فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهناز آذرنیا*، محمد نبیونی، هما محسنی کوچصفهانی، علی طوسی صفحات 228-236
    متفورمین سالهاست که جهت کنترل دیابت نوع 2 استفاده می شود. این دارو همچنین در بهبود بیماران سندرم پلی کیستیک تخمدان(PCOS)، اعاده سیکلهای قاعدگی و القای اوولاسیون موثر بوده است. مطالعات نشان می دهد متفورمین از طریق فعال کردن پروتئین کیناز فعال شونده توسط آدنوزین مونو فسفات (AMPK)می تواند موجب پیشروی بلوغ میوزی تخمکهای موش در محیط in vitro گردد. زهرزنبور ترکیبی پیچیده از آنزیمها، پروتئین، پپتید و سایتوکین ها است. مطالعات in vivo ما در تحقیقات قبلی حاکی از اثرات درمانی زهرزنبور بر بیماران PCOS و تکوین فولیکولهای تخمدان می باشد. با فرض تاثیر این دو بر رشد و میزان ماندگاری فولیکولهای تخمدان موش و نیز نرخ بلوغ تخمکها هدف این تحقیق بررسی اثر توام متفورمین و زهرزنبور بوده است. بدین منظور فولیکولهای نابالغ از تخمدان موشهای 14 روزه خارج و در محیط کشت قطره ای α-MEM تحت روغن مینرال به مدت 14 روز کشت داده شد. متفورمین و زهرزنبور به طور جداگانه و نیز به صورت همزمان به محیط کشت فولیکول اضافه شد. قطر فولیکولها تا روز چهارم کشت و نیز میزان ماندگاری آنها به صورت هر دو روز یکبار بررسی و مورد سنجش میکروسکوپی قرار گرفتند. در روز دوازدهم به منظور القای اوولاسیون از hCG و rEGF استفاده شد و وضعیت تخمکهای اووله شده بررسی گردید. یافته ها نشان داد که قطر فولیکولها در روز دوم کشت در اثر تیمار با متفورمین)01/0< (P، زهرزنبور)05/0< (P و در گروه توام)05/0< (P به طور معنی داری افزایش یافت. در روز چهارم کشت نیز رشد فولیکولها در گروه متفورمین)001/0< (P، زهرزنبور)05/0< (P و در گروه توام)01/0< (P افزایش معنی داری را نشان داد. درصد ماندگاری فولیکولها در هیچکدام از گروه های تیمار شده معنی دار نبود. درصد تخمکهای GV در گروه متفورمین)001/0< (P، زهرزنبور)01/0< (P و در گروه تیماری توام)01/0< (P به طور معنی داری کاهش یافت و در مقابل بر تعداد تخمکهای MІ و MІІ (مرحله متافاز І و ІІ) در هر سه گروه تیماری افزوده شد؛ هرچند که این افزایش معنی دار نبود. در ضمن اختلاف معنی داری در میزان تشکیل حفره آنتروم میان گروه ها مشاهده نشد. بنابراین یافته های این تحقیق می تواند موید تاثیر همزمان متفورمین و زهر زنبور بر افزایش رشد فولیکولهای تخمدان در محیط in vitro و نیز افزایش پیشروی و بلوغ میوزی تخمک باشد که بر روی هم موجب آمادگی بیشتر آن برای لقاح می شود.
    کلیدواژگان: زهر زنبور، فولیکولهای پره آنترال، متفورمین، کشت و بلوغ آزمایشگاهی فولیکولهای تخمدان
  • سید رضا اسود، عباس اسماعیلی ساری، تورج ولی نسب صفحات 237-244
    در این مطالعه غلظت عنصر کادمیوم در بافت عضله و هپاتوپانکراس ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) و اسکوئید هندی (Uroteuthis duvauceli) اندازه گیری شد. برای انجام این تحقیق تعداد 30 عدد از هر گونه در دی ماه 1387 از آبهای دور از ساحل استان هرمزگان به روش صید ترال کف جمع آوری گردید. برای هضم شیمیایی نمونه ها از ترکیب اسید نیتریک و اسید پرکلریک استفاده گردید و برای اندازه گیری کادمیوم از روش جذب اتمی استفاده شد. براساس نتایج حاصله، میانگین غلظت کادمیوم در بافت عضله و هپاتوپانکراس ماهی مرکب به ترتیب μg/g 58/0 و 22/417 و در عضله و هپاتوپانکراس اسکوئید هندی به ترتیب μg/g 35/0 و 9/25 به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که غلظت کادمیوم در هر دو گونه به صورت معنی داری در هپاتوپانکراس بیشتر از عضله می باشد (001/0>P) و بیشترین غلظت کادمیوم نیز در هپاتوپانکراس ماهی مرکب مشاهده شد که علت آن را میتوان به کفزی بودن این گونه نسبت داد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، عضله، هپاتوپانکراس، ماهی مرکب ببری، اسکوئید هندی
  • مریم آفتابگرد، عباسعلی زمینی، هادی ارشاد لنگرودی، نریمان میراعلمی صفحات 245-254
    پری بیوتیک ایمنواستر در سطوح صفر، 2 و 4 درصد با هدف بررسی مشخصه های وزن و طول و تغییرپذیری لوکوسیت های خونی بچه ماهی سفید با وزن اولیه 02/0± 35/0 گرم به مدت 8 هفته مطالعه شد. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی در قالب 1 گروه شاهد و 2 تیمار آزمایشی هر یک با 3 تکرار و به تعداد 150 عدد بچه ماهی در هر تانک انجام شد. غذادهی20-15 درصد توده زنده متغیر بود. در پایان آزمایش اگرچه میانگین وزنی و طولی بین شاهد و تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی دار نداشت (P > 0.05)، اما تفاوت مثبت و معنی داری در تشخیص افتراقی لوکوسیت ها مشاهده شد (P ≤ 0.01). لذا، با افزایش سطح ایمنواستر در جیره درصد لنفوسیت افزایش و بترتیب درصد مونوسیت، نوتروفیل و ائوزینوفیل کاهش معنی داری یافت. بطوری که، سطح ایمنواستر 4 درصد دارای بیشترین میزان لنفوسیت و کمترین مقدار مونوسیت، نوتروفیل و ائوزینوفیل بود (P ≤ 0.01). نتایج حاصله مشخص ساخت سطوح مورد مطالعه پری بیوتیک ایمنواستر تاثیر قابل توجهی بر عملکرد رشدی در بچه ماهیان سفید نداشته، درحالی که بعنوان یک محرک ایمنی قادر است تاثیر مثبت و معنی داری را بر لوکوسیت های خون و افزایش راندمان لنفوسیت ها بعنوان یکی از شاخص های مهم ایمنی اختصاصی سلولی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: پری بیوتیک ایمنواستر، بیومتریک، لوکوسیت ها، ماهی سفید (Rutilus kutum)
  • اسماعیل کاظمی، ناصر آق، سعید مشکینی صفحات 255-266
    با توجه به اهمیت تغذیه اولیه در رشد، بازماندگی و کیفیت لارو آبزیان و نقش ناپلی آرتمیا به عنوان یک غذای زنده کیفی با قابلیت حمل مواد مغذی، در این تحقیق امکان جایگزینی روغن ماهی با روغنهای گیاهی برای غنی سازی ناپلی آرتمیا جهت تغذیه لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. لارو قزل آلا از ابتدای تغذیه خارجی تحت شش تیمار غذایی به مدت دو ماه پرورش داده شدند. تیمارهای غذایی طی 10 روز اول تحقیق شامل 1- غذای کنسانتره تجاری، 2- ناپلیوس غنی شده با روغن ماهی، 3- ناپلیوس غنی شده با روغن آفتابگردان، 4- ناپلیوس غنی شده با روغن کلزا، 5- ناپلیوس غنی شده با روغن سویا، 6- ناپلیوس تازه تخم گشایی شده بود. ولی از روز یازدهم تا پایان دوره کلیه ماهی ها فقط با غذای کنسانتره تغذیه شدند. درصد بازماندگی در لاروهایی که با ناپلی غنی شده با روغن کلزا و روغن آفتابگردان تغذیه شده بودند به طور معنی داری بیشتر از لاروهایی بود که از غذای کنسانتره استفاده کرده بودند. رشد طولی، وزن تر و وزن خشک لاروها در کلیه تیمارهایی که با ناپلی آرتمیا تغذیه شده بودند به طور معنی داری بیشتر از ماهیانی بود که کنسانتره مصرف کرده بودند و لاروهایی که از ناپلی غنی شده با روغن کلزا تغذیه کرده بودند از رشد بیشتری برخوردار بودند. نتایج تحقیق نشان داد که روغنهای گیاهی می توانند نقش بسیار برجسته ای در غنی سازی ناپلی آرتمیا و تغذیه لارو قزل آلا ایفاء نمایند.
    کلیدواژگان: قزل آلا، تغذیه آغازین، آرتمیا، غنی سازی
  • حسین پیری، طیبه عنایت غلامپور صفحات 267-275
    دافنی Daphnia magna یک گونه مرغوب جهت تغذیه ماهیان آب شیرین است. در تحقیق حاضر، تاثیر دوگونه جلبک سبز آبی آنابنافلوس-آکوا (Anabaena flos-aquae) و اسیلاتوریا آفریکانوم (Oscillatoria africanum) بر میزان بلعیدن، نرخ فیلتر کردن و تغذیه دافنی ماگنا (Daphnia magna) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در سه تکرار و با شرایط یکسان برای هر دو جلبک انجام شد. نرخ فیلتر کردن، بلعیدن و تغذیه دافنی ماگنا از این دو جلبک براساس روش محاسبه شد (9). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که میزان فیلتر کردن، بلعیدن و تغذیه دافنی ماگنا از جلبکهای سبز آبی با افزایش غلظت آنها بطور معنی داری کاهش می یابد (05.0P<). بطوریکه حداکثر مقدار این شاخصها (بترتیب 2/60± 798، 992±70861 و 02/0±4/0) در غلظت 3 میلی گرم در لیتر و حداقل مقدار آنها (بترتیب 7/17 ±100، 492±10683 و 01/0±2/0) در غلظت 12 میلی گرم در لیتر مشاهده گردید. این بدان معنی است که دافنی ها توانایی فیلترکردن جلبکهای رشته ای سبز آبی را علی الخصوص در مواقعی که تراکم آنها بالا باشد، ندارند زیرا این جلبکها بدلیل رشته ای بودن ممانعت هایی را برای تغذیه توسط دافنی بوجود می آورند. حداکثر نرخ رشد ویژه (Specific Growth Rate) دافنی ها (02/0±5/0) در اثر تغذیه با جلبک آنابنافلوس- آکوا (در غلظت 25/4 میلی گرم در لیتر) مشاهده شد (P<0.05) و میزان بازماندگی دافنی ها در بین تغذیه با دو جلبک مذکور، اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0.05). با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر می توان بیان نمود که شکوفائی هایی که توسط جلبک های سبز آبی بوجود می آیند، قابل کنترل بیولوژیکی توسط دافنی نمی باشند.
    کلیدواژگان: دافنی ماگنا، جلبک آنابنافلوس، آکوا، جلبک اسیلاتوریا آفریکانوم، نرخ بلعیدن، تغذیه
  • شبنم چاوشی*، اصغر عبدلی، کاظم پریور، رحمان پاتیمار صفحات 276-281
    روند تولید مثلی گونه Neogobius pallasi (Berg، 1916) در طی دوره یک سال (آبان 1385 – مهر 1386) در تالاب گمیشان مورد بررسی قرار گرفت. از تخمدان ماهیان ماده بالغ نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های تخمدان در محلول فرمالین بافر فسفات تثبیت شدند و سپس با استفاده از روش پارافینه کردن و رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین از آنها مقاطع بافتی تهیه شد. در این مرحله تعداد ائوسیت های تمایز نیافته، ائوسیت مرحله پیش زرده ای، ائوسیت مرحله زرده سازی، ائوسیت مرحله پس زرده ای و تخمک گذاری نهایی بررسی و شمارش شد. قطر تخمدان، تعداد هستک، هسته و قطر هستک و هسته همگی اندازه گیری شد. سپس با کمک برنامه آنالیز آماری Systat بررسی شد و مشاهده گردید: در گونه pallasi Neogobius (05/0>P تغییرات معنی دار) ائوسیت پیش زرده سازی، ائوسیت مرحله زرده سازی اولیه و ثانویه، قطر ائوسیت، قطر لایه کوریونی و با توجه به اندازه گیری GSI، اوج رسیدگی جنسی این گونه در خرداد ماه می باشد.
    کلیدواژگان: ائوژنز، دریای خزر، تالاب گمیشان، بلوغ جنسی، pallasi Neogobius
  • محبوبه سادات حسین زاده*، جمشید درویش صفحات 282-288
    جرد بزرگ بومی بخشی از فون ترکمنستان است که به تدریج از طریق نواحی انتشار به داخل فلات ایران نفوذ کرده است و سپس در نواحی شمال شرقی، شرق و مرکز گسترش یافته است. هدف این پژوهش مطالعه تغییرات درون گونه ای جرد بزرگ و همچنین بررسی زیرگونه های موجود در نواحی مورد مطالعه با استفاده از صفات جمجمه ای است. 10 متغیر جمجمه ای 80 نمونه متعلق به گروه پژوهشی جونده شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گردآوری شده ازمناطق سرخس، ترکمن صحرا (غرب، شرق و مرکز)، درگز، بجنورد (رباط قره بیل) ویزد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعات آماری تک متغیره و چندمتغیره نزدیکی جمعیتهای درگز، مرکز وشرق ترکمن صحرا و از سوی دیگر جمعیتهای سرخس، بجنورد وغرب ترکمن صحرا را تایید می کند. نمونه های یزد را می توان به زیر گونه R.opimus sodalis و بقیه جمعیتها را به زیر گونه R.opimus sargadensis نسبت داد.
    کلیدواژگان: جرد بزرگ، مورفومتریک، صفات جمجمه ای، آنالیز آماری، بیوسیستماتیک
  • حسن رجبی مهام*، وحید عزیزی صفحات 289-297
    محدوده گسترش جغرافیایی، ژنتیک و جغرافیای تکاملی جمعیتها از نظر منشا و همچنین نحوه مهاجرت و کلونیزاسیون گونه Mus macedonicus Petrov & Ruzic، 1983 در شرقی ترین قلمرو این گونه، در ایران، بررسی شد. در این مطالعه تعداد 22 موش مقدونیه دم کوتاه از استانهای همدان، آذربایجان شرقی و غربی مطالعه شد. بررسی ترادف ژنوم میتوکندری در ناحیهD-Loop نشان داد که ایران آخرین محدوده شرقی قلمرو این جانور است و جمعیت موشهای مقدونیه دم کوتاه در آن کمی ایزوله به نظر می رسد. تعداد 17 هاپلوتیپ جدید به وسیله این پژوهش شناسایی و معرفی شدند. مقدار Tajima D و Fu`s Fs مشاهده شده تفاوت معنی داری با مقدار مورد انتظار نشان نداد که نمایانگر رشد اخیر این جمعیتها و درتعادل نبودن روندهای جهش/ رانش ژنتیکی می باشد. تنوع هاپلوتیپی پایین و موقعیت انتهایی جمعیتهای ایران بر روی درخت فیلوژئوگرافی علاوه بر تایید نتایج مطالعات پیشین در مورد نحوه گسترش این گونه در ایران و کشورهای همسایه غربی نکاتی را آشکار ساخت.
    کلیدواژگان: جغرافیای تکاملی، D، Loop، موش مقدونیه Mus macedonicus
  • صابر زهری*، هوشنگ رفیعی دستجردی، مهدی امیری کیا، رئوف اعلایی صفحات 298-304
    نیاز غذایی جوامع در حال رشد انسانی مصرف بی رویه آفت کشهای کشاورزی را افزایش داده است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان سمیت کاربوکسین (قارچ کش رایج در کشاورزی) بر جنین جانور مدل و کشت سلول کبدی حاصل از آن (اندام اصلی متابولیزه کننده ترکیبات خارجی) می باشد. در این تحقیق، با توجه به تراکم بیولوژیک این گونه ترکیبات در بافتهای جانوری، تاثیر تراتوژنی کاربوکسین بر جنین جوجه 18 روزه مورد بررسی قرار گرفت. در روز صفر انکوباسیون غلظتهای 20، 100، 200 و400 میکروگرم از کاربوکسین (محلول در استون) بر هر تخم مرغ به داخل کیسه زرده تزریق گردید)7 (n= و این آزمون برای هر غلظت در 4 تکرار انجام گرفت. نتایج حاصل از رنگ آمیزی اسکلت جنین نشانگر عدم کلسیفیه شدن مهره های دمی، کجی وکوتاهی استخوانهای بلند و حذف مهره های دمی بود. تزریق 200 و 400 میکروگرم نیز ناهنجاری ظاهری، عمدتا پا چنگکی ایجاد کرد. نتایج حاصل از بررسی اثرات سمیت کاربوکسین بر سلولهای کبدی جنین جوجه 12 روزه نشان داد که غلظتهای 5، 10، 25، 50 و 100 میکروگرم / میلی لیتر به ترتیب 20، 24، 35، 40 و 48 درصد بقای سلولی را کاهش داده و 50 IC آن برابر با 102 میکروگرم / میلی لیتر است. تجمع بیولوژیکی سموم شیمیایی در بافتها باعث اختلال در فرآیندهای فیزیولوژیکی و رشد می گردند ولی سلولهای کبدی به دلیل فعالیت سم زدایی بالایی که دارند تا حدی نسبت به تاثیر این گونه ترکیبات مقاومت نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کاربوکسین، سمیت سلولی، جنین جوجه، تراتوژنی، پا چنگکی
  • پویا سلیمان میگونی*، تورج ولی نسب، بابک عطایی مهر، عیسی کمالی صفحات 305-313
    در این پژوهش تعیین سن 80 ماهی سرخوی چمن (Lutjanus malabaricus) با استفاده از اتولیت (سنگ گوش) در آبهای خلیج فارس در محدوده آبهای هرمزگان (56/26 درجه شرقی و 17/27 درجه شمالی) انجام پذیرفت. تعیین سن براساس وجود دوایر رشد سالانه (لایه های مات و شفاف) موجود بر روی مقاطع اتولیت صورت گرفت. همچنین پارامترهای ریخت سنجی اتولیت و زیست سنجی ماهی اندازه گیری شد. روابط بین طول و سن و همچنین وزن و سن ماهی نیز بررسی شد. بیشترین سن بدست آمده 7 سال متعلق به ماهی سرخوی چمن با میانگین وزن 18±4080 گرم و طول 3/2±3/71 سانتی متر بود و رابطه معنی داری بین طول کل و سن ماهی و همچنین وزن کل و سن ماهی مشاهده شد (05/0< p). همچنین رابطه معنی داری بین وزن اتولیت راست و چپ و وزن ماهی، طول اتولیت راست و چپ و وزن ماهی و طول میانی اتولیت ها با طول استاندارد ماهی مشاهده شد (05/0< p). نتایج نشان داد که که میانگین وزن اتولیت راست و چپ به ترتیب 001/0±30/0 و 001/0±29/0 گرم و میانگین طول اتولیت راست و چپ به ترتیب 01/0±66/13 و 01/0±60/13 میلی متر می باشد.
    کلیدواژگان: اتولیت، سرخوی چمن، تعیین سن، پارامترهای ریخت سنجی، خلیج فارس
  • عبدالحسین شیروی*، فریبا اردشیر، سعیده جبارپور، ویدا حجتی صفحات 314-325
    به منظور مطالعه فون هیره های لانه و بدن جوندگان، از خاک لانه و سطح بدن جوندگان انباری، از سیلو، انبار کارخانه ها و آسیابهای آرد و گندم موجود در استان تهران نمونه برداری انجام شد. این اولین تحقیق در مورد فون هیره های لانه و بدن جوندگان و همچنین تعیین فون جوندگان در انبارهای گندم ایران می باشد. در این مطالعه سه گونه جونده شامل Mus musculus = موش خانگی، Rattus rattus = موش سیاه و Rattus norvegicus = موش قهوه ای و 27 گونه هیره متعلق به 21 جنس و 11 خانواده از دو راسته پیش استیگمایان و بی استیگمایان شناسایی شدند. تنوع گونه ای و تعداد هیره ها در آسیابها بیشتر از سیلوها و کارخانه ها بود. در مقایسه جوندگان به دام افتاده در تمامی مناطق نمونه برداری، گونه Mus musculus از نظر انتشار و پراکندگی گونه غالب بوده است. تنوع گونه ای و تعداد جوندگان در کارخانه ها بیشتر از انبارها، سیلوها و آسیابها بوده است.
    کلیدواژگان: هیره ها، جوندگان، موش ها، انبارهای گندم، تهران
  • ابراهیم طالبی، بهنام کامجو صفحات 326-332
    در این تحقیق اثرات ترکیب پذیری عمومی و خصوصی بر روی برخی از صفات اقتصادی کرم ابریشم، شامل وزن پیله، وزن قشر پیله، درصد قشر پیله، طول الیاف، شاخص قطر و نسبت پیله به ابریشم خام به صورت طرح دای آلل بررسی شد. والدین با یکدیگر تلاقی و به همراه نتاج (F1) در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار مقایسه گردیدند. با توجه به معنی دار بودن واریانس ژنوتیپ ها، از میانگین های موجود شامل 4 والد (2 والد دو نسله (Bivoltine) و 2 والد چند نسله(Multivoltine))، 6 تلاقی مستقیم و6 تلاقی معکوس در شرایط استاندارد پرورشی به منظور تخمین ترکیب پذیری صفات پیله با استفاده از مدل 1 روش 1 گریفینگ تجزیه دایآلل بعمل آمد. ترکیب پذیری عمومی ژنوتیپ ها از نظر تمامی صفات به جزء شاخص قطر بسیار معنی دار بود (01/0>P) که این امر دلالت بر تاثیر واریانس ژنتیکی افزایشی بر توارث این صفات دارد. نتایج حاصل از ترکیب پذیری خصوصی برای تمامی صفات به غیر از صفات شاخص قطر و نسبت پیله به ابریشم خام بسیار معنی دار بود (01/0>P). این نتایج حاکی از این است که اثر غالبیت برای این دو صفت نیز مهم می باشد. برای صفات وزن پیله و وزن قشر پیله مشخص شد که تاثیر تلاقی معکوس معنی دار است و معنی دار بودن تلاقی معکوس مرتبط با نقش اثر پایه مادری در بروز این صفات است. رتبه بندی والدین بر اساس مقادیر ترکیب پذیری عمومی برای هر صفت یکسان با رتبه بندی همان والدین بر اساس مقدار میانگین آن صفت می باشد که می تواند برای تخمین ترکیب پذیری والدین بر اساس میانگین هر صفت استفاده شود.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری خصوصی، ترکیب پذیری عمومی Bombyx Mori L، کرم ابریشم
  • بهرام فلاحتکار*، سارا پورحسین سارمه صفحات 333-343
    این تحقیق با هدف مقایسه تغییرات استروئیدهای جنسی، پارامترهای هماتولوژیک و شاخص های استرس در ماهی سوف سفید Sander lucioperca در مرحله نهایی تخمریزی انجام گردید. در این بررسی از 25 مولد ماده و 9 مولد نر سوف سفید، قبل و پس از تخمریزی، به منظور تعیین شاخص های استرس، استروئیدهای جنسی وپارامترهای هماتولوژی خونگیری به عمل آمد. در مولدهای ماده، پروژسترون و در مولدهای نر، تستوسترون تفاوت معنی داری را در مراحل قبل و پس از تخمریزی نشان دادند. این در حالی بود که هورمون استرادیول در بین دو جنس نر و ماده تفاوت معنی داری را در قبل از تخمریزی نشان داد. از نظر شاخص های استرس (کورتیزول، گلوکز، لاکتات)، تنها گلوکز خون در ماهیان نر تفاوت معنی داری را در قبل و پس از تخمریزی نشان داد. در خصوص پارامترهای هماتولوژیک، تعداد گلبول های سفید در مولدهای ماده و تعداد گلبول های قرمز در مولدهای نر اختلاف معنی داری در قبل و پس از تخمریزی داشت. نتایج این تحقیق نشان داد با اینکه بسیاری از شاخص های اندازه گیری شده قبل و پس از تخمریزی تغییر یافت اما بیشتر تغییرات در سطح استروئیدهای جنسی ملاحظه گردید. به نظر می رسد تغییرات مشاهده شده در جنس نر و ماده و همچنین قبل و پس از تخمریزی، به دلیل تفاوت های فیزیولوژیک و نوع عمل هورمون ها در مرحله نهایی تکثیر می باشد.
    کلیدواژگان: تولید مثل، استروئیدهای جنسی، شاخص های استرس، هماتولوژی، ماهی سوف سفید(Sander lucioperca)
  • زهرا مجیب حق قدم*، محسن یوسف پور، محمد نقی پاداشت صفحات 344-354
    در بررسی زیست شناسی سوسک Lilioceris faldermanni (Guerin-.Meneville،1829) در شرایط آزمایشگاهی، دوره های مختلف رشد و نمو، میزان بقاء، تخمگذاری، نحوه خسارت و زمستانگذرانی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که حشرات کامل این آفت، بالپوشهایی برنگ قرمز، شاخکها، چشم ها، قفس سینه، شکم و پاهایی برنگ سیاه دارند. این آفت دارای 4 سن لاروی است و لاروها از نوع اروسیفرم می باشند. مرحله شفیرگی در زیرخاک گیاه میزبان و در داخل پیله ابریشمی با استفاده از ذرات خاک سپری می شود. مراحل لاروی و حشره کامل این آفت روی برگ، گل، غنچه و کپسول بذر خسارت وارد می آورند. میانگین طول دوره های رشد و نمو سوسکL. faldermanni از تخم تا حشره کامل در دماهای ثابت 14، 18، 22 و 26 درجه سلسیوس به ترتیب 07/0 ± 4/63، 09/0 ±15/46، 08/0 ± 8/32، 1/0 ± 25/27 روز بود و بیشترین درصد بقاء مراحل رشد و نمو آن در دمای 22 درجه سلسیوس بدست آمد. همچنین مقدار متوسط تخمگذاری روزانه در دمای 26 درجه سلسیوس (2/0 ± 62/ 16 عدد) بیشتر از دماهای 14، 18 و 22 درجه سلسیوس (06/0 ± 86/ 9، 08/0 ± 71/12 و 06/0 ± 95/14 عدد) بود.
    کلیدواژگان: Lilium ledebourii، خسارت، زیست شناسی، ایران
|
  • Pages 228-236
    Metformin has multiple benefits in patients with type 2 diabetes. This drug is also used for treatment of patients with Polycystic ovarian syndrome (PCOS)، menstruation cycles improvement and ovulation induction. Other studies showed that meformin cause meiotic progression of mice oocytes in in vitro condition via activation of Adenosin monophosphate-activated protein kinase (AMPK). Bee venom is a complex compound، consists of enzymes، proteins، peptides and cytokines. Our previous studies have showed the positive effects of bee venom on PCOS and development of ovarian follicles in Wistar rat model. In this study، we focused on the effects of metformin and bee venom both; in development and surviving rate of mouse follicles and their maturation. Ovaries were taken from 14 days old mice. Then mechanically isolated preantral follicles were cultured in α-MEM supplemented with 5% FBS، 100 mIU/ml FSH، 1% insulin-transferrin-selenium under mineral oil for 14 days، and added 10-5 M metformin and optimum dose of 1 μg/ml bee venom (based on dosimetric experiments) in treated groups. At day 12 of culture، final oocyte maturation and ovulation was induced by the addition of 1. 5 IU/ml hCG and 20 ng/ml (Recombinant epidermal growth factor) rEGF. The in vitro effects of metformin and bee venom on mouse preantral follicular growth and subsequent oocyte maturation in all groups were assessed. Our findings showed that diameters of preantral follicles at day2 were increased in metformin group (P<0. 01)، bee venom group (P<0. 05) and co-culture group (P<0. 05) significantly. Follicular diameters in day4 also increased in metformin group (P<0. 001)، bee venom group (P<0. 05) and co-culture group (P<0. 01) significantly. Survival rates in metformin group and co-culture group increased، but this rate decreased in bee venom group، although there were no significant differences among groups. Germinal vesicle (GV) oocytes percentage in metformin group (P<0. 001)، bee venom group (P<0. 01) and co-culture group decreased (P<0. 01) significantly. MІ and MІІ oocytes percentage in all treated groups increased but they were not significant. Based of these results، it was shown that follicles treated by metformin and bee venom in vitro، grew more significant than control group. In addition ovulated oocytes treated by metformin and bee venom showed much higher meiotic progression، maturation and preparation for fertilization. Based of these data could conclude، metformin and bee venom have developmental effect on competence and maturation of ovarian follicles. Therefore، these data could be useful to improve our knowledge in infertility and menstruation disorders.
    Keywords: mouse preantral follicles, metformin, bee venom, in vitro maturation(IVM)
  • Pages 237-244
    In this study، Cadmium concentration was measured in the muscle and hepatopancreas tissues of Sepia pharaonis and Uroteuthis duvauceli. In order to conduct the present research thirty individuals of each species were collected from the offshore waters of Hormozgan in January 2009. Bottom trawl fishing methods have been performed. Mixture of Nitric and Perchloric Acid were used for chemical digestion of samples. Cadmium was determined by flame atomic absorption spectrophotometry. Based on the results، the average concentration of cadmium in muscle and hepatopancreas of Sepia pharaonis and Uroteuthis duvauceli were respectively 0. 58، 417. 22 μg/g and 0. 35، 25. 9 μg/g. The results showed that Cadmium concentration in hepatopancreas was significantly higher than muscle tissue in both species (P<0. 001) so that the highest concentration of cadmium was detected in hepatopancres of Sepia pharaonis، which may be interpreted by its benthic life.
    Keywords: Cadmium, Muscle, Hepatopancreas, Sepia pharaonis, Uroteuthis duvauceli
  • Pages 245-254
    Immunoster prebiotic was studied in 0، 2، 4 percent levels with the purpose of survey of weigh and lenght features and variability of blood leukocytes of Kutum fingerling with initial weight of 0. 35±0. 02gr in a period of 8 weeks. The experiment was performed with use of random design in one control group and two experimental treatments with 3 replicates and with 150 fingerlings in each tank. Feeding was varied from 15% to 20% of fish biomass. At the end of experiment، although weight and length average had no significant difference between control and experimental treatments (P > 0. 05)، but positive and significant difference was observed in differential specification of leukocytes (P ≤ 0. 01). Therefore، by increasing Immunoster levels in diet، the lymphocyte percent increased and respectively the monocyte، neutrophil and eosinophil percent decreased significantly. As، the Immunoster 4% level had highest lymphocyte and least monocyte، neutrophil and eosinophil (P ≤ 0. 01). The obtained results were showed that the study levels of Immunoster prebiotic didn''t have considerable effects on growth performance in Kutum fingerlings، while it was able to play a positive and significant influence as an immunostimulant on blood leukocytes and increasing lymphocyte as an important cellular specific immune index.
    Keywords: Immunoster prebiotic, Biometric, Leukocytes, Rutilus kutum
  • Pages 255-266
    The importance of start feeding on growth، survival and quality of larvae and role of Artemia as a nutritious live food with ability of carrying various essential nutrients is a well documented fact. In this study the possibility of replacing fish oil with vegetable oils for enrichment of A. urmiana nauplii and its use in start feeding of rainbow trout larvae were investigated. Six feeding treatments were used in two phases to feed the rainbow trout larvae from the beginning of the exogenous feeding for a period of two months. The feeding treatments during the first 10 10 days included: 1) Commercial diet، 2) A. urmiana nauplii enriched with fish oil، 3) A. urmiana nauplii enriched with Sunflower oil، 4) A. urmiana nauplii enriched with Canola oil، 5) A. urmiana nauplii enriched with Soybean oil، 6) Newly hatched un-enriched A. urmiana nauplii. The larvae in all groups were fed on commercial diet during the second phase from day 11 until end the experiment. Survival percentage of the larvae fed on Artemia nauplii enriched with canola and sunflower oils were significantly higher than those fed on commercial diet. Total length، wet weight and dry weight of the larvae in all treatments received Artemia nauplii during first phase were significantly higher compared to those fed on commercial feed from the beginning. Highest growth was obtained in the larvae fed on Artemia nauplii enriched with canola oil. The results of this research showed that vegetable oils can play essential role in enrichment of Artemia nauplii and feeding the rainbow trout.
    Keywords: Rainbow trout, starter feeding, Artemia, Enrichment
  • Pages 267-275
    The Daphnia magna is a promising candidate for feeding freshwater fish larvae in cultural media. In this research، the effect of two Cyanophycae strain (Anabaena flosaquae and Oscillatoria africanum) on ingestion، filtration rate and feeding behavioral of Daphnia magna were investigated. Exposure was down at the same condition in three replications. Rate of filtration، ingestion and feeding of Daphnia magna from two investigated Cyanophycae strain were measured according to Gauld equation (1951). The results shown that with increasing of food concentration (Cyanophycae strains)، filtration، ingestion and feeding rate of Daphnia magna significantly decreased (P<0. 05). Maximum of these indices (798±60. 2، 70861± 992 and 0. 4±0. 02 respectively) in 3 mg/lit and minimum of mentioned parameters (100±17/7، 10683±492 and 0. 2±0. 01 respectively) were observed in 12 mg/lit. It means that Daphnia not able to filtered filamentous Cyanophycae makes some difficulty in filtration system of Daphnia، especially in high concentrations. The maximum of specific growth rate (SGR) (0. 5±0. 02) was observed in feeding with Anabaena flosaquae (in 4. 25 mg/l) (P<0. 05)، and survival rate of Daphnia magna not difference among mentioned algae (P>0. 05). According to the results can conclude that it is difficult to use Daphnia magna biological control of algal bloom in fresh water.
    Keywords: Daphnia magna, Anabaena flos, aquae, Oscillatoria africanum, Ingestion Rate, Feeding
  • Pages 276-281
    The reproductive biology of the Neogobius pallasi (Berg، 1916) was examined from Gomishan wetland a period of one year (2006-2007). This species are as important food for economic fish species in Caspian sea، specially for Acipenserid species. Different samples were taken from Gomishan wetland during one-year period of study. At this stage، the number of undifferentiated، previtellogenic stage، vitellogenic stage and postvitellogenic oocytes، and oocytes were counted. The number and diameter of ovary، nucleus and nucleolus were also measured. Data were analyzed using Systat statistical software. Results indicated that Neogobius pallasi was (p <0. 05) with respect to the numbers of differentiated and previtellogenic oocytes، and the diameter of chorion layers. GSI measurement showed that peak of sexual maturity in this species occurred in June.
    Keywords: Oogenesis, Caspian sea, Gomishan wetland, Sexual maturity, Neogobius pallasi
  • Pages 282-288
    The Great gerbil is an endemic species of the Turkmenistan fauna that has gradually penetrated the Iranian plateau and then has been expanded to northeast، east and central Iran. The purpose of this study is to investigate intraspecific variations of Great gerbil and also investigate current subspecies in studied areas using cranial characters. 80 specimens belonging to Rodentology research Department، Ferdowsi University of Mashhad were studied using 10 cranial variables. These specimens were collected from Sarakhs، Turkmen plain، Dragaz، Bojnord (Robat gharehbil) and Yazd. Univarate and multivariate analysis confirm close relation between Sarakhs، west of Turkmen plain and Bojnord (Robat gharehbil)، on one hand، close relation between Dragaz، central and east of Turkmen plain. The results suggest Yazd specimens as R. opimus sargadensis and the others as R. opimus sodalis.
    Keywords: great gerbil, morphometric, cranial characters, statistical analysis, biosystematics
  • Pages 289-297
    Geographic distribution، population genetic and population situation of Mus macedonicus Petrov & Ruzic، 1983 species were investigated in term of origin، migration and colonisation in eastern distribution limits، in Iran. Twenty-two samples from Hamadan، Azarbaijan-e Sharghi and Gharbi provinces were studied. Sequence comparison from D-Loop region of mtDNA with same downloaded data from GENBANK showed that Iran is the last occupation region in the East and population of short-tailed mouse in Iran seems to be isolated. Seventeen new haplotypes were identified in this research. No significant difference was seen in estimated Tajima D and Fu`s Fs values between observed and expected values representing recent population expansion and indicates that these populations are not yet at mutation/drift equilibrium. Low haplotype diversity and terminal position of Iranian populations on phylogeographic tree in our study confirms the previous studies results (Iran is the Eastern colonised region) and proposes more colonisation routes toward East by this species.
    Keywords: Phylogeography, D, Loop, short, tailed mouse, Mus macedonicus
  • Pages 298-304
    Inadequacy of foods for human societies has led to an irregular increment of pesticides usage in agriculture. In this study، the teratogenic effects of Carboxin، a broad spectrum fungicide in agriculture، was evaluated on chicken embryo. Carboxin was dissolved in acetone and injected into yolk sac in concentrations range of 20- 400 µg/egg. The compound could cause death and a number of abnormalities in the embryos. Skeletal staining showed the caudal vertebrates were not calcified and the long bones were significantly shortened and distorted. In concentrations of 200 and 400 µg/egg، the main external abnormality was clubfoot. Treatment of the liver cell culture with carboxin showed a significant antiproliferative activity. In the concentrations of 5، 10، 25، 50 and 100 µg/ml، the cell viabilities were 80، 76، 65، 60 and 52%، respectively، showing the IC50 of 102 µg/ml for the compound.
    Keywords: Carboxin, cytotoxicity, chick embryo, teratogenecity, clubfoot
  • Pages 305-313
    In this study، age determinatione of Lutjanus malabaricus by using of otolith in Persian Gulf in Hormozgan water was studied (26/56ºE & 27/17ºN). Age determinatione using for growth rings (opaque and transparent rings) on the otoliths. Assay of morphometric parameters of otolith and also the biologic parameters of fishes were measured. Maximum of age was 7 years belongs to a sample with 4080±18 g and length of 71/3 ±0/1cm. There was a significant relationship between age and body length and total weight and age fish (p<0. 05). There was a significant relationship between weight and length of right and left otolit and fish weight (p<0. 05) and mediate length of otoliths and standard length fish (p<0. 05) was showed. The results showed that weight mean right and left of otolith 0/30±0/001، 0/29±0/001 (gr) and length mean right and left otolith13/66 ±0/01، 13/60±0/01mm.
    Keywords: otolith, Lutjanus malabaricus, age determinatione, morphometric parameters, Persian Gulf
  • Pages 314-325
    In order to study the mites in the nest and body of rodents existing in silos، wheat stores and flour factories of Tehran we collected the samples from the rodents'' bodies and their nest’s dust. This research is the first report of the mites'' fauna in the nest and body of the rodents، and also the rodents’ fauna of wheat stores in Iran. In this research، three species of mice include Mus musculus، Rattus rattus and Rattus norvegicus and 27 species of mites belonging to 21 genera and 11 families of 2 orders Prostigmata and Astigmata were identified. The variety of species and the number of mites in mills was more than silos and factories. In comparison of trapped rodents in all localities، Mus musculus was dominant and wide distributed species. The variety and number of rodents in factories was more than silos، mills and stores.
    Keywords: Mites, Rodents, Mice, Wheat stores, Tehran
  • Pages 326-332
    In this investigation، the effect of general combining ability and specific combining ability were estimated on six quantitative traits viz.، cocoon weight، shell weight، shell ratio، filament length، denier and renditta in silkworm، Bombyx mori L. utilizing two bivoltine races and two multivoltine races namely NB4D2، C108، Nistari and Pure Mysore، respectively. Combining ability analysis was carried out for six cocoon characters in an 4×4 diallel cross using Griffing’s Method-I، Model-I. The parents and their hybrids (F1) have compared together with using RCD design with three replications. The mean of genotypes variance was highly significant for all traits. Combining ability analysis revealed that specific combining ability variance was greater in magnitude and more important for the all cocoon characters except denier and renditta، indicating the involvement of non-additive type of gene action for the expression of these parameters. The GCA/SCA variance ratio exhibited that cocoon weight، shell weight and filament length was predominantly under additive control and other traits were under non-additive control. The ranking of parents according to the effect of GCA was almost are equal with the ranking of parent according to their mean values. The present results clearly indicate that we can predict the GCA values of parents based on their mean values and it is very important in silkworm breeding programme.
    Keywords: General combining ability, Specific combining ability, Bombyx mori L, Silkworm
  • Pages 333-343
    This study was conducted with the purpose of comparing the changes of sex steroids، hematological parameters and stress indices of pikeperch Sander lucioperca in final stage of reproduction. The blood samples were taken from 25 females and 9 males in order to determine stress indices، sex steroids and hematological parameters pre and post spawning of pikeperch. The testosterone in males and progesterone in females showed significant difference before and after spawning. While، estradiol in male and female brooders showed significant difference before spawning. In terms of stress indices (cortisol، lactate، glucose)، only glucose in males showed significant different before and after spawning. Regards the hematological parameters، the number of white blood cells (WBC) in females and the number of red blood cells (RBC) in males showed significant different before and after spawning. The obtained results showed that although many measured indices changed during pre and post spawning، main changes was observed in sex steroids levels. These changes in male and female as well as pre and post spawning are due to different physiological and hormonal during the final maturation and spawning.
    Keywords: Reproduction, Sex Steroids, Stress Indices, Hematology, pikeperch, Sander lucioperca
  • Pages 344-354
    In the study biology of the Chel cheragh. lily beetle Lilioceris faldermanni (Guerin)، different stages of growth and development، survival percent، fertility and damage manner، hibernation were studied under laboratory conditions. The results of different experiments indicated that، Adult insects have red elatera and black antenna، eyes، thorax، abdomen and leges. The Chel cheragh Lily beetle larvae has four stages and are eruciform type. Pupation occurs in the soil beneath the host plant where a silken cocoon incorporating soil particles is constructed. Both adult and larvae damage on leaf، bud، flower and seed capsule. The mean development period of this pest from egg to adult under costant temperature of 14، 18، 22 and 26 °C took 63/4 ± 0. 07، 46/15 ± 0. 09، 32/8 ± 0. 08، 27/25 ± 0. 1 days. The maximum percent survival of different developmental stages was at 22 °C. The mean daily egg laying period at temperature of 26 °C (16/62 ± 0. 02) was more than temperature of 14، 18 and 22 °C (9/86 ± 0. 06، 12/71 ± 0. 08 and 14/95 ± 0. 06).
    Keywords: Lilium ledebourii, Damage, Biology, Iran