فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 37 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر کمیجانی صفحه 13
  • اکبر کمیجانی*، حسین توکلیان صفحه 15
    با توجه به بحثهایی که اخیرا در مورد تبدیل بخشی از ذخایر بانک‎های مرکزی از دلار به یورو مطرح شده، ما در این مطالعه در پی بررسی تجربی ترکیب ذخایر خارجی بانک های مرکزی ایران، روسیه، عربستان و ترکیه هستیم. از آنجایی که ترکیب ذخایر خارجی بانک های مرکزی محرمانه است، برآورد آماری از مقدار ذخایر ارزی بر حسب یورو براساس ویژگی های سری زمانی ذخایر کل (IFS-IMF) انجام می‎پذیرد. در این مطالعه سهم یورو و دلار در ذخایر بانک های مرکزی با استفاده از فیلتر کالمن مورد برآورد قرار می‎گیرد. در دوره حضور و عملکرد یورو؛ یعنی 2008-1999 سهم یورو در ذخایر ارزی به نحو قابل‎توجهی در مورد چهار کشور ایران، روسیه، عربستان و ترکیه افزایش یافته‎است. شواهد نشان می‎دهد که هر چهار کشور به سمت تنوع بخشی در سبد ارزی ذخایر خارجی خود حرکت کرده‎اند که بیانگر افزایش اهمیت نسبی یورو و کاهش اهمیت نسبی دلار در ترکیب دارایی های خارجی آنها است. سهم یورو در ذخایر ارزی کشورهای ایران، روسیه و ترکیه از سال 2003 و در عربستان با تاخیری چند ساله از سال 2007 افزایش یافته و یورو به عنوان یک رقیب قابل اعتنایی برای دلار درآمده است. گرچه در مطالعه حاضر شواهد تجربی دلالت بر گسترش سهم یورو در ذخایر ارزی چهار کشور داشته و یورو به عنوان یک ارز رقیب برای دلار ایفای نقش می‎کند، اما در رسیدن به پاسخ قاطع در مورد اینکه آیا یورو جای دلار را خواهد گرفت، نیاز به زمان بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، ترکیه، روسیه، ذخایر خارجی بانک مرکزی، ذخیره ارزی، دلار، یورو
  • عرفان معماریان*، سیداحمدرضا جلالی نایینی صفحه 45
    در این مقاله، با بهره گیری از یک مدل برداری تصحیح خطا و استفاده از آمارهای سری زمانی فصلی، رفتار تراز تجاری ایران در برابر شرکای تجاری عمده، به صورت پویا مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و متغیر نرخ موثر واقعی ارز به عنوان یک شاخص مهم اقتصادی و تعیین کننده نوسانات تراز تجاری کشور محاسبه شده است.نتایج حاصل از آزمونهای انجام گرفته، بیانگر وجود یک رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای الگوی تراز تجاری کل است. تجزیه و تحلیل رفتار پویا میان متغیرهای الگو نیز با استفاده از توابع عکس العملی صورت گرفته و براین اساس تاثیرکاهش ارزش پول برتراز تجاری کل درکوتاه مدت، فرضیه منحنی J را مورد تایید قرار می دهد. دوره روند نزولی پدیده منحنی J در این تحقیق دو فصل برآورد شده که می توان چسبندگی اسمی مقادیر واردات در سطح تجارت بین الملل و یا به بیان دیگر وابستگی بخش داخلی به واردات و نیز عدم کشش پذیری بخش صادرات غیرنفتی به تغییرات نرخ واقعی ارز را ازدلایل مهم این امر برشمرد.
    کلیدواژگان: ایران، تراز تجاری، اقتصادی ایران، نرخ ارز، کاهش ارزش پول، منحنی J، الگوی VECM، مدل برداری تصحیح خطا
  • حشمت الله عسگری* صفحه 71
    کاهش وابستگی به صادرات غیر نفتی و متنوع نمودن کالاهای صادراتی از جمله اهدافی است که کشور طی برنامه های توسعه دنبال نموده است. بطوریکه در پایان برنامه ی سوم تنها 18 درصد از صادرات کالایی را صادرات غیر نفتی تشکیل داده است. بر این اساس، در برنامه ی چهارم توسعه مقرر شد که این سهم به 6/33 درصد افزایش یابد. برای این منظور، شناسایی بازارهای هدف از طریق بررسی پتانسیل های تجاری بین کشورها ضرورت دارد. از اینرو این مقاله به دنبال بررسی پتانسیل تجاری ایران با کشورهای منتخب آذربایجان، ارمنستان، روسیه، ترکیه، ترکمنستان، گرجستان و قزاقستان است. بدین منظور از روش مقایسه ی بردارهای صادرات و واردات متقابل زوج کشورها در سال (2008) استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان داد که از نظر صادرات در تمام کشورهای مورد بررسی به جز ترکیه بیش از پتانسیل صادراتی استفاده شده و امکان انعقاد موافقتنامه های جدید وجود ندارد. از نظر واردات نیز در بیشتر کشورهای مورد بررسی از حداکثر پتانسیل واردات استفاده نشده و نیز امکان انعقاد موافقتنامه های منطقه ای تجاری با این کشورها برای استفاده از این پتانسیل وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایران، پتانسیل تجاری، موافقتنامه های تجاری منطقه ای، (RTAs)، صادرات و واردات، صادرات غیرنفتی
  • مرتضی سامتی، مرضیه گوگردچیان، احمد گوگردچیان صفحه 95
  • جاوید بهرامی*، مریم فرشچی صفحه 115
    در این مقاله به تجزیه وتحلیل تورم بر اساس مدل P* پرداخته شده است. این مدل با استفاده از داده های فصلی دوره 1384-1367 برای اقتصاد ایران مورد آزمون قرار گرفته و نتایج نشان می دهد که مدل P* از نظر آماری مورد تایید است و قدرت توضیح دهندگی خوبی دارد. همچنین سهم شکاف قیمت در تبیین تورم کشور حدود 50/0 بوده که در مقاله حاضر از شکاف سرعت گردش پول و تولید به جای شکاف قیمت و بار دیگر از شکاف حجم پول استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ایران، تورم، شکاف حجم پول، شکاف سرعت گردش پول، شکاف تولید، قیمت
  • عباس عرب مازار*، سیدیحیی موسوی صفحه 139
    بر اساس تعریف، کارایی از تقسیم ستانده های یک بنگاه بر نهاده های مورد استفاده آن بدست می آید که برای محاسبه آن، دو روش کلی پارامتری و غیرپارامتری وجود دارد. در روش غیر پارامتری که اساس محاسبات این مقاله است؛ با استفاده از بهینه سازی ریاضی، کارایی، مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این مطالعه ادارات کل امور مالیاتی هر استان به عنوان یک واحد تصمیم گیرنده قلمداد شده که دارای چندین نهاده و ستانده است. با توجه به آمار نهاده ها و ستانده های در اختیار ادارات کل امور مالیاتی استانها، به ارزیابی کارایی این ادارات کل پرداخته شده است. برای مقایسه کارایی، استانهای کشور در دو بخش «براساس درجه توسعه یافتگی» و «مشارکت در پرداخت مالیات» طبقه بندی شده اند. بررسی انجام شده در مورد تعیین کارایی ادارات کل امور مالیاتی استانها با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA)، حاکی از آن است که بطور متوسط طی دو سال 1384 و 1385، کوشش مالیاتی کل کشور معادل 5/79 درصد بوده است. همچنین براساس درجه توسعه یافتگی، میانگین کارایی استانهای توسعه یافته معادل 73% و کارایی استانهای کمتر توسعه یافته معادل 5/89%، و بر اساس مشارکت در پرداخت مالیات، میانگین کارایی استانهایی که سهم آنها بیشتر از 5/0 درصد از کل مالیات وصولی کشور است؛ در حدود 7/76% و استانهایی که سهم آنها کمتر از 5/0 درصد از کل مالیات وصولی کشور است، معادل80% بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، ادارات امور مالیاتی استانها، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، ظرفیت مالیاتی
  • محسن رنانی*، رحیم دلالی اصفهانی، علی حسین صمدی صفحه 193
    این مقاله تلاش دارد تا نشان دهد که با تکیه بر نظریه های اقتصادی و بدون توجه به مسائل نهادی، نمی توان مشکلات اقتصاد ایران، بویژه موانع رشد اقتصادی را تحلیل کرد و استفاده از تحلیلهای نهادی به عنوان یک روش مکمل تحلیلهای سنتی، ضروری است.
    در این مقاله الگوی رشدی معرفی شده که در آن متغیر کیفیت نهادها به صورت یک متغیر وارد الگو شده است. این الگو سازگار با شرایط اقتصاد ایران بوده و روابط درازمدت بین متغیرها با آزمون همجمعی گری گوری- هانسن (1996) مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج این آزمون حکایت از تاثیر درازمدت کیفیت نهادها و سایر متغیرهای الگو بر تولید واقعی ایران دارد. همچنین روابط بین متغیرها با روش حداقل مربعات دو مرحله ای و با در نظر گرفتن متغیرهای جانشین کیفیت نهادها در اقتصاد ایران تخمین زده شده است. نتایج تخمین الگوهای رگرسیونی نشان داد که کیفیت نهادها تاثیر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی ایران دارند و بنابراین عامل مهمی در فرایند رشد اقتصادی تلقی می شوند.
    کلیدواژگان: ایران، توسعه اقتصادی، اقتصاد نهادگرایی، آزمون همجمعی گری گوری، هانسن
  • تقی ترابی*، نازی محمدزاده اصل صفحه 217
    این مقاله با درنظرگرفتن اهمیت جریان سرمایه خارجی به عنوان یکی از نمودهای جهانی شدن در یک دهه گذشته، به بررسی عوامل موثر بر جذب و ماندگاری جریان سرمایه و آثار آن بر رشد اقتصادی در کشورهای درحال توسعه می پردازد. نتایج، حاکی از وجود رابطه مثبت بین جریان سرمایه مستقیم خارجی و سرمایه گذاری در پرتفوی بر رشد اقتصادی در کشورهایی است که از درجه بالاتری از جهانی شدن برخوردارند. عوامل ساختاری، سیاستی و شاخصهای جهانی شدن برای جذب سرمایه و رشد اقتصادی در کشورهایی با درجه پایین تر جهانی شدن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سرمایه گذاری خارجی، توسعه اقتصادی، کشورهای در حال توسعه، جذب سرمایه
  • بهروز هادی زنوز*، حمید بختیاری صفحه 241
    این مقاله ضمن محاسبه بهره وری عوامل تولید در شرکت کربن ایران و شناسایی عوامل موثر بر آن، راهکارهایی به منظور ارتقای بهره وری در این واحد تولیدی ارائه نموده است. دوره مورد بررسی در این مقاله سالهای 87-1378 را در بر می گیرد. روش مورد استفاده در این مقاله اندازه گیری بهره وری عوامل تولید از طریق روش های پارامتری آماری بوده و به منظور اندازه گیری بهره وری در شرکت کربن ایران، با استفاده از اطلاعات ماهانه یک تابع تولید برآورد شده است. در این تابع متغیرهای توضیحی عبارتند از: نیروی کار ساده، نیروی کار متخصص، موجودی سرمایه و انرژی که به منظور رفع نامانایی موجود در داده ها، از تغییرات مرتبه اول آنها در تخمین تابع تولید استفاده شده است. نتایج بدست آمده، بیانگر آن است که بهره وری نیروی کار ساده و متخصص، علیرغم نوسانات شدید، از رشد نسبی برخوردار بوده اند، بهره وری انرژی رشد قابل ملاحظه ای داشته است؛ هرچند در حالیکه به دلیل استفاده بیشتر از ظرفیت ماشین آلات، بهره وری موجودی سرمایه مورد استفاده در فرایند تولید افزایش یافته، اما بهره وری کل موجودی سرمایه بشدت در حال کاهش است.
    کلیدواژگان: شرکت کربن ایران، اندازه گیری، بهره وری عوامل تولید، تابع تولید
  • مجید صباغ کرمانی*، خالد احمدزاده، سیدهادی موسوی نیک صفحه 267
    تغییرات قیمت مسکن در ایران از جمله مقولاتی است که در سالهای اخیر قابل تامل بوده و در این راستا مطالعات متعددی به صورت بررسی عوامل تعیین کننده عرضه و تقاضای مسکن و نیز قیمت آن انجام شده است؛ ولی این نوشتار درصدد است با نگاهی دیگر به بررسی رابطه علیتی میان قیمت مسکن و عوامل تعیین کننده آن در تهران طی دوره (85-1373) به صورت فصلی بپردازد.
    روش مورد استفاده در این پژوهش، استفاده از مدل تصحیح خطای برداری برای برآورد مدل و نیز آزمون والد برای بررسی رابطه علیت در کوتاه مدت و بلند مدت است.
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که همه متغیرهای مدل تصحیح خطا در سطحی معنی دار، تعیین کننده قیمت مسکن هستند. در کوتاه مدت، رابطه علیت دو طرفه بین متغیرهای قیمت زمین، شاخص بهای عمده فروشی مصالح ساختمانی و قیمت سکه طلا (به عنوان بازار جانشین) با قیمت مسکن برقرار است. همچنین علیت میان متغیرهای متوسط درآمد خانوار و سرمایه گذاری بخش خصوصی در مسکن (به صورت ساختمانهای تکمیل شده) با قیمت مسکن، در کوتاه مدت یک طرفه است و علیت گرنجری میان قیمت مسکن و نرخ بهره بانکی تایید نمی شود. از سوی دیگر، معنی داری بالای ضریب جزء تصحیح خطا در همه معادلات برآورد شده و نیز آزمون توامان با متغیرهای مستقل در مدل، نشان دهنده برقراری رابطه بلندمدت است.
    کلیدواژگان: ایران، قیمت مسکن، علیت گرنجری، مدل تصحیح خطای برداری، تقاضای مسکن، آزمون وال
  • حمید آماده* صفحه 295
    انواع گوشت و از جمله گوشت مرغ در سبد غذایی خانوارهای ایرانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از زمانی که قیمت گوشت قرمز افزایش پیدا کرده، اهمیت گوشت مرغ در سبد مصرفی خانوارها افزایش یافته است. در سالهای اخیر با آزادسازی بازار این محصول تعادلی نسبی در تولید و مصرف این محصول برقرار شده است. مشکل بسیار مهم اما در بازار این محصول نوسانات شدید قیمتی است که دربین سالها و در طول ماه های سال به چشم می خورد. در این مقاله با استفاده از الگوی ARDL و براساس الگوی تصحیح خطا به بررسی ساختار تغییرات قیمتی این محصول و ارتباط بلندمدت قیمتهای عمده فروشی و خرده فروشی آن پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان داد، قیمت خرده فروشی به تغییرات قیمت عمده فروشی واکنش قابل توجهی هم در زمان افزایش و هم در زمان کاهش قیمت نشان می دهد. مقدار این واکنش 15/1 برآورد شد. بین میزان این واکنش در دو حالت افزایش و کاهش قیمت، تفاوت معنی داری وجود ندارد. براساس نتایج حاصل، عامل اصلی نوسانات قیمت گوشت مرغ را باید در بازارهای عمده فروشی جستجو نمود و در سیاستهای موردنظر در زمینه کاهش نوسانات قیمتی، کارکرد این بازارها را بیشتر مدنظر قرار داد. علاوه بر این، ارتباط بلندمدت بین این دو قیمت بیشتر بعد از آزادسازی بازار گوشت مرغ برقرار شده و قبل از آن این ارتباط ضعیف بوده است.
    کلیدواژگان: استان تهران، قیمت گوشت مرغ، رفتار قیمتی، ارتباط بلندمدت قیمتها، الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی، الگوی تصحیح خطا
  • شهریار نصابیان*، رضا مقدسی صفحه 327
    شکر از جمله کالاهای فرآوری شده ای است که ماده اولیه آن از تولیدات بخش کشاورزی محسوب می شود. باتوجه به استفاده گسترده این محصول به صورت مستقیم و غیرمستقیم، مصرف جهانی آن روز به روز در حال افزایش است و تولیدکنندگان آن بازارهای جهانی این محصول را با حساسیت زیاد زیر نظر دارند. در شرایط حاضر سهم قابل ملاحظه ای از تولید و مصرف جهانی این محصول در اختیار کشورهای ثروتمندی نظیر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، آمریکا و کوبا قرار دارد. این کشورها با توسل به اقداماتی نظیر پرداخت یارانه صادراتی، پرداخت وامهای کم بهره به تولیدکنندگان، مداخله در تعیین قیمتها و اقدامات تعرفه ای سخت گیرانه تلاش می کنند بازار جهانی این محصول را در جهت منافع خود تغییر دهند. در این مطالعه وضعیت بازار شکر در ایران طی 33 سال اخیر مورد بررسی قرار گرفته که طبق آمار موجود نشان داده شد که در بیشتر سالها کشور با مازاد تقاضا برای شکر مواجه بوده و نتیجه واردات نیز بیش از حد بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد شکر، بازار جهانی، صادرات و واردات
  • محمد آبیلی صفحه 341
|
  • Akbar Komijani*, Hossein Tavakolian Page 15
    According to the recent debates on portfolio allocation of the foreign reserves of central banks and moving from Dollar to Euro, this study is going to empirically investigate the portfolio composition of the central banks of Iran, Russia, Saudi Arabia and Turkey. Since the compositions of the foreign reserves of central banks are not announced precisely, the estimation of the share of Euro in foreign reserves is done according to the time series characteristics of foreign reserves. In this study the share of Euro and Dollar in Foreign reserves of the central banks will be estimated using Kalman Filter. In the euro period, 1999-2008, the share of Euro in foreign reserves of Iran, Russia, Saudi Arabia and Turkey has increased considerably. The evidence shows that all of these countries have diversified their foreign reserves portfolio such that the relative importance of Euro has increased while the relative importance of Dollar has diminished. The share of Euro in the foreign reserves of Iran, Russia and Turkey from 2003 and in Saudi Arabia from 2007 has increased and Euro has become a serious challenger to US dollar. Although the results of the paper show that the share of Euro in the foreign reserves of these countries has increased and Euro has become a serious rival for US dollar, but the answer to the question of whether the Euro will replace the Dollar, is still an important issue and requires further study and empirical evidences.
  • Erfan Memarian*, Seyed Ahmad Reza Jalali Naeini Page 45
    In this paper, the Vector Error Correction Model (VECM) analysis, and quarterly series of statistics in the behavior of Iran's trade-balance against its main Trade partners have been dynamically analyzed and real effective exchange rate (REER) has been calculated as an important index and a determinant in the country's trade-balance fluctuations. The results indicate a long-run equilibrium among variables of the aggregate trade-balance pattern.The dynamic effects among variables, based on impulse-response functions (IRFs) were analyzed as a result, the effect of devaluation on aggregate trade-balance in short-run confirms J-curve hypothesis. The decline trend for J-curve in the research has been estimated for two quarters of which nominal rigidity of import values in the international trade-balance, i.e, dependency of domestic sector on imports and inelastic real exchange rate on non-oil export sector are of its crucial reasons.
  • Heshmatollah Asgari* Page 71
    Reducing dependency on oil export and increasing non-oil export was one of the most important aims of the 3rd-5 year development plan. The aim was to increase the share of non-oil export from 18% in (3rd D.P) to 33.6% in the 4th-5 year dev. Plan. Hence the in order to recognize trade target markets through the trade potentiality analysis between Iran and selected countries such as: Azerbaijan, Armenia, Turkey, Russia, Turkmenistan, Jeorgia and Kazakhistan, we use the comparative export and import vector methods in 2008. The result shows that Iran’s export to the selected countries except Turkey was more than export potentiality of these countries. So, there is no more opportunity for RTAs with these countries for export. But Iran imports from these selected countries were less than import potentiality. Thus we conclude that (RTAs) can be used only for the import potentialities rather than non-oil export.
  • Morteza Sameti, Marzieh Googerdchian, Ahmad Googerdchian Page 95
    Some economists believe that Economies with the higher degree of economic freedom have a better performance than that of planned economies. This group has ranked countries by various indexes of economic freedom to show how to have access to the world resources. In the literature, there is an emphasize on the relationship between economic freedom and transaction cost. This reveals the fact that economic freedom followed by free competition, property rights and voluntarily exchanges can decrease transaction cost in the markets, through the reduction in limits.The goal of this paper is to construct a theoretical framework to discuss the effect of economic freedom on transaction cost. Then, it uses data OECD high income members over 1995-2004. The empirical results indicate that the selected countries are not only affected by economic freedom by indexes transaction cost consist: (voice and accountability, government effectiveness, control of corruption, regulatory construction and corruption index) while the effect is U shape and convex, that is, an increase in economic freedom results in a decrease in transaction cost but in the process of economic increasing freedom transaction cost rises.
  • Javid Bahrami*, Maryam Farshchi Page 115
    This paper presents a test of the P* model using Iran quarterly data over the period 1988-2005. The basic formulation of the P* model, which is derived from the quantity theory of money, is manipulated to obtain an equation for the price gap and level of output and velocity gaps. So the P-Star model implies that inflation is determined by the level of output gap and velocity gap. On the other hand real money gap can either be used instead of price gap, as the other approach. Estimation of the dynamic relation between the inflation rate and price gap are significant and price gap’s share is about 50 percent in inflation process.
  • Abbas Arabmazar*, Seyyed Yahya Mousavi Page 139
    According to the definition, efficiency is the ratio of outputs of an organization to its inputs for which there are parametric and non-parametric ways of calculation. In non-parametric method which forms the base of calculations in this research, efficiency is evaluated through a series of mathematical optimizations. In this research tax organization of each province is considered as a decision maker unit which posesses several inputs and outputs. In order to compare the efficiency of different provinces of the country, they are divided into two groups on the basis of their stages of development and their shares in total tax payments. Efficiency of tax organizations of provinces is measured by using Data Envelopment Analysis procedure (DEA), and the results show that in a period of2005-2006, there has been an Average efficiency of 73% for developed provinces and 89.5 % for less developed provinces. Regarding the figures related to the efficiency of provinces, we consider the difference between efficiency of provinces and efficiency of 100%, as their shortcoming in tax capacity achievement. In other words, efficiency of provinces shows that they are from legal potential capacity of tax collection. So, legal tax potential of provinces are calculated on the basis of above mentioned figures.
  • Ali Asghar Esfandiari, Hamideh Neisi Page 167
    Distribution of income is of vital significance because, It represents not only a significant aspect of justice; but, it also influences economic, social and other variables. Therefore, it is important for the economic and politic decision makers to identify and assess the effects of income redistribution policies, as it the useful in planning. Hence, in this paper, using semi-input-output model, we try to examine the effects of income redistribution for low-income groups, on the Iranian macroeconomic variables. In other words, this paper aims to find out whether or not the income redistribution results in Iranian economic growth. Similarly semi-input-output table of the Iranian statistics centre in 2001 has been used in 10 parts, assuming mixed technology. In this paper, it is revealed that increasing economic growth policies and income distribution improvement policies are not contradictory.
  • Mohssen Renani*, Rahim Dalali Isfahani, Ali Hossein Page 193
    This paper, is trying to analyse the institutional barriers of economic growth in IRAN (1959-2000). For this purpose, we have estimated a growth model with TSLS and Gregory – Hansen (1996) cointegration techniques. The results showed that, institutional qualities have positive and significant effects on economic growth. In other words, institutions play an important role in the process of economic growth in Iranian economy.
  • Taghi Torabi*, Nazi Mohammadzadeh Asl Page 217
    So far as the economic indices are concerned the results of becoming global in some countries show a situation in which the dread of globalization on one hand and the opportunities it may bring about on the other have left the developing countries in a state of ambiguity.In this paper, we explain the effect of globalization on economic growth. For this purpose we choose some developing countries in two groups: more global and less global.We use a panel data model (1980 -2006) with variables that influence the growth. The results demonstrate the role of variables which are determinant in globalization process such as: Economic Security, economy openness and FDI.
  • Behrooz Hadi Zonooz*, Hamid Bakhtiari Page 241
    This article has tried to calculate factors affecting the productivity of production in Carbon company of Iran. It has also tried to find out procedures for enhancing the productivity in this unit. The method used for this purpose is based on calculating the productivity of factors of production through parametric methods for the period of 1999-2009. in order to measure the actual productivity in this company the monthly production function data including explanatory variables such as: simple labor force, specialized labor force, as well as existing capital and energy, (to remove no stationary of data), estimation of date based on production function have been used. The results show that, despite fluctuations, the productivity of specialized and non-specialized labor as well as energy have increased at a speedy rate of growth. However, in spite of increasing the existing capital productivity the over all productivity was diminishing dramatically, due to over use of machinery capacities.
  • Majid Sabbagh Kermani*, Khaled Ahmadzadeh, Seyyed Hadi Musavi Nik Page 267
    House price changes in Iran is a category for thinking about in recent years and also different studies has been done on determinants of housing supply and demand and its price. However, this study deals with causality relation between house price and its determinant factors by seasonal data in Tehran between “1994-2006".In this study, Vector Error Correction, is used to estimate the model. Moreover, Wald test is utilized for the study of causality relation in long-run and short-run. The results show that all of the model variables can be significantly determinant of house price.In short-run, land price, the wholesale of building materials, and gold price (as substitution market) have a bilateral causality relation with house price. Forthermore, there exists a unilateral causality among the average of household income and private sector investment in house building, as complete buildings, with housing price. Nevertheless, in the short-run Granger causality between house price and interest rate was not confirmed. On the other hand, the high significance of the coeffeceint of partial error correction in all of the estimated equations as well as integrated tests with model dependent variables reveals existence of a long-run relation.
  • Hamid Amadeh* Page 295
    Red meat and chicken meat are of crucial importance in Irans’ house holds food baskets. An increase in the price of red meat has an increasing direct effect on chicken meat. Meat market is very fluctuating but due to liberalization and the elimination of government intervention the market is usually balanced. In this paper the structure of price changes and the relation between whole sale and retail sale prices have been investigated and analyzed by using ARDL & ECM modeling. The results show that the elasticity of this reaction is about 1-15. One may conclude that the main reason for price changes is the price changes in the whole sale market, which is to be considered as of a great importance by policy makers to have a balanced market.
  • Shahriar Nessabian*, Reza Moghaddasi Page 327
    Sugar is one of the main processed agricultural products whose consumption is increasing in the world. Currently a considerable share of total production and consumption belongs to rich countries such as EU members and U.S. These countries try to control the world market by using some support policies such as: export’s subsidy, low rate loans and high import tariffs. In this study the economic indicators of sugar world market are reviewed and economic situation of sugar industry in Iran is considered as well.