فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 53 (تابستان 1393)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 53 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید پژویان، تیمور محمدی، جاوید بهرامی، فرامرز اتباعی* صفحه 1
    بررسی تاثیر سازوکار (مکانیزم) حراج انتخابی از بین حراج های متداول در بازارهای برق (حراج مبتنی بر قیمت تسویه کننده بازار و حراج مبتنی بر پرداخت برمبنای پیشنهاد) بر کارایی تولید، کارایی کل و متوسط قیمت انتظاری بازار در شرایط عدم تقارن اطلاعات بازیگران نسبت به هزینه نهایی بازیگر رقیب، موضوع مقاله حاضر را تشکیل می دهد. در این راستا برای بررسی مقایسه ای سازوکار های حراج پرداخت برمبنای پیشنهاد و قیمت تسویه کننده بازار، با توجه به ساختار بازار برق ایران مدلی ساده شامل دو بازیگر، با اطلاعات کامل نسبت به هزینه نهایی خود و اطلاعات ناقص در ارتباط با هزینه نهایی حریف طرح ریزی و نتایج حاصل در ارتباط با هر کدام از سازوکار ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایح حاصل حاکی از آن است که گرچه توابع پبشنهادی بازیگران در سازوکار های حراج پرداخت برمبنای پیشنهاد و قیمت تسویه کننده بازار متفاوت از یکدیگرند، با این حال، کارایی تولید، کارایی کل و متوسط قیمت انتظاری در هر کدام از سازوکار ها معادل هم هستند.
    کلیدواژگان: حراج مبتنی بر قیمت تسویه کننده بازار، حراج مبتنی بر پرداخت بر مبنای پیشنهاد، طراحی مکانیزم و بازار برق
  • امیررضا سوری* صفحه 37
    طولانی شدن فرآیند جهانی شدن، کشورهایی را که خواهان تحقق آزادسازی در آن قالب نبودند بر آن داشت تا به منطقهگرایی به عنوان راهحلی برای تجارت خارجی خود روی آورند، زیرا آزادسازی به شیوه منطقه گرایی کم هزینه تر و قابل دسترس تر از طریق جهانی شدن است. مطالعه حاضر به دنبال تحلیل عوامل موثر بر هم گرایی اقتصادی ایران با گروه های منطقهای EU، D8، OIC، ECO، GCC و ASEAN با استفاده از داده های تلفیقی دوره 2009-1995 مبتنی بر رویکرد پانل پویا و به کارگیری روش GMM است.
    برای توضیح تجارت متقابل بین ایران و کشورهای طرف تجاری با بازبینی مطالعات جدید انجام شده با تصریح جدیدی مدل جاذبه مورد استفاده قرار گرفته است. براساس یافته های پژوهش جریان تجاری ایران از فرضیه لیندر (Linder) مبنی بر وجود رابطه مثبت بین تجارت متقابل و هم گرایی درآمدها پیروی می کند. همچنین نتایج برآورد مدل نشان می دهد، اندازه اقتصادی، درآمد سرانه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی آثار معنادار، مستقیم و مسافت اثر معنادار، اما معکوس بر جریان تجاری ایران با بلوک های منطقه ای مورد بررسی دارد.
    کلیدواژگان: تجارت متقابل، بلوک های منطقه ای، هم گرایی درآمدی، داده های پانل پویا
  • مسعود نونژاد*، مریم حق جو صفحه 63
    هدف از این مقاله، برآورد و بررسی انواع تجارت درون صنعت متقابل ایران و اعضای گروه جی هشت است. برای این منظور، میزان تجارت درون صنعت ایران با گروه جی هشت براساس شاخص های مهم گروبل و لوید، فونتان و فردنبرگ و شاخص اظهر و الیوت در سطح 4 رقم نظام هماهنگ توصیف و کدگذاری کالاها (HS) برای دوره زمانی 1388-1380 محاسبه شده است. براساس نتایج به دست آمده، میزان تجارت درون صنعت متقابل ایران و اعضای گروه جی هشت، در سطح پایین، اما طی زمان در حال افزایش است. همچنین سهم قابل ملاحظه ای از تجارت درون صنعت متقابل ایران و گروه جی هشت به تجارت درون صنعت عمودی اختصاص دارد. این موضوع از یک سو، نشان می دهد، فشار رقابتی بر کالاهای ایرانی اندک بوده و از سوی دیگر، با توجه به شاخص اظهر و الیوت سهم عمده تجارت درون صنعت از کالاهای با کیفیت پایین تشکیل شده است. به عبارت دیگر، تجارت خارجی ایران با اعضای گروه جی هشت بیشتر از نوع تجارت بین صنعتی است.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعت، شاخص تجارت درون صنعت، تجارت درون صنعت افقی و عمودی، شاخص گروبل و لوید، کیفیت کالا
  • محمد مولایی*، ابوالقاسم گلخندان صفحه 83
    سیاست کسری بودجه در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از ابزارهای مالی برای رفع کمبود درآمدهای دولت و رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب به شمار می آید. در ایران نیز به دلیل مشکلات متعددی که اقتصاد طی سال های اخیر با آن مواجه بوده، تامین بخشی از درآمد ها و هزینه های دولت از طریق کسری بودجه متداول بوده است. یکی از منابع کسری بودجه، استقراض خارجی است که نحوه هزینه کردن آن می تواند دارای آثار مثبت یا منفی بر رشد اقتصادی باشد. در این راستا با به کارگیری روش هم انباشتگی یوهانسن یوسلیوس و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) به بررسی تجربی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین بدهی های خارجی و رشد اقتصادی ایران طی دوره زمانی (1390-1359) پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که اثر بدهی های خارجی بر رشد اقتصادی ایران در بلندمدت و کوتاه مدت منفی و معنادار است. ازاین رو، استفاده صحیح از استقراض خارجی و دیگر منابع تامین کسری بودجه باید در جهت افزایش اشتغال و سرمایه گذاری های با بازدهی بالا باشد. همچنین توانایی پرداخت به موقع دیون خارجی و داخلی دارای تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی در بلندمدت است.
    کلیدواژگان: بدهی های خارجی، کسری بودجه، رشد اقتصادی، مدل تصحیح خطای برداری
  • مهدیه اکبری روشن*، عباس شاکری صفحه 109
    هدف از این مطالعه بررسی اثر نقدینگی، مخارج دولت و ساختار بازار بر توسعه مالی بازار سهام است. تجزیه و تحلیل روی داده های فصلی سال های 1380 تا فصل سوم 1390، با استفاده از مدل خودرگرسیونی برداری (VAR) صورت گرفته است.
    نتایج آزمون علیت گرنجر مبتنی بر رابطه علی قوی از سمت متغیر شاخص ساختار بازار سهام بر توسعه مالی بازار سهام است. تجزیه و تحلیل توابع عکس العمل ضربه ای مبتنی بر اثر مثبت و معنادار شوک ساختار بازار برای 5 دوره بر شاخص توسعه مالی بوده، اما شوک رشد نقدینگی و رشد مخارج دولت اثر معناداری بر توسعه مالی ندارند. نتایج تجزیه واریانس مبتنی بر آن است که اثر شوک ساختار بازار در بلندمدت 48 درصد از واریانس خطای پیش بینی شاخص توسعه مالی بازار را توضیح و شوک خود متغیر 42 درصد از واریانس خطای پیش بینی خود را توضیح می دهد. دو متغیر رشد مخارج دولت و رشد نقدینگی اثر معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: بازار سهام، ساختار بازار، نقدینگی، مخارج دولت
  • عبده الساده نیسی*، مسلم پیمانی صفحه 143
    در پژوهش پیش رو شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از معادله دیفرانسیل تصادفی هستون مدل سازی شده و عملکرد این مدل مورد سنجش قرار گرفته است. بدین منظور پس از معرفی اجمالی معادلات دیفرانسیل تصادفی، به بررسی دقیق تر معادله هستون پرداخته و سپس، پارامترهای این مدل براساس داده های واقعی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران تخمین زده شده است. در این مسیر از قضیه فوکر – پلانک برای استخراج تابع توزیع مدل هستون و روش گاوس – هرمیت برای تخمین یک انتگرال نامعین بهره جسته ایم. سرانجام برای سنجش توانایی این مدل در ورطه عمل، ارزش در معرض خطر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران مبتنی بر شبیه سازی مونت کارلو براساس مدل هستون محاسبه شده و با فرآیند تصادفی حرکت براونی هندسی به عنوان مدل تصادفی استاندارد مورد استفاده عموم، براساس رویکرد پس آزمون مورد مقایسه قرار گرفته که نتایج این مقایسه حاکی از عملکرد نسبی بهتر مدل هستون است.
    کلیدواژگان: معادلات دیفرانسیل تصادفی، مدل هستون، معادله فوکر، پلانک، روش گاوس، هرمیت، ارزش در معرض خطر
  • لیلا ترکی*، سیدکمیل طیبی، مهدی یزدانی، الهام فتحی صفحه 167
    یکی از راهکارهای مناسب برای رفع کسری تراز تجاری، کاهش ارزش پول ملی است. امکان استفاده از این سیاست حداقل در بلند مدت وجود دارد. براساس این منطق، هر گونه کاهش ارزش پول ملی در قالب سازوکار بازار، کسری تراز تجاری را کاهش می دهد. از سوی دیگر، تراز تجاری کشورها تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله شرایط مالی بین المللی قرار می گیرند که این شرایط با تغییر حجم معاملات تجاری تاثیر چشمگیری بر اقتصاد کشورها و به دنبال آن تراز تجاری آنها می گذارند. هدف از تهیه این مقاله آن است که تاثیر پذیری تراز تجاری ایران و ده شریک تجاری آن با در نظر گرفتن شاخص بحران مالی به عنوان نمادی از شرایط مالی بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. با به کار گیری داده های سری زمانی برای دوره 2009-1981، مربوط به ایران و ده شریک تجاری آن، روابط در قالب الگوی خودتوضیح با وقفه-های گسترده (ARDL) و الگوی تصحیح خطا(ECM) مورد بررسی قرار می گیرند. همچنین اثر شاخص بحران مالی بر تراز تجاری با استفاده از توابع واکنش لحظه ای بررسی می شود. نتایج نشان دهنده آن است که فرآیند اثرگذاری تضعیف نرخ ارز واقعی بر تراز تجاری، تنها برای تراز تجاری دوجانبه بین اقتصاد ایران با کشورهای چین و ایتالیا تایید و برای سایر کشورهای مورد بررسی، با توجه به شاخص بحران مالی رد می-شود. لازم به یادآوری است که تمام ضرایب با توجه به آزمون های CUSUM و CUSUMQ دارای ثبات هستند.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، شاخص بحران مالی، نرخ ارز واقعی، مدل خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده(ARDL)
|
  • Jamshid Pajuyan, Teymour Mohammadi, Javid Bahrami, Faramarz Atbaei* Page 1
    The present article discusses the impacts of selecting between different common auctions in electricity markets (system marginal price auction and pay as bid auction) on production efficiency, total efficiency and average expected price in an asymmetric information situation, where each player’s information about the marginal cost of the competitor is incomplete. A simple model is designed to conduct the comparative study of alternative auction mechanisms. The model is based on two profit maximizing players, with full information about their own marginal cost and incomplete information about their competitor. Assumptions which have been used to construct the model are based on Iran’s electricity market structure. The outcome indicates that although players bid functions in alternative auction mechanism differ from each other, the production efficiency, total efficiency and the average expected price are equivalent.
    Keywords: System marginal price auction, Pay as bid auction, Mechanism Design, Electricity Market
  • Amir Reza Soori* Page 37
    The long time passed since the commencement of globalization process has caused those countries who were not seeking achievement of a free market within the framework globalization to take benefit from regional-orientation as a solution for their foreign trade, as regional-oriented free market, is both cheaper and more accessible than globalization. This study tries to analyze the factors affecting the Iran economic convergence with the EU, D8, OIC, ECO, GCC, and ASEAN by using data over the period 1995-2009 based on the dynamic panel approach and the GMM method. In order to explain the bilateral trade between Iran and its trading partners, a gravity model has been used through revising the recent studies with a new emphasis. Based on the study findings, the Iran’s trade flow follows the Linder theory based on existence of a positive relationship between bilateral trade and income convergence. Meanwhile, the model estimations indicate that the economic size, income per capita and direct foreign investment have significantly direct effects on Iran’s bilateral trade flows with the selected regional blocks, while the distance has significantly affected such trade relations reversely.
    Keywords: Bilateral Trade, Regional Blocks, Income Convergence, Dynamic Panel Data
  • Masoud Nonejad*, Maryam Haghjoo Page 63
    As economic integration in East Asia progresses, trade patterns within region are displaying an ever–greater complexity. Although inter–industry trade still accounts for the majority, its share in overall trade is declining. Instead, intra–industry trade (IIT), which can be further divided into horizontal IIT (HIIT) and vertical IIT (VIIT) is growing in importance. In this paper, we set out and examine different kinds of intra-industry trade between Iran and G-8 member states by comparing the Greenway, Hine and Milner (1994) and Fontagne and Freudenberg (1997) approaches to disentangling vertical and horizontal intra–industry trade. Then we introduce and examine a new index from Azhar and Elliott to define product quality types between Iran and G-8 members for the time of 2001-2009. Result shows that a significant share of Iran’s industry trade with G-8 state members has been assigned to vertical intra industry trade. With regarded to Azhar and Elliott index, the main share of intra-industry trade consists of low quality goods.
    Keywords: intra, industry trade, horizontal, vertical distinction, product quality, Iran, G, 8
  • Mohammad Mowlaei*, Abolghasem Golkhandan Page 83
    The budget deficit policy is one of the fiscal policy instruments for eliminating the shortage of government revenues and achieving targeted economic growth in many countries. In recent years, for various economic problems in Iran, governments get some parts of the budget deficit from different sources. Foreign borrowing is one of the sources of deficit financing and the ways of using it may have positive and negative effects on economic growth. In this paper the empirical relationship between budget deficit and economic growth of Iran in the period 1980-2011 is analyzed in long and short run applying Johansen and Juselius co-integration method and vector error correction model (VECM). Results suggest that the impact of external debt on economic growth is negative and significant in the long run and short run. Thus, the optimal foreign borrowing and the other sources of deficit financing should be used for increasing employment and the high efficiency projects and the ability to pay foreign and domestic debts are necessary for achieving the targeted growth.
    Keywords: Foreign Debts, Budget Deficit, Economic Growth, Vector Error Correction Model
  • Mahdiye Akbary Roshan*, Abbas Shakeri Page 109
    This study explores the effects of liquidity, government expenditure and market structure on the financial development of stock market. Analysis on seasonal data (2001/2-2011/4) is performed by using Vector Autoregressive model. Results of Granger Causality test show a strong causal relationship from government expenditures, liquidity and market structure on financial development of stock market. Also, the analysis of Impulse-Response function indicates a statistically positive and significant effect of market structure shock on financial development index for 5 terms. However, government expenditures and liquidity growth shock don’t have any statistically significant effect on it. Also, results of variance decomposition show that market structure shocks explain 48 percent of variance in financial development index, and 34 percent of variance of itself, in the long-run. However, liquidity and government expenditures growth don’t show any statistically significant effect.
    Keywords: Stock market, Market structure, Liquidity, Government expenditure
  • Abdolsadeh Neisy*, Moslem Peymany Page 143
    In this study, overall index of Tehran Stock Exchange is modeled by Heston stochastic differential equations and its performance is measured. To do this, after a brief introduction of stochastic differential equations, Heston model is explained in more detail and parameters of this model based on the data of Tehran Stock Exchange overall index is estimated. In this way, Fokker-Plank theorem is used to find probability distribution function of Heston model and Gauss-Hermit method is used to estimate an indefinite integral. Finally we calculate value at risk of Tehran Stock Exchange overall index by Monte Carlo methods based on Heston model and we compare this with Geometric Brownian model as a widely used model by means of back test approach. These tests show superior performance of Heston model.
    Keywords: Stochastic Differential Equations, Heston Model, Fokker–Planck Equation, Gauss, Hermite Method, Value at Risk
  • Leila Torki*, Seyed Komail Tayebi, Mehdi Yazdani, Elham Fathi Page 167
    An appropriate solution to resolve trade deficit is national currency devaluation. This policy is, at least in the long term, useful. It is based on the logic that any devaluation of national currency in the form of market mechanism reduces the trade deficit. On the other hand the trade balance of countries are affected by several factors including the international financial conditions that change the volume of international transactions and in this way affect the economy as a whole and trade balance in particular. The purpose of this paper is to study the factors affecting trade balance between Iran and her ten trading partners with considerations of the financial crisis index as a symbol of the international financial conditions. For this purpose, a time series is specified and then estimated by ARDL and error correction model (ECM) for the period of 1981-2009. Also the effects of the financial crisis on trade balance using Impulse Response Functions are considered.The results show that J curve is only confirmed for the bilateral trade of Iran with China and Italy and for the other countries, with consideration of the financial crisis, this hypothesis is rejected. It should be noted that all coefficients are stable with respect to the CUSUM and CUSUMQ tests.
    Keywords: Trade Balance, Financial Crisis, Real Exchange Rate, ARDL