فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 62 (پاییز 1395)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 62 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 200ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عرب مازار یزدی، علی اصغر بانویی، نگار اکبری صفحه 1
    در قلمرو ترکیبی اقتصاد و منابع طبیعی، مبادلات کالاها، خدمات و منابع طبیعی (آب و زمین) به دو صورت لایه آشکار و لایه پنهان در جریان است. نظام های حسابداری کلان و بخشی ارزشی (پولی) موجود فقط لایه های آشکار مبادلات کالاها و خدمات را که دارای قیمت و قابل مبادله در بازار هستند را نظام مند می کنند. لذا، مبادلات بین بخشی مقدار مصرف آب، اساسا خارج از حیطه نظام های حسابداری موجود و به صورت مبادلات پنهان بشمار می روند. در این مقاله سعی شده است تا بر مبنای الگوی تعمیم یافته داده- ستانده در قالب دو رویکرد مقداری و ترکیبی ارزشی- مقداری و با استفاده از پایه های آماری ارزشی- مقداری سال 1390، تصویر واقع بینانه تری از مصرف آب ارایه شود. یافته های کلی مقاله عبارتند از: یک- از منظر ضرایب فزاینده مصرف آب، نتایج در دو رویکرد یکسان است ولی تفسیر اقتصادی متفاوتی دارند. دو- بخش صنایع وابسته به کشاورزی با 149.18 میلیون مترمکعب بیشترین ضرایب فزاینده مصرف آب و بخش کشاورزی علیرغم بیش از 5/25 درصد سهم مصرف مستقیم آب کمترین ضرایب فزاینده مصرف آب را دارد. سه- لایه پنهان مبادلات بین بخشی مصرف آب نشان می دهد که از منظر بخش عرضه کننده، بخش کشاورزی 92.5 درصد و از منظر بخش تقاضا کننده 58 درصد از کل منابع آب کشور را به خود اختصاص می دهد.
    کلیدواژگان: لایه آشکار، لایه پنهان، ضرایب فزاینده ارزشی تولید، ضرایب فزاینده مقدار مصرف آب، رویکرد ترکیبی ارزشی، مقداری و رویکرد مقداری
  • محمد علی کفایی، محبوبه راهزانی صفحه 33
    ورشکستگی و زیان بسیاری از بانک ها در بحران مالی اخیر در اقتصاد جهانی، اهمیت توجه به نقدینگی بانک ها را به عنوان شاخصی که می تواند نشان دهنده سلامت و ثبات سیستم بانکی باشد، دوچندان کرده است. همچنین با توجه به ارتباط عملکرد سیستم بانکی با میزان فعالیت بخش های کلان اقتصادی و نقش واسطه گری مالی بانک ها و اینکه نااطمینانی و بی ثباتی در فضای اقتصاد کلان به بی ثباتی سیستم مالی منجر شده و در نهایت عملکرد و فعالیت بانک ها را تحت تاثیر قرار می دهد، ضرورت توجه را بیش از پیش می کند به طوری که امروزه بررسی و اطمینان از ثبات و سلامت سیستم بانکی مهم تر شده است. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر نوسانات کلان اقتصادی بر ریسک نقدینگی بانک ها در ایران است. این بررسی با استفاده از مدل سازی واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته (GARCH) و مدل نامتقارن واریانس ناهمسان شرطی (EGARCH) و روش داده های تابلویی مبتنی بر داده های فصلی طی سال های 1392-1385 و اطلاعات مربوط به 14 بانک بزرگ کشور انجام می شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نوسانات متغیرهای تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، نرخ ارز و شاخص قیمت سهام به عنوان مهم ترین متغیرهای کلان اقتصادی، تاثیر معنی داری بر ریسک نقدینگی بانک ها دارند. بنابراین افزایش نوسانات در اقتصاد منجر به کمبود نقدینگی و تغییر ترکیب سپرده های بانک ها شده و در نهایت بانک ها در معرض ریسک نقدینگی بالاتری قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی، مدل واریانس ناهمسان شرطی، ریشه واحد فصلی
  • منصور خلیلی عراقی، حسین عباسی نژاد، یزدان گودرزی فراهانی صفحه 63
    هدف این مقاله بررسی هزینه رفاهی تورم در اقتصاد ایران با استفاده از مدل های پویا بود. افزایش در نرخ تورم منجر می شود که افراد مقدار مطلوب مانده حقیقی نگهداری شده خود را افزایش دهند که این امر هزینه معاملاتی را افزایش و منابع برای تولید کالای مصرفی را کاهش می دهد این موضوع می تواند به عنوان هزینه رفاهی تورم تحلیل شود. برای این منظور در این مطالعه ابتدا به برآورد تابع تقاضای پول پرداخته شد. برآورد های صورت گرفته بر اساس روش هم انباشتگی و مدل حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) بود. برآورد صورت گرفته برای معادله تقاضای پول به منظور استخراج پارامترهای کشش بهره ای و درآمد و پارامتر حساسیت تقاضای پول به نرخ تورم در دو حالت ایستا و پویا صورت گرفت. نتایج برآورد نشان داد که در مدل ایستا برای یک نرخ تورم 10 درصدی هزینه رفاهی تورم به صورت نسبتی از درآمد برابر با 5/36 و برای یک مدل پویا برابر با 4/35 بوده است. همچنین نتایج نشان دهنده این بود که سیاست های بانک مرکزی که منجر به کاهش در نرخ تورم شده است به اندازه کافی منجر به کاهش در هزینه رفاهی تورم شده و این میزان را به سمت قاعده بهینه فریدمن سوق داده است.
    کلیدواژگان: هزینه رفاهی تورم، حق الضرب، قاعده فریدمن، رویکرد حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS)
  • تیمور محمدی، فرزاد اسکندری، داود کریمی صفحه 87
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی و ویژگی های خاص بانکی بر مطالبات غیرجاری در محدوده زمانی 1392-1384 است. برای دستیابی به این هدف از تکنیک داده های تابلویی در قالب مدل پویا برای 18 بانک کشور استفاده شده است و شاخص نسبت تسهیلات غیرجاری به کل تسهیلات پرداختی هر بانک برای سنجش مطالبات غیرجاری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تخمین مدل به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) نشان می دهد که در میان متغیرهای کلان مورد بررسی، متغیر رشد اقتصادی تاثیر منفی و متغیرهای شکاف نرخ سود واقعی در بازار غیررسمی از نرخ بهره واقعی در بازار رسمی و نوسان نرخ ارز، تاثیر مثبت بر نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات پرداختی داشته اند. بررسی تاثیر متغیرهای خاص بانکی نیز نشان داده اند که متغیرهای نسبت کفایت سرمایه، نسبت سپرده به هزینه که به عنوان نماینده کارایی معرفی شده است و نسبت سهم از تسهیلات که نشان دهنده اندازه بانک است، همگی تاثیر منفی و معناداری بر ایجاد مطالبات غیرجاری داشته اند. با این وصف می توان فرضیه «مدیریت بد» که نشان می دهد افزایش کارایی هزینه کل، موجب کاهش مطالبات معوق می شود و فرضیه «قدرت و ثبات بازاری» که بر اساس آن استدلال می شود بانک های با قدرت بازاری بالاتر نسبت تسهیلات سررسید گذشته کمتری دارند را برای بانک های مورد بررسی تایید کرد.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، ریسک اعتباری، متغیرهای کلان اقتصادی، ویژگی های خاص بانکی، پنل پویا
  • محمد جلودارممقانی، عبدالساده نیسی، مهدی گلدانی، سعید رحیمیان صفحه 109
    دهه اخیر برای بخش بانکی و غیرحقیقی اقتصاد ایران، بی شک دهه ای کم تکرار و مملو از رشد بوده است. شاخص بورس هر از چند گاهی رکورد می شکست، موسسات اعتباری یکی پس از دیگری تاسیس می شد و بانک های مختلف در بالا بردن سود سپرده ها رقابت می کردند. این مطلب را بگذارید در کنار حباب بی سابقه مسکن سال 1385 و 1386 تا دریابیم که بخش های حقیقی اقتصاد، به ویژه صنعت و کشاورزی در چه شرایطی به سر می بردند. تعریف ما از توسعه هر چه باشد و شاخص اندازه گیری آن را به هر نحو که تعیین کنیم، این واقعیت را نمی توان انکار کرد که توسعه قابل اتکا، توسعه ای است که متوازن بوده و بتواند همه بخش های اقتصاد را همگون و متناسب با هم رشد دهد. یکی از پارامترهای مهم در بررسی وضعیت این بخش ها، میزان رتبه یا درجه اعتباری است که هرکدام از بخش ها توانسته اند بر مبنای عملکرد خود در سیستم بانکی و مالی خود ایجاد کنند. بنابراین سنجش ریسک اعتباری این بخش ها می تواند دید و شهود بسیار خوبی از عملکرد آن ها برای سیاستگذاران هر بخش و اقتصاددانان درگیر با موضوع ایجاد کند. در این مقاله بنا داریم با در نظر گرفتن شرکت های بورسی و فرابورسی از سال 1384 تا 1393 و به صورت فصلی، ابتدا ریسک اعتباری بخش های مختلف اقتصاد: «صنعت»، «کشاورزی» و «خدمات و مسکن» را به دست آوریم، سپس به بررسی و تحلیل آن بپردازیم. از نتایج این مطالعه می توان به نوسان بالا و رو به افول ریسک اعتباری بخش صنعت، نوسان بالا و رو به رشد بخش خدمات و مسکن و نوسان پایین، اما با متوسط بسیار بالا و روند کاهنده بخش کشاورزی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، روش مرتن، ریسک بخش های اقتصادی، ریسک اعتباری بخش غیرحقیقی
  • وحید مهربانی صفحه 143
    در حالی که نظریه سرمایه انسانی آموزش عالی را مانند سطوح پایین تر آموزش، عاملی برای افزایش توانمندی تولیدی و بهره وری می داند، اما در مقابل، نظریه فیلتر این ارتباط را نامعتبر می داند و آن را انکار می کند. نظریه اول، آموزش را به مثابه سرمایه گذاری تلقی می کند که پیامدش ارتقای بهره وری افراد است، اما در نقطه مقابل، نظریه دوم آموزش عالی را بر توان تولیدی نیروی کار موثر نمی داند. تحلیل این تقابل، موضوع اصلی مقاله پیش رو را تشکیل می دهد. از آنجا که بخش صنعت مهم ترین بخش هر اقتصادی است و میزان وابستگی آن به دانش آموختگان در سطح آموزش عالی بسیار زیاد است، ادعای دو نظریه رقیب با استفاده از داده های صنایع ایران در سال های 90-1382 به آزمون گذارده می شود. یافته ها حکایت از این دارد که افزایش نسبی شمار تحصیلکرده های دانشگاهی به افزایش بهره وری می انجامد و این مطلب به طور خاص در مورد سه مقطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد مشاهده می شود، اما مقطع دکتری تخصصی چنین ارتباطی را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، سرمایه انسانی، فیلتر، بهره وری
  • مهدی یزدانی، هادی رمضانی، مینا صادقی صفحه 165
    یکی از مهم ترین مولفه های موثر بر تجارت کالاها، هزینه های حمل ونقل است که این متغیر تحت تاثیر فاصله بین کشورهای مبدا و مقصد و نوع کالایی است که توسط شبکه بین المللی ترانزیت کالا جابه جا می شود. این مطالعه با توجه به تاثیر دو متغیر نامبرده شده تحت عنوان اثرات مرزی و با بهره گیری از یک الگوی جاذبه غیرخطی، روابط تجاری ایران و 30 شریک برتر تجاری آن را طی سال های 1393-1371 با روش حداکثر درست نمایی نمای پوآسون مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاکی از این حقیقت است که به غیر از گروه کالایی بخش سوم (شامل چربی ها و روغن های حیوانی یا نباتی)، تمامی 20 گروه کالایی دیگر در سه سطح واردات، صادرات و کل تجارت تاثیرپذیری منفی از ناحیه فاصله بین دو کشور را دارا هستند و اثرات مرزی نقش برجسته ای در توضیح الگوی تجاری- کالایی ایران و شرکای تجاری اش دارد. در واردات به ترتیب گروه های بیست و یکم (اشیاء هنری، اشیاء کلکسیون یا عتیقه)، اول (حیوانات زنده، محصولات حیوانی) و هفتم (مواد پلاستیکی و کائوچو)، در صادرات به ترتیب گروه های اول، دهم (خمیرچوب یا سایر مواد الیافی سلولزی، کاغذ یا مقوا برای بازیافت) و دوازدهم (کفش، کلاه، چترآفتابی، عصا، شلاق و تازیانه) و در سطح تجارت کل نیز به ترتیب گروه های بیست و یکم، اول و هفتم بیشترین تاثیر منفی را از جانب متغیر فاصله پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: اثرات مرزی، فاصله، الگوی جاذبه غیرخطی، حداکثر درست نمایی نمای پوآسون
|
  • Ali Arabmazar Yazdi, Aliasghar Banouei, Negar Akbari Page 1
    In the mixed economic and natural resource domain, transactions on commodities, services and natural resources (water and land) are in either visible or invisible (hidden) layers. The prevailing monetary systems of macro and sectoral accounting take into account only market transactions and therefore neglect invisible transactions like intersectoral water consumption. Such a deficiency provides the ground for policymaking and water resource management to focus their attention on the aggregate data, e.g. agriculture consumes directly more than 90 percent of the total water resources. In this paper, on the basis of the extended Input – Output model, we use two approaches; namely: quantity and mixed quantity–value approaches. By using the aggregated quantity-value based Input – Output table and corresponding sectoral consumption of water (billion liters) for the year 1990, we found that sectoral water consumption multipliers and the intersectoral water consumption provide more suitable criteria for policy implications as well as for managing the consumption of water resources of the country. In addition, the agro-based industries have the largest water consumption multipliers. With respect to the hidden layer of intersectoral water consumption we found that agriculture sector supplies 92.5 percent of the total water resources while demanding 58 percent of these resources.
    Keywords: Visible Layer, Hidden Layer, Quantity-based Water Consumption Multipliers, Mixed Quantity–Value Approach, Quantity-based Approach
  • Mohammadali Kafaie, Mahboubeh Rahzaani Page 33
    The stateof bankrupcy and losses incurred by many banks in recent global financial crisis has doubled the importance of paying attention to the liquidity of banks as an indicator of health and stability of banking systems. In addition, due to dependence of banking system's performance on economic variables at the macro level, with a consideration on intermediatory function of banks and role of macroeconomic instability in creating financial system instability, which influences bank's performance and activity, studying the stability and health of the banking system has become more important. Therefore the purpose of this study is to evaluate the impact of macroeconomic fluctuations on liquidity risk of bank. Using GARCH and EGARCH models, panel data, the effects of macroeconomic fluctuations on liquidity risk of banks in Iran is studied by using quarterly data of 14 largest banks of the country during 2006:2-2014:1. The results show that fluctuations in GDP, inflation, exchange rate and stock price index as most important macroeconomic variables have significant effects on liquidity risk of banks. Therefore, higher fluctuations in Iranian economy can result in shortages of liquidity in banks and changing composition of bank deposits and eventually exposing banks to higher liquidity risks.
    Keywords: Liquidity Risk, Fluctuations of Macroeconomic Variables, EGARCH, GARCH, Seasonal Unit Root
  • Mansour Khalili Araghi, Hossein Abbasinejad, Yazdan Goudarzi Farahani Page 63
    The purpose of this paper is to study the welfare cost of inflation in Iranian economy by using dynamic models. An increase in inflation rate makes individuals to increase their desired level of real balance which in turn leads to an increase in the transaction cost and a decrease in the resources allocated to production of consumption goods. This issue can be analysed as the welfare cost of inflation. To reach that end, we first estimate the money demand function. The estimation is based on cointegration and dynamic least square model (DOLS). The estimation of money demand function is done with the aim of extracting parameters of income and productivity elasticity, parameter of money demand sensitivity to inflation. This estimation has been carried out by applying both static and dynamic models. In the static model, for an inflation rate of 10 percent, the welfare cost of inflation as a portion of income is 36.5 and for a dynamic model, it is 35.4. The results indicate that the central bank policies which have led to a reduction in the rate of inflation have had sufficiently reduced the welfare costs of inflation and this inflation rate is close to its Friedman-Rule value.
    Keywords: Welfare Cost of Inflation, Seigniorage, Friedman Rule, Dynamic OLS Approach
  • Teymour Mohammadi, Farzad Eskandari, Davoud Karimi Page 87
    The purpose of this study is to investigate the effects of macroeconomic and bank-specific factors on non-performing loans for the period of 2005 to 2013. A dynamic panel data model is used in 18 banks and to assess non-performing loan, the ratio of non-performing loans to all granted loans has been utilized. The results of Generalized Method of Moments (GMM) indicate that among all considered macroeconomic variables, economic growth has a negative effect, the gap between real interest rate in informal market and the real interest rate in formal market and also exchange volatility have positive effect on the ratio of NPLs to all granted loans. The results of bank-specific factors show that capital adequacy ratio, deposit to expenditure ratio, as an indication of economic efficiency, and share of each bank in total loans granted, as a proxy for bank's size, all have a significant negative influence on non-performing loans. The result confirms that “Bad Management hypothesis”, in which the increase of total expenditure efficiency leads to reduction in non-performing loans and “Market Strength and Stability hypothesis”, in which the banks with higher market power has less due date non-performing loans are both confirmed.
    Keywords: Non-Performing Loans, Credit Risk, Macroeconomic Factors, Bank-Specific Factors, Dynamic Panel Data Model
  • Mohammad Jelodar Mamaghani, Abdosadeh Neisi, Mahdi Goldani, Saeed Rahimian Page 109
    Recent decade was undoubtedly a uniqe one for the banking and financial sector in Iranian economy. Stock market index was breaking records now and then, new credit institutions were established one after another, and different banks were competing in raising their interest rates of deposits. Put this story alongside an unprecedented bubble in construction sector in years 2006 and 2007, and we can realize that real sectors of the economy, specially industry and agriculture, were in what circumstances. Whatever is our definition of development and whatever is our index for measuring it, we cannot deny the fact that the reliable development is the one which is balanced and can cause growth in all sectors in a homogeneous and proportional way. One of important factors in analysing the situation of these sectors, is the credit ranking and grading that they have been able to get based on their performance from banking and financial system. Therefore, measuring credit risk in these sectors can make a good impression on their performance for policy-makers in each sector and economist involved with the issue. In this paper, we are going to calculate and analyze credit risk in different sectors of Iranian economy, namely “industry”, “agriculture” and “services and housing” sectors by analysing companies accepted in Stock Exchange and OTC markets. Some of the results of this study are high volatility and declining credit risk in industry sector, high and growing volatility in services and housing sector, and low volatility but very high average and declining trend in agriculture sector.
    Keywords: Credit Risk, Merton Approach to find Credit Risk, Economic Sectors
  • Vahid Mehrbani Page 143
    While the human capital theory introduces higher education as a factor of productivity enhancement of labor force, but, by contrast, the filter theory denies this idea. The former contends that education as a whole phenomenon is an investment in human beings that enhances their productivity. On the other hand, the latter claims that education exclusively in higher levels has no impact on labor productivity because higher education is irrelevant to productive potency. The aim of this paper is to investigate that challenge. Since the industry sector is the most important sector of any economy and its reliance on university graduates is very high, the viewpoint of two opponent theories is tested by using the data on Iranian industries in period 2003-2011. Findings suggest that proportional increase of university graduates leads to higher levels of productivity. This observation is specifically perceived in BA (BS) and MA (MS) levels but not in PhD level.
    Keywords: Higher Education, Human capital, Filter, Productivity
  • Mahdi Yazdani, Hadi Ramezani, Mina Sadeghi Page 165
    Generally, transportation costs are one of the important factors on trade flows. This variable is affected by the distance between countries as well as type of traded goods by international transit network. By using a nonlinear gravity model and Poisson-Pseudo maximum likelihood method, this study tries to investigate the effects of these factors as border effects on Iranian trade flows with its 30 major partners during 1992-2014. The results show that except for third group of goods (animal or vegetable fats and oils), import, export and total trade of the other 20 groups of goods have been negatively affected by distance between Iran and its partners and border effects have had an important role in this regard. Twenty-first group (Works of art, collector’s pieces and antiques), first group (live animal and animal products) and seventh group (plastic and rubber) for import flow of goods, first group, tenth group (Pulp of wood or of other fibrous cellulosic material; recovered) and twelfth group (Footwear, headgear, sun umbrellas, walking – sticks, whips, riding - crops) for export flow of goods and finally twenty-first, first and seventh groups for trade flow of goods have respectively been influenced more by distance.
    Keywords: Border Effects, Distance, Nonlinear Gravity Model, Poisson-Pseudo Maximum Likelihood