه های برگ، ساقه، دمبرگ و برگهای لپه ای آن با سویه های مختلف آگروباکتریوم ریزوژنز شامل 2659، 15834 وWT تلقیح شدند. قدرت تشکیل ریشه موئین توسط سویه های مذکور در حالت تلقیح با ایجاد زخم روی ریزنمونه ها موفق تر از حالت تلقیح سوسپانسیونی بوده است. آگروباکتریوم ریزوژنز سویه WT در این گونه موفق به تشکیل ریشه موئین نشد، در حالیکه سویه های 2659 و 15834 تشکیل ریشه موئین را در ریزنمونه های مشابه القا کردند. درصد تشکیل ریشه موئین سویه 2659 از سویه 15834 بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: آستراگالوس، آگروباکتریوم ریزوژنز، ریشه ی موئین
  • مهدی حیدری، حسن پوربابایی، امید اسماعیل زاده، جواد اسحاقی راد، علی صالحی صفحات 811-828
    مدیریت پایدار منابع طبیعی به عنوان سرمایه ای ملی مستلزم داشتن اطلاعات جامع در مورد روابط موجود در طبیعت از جمله رابطه پوشش گیاهی و خاک است. مدیران بخش جنگل اغلب برای درک این تغییرات و مشکلات نیاز به نشانه های آشکار و کم هزینه دارند. به همین منظور دو منطقه تخریب شده و کمتر دست خورده هر کدام به مساحت 100 هکتار از جنگلهای زاگرس در شهر ایلام انتخاب شد. پوشش گیاهی و نمونه های خاک به روش تصادفی سیستماتیک با ابعاد شبکه 200×100 متر برداشت شدند. گونه های شاخص هر منطقه به روش آنالیز گونه های معرف تعیین شد. سپس رابطه بین عوامل رویشگاهی و گونه های شاخص با استفاده از روش رگرسیون لجستیک مدلسازی شد. نتایج نشان داد که گونه های شاخص به خوبی تفاوت خصوصیات خاک را در دو منطقه نشان می دهند. در حضور دو گونه شاخص در منطقه کمتر دست خورده (Bromus tectorum L. وMedicago radiata L.)، بالا بودن ازت آمونیمی و ظرفیت تبادل کاتیونی و پایین بودن آهک، وزن مخصوص ظاهری و شوری نقش بارز دارند. از بین متغیرهای وارد شده در مدل لجستیک در منطقه تخریب شده،بالا بودن شوری،وزن مخصوص ظاهری، کاهش ازت آمونیمی، ماده آلی و باز شدن تاج پوشش امکان پیش بینی تغییرات متغیر وابسته یعنی حضور و عدم حضورگونه های شاخص این منطقه Cirsium congestum (Fisch. & C.A.Mey.) و Hordeum bulbosum L.، را دارند.
    کلیدواژگان: مدلسازی، رگرسیون لجستیک، گونه های شاخص، خصوصیات خاک، تخریب
  • نرگس حیدری، مجید پوریوسف، افشین توکلی صفحات 829-839
    خشکی یکی از مهمترین تنش های محیطی است که مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمی گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد و اثرات عمده ای بر تولیدات کشاورزی می گذارد. به همین منظور مطالعه ای با عنوان تاثیر تنش خشکی بر صفات فیزیولوژیک آنیسون، در بهار 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان به اجرا درآمد. به اجرا درآمد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. در این آزمایش تاثیر تنش خشکی در سه سطح، آبیاری در کلیه ی مراحل رشد به صورت هفتگی (شاهد)، قطع آبیاری در اواسط مرحله گلدهی تا بروز علائم تنش به مدت 15 روز و سپس آبیاری مجدد، و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه تا بروز علائم تنش به مدت 15 روز و سپس آبیاری مجدد مورد بررسی قرار گرفت. شاخص محتوای کلروفیل، هدایت روزنه ای، سرعت تعرق، سرعت فتوسنتز و محتوای نسبی آب در شرایط تنش خشکی به طور معنی داری (05/0 p) کاهش یافتند اما دمای برگ افزایش یافت.
    کلیدواژگان: دمای برگ، سرعت تعرق، شاخص محتوای کلروفیل، هدایت روزنه ای
  • نرگس خان پور اردستانی، مظفر شریفی*، مهرداد بهمنش صفحات 840-853

    در این پژوهش اثر متیل جاسمونات 1/0 میلی مولار به عنوان یک الیسیتور (elicitor) بر فعالیت آنزیم-های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز در کشت سلول Scrophularia striata و محتوای ترکیبات فنولی و فلاونوئید آن در بازه زمانی 4، 8، 12، 24، 48 و 72 ساعت مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در طی 12 ساعت اولیه دوره تیمار کاهش و پس از آن تا پایان دوره آزمایش افزایش یافت. در حضور متیل جاسمونات فعالیت کاتالاز در کلیه نمونه ها در مقایسه با شاهد افزایش معنی داری داشت در حالیکه فعالیت پراکسیداز پس از 12 ساعت به طور معنی داری افزایش یافت. به منظور درک بهتر سازوکار متیل جاسمونات، میزان تجمع پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدهای غشا نیز بررسی شد. میزان پراکسید هیدروژن تنها در کشت هایی که به مدت 8 ساعت در تیمار متیل جاسمونات بودند نسبت به کشت های شاهد افزایش معنی داری داشت در حالیکه میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشا تغییر معنی داری نشان نداد. بررسی میزان فنول کل در سلول های شاهد و تیمار شده نشان داد که میزان ترکیبات فنولی با شیب ملایمی رو به افزایش بود و در کشت های تیمار شده با متیل جاسمونات پس از 48 و 72 ساعت افزایش معنی دار ترکیبات فنولی نسبت به شاهد دیده شد. نمونه های تیمار شده با متیل جاسمونات، از 24 ساعت پس از تیمار تا آخر دوره، نسبت به 12 ساعت اول به طور معنی داری از محتوای فلاونوئیدی بالاتری نسبت به شاهد برخوردار بودند. در حضور متیل جاسمونات افزایش توان آنتی اکسیدانی و افزایش میزان ترکیبات فنولی با کاهش شاخص های تنش اکسیداتیو هماهنگ می باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ترکیبات فنلی، فلاونوئید، متیل جاسمونات، Scrophularia striata
  • فهیمه رفیعی، حمید اجتهادی، محمد جنگجو* صفحات 854-864

    آتش سوزی به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر پوشش های طبیعی محسوب می شود، که می تواند سبب افزایش یا کاهش تنوع گونه ای شود. این پژوهش با هدف، بررسی پیامدهای آتش سوزی بر تنوع پوشش گیاهی یک مرتع نیمه استپی در زمان های مختلف پس از آتش سوزی انجام شد. سه رویشگاه شاهد، آتش سوزی شده در سال 83 و در سال 87 در مجاورت هم در منطقه جوزک در استان خراسان شمالی انتخاب و در بهار و تابستان 1389 مطالعه شدند. پوشش گیاهی، تنوع، غنا، یکنواختی و درجه اهمیت (IV) سه رویشگاه مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد، میزان تنوع در رویشگاه شاهد و 83 در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری داشته و در رویشگاه 87 نسبت به شاهد و 83 تفاوت معنی داری دیده نشد. در این پژوهش آتش سوزی باعث افزایش شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی شد که مقدار این شاخص با گذشت زمان افزایش یافت اما این افزایش تنوع بصورت جایگزینی گیاهان چندساله توسط علفی های یکساله بود که ممکن است سبب کاهش پایداری اکوسیستم در برابر ناملایمات محیطی گردد.

    کلیدواژگان: گراسلند، غنا، یکنواختی، توالی ثانویه، خراسان شمالی
  • عباس شاهسواری، مریم بیگلرنیا صفحات 865-871
    در بررسی هایی که طی دو فصل رویشی 1389 و 1390 در برخی از محیط های رودرال و زگتال درون شهر همدان و بیوتوپ های اطراف آن، در خصوص موقعیت حضور و پراکندگی گونه های جنس خشخاش (Papaver) صورت گرفتند، جمعا 4 گونه (macrostomum BOISS. Papaver، Papaver piptostigma BIENERT ex FEDDE.، Papaver fugax POIR. و Papaver argemone L.) از این جنس مشاهده و جمع آوری گردیدند. این بررسی ها نشان دادند که گونه های مشاهده شده اکثرا در ردیف عناصر رودرالی می باشند که بیشتر محیط های تخریب شده، درون و حاشیه زمین های زراعی (به ویژه مزارع گندم) و نیز محیط های کشاورزی رها شده و گاهی نیز شکاف سنگ فرش ها را برای ادامه حیات خود انتخاب کرده اند. گونه های این جنس خارج از محیط های ذکر شده، به ویژه در محیط های نزدیک به طبیعی (آپوفیت) مشاهده نشدند که خود می تواند دلیلی بر تطابق کامل آنها با محیط های آنتروپوژنی باشد.
    جمعا 160 لوکالیته، به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند که تماما معرف حضور گونه های این جنس در محیط های رودرال و زگتال شهر همدان، با درجات همروبی بین H5 - H3 هستند. به غیر از گونهPapaver macrostomum BOISS. که در محدوده های مرکزی شهر نیز مشاهده گردید، دیگر گونه های مشاهده شده دور از مناطق پر رفت و آمد شهری حضور دارند و بیشتر در مخروبه ها و زمین های زراعی رها شده می رویند.
    کلیدواژگان: آنتروپوژن، رودرال، زگتال، همدان، همروبی
  • شکیبا شاهمرادی، محمدرضا چایی چی، جواد مظفری، داریوش مظاهری، فرزاد شریف زاده صفحات 872-884
    چراگاه های امروزی برخلاف علفزارهای طبیعی، می بایست بر اساس سیستم های تناوبی به طور متناوب احیاء گردند و خواب بذر در گراس های علوفه ای مانع از استقرار موفق چراگاه های جدید می شود. شکست خواب در بذرهای جو وحشی (spontaneum Hordeum) برای بهبود جوانه زنی ضروری به نظر می رسد. این آزمایش با هدف بررسی اثر تیمارهای مختلف فیزیکی، شیمیایی، هورمونی و دمایی بر خواب بذر این گیاه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش، دو ژنوتیپ Hordeum spontaneum که بذرهای تازه آنها دارای سطوح بالای خواب بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، جوانه زنی بذور تحت تاثیر تیمار دمای 35 درجه سانتیگراد نیز به طور معنی داری تحریک شد و در هفته چهارم به حداکثر خود رسید (در ژنوتیپ1350TN، 25/86 % و در ژنوتیپ 951TN، 5/47 %). در این آزمایش، هورمون GA در تحریک جوانه زنی بذرهای Hordeum spontaneum، کارآمد تر از سایر هورمون های مورد استفاده بود. بالاترین درصد جوانه زنی در اثر تیمار GA در غلظت 100 میلی گرم در لیتر مشاهده شد و این تیمار جوانه زنی را در ژنوتیپ 1350TN تا 75/68 درصد و در ژنوتیپ 951 TN تا 25/31 درصد نسبت به شاهد (بدون تیمار) افزایش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که خواب بذر در گیاه Hordeum spontaneum با تیمارهای هورمون جیبرلین و استریفیکاسیون گرمایی (35 درجه سانتی گراد) قابل حذف است و بنابراین از نوع خواب فیزیولوژیکی سطحی میباشد.
    کلیدواژگان: Hordeum spontaneum، خواب بذر، تیمار رفع خفتگی
  • بهروز صالحی اسکندری، محسن کاویانی صفحات 885-892
    گال نوعی تغییر شکل بافت های گیاهی است که توسط برخی از حشرات القا شده و اغلب جهت تغذیه و یا به عنوان پناهگاه از آن استفاده می کنند. گال درخت بید معلول یک سری تغییرات مرفوژنتیکی سلول های گیاهی در مقابل حمله کنه های اریوفیده می باشد. در این پژوهش در تابستان 1389، اوایل و اواخر بهار 1390 و بهار 1391 از سرشاخه های سالم و گال دار درختان بید مجنون پارک ناژوان شهر اصفهان نمونه برداری تصادفی صورت گرفت. مقدار کلروفیل های a، b و کل، کاروتنوئیدها، قند های احیاء کننده، قند کل، آنتوسیانین ها، ترکیبات فنلی و پروتئین در اندام هوایی این گیاهان مورد مطالعه قرار گرفت. مقدار کلروفیل های a، b و کل، کاروتنوئیدها، قند های احیاء کننده، قند کل و پروتئین در سرشاخه های گال دار نسبت به سرشاخه های سالم کاهش معنی داری را نشان داد. در حالیکه مقدار آنتوسیانین ها و ترکیبات فنلی در سرشاخه های دارای گال نسبت به سرشاخه های سالم بیشتر بود، که این افزایش از لحاظ آماری معنی دار است. کاهش در مقدار رنگیزه های فتوسنتزی موجب خسارت اکسیداتیو در این گیاهان است که محتوای قندی و ترکیبات هیدروکربنی را کاهش می دهد. از آنجائی که بقاء میزبان منجر به بقای انگل می شود، تجمع آنتوسیانین ها و ترکیبات فنلی در گیاهان سبب افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های اکسیداتیو می گردد.
    کلیدواژگان: گال، بید مجنون، رنگیزه های فتوسنتزی، ترکیبات فنلی
  • حسین عباسپور، حلیمه رضایی * صفحات 893-903

    تنش خشکی باعث تحریک تولید گونه های اکسیژن فعال در کلروپلاست های گیاهی می شود و گونه های اکسیژن فعال نیز سبب پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و تخریب غشای سلولی می شوند. گیاه بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) یکی از گیاهان دارویی معطر است که در طب به عنوان التیام دهنده زخم و جراحت استفاده می شود. در این پژوهش جیبرلین با هدف کنترل استرس اکسیداتیو در تحمل به کمبود آب، بکار گرفته شد و تغییرات محتوای رنگیزه های برگ و ترکیبات فنلی کل بر روی گیاه بررسی شد. بدین منظور آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید، که در آن عامل آبیاری در سه سطح شامل: FC (بدون تنش)، 2/3FC (تنش ملایم) و 1/3FC (تنش شدید) و جیبرلیک اسید در دو سطح (mM 100 و 0) در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش شدت تنش میزان کلروفیل a، b و (a+b) کاهش یافت، در حالی که مقدار فلاونوئید، آنتوسیانین و ترکیبات فنلی افزایش را نشان می دهد. همچنین در اثر دهیدراتاسیون، افزایش β-کاروتن و گزانتوفیل تنها در تنش ملایم دیده شد. جیبرلیک اسید میزان کلروفیل ها، سرعت واکنش هیل و ترکیبات فنلی به طور معنی دار افزایش داد، اما در میزان فلاونوئید و آنتوسیانین تغییر چشمگیری مشاهده نشد. بنابر نتایج بدست آمده در این پژوهش، جیبرلیک اسید خارجی توانست با مکانیسم های مختلفی توانایی گیاه بادرشبو را در پاسخ به تنش خشکی افزایش داده و سبب افزایش میزان فتوسنتز در گیاه شود.

    کلیدواژگان: بادرشبو(Dracocephalum moldavica L، )، تنش خشکی، جیبرلیک اسید، فلاونوئید، سرعت واکنش هیل
  • سجاد علیپور، فاطمه نصیبی، همایون فرهمند صفحات 904-914
    گل مریم یکی از مهمترین گل های شاخه بریدنی در ایران و جهان است. برای بررسی تاثیر سدیم نیتروپروساید (SNP) روی پارامتر های کمی و کیفی گل مریم، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. سدیم نیتروپروساید (SNP) در سه غلظت (0، 1 و 10 میکرومولار) استفاده شد. بالاترین عمر گلجایی در تیمار سدیم نیترو پروساید 1 میکرومولار مشاهده شد که عمر گلجایی را نسبت به تیمار شاهد 3 روز افزایش داد. بیشترین میزان درصد باز شدن گلچه ها نیز در تیمار سدیم نیتروپروساید 1 میکرومولار به دست آمد. سدیم نیتروپروساید در تمام غلظت ها درصد گلچه پژمرده، درصد ریزش گلچه و کاهش وزن شاخه گل را نسبت به شاهد کاهش داد. کمترین میزان نشت یونی نیز در تیمار سدیم نیتروپروساید 1 میکرومولار به دست آمد که 5/1 برابر نشت یونی را نسبت به شاهد کاهش داد. یافته های این پژوهش بیانگر این است در تیمار سدیم نیتروپروساید 1 و 10 میکرومولار که عمر گلجایی افزایش یافته است فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گایاکول پراکسیداز (GPX) و آسکوربات پراکسیداز (APX) افزایش، اما فعالیت کاتالاز (CAT) فقط در تیمار سدیم نیتروپروساید 1 میکرومولار نسبت به شاهد افزایش معنی دار داشت، در حالی که فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز (PPO) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) به میزان معنی داری کاهش یافت. بنابراین به نظر می رسد این ترکیب با کاهش رادیکال های آزاد اکسیژن، حفظ تمامیت غشاء، افزایش سنتز ترکیبات فنلی و کاهش فعالیت آنزیم PPO، باعث افزایش کیفیت پس از برداشت گل مریم شده است.
    کلیدواژگان: سدیم نیتروپروساید، عمر گلجایی، آنزیم های آنتی اکسیدان، گل مریم
  • علیرضا عینعلی، منصور شریعتی، مرضییه پاییزی صفحات 915-926
    در این پژوهش آثار پروپیل گالات که از فعالیت اکسیداز انتهایی پلاستید دخیل در تنفس کلروپلاستی جلوگیری می کند، بر کارایی فتوسیستم II در جلبک سبز تک سلولی Dunaliella salina با استفاده از اندازه گیری کینتیک فلوئورسنس کلروفیل a مطالعه شده است. تیمار کشتهای جلبکی با غلظتهای 1/0، 5/0، 1، 2 و 4 میلی مولار پروپیل گالات نشان داد که کارایی فتوسیستم II در حضور غلظتهای تا 1 میلی مولار افزایش یافته و از فرآیند تنفس کلروپلاستی در غلظتهای 1 و 2 میلی مولار پروپیل گالات جلوگیری می شود. با وجود این، هیچ تاثیر منفی معنی داری در روند انتقال الکترون فتوسیستم II مشاهده نمی شود. شدت فلوئورسنس کلروفیل a در جلبک D. salina تیمار شده با 4 میلی مولار پروپیل گالات به شدت کاهش پیدا کرده و به یک سطح تقریبا صاف می رسد. چنین کاهشی در میزان Fv/Fo (پارامتر متناسب با فعالیت کمپلکس تجزیه کننده آب)، Φpo (کارایی عملکرد کوانتومی فتوشیمیایی اولیه) و ΦEo (میزان انتقال الکترون در زنجیره انتقال الکترون) نیز مشاهده می شود. افزایش شدت فلوئورسنس در سطح K (300 میکرو ثانیه) نیز با کاهش ایجاد شده در این شاخص ها هماهنگ می باشد. نتایج نشان می دهد که کاهش کارایی فتوسیستم II در حضور غلظت 4 میلی مولار پروپیل گالات از تاثیر این ممانعت کننده بر کمپلکس تجزیه کننده آب در سمت دهنده فتوسیستم II ناشی می شود. بنابراین، می توان پروپیل گالات را به عنوان یک ممانعت کننده اختصاصی فتوسیستم II علاوه بر نقش آن در ممانعت کنندگی تنفس کلروپلاستی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پروپیل گالات، فلوئورسنس کلروفیل a، فتوسیستم II، کمپلکس تجزیه کننده آب، Dunaliella salina
  • مرضیه فتوت، طیبه رجبیان، عذرا صبورا، مسعود رنجبر، رقیه سادات اجتهد صفحات 927-936
    مریم گلی (.Salvia L)، یکی از بزرگ ترین جنس های تیره نعناعیان (Lamiaceae) با 58 گونه در ایران است. روغن های اسانسی، ترپنوئیدها، مشتقات اسیدهای فنلی و فلاوونوئیدها متابولیت های ثانوی اصلی گونه های مریم گلی را تشکیل می دهند و خواص دارویی این گیاهان به طور عمده مربوط به فعالیت های پاد اکسایشی این ترکیبات می باشد. در این پژوهش، برخی اسیدهای فنلی (رزمارینیک اسید، سالویانولیک اسیدهای A و B)، در برگ و ریشه 4 گونه مریم گلی خودروی ایران برای اولین بار به روش HPLC جداسازی و سنجش شدند. بر طبق نتایج حاصل، S. verticillata با بیشترین مقدار رزمارینیک اسید در برگ و ریشه (به ترتیب 88/0±53/41 و 19/0±99/5 میلی گرم بر گرم وزن خشک)، به عنوان غنی ترین منبع این اسید فنلی شناسایی شد. مقدار سالویانولیک اسید B از 95/4±89/26 میلی گرم بر گرم وزن خشک در برگ S. officinalis، تا 74/2±71/75 میلی گرم برگرم وزن خشک در برگ S. nemorosa، متغیر بود. همچنین بیش ترین محتوای سالویانولیک اسیدB (12/3±68/10 میلی گرم برگرم وزن خشک) در ریشه S. nemorosa برآورد شد. برگ S. officinalis و ریشه S. nemorosa به ترتیب با 77/0±55/4 و 85/1±68/6 میلی گرم برگرم وزن خشک، بیش ترین محتوای سالویانولیک اسید A را به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد که برگ ها نسبت به ریشه ها از اسید های فنلی غنی تر بودند و در بین آن ها سالویانولیک اسیدB بیشترین مقدار را تشکیل می دهد؛ رزمارینیک اسید و سالویانولیک اسیدA در مراتب بعدی قرار داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که S. verticillata و S. nemorosa با توان بالای تولید و ذخیره سازی اسیدهای فنلی می توانند به عنوان گونه های شاخص برای مصارف دارویی معرفی شوند.
    کلیدواژگان: مریم گلی، اسید های فنلی، رزمارینیک اسید، سالویانولیک اسید A، سالویانولیک اسیدB
  • حیدرعلی مالمیر، سکینه رودی صفحات 937-948
    گزارش های در مورد اثر Si روی رشد و حفاظت گیاهان در تنش های زنده و غیر زنده وجود دارد، اما رابطه بین اثر Si و تجمیع فیتوکلاتین، هیدرات کربن غیر ساختمانی، K و Si کمتر مطالعه شده است. به این منظور اثر Si روی مقدارهیدرات کربن غیر ساختمانی، فیتوکلاتین، Si و K دردو رقم برنج شیرودی و اوس که مقاومت متفاوتی نسبت به شوری دارند مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در طرح فاکتوریل در محیط کشت شن با غلظت های 0، 0.25، 0.5و 0.75 g.kg-1 soil انجام شد. نتایج نشان می دهد با افزایش غلظت Si مقدار هیدرات کربن غیر ساختمانی در برگ های دو رقم افزایش و در ریشه کاهش یافت. در حالیکه مقدارفیتو کلاتین در ریشه و برگ های هر دو رقم افزایش یافته و این افزایش در سطح 0.05 P< معنی دار بود. همچنین تغییرات سطح و وزن برگ نشان می دهد، در رقم شیرودی Si به ترتیب تقریبا %97، %82 ودر رقم اوس %79، %95 از تغیرات سطح و وزن برگ را موجب می شود. در این تحقیق Si تجمیع K و Si را در ریشه و برگ های دو رقم افزایش داده که نشان دهنده افزایش جذب و تعرق بیشتر است. با مقایسه پارامترهای همبستگی، کاهش نسبی هیدرات های کربن غیرساختمانی در ریشه با افزایش خطی فیتو کلاتین همراه است. به نظر می رسد Si مصرف هیدراتهای کربن غیر ساختمانی را در برگ ها جهت سطح بیشتر و در ریشه برای سنتز ترکیبات جدید از جمله فیتوکلات ها هدایت می کند.
    کلیدواژگان: مصرف کربوهیدرات، فیتوکلاتین، برنج، همبستگی
  • محمد مهرنیا، مصطفی اسدی صفحات 964-977
    بلوط های گروه Libani از گروه بلوط های دندانه دار بوده، که در مناطق شمال زاگرس انتشار دارند. بلوط های این گروه دارای دو گونه می باشند، که عبارتند از: Quercus libani و Q. trojana. گونه Q. trojana برای اولین بار به عنوان یک گزارش جدید از فلور ایران گزارش می گردد. گونه Q. trojana بواسطه صفات زیر از گونه Q. libani تمایز پیدا می کند: برگها تا حدودی براق، کوچک، باریک و بلند و دارای دندانه های سینوسی منظم، تعداد دندانهای ریش دار برگ کمتر، دمبرگها کوتاه تر و میوه ها کوچکتر می باشد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی از برگهای هر دو گونه نشان داد که گونه Q. libani در دو سطح با کرکهای ظریف، ستاره ای و یا ساده می باشد؛ البته در سطح بالایی کرکها کم یا تقریبا بدون کرک و در سطح پایینی بطور متوسط کرکدار، و گاهی هر دو سطح بدون کرک است؛ در صورتی که در گونه Q. trojana در سطح بالایی کرکها تنک و یا تقریبا بدون کرک و سطح زیرین برگ بشدت کرکدار (نمد مانند) و کرکها ستاره ای می باشند.
    کلیدواژگان: بلوط، زاگرس، Quercus libani، Q، trojana، گزارش جدید، میکروسکوپ الکترونی
|
  • Zahra Baghaeifar, Ahmad Majd Pages 753-765
    Benzo (a) pyrene (BaP) is an important part of diesel exhaust particles. Diesel exhaust particles have been shown to express adjuvant activity for sensitization against common allergens. The aim of this research is to elucidate the effects of BaP, as a major part of DEP, on the pollen allergenicity. Sunflower plants were treated with different concentrations of Benzo (α) pyrene (BaP) and allergenicity of the pollen extracts were compared by means of skin test, as well as analysis of blood eosinophil count and total IgE level in the guinea pigs. Non-treated and BaP-treated pollen were studied by SDS-PAGE for BaP-induced changes in protein banding profiles and also allergen band(s) were detected by immunoblotting method. Results showed that although non-treated pollen are effective in inducing allergic symptoms but allergenicity of BaP-treated pollen was increased considerably. SDS-PAGE showed protein banding profiles of pollen were changed and two new bands with molecular weight of 19 and 22 kDa appeared in BaP-treated pollen. Immunoblotting studies showed a band with molecular weight of 22 kDa in BaP-treated pollen that react strongly with anti-IgE, but there is not any similar band in non-treated pollen.
    Keywords: Air pollutants, Benzo (α) pyrene, Helianthus annuus, Immunoblotting, Pollen allergenicity, Pollen protein
  • Mehdi Pourhashemi, Mahdi Zand E. Basiri, Parisa Panahi Pages 766-776
    Structural characteristics, as the basic characters for managements of forests stands, were studied in Rikhalan coppice forest, southeast Marivan, Kurdistan province. The selected site is a good model of utilized stands of northern Zagros forests. A quadratic plot with an area of 0.5 ha were selected, then structural characteristics of stands including species composition, origin of trees (seed or shoot), number of sprouts in sprout-clumps, diameter of sprouts at 0.5m height, height of four sprouts in each sprout-clump, as well as the largest and smallest diameters of sprout-clumps crowns were measured on all trees. Furthermore, basal area, crown area and diameter of sprout-clumps were calculated. Based on results, the stand type was pure type of Brant`s oak (Quercus brantii) and all of trees were in coppice form. Low values of the mean diameter of sprouts (5.4 cm) and sprout-clumps (20.5 cm) showed that the studied stand was young. The mean value of sprout heights were low (lower than 4 m), which illustrate a one-storey stand. Diameter distribution of the studied stand showed an even-aged form. Furthermore, the best regression model for height-diameter curve of the stand was quadratic model. Totally, the studied stand was pure with no woody species diversity and with a little structure diversity, so its sustainability could be considered as unstable. Silvicultural activities such as tending operations and enrichment of the stand are recommended.
    Keywords: Brant's oak, coppice, forest type, mean diameter of sprout, clump
  • Hassan Jahanbazi, Sayed Mohammad Hosseini Nasr, Khosro Saghebtalebi, Seyyed Mohammad Hojjati Pages 777-787
    Salinity is a major environmental stresses that Causes severe damage to crops and horticultural crops and also reduce plant biodiversity. Plantation of resistant species is one of the activity to cope on soil and water salinity. Therefore, the identification of salt tolerant species is inevitable. Site conditions of species can affect on plant resistance in the face of environmental stresses. Seeds of four species of wild almond (Amygdalus scoparia, A. arabica, A. elaegnifolia, A. haussknechtii) of three height classes were collected in Karebas site to determine the effect of altitude on the salinity tolerance of wild almond species. Factorial experiment in a completely randomized design with three replications (5 plants per replication) were chosed to determine the salinity torerance of two month almond seedling under salt stress by irrigation with different concentrations of sodium chloride solution whit five leveles (control, 25, 50, 75 and 100 mmol). The results showed that vegetative plant, pigments and plant biomass reducted and accumulation of proline increased by incrising the salt concentration. Amygdalus arabica was resistance species among the four species to salinity. Biomass, growth rate and plant pigments have been decreased and cocentraton of proline have been increased by increasing the altitude. The absorption of copper, zinc, iron, manganese, potassium have been decreased and absorption of magnesium, sodium, chlorine, nitrogen, phosphorus, and calcium increased by Increasing the salinity.
    Keywords: proline, nutrient elements, sodium chloride, altitude, wild Almnd
  • Roghaye Hajibolan Pages 788-803
    Phosphorus (P) deficiency reduces plants ability for water uptake. In this work, possible intensifying influence of P deficiency on the effect of drought stress was studied in two cultivars of tomato (Behta and Piazar) plants. Plants were cultivated at adequate (0.25 mM) or low (0.05 mM) P supply under well-watered (100% of field capacity) or drought stress (60% of field capacity) conditions for 8 weeks in perlite under greenhouse conditions. Shoot and root dry weight, chlorophyll fluorescence parameters and net photosynthesis rate decreased under both P deficiency and drought conditions more pronouncedly in Behta than Piazar. Leaf concentration of chlorophylls decreased while anthocyanins concentration increased under P deficiency conditions. In contrast, drought stress resulted in reduction of anthocyanins concentration. Soluble carbohydrates and free amino acids concentrations increased under P deficiency, drought conditions or both. However, components of leaf water relations were not influenced by these treatments. Results showed that, two studied cultivars were different regarding P deficiency and drought stress tolerance. However, P deficiency did not strengthen the effect of drought stress. Increase in the concentration of soluble sugars and free amino acids and reduction of stomatal conductance that promotes water uptake ability and reduces water loss, respectively, involved in prevention of the intensifying effect of P deficiency on drought stress in tomato plants.
    Keywords: drought, non, structural carbohydrates, phosphorus deficiency, photosynthesis, water relations
  • Sedigheh Habibi, Vahid Niknam, Hassan Ebrahimzadeh, Masoud Mirmasoumi Pages 804-810

    Astragalus compactus L. seeds were collected fromTehran of Iran. Plants were grown in growth chamber under 16 h daily light periods and leaves, stems, prdicle and cotyledon leaves explantn from three- week- old sterilized seedlings cut and infected with Agrobacterium rhizogenes Strains 15834, 2659 and WT.Hairy roots obtained from leave and stem explants but did not induce hairy roots of cotyledon and pedicle explants of Astragalus compactus.Strain 2659 resulted in the highest amount of hairy root formation in this Species. Strain 15834 was beneficial but not as effective as strain 2659. In contrast to these two strain, strain WT did not induce hairy roots in any of the explants used in this study. Thus, this strain seems to be totally avirulent to Astragalus compactus.

    Keywords: Astragalus, Agrobacterium rhizogenes, hairy root
  • Mehdi Heydari, Hassan Poorbabaei, Omid Esmaaelzade Pages 811-828
    Sustainable management of natural resources as national assets requires comprehensive information about existing relationships in nature such as the relationship between vegetation and soil. Forest managers often need obvious and low cost signs to understand these changes and problems. For this purpose, two disturbed and undisturbed woodland areas were selected of Zagros forest (each 100 ha) in Ilam city. Systematic-random sampling method (100×200 m) was used to collect data from 50 plots within each site. According to the research objectives the coverage percent of trees and shrubs, presence and absence of understory vegetation and soil samples were taken in each sampling plot. The indicator species in each region was determined using IV method and the relationship between habitat factors and indicator species was also modeled using logistic regression. Results showed that Indicator species distinctly reveal differences in soil properties in these areas. In the presence of both indicator species in undisturbed area (Bromus tectorum L. and Medicago radiata L.), high value of ammonium-nitrogen (NH4-N), cation exchange capacity (CEC) and low value of total neutralizing value (TNV), Bulk density (BD), Electrical conductivity (EC) have prominent role. Among the variables entered in the logistic model in the undisturbed area, high value of EC and BD and on the other hand low amount of NH4-N and organic matter (OM)and opening the canopy are able to predict the presence and absence of dependent variable i.e. Cirsium congestum (Fisch. & C.A.Mey.) and Hordeum bulbosum L. as indicator species.
    Keywords: Modeling, Logistic regression, indicator species, soil characteristics, destruction
  • Narges Heidari, Majid Pooryoosef, Afshin Tavakoli Pages 829-839
    Drought is a major environmental stress that affects plant morphology, physiology and biochemistry, causing a significant reduction in agricultural production. In order to study the effect of drought stress on physiological traits of anise (Pimpinella anisum L. (a field experiment was conducted at College of Agriculture, University of Zanjan during spring of 2010. The experiment was conducted as a complete randomized block design with three replications. In this study the effect of water stress in three levels, irrigation at all stages of a weekly (control), excision irrigation in the mid-flowering stage to indication signs of stress to 15 days and then re- irrigation, and excision irrigation in grain filling stages to indication signs of stress to 15 days and then re- irrigation were studied. Chlorophyll content index (CCI), assimilation rate, stomatal conductance, transpiration rate and relative water content (RWC) significantly (p 0/05) decreased under drought stress conditions but leaf temperature increased.
    Keywords: leaf temperature, transpiration rate, chlorophyll content index, stomatal conductance
  • Narges Khanpour, Ardestani Pages 840-853

    Effects of 0.1 mM MeJA as an elicitor on the activity of antioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POD) and contents of phenolics and flavonoids during 4-72 hours in Scrophularia striata cell culture were studied. Decreasing in SOD activity was observed during first 12- hours after 0.1 mM MeJA treatment and then increased. Activity of CAT enzyme was increased in 0.1mM MJ treated samples significantly in comparing to the control, while POD activity was increased 12 hours after treatment. To study of MeJA mechanism, H2O2 content and lipid peroxidation were investigated. H2O2 content was increased after 8 hour post treatment with MeJA while lipid peroxidation was not changed. The amount of total phenols in control and treated cells showed a gentle slope rising levels of phenolic compounds and 0.1 mM MeJA significantly increased total phenolic compoundes in S. striata cells culture 48 and 72 hours after treatment. Also, flavonoids significantly increased in treated cells compared with controls 24 hours after treatment toward the first 12 hours. Increasing in antioxidant capacity and phenolics and flavonoids contents after elicitation is in accordance with decreasing in oxidative stress index.

    Keywords: Antioxidant, flavonoids, Methyl jasmonate, Phenolic compounds, Scrophularia striata
  • Rafiee F., Ejtahadi H., Jankju Pages 854-864

    Burning is known as an influencing factor on the natural vegetation of semiarid rangelands, which may increase or decrease plant diversity. This research was aimed to compare plant diversity at different times after two burning events in a semiarid rangeland. Three adjascent sites, control, burnt at 2004 and burnt at 2008, were selected in Jowzak,Northern Khorasan Province, and studied during spring and summer 2010. Canopy cover, Importance value (IV), diversity, richness and evenness indices were compared between the sites. Result indicated significant differences in plant diversity indices (plant diversity and species richness) between the control and 2004 sites, with no difference being found between 2008 with the other sites. In conclusion, burning had increased the plant diversity after two years, and its effects were intensified after six years. Nevertheless, replacement of perennial grasses and shrubs by annual herbs and ephemerals, in the burnt site, may decrease community stability against the environment harshness.

    Keywords: grassland, species richness, evenness, secondary succession, Northern Khorassan
  • Abbas Shahsavari, Maryam Biglarniya Pages 865-871
    In studies that were done in relation to position of presence and dispersal of Papaver genus species, during two vegetative season 1389 and 1390 in some of the ruderal and segetal environments of inside of Hamedan and its biotops, totally 4 species (papaver macrostomum Boiss., Papaver piptostigma BIENERT ex FEDDE., Papaver fugax POIR., Papaver argemone L.) of this genus were observed and collected. These studies showed that observed species mostly belong to ruderal species which have selected more disturbed environment, inside and margin of farm lands (specially wheat farms) also left agricultural environments and also in some cases pavements cleft for their life existence. Species of this genus were not seen out of the mentioned environments, especially in semi natural environments (apophyt), which can be a reason for their perfect adaptation with anthropogenic environments. Totally 160 localities were selected and studied randomly, which all indicat species presence of this genus in ruderal and segetal environments of Hamedan city, with hemeroby degrees between H3- H5. Except of papaver macrostomum BOISS. that also was observed in urban central areas, the other observed species present far from urban traffic areas and mostly grow in rubbles and left farm lands.
    Keywords: Anthropogen, Ruderal, Segetal, Hamedan, Hemeroby
  • Shakiba Shahmoradi, Mohhamad Reza Chaichi, Javad Mozafari, Dariush Mazaheri, Farzad Sharif Zadeh Pages 872-884
    Breaking seed dormancy is an essential step towards germination improvement in Hordeum vulgare ssp. spontaneum. This study was conducted to evaluate the effects of physical, chemical, hormonal and stratification treatments on Hordeum spontaneum seed dormancy. In the current research two highly dormant genotypes of Hordeum spontaneum (TN1350 and TN951) were evaluated. To this purpose, 25 seeds in four replications were placed in 9 cm petri dishes containing filter paper saturated with distilled water (control), chemical or hormonal solutions. To induce the stratification treatments, seeds were kept in 35˚C (heat stratification) or 5˚C (cold stratification) for periods of 2, 4, 6 and 8 weeks. Results indicated that heat stratification increased germination significantly. Germination percentage of seeds under 35˚C treatments increased since the second week of treating and reached the maximum in the fourth week (47.5% in TN951 and 86.25% in TN1350). Results showed that GA3 in all used concentrations was the most effective hormone in inducing germination compaired to other used hormons in this study. The highest germination percentage in Hordeum spontaneum seeds was observed in 100 mg/l GA with increased germination percentage up to 68.75% in TN1350 and 31.25 in TN951. Results of this study revealed that seed dormancy in Hordeum spontaneum can be overcomed by GA3, and heat stratification. On the other hand, seed dormancy was apparently deeper in the genotype with darker seeds)TN951(which were also less affected by after ripening treatments.
    Keywords: Hordeum spontaneum, Seed dormancy, after ripening treatments
  • Salehi Eskandari B., Kaviani M Pages 885-892
    Gall is a kind of heteromorphy in plant tissues that is induced by various parasitic organisms, mainly insects, and generally served as nutrition and protection from both abiotic factors and natural enemies. Gall in willow trees (Salix babylonica) is the effect of a series of morphogenetic changes in plant cells in contrast the Eriophydae mites attack.In this research in summer 1389,early and late spring 1390 and spring 1391 randomly sampling from healthy and infected offshoot of willow trees of Najvan park, Isfahan city was done. Changes in chlorophyll a, b and total, carotenoid, reduced and total Suger content, anthocyanin, phenolic compounds and proteins were studied. The amount of chlorophyll a, b and total, carotenoid, reduced and total Suger and protein content had statistically significant decrease in infected branches compared to normal offshoots. But the amount of anthocyanins and phenolic compounds in infected twigs were more than healthy one.These increases were statistically significant. Reduction in the amounts of photoshynthetic pigments and protein were the cause of oxidative damage in gall branches. Since the host survival causes remaining of parasite,therefore accumulation of anthocyanin and phenolic compounds in infected branches rises plant resistance against oxitative stresses.
    Keywords: Gall, willow, photoshynthetic pigments, Phenolic compounds
  • Abbaspour H., Rezaei H Pages 893-903

    Drought stress stimulates reactive oxygen species production in plant chloroplast and reactive oxygen species cause peroxidation of lipid membrane and destruction of cell membrane. Moldavian dragonhead Dracocephalum moldavica L. is one of the aromatic and medicinal plants which use as healing of wound. In this research gibberlin use in order to control oxidative stress to tolerate water shortage and fluctuation in leaf pigments and total phenol were investigated. Therefore, an experiment was conducted in factorial design based on completely randomized design with four replications. Irrigation factor were in three level Fc (without stress), 2/3FC (moderate stress) and 1/3FC (severe stress) and gibberellic acid were in two level including and 100 mM. The results of experiment showed that by increasing of stress severity chlorophyll a, b and a+b content decreased. However, flavonoid, anthocynin and phenol content increased. Because of dehydration effect, β-carotene and xanthophyll content increased only in moderate stess. Gibberellic acid increased cholorophyll content, Hill reaction rate and phenol content. But There was no considerable change in Flavonoid and anthocyanin amount. According to result, exogenous gibberellic acid increased drought response of Moldavian dragonhead with various mechanism and trigger to increase phtosythesis rate in plant.

    Keywords: Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.), drought stress, gibberellic acid, flavonoids, Hill reaction rate
  • Ali Pour S., Nasibi F., Farahmand H Pages 904-914
    Polianthes (Polianthes tuberosa L.) is one of the most important cut flower worldwide and in Iran. A CRD-based factorial experiment was conducted to evaluate the effect of SNP on qualitative and quantitative parameters of this popular cut flower. Sodium nitroprusside was used at 1 and 10 µM along with control (distilled water). The highest vase-life was obtained with 1µm which increased vase-life for three extra days compared to control. The highest percent of floret opening was also gained in 1µM SNP. The percent of floret wilting, floret abscission, and stem weight reduction was also decreased at both concentrations of SNP. The lowest electrolyte leakage was found in 1µm SNP and this trait was decreased 1.5 times than control. The findings of the present research showed that vase-life was increased at both concentrations of SNP. Meanwhile, activity of antioxidant enzymes such as GPX and APX was increased at both concentrations but the activity of CAT was increased just at 1 µM. Furthermore, the activity of PPO and PAL enzymes was significantly decreased at both concentrations. Consequently, it appears that these compounds improved postharvest quality by reducing free radicals of oxygen, conserving membrane integrity, increasing the synthesis of phenolic compounds and decreasing the activity of PPO.
    Keywords: SNP, vase, life, polianthes, Antioxidant enzymes
  • Einali A.R., Shariati M., Paizi M Pages 915-926
    Effects of propyl gallate, an inhibitor of plastid terminal oxidase involved in ‎chlororespiration, on photosystem II efficiency in Dunaliella salina were investigated, ‎using chlorophyll a fluorescence transient measurements. Trated cultures with propyl ‎gallate concentrations of 0.1, 0.5, 1, 2 and 4 mM showed that photosystem II efficiency ‎increased in the presence of concentrations up to 1 mM and chlororespiration process ‎was inhibited at propyl gallate concentrations of 1 and 2 mM. Nonetheless, no negative ‎significant effect was observed on photosystem II electron flow. However, the ‎fluorescence intensity drastically decreased and almost reached a plateau in 4 mM ‎propyl gallate-treated cells. Such reduction was also found for Fv/Fo (the activity of the ‎water splitting complex), Φpo (efficiency of quantum yield of primary photochemistry) ‎and ΦEo (quantum yield for electron transport). The decrease of these parameters was ‎also coordinated with appearance of fluorescence intensity increase at 300 µs step. The ‎data showed that the decrease of photosystem II efficiency in the presence of 4 mM ‎propyl gallate is because of its effects on water splitting complex on the donor side of ‎photosystem II. Therefore, it may be supposed,
    Keywords: Propyl gallate, Chlorophyll fluorescence, Photosystem II, Water splitting complex, ýDunaliella salina ý
  • Marzieh Fotovvat, Tayebeh Radjabian, Azra Saboora, Massoud Ranjbar, Roghayeh Sadat Ejtahed Pages 927-936
    Salvia L. is a large genus of Lamiaceae with 58 species in Iran. Essential oils, terpenoids, derivatives of phenolic acids and flavonoids are the main secondary metabolites constituents of Salvia species. Pharmaceutical properties of the Salvia plants are mainly due to antioxidant activities of these metabolites. In this project, for the first time some phenolic compounds (rosmarinic acid, salvianolic acids A and B) of the leaves and roots from four Iranian wild species of salvia were isolated and measured by HPLC method. Based on our results, leaves and roots of S. verticillata were the richest sources of rosmarinic acid (41.53±0.88 and 5.99±0.19 mg/g DW, respectively). Salvianolic acid B varied from 26.89±4.95 mg/g DW in the leaves of S. officinalis to 75.71±2.74 mg/g DW in the leaves of S.nemorosa. Also, the highest content (10.68±3.12 mg/g DW) of this phenolic compound was determined in the roots of S. nemorosa. The leaves of S. officinalis and the roots of S. nemorosa with values of 4.55±0.77 and 6.68±1.85 mg/g DW had the highest contents of salvianolic acid A. The results showed that the leaves were rich in phenolic acids and among them, salvianolic acid B was the most abundant constituent and rosmarinic acid and salvianolic acid A were in the next place. In conclusion, our results suggested that some Iranian wild species such as S. verticillata and S. nemorosa with high capacity of production and storage of phenolic acids can be introduced as potent natural sources for medicinal purposes.
    Keywords: Phenolic acids, Rosmarinic acid, Salvia L, Salvianolic acid A, Salvianolic acid B
  • Heidar Ali Ali Malmir, Sakine Rudi Rudi Pages 937-948
    Silicon was reported to have beneficial effects on the growth, protection against biotic and abiotic stresses of plants, but the effects of Si and the relation between accumulation of phytochelatins, none structural carbohydrate (NSC), K and Si are poorly studies. For this purpose, the effect of silicon (Si) on time-before flowering on the changes of NSC and phytochelatins, K and Si in two rice cultivars (Shiroudi and Ause) differing in salt stress was studied. The experiment design was a standard factorial plot with four replicates and the treatments were with four silicon levels 0, 0.25, 0.5 and 0.75 Si (g /kg soil), in sand culture. Significant decrease in NSC was observed in response to Si in the two cultivars roots, both the amount of phytochelatins from rice leaves and roots under Si increased with the Si level in the sand culture p≤0.05. the results indicated that at shiroudi and Aus cultivars, the Si variable were predicted 97% and 79% are related to leaf area and 82% and 95% to dry weight leaf, respectively. These results suggest that either the Si might also play an important role in consumption of NSC in leaves and roots or the transport of it was decreased in the roots. Among the parameter were examined in this experiment, phytochelatins were play an important role in changing concentration Si. The Si and K contents in roots and leaves were significantly increased with increased Si level in the sand culture p≤0.05.
    Keywords: consumption carbohydrate, Phytochelatins, Rice, correlation
  • Mehrnia M., Assadi M Pages 964-977
    Oak Libani groups were belong to dentate oaks which distributed in the north of Zagros mountains(Iran). This group have two species in Iran: Quercus libani and Q. trojana. Q. trojana reported as a new speceis for the flora of Iran and distinguished by bellow characters: It is typically a small tree and easily identified by its semi-evergreen, small, subcoriaceous elongated and regularly sinuate-dentate leaves. Its nearest relative, Q. libani G. Olivier, differs from Q. trojana by its longer petioles, greater numbers of aristate teeth and bigger fruits. Quercus trojana is rather variable, especially in leaf size and shape, the number of teeth on the leaf margins and in the indumentum. Leaf hairs, if present, are stellate with (2-)3-8(-14) rays. The leaves are densely stellate-hairy on the abaxial surface.
    Keywords: Oaks, Zagros, Quercus libani, Q. trojana, New record, SEM