فهرست مطالب

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احسان احمدی فر *، مهدیه فدایی، طیبه عنایت غلامپور صفحات 155-164
    این آزمایش به منظور تعیین اثر جایگزینی روغن ماهی با دو روغن گیاهی آفتابگردان و سویا، در جیره بچه ماهیان کلمه بر شاخصهای رشد، پاسخ به تنش شوری و پارامترهای خونی در طول مدت هشت هفته انجام شد. پنج جیره غذایی به ترتیب با صفر درصد روغن ماهی (گروه شاهد)، 8 درصد روغن آفتابگردان، 8 درصد روغن سویا، 4 درصد روغن ماهی، 4 درصد روغن آفتابگردان و 4 درصد روغن ماهی+ 4 درصد روغن سویا آماده سازی شدند. برای هر جیره سه تکرار از بچه ماهیان کلمه (24 عدد در هر تانک با میانگین وزنی 52/5 گرم) در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش فاکتورهای رشد محاسبه و از 75 ماهی نمونه خون گرفته شد. پارامترهای خونی بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری شدند. در پایان آزمایش به ماهیان تنش شوری (12 گرم در لیتر) داده شد. نتایج نشان داد که بهترین نتیجه در مورد شاخصهای رشد در تیمار شاهد بود ولی این مقادیر با سایر تیمارها اختلاف آماری معنی دار نداشتند (05/0P>). غلظت گلوکز وکلسترول خون در ماهیان تغذیه شده با روغن های گیاهی به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0P<). همچنین میزان هماتوکریت، هموگلوبین و گلبولهای قرمز در جیره حاوی روغن سویا و روغن آفتابگردان بیشتر از سایر تیمارها بود. اختلاف آماری معنی دار بین میزان بازماندگی ماهیان تیمارهای مختلف پس از تنش شوری مشاهده نشد (05/0P>). نتایج نشان داد که روغن ماهی می تواند بدون هیچ گونه اثر منفی بر شاخصهای رشد و سلامتی با روغنهای گیاهی آفتابگردان و سویا در جیره ماهی کلمه جایگزین گردد.
    کلیدواژگان: پارامترهای خونی، شاخصهای رشد، ماهی کلمه، منابع چربی جیره
  • غلامرضا اسکندری، عماد کوچک نژاد، سیمین دهقان مدیسه صفحات 165-175
    این مطالعه بر روی چراگاه های مصنوعی بتنی که در منطقه بحرکان در سواحل استان خوزستان رهاسازی گردیده بود طی سال های 83 تا 85 انجام شد. ماهیان در چهار ایستگاه چراگاه مصنوعی و یک منطقه شاهد به روش مشاهده و شمارش در زیر آب مورد بررسی قرار گرفته است. بطور کلی در منطقه چراگاه مصنوعی 15 خانواده ماهی مشاهده، که از میان آنها خانواده شانک ماهیان دارای بیشترین گونه (سه گونه) بوده است. خانواده هامور بیشترین حضور (85 درصد) را در کل منطقه چراگاه ها و در تمامی فصول به خود اختصاص داد. ماهیان هامور (Epinephelus coioides)، شانک تک خال (Diplodus sargus)، گوازیم تک نواری (Scolopsis spp.)، Apogon spp. و Neopomacentrus sindensis به وفور در میان و اطراف چراگاه ها مشاهده می شوند. تعداد (58 درصد) و فراوانی (49 درصد) گونه های اقتصادی در منطقه سازه مخلوط نسبت به سازه های دیگر بیشتر است و بطور کلی در منطقه یک روند افزایشی داشته اما اختلاف معنی داری دیده نمی شود (p>0.05). درصد تعداد گونه ها نیز در ایستگاه ها و فصول مختلف اختلاف معنی داری را نشان نمی دهند (p>0.05). اما درصد فراوانی گونه ها در فصول مختلف با هم اختلاف معنی داری را نشان می دهد. (p<0.05)
    کلیدواژگان: ماهیان، زیستگاه های مصنوعی، فراوانی، گونه های اقتصادی، بحرکان
  • صدیقه اشکاوندی، احمد قارزی *، محسن عباسی صفحات 176-184

    در این تحقیق ترکیب سنی نمونه های موجود در جمعیت های دو گونه دوزیست بی دم از دو جنس متفاوت شامل قورباغه Rana ridibunda و وزغ Bufo viridis با استفاده از روش اسکلتوکرونولوژی مطالعه گردید. برای این کار تعداد 20 نمونه قورباغه (7 ماده و 13 نر) و 22 نمونه وزغ (9 ماده و 13 نر) در طول سال از محل زندگی آن ها در مخمل کوه خرم آباد جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردیدند. در آنجا پس از بررسی های بیومتریک، نمونه ها تشریح و استخوان های اندام های حرکتی آن ها جدا و از مراحل کلسیم گیری، آبگیری، شفاف سازی، قالب گیری، مقطع گیری و رنگ آمیزی عبور داده شد. مقاطع تهیه شده با میکروسکوپ نوری مورد بررسی واقع شده و با توجه به تعداد خطوط توقف رشد در برش های عرضی استخوان، سن تک تک نمونه ها تعیین گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که محدوده سنی برای نمونه های R. ridibunda 11-3 سال و برای نمونه های B. viridis 8-1 سال می باشد. همچنین، به منظور تعیین رابطه بین سن و طول پوزه تا مخرج، اطلاعات حاصله با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان داد که در هر دو گونه مورد مطالعه، به ویژه در سنین بالا، رابطه مستقیمی بین دو مولفه طول پوزه تا مخرج و سن مشاهده نمی شود. این یافته هم در مورد جنس نر و هم در جنس ماده صدق می کند. با توجه به نتایج حاصله می توان چنین نتیجه گیری کرد که در جمعیت های مورد مطالعه، نمونه ها پس از رسیدن به بلوغ رشد مشخصی از خود نشان نمی دهند.

    کلیدواژگان: تخمین سن، طول عمر، خطوط توقف رشد، قورباغه، وزغ
  • محمدرضا ایمانپور *، امین گلپور، سید عباس حسینی صفحات 185-193
    طی این بررسی نسبتهای یونی پلاسمای سمینال مولدین ماهی کلمه در زمانهای مختلف مهاجرت تولید مثلی مورد بررسی قرار گرفتند. برای این کار فصل مهاجرت مولدین ماهی کلمه (بهمن تا فروردین) به سه دوره تقسیم شد و در هر دوره از 10 ماهی نر با اندازه یکسان نمونه برداری شد. نمونه های سمن بلافاصله داخل فلاسک یخ قرار گرفت و سریعا به آزمایشگاه مرکزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انتقال یافت. یونهای سدیم و پتاسیم توسط دستگاه فلیم فتومتر و یونهای کلسیم و منیزم توسط دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری شدند. بین نسبت های یونی سدیم به پتاسیم، سدیم به کلسیم، وکلسیم به منیزیم پلاسمای اسپرمی در زمانهای مختلف مهاجرت تولید مثلی مولدین ماهی کلمه اختلاف معنی دار (05/0>P) وجود داشت. اما بین نسبت های یونی سدیم به منیزیم و پتاسیم به منیزیم و پتاسیم به کلسیم پلاسمای اسپرمی درزمانهای مختلف مهاجرت تولید مثلی مولدین ماهی کلمه اختلاف معنی دار وجود نداشت. با توجه به اینکه مقادیر برخی از این نسبتهای یونی در میانه زمان مهاجرت تولید مثلی بیشتر از سایر زمانهای مهاجرت بود در نتیجه می توان گفت که مولدین ماهی کلمه مهاجر در میانه زمان مهاجرت ازکیفیت سمن بالاتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: نسبتهای یونی، زمان مهاجرت، پلاسمای اسپرمی، ماهی کلمه Rutilus rutilus caspicus
  • دلارام تقوی، امیدوار فرهادیان*، نصرالله محبوبی صوفیانی، یزدان کیوانی صفحات 194-206

    این تحقیق با هدف تاثیررژیم های مختلف نوری و جیره های جلبکی بطور ترکیبی بر میزان رشد و تولید در C. quadrangula انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 4 رژیم نوری: 4L:4D (4 ساعت نور: 4 ساعت تاریکی)، 6L:6D، 8L:8D و 12L:12D و 2 جیره جداگانه جلبک سبز Scenedesmus quadricauda و Chlorella vulgaris بود که بصورت یک طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تراکم جمعیت، میزان رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن جمعیت C. quadrangula درتیمارهای مختلف آزمایش شده تفاوت معنی داری دارد (05/0>P). میانگین بالاترین تراکم آنتن منشعب C. quadrangula تغذیه شده با جلبک S. quadricauda در تیمارهای 4L: 4D، 6L:6D، 8L:8D و 12L:12D به ترتیب 9/50 ± 1000 (میانگین± خطای استاندارد)، 3/57 ± 4/571، 3/62 ± 5/690 و 7/ 58± 1000 فرد در لیتر در حالیکه این تیمارها با جلبک C. vulgaris به ترتیب برابر 0/46± 9/1642، 2/72 ± 9/2261، 0/75 ± 8/1023 و 3/80 ± 1/2619 فرد در لیتر در دوره آزمایش به دست آمد. همچنین میانگین میزان رشد ویژه بدست آمده در تیمارهای مختلف دامنه ای از 04/0 تا 11 /0 در روز داشت. این تحقیق مبین ان است که C. quadrangula قابلیت پرورش در رژیم های مختلف نوری و همچنین جیره های جلبکی را دارد اما می توان با استفاده ازترکیب شرایط پرورش 12L:12D و جلبک C. vulgaris مناسب ترین عملکرد را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، شرایط محیطی، Ceriodaphnia، جلبک های میکروسکوپی
  • نعیمه تیموری، جلال جلالی سندی*، علی جعفری ندوشن صفحات 207-218

    شب پره خرنوب Ectomyielois ceratoniae (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae)یکی از آفات جدی انار در ایران است. این حشره هم چنین روی تعداد زیادی از میوه ها و میوه های خشک در انبار مشاهده شده است. ویژگی های زیستی شب پره خرنوب (Ectomyielois ceratoniae) در شرایط دمایی 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی روی دو رقم تجاری پسته (اکبری و کله قوچی) و غذای مصنوعی بررسی شد.. کوتاه ترین دوره رشدی لارو مربوط به غذای مصنوعی و طولانی ترین آن مربوط به پسته کله قوچی بود. بیشترین مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولید مثل و نرخ ناخالص تولید مثل در حشرات پرورش یافته روی غذای مصنوعی مشاهده شد. این پارامترها در غذای مصنوعی به ترتیب 0064/0±1407/0روز 1-، 0075/0± 151/ 1روز 1-، 44/10 ± 94/58 نتاج ماده و 09/2 ±02/95 تخم/ ماده به دست آمد. متوسط مدت زمان یک نسل آفت روی سه میزبان غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کله قوچی به ترتیب 33/0± 05/29، 21/0 ± 92/31 و 27/0 ± 1/33 روز محاسبه شد. غذای مصنوعی به دلیل دوره زندگی کوتاهتر، درصد بالاتر بقا و مقدار تخم بیشتر میزبان مناسب تری برای آفت محسوب می شود. این اطلاعات اشاره به نقش میزبان در افزایش جمعیت آفت دارد.

    کلیدواژگان: Ectomyelois ceratonia، پسته، دموگرافی
  • شبنم چاوشی، اصغر عبدلی، کاظم پریور، رحمان پاتیمار صفحات 219-226
    روند تولید مثلی گونه Knipowitschia caucasica در طی دوره یک سال(آبان 1385 – مهر 1386) در تالاب گمیشان مورد بررسی قرار گرفت. از تخمدان ماهیان ماده بالغ نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های تخمدان در محلول فرمالین بافر فسفات تثبیت شدند و سپس با استفاده از روش پارافینه کردن و رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین از آنها مقاطع بافتی تهیه شد.
    در این مرحله تعداد ائوسیت های تمایز نیافته، ائوسیت مرحله پیش زرده ای، ائوسیت مرحله زرده سازی، ائوسیت مرحله پس زرده ای و تخمک گذاری نهایی بررسی و شمارش شد. قطر تخمدان، تعداد هستک، هسته و قطر هستک و هسته همگی مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس با کمک برنامه آنالیز آماری Systat مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده گردید: در گونه Knipowitschia caucasica با توجه به 05/0>P تغییرات معنی دار: ائوسیت تمایز نیافته و پیش زرده ای و قطرلایه کوریونی و قطر لایه فولیکولی و با اندازه گیری GSI ملاحظه گردید که اوج رسیدگی جنسی در بهمن ماه است.
    کلیدواژگان: ائوژنز، بلوغ جنسی، Knipowitschia caucasica، تالاب گمیشان، دریای خزر
  • بهروز حیدری، نادر شعبانی پور، فاطمه زارع صفحات 227-238
    در مطالعه حاضر، عوامل اسموتیکی موثر بر فرایند آبگیری اووسیت (سدیم، پتاسیم، کلسیم، کلر، فسفر غیرآلی و پروتئین تام) هم در بافت تخمدانی و هم در پلاسمای خون ماهی قزل آلای رنگین کمان طی تکوین بررسی شد. اووسیت بسیاری از ماهیان استخوانی طی رسیدگی نهایی، افزایش در حجم اووسیت و محتویات آب را نشان می دهند، فرایندی که بعنوان آبگیری اووسیت نامیده می شود. پلاسمای نمونه های در حال رسیدگی بعد از خونگیری و اووسیتها نیز بعد از هموژن شدن در oC20- جهت آنالیز نگهداری شدند. یونهای سدیم و پتاسیم با شعله سنجی، کلر، کلسیم و فسفر غیر آلی با رنگ سنجی و پروتئین تام به روش Bradford بهمراه میزان آب، اسمولاریته و قطر اووسیت در سه مرحله پیش زرده سازی، زرده سازی و رسیدگی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که یونهای پتاسیم، سدیم، کلر و فسفر غیرآلی در اووسیت روند صعودی داشتند (P<0.05) در حالیکه پروتئین اووسیت و کلسیم پلاسما روند نزولی را نشان دادند (P<0.05). همبستگی مثبت به ترتیب بین میزان آب اووسیت و پتاسیم، فسفر غیرآلی، سدیم و کلر وجود داشت. بنظر می رسد که تغییرات مذکور، همگی نیروی لازم جهت کشش آب به داخل اووسیت جهت آبگیری ایجاد کرده اند. بطور کلی، بدلیل حضور تخمهای بنتوفیل در ماهی قزل آلا، آبگیری اووسیت درمقایسه با ماهیان دریایی کمتر رخ می دهد با این وجود استفاده از یونهایی همچون پتاسیم، سدیم و کلر با توجه به نقش مهم آنها در پدیده آبگیری جهت رسیدگی سریعتر تخمدان ماهی قزل آلا در محیطهای تکثیر مصنوعی می تواند مطالعه شود.
    کلیدواژگان: آبگیری، رسیدگی، قزل آلا، بنتوفیل
  • بهرام فلاحتکار، سبحان رعنای اخوان، محمدحسین طلوعی گیلانی، باقر مجازی امیری صفحات 239-250
    مطالعه حاضر به بررسی اثر سطوح مختلف ایمپلنت هورمون استرادیول بر روند توسعه گنادی در 20 عدد از فیل ماهیان پرورشی سه ساله که در مرحله پیش زرده سازی بودند، می پردازد. فیل ماهیان این مطالعه به صورت داخل صفاقی هر 5/1 ماه با کپسول هایی که با 3، 6 و 12 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استرادیول و کره کاکائو به عنوان حامل پر شده بودند مورد ایمپلنت قرار گرفتند و ماهیان تیمار کنترل، کپسول هایی را که تنها محتوی حامل بود دریافت نمودند. ماهیان در پایان مدت مطالعه (پس از طی 190 روز) برای تعیین مرحله رسیدگی جنسی، اندازه گیری قطر تخمک و تهیه اسلایدهای بافت شناسی مورد بیوپسی قرار گرفتند. در اندازه گیری قطر تخمک ماهیان در پایان مدت مطالعه اختلاف معنی دار آماری در تیمارهای مختلف وجود نداشت (05/0P>). در بررسی هیستولوژیک به عمل آمده در پایان مدت مطالعه نیز هیچ اختلاف معنی داری به لحاظ مساحت تخمک، قطر تخمک، مساحت هسته، قطر هسته و نسبت مساحت هسته به مساحت تخمک مشاهده نشد (05/0P>). با تکیه بر مطالعات بافت شناسی و شاخص های اندازه گیری شده در تخمک فیل ماهیان می توان بیان داشت که به کارگیری هورمون سبب تغییر در تخمک فیل ماهیان شده است اما به دلیل رشد کند تخمک در این مرحله و مدت محدود استفاده از این هورمون، اختلاف معنی داری یافت نشد.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، 17، بتا استرادیول، پیش رسی جنسی، ایمپلنت هورمون، هیستولوژی گناد
  • محمدعلی سالاری علی آبادی، علی منصوری، عبدالعلی موحدی نیا، مهرداد نصری تجن، امیر وزیری زاده صفحات 251-259
    خانواده زبان گاوماهیان در آبهای ساحلی بوشهر با 5 گونه پراکنش نسبتا خوبی دارند. گونه زبان گاوی درشت پولک Cynoglossus arel از لحاظ کیفیت گوشت و بازارپسند بودن از مصرف بیشتری برخوردار می باشد. در این بررسی 287 نمونه ماهی بطور ماهانه طی یکسال (از دی ماه 1388 الی آذرماه 1389) از مراکز تخلیه صیدگاه های بوشهر جمع آوری گردید و تولید مثل آنها مورد بررسی قرارگرفت. شاخص گنادوسوماتیک (GSI)، شاخص کبدی (HSI)، هماوری مطلق و ضریب چاقی (K) مورد اندازه گیری قرارگرفتند. در این بررسی میزان هماوری مطلق 95765-15756 بدست آمد و رابطه هماوری با طول (86/0=r) و وزن (90/0=r) همبستگی بالایی داشتند. شاخص گنادی (GSI) در ماده ها از مهرماه افزایش یافته و در اسفندماه به بالاترین مقدار می رسد ولی شاخص گنادی (GSI) در نرها از شهریورماه شروع به افزایش داشته و در فروردین ماه به اوج می رسد. مقدار ضریب چاقی در جنس ماده نسبت به جنس نر ارتباط نزدیکی با اندازه گناد دارد و این ضریب در زمان اوج تخم ریزی (فروردین ماه) از کم ترین میزان (497/0) دارا می باشد. نتیجه کلی از این مطالعه نشان داد که فصل تخمریزی این ماهی از فروردین ماه تا مردادماه ادامه داشته که عدم فعالیت صیادی در ماه های تخمریزی برای بازگشت شیلاتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کفشک زبان گاوی، Cynoglossus arel، تولید مثل، خلیج فارس
  • علی اصغر طالبی، رضا جریانی، حسین اللهیاری صفحات 260-269
    کفشدوزکHippodamia variegata گونه ای با پراکنش وسیع در ایران است. در این تحقیق ویژگی های زیستی این کفشدوزک با تغذیه از شته سبز گندم Sitobion avenae، شته روسی گندم Diuraphis noxia و شته سمی گندم Schizaphis graminum در اتاقک رشد با دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام آزمایش، از تخم های هم سن کفشدوزک استفاده شد. پس از تفریخ تخم ها، لاروها به صورت انفرادی درون ظروف آزمایش قرار داده شده و روزانه با مراحل مختلف زیستی از هر شته تغذیه شدند و طول مراحل مختلف زیستی شکارگر ثبت گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، طول کل دوره پیش از بلوغ حشرات نر و ماده روی شته سبز گندم به ترتیب 18/0±05/14 و 24/0±63/13 روز، روی شته روسی گندم به ترتیب 14/0±58/13 و 12/0±42/13 روز، روی شته سمی گندم به ترتیب 21/0±61/14 و 12/0±04/14 روز تعیین شد. طول عمر حشرات کامل نر و ماده روی شته سبز گندم به ترتیب 91/1±55/15 و 28/3±96/25 روز، روی شته روسی گندم به ترتیب 25/2±86/35 و 89/1±81/24 روز و روی شته سمی گندم به ترتیب 95/1±78/25 و 41/1±88/19 روز تعیین گردید. میانگین تخمریزی روزانه با تغذیه از شته سبز گندم، شته روسی گندم و شته سمی گندم به ترتیب 65/0±86/4، 79/1±37/23 و 66/0±95/13 عدد و میانگین تخمریزی در طول عمر حشرات کامل به ترتیب 2/11±4/55، 8/45±1/476 و 4/15±0/158 عدد تعیین شد. نتایج نشان داد شته روسی گندم میزبان مناسب تری برای کفشدوزک H. variegata است.
    کلیدواژگان: کفشدوزک Hippodamia variegata، شته ی سبز گندم، شته ی روسی گندم، شته ی سمی گندم، بیولوژی
  • کتایون کریم زاده، عسگر زحمتکش کومله، علیرضا ولی پور صفحات 270-281
    به منظور بررسی ترکیب شیمیایی بدن شاه میگو در مراحل مختلف زندگی، حدود 10 هزار عدد نوزاد دراستخر خاکی رها سازی شدند. نمونه برداری در سه مرحله از شاه میگوهای 1 ماهه، 4 (4-3 گرم) ماهه و 16 ماهه انجام گرفت. پس از تفکیک جنس نر و ماده و تقسیم بدن شاه میگو به 6 قسمت چنگال، پوست کاراپاس، امعاء واحشاء، گوشت شکم، پوست شکم و دم، ترکیب شیمیایی قسمتهای مختلف تعیین شد. مقدار درصد چربی و خاکستر بدن در شاه میگوهای آزمایشی با افزایش سن افزایش پیدا کرد. میزان چربی در شاه میگوهای آزمایشی بین 2 تا 5/3 درصد، مقدار پروتئین بین 37 تا 45 درصد و میزان فیبر بین 33تا 35 درصد نوسان داشت. میانگین مقدار ترکیب شیمیایی بدن در شاه میگوهای نر و ماده تفاوت معنی داری را نشان نداد(05/0 p>). بیشترین میزان پروتئین در گوشت شکم(درجنس نر و ماده به ترتیب 13/74 و 8/72 درصد) و بیشترین مقدار چربی در امعاء و احشاء(در جنس نر و ماده به ترتیب 43/8 و 49/10 درصد) این گونه برآورد گردید. پوست شکم، پوست کاراپاس و دم با مقدار حدود 16-15 درصد فیبر مهمترین اندام های حاوی فیبر در شاه میگو بودند. میزان خاکستر قسمت های مختلف بدن عمدتا از 30 تا 50 درصد متغیر بود و کمترین مقدار آن در گوشت شکم (حدود 8 درصد) تعیین گردید. بین میانگین اجزاء شیمیایی در اندام های مختلف بدن اختلاف معنی داری وجود داشت(05/0 p<).
    کلیدواژگان: شاه میگوی آب شیرین، Astacus leptodactylus، رشد، ترکیب بدن
  • وحید مرشدی، پریتا کوچنین، محمود بهمنی، محمد علی یزدانی، حمیدرضا پورعلی، قاسم عشوری، مریم عضدی صفحات 282-290
    به منظور مقایسه زمان های مختلف گرسنگی در بچه تاس ماهیان سیبری و فیل ماهیان پرورشی با میانگین وزنی به ترتیب 83/0± 71/19 و 5/1± 45 گرم آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تیمار به ترتیب 2، 4 و 8 روز گرسنگی و سه تکرار انجام شد. اثرات گرسنگی بر روی فاکتورهای خونی شامل هموگلوبین(Hb)، هماتوکریت(Ht)، تعداد گلبول های قرمز(RBC) و سفید(WBC) و شاخص های گلبولی(MCV،MCH،MCHC) بررسی شد. ماهیان به صورت کاملا تصادفی در بین 9 تانک آزمایشی توزیع شدند. در پایان دوره های گرسنگی از هر یک از تیمارها خونگیری به عمل آمد و نمونه های خون به آزمایشگاه منتقل شدند. تعداد گلبول های سفید و قرمز در هر سه تیمار بین هر دو گونه اختلاف معنی دار (05/0 >P) نشان داد. غلظت هموگلوبین و شاخص MCHC در تیمار 2 و 3 در تاس ماهی سیبری به طور معنی داری (05/0 >P) بالاتر از فیل ماهی بود. میزان هماتوکریت و شاخص MCH نیز در تیمار 8 روز گرسنگی در فیل ماهی به صورت معنی دار (05/0 >P) بالاتر از تاس ماهی سیبری بود. مطالعه ی حاضر نشان می دهد که تعداد گلبول های سفید به طور معنی داری (05/0>P) در تاس ماهی سیبری بالاتر از فیل ماهی بود. نتایج حاصل مبین آن است که دوره های کوتاه مدت گرسنگی قادر است موجب کاهش توان سیستم ایمنی در فیل ماهیان پرورشی گردد اما گونه تاس ماهی سیبری طی دوره های گرسنگی کوتاه مدت توانایی مقابله و سازش داشته است.
    کلیدواژگان: تاس ماهی سیبری (Acipenser baeri)، فیل ماهی(Huso huso)، محرومیت غذایی، شاخصهای خونی
  • معصومه نجیب زاده، جمشید درویش، حاجی قلی کمی، فرشته قاسم زاده صفحات 291-299
    زیستگاه و عوامل تولید مثلی نقش مهمی در تشخیص گونه های همجای مختلف دارد. از اینروطی یک سال کار میدانی در 9 ایستگاه مختلف لرستان سه گونه قورباغه مردابی، قورباغه درختی و وزغ سبز را از جنبه های تولید مثلی مانند زمان و مکان تخم ریزی، تعداد و نوع تخم مقایسه قرار گرفت. قورباغه ی درختی (در بوته زارها و مزارع) در اوایل فروردین، قورباغه مردابی در اواسط فروردین (اغلب در مرداب ها و آب های راکد) بصورت توده ای و وزغ سبز در اویل اردیبهشت بیشتر در ایستگاه های نزدیک مناطق مسکونی بصورت رشته هایی طویل در سطح آب تخم ریزی می کنند، در نتیجه ناهم زمانی جفت گیری می تواند عامل جدایی تولیدمثل بین افراد این سه گونه ی هم جا باشد. وزن و تعداد تخم قورباغه مردابی نسبت به دو گونه ی دیگر بیشتر است. همچنین احتمالا تغییرات رنگی مشاهده شده در جمعیت های گونه های مورد مطالعه بخصوص در دوگونه قورباغه درختی و مردابی بدلیل تغییرات زیستگاهی و تاثیر محیط بر جمعیت ها است.
    کلیدواژگان: تخم ریزی، تولیدمثل، قورباغه درختی، قورباغه مردابی، وزغ سبز
|
  • E.Ahmadifar, M. Fadaee, T.Enayat Gholampoor Pages 155-164
    This study investigates the effects of replacement of fish oil by two vegetable oils (Sunflower oil and Soybean oil) on growth performance، salinity tolerance، hematological and serum biochemical profile of Rutilus rutilus caspicus over 56 days. Five diets were supplemented with 8% of either fish oil (FO) (control)، sunflower oil (SFO)، and soybean oil (SO) or a combination of 4% FO with 4% SFO and 4% FO with 4% SO، respectively. Triplicate groups of fish (24 fish per tank with an average body weight، of 5. 52 g) were assigned to each diet. Blood samples were taken from the caudal vein of 75 apparently healthy fish at the end of trial. Hematological values of the blood samples were determined using standard techniques. At the end of experiment fish were exposed to salinity stress. The results showed that the best growth performance was in fish fed control diet، but this results were similar to B، C and D groups (P>0. 05). Serum cholesterol and glucose concentrations were significantly higher in fish fed diet containing vegetable oils (P<0. 05). Also the count of red blood cells (RBC)، hematocrit (Ht) and hemoglobin (Hb) in groups fed diet containing SFO and SO were higher than other groups (P<0. 05). There was no significant difference in survival index after 48 hours salinity stress (P>0. 05). These results indicate that fish oil can be replaced completely with alternative vegetable lipids without any serious negative growth performance and health impacts.
    Keywords: Dietary lipid sources, Growth performance, Hematological parameters, Rutilus rutilus
  • Gholamreza Eskandari, Emad Koochaknejad, Simin Dehghan Pages 165-175
    This study was done on artificial reefs in Khuzestan coastal waters in Bahrakan region from 2004 to 2006. Visual stationary census of fishes was done from four reef areas and also one area as control site. In general 15 families of fishes were observed. Sparidae with 3 species were the most diverse family. Serranidae (85%) was the most abundant family during the study period. Some species such as Epinephelus coioides، Neopomacentrue Sindensis، Scolopsis sp. and Diplodus sargus were frequently observed around the artificial reefs. The number of species (58%) and frequency (49%) of economic fishes in the mixed structure sites were more than other reef structure and showed increasing trend but no significant difference were observed (p>0. 05). The percentage of species number between stations and season had no significant difference (p>0. 05) but the relative frequency of species had significant difference between season (p>0. 05).
    Keywords: Fishes, Artificial reef, Frequency, Economic species, Bahrakan
  • Sedigeh Ashkavandi, Ahmad Gharzi, Mohsen Abbasi Pages 176-184

    In this research age structure in populations of two anuran species: a frog R. ridibunda and a toad Bufo viridis was studied using skeletochronological method. To perform this task، 20 individuals of the frog (13 male and 7 female) and 22 individuals of the toad (13 male and 9 female) were collected during different seasons of year from their natural habitat in Khorramabad and transferred to the laboratory where they were killed and their femur bones were dissected out from their legs. The bones were then decalcified، dehydrated، cleared، embedded، cut، stained and observed under a light microscope. The age was estimated for individuals by counting the number of lines of arrested growth (LAG) in cross-sections taken from femurs. On the basis of observations، the age range was 3-11 and 1-8 for R. ridibunda and B. viridis، respectively. Moreover، to find any relation between snout-to-vent length (SVL) and age، we analyzed the data using statistical methods. Results obtained from this analysis indicated that there is no positive relation between these two characters neither in R. ridibunda nor in B. viridis. This is true for both males and females. According to these finding we can come to the conclusion that these species do not show a significant growth after puberty.

    Keywords: Age estimation, Longevity, Lines of arrested growth, Frog, Toad
  • A.Golpour, M.R.Imanpoor, S.A.Hoseini Pages 185-193
    In this study ionic ratios of seminal plasma of (Rutilus rutilus caspicus) were investigated in spawning migration times. Therefore، migration season divided to three periods (February، March and April). Sperm samples were collected from 10 males in each period and then were transferred with ice to Gorgan university central lab. Na+ and K+ ions were measured by flamephotometere، and Ca2+، Mg2+ were measured by spectrophotometer. Na+ to K+، Na+ to Ca+2، K+ to Ca+2 and Ca+2 to Mg+2 ratios at the spawning migration times were significant (P<0. 05)، but Na+ to Mg+2 and K+ to Mg+2 ratios did not show significant difference (P>0. 05). The result showed that broodstock migrated in middle of season has the better semen quality than other seasons.
    Keywords: Ionic ratios, Migration time, seminal plasma, Rutilus rutilus caspicus
  • Delaram Taghavi, Omidvar Farhadian Pages 194-206

    One of the freshwater cladocerans is Ceriodaphnia quadrangula. This species can be considered as one of the most suitable live foods because of wide range tolerance to water temperature and light characters as well as its culture using microalgal species. This research aimed to investigate the combined effect of different light regimes and algal diets on growth and production of C. quadrangula. The experimental treatments including 4 light regimes: 4L: 4D (4 hours light: 4 hours dark)، 6L: 6D، 8L: 8D، and12L: 12D، and 2 green mono-algal diets of Scenedesmus quadricauda and Chlorella vulgaris which carried out using completely randomized designs with 6 replicates. Results showed that population density، specific growth rate (SGR) and doubling time (Dt) were significantly different between examined treatments (P<0. 05). The highest mean population density of C. quadrangula fed on S. quadricauda were 1000 ± 50. 9 (Mean ±standard error)، 571. 4± 57. 3، 690. 5 ± 62. 3، and 1000 ± 58. 7 individuals/L in treatments of 4L: 4D، 6L: 6D، 8L: 8D and12L: 12D، respectively، while these treatments using C. vulgaris correspondingly were 1642. 9 ± 46. 0، 2261. 9 ± 72. 2، 1023. 8 ± 75. 0 and 2619. 1 ± 80. 3 ind. L-1 during experiment period. In addition، mean SGR obtained in different treatments had range between 0. 04 to 0. 11 day-1. This research illustrated that C. quadrangula had culture capabilities on different light regimes and algal diets، but culture combined conditions of 12L: 12D and C. vulgaris could be prepared for its better performance.

    Keywords: Zooplankton, Environmental conditions, Ceriodaphnia, microalgae
  • Naeemeh Teimouri, Ali Jafari Nadooshan Pages 207-218

    The carob moth،، Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) is a serious pest of pomegranate in Iran and a well known pest of many fruits from a wide range of plant families as well as dried fruits during storage. Biological characteristics of carob moth Ectomyelois ceratoniae was studied in a growth chamber at 30±1 C، relative humidity of 70±5% and a photoperiod of 16:8 (L: D) hours on two commercial Pistachio cultivars and an artificial diet. The shortest larval developmental time belonged to artificial diet and the longest period was on Kalequchi cultivar. The highest rate of the intrinsic rate of increase (rm)، finite rate of increase، net reproductive rate (R0) and gross reproductive rate were observed on artificial diet. These parameters were 0. 1407±0. 0064 d-1، 1. 151±0. 0075 d-1، 58. 94±10. 44 female offspring and 95. 02±2. 09 eggs/female on artificial diet respectively. Mean generation time on artificial diet، Akbari and Kalequchi cultivars were calculated 29. 05±0. 33، 31. 92±0. 21 and 33. 1±0. 27 days، respectively. Artificial diet proved to be the most suitable hosts for E. ceratoniae because of shorter developmental period، higher percentage of survival and higher number of eggs. The data point to the role of host in increasing local E. ceratoniae populations.

    Keywords: Ectomyelois ceratonia, Pistachio, Demography
  • Shabnam Chavoshi, Asghar Abdoli, Kazem Parivar, Rahman Patimar Pages 219-226
    The reproductive biology of the genus Knipowitschia caucasica was examined from Gomishan wetland a period of one year (2006-2007). Some reproductive characteristics like، number of undifferentiated، previtellogenic stage، vitellogenic stage and postvitellogenic oocytes، and GSI index were examinedThis species are as important food for economic fish species in Caspian sea، specially for Acipenserid species. Different samples were taken from Gomishan wetland during one-year period of study. At this stage، the number of undifferentiated، previtellogenic stage، vitellogenic stage and postvitellogenic oocytes، and oocytes were counted. The number and diameter of ovary، nucleus and nucleolus were also measured. Data were analyzed using Systat statistical software. Results indicated that Knipowitschia caucasica was (p <0. 05) with respect to the numbers of differentiated and previtellogenic oocytes، and the diameter of Chorion and fulicule layers. GSI measurement showed that peak sexual maturity in this species was occurred in February.
    Keywords: Oogenesis, Sexual maturity, Knipowitschia caucasica, Gomishan wetland, Caspian Sea
  • Behrooz Heidari, Nader Shabanipour, Fatemeh Zare Pages 227-238
    In this study، the osmotic factors affecting oocyte dehydration process (sodium، potassium، calcium، chloride، inorganic phosphorus and total protein) both ovarian tissue and plasma of rainbow trout during oocyte development were investigated. Many teleost oocytes show increasing the oocyte volume and water content during the final maturation، a process known as oocyte hydration. The plasma of developing fish after blooding and also oocyte after being homogenized were kept in -20oC for analysis of parameters. The sodium and potassium ions by a Flamephotometry، chlorine، calcium and inorganic phosphate with a Colorimetry and finally total protein by the Bradford method along with the water content، osmolarity and diameter of oocyte in three developmental stages Previtellogenesis، Vitellogenesis and Maturation were measured. The results showed that potassium، sodium and chlorine with inorganic phosphorus in the oocyte had a significant trend (P<0. 05) while the oocyte protein and plasma calcium showed a significant decline (P<0. 05). In addition، the strong positive correlation between the amount of water and potassium، inorganic phosphorus، sodium and chlorine of oocyte، respectively، were present. It seems that all the mentioned changes، provide the force necessary to pull water into oocyte for hydration. In general، due to the presence of benthophil eggs in the rainbow trout، the oocyte hydration process compared to marine fish oocytes occur less nonetheless، the use of ions such as potassium، sodium and chlorine according to their important role in hydration phenomena can be studied for the more rapid maturation of ovarian trout in the artificial centers.
    Keywords: hydration, maturation, trout, benthophil
  • Sobhan Rana Akhavan, Mohammad Hossein Tolouee Gilani, Bagher Majazi Amiri Pages 239-250
    Puberty in sturgeon is a long process. Regard to this problem، nowadays several management and nutritional strategies and endocrine manipulation of the reproductive axis are used to induce sexual maturity. 17-β Estradiol (E2) is a female hormone which is known to be one of the most effective estrogenic hormones. The present study has been focused on the effects of different levels of E2 implants on gonadal development in 20 Three-year old cultured previtellogenic beluga (Huso huso). Great sturgeon were intraperitoneally implanted every 1. 5 month with capsules that were filled with 3، 6 and 12 mg/kg body weight E2 and cocoa butter as a career and the control fish received capsule that just contained career. Fish were biopsied at the end of the experiment in order to determine the gonadal stage and oocyte characteristics at day 190. The result of egg diameter at the end of experiment showed no significant differences between treatments (P >0. 05). Also there is no significant difference found in histological observation in the case of egg area and diameter، nucleus area and diameter and ratio of nucleus area/egg area. Based on histological observations and oocyte indices we have found that E2 implant can stimulate the growth and development of fish oocytes but regard to slow growth at the pre- vitellogenic stage and the limit period of its usage، no significant differences were observed.
    Keywords: Great sturgeon (Huso huso), 17, β Estradiol, Hormone Implant, Gonad histology, Precocious maturity
  • Mohammad Ali Salari Aliabadi, Ali Mansouri, Abdolali Movahedinia, Mehrdad Nasri-Tajan, Amir Vazirizadeh Pages 251-259
    Cynoglossidae family، including 5 species in the Boushehr Coastal Waters، has high distribution. Cynoglossus arel is considered as a benthic fish with high quality meat and marketable. In the survey، 287 specimens were monthly collected from fishery ports and evaluated their breeding. Gonadsomatic index، Hepatosomatic index، absolute fecundity and condition factor were measured. In the study، rate of absolute fecundity was taken and fecundity relationship with length (r =0. 86) and weight (r =0. 90) had high correlation. In female، Gonadsomatic index rose from October and reached to maximum amount in December but in male، Gonadsomatic index increased from September and had picked in April. Female condition factor value in comparison with male had near relationship with size of sexual organ and this coefficient had the minimum rate in breeding time (April). Overall، this study showed that breeding season of fish has continued from April to July that lack fishery activity in breeding seasons is recommended for return fisheries.
    Keywords: Cynoglossus arel, Reproductive, Persian Gulf
  • Pages 260-269
    Hippodamia variegata is widely distributed in Iran. In this research، biological characteristics of this ladybird feeding on Sitobion avenae، Diuraphis noxia and Schizaphis graminum evaluated under laboratory conditions at 25±1°C، 65±5% relative humidity، and a photoperiod of 16:8 h (Light: Dark). To accomplish the experiments، a cohort of newly laid eggs were randomly selected and transferred into Petri-dishes. After hatching، larvae were transferred individually into test containers and were fed with various stages of each aphids and duration of different stages of H. variegata were recorded. Based on obtained results، total pre-imaginal developmental time for males and females were estimated to be 14. 05±0. 18 and 13. 63±0. 24 days on S. avenae، 13. 58±0. 14 and 13. 42±0. 12 days on D. noxia and 14. 61±0. 21 and 14. 04±0. 12 days on S. graminum، respectively. Adult longevity of males and females were 15. 55±1. 91and 26. 38±3. 28 days on S. avenae، 35. 86±2. 25 and 24. 81±1. 89 days on D. noxia and 25. 78±1. 95 and 19. 88±1. 41 days on S. graminum، respectively.. Daily and total oviposition were determined 4. 86±0. 65 and 55. 4±11. 2 on S. avenae، 23. 37±1. 79 and 476. 1±45. 8 on D. noxia and 13. 95±0. 66 and 158. 0±15. 4 on S. graminum.
    Keywords: Hippodamia variegate, Sitobion avenae, Diuraphis noxia, Schizaphis graminum, Biology
  • Katayoon Karimzadeh, Asgar Zahmatkesh Pages 270-281
    In this study chemical body composition of fresh water crayfish in different stages were investigated. So they were release about 10000 juveniles in earthen pond. Sampling was done in three different stages of crayfish، 1 month، 4 month (3-4g) and 16 month (7-9g، 10-14g and 15-20g) after separation as sex، chemical composition of different parts of body (Chelae، carapace shell، viscera، abdomen meat، abdomen shell and tail) were determined. Fat and ash levels were increased as crayfish age developed. Fat، protein and fiber levels in experimental crayfish were estimated 2-3. 5%، 37-45% and 33-35% respectively. Mean values of body chemical composition indicated no significantly differences between male and female crayfish (P>0. 05). In addition، the maximum protein levels in abdomen meat (in male and female 74. 13% and 72. 8% respectively) and the maximum fat levels in viscera (in male and female 8. 43% and 10. 49%) of this species were measured. Abdomen shell، carapace shell and tail were important organs containing of fibers with the range of 15-16 percentages. Ash values in different parts of body were between 30 to 50 percentages and minimum value of that was determined in abdomen shell with 8 percentage. There was significantly differences among chemical constituents in various organs of body (p<0. 05).
    Keywords: fresh water crayfish, Astacus leptodactylus, growth, body composition
  • Pages 282-290
    The aim of this study was to compare the effect of short term starvation periods on hematological factors including hemoglobin، hematocrit، red and white blood cells and corpuscle indices (MCV، MCH، and MCHC) of great sturgeon (Huso huso) and Siberian sturgeon (Acipenser baeri) with initial body weight of 45±1. 5g and 19. 71±0. 83g، respectively. After adaptation for 10 days with dry diet were randomly divided to three treatments and replicates. The fish were exposed to 3 different feeding regimes: T1 (2 days starvation); T2 (4 days starvation) and T3 (8 days starvation). At the end of each starvation period blood samples were collected from the caudal vein and were immediately transported to the laboratory. The results indicated that different starvation periods did not affect MCV. Red and white blood cells count indicated significant difference (P< 0. 05) between all treatments in both species. Hemoglobin concentration and MCHC of Siberian sturgeon in T2 and T3 and MCH value of Siberian sturgeon in T3 were significantly higher (P< 0. 05) than great sturgeon. Hematocrit value of great sturgeon was significantly higher (P< 0. 05) in T3 than Siberian sturgeon. The current study indicated that white blood cell count in Siberian sturgeon was significantly higher (P< 0. 05) than great sturgeon. It could be concluded that short-term starvation periods weaken the immunological system of cultured juvenile great sturgeon but hematological factors of juvenile Siberian sturgeon were not significantly affected by short-term starvation. Moreover، the observed differences in other hematological factors between two species probably derived from inter species differences.
    Keywords: Acipenser baeri, Huso huso, Food deprivation, Hematological parameters, Corpuscle indices
  • Masoumeh Najibzadeh, Jamshid Darvish Pages 291-299
    Habitat and reproductive features can be distinguished a species from other sympatric species. During one years of field work in different habitats of Lorestan province، three species of anuran amphibians (Marsh frog، Tree frog and Green toad) were compared according to the habitats and reproductive aspects (egg type، time and location of egg laying). Tree frog begins reproductive activity earlier than the other species (early April) and their eggs are attached to stems of plants in under water. The Marsh frog eggs were observed in mid-April that the egg masses stucked to the pond floor. The Green toad eggs were visible at water surface similar to the long strings in early May. Consequently، the non-synchronized reproductive could account for reproductive isolation between these three sympatric species. Weight and number of the marsh frog eggs is higher than the other two species. Also the color changes observed in the populations of these species (especially the Marsh and Tree frogs) can be due to habitat changes and environmental effects on the populations.
    Keywords: Egg mass, Green toad, Marsh frog, Reproduction, Tree frog