فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 51 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره فلاح محسن خانی*، فرهاد مهران، مریم جوادی صفحه 1
    ایجاد اشتغال پایدار یکی از اهداف مهم هر دولتی است. بنابراین، برنامه ریزی های کلان کشور علاوه بر شاخص های نیروی کار در مقاطع زمانی به شاخص های بیان کننده تغییرات نیروی کار نیز نیاز دارد. یکی از منابع اندازه گیری این شاخص ها، آمارگیری های نیروی کار با نمونه های چرخشی است. آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران با استفاده از نمونه های چرخشی از سال 1384 به صورت فصلی انجام می شود. در این مقاله روش محاسبه جریان نیروی کار برای داده های ایران شرح داده شده است و برآوردها به تفکیک زن و مرد ارایه شده اند. در پایان، این برآوردها برای دوره زمانی 6ساله تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: آمارگیری نیروی کار، نمونه چرخشی، نمونه گیری چرخشی، آمار جریان، ماتریس انتقال، برآورد مقطع
  • گلروز رمضان زاده ولیس*، فرشاد مومنی صفحه 19
    پدیده نفرین منابع با این تصور عمومی که ثروت منابع طبیعی باعث رشد اقتصادی می شود، در تضاد است. در این بین، اینکه چرا کشورهای در حال توسعه صادرکننده نفت پس از سود بردن از بزرگ ترین انتقال ثروت که تاکنون بدون جنگ رخ داده است، گرفتار زوال اقتصادی و تباهی سیاسی شده اند، به عنوان یکی از مسایل مطرح در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور با رویکردی توصیفی تحلیلی و بهره گیری از چهارچوب نظریه نهادگرایی، به بررسی سازه ذهنی «کوته نگری» در بین تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران این جوامع و آثار و عواقب زیان بار آن و همچنین راهکارهای برون رفت از این آثار منفی پرداخته ایم و برای بررسی چگونگی پیدایش و استمرار این عارضه از دو «تبیین تاریخی» و «اقتصاد سیاسی» استفاده کرده ایم. در مجموع، براساس دلایل ارایه شده مبتنی بر این دو تبیین، مهم ترین و تاثیرگذارترین عامل را ضعف ساختار نهادی یافته ایم. همچنین مورد ایران، به عنوان دولتی نفتی با تجربه دو شوک درآمد نفتی دهه های 1350 و 1380 مورد بررسی قرار گرفته است و با ردگیری ریشه های تاریخی و اقتصاد سیاسی مشاهده می شود که یافته تحلیلی پژوهش در این کشور نیز صدق می کند. در این ارتباط در کنار دیگر گزینه های پیشنهادی، اصلاح نظام بودجه ریزی و مالیاتی، به عنوان راهکارهایی برای بهره برداری کارا از درآمدهای حاصل از رونق نفتی برای توسعه بلندمدت، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کوته نگری، درآمدهای نفتی، سرمایه ناکافی، نهادگرایی، اقتصاد سیاسی، رانت جویی
  • حمید آماده، نادر مهرگان، محمود حقانی، میثم حداد* صفحه 53
    برآورد صحیح تابع تقاضای نفت گاز در بخش کشاورزی به منظور محاسبه کشش های قیمتی و درآمدی برای اتخاذ سیاست های مربوط به قیمت و درآمد اهمیت زیادی دارد. بنابراین، در مقاله حاضر با وارد کردن جزء غیرقابل مشاهده روند و ایجاد یک مدل فضا حالت، با استفاده از روش حداکثر راست نمایی و به کارگیری الگوریتم کالمن فیلتر، به برآورد تابع تقاضا و محاسبه کشش های قیمتی و درآمدی اقدام شد. به منظور مقایسه ضرایب به دست آمده، از روش های ARDL، ECM و FMOLS نیز استفاده شد. داده های مورد استفاده در این تحقیق به صورت سری زمانی سالانه طی دوره 1389-1353 بود. نتایج حاکی است که روند تخمین زده شده، تصادفی و غیر خطی بوده و ماهیت آن از نوع مدل سطح نسبی است. با توجه به تابع تقاضای برآورد شده، کشش قیمتی تقاضای نفت گاز در کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب 09/0- و 13/0- برآورد شد. همچنین کشش درآمدی در کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب 4/0 و 57/0 است. ضریب تعداد تراکتور در هر هکتار سطح زیر کشت که نشان دهنده حساسیت تقاضای نفت گاز به تغییرات تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی است، 34/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: تقاضای نفت گاز، کشاورزی، سری زمانی ساختاری، روند ضمنی، الگوریتم کالمن فیلتر، فضا، حالت
  • اسفندیار جهانگرد*، افروز آزدی خواه جهرمی صفحه 81
    مقاله حاضر به شناسایی زنجیره های تولید با استفاده از شاخص میانگین طول انتشار برای اقتصاد ایران با استفاده از جدول داده ستانده سال 1380 می پردازد. ابتدا به اندازه گیری پیوند های پسین و پیشین فعالیت ها می پردازیم و سپس، ماتریس شاخص میانگین طول انتشار و در نهایت، شناسایی زنجیره های تولیدی را با استفاده از جدول داده ستانده تجمیع شده شش بخشی و بیست وهشت بخشی به دست می آوریم. نتایج حاکی از آن است که با بررسی پیوندهای پسین و پیشین فعالیت های اقتصادی، بخش های صنعت و آب،برق و گاز به عنوان بخش های کلیدی شناسایی شدند.همچنین با مقایسه میانگین طول انتشارهای پسین و پیشین نتایج نشان می دهند که بزرگ ترین میانگین طول انتشار پیشین متعلق به بخش کشاورزی و سپس، بخش معدن و کوچک ترین مقادیر متعلق به بخش خدمات و ساختمان است. بزرگ ترین میانگین طول انتشارهای پسین نیز متعلق به بخش ساختمان و کشاورزی و کوچک ترین مقادیر متعلق به بخش معدن و خدمات است. نکته و نتیجه مهم این بوده که در هر دو مورد جدول 6 بخشی و جدول 28 بخشی بخش معدن در بین فعالیت های اقتصادی در ابتدای چرخه تولید اقتصاد ایران قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: میانگین طول انتشار، پیوندهای پسین و پیشین، الگوی داده، ستانده، ایران
  • تیمور محمدی، علی حسین نبی زاده* صفحه 113
    بی ثباتی نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی یکی از مهم ترین متغیر های اقتصادی است. مطالعات نظری و همچنین شواهد تجربی نشان می دهند که انحراف نرخ ارز از مسیر تعادلی آن و نوسانات آن به طور بالقوه می تواند بر تجارت (واردات و صادرات) تولید و سرمایه گذاری (داخلی و خارجی) تاثیرگذار باشد. بدین منظور در این تحقیق به بررسی رابطه بین نامیزانی نرخ ارز حقیقی و واردات کالاهای واسطه ای سرمایه ای و مصرفی طی دوره 1390 -1353 پرداخته شده است. در این مطالعه نرخ ارز حقیقی تعادلی با استفاده از روش نرخ ارز تعادلی رفتاری برآورد و همچنین با استفاده از روش واریانس شرطی خودرگرسیونی به برآورد بی ثباتی (نااطمینانی) نرخ ارز پرداخته شده است و در نهایت، با استفاده از الگوی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده برآورد اثرات متغیرهای یادشده بر واردات کشور در دو گروه کالاهای مصرفی و کالاهای واسطه ای سرمایه ای مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه نشان می دهد، نرخ ارز حقیقی در ایران به طور پایدار از مسیر تعادلی خود دارای انحراف است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز تعادلی رفتاری، نامیزانی نرخ ارز حقیقی، واردات، هم انباشتگی، FMOLS، IGARCH
  • محمد راستی*، جواد رضایی صفحه 151
    این مقاله با استفاده از روش اقتصادسنجی پانل دیتا و برای دوره زمانی 1980 تا 2006، به بررسی تاثیر توسعه مالی بر تجارت کشورهای ملحق شده به سازمان جهانی تجارت WTO)) می پردازد. نتایج نشان دهنده این مهم بوده که توسعه مالی تاثیری مثبت بر کل تجارت و تاثیری منفی بر تجارت خدمات این کشورها داشته است. با وجود این، با توجه به شناخت توسعه مالی به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده توسعه کل تجارت و نه تنها بخشی از تجارت (تجارت خدمات) در کشورهای یادشده و این مهم که تاثیر مثبت توسعه مالی بر تجارت حدود دو برابر تاثیر منفی آن بر تجارت خدمات این کشورهاست، بهبود و توسعه بخش مالی به منظور افزایش عملکردهای اقتصادی و تجاری پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، تجارت، تجارت خدمات، سازمان جهانی تجارت
  • محمدقاسم رضایی، محبوبه سبزرو، محمد رضایی پور* صفحه 163
    در این مقاله دو پرسش اصلی در مورد مشوق های مالیاتی مورد توجه قرار می گیرد: نخست اینکه، آیا کشورها بر سر مشوق های مالیاتی به همان روشی رقابت می کنند که در مورد نرخ های مالیاتی چنین کاری را انجام می دهند؟ و دوم، آیا مشوق های مالیاتی به کار گرفته شده، بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی اثر دارد؟ نتایج آزمون پرسش اول با استفاده از روش اقتصادسنجی فضایی برای داده های پانل و به کارگیری روش تخمین حداکثر درست نمایی (MLE)، حاکی از آن است که کشورهای درحال توسعه، به دنبال رقابت بر سر نرخ های مالیاتی و تعطیلات مالیاتی (و نه تخفیف های سرمایه گذاری) هستند. به عبارت دیگر، حکومت یک کشور، سیاست مالیاتی دولت های دیگر را به عنوان ملاکی برای قضاوت در مورد سیاست مالیاتی خود در نظر می گیرد. همچنین نتایج آزمون پرسش دوم با استفاده از روش اقتصادسنجی برای داده های پویا و به کارگیری روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) حاکی از آن است که نرخ های مالیاتی و تعطیلات مالیاتی بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر می گذارند، در حالی که تخفیف های سرمایه گذاری چنین حالتی ندارند و از سویی، تنها نرخ های مالیاتی اثر معنا داری بر سرمایه-گذاری بخش خصوصی و رشد اقتصادی دارند. مشوق های آزمون شده در این مقاله شامل کاهش نرخ های مالیاتی، تعطیلات مالیاتی و تخفیف های سرمایه گذاری و شواهد تجربی، براساس دوره زمانی 2008- 1985 و اطلاعات 45 کشور درحال توسعه است.
    کلیدواژگان: مشوق های مالیاتی، رقابت مالیاتی، سرمایه گذاری، رشد اقتصادی، پانل فضایی، روش GMM، روش تخمین حداکثر درست نمایی (MLE)
  • ابراهیم رضایی*، محمدرضا سعدی، فرشاد شکری صفحه 189
    امروزه افزایش مزمن کسری تراز بازرگانی یکی از دلایل مهم بی ثبات تر شدن کل اقتصاد کلان یک کشور در کنار سایر شاخص های موثر بر این امر است. روشن است، کسری تراز تجاری می تواند ریشه در عدم ثبات در صادرات کالاها و خدمات داشته باشد. براساس این، در این تحقیق بر آن شدیم تا در دوره 1387-1350، ضمن بررسی مفهوم بی ثباتی صادرات غیر نفتی، مهم ترین عوامل شکل دهنده آن را مورد بررسی قرار دهیم. برای انجام این امر، ابتدا بهترین شاخص از شاخص های مختلف نشان دهنده بی ثباتی انتخاب و شاخص های تمرکز کالایی و جغرافیایی محاسبه و سپس، با استفاده از روش آزمون کرانه های پسران (2001)، روابط بلندمدت بین متغیرها بررسی شده است. در مرحله بعد، با استفاده از روش تفکیک واریانس زین و لی (2008)، به تحلیل تاثیر صادرات گروه های کالایی مختلف و همچنین گروه کشورهای مختلف بر بی ثباتی صادرات پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد، عواملی مانند تمرکز کالایی، تمرکز جغرافیایی و بی ثباتی صادرات نفتی و صادرات گروه کالاهای صنعتی بیشترین نقش را در بی ثباتی صادرات غیر نفتی در ایران در دوره یادشده، داشته ا ند. همچنین عمده بی ثباتی صادرات از بازار گروه کشورهای عضو اوپک است.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، تمرکز جغرافیای، تمرکز کالایی، تفکیک واریانس، آزمون کرانه ها
|
  • Zohreh Fallah Mohsenkhani*, Farhad Mehran, Maryam Javadi Page 1
    Creating stable employment is one of the important objectives of any government. so, overall planning needs indicators that reflect the changes of the labour force status and the population. Labor force survey with rotation sampling is one of the sources that can be used to obtain these indicators. The labor Force Survey (LFS) is done by Statistical Centre of Iran, using a rotating sample that is implemented quarterly since 2005. In this paper, the method of computing labor force flow for LFS data of Iran is described and the resulting estimates for male and female labor force are proposed. Finally, these estimates for a period of 6 years are analyzed.
    Keywords: Labour Force Survey, Rotating Sample, Rotation Sampling, Flow Statistics, Transition Matrix, Stock Estimate
  • Golrooz Ramezanzadeh Velis*, Farshad Momeni Page 19
    The phenomenon of “resource curse” or “paradox of plenty” is inconsistent with the general belief that natural resources always result in economic growth. The present study is focused on this question “why despite the fact that oil exporting developing countries benefit from the most major transfer of wealth without war, such countries suffer from economical failure”. To address the mentioned question, we have relied on a descriptive – analytic approach and employed the framework of institutionalism theory to study “shortsightedness” among decision makers and policymakers of such societies and finding consequences and damages of this trend and effective solutions for these problems. In order to study that how this phenomenon has been created and continues to persist, we have used “historical explanation” and “political economy”. In summary, according to causes specified by mentioned explanatory methods, the main factor was found in weakness of institutional structure. Considering Iran as the case study, this country experienced two shocks of income from petroleum industries in 1971 and 2011. By following the historical origins and considering the political economy of Iran, one can see that the finding of the present article is also true for Iran. In this regard and alongside with other amending solutions, adjustment of budgeting and taxation systems are proposed by the present study as solutions for achieving effective and productive utilization of incomes produced by petroleum industries for the purpose of long term development.
    Keywords: Shortsightedness, Petroleum Incomes, Insufficient Capital, Institutionalism, Political Economy, Rent Seeking
  • Hamid Amadeh, Nader Mehregan, Mahmood Haghani, Meisam Hadad* Page 53
    The correct estimation of gas oil demand function in agriculture industry and calculation of price and income elasticities is important to adopt the price and income policies. Therefore, in the present study the price and income elasticity of gas oil demand were estimated applying non-observable component to the process and creation of a state-space pattern and using maximum likelihood method and the Kalman Filter algorithm. In order to compare the obtained coefficients, ARDL, ECM and FMOLS methods were used. In addition, the data used in this research are collected for the period between 1974 and 2010. The results indicate that the estimated process is random and nonlinear, and its modality is Local Level Model. According to the estimated demand function, the estimated price elasticity of gas oil demand in the short and long term are -0.09 and -0.13, respectively. Also, in the short and long term, the income elasticity is 0.4 and 0.57, respectively. In addition, the coefficient of tractor number in each acre of the area under cultivation, which shows the sensitivity of gas oil demand to equipment and agricultural machines changes, is obtained to be 0.34.
    Keywords: Gas Oil Demand, Agriculture, Structural Time Series, Underlying Trend, Kalman Filter Algorithm, State, Space
  • Esfandyar Jahangard*, Afrouz Azadikhah Jahromi Page 81
    In this paper we identify the production chains of Iranian economy by using average propagation length (APL) index. In our imprical investigation, we have applied the mentioned methodology to the 2000 input-output table of Iran. In order to obtain a clear overview of the production chains in Iran, the table was aggregated to 6 sector level. At first we calculate the backward and forward linkages and APLs, and then we visualize the production chains for Iranian economy. As a second application we have considered the linkages, APLs and production chains at a more detailed level. For this purpose, we have used the 28-sector classification. The results for the backward and forward linkages of each sector indicate that industry and electricity, gas and water supply are known as key sectors. Also it was found that largest average forward APL value belongs to agriculture and mining, and smallest value belongs to services and construction. Likewise, the largest average backward APL value is observed for construction and agriculture, and smallest value oserverd for mining and services. It should also be noted that in both applications mining located at the beginning of the production chain o Iranian economy.
    Keywords: Average Propagation Length (APL), Forward, Backward Linkages, Input, Output Table, Iran
  • Teymour Mohammadi, Ali Hassan Nabi, Zadeh* Page 113
    Volatility of the exchange rate and its deviation from the equilibrium path is one of the most important economic variables. Theoretical studies and empirical evidence show that the deviation of the exchange rate from its equilibrium path and its volatility can potentially affect trade (import and export), production and investment (domestic and foreign). Therefore, this study examines the relationship between real exchange rate misalignment and the import of intermediate – capital and consumer goods during the period of 1974 -2011. This study estimates real equilibrium exchange rate by applying behavioral equilibrium exchange rate (BEER) approach. Also the volatility of exchange rate is estimated by autoregressive conditional heteroskedasticity (ARCH) method. Finally the impact of these variables on the import of intermediate–capital and consumer goods are estimated by Fully Modified Ordinary Least Squares (FM-OLS). This study shows that the real exchange rate in Iran is constantly deviated from its equilibrium path.
    Keywords: Behavioral Equilibrium Exchange Rate, Real Exchange Rate Misalignment, Import, Integration, FMOLS, IGARCH
  • Mohammad Rasti*, Javad Rezaei Page 151
    Based on the literature on the relationship between financial development and trade, this paper examines the effect of financial development on both trade and trade in services in acceded countries to the WTO. By using a panel data method for the period of 1985 to 2006, the results indicate that financial development has a positive effect on total trade in acceded countries; therefore, it shows that financial development is a determinant factor of trade development and policy in these countries. On the other hand, financial development has a negative effect on trade in services.
    Keywords: Financial Development, Trade, Trade in Services, WTO
  • Mohammad Ghasem Rezaee, Mahboubeh Sabzrou, Mohammad Rezaee, Pour* Page 163
    In this paper, we focus on two major questions about tax incentives: 1) Do the countries compete over tax incentives in a same way as they compete over tax rates?; 2) Do the offered tax incentives results in attracting investment and increasing economic growth? The results of testing the first question, in which spatial econometric technique for panel data and Maximum Likelihood Estimation (MLE) Method were used, indicate that the developing countries compete over tax rates and tax holidays (and don’t compete over investment rebates); In other words, governments consider other states’ tax policies as a benchmark for judging their own tax policies. The results of testing the second question, in which econometric techniques of dynamic data and Generalized Moments Method (GMM) were used, indicate that tax rates and tax holidays influence foreign direct investment while investment rebates don’t have such an effect and only tax rates have significant relationship with private sector investment and economic growth. Tax incentives which were tested here include tax rates reduction, tax holiday and investment rebates and empirical evidence is based on time period 1985- 2008 and the data for 45 developing countries.
    Keywords: Tax Incentives, Tax Competition, Investment, Economic Growth, Spatial Panel Data, GMM Method, Maximum Likelihood Estimation (MLE)
  • Ebrahim Rezaei*, Mohammad Reza Saadi, Farshad Shokri Page 189
    Nowadays, besides of other factors affecting macroeconomic instability, the chronic trade account deficit has a crucial role in this instability. It is clear that the trade account deficit can be risen from instability of goods and services exports. Therefore, in this research, along with investigating the concept of non-oil export instability, we’re going to study the most important factors shaping this phenomenon during the period of 1971-2008. To do this, we have chosen the best index for measuring export instability and also other indices for measuring commodity and geographical concentration. Then, by using Bound test method, suggested by Pesaran(2001), we have investigated the long run relationship among the variables. In the next stage, the Variance decomposition method, suggested by Liu and Xin(2008), has been employed to analyze the isolated effects of commodity and country groups on export instability. Our results show that commodity and geographic concentration along with oil and industrial exports have a significant effect on non-oil export instability. In fact, when considering geographical concentration, the largest instability comes from OPEC market.
    Keywords: Non, oil exports, Commodity Concentration, Geographic Concentration, Variance Decomposition, Bound Test Method