فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 33 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر کمیجانی صفحه 13
  • جمشید پژویان*، مرجان فقیه نصیری صفحه 15
    مفهوم رقابت مندی از جنبه های خرد و کلان قابل بررسی است. مطالعه حاضر در مفهوم رقابت مندی به چند نکته توجه دارد؛ اول اینکه این مفهوم در سیر تکوینی نظریات مزیت نسبی و مزیت نسبی پویا در جهان امروز مورد توجه اقتصاددانان تجارت قرار گرفته است؛ دوم در اغلب مطالعات، شاخصهای ترکیبی رقابت مندی، بر اساس عوامل تعیین کننده آن دسته بندی شده اند، لیکن در این مطالعه علاوه بر توجه به عوامل تعیین کننده، به این موضوع نیز توجه شده که شاخصهای فوق بر کدامیک از مولفه های تابع تولید تاثیر می گذارند؛ زیرا رویکرد اصلی این مطالعه مبنی بر این است که عوامل رقابت مندی از طریق مولفه های تابع تولید منجر به رقابت مندی ملی و در نهایت رشد اقتصادی خواهد شد. از این رو در این مطالعه ابتدا به مرور مختصری از نظریه های مزیت نسبی، مزیت نسبی پویا و مزیت رقابتی پرداخته شده؛ سپس تعاریف مختلفی از رقابت مندی ارائه می شود و پس از آن با مرور مطالعات تجربی در مورد رقابت مندی، شاخصهای رقابت مندی کار، سرمایه و تکنولوژی را معرفی کرده و با روش تاکسونوی عددی برای 57 کشور جهان طی دوره2003- 1995 شاخصهای مذکور محاسبه می شود. شایان ذکر است که کشور ایران در هیچ یک از مطالعات انجام شده از رقابت مندی در سطح جهان وجود نداشته و برای این کشور محاسبه ای وجود ندارد.
    در این مطالعه رتبه کشور ایران در شاخصهای معرفی شده محاسبه و جایگاه رقابت مندی آن در میان کشورهای جهان معین شده است. برای ارزیابی شاخص محاسبه شده نیز، یک شاخص کلی از سه شاخص مذکور محاسبه و با شاخصهای مطالعات دیگر مقایسه می شود.
    کلیدواژگان: ایران، رقابت پذیری، مزیت نسبی پویا، مزیت رقابتی، نظریه مزیت، شاخصهای رقابت مندی
  • رحمان خوش اخلاق*، رحیم دلالی اصفهانی، رضا موسوی محسنی صفحه 47
    این مقاله ضمن وارد کردن بازار پول در الگو های محاسباتی تعادل عمومی (CGE) به ارزیابی فرضیه خنثایی پول در اقتصاد ایران با استفاده از این الگو ها پرداخته است. برای ارزیابی، در ابتدا یک الگوی مالی تعادل عمومی که در آن بازار های مالی نقش اساسی را ایفا می کند، تنظیم گردیده است. سپس برای کالیبراسیون ضرایب، علاوه بر تنظیم یک ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM)، تراز مالی اقتصاد ایران نیز تدوین شده و سپس سیاست پولی با استفاده از ابزار نرخ ذخایر قانونی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل الگو حکایت از اثرگذاری سیاست پولی در اقتصاد ایران دارد؛ به طوری که همراه با تغییر نرخ ذخایر قانونی، تولید ناخالص نیز بطور معکوس تغییر خواهد نمود. این مسئله عدم خنثایی پول در اقتصاد ایران را بویژه در قالب یک الگوی محاسباتی تعادل عمومی نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد ایران، سیاست پولی، الگوی محاسباتی تعادل عمومی، ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM)، تراز مالی
  • ابراهیم گرجی*، علیرضا اقبالی صفحه 71
    در این مقاله ضمن مروری بر ماهیت سیکل های تجاری و دیدگاه های متعدد پیرامون علل وجود آنها الگویی ارائه می شود. الگوی مورد نظر تلفیقی از سیاستهای پولی و مالی است که با استفاده از روش خود توضیح برداری (VAR) برای سالهای 1385-1338 برآورد شده است. نتایج مقاله نشان می دهد که عوامل پولی و مالی می توانند در ایجاد نوسانات اقتصادی تاثیرگذار باشد و به نظر می رسد که سیاستهای مالی بیشتر از سیاستهای پولی در ایجاد سیکل های تجاری موثر بوده اند. در این میان عوامل دیگری که همگی به نوعی به ساختار اقتصاد ایران مربوط می شوند، در ایجاد تنشهای اقتصادی در اقتصاد ایران نقش مهمی را ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد ایران، سیکل های تجاری، سیاستهای مالی، نوسانات اقتصادی، مدل اقتصادسنجی، الگوی (VAR)
  • علی اسماعیل زاده مقری* صفحه 97
    در این مقاله هدف بررسی رابطه بین سرمایه گذاری و تورم است. پس از بحث کوتاهی درباره نظریه های تورم و وضعیت آن در ایران در سالهای گذشته، بحث مختصری نیز در مورد اثرات تورم بر توضیح درآمد و رشد اقتصادی ارائه می شود و آنگاه با روش آزمون دیکی- فولر پیشرفته ایستایی سری های زمانی آزمون شده و پس از اطمینان از ایستایی بودن متغیرها، الگو تخمین زده می شود. نتایج آزمون نشان می دهد که رابطه واردات و صادرات با تورم مثبت بوده و رابطه سرمایه گذاری با تورم نیز منفی می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد، تورم، سرمایه گذاری کل، مدل اقتصادسنجی، مدل VAR
  • سید شمس الدین حسینی*، محمد ابراهیم عین علیان، امیررضا سوری صفحه 125
    پست بانک به عنوان یکی از نهادهای مالی، تجربه موفقی در بسیاری از کشورها را پشت سر گذاشته است. همین امر سبب شد که شرکت پست بانک در سال 1375 با اهدافی چون توسعه خدمات مالی در مناطق روستایی و دورتر تاسیس شود. اکنون با سپری شدن بیش از یک دهه از فعالیت پست بانک در قالب سرپرستی های مستقل استانی درکشور، امکان ارزیابی فعالیت آنها با استفاده از معیارهایی چون کارایی فراهم آمده که موضوع این مقاله است.
    در مقاله حاضر کارایی و عوامل موثر بر آن برای 28 استان (سرپرستی) مستقل پست بانک ایران در دوره زمانی1384-1378 با استفاده از روش پارامتری آماری (SFA)و فرم خطی- لگاریتمی تابع هزینه مرزی تصادفی برآورد شده است. نتایج این مطالعه بر اساس مدل(1)- برآورد کارایی- نشان می دهد که کارایی پست بانک ایران 60 درصد است، استان تهران کمترین کارایی و استان چهارمحال و بختیاری، بیشترین کارایی را داشته اند. در کل سرپرستی های پست بانک استانی در مناطق با توسعه یافتگی پایین تر چون چهارمحال و بختیاری وکهکیلویه و بویراحمد در مقایسه با واحدهای استانی توسعه یافته تر چون تهران وخراسان کاراترعمل کرده اند.
    ضمن اینکه بر اساس نتایج مدل (2)- برآورد عوامل موثر بر کارایی- کارایی سرپرستی ها با اندازه پست بانک (دارایی کل)، تعداد پرسنل، تعداد شعب و زمان رابطه منفی و با درآمد کل پست بانک رابطه مثبت دارد.
    کلیدواژگان: ایران، پست بانک، کارایی، استان، مدل بیتیس و کولی، بانکداری، توابع مرزی تصادفی
  • نظر دهمرده*، حمیدرضا ایزدی صفحه 153
    اتخاذ سیاستهای پولی در اقتصاد هر کشور منوط به اطلاع از شکل صحیح تابع تقاضای پول آن کشور است. از طرفی شناخت ثبات تقاضای پول نیز در تصمیم گیری اقتصادی، نقش مهمی بازی می کند. ما در این تحقیق به تخمین تابع تقاضای پول در ایران برای دوره (1387- 1350) به روش ARDL و به بررسی روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته پرداخته ایم. نتایج بدست آمده نشان می دهد که رابطه بلند مدت تعادلی بین متغیرهای این تخمین وجود دارد. ضریب متغیر تولید ناخالص داخلی حاکی از اثر مثبت و معنی دار این متغیر بر روی تابع تقاضای پول است. از طرفی رابطه متغیرهای نرخ ارز بازار آزاد و تورم روی تابع تقاضای پول منفی و بیانگر اثر معکوس و معناداری بین این متغیرها و متغیر وابسته می باشد. همچنین آزمونهای ثبات، ECM و تعدیل جزئی روی متغیرهای این تابع صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ایران، نرخ تورم، تورم اقتصادی، نرخ ارز، تقاضای پول، نرخ بهره، روش ARDL، آزمون ECM
  • سید عبدالمجید جلایی*، مینا صباغ پورفرد صفحه 171
    امروزه تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی به صورت تئوری و تجربی به اثبات رسیده است. کشورهای توسعه یافته دارای تجربه استفاده از سرمایه گذاری مستقیم خارجی برای رسیدن به رشد اقتصادی پایدار هستند که نمی توان نقش بازارهای مالی در این کشورها را نادیده گرفت. بر این اساس، در این مقاله ابتدا تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در ایران مشخص شده، و سپس برای تعیین ثبات این نقش از متغیرهای کنترلی استفاده شده است. ورود متغیرهای کنترلی، بیانگر تاثیر بی معنی سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی است که در این راستا متغیرهای مختلفی برای تعیین نقش بازار مالی تعریف و معرفی شده اند که از طریق ترکیب این شاخصها و وارد کردن آنها در مدل رشد اقتصادی مشخص شد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی تاثیر معنی دار و باثباتی داشته است. بنابراین نتیجه گرفته شد که توسعه بازارهای مالی موجب افزایش و ثبات تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در ایران خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایران، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تاثیر FDI، بازارهای مالی، مدل اقتصادسنجی
  • ابراهیم التجایی* صفحه 189
    مناطق آزاد یا مناطق پردازش صادرات به عنوان راهکاری برای تغییر جهت کلی اقتصاد از درونگرایی به برونگرایی و تجارت آزاد، مورد استفاده اغلب کشورهای رو به رشد قرار گرفته است. این مقاله با دقت نظر روی این موضوع که منطقه آزاد یا پردازش صادرات در واقع یکی از ابزارهای راهبرد توسعه صادرات است، درصدد است تا با مطالعه تجربه ایجاد مناطق پردازش صادرات در سه کشور آسیایی کره جنوبی، چین و هند و همچنین تجربه در ایران، مقایسه ای اجمالی میان اهداف، بستر شکل گیری، محتوای سیاستهای انگیزشی و کمک این مناطق به توسعه صادرات در سه کشور یادشده و ایران انجام دهد. نتایج بررسی نشان می دهد کشورهای کره جنوبی و چین راهکار مناطق آزاد را در چارچوب راهبردهای کلی توسعه اقتصادی خود بکار گرفته اند و همین رمز موفقیت آنها بوده است. در حالیکه ایران هنگام تاسیس این مناطق از راهبرد توسعه مشخصی؛ بوی‍ژه توسعه صادرات، پیروی نمی کرد و به رغم در نظر گرفتن سیاستهای انگیزشی مشابه کشورهای دیگر و حتی در مواردی بهتر از از آنها، تاکنون نتوانسته از مناطق آزاد به عنوان ابزارهای کارآمد توسعه صنعتی، افزایش صادرات و گسترش تجارت آزاد استفاده کند.
    کلیدواژگان: مناطق آزاد تجاری، صنعتی، مناطق پردازش صادرات، رشد اقتصادی، آسیا، هند، چین، ایران، کره جنوبی، توسعه
  • منوچهر عسگری*، حمید توفیقی صفحه 223
    هدف از این تحقیق تعیین نرخ واقعی تعادلی ارز، نامیزانی نرخ ارز و بررسی تاثیر نامیزانی نرخ واقعی آن بر رشد اقتصادی است. با توجه به معرفی ادبیات جدید نرخ ارز در اواخر دهه 80 میلادی، وهمچنین مدل های اقتصادسنجی ارائه شده در دهه های اخیر، مدلی که در این مقاله معرفی شده، مدل پایه ای ادواردز است که با توجه به شرایط و ویژگی های کشور تغییرات مناسب در آن اعمال شده است. متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق برای تعیین نرخ واقعی ارز عبارتند از: نسبت هزینه های مصرفی دولت به تولید ناخالص ملی، نسبت تشکیل سرمایه به تولید ناخالص ملی، حساب سرمایه، نسبت درآمد نفت و گاز به تولید ناخالص ملی، مازاد رشد عرضه پول نسبت به رشد تولید ناخالص ملی، درصد تفاوت میان نرخ ارز بازار موازی و بازار رسمی. دوره زمانی مورد بررسی در این تحقیق از سال 1338 تا 1386 است. در این مقاله از آزمون همگرایی یوهانسون یوسیلیوس به منظور برآورد رابطه نرخ تعادلی بلندمدت ارز استفاده شده است.پس از محاسبه نرخ واقعی تعادلی ارز، از رابطه بلندمدت برآورد شده نامیزانی به صورت درصد تفاوت میان نرخ واقعی ارز و نرخ واقعی تعادلی ارز برآورد شده، محاسبه گردید. از آنجایی که در بیشترین سالها نرخ ارز در کشور بیش از حد ارزشگذاری شده و به عبارتی نامیزانی منفی بود، مطابق انتظار با قرارگرفتن آن در مدل رشد، تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، رشد اقتصادی، نرخ ارز، نامیزانی نرخ ارز، نرخ واقعی ارز، نرخ تعادلی ارز، آزمون اقتصادی، مدل اقتصادسنجی
  • میرعبدالله حسینی*، لطفعلی عاقلی کهنه شهری صفحه 247
    در این مقاله از مدل اقتصادسنجی داده های تابلویی(Panel data) برای برآورد کششهای درآمدی، قیمتی مستقیم و جانشینی واردات ایران از اکو و واردات اکو از ایران برای دوره زمانی 2002-1998 استفاده شده است. نتایج حاصل از «برآورد کششها در تجارت متقابل ایران و اکو گویای آن است که کششهای درآمدی واردکننده، درآمدی صادرکننده، قیمتی و جانشینی واردات ایران از کشورهای عضو اکو به ترتیب برابر 21/1، 74/0، 42/0- و 07/0 است، حال آنکه کششهای درآمدی صادرکننده، درآمدی وارد کننده، قیمتی و نسبت واردات بهGDP اقتصاد واردکننده (کشورهای عضو اکو) به ترتیب برابر 84/0، 71/0، 6/0 و 45/0 می باشد. در واقع کشش درآمدی واردات ایران از کشورهای عضو اکو بیشتر از کشش درآمدی صادرات ایران به کشورهای عضو اکو است؛ اما کشش قیمتی صادرات ایران به کشورهای عضو اکو بیشتر از قدرمطلق کشش قیمتی واردات ایران از کشورهای عضو اکو است.
    کلیدواژگان: ایران، کشورهای عضو اکو، اکو، کشش درآمدی، کشش قیمتی، داده های تابلویی (Panel Data)، سازمان همکاری اقتصادی، تجارت جهانی
  • محمد آبیلی صفحه 267
|
  • Jamshid Pajooyan*, Marjan Faghih Nasiri Page 15
    The Concept of Competitiveness is considerable from The micro and macro points of views. The present study in regard to the meanings of competitiveness is concentrating on a few distinctions First on The meaning's of competitiveness in the evolutionary ideology of comparative advantage and also dynamic comparative advantage in today's world has been considered by trade economists. In most studies, Competitive Compound index has been Categorized based on its determining Factors. But in this particular study, in addition to determining factors, the effects of the above mentioned indexes on factors of product function have been also considered. Because the original approach of this study is based on the fact that factors of comparativeness and ultimately to economic growth by the variables of the product function. Therefore in this study, first there has been a brief review over Comparative advantage theory, dynamic Comparative advantage, and comparative advantage, then several different definitions of comparatives Competitiveness will be presented, and then by reviewing experimental studies in regard to competitiveness. The indexes of labor competitiveness, Capital, and technology will be introduced and then by the method of numerical taxonomy for 57 countries during 1995 to 2003, the above mentioned indexes will be calculated. It is notable that Iran has never been considered in any of the competitiveness studies in the world and these calculations has never been done for Iran. In this study Iran's rank in reported indexes has been calculated and Iran's competitiveness place among the countries of the world has been determined. For evaluation of calculated index, one aggregated index from the 3 mentioned indexes has been calculated, and compared with the indexes of other studies.
  • Rahman Khoshakhlagh*, Rahim Dallali Isfahani, Reza Moosavi Mohsseni Page 47
    This paper has assessed the neutrality of money in Iran’s economy by using a Computable General Equilibrium (CGE) model. Regarding this assessment, initially a computable general equilibrium was organized in which the financial market plays an essential role. Then, for the calibration of the coefficients, in addition to organizing a Social Accounting Matrix (SAM), a financial balance sheet was also provided. In this paper, the tool of reserve requirement rate is being used as instrumental variable representing monetary policy. The result of this research indicates that the monetary policies have had significant effect on Iran’s economy. There has been a reverse relationship between the changes in reserve requirement rate and gross national product. One of the other finding of this research is that changes in monetary tool has significant effects on GNP and so money is not neutral in Iran’s economy especially when a general equilibrium type of model is being applied. For solving the model the GAMS software and Non-Linear Programming (NLP) method were used.
  • Ebrahim Gorji*, Ali Reza Eghbali Page 71
    In this paper, authors, reviewing business cycles nature and numerous outlooks concerning “raison de etre” there of, provide a model together with its estimated using VAR for the years 1959-2006. The results show that monetary and fiscal factors may affect economic fluctuations. It seems that fiscal policies have been more effective in creating business cycles. Meanwhile, there are other factors, which somehow are related to economic structure of Iran, play a significant role in economic crises within Iran’s economy.
  • Ali Esmaieel Zadeh Magharri* Page 97
    The aim of this paper is to investigate the relationship between investment, import and export on inflation in Iran’s economy. First, we talk about inflation theory and then give a short discussion about inflation effects on investment to make sure that our time series are stationary. We use ADF method. Then we estimate our models. We find out that the relationship between export and import and inflation is positive and the relation between investment and inflation is negative.
  • Seyyed Shamseddin Hosseini*, Mohammad Ebrahim Ain Alian, Amir Reza Soori Page 125
    Post Bank as one of the financial institution has had successful experience in many countries. As a result, the Post Bank Company has been established in 1996 aiming of developing financial services especially in rural region. Now after passing a decade of Post Bank activities in the form of independent headquarters in provinces, assessing their activities is possible by the criterion such as efficiency which is the subject of this paper. In this paper, efficiency and effecting factors on it has been determined for 28 independent headquarters of Iran’s Post Bank in duration of 1999- 2005 form using Stochastic Frontier Functions (SFA) and Logarithmic - Linear of cost function. Result of this study by model (1) - assessing efficiency- shows that efficiency of Iran’s Post Bank is 60%. The provinces of Tehran and Charmahal va Bakhtiyari have had minimum and maximum efficiency respectively. Also, headquarters of Post Bank in the less developed region like Charmahal va Bakhtiyari and Kohkiluye va Boyer Ahmad, comparing with more headquarters in the developed provinces like Tehran and Khorasan, had been more efficient. Meanwhile based on the result of model (2)- assessing the Effecting factors on efficiency- efficiency of headquarters has inverse relationship with the size of Post Bank (total asset), number of Employee, number of branch, and time, has direct relationship with total income of Post Bank.
  • Nazar Dehmardeh*, Hamid Reza Izadi Page 153
    Demand for money is an important part of macroeconomic models and the monetary policy; furthermore, demand for money and its stability are important in an economy especially in the design of monetary policy. We estimate the Iran’s demand for money for period (1971-2008) using the autoregressive distributed lag (ARDL) method. We also use the error correction model for short-run dynamic analysis and stability test in model. The explanatory variables include gross domestic product, inflation rate, and foreign exchange rate, short-run and long-run interest. The results show that there is a long-run equilibrium relationship between the variables. According to our finding, the gross domestic product have positive impact on the demand for money and exchange rate and inflation rate have significant negative effects on the demand for money in Iran.
  • Seyyed Abdolmajid Jalaee*, Mina Sabbagh Poorfard Page 171
    Nowadays, the effect of foreign direct investment on economic growth, theatrically & empirically, has been proved. Developed countries have experiences, using FDI for reaching stability on economic growth and of course in this channel should not ignore the role of financial markets in these countries. In this paper, first the effect of FDI on economic growth has been investigated and then for the purpose of determining the stability of this effect, controlling variables have been used. The result shows that when controlling variables used, FDI have no effect on economic growth. According to this, several variables have been introduced to determining the role of financial markets. Through combining these variables and entering them in the growth model it is obvious that the effect of FDI on economic growth is significant. Therefore, it is concluding that, in Iran with better –developed financial markets, the effect of FDI on economic growth will be improved.
  • Ebrahim Eltejaee* Page 189
    Export Processing Zones (EPZs) have been adopted by many developing countries to move from inward looking toward outward looking strategies. This paper hints that EPZs are instruments of export promoting strategies and compares EPZs in South Korea, China, India and Iran from the aspects of goals, background, incentive policies and contribution to total country exports. Results indicate that S-Korea and China successfully used EPZs for clear goals within their export promoting strategies. But in Iran, like India in the last century, these zones have not been established within any clear trade and industrial strategy. So, in spite of many preferential and incentive policies adopted in Iran's Free Trade Zones, these zones could not play a significant role in export and industrial promotion in the country.
  • Manoochehr Asgari*, Hamid Tofighi Page 223
    The purpose of this survey is to determine of equilibrium real exchange rate, misalignment and impact of misalignment of real exchange rate on economic growth. According to introducing of new exchange rate literature on 80 decade and econometrics models in recent decades, the model that introduce here is the fundamental Edwards model that adjusted for IRAN.The variables of this survey for determining of real exchange rate are: government expenditure, the ratio of capital investment to GNP, capital account, the ratio of oil and gas revenue to GNP, the excess of money supply to money demand, the difference between parallel and official market exchange rate. The period of this survey is from 1959-2004 Iranian calendars. In this regard we use Johanson test in order to estimate longrun equilibrium real exchange rate and use vector error correction model in order to achieve short time relations and loading factors. After calculating real exchange rate from long-run estimated equation, misalignment could be calculated from the difference between real exchange rate and estimated equilibrium real exchange rate. As in most years in Iran exchange rates overvalued, when we calculate misalignment and use it for estimating economic growth model, the sign of misalignment was negative and therefore had negative impact on economic growth.
  • Mir Abdollah Hosseini*, Lotfali Agheli Kohne Shahri Page 247
    In this paper, the panel data econometric model has been used for estimating the price, income and Iran's import (from ECO and ECO imports from Iran) elasticities during the 1998-2002 period. The estimated elasticities of mutual Iran-ECO trade indicate that importing and exporting income elasticity, price and substitution elasticities of Iran's imports (from ECO) are 1.21, 0.74,-0.42 and 0.07 respectively, while importing and exporting income elasticities, price and import to GDP ratio elasticities of ECO imports(from Iran) are 0.84, 0.71, 0.6 and 0.45 respectively. Indeed, income elasticity of Iran's imports from ECO members is greater than income elasticity of Iran's exports to ECO, however price elasticity of Iran's exports to ECO is greater than of absolute value of price elasticity of Iran's imports from ECO countries.