فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • پریا اکبری *، سعیده بیابانی، اسماء سندکی زهی صفحات 119-130
    ماهیان در هر دو محیط پرورشی و طبیعی می توانند با دوره های محرومیت غذایی یا گرسنگی مواجه شوند. مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر محرومیت غذایی بر شاخص های بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز) و هماتولوژیک (هماتوکریت، هموگلوبین، حجم متوسط گلبول قرمز، هموگلوبین متوسط گلبول قرمز، شمارش گلبول سفید، شمارش گلبول قرمز و غلظت متوسط هموگلوبین گلبول های قرمز خون) ماهی شانک زرد باله در دو اندازه وزنی مختلف طراحی گردید. در این تحقیق،120 ماهی با میانگین طولی 98/0± 05/8 سانتی متر و وزنی 07/1±46/7 گرم (اندازه A) و 120 ماهی با میانگین طولی 86/0± 05/11 سانتی متر و وزنی 07/3±01/18 گرم (اندازه B)، هر کدام به دو گروه تغذیه شده و تغذیه نشده با سه تکرار (20 قطعه ماهی در هر تکرار) تقسیم شدند. ماهی ها در مخازن پلاستیکی 60 لیتری نگهداری شدند. نمونه گیری از ماهی ها در دوره های 10، 20 و30 روزه محرومیت غذایی انجام شد. نتایج بدست آمده حاکی از کاهش معنی دار میزان گلوکز، کلسترول، پروتئین کل و افزایش معنی دار تعداد گلبول سفید گروه تغذیه نشده در اندازه A شده است (05/0>P). در حالیکه تفاوت معنی-داری در این شاخص های بیوشیمیایی و هماتولوژیک (به استثنای تعداد گلیول سفید) در اندازه B بین گروه تغذیه شده و تغذیه نشده مشاهده نگردید. نتایج حاضر نشان می دهد که اندازه می تواند بعنوان عامل مهمی در تعیین پاسخ بیوشیمیایی و هماتولوژیکی ماهی شانک زرد باله به گرسنگی در نظر گرفته شود. .
    کلیدواژگان: محرومیت غذایی، شاخصهای بیوشیمیایی، شاخصهای هماتولوژیکی، شانک زرد باله
  • رضا بهنیافر، ویدا حجتی*، عبدالحسین شیروی، سید محمد کشاورز صفحات 131-137
    سوسمار سبز خزری (Lacerta strigata) متعلق به خانواده لاسرتیده، روزفعال بوده و زیستگاه اصلی آن در نواحی خزری و مدیترانه ای، تپه های ماسه ای و شنزارهای سواحل دریا، مرداب یا رودخانه ها با پوشش گیاهی استپی و اغلب بوته ای می باشد. از آنجا که مطالعات اندکی بر روی چرخه های تولیدمثلی سوسمار سبز خزری در ایران و جهان صورت گرفته، لذا این تحقیق به منظور بررسی چرخه ی اسپرماتوژنز این گونه در استان مازندران انجام شد. از 15 فروردین تا 30 شهریور 1392 تعداد 24 نمونه ی نر از سه ایستگاه گوهرباران، آبندانسر و آبندانکش در اطراف شهرستان ساری در گشت های روزانه و با دست جمع آوری شدند. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه با کلروفرم بیهوش شدند و صفات مورفومتریک آنها شامل طول سر ، طول بدن و دم، طول و عرض همی پنیس، طول و عرض بیضه، وزن بدن و بیضه ها اندازه گیری شد. در طی شش ماه دوره ی فعالیت این گونه، بیضه ی 24 نمونه نر بالغ مورد بررسی ریختی و بافتی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد اسپرماتوژنز در این گونه شامل چهار فاز فعال، انتقالی، غیرفعال و ترمیمی است. دو فاز آخر مرز مشخصی نداشته و با این که تولید اسپرم وجود ندارد ولی ترمیم لایه زاینده از شهریور آغاز و تا اوایل فروردین ادامه دارد. اسپرماتوژنز از اواخر اسفند آغاز و اوج آن در فصل بهار و در خرداد ماه بوده و از مرداد به بعد کاملا متوقف می شود. تولیدمثل این گونه از نوع فصلی و اسپرماتوژنز از نوع پیوسته است.
    کلیدواژگان: سوسمار سبز خزری، لاسرتیده، بیضه، استان مازندران
  • نرجس سادات حایری، مهدی صادق، محمدرضا پالیزوان* صفحات 138-145

    در این تحقیق ارتباط بین یادگیری فضایی موش های نر و ماده در ماز آبی موریس و جهت چرخش آن ها موردبررسی قرارگرفته است. میزان یادگیری 54 سر موش صحرایی نر و ماده نژاد ویستار در ماز آبی موریس سنجیده شد. سپس ارتباط یادگیری فضایی حیوانات در ماز آبی با جهت گردششان در لحظه ی رهاسازی مورد ارزیابی قرارگرفت. در موش های صحرایی نر میزان یادگیری فضایی چپ گردها نسبت به راست گردها بهتر بود. در حالیکه در ماده ها، یادگیری فضایی در راست گردها و بیادآوری در چپ گردها بهتر بود. مقایسه جهت گردش در موش های نر و ماده نشان داد که اگرچه مقایسه کل موش های نر و ماده نشان دهنده عدم وجود اختلاف در میزان یادگیری بین موش های نر و ماده بود، ولی یادگیری در موش های ماده راست گرد و به یادآوری در موشهای ماده چپ گرد بهتر از معادل های آنها در موش های نر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از روی جهت گردش در اولین آزمون آموزش در ماز آبی موریس، میزان یادگیری موش های صحرایی نر و ماده را پیش بینی نمود. در نظر گرفتن این متغیر می تواند در توجیه تفاوت های جنسیتی در ماز آبی موریس مفید باشد.

    کلیدواژگان: دست برتری، حافظه و یادگیری، ماز آبی موریس، موش صحرایی، جنسیت
  • سیران حسامی*، وحید نجاتی صفحات 146-154
    افلوکساسین ازآنتی بیوتیکهای خانواده فلوروکینولونی می باشدکه روی بیماری های عفونی دستگاه اداراری – تناسلی اثر میکند.ژله رویال توسط غدد هیپوفارنژیال زنبور کارگر ترشح می شود وبا تاثیر بر تولیدمثل ، تمایلات جنسی را افزایش می دهد . با توجه به اینکه آنتی بیوتیک ها در کاهش باروری نقش دارند و یکی از عوامل ناباروری محسوب می شوند هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر آنتی بیوتیک افلوکساسین برقطر لوله های منی ساز در بیضه واثر درمانی ژله رویال برآن می باشد که طی آن از 32 رت نر بالغ استفاده شد . رتها به 4گروه تقسیم شدند گروه های تحت مطالعه درمقایسه با گروه کنترل(گروه1) از افلوکساسین استفاده کردند .به هر سه گروه تحت مطالعه در سیکل 14 روزه افلوکساسین با دوز 200 میلی گرمی به مقدار 3/0 سی سی داده شد گروه 2 (دارو)بعداز اتمام سیکل 14 روزه آسان کشی شدند و گروه 3 نیز بعد از اتمام سیکل 14 روزه دارو ، بمدت 14 روز دیگر در شرایط بدون دارو قرار گرفتند (28 روز ) . گروه4 نیز با اتمام سیکل 14 روزه دارو ، بمدت 14 روز دیگر تحت درمان با ژله رویال قرار گرفتند (28 روز ) . سپس گروه 4و3 بعد از اتمام سیکل دارو و درمان آسان کشی شدند و بافت بیضه آنها استخراج گردید. مقاطع بافتی با H & E رنگ آمیزی شدند. این تحقیق نشان داد که افلوکساسین قطر لوله ها را به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش داده است اما ژله رویال اثر درمانی القا کرده است .
    کلیدواژگان: افلوکساسین، رت نر بالغ، لوله های اسپرماتوژنز، بیضه، ژله رویال
  • محمد صادق خاکشور، جمیله پازوکی* صفحات 155-166
    قارچ Aspergillus niger با توجه به امکان تولید بایومس بالا و مقادیر قابل توجه کیتوزان در دیواره ی سلولی جهت تولید کیتوزان انتخاب و کشت گردید. قارچ کشت شده روی محیط پوتیتو دکستروز آگار، در محیط کشت پوتیتو دکستروز براث تلقیح و در دمای محیط و دور شیکر rpm 180 انکوبه شد. تغییرات بایومس، میزان کیتوزان و دیگر پارامترهای رشد در طی یک بازه ی زمانی 21 روزه اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که حداکثر بایومس قارچی(g/L 22.5)، کیتوزان(7.37%) و دیگر پارامترهای رشد دراواخر مرحله ی رشد لگاریتمی قارچ بدست آمد. در این مرحله ی رشد pH محیط نیز در کمترین مقدار خود(2.5) قرار گرفت. پس از ورود محیط کشت به مرحله ی سکون فاکتورهای مذکور بطور محسوسی کاهش یافتند. کیتوزان بدست آمده روی 9 میکروارگانیسم بیماری زا مورد مطالعه قرار گرفت. خواص ضد میکروبی کیتوزان استخراج شده روی باکتری های گرم مثبت بیشتر از باکتری های گرو منفی بود (p≤ 0.5 ). اما بیشترین بازدارندگی کیتوزان روی قارچ Candida albicans بود. در عین حال تفاوت معنی داری بین خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری کیتوزان مشاهده نشد(p≥ 0.5 ). با توجه به در دسترس بودن، کشت و نگهداری آسان این سویه ی قارچی و تولید مقدار قابل قبولی کیتوزان، می توان از آن به عنوان یک سویه ی مناسب برای تولید کیتوزان و جایگزین منابع قدیمی (سخت پوستان) یاد کرد. خواص ضدمیکروبی مشاهده شده نیز بیانگر اثر قابل قبول کیتوزان روی برخی از سویه ها میکروبی می باشد که نیازمند مطالعات بیشتر است.
    کلیدواژگان: میکروارگانیسم، کیتوزان، جداسازی، خواص زیستی
  • هاشم خندان بارانی *، محمدرضا حیدری، محدثه میری صفحات 167-177
    مطالعه حاضر جهت مشخص کردن پارامترهای بیوشیمیایی خون با پتانسیل تشخیصی برای ارزیابی وضعیت تغذیه ای و سلامت در ماهی کپور معمولی انجام شد. بر این اساس 90 قطعه ماهی کپور با میانگین وزنی 5/9±157 گرم در سه تیمار و سه تکرار به ازای هر تیمار، در 9 مخزن 300 لیتری به طور تصادفی رهاسازی شدند و تحت شرایط متفاوت تغذیه ای قرار گرفتند: تیمار اول 14 روز تا حد سیری غذا دهی شدند، تیمار دوم 7 روز غذا دهی و به دنبال آن 7 روز گرسنه نگه داشته شدند و تیمار سوم 14 روز تحت شرایط گرسنگی قرار گرفتند. در پایان آزمایش خونگیری انجام شده و پارامترهای بیوشیمیایی با استفاده از روش های آزمایشگاهی استاندارد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که میزان تری گلیسیرید، پروتئین کل، آنزیم های ALT، AST و هورمون T3 پس از یک هفته گرسنگی به طور معنی داری کاهش یافت (p˂0/05) و این روند کاهشی در هفته دوم گرسنگی تنها برای تری گلیسیرید و آنزیم AST به طور معنی داری مشاهده شد (p˂0/05). همچنین از نظر کلسیم، فسفر، منیزیم، کلسترول و هورمون T4 بین تیمارها تفاوت معنی داری ثبت نشد. از این رو تری گلیسیرید و AST با توجه به کاهش مداوم در طول دوره گرسنگی، پتانسیل استفاده به عنوان شاخص نشان دهنده وضعیت تغذیه ای را در ماهی کپور معمولی سالم دارند و میزان پروتئین کل، T3 و ALT که پس از پایان هفته اول گرسنگی نسبتا مستقل از شرایط تغذیه ای بوده اند تنها می توانند به عنوان شاخص نشان دهنده گرسنگی در کوتاه مدت برای ماهی کپور مفید باشند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، گرسنگی، پارامترهای بیوشیمیایی خون، آنزیم های متابولیک
  • نور محمد رسایی، عباس بیابانی، عبداللطیف قلی زاده *، موسی الرضا وفایی تبار، مارال اعتصامی صفحات 178-185
    به منظور تاثیر بقایای مختلف گیاهی در تولید ورمیکمپوست و میزان تکثیر و بازدهی کرم خاکی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در دوره 90 روزه در دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبدکاووس در سال 1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: کود گاوی خالص،کود گاوی+برگ نخل(75 : 25)، کود گاوی+برگ نخل (50:50)، کود گاوی+برگ نخل (25:75)، کودگاوی + سیب زمینی (75:25)، کودگاوی+سیب زمینی(50:50)، کودگاوی+کلم(75 : 25) و کودگاوی + کلم(50:50) بود. میزان تکثیر و بازدهی، وزن نهایی کرم تولیدی و میزان pHوEC قبل و بعد از تولید ورمی کمپوست، کربن و ازت کل و نسبت کربن به نیتروژن اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بین تیمارها از نطر نسبت های تکثیر و بازدهی، وزن نهایی و تمامی خصوصیات شیمیایی غیر از میزان EC قبل، اختلاف معنی داری وجود دارد. نسبت تکثیر و بازدهی در تیمار کودگاوی با برگ نخل به نسبت 50 درصد با 45/35 بیشترین و کمترین آن در تیمار کودگاوی با سیب زمینی به نسبت 50 درصد با میانگین 83/1 مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان کربن کل به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار 75 درصد کودگاوی +25 درصد کلم به دست آمد. حداکثر و حداقل مقدار نیتروژن به ترتیب مربوط به دو تیمار کودگاوی مخلوط با سیب زمینی و کود گاوی همراه کلم به نسبت های 75 به 25 درصد با 08/3 و83/1 میلی گرم بر گرم بود. بررسی تغییرات شیمیایی نشان داد که میزان EC در همه تیمارها نسبت به قبل افزایش و pH کاهش معنی داری پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: fetida Eisenia، تکثیر و بازدهی، pH، ECe، نسبت C-N
  • زهرا روحی *، محمدرضا ایمان پور، حامد محمدی، مجید محمدی صفحات 186-194
    استفاده از داورهای بیهوشی یکی از روش های متداول جهت به حداقل رساندن و یا کاهش اثرات استرس در ماهیان می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات (CMSE) بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (25/0±35/27 گرم) بود. ماهیان جهت بیهوشی در معرض غلظت های مختلف CMSE (395، 526 و 657 میکرولیتر در لیتر) قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که زمان القاء بیهوشی با افزایش غلظت CMSE به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). با این حال، زمان برگشت از بیهوشی با افزایش غلظت بیهوش کننده به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). سرعت زنش سرپوش آبششی در ابتدا افزایش و سپس با افزایش غلظت بیهوش کننده به آرامی کاهش یافت. میزان گلوکز خون به طور معنی داری تحت تاثیر غلظت بیهوش-کننده بود (05/0>P). بیشترین مقادیر گلوکز بعد از بیهوشی و برگشت از بیهوشی مربوط به غلظت 657 میکرولیتر در لیتر بود. آزمایش دیگری نیز به منظور مقایسه امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات با پودر گل میخک انجام شد که در آن ماهیان در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر CMSE و 200 میلی گرم در لیتر پورد گل میخک غوطه ور شدند. زمان القاء بیهوشی و زمان برگشت از بیهوشی در گروه CMSE سریع تر بود. همچنین، کمترین مقادیر گلوکز و بالاترین سرعت زنش سرپوش مربوط به گروه CMSE بود. در این مطالعه مرگ و میری مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که کاربرد امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر می تواند برای بیهوشی ماهی قزل آلای رنگین کمان مناسب باشد.
    کلیدواژگان: بیهوشی، زمان القاء بیهوشی، نعناع، متیل سالیسیلات، قزل آلای رنگین کمان
  • میناسادات صادقیان، محمد محیسنی *، بهزاد نعمت دوست حقی، دارا باقری صفحات 195-204
    امروزه از گیاهان دارویی به عنوان محرک ایمنی، رشد و تقویت کننده سیستم فیزیولوژیک آبزیان استفاده می شود. در این پژوهش اثر آویشن شیرازی بر رشد و سلامت ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 144 عدد ماهی کپور به چهار گروه تقسیم بندی و به مدت 45 روز بدین صورت تیماربندی شدند: بچه ماهیان گروه اول (کنترل) با استفاده از جیره غذایی استاندارد،گروه دوم با جیره غذایی حاوی 1% پودر آویشن شیرازی، گروه سوم با جیره حاوی میزان اضافی 100 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E و گروه چهارم از تلفیق مکمل های آویشن و ویتامین E با سطح مشابه تیمارهای قبلی تغذیه شدند. شاخص های رشد و سلامت در تمامی گروه ها در روزهای 15، 30 و 45 اندازه گیری و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که استفاده از آویشن در جیره غذایی ماهی کپور اثر منفی نداشته و در عوض شاخص احشایی، درصد وزن به دست آمده، شاخص سیری، نرخ رشد ویژه، بازده تبدیل غذایی و بازده موثر پروتئین در گروه انفرادی آویشن اختلاف معنی داری با گروه کنترل نشان داد (P<0.05). همچنین گروه آویشن در تمامی شاخص های مورد بررسی بهبود بیشتری نسبت به گروه ویتامین E نشان داد. در ضمن استفاده تلفیقی از آویشن شیرازی و ویتامین E نتوانست موجب رشد و بهره وری مضاعف ماهی کپور شود. به طور کلی استفاده انفرادی یک درصد آویشن شیرازی بهترین نتیجه را در این مطالعه به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، فاکتورهای رشد، کپور معمولی، ویتامین E
  • سولماز سلیمانی، مرتضی یوسف زادی*، سهیلا معین، نرگس امراللهی بیوکی صفحات 205-214
    حفره بدن توتیای دریایی با مایع سلومیک پر شده که محیط مایع بدن را تشکیل می دهد. رنگدانه نفتاکینون موجود در مایع سلومیک توتیا، دارای خواص زیستی متعددی از جمله خاصیت ضد باکتریایی، ضد جلبکی و ضد اکسیدانی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، یافتن بهترین حالت استخراج مایع سلومیک و استخراج سلول های آزاد و سلوموسیت لیزات از مایع سلومیک توتیای دریایی گونه Echinometra mathaei، شناسایی و سنجش کمی و کیفی رنگدانه های نفتاکینونی می باشد. استخراج مایع سلومیک با چهار حالت مختلف انجام شد. کمیت ترکیبات نفتاکینونی هر چهار حالت نیز به کمک روش طیف سنجی محاسبه و سپس کیفیت آن ها با استفاده از LC-MS ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که بهترین حالت استخراج مایع سلومیک، استفاده از حالت بافره است، که می توان آن را برای سنجش فعالیت های زیستی به کار برد. هم چنین، نتایج حاصل از شناسایی کمی و کیفی رنگدانه های موجود در سلول های آزاد و سلوموسیت لیزات نشان داد که بیش ترین رنگدانه ها از نظر کمی، به ترتیب، اسپینوکروم A، B، C و اکینوکروم A می باشند که نتایج حاصل از LC-MS نیز این یافته ها را تاییدکرد. نتایج حاصل از این مطالعه نیز نشان داد که مایع سلومیک توتیای دریایی E. mathaei به علت دارا بودن رنگدانه های مختلف و با توجه به نقش هر یک از آن ها، می تواند در صنایع دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مایع سلومیک، سلوموسیت لیزات (CL)، سلول های آزاد مایع سلومیک (CF)، رنگدانه های نفتاکینونی، Echinometra mathaei
  • مریم قریشی، محمد نبیونی *، عبدالحسین شیروی، مهسا رستمی، لطیفه کریم زاده باردیی صفحات 215-222
    هدف
    امروزه نیترات از طریق کودهای شیمیایی و سوخت های فسیلی وارد آب های زیر زمینی شده و وارد آب آشامیدنی می شود. با توجه به اینکه نیترات از طریق سد خونی جفتی عبور کرده و مستقیما وارد کبد جنین می شود، هدف از این مطالعه اثرات نیترات مازاد در آب آشامیدنی بر سلول های کبدی و اثرات مخرب آن بر روند تکوین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی در روز صفر بارداری موش ها را به سه گروه کنترل، تجربی اول و تجربی دوم (به ترتیب 450 و 900 میلی گرم بر لیتر نیترات در هر روز) تقسیم شدند. در روز 17 بارداری حیوانات بوسیله استنشاق کلروفرم بیهوش کرده و کبد جنین ها جدا و در فرمالین 10% فیکس شد و سپس مورد بررسی ایمونوهیستوشیمی و هیستوپاتولوژی قرار گرفت. در این تحقیق از نرم افزار Image J جهت شمارش سلولی و از نرم افزار SPSS و با آزمون ANOVA یک طرفه جهت آنالیز آماری استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد نیترات مازاد در آب تغییرات معناداری در کاهش تعداد و وزن جنین ها، نیز تغییرات هیستوپاتولوژی در سلول های کبدی جنین ایجاد کرد و طبق بررسی ایمونوهیستوشیمی، میزان بیان فاکتور آپوپتوزی BCL2 در بافت کبد در دوره جنینی با افزایش نیترات آب آشامیدنی تغییرات معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    نیترات مازاد در آب آشامیدنی سبب اختلالاتی در تکوین کبد جنین در طول دوره بارداری می شود.
    کلیدواژگان: نیترات، آب آشامیدنی، جنین، کبد، ایمونوهیستوشیمی
  • خلیل مینابی، محمد ذاکری *، جاسم مرمضی، وحید یاوری، سید محمد موسوی صفحات 223-238
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات نسبت های مختلف اسیدهای چرب 3-n به 6-n در جیره غذایی بر ترکیبات بیوشیمیایی و پروفیل اسیدهای چرب بدن ماهیان جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio) در طی 56 روز طراحی گردید. 270 قطعه کپور معمولی جوان با میانگین وزن اولیه 10/0±24/16 گرم در 18 تانک توزیع گردیدند. شش جیره غذایی با محتوای پروتئین و انرژی یکسان با نسبت های مختلف اسیدهای چرب غیر اشباع 3-n به 6-n با جایگزینی روغن ماهی و روغن کلزا شامل نسبت 97/5 (تیمار 1)، 22/3 (تیمار 2)، 14/2 (تیمار 3)، 53/1 (تیمار 4)، 15/1 (تیمار 5) و 92/0 (تیمار 6) تهیه گردید. به استثنای محتوی چربی، سایر ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان کپور معمولی جوان در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان ندادند (05/0
    کلیدواژگان: نسبت 3-n به 6-n، ترکیبات بیوشیمیایی بدن، پروفایل اسیدهای چرب بدن، Cyprinus carpio
|
  • Paria Akbari *, Saeedeh Biabani, Asma Sendak Pages 119-130
    Both in nature and aquaculture, fishes could experience periods of food deprivation or starvation. The present study was investigated the effect of starvation on biochemical (plasma total protein, glucose, cholesterol, aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) and haematological (haematocrit, haemoglobin, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin concentrations (MCHC), mean corpuscular haemoglobin (MCH), red blood counts (RBCs) and white blood counts (WBCs) parameters in two different sizes of yellow fin seabream. In this study, a total of 120 fish with mean length 8.05± 0.98 cm and 7.46± 1.07 g (was referred as size A) and 120 fish with mean length 11.05± 0.86 cm and weight 18.01± 3.07 g (was referred size B) were divided into fed and starved groups each with three replicates (20 fish per replicate) and maintained in a 60- L plastic tanks. Sampling of fish was performed at 10, 20 and 30 days of food deprivation. The results showed that in starved group of size A, plasma total protein, glucose and cholesterol significantly decreased and WBCs significantly increased (P
    Keywords: food deprivation, Biochemical indices, haematological indices, Acanthopagrus latus
  • Reza Behniafar, Vida Hojati *, Abdolhossein Shiravi, Seyed Mohammad Keshavarz Pages 131-137
    Caspian green lizard, Lacerta strigata belongs to the family Lacertidae is diurnal and its habitat is in the Caspian and Mediterranean areas, sand dunes and beach sands, swamps, or rivers with shrub steppe vegetation. Since, a few studies have been performed on the reproductive cycles of L. strigata in Iran and other countries, this research was conducted in order to the study of spermatogenic cycle of this species in Mazandaran Province. 24 male specimens were collected by hand from three stations Goharbaran, Ab-Bandankesh, Ab-Bandansar around Sari County in diurnal sampling from 5 April to 20 September 2013. The samples after transferring to the laboratory were anesthetized with chloroform and morphometric characteristics such as head, body and tail length, hemipenis and testis length and width and body and testis weight were measured. During the six- month period of activity of the species, the testes of 24 adult males were morphologically and histologically studied. The results show that the spermatogenesis of this species including four phases: active, transitional, silent and regenerative. The last two phases arent completely separated and no sperm production occurred, but regeneration of the germinal layer occurs from the early September to early April. Spermatogenesis begins in late March and peak in spring and late June, and ends in August. Reproductive cycle of this species is seasonal and alternated and the type of spermatogenesis cycle is associated.
    Keywords: Caspian green lizard, Lacertidae, Testis, Mazandaran Porovince
  • Narjes Sadat Haeri, Mahdi Sadegh, Mohammad Reza Palizvan * Pages 138-145

    In this study, relation between spatial learning ability in Morris Water Maze (MWM) and rotational-bias of male and female rats has been studied. Spatial learning ability of 54 male and female rats was evaluated in MWM and the relationship between spatial learning ability and rotational-bias of animal in MWM has been considered. Spatial learning ability in left side rotating male rats was better than those rotating to the right. However, in females, spatial learning ability in right rotating and retrieval of memory in left rotating animals were better. Comparing side-bias in male and female rats showed that spatial learning ability in right rotating and retrieval of memory in left rotating female rats were better than males. Our results showed that spatial learning ability in MWM could be anticipated by knowing the rotational bias of male or female rats in MWM. Considering this variable could help us to better explain the gender differences in the Morris water maze.

    Keywords: Handedness, learning, memory, Morris water maze, rat, sex
  • Sairan Hesami *, Vahid Nejati Pages 146-154
    Ofloxacin is one of fluoroquinolone family That On infectious diseases of the urinary tract - Genital acts .R jelly is secreted by the glands of worker bees Hypopharyngeal and with impact on the reproductive, sexual orientation increases. Since antibiotics are effective in reducing fertility and are one of the factors infertility and in this study is to investigate the effects of this drug on the diameter of seminiferous tubules and Therapeutic effect of royal jelly on it . This study has been used from32 adult male rats have been divided in 4 groups .(1)control , (2) medicine ,(3) 2week without medicine, (4)R jelly . in the first group they feed only water & food stuffs , but in the 2 &3& 4 group they were received 0/3 cc ofloxacin with dose 200mg in a 14-day cycle then after the end of 14-day cycle the second group were killed the fourth group in addition to the 14-day cycle were treated for 14 days with R jelly ( dose 0/3cc) ( 28days ) Group 3 after a 14-day cycle of medication, for 14 days without medication were ( 28days) . Then the groups 3 & 4 after the end 28days were killed and exiting testis tissue and coloring with H&E .
    The study showed that Ofloxacin significantly decreases diameter of the seminiferous tubules compared to controls but Royal jelly has a therapeutic effect of induction partial remission .
    Keywords: ofloxacin, male rat, Testis, Royal jelly, diameter of the seminiferous tubules
  • Mohammad Sadegh Khakshour, Jamileh Pazooki * Pages 155-166
    Due to high biomass and substantial amount of chitosan in the cell wall, cultivation and production of chitosan from Aspergillus niger was studied. The fungus grown on Potato Dextros Agar (PDA) slants were inoculated in Potato Dextros Broth (PDB) and incubated (25°C, 180 rpm). To evaluate changes in biomass, chitosan and other growth parameters over a period of 21 days and the interval of 3 days these factors were measured. The results showed that maximum of fungal biomass (22.5 g/L), chitosan (7.37%) and other growth parameters in the late exponential growth phase found. The pH of the medium in this stage was the lowest (2.5). After entering the medium to stationary phase, these factors were significantly reduced. Gram positive bacteria were more sensitive to chitosan compared to gram negative bacteria (P≤0.5). But Candida albicans showed the highest sensitivity to chitosan. The antibacterial properties of chitosan were more than their antifungal properties. Due to availability, ease of cultivation and maintenance this strain and acceptable level of chitosan, can be used as an alternative for transitional source (shellfish). Based on the present finding, it could be inferred that the A. niger can be considered as an source of chitosan which have inhibitory activity against some microorganisms that require further study.
    Keywords: Microorganisms, chitosan, Isolation, biological properties
  • Hashem Khandan Barani * Pages 167-177
    Present study was conducted to determine biochemical parameters with potential diagnostic value to assess the nutritional status and healthy common carp. For that purpose, Ninety Species with average weight 157.9±8. 5g were stocked into each 300-l tank with triplicate in three treatments and were submitted to different feeding protocols: The first treatment fed for 14 days; The second treatment fed for 7 days followed by 7 days of fasting and the third treatment fasted for 14 days. At the end of the trial, Fish from each group were selected and their blood was collected and the following plasma parameters were analyzed by standard clinical methods. The results showed that levels of triglycerides, total protein,AST, ALT and T3 decreased significantly during the first week of starvation and the decline in the second week of fasting were significantly only for triglycerides and AST. There was no significant difference between treatments in calcium; inorganic phosphorus; magnesium; cholesterol and T4. Among those parameters measured in this study plasma triglycerides and AST decreased continuously during starvation, thus having potential for use as indicators of the nutritional status of common carp. On the contrary, total protein, ALT and T3 were relatively independent of previous feeding conditions after 1 week starvation and may be useful as indicators of the short-term starvation and health status in common carp.
    Keywords: Common Carp, Starvation, Blood biochemical parameters, Metabolic enzymes
  • Abdollatif Gholizadeh * Pages 178-185
    In order to Study of different plant waste on produced vermicompost and Replication and Performance of earthworm, an experiment was carried out in completely randomized design during 90 days in Gonbad- e- Kavous University at 2013. Treatments were: pure cow manure (control), manure Palm Leaf (75 : 25), manure Palm Leaf (50:50), manure Palm Leaf (25 : 75), manure potato (75 : 25%), manure potato (50: 50), cow dung cabbage (75 : 25) and cow dung cabbage (50:50), respectively. Diversity and productivity levels and final weight were studied. Chemical changes produced by worms such as PH and EC levels before and after vermicompost production, carbon and total nitrogen and carbon to nitrogen ratio (C/N) were measured. The results showed that there were significant differences between treatments in terms of reproduction ratio and efficiency, and final weight of all chemical characteristics. Reproduction and efficiency ratio with palm leaf and manure mixture treatment (50:50) and manure mixed with potato (50:50) were maximum and minimum ratio and average 35.45 and 1.83 respectively. The total carbon content in the control treatment was the highest and lowest of manure mixed with cabbage. The maximum and minimum amounts of nitrogen were recorded in treatments of manure mixed with potato and cabbage ratio (75: 25) with 3.08 and 1.83 percent, respectively. Chemical properties analysis of before and after production of vermicompost showed that EC increased in all treatments as compared with before and pH has been reduced.
    Keywords: Eisenia fetida, Replication, Performance, pH, EC, C-N ratio
  • Zahra Roohi * Pages 186-194
    One method commonly used to minimize or mitigate the effects of stress on fish is the use of anesthetics. The purpose of this study was to evaluate the effects of clove and emulsion of spearmint oil and methyl salicylate (CMSE) on anesthesia and blood glucose of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) (27.35±0.25 g). Fish were exposed to different concentrations of the CMSE (395, 526 and 657 µl L-1) for induction of anesthesia. The obtain results showed that induction time decreased significantly with increasing of the concentration of the CMSE (P
    Keywords: Anesthesia, Induction time, Spearmint, Methyl salicylate, Oncorhynchus mykiss
  • Minasadat Sadeghian, Mohammad Mohiseni *, Behzad Nematdust Haghi, Dara Bagheri Pages 195-204
    Nowadays the herbal drugs products and their derivate are used as an immunostimulants, growth promoters and physiological booster in aquatic animals. In the current study, the comparative effects of Shirazi thyme and Vitamin E on growth and health status of common carp juveniles has been investigated. The total of 144 juveniles specimens were selected and divided into four groups and were treated during 45 days as following the first group (control) were fed based on standard diet for common carp. Second group juveniles were fed with diet containing 1 %/kg dry weight of diet Shirazi thyme, The third group were fed with excess amount of 100 milligram/Kg dry weight of diet from vitamin E and the last group were fed with combined level of Shirazi thyme and vitamin E as a same level with previous groups. Growth and health parameters were evaluated 15, 30 and 45 days since beginning of essay. There was not any negative effect of Shirazi thyme prescription on growth. There was a significant difference in indices including vicerosomatic index, weight gain (%), intestine somatic index, specific growth rate, feed conversion and protein efficiency ratio of Shirazi thyme group with control. Combined level of Shirazi thyme and vitamin E had not any synergistic effect on juvenile’s growth performance. Therefore these results confirm the positive effect of 1% Shirazi thyme on growth factors in the common carp and can be recommended for aquaculture.
    Keywords: Shirazi thyme, Common Carp, Growth factors, Vitamin E
  • Pages 205-214
    The body cavity of sea urchin is filled with coelomic fluid, which forms the body's fluid medium. The naphthoquinone pigments were found to possess excellent antimicrobial, antialgal and antioxidant activities. The aim of the present research was undertaken to study the find optimization of coelomic fluid isolation, extraction of free cells and coelomocyte lysate and also identification qualitative and quantitative of pigments of coelomic fluid Echinometra mathaei. coelomic fluid was isolated by four types, The amount of quantity and quality of pigments Measured in the four types using a spectrophotometer and LC-MS. According to the results of the study, optimization extract of coelomic fluid, buffered mode, which it can be used to measure the biological activity. With regard to this, the result showed that pigments of free cells and coelomocyte lysate were Spinochorome A, B, C and Echinochorome A, respectively. Also, The results of LC-MS confirmed these findings. The results of this study showed that coelomic fluid Sea urchin of E. mathaei due to different pigments and with regard to the role of each of them can be used in the pharmaceutical industry.
    Keywords: Coelomic fluid, Coelomocyte lysate (CL), free cells (CF), naphthoquinone pigments, Echinometra mathaei
  • Maryam Ghoreishi, Mohammad Nabuni *, Abdolhosein Shiravi, Mahsa Rostami, Latifeh Karimzadeh Bardei Pages 215-222
    Aim: Nowadays nitrate enters to the groundwater through of chemical fertilizers and fossil fuels. With entering nitrate to the body and converting into other substances it can have detrimental effects on the body and the fetus, and because nitrate passes straight through the barrier placental blood into the liver. The purposes of this study the effects of excess nitrate in drinking water on fetal liver cells of mice were studied.
    Material and
    Methods
    For this purpose, the effects of the Sodium Nitrate (doses 450, 900 mg ∕ liter/day in drinking water) during pregnancy of female mice were investigated. On 17th day of pregnancy, all groups were killed via chloroform and fetal liver were fixed in 10% formalin for immunohistochemistry and histology analysis. The one–way ANOVA and SPSS software were used to determine the statistical significance of differences between the values for the experimental and control groups and also Image J software were used to cell count.
    Result
    The results obtained showed a significant decrease in weight of pregnant mice, fetal weight, number of fetuses, and also histological changes in liver cells. According to the immunohistochemical study, seems an increase of nitrate in drinking water after entering the liver can be causes BCL2 protein changes in the fetus liver.
    Conclusion
    excess nitrate in drinking water causes disturbances in liver development of the fetus during pregnancy.
    Keywords: Nitrate, Water, Fetal, Liver, Immunohistochemistry
  • Mohammad Zakeri * Pages 223-238
    This study was designed to determine the effects of different dietary n-3/n-6 ratios on biochemical composition and fatty acid profile of body juvenile common carp, Cyprinus carpio for 56 days. During the experiment, 270 juvenile fish with an initial average weight of 16.24 ± 0.10g were randomly distributed in 18 tanks. Experimental fish were fed with six isonitrogenous and isoenergetic diets consisting of six levels of dietary n-3/n-6 ratios that 5.97 (Diet 1), 3.22 (Diet 2), 2.14 (Diet 3), 1.53 (Diet 4), 1.15 (Diet 5) and 0.92 (Diet 6). According to statistical analyses except body lipid content (P
    Keywords: n-3-n-6 ratio, body biochemical composition, fatty acid profiles, Cyprinus carpio