فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 58 (پاییز 1394)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 58 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی فریدزاد*، حبیب مروت صفحه 1
    اقتصاد مقاوتی که از آن به عنوان تاب آوری اقتصادی نیز نامبرده می شود از سال 1392 به عنوان بخشی از سیاست های اقتصادی در کشور مطرح شده است. در حال حاضر یکی از مسائل اصلی رویکرد سیاستگذاری در اقتصاد مقاومتی، بکارگیری نظریات علم اقتصاد متعارف برای حل مسائل کشور در چارچوب اقتصاد مقاومتی است. بنابراین در این مطالعه، به بررسی میزان آسیب پذیری بخش های اقتصادی ناشی از تحریم ها پرداخته می شود، زیرا شناسایی بخش های آسیب پذیر و اولویت بندی آنها به برنامه ریزی در زمینه بکارگیری سیاست های اقتصاد مقاومتی یاری می رساند. در این مطالعه با استفاده از روش تفکیک واردات واسطه ای به منظور شناسایی میزان وابستگی بخش های اقتصادی به واردات، در چارچوب مدل متغیر مختلط داده-ستانده بر اساس رویکرد محدودیت عرضه، با استفاده از جدول داده-ستانده بهنگام شده سال 1390 مربوط به مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی که در قالب 9 بخش اقتصادی تجمیع شده است، میزان آسیب پذیری بخش ها مشخص شده اند. یافته های کلی نشان می دهند، به ترتیب بخش های صنعت و معدن، خدمات توزیع آب، برق و گاز طبیعی و ساختمان بیشترین آسیب را از تحریم ها متحمل شده اند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تفکیک واردات، واردات واسطه، مدل متغیر داده، ستانده، تحریم
  • عباس شاکری، تیمور محمدی، فاطمه رجبی* صفحه 37
    هدف مطالعه پیش رو بررسی عوامل تعیین کننده تورم طی دوره 1390-1339 بوده و از الگوی خودرگرسیون برداری (VAR) استفاده شده است. به دلیل بالا بودن قدرت قیمت گذاری در اقتصاد ایران، شاخص مارک آپ استخراج شد و رشد آن به عنوان یکی از متغیرهای تعیین کننده تورم، در کنار متغیرهای رشد نقدینگی، رشد نرخ ارز غیررسمی و رشد بهره وری نیروی کار وارد مدل شد. نتایج مدل حاکی از وجود رابطه علی یک سویه بین سه متغیر رشد مارک آپ، رشد نرخ ارز و رشد بهره وری نیروی کار و تورم و همچنین رابطه علی دوسویه بین رشد نقدینگی و تورم بود. توابع عکس العمل آنی نشان دهنده رابطه منفی بین رشد بهره وری نیروی کار و تورم و رابطه مثبت بین سه متغیر رشد مارک آپ، رشد نقدینگی و رشد نرخ ارز و متغیر تورم بودند. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد هر یک از متغیرهای تورم، رشد مارک آپ و رشد بهره وری نیروی کار، در ابتدا بیشترین توضیح دهندگی را دارند، اما با گذشت زمان اثر رشد مارک آپ کاسته شده و اثر رشد بهره وری نیروی کار، رشد نقدینگی و رشد نرخ ارز افزوده می شود.
    کلیدواژگان: تورم ساختاری، قدرت قیمت گذاری، مارک آپ، بهره وری نیروی کار
  • علی نصیری اقدم*، اشرف رزمی صفحه 61
    جهت ارزیابی اثر وضع مالیات بر مجموع درآمد، در این مقاله یک جامعه فرضی با 12 پایه درآمدی مختلف با استفاده از نرم افزار فرترن شبیه سازی شده است و در این جامعه فرضی «درآمدهای مالیاتی دولت» و «توزیع درآمد» محاسبه و تغییرات آن در 4 سناریوی مختلف وضع مالیات بر درآمدمقایسه شده است. در حالت پایه، درآمدهای افراد بر اساس قانون فعلی مالیات های مستقیم مشمول مالیات می شود و در سایر سناریوها به ترتیب تغییرات زیر رخ می دهد: 1) اگر فردی از چند واحد شغلی درآمد داشته باشد، یک بار مشمول معافیت می شود و مجموع درآمدهای شغلی اش مشمول مالیات می شود. 2) همه درآمدهای مشمول مالیات تجمیع می شود و مجموع آن بر اساس قانون مشمول مالیات می شود.3) همه درآمدهای فرد، اعم از معاف و غیر معاف تجمیع شده و بر اساس نرخ های ماده 131 ق.م.م مشمول مالیات می شو.4) همه درآمدهای فرد، اعم از معاف و غیر معاف تجمیع می شود و در صورتی که مجموع آن در سال بیش از 100 میلیون تومان باشد، بر اساس نرخ های ماده 131 ق.م.م مشمول مالیات می شود. نتایج شبیه سازی حاکی از آن است که درآمد مالیاتی دولت در سناریوی 3 به حداکثر خود می رسد و توزیع درآمد نیز بهترین وضعیت خود را داراست.
    کلیدواژگان: مالیات بر مجموع درآمد اشخاص، درآمد مالیاتی، توزیع درآمد، شبیه سازی
  • حجت الله میرزایی*، علی اصغر بانویی صفحه 83
    نقش و اهمیت دانش در رشد اقتصادی از نیمه دوم قرن بیستم مورد توجه قرار گفت. از دهه ی 1980 دانش به عنوان متغیری درون زا و تعیین کننده وارد تابع تولید شد و با اهمیت یافتن نقش دانش، نوآوری و فناوری های نوین مطالعات گسترده ای برای بررسی نقش و تاثیر این متغیرها بر رشد اقتصادی هم در سطح ملی و هم منطقه ای (مناطق واقع در مرزهای ملی) انجام شد. پژوهشگران اقتصادی تلاش کردند ناموزونی در رشد اقتصادی مناطق را براساس تفاوت در میزان بهره آنها از دانش و نوآوری توضیح دهند. در ایران نیز با تولید و انتشار حساب های اقتصادی استان ها از سال 1379، مسیر این مطالعات هموار شد و زمینه برای بررسی نقش و تاثیر دانش و نوآوری در رشد اقتصادی استان های مختلف و از این رهیافت تفاوت آنها در رشد اقتصادی فراهم شد. در این مقاله اثر متغیرهای دانش(شامل نیروی کار متخصص، کارکنان تحقیق و توسعه و ارزش افزوده بخش های دارای فناوری بالا) در کنار دو متغیر سنتی نیروی کار و سرمایه بر رشد اقتصادی استان های کشور طی دوره 1379 تا 1390 بررسی شده و مدل رشد اقتصادی با رهیافت حسابداری رشد تخمین زده شده است. نتایج تخمین مدل به روش اثرات تصادفی نشان می دهد که نرخ رشد نیروی کار متخصص با ضریبی برابر ب 05/2 بیشترین اثر را بر رشد اقتصادی استان های کشور در اختیار داشته است. پس از آن، نرخ رشد سرمایه سرانه با ضریبی برابر با 89/0 و نرخ رشد ارزش افزوده صنایع با فناوری بالا و متوسط( به ازای هر نفر شاغل) با ضریبی برابر با19/0 قرار دارند.
    کلیدواژگان: رشد درونزا، اقتصاد منطقه ای، همگرایی، حسابداری رشد
  • محمد مهدی عسگری*، محمد شیریجیان، علی طاهری فرد صفحه 111
    قرارداهای مشارکت در تولید(PSC)، بیع متقابل(BBC) و اخیرا نفتی ایران(IPC) به منزله سه رقیب در حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز کشور به شمار می روند. از این رو تصمیم گیران این حوزه در فرآیند انتخاب قرارداد مطلوب از میان این سه قرارداد مجموعه ای از شرایط فقهی، قانونی و اقتصادی را در بررسی های خود درنظر می گیرند. در این مقاله با هدف تبیین ظرفیت های اقتصادی این سه قرارداد نسبت به یکدیگر و برمبنای روش بهینه سازی ایستا، آنها را از منظر دو مولفه اقتصادی مهم سطح سرمایه گذاری و تولید بهینه نفت مقایسه کرده و در نهایت اولویت بندی می کنیم. سرانجام برمبنای رویکرد ساختاری نتیجه می گیریم که قراردادهای بالادستی مشارکت در تولید، نفتی ایران و بیع متقابل از نظر سطح سرمایه گذاری بهینه به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار دارند و از نظر سطح تولید بهینه نیز در صورت مشارکت بیشتر بخش خصوصی و دخالت کمتر دولت میزبان می توانند به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار گیرند.
    کلیدواژگان: قرارداد بیع متقابل، قرارداد مشارکت در تولید، قرارداد نفتی ایران، سرمایه گذاری بهینه، تولید بهینه
  • مرتضی عزتی*، لطفعلی عاقلی، نفیسه کشاورز ساجی صفحه 159
    ارزیابی کارکرد نهادهای اقتصادی و مالی اسلامی و شناسایی ساز و کارهای آنها می تواند به سیاستگذاری بهتر در نظام بانکی کمک کند. برای اندازه گیری خوبی کارکرد بانکها، متغیرهای مختلفی را می توان در نظر گرفت. در این میان، بازده دارایی یک معیار بسیار مهم برای این کار است که خود تحت تاثیر دو دسته متغیرهای داخلی و خارجی بانک است. هدف این پژوهش، شناسایی مهمترین عوامل اثرگذار بر بازده دارایی بانک های اسلامی است. داده های این پژوهش برای دوره زمانی 1383 تا 1390 از 29 بانک اسلامی در10 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی گردآوری و به روش اقتصاد سنجی پانل دیتا و در قالب مدل خطی تجزیه و تحلیل شده است. یافته های این بررسی نشان می دهد که از میان 9 متغیر وارد شده در مدل، رابطه قوی، مثبت و معناداری میان درجه سرمایه گذاری با بازده دارایی وجود دارد. همچنین مدیریت هزینه رابطه قوی، منفی و معناداری با بازده دارایی دارد.
    کلیدواژگان: بانک های اسلامی، بازده دارایی، پانل دیتا
|
  • Ali Faridzad*, Habib Morovvat Page 1
    Resilience economy as a new subject is considered for Iranian economic policies since 2013. Applying mainstream economic theories for solving economic issues in Iran is the main concern of general policies on resilience economy. Accordingly, evaluation of vulnerability of economic sectors regarding to international sanctions can identify the vulnerable sectors with the purpose of planning and executing economic resilience policies. In this study, intermediate import decomposition is used for identifying import dependence of sectors and the method of mixed variable input-output model based on constrained supply approach is applied regarding the year 2011 input-output table which is aggregated for 9 sectors. Results show that first, regarding to the constraines of supply based on import dependence of each sector, the sectors of industry and mine sector, water, electricity and natural gas distribution services and construction are the most vulnerable sectors and second, the economic sectors which have more shares in Iran aggregate import aren’t more vulnerable necessarily.
    Keywords: Economic Resilience, Import Decomposition, Mixed Variable Input, Output Model, Sanction
  • Abbas Shakeri, Teymour Mohammadi, Fatemeh Rajabi* Page 37
    The purpose of this study is to investigate the determinants of inflation in the period 1960- 2011 and autoregressive model (VAR) is used here. In this study due to the structure of the Iranian economy, the mark-up index is derived and its growth growth along with liquidity growth, nominal exchange rate growth and productivity growth are used in the model. The results of Granger causality test show one-way causal relationship between the three variables of mark-up growth, exchange rates growth and labor productivity growth in one hand and inflation on the other hand, as well as two-way causal relationship between money growth and inflation. Also impuls response functions confirm a negative relationship between labor productivity growth and inflation. Moreover, based on the analysis of impulse response functions of three variables of mark-up growth, liquidity growth and exchange rate growth, they are positively correlated with inflation. Variance decomposition showed that each of the variables of inflation, mark-up growth and labor productivity growth in the short-term and respectively with the shares of 45, 29 and 25 percent, have the highest explanation on inflation forecast variance. But in the long run, the effect of mark-up growth is reduced, and labor productivity growth, inflation, liquidity growth, exchange rate growth and mark-up respectively explain 30, 28, 17, 14 and 10 percents of the forecast errors.
    Keywords: Structural Inflation, Arbitry Pricing, Mark, Up, Labor Productivity
  • Ali Nassiri Aghdam*, Ashraf Razmi Page 61
    In this paper, to evaluate income and distributional effects of Personal Income Tax, a hypothetical society is simulated. 12 income sources are defined that each member of society can earn income from one income source or more. Then, using FORTRAN programming, the government's tax income, income distribution and average tax rate are calculated, assuming five alternative Scenarios: 0. Base scenario: taxing personal income at source according to "Direct Income Taxes Act"; 1. taxing the sum of incomes each individual person earns from different businesses he or she owns and exempt his / her business income once; 2. taxing the sum of incomes each person earns from non-exempt sources and exempt his / her business income once; 3. taxing the sum of incomes each person earns from exempt and non exempt sources and exempt his / her business income once; 4. qualifying third scenario by accepting a 1 billion Rials as exemption. Results of simulation indicate that the government's income and income equality is maximized in 3rd scenario.
    Keywords: Personal Income Tax, Government's Tax Income, Income Distribution, Simulation
  • Hojjatollah Mirzayi*, Ali Asghar Banoui Page 83
    The role and importance of knowledge in economic growth has been considered sincethe second half of the twentieth century. As of 1980s, knowledge entered the production function as an endogenous and determining variable. By the time that knowledge, innovation and new technologies became of value; broad studies were carried out in order to investigate the role and impact of these variables on economic growth, both at national and regional (regions within the national borders) levels. Economic researchers have tried to explain the disparities in economic growth of regions according to the differences in knowledge share and innovation. Through the production and publication of financial accounts of provinces in Iran since 1990, the pathway for such studies has been smoothed and the ground has been prepared for investigating the role and impact of knowledge and innovation on economic growth of different provinces and their diversity in economic growth. In the present article, the effects of knowledge variables (including specialized labor, R&D employees and value-added of hightech sectors) have been surveyed alongside with two traditional variables of labor and capital on economic growth of Iran provinces during years 1990-2011 and the economic growth model has been estimated through this approach. The results of model estimation using stochastic effects method reveal that specialized labor growth rate has the highest effect on economic growth of provinces, by a coefficient equal to 2.05. The growth rates of capital per capita, and high-tech and intermediate-tech industries (per employee) have the coefficients of 0.89 and 0.19, respectively.
    Keywords: Endogenous Growth, Regional Economics, Convergence, Growth Accounting
  • Mohammad Mahdi Askari*, Mohammad Shirijian, Ali Taheri Fard Page 111
    Production Sharing Contract (PSC), Buyback Contract (BBC) and Iran Petroleum Contract (IPC) are considered as three rival contracts in upstream oil & gas field in Iran. So, decisionmakers in the process of selecting a suitable contract from the set of three mentioned contracts consider a set of jurisprudential, legal and economic conditions about these contracts. In this paper with the aim of explaining the economic capacity of the three contracts in comparision with each other and based on Static Optimal Methods, we compare these contacts in terms of two important economic indices of optimal investment and oil production and then, we prioritize them. Finally, we have concluded that upstream contracts of Production Sharing, Iran Petroleum Contract and Buyback are ranked in the first, the second and the third place from the perspective of optimal investment level, and from the perspective of optimal oil production level, in case of more participation of private sector and less interference of public ector, these contracts are ranked the first, the second and the third, respectively.
    Keywords: Buyback Contract, Production Sharing Contract, Iran Petroleum Contract, Optimal Investment, Optimal Production
  • Morteza Ezzati*, Lotfali Agheli, Nafiseh Keshavarz Saji Page 159
    Evaluating performance of the Islamic financial and economic institutions and identifying their mechanisms can help to have a better policy-making in banking system. In this regard, different variables can be considered to measure the profitability of banks. Among these, return on assets as one of factors affecting profitability of banks is influenced by two categories of internal and external variables. This research aims at identifying the factors affecting the return on assets in Islamic banks. Data are collected from 29 Islamic banks in 10 Islamic countries over the period of 2004-2011 and are analyzed by using panel data regression in linear models. The results indicate that among 9 variables included in themodel, there is a strong, positive, and significant relationship between degree of investment and return on assets. Moreover, there is a strong, negative, and significant relationship between expenses management ratio and return on assets.
    Keywords: Islmic Banks, Panel Data, Return on Assets