فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 68 (بهار 1397)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 68 (بهار 1397)

  • 300 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/03/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید مشیری، مریم مستعلی پارسا، لیلا داروگر صفحه 1
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) به عنوان یک فناوری با کاربردهای عام موجب افزایش کارایی و رشد بخش های مختلف اقتصادی می شود. کشور ایران به عنوان یک کشور نیمه صنعتی و در حال توسعه در سال های اخیر سرمایه گذاری های به نسبت زیادی در زمینه فاوا انجام داده است، اما آثار این سرمایه گذاری و ارتباط آن با سایر بخش های اقتصادی مشخص نیست. در این مقاله، روابط متقابل فاوا و بخش های تولیدی کشور با استفاده از جدول داده- ستانده برای اقتصاد ایران بررسی شده است. همچنین رتبه فاوا در میان سایر صنایع کشور از نظر اولویت سرمایه گذاری تعیین شده و فاصله اثربخشی سرمایه گذاری در بخش فاوا با استفاده از شاخص میانگین طول انتشار به دست آمده است. برای این کار، جدول به روز شده 71 بخشی سال 1390 به صورت یک جدول 37 بخشی تنظیم شده و بخش فاوا به صورت مجزا از آن استخراج شده است. نتایج جدول نشان می دهد بخش تولید کالایی فاوا 8/1 درصد تولید کل کالاها و بخش خدماتی فاوا 3/1 درصد تولید کل خدمات را شامل می شود. همچنین یک واحد افزایش در تقاضای نهایی فناوری اطلاعات منجر به افزایش تولید به مقدار 63/1 واحد و یک واحد افزایش در تقاضای نهایی فناوری ارتباطات منجر به افزایش تولید کل به میزان 18/2 واحد خواهد شد. بیشترین اثر فاوا در بخش های تولیدی صنعتی مربوط به صنایع غذایی، فلزات اساسی و تولیدات شیمیایی و در بخش های خدماتی مربوط به عمده فروشی، خرده فروشی، واسطه گری مالی و خدمات مسکن است. محاسبات مربوط به میانگین طول انتشار نیز نشان می دهد تغییرات در تقاضای نهایی فاوا با یک فاصله به بخش خدمات و با دو فاصله به بخش تولیدات صنعتی منتقل می شوند.
    طبقه بندی JEL : O14، O3، O53.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، جدول داده، ستانده، میانگین طول انتشار و ایران
  • کریم امامی * صفحه 45
    برآوردها و محاسبات نشان می دهد در سال 1395 بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور ایران حدود 32 هزار میلیارد تومان است که حدود 6/2 درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. در پایان برنامه ششم توسعه اقتصادی اجتماعی کشور مقرر شده است این میزان به بیش از 5 درصد و حدود 100 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند. در این مقاله به دو سئوال اساسی پاسخ می دهیم: 1- آیا افزایش سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات از تولید ناخالص داخلی ضروری است؟ و 2- با یک درصد افزایش در سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات از GDP، سهم این بخش از رشد اقتصادی چقدر تغییر می کند؟ جهت پاسخ به این دو سوال، ابتدا سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات از رشد اقتصادی ایران را به دو روش سهم بالفعل و سهم بالقوه، محاسبه و سپس مقایسه می شوند. نتایج برآوردها نشان می دهد میانگین رشد تولید ناخالص داخلی در ایران طی دوره 2014-1990 حدود 8/3 درصد و سهم بالفعل فناوری اطلاعات و ارتباطات از این رشد اقتصادی که به روش حسابداری رشد به دست آمده، حدود 5/0 درصد است. سهم بالفعل بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات از رشد به جز سال های 1990 تا 1992 همواره بیشتر از سهم بالقوه بوده است. از این رو، افزایش ارزش افزوده بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، تولید ناخالص داخلی را به دلیل اثر سرریز دانش، سرریز بازار و سرریز شبکه بیشتر از مقدار افزایش ارزش افزوده بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات افزایش می دهد. بنابراین، افزایش سهم بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات از تولید ناخالص داخلی در اقتصاد ایران طی برنامه ششم توسعه اقتصادی ضروری است. همچنین یک درصد افزایش در سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات از GDP، رشد اقتصادی را به میزان 93/0 درصد افزایش خواهد یافت.
    طبقه بندیJEL: O47، G14، L86.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی و حسابداری رشد
  • آرین دانشمند، محمد ستاریفر صفحه 76
    نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در هدایت فعالیت های اقتصادی و پیش بردن بهره وری و به طور کل تحول یک اقتصاد به اقتصاد دانش بنیان در دهه های اخیر مورد بحث جدی قرار گرفته است. اینترنت به عنوان یکی از شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات در چند سال اخیر رشد چشمگیری را در ایران تجربه کرده است و تا حدودی می توان آن را ابزار بهبود بهره وری یک اقتصاد تعریف کرد. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی اثرات استفاده از اینترنت بر بهره وری نیروی کار اقتصاد ایران برای دوره زمانی 1394-1368 می پردازد. با استفاده از الگوی خودبازگشت با وقفه های توزیعی و مدل بسط یافته سولو، سهم اینترنت در رشد بهره وری نیروی کار مشخص می شود. یافته های این مقاله نشان می دهد اینترنت در بلندمدت باعث افزایش بهره وری نیروی کار می شود. علاوه بر این، وجود علیت دو طرفه بین اینترنت و بهره وری مورد تایید قرار می گیرد.
    طبقه بندی JEL: L96، J24، C22.
    کلیدواژگان: اینترنت، بهره وری نیروی کار، فناوری اطلاعات و ارتباطات و الگوی خودبازگشت با وقفه های توزیعی
  • محمد قاسمی، مهدی فقیهی، پریسا علیزاده صفحه 99
    موضوع این مقاله بررسی الزامات دستیابی به اقتصاد دانش بنیان در سطح کلان و به طور مشخص چارچوب های حقوقی لازم برای تحقق اقتصاد دانش بنیان است. برای این منظور، چارچوبی نزدیک به چارچوب اداره آمار استرالیا برای ابعاد و مولفه های اقتصاد دانش بنیان شامل چهار بعد اصلی: 1- بعد زمینه ای (رژیم نهادی و ساختار اقتصادی)، 2- بعد سرمایه انسانی، 3- بعد فناوری اطلاعات و ارتباطات و 4- بعد نوآوری و کارآفرینی انتخاب شده است. روش تحقیق، مطالعات کتابخانه ای، مطالعه اسنادی و استفاده از تکنیک تحلیل محتوا است. بررسی وضعیت موجود با توجه به شاخص های توصیه شده برای ارزیابی هر یک از ابعاد اشاره شده، نشان می دهد که با وجود قوانین و مقررات مختلف در برنامه های توسعه و سایر قوانین دائمی کشور، هنوز تا یک چارچوب جامع و منسجم حقوقی برای حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان فاصله وجود دارد. رژیم نهادی و ساختار اقتصادی کشور باید تقویت شود و در زمینه حمایت از کارآفرینی و نوآوری هنوز برخی خلاهای قانونی وجود دارد. توسعه سرمایه انسانی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در مقایسه با دو رکن قبلی از وضعیت قابل قبول تری در چارچوب حقوقی و قانونی فعلی برخوردار هستند. همچنین با استفاده از روش رقابت پذیری مجمع جهانی اقتصادی اصلاحات ساختاری برای استقرار اقتصاد دانش بنیان اولویت بندی شده است. بر مبنای نتایج به کارگیری این روش، مشخص شده است که 1- ایران در زیرساخت ها، سلامت و آموزش مقدماتی و نیز تحصیلات عالیه، وضعیت مساعدی دارد (شکاف ساختاری مثبت) و در سایر شاخص ها، شکاف ساختاری ملاحظه می شود. 2- بدترین شاخص ایران در ناحیه شاخص های مبتنی بر عوامل، وضعیت نهادها است. هرچند وضعیت محیط اقتصاد کلان نیز در ناحیه منفی است و باید بهبود یابد، اما اولویت اول براساس روش GCR در این ناحیه، اصلاح نهادها است. در میان شاخص های معطوف به اقتصاد دانش بنیان، وضعیت آمادگی فناوری در کشور تا حدود قابل توجهی از پتانسیل فعلی آن فاصله دارد، اما در حوزه نوآوری چندان با نرم جهانی فاصله ندارد.
    طبقهبندی JEL: O30، O32، O38.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، الزامات قانونی، اولویت بندی اصلاحات ساختاری
  • محمود محمودزاده، صالح قویدل، سیده فاطمه چاوشی صفحه 153
    هدف این مقاله برآورد اثر تجارت الکترونیکی بر تولید ناخالص داخلی و اشتغال با استفاده از داده های استانی در قالب مدل رگرسیون داده های تلفییقی با دو روش اثرات ثابت و تصادفی است. برای این منظور از آمار سال های 1392 تا 1394 استفاده شده است. شواهد نشان می دهد در ایران 14 میلیون خریدار آنلاین و 17 هزار فروشگاه اینترنتی وجود دارد که نتیجه آن مبادله 2/4 درصد GDP و 11 درصد خرده فروشی به صورت الکترونیکی است. نتایج نشان می دهد تجارت الکترونیکی با تاکید بر B2C بهره وری را افزایش داده است.کشش بهره وری نسبت به تجارت الکترونیکی 006/0 تا 0108/0 برآورد می شود. به عبارت دیگر، یک درصد افزایش سهم تجارت الکترونیکی از تولید ناخالص داخلی، باعث افزایش 006/0 تا 0108/0 درصد تولید ناخالص داخلی سرانه هر استان می شود. تاثیر تجارت الکترونیکی بر اشتغال منفی، اما از نظر آماری غیرمعنادار است. با توجه به اثر مثبت تجارت الکترونیکی بر تولید سرانه و بی تاثیری آن بر نرخ بیکاری، چنین برداشت می شود که تجارت الکترونیکی بهبود بهره وری نیروی کار را در پی داشته است.
    طبقه بندی JEL: E14 ،M14 ،J14.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، بهره وری، اشتغال و داده های تلفیقی
  • علی اصغر سالم * صفحه 187
    گسترش وسیع فناوری اطلاعات و ارتباطات و اثر آن بر انتقال داده ها و اطلاعات در کنار آموزش با کیفیت، رژیم اقتصادی مناسب و نوآوری در اقتصاد، نقشی بی بدیل در رشد و توسعه پایدار دارد. این مطالعه به دنبال تبیین نقش و تاثیر اقتصاد دانش بنیان بر رشد اقتصادی است. از این رو، با تکیه بر مبانی مطرح شده در خصوص مدل های رشد اقتصادی، پارامترهای تاثیرگذاری اقتصاد دانش بنیان بر رشد اقتصادی با استفاده از داده های 139 کشور جهان طی سال های 2010 تا 2014 میلادی در قالب مدل داده های تابلویی برآورد شد. ویژگی تحقیق حاضر در بهره گیری از سرمایه اجتماعی در کنار شاخص اقتصاد دانش بنیان، سرمایه فیزیکی و نیروی انسانی در مدل رشد مورد برآورد است که ضمن بهبود برآوردها به دلیل رفع خطای تصریح مدل، باعث تبیین جایگاه سرمایه اجتماعی در رشد اقتصادی نیز شده است. نتایج حاکی از اثر مثبت و معنی دار شاخص اقتصاد دانش بنیان، سرمایه اجتماعی، نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی بر رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی است.
    طبقه بندی JEL: O47، O57، L96، H54.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، رشد اقتصادی، سرمایه اجتماعی، ICT، آموزش، نوآوری، رژیم اقتصادی
  • محمدعلی مرادی، محمدرضا هدایتی صفحه 219
    امروزه دیجیتال سازی اقتصاد با رویکرد ارتقای بهره وری، افزایش رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال به عنوان یکی از رویکردهای غالب در اغلب کشورهای جهان درآمده است. با توجه به ساختارهای سنتی حاکم بر تولید و تجارت کشور و پایین بودن توان رقابتی اقتصاد که با پایین بودن نرخ رشد بهره وری، رشد اقتصادی نازل و نرخ بیکاری بالا به ویژه نرخ بیکاری دانش آموختگان همراه است؛ توسعه اقتصاد دیجیتالی برای حل بخشی از مشکلات کشور در ایران یک الزام و نه یک انتخاب است. هدف این پژوهش طراحی مدلی است که کشور را از یک اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد دیجیتالی انتقال دهد. با توجه به هدف این پژوهش، از «نظریه زمینه» استفاده می شود. در این روش اطلاعاتی که از طریق مصاحبه گردآوری می شود، منجر به تولید نظریه و مدل می شود. بر اساس این روش، داده های مورداستفاده در آن، تجربه ای و مبتنی بر دانش خبرگان است. برای تهیه، تدوین و طراحی مدل گذار در مرحله نخست ادبیات گذار مرور و بر اساس نتایج به دست آمده، بخشی از ابعاد مدل شناسایی شد. در مرحله دو از رویکرد پژوهشی «نظریه زمینه» که مبتنی بر کدگذاری است، استفاده شد. برای این منظور از روش تحقیق کیفی، دانش ضمنی خبرگان اقتصاد دیجیتال که در این عرصه فعالند، دریافت شد. روش کدگذاری دارای سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی (گزینشی) است. حجم نمونه برای مصاحبه از خبرگان در چارچوب اشباع نظری، نهایی و متوقف شد و برای ارزیابی کیفیت و اعتبار یابی نتایج در روش تحلیل کیفی؛ معیارهای معرفی شده برای اعتبارسنجی در ادبیات، استفاده و از نرم افزار ATLAS.ti برای تحلیل یافته ها روش کیفی استفاده شد. درنهایت با تلفیق یافته های ادبیات و یافته های مصاحبه با خبرگان، مدل گذار براساس یک ساختار منطقی، طراحی و فرآیند تکاملی انتقال از وضع موجود به اقتصاد دیجیتال در ایران، شناسایی و معرفی شد. یافته ها موید این است که فرآیند تکاملی مدل کلان گذار به اقتصاد دیجیتال در ایران مبتنی بر مولفه هایی است که در ابعاد تفصیلی برای گام های شناسایی وضع موجود، فراهم کردن الزامات برای دستیابی به اقتصاد دیجیتالی، تبیین راهبردها و سیاست های رشد و توسعه اقتصاد دیجیتالی، شناسایی فرصت های پیش روی اقتصاد دیجیتالی، توسعه کاربردهای بخشی اقتصاد دیجیتالی و وضعیت مطلوب، یعنی دستیابی به اقتصاد دیجیتال، شناسایی و معرفی شده است.
    طبقه بندی JEL: L63، K23، L43، .C52
    کلیدواژگان: ساختار سنتی اقتصاد، اقتصاد دیجیتال، طراحی مدل تکاملی و روش کیفی
  • سید محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، مسعود عسگری مهر، فرخنده مرتاض هجری صفحه 253
    کسب وکار الکترونیک به عنوان یکی از توانمندسازها در اقتصاد کشور و زیرمجموعه فناوری های اطلاعات در دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است. بازارهای امروزی، جهانی است و همواره در حال تغییر و گذار از صنعت به دانش و فناوری است. فضای امروز کسب وکار از حالت فیزیکی به حالت الکترونیکی تغییر شکل یافته و بازارهای سنتی و آفلاین را دگرگون ساخته اند. سرمایه گذاران موفق تغییرات روش های کسب وکار سنتی به کسب وکار الکترونیکی را پذیرفته اند به طوری که سیاست بیشتر موسسات تجاری در پذیرش و به کارگیری کسب وکار الکترونیک جهت ورود به بازارهای جهانی و جذب مشتریان جدید، موثر و کارا است. اهمیت فضای کسب وکار الکترونیکی و پذیرش بالای مردم در سال های گذشته و ورود کسب وکارها به این فضا لزوم برنامه ریزی و توسعه این فضا را بیش از پیش آشکار می کند. پژوهش حاضر، نتایج برگرفته از پروژه ای است که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در چارچوب تسهیل و ارتقای فضای کسب وکار و با عنوان راهکارهای توسعه کسب وکار الکترونیک تعریف شده است. هدف از اجرای این پروژه، استخراج و تدوین استراتژی های توسعه کسب وکار در حوزه ارتباطات و فناوری کشور بوده که در چهار فاز طراحی و اجرا شده است. در فاز چهارم و نهایی این طرح، یک مدل جدید بر پایه چارچوب های آمادگی الکترونیک ارائه شد و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد تایید قرار گرفت و در پایان استراتژی های توسعه کسب وکار الکترونیک بر اساس مدل تایید شده و ماتریس های تحلیل SWOT استخراج و دسته بندی شد.
    طبقه بندی JEL: O16،O17،O21،O33،O53.
    کلیدواژگان: استراتژی های کسب وکار الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی، مدل های کسب وکار الکترونیکی
|
  • Saeed Moshiri, Maryam Mastali Parsa, Leila Darougar Page 1
    As a general-purpose technology, information and communication technology (ICT) leads to increasing productivity and economic growth in different sectors. Iran, as a semi-industrialized developing economy, has recently made relatively high level of investment on ICT in different sectors of the economy. In this paper, we investigate the relationship between ICT sector and other sectors of the economy using an input-output table. We construct an input-output table with 37 sectors including ICT sector, using the updated IO table for year 2010. ICT goods production comprises 1.8 percent of total goods production and ICT service is 1.32 percent of the total service production. The results show that one unit increase in final demand for information technology (IT) products will increase total output by 1.63 units and one unit increase in final demand for communication technology (CT) products will increase total output by 2.18 units. The greatest impact of ICT in manufacturing sectors will be respectively in food and beverage, basic metal, and chemical products, and in the services sector in the wholesale, retail sale, financial intermediates, and real estate services. We also calculate the Average Propagation Length (APL) of the changes in the ICT final demand. The results indicate that the average propagation length of the changes in the ICT final demand is 1 for the services sector and 2 for the manufacturing industries.
    JEL Classification: O14, O3, O53.
    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), Input-Output Table, Average Propagation Length, Iran.
  • Karim Emami * Page 45
    Estimations and calculations show that the ICT market in Iran was around 320 billion IRRs in 2015, which is about 2.6% of gross domestic production (GPD). at the end of the sixth plan for social and economic development of Iran, it has been set that this amount should be increased to be more than 5% of GDP and to be about 1000 billion IRRs. The present study will answer the following two questions. 1- Is increasing the share of ICT sector in GDP necessary? 2- How much does the economic growth change with one percentage increase in share of ICT sector in GDP? To answer these two questions, contribution of ICT sector on economic growth in Iran is first calculated through two methods of actual and potential contribution and then compared with each other. The results show that average GDP growth in Iran is about 3.8% for the period of 1990-2015 and, based on growth accounting, the potential contribution of ICT on economic growth is about half a percent. Actual contribution of ICT sector on growth has been higher than the potential share, except for years 1990 to 1992. Therefore, increasing value added of ICT sector increases GDP more than the increase of the value added of ICT sector, which is due to knowledge, market and network spillovers. Accordingly, increasing share of ICT sector in GDP is necessary during the sixth plan for economic development in Iran. Moreover, one percent increase in share of ICT sector in GDP increases economic growth at a rate of 0.93 percent.
    JEL Classification: O47, G14, L86.
    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), Economic Growth, Growth Accounting
  • Arian Daneshmand, Mohammad Sattarifar Page 76
    The role of information and communications technology (ICT) in promoting productivity growth has been the focus of much debate in the past few decades. To our knowledge, there is no prior study done on the Iranian economy that particularly has looked at the effect of internet use on labor productivity. In this paper we explore short-run and long-run effects of internet use on labor productivity over the period 1989–2015 in Iran. We use autoregressive distributed lag (ARDL) bounds testing approach (Pesaran et al. 2001) within an augmented Solow (1956) growth model to examine contribution of internet use on labor productivity growth. We find that internet use has a positive long-run impact on labor productivity. Furthermore, the Toda and Yamamoto (1995) non-Granger causality test shows a bi-directional causal relationship between internet use and labor productivity.
    JEL Classification: C22, J24, L96.
    Keywords: Internet, Labor Productivity, Information, Communication Technology, ARDL
  • Mohammad Ghasemi, Mahdi Faghihi, Parisa Alizadeh Page 99
    Subject of this article is analysis of requirements to achieve a knowledge-based economy at the macro level, and in particular, legal frameworks necessary for realization of knowledge-based economy in Iran. For this purpose, a framework, that is close to the one developed by Australian Bureau of Statistics is used in which, knowledge-based economy consists of four main dimensions: context (institutional and economic structure), human capital, information and communication technology, and innovation and entrepreneurship. The results show that despite different laws and regulations in development programs and other permanent laws, current situation in Iran is far away from a coherent and comprehensive legal framework to move towards a knowledge-based economy. In the field of entrepreneurship and innovation, there are several legal weaknesses. Compared to the previous two pillars, human resources development and information and communication technology are more acceptable in current legal framework. Also, using the World Economic Forum's competitiveness framework, structural reform priorities to establish a knowledge-based economy in Iran are mentioned in this study.
    JEL Classification: O38, O32, O30.
    Keywords: Knowledge-based Economy, Legal Requirements, Structural Change, Indicators
  • Mahmoud Mahmoudzadeh, Saleh Ghavidel, Seyedeh Fatemeh Chavoshi Page 153
    The aim of this study is to estimate the effect of e-commerce on employment and productivity in Iran, with an emphasis on B2C. The methodology of econometrics in this research is panel-data approach, based on provincial seasonal data from 2013 to 2015. Evidence shows that there are 14 million online shoppers and 17,000 online shops in Iran, and 2.4 percent of GDP and 11 percent of the retail trade is done electronically. Estimate in different ways indicate that e-commerce with an emphasis on B2C, increases economic productivity. The elasticity of productivity with respect to e-commerce, is estimated to be between 0.006 to 0.0108. In other hands, one percentage increase in share of e-commerce would increase GDP per capita in provinces between 0.006 to 0.0108 percent. The impact of e-commerce on employment is negative but statistically insignificant. Due to the positive effects of e-commerce on GDP per capita and its insignificant effect on unemployment rate, we conclude that e-commerce improved the productivity of labor during period under study.
    JEL Classification: E14, M14, J14.
    Keywords: E-Commerce, Productivity, Employment, Panel Data
  • Aliasghar Salem * Page 187
    The spread of information and communication technology and its effects on information and data transfer, in association with high quality education, a favorable economic regime, and innovation in economy, has played an indispensable role in sustainable growth and development. This study is conducted to identify the role and effect of knowledge-based economy on economic growth within the context of existing economic literature. In this line, relying on principles of economic growth models, a model is estimated in the framework of a panel data model, considering the knowledge-based economy index of 139 selected countries during period 2010 to 2014. This research focuses not only on basic production inputs, i.e. capital and labor, but also on social capital and knowledge-based economy as two of the most important factors of production, and it show the role of social capital in economic growth. Our results show a positive and significant effect of the knowledge-based economy index on economic growth among the set of selected countries.
    JEL Classification: O47, O57, L96, H54.
    Keywords: Knowledge-Based Economy, Economic Growth, Information, Communication Technology, Education, Innovation, Economic Regime
  • Mohammadali Moradi, Mohammadreza Hedayati Page 219
    Nowadays, digitalization of economy in order to achieve productivity enhancement, improvement of economic growth and job creation has become one of dominant approaches in most countries all over the world. Considering the traditional structures governing the country's production and trade and the lower competitiveness of economy in Iran, accompanied by lower productivity growth, lower economic growth and higher unemployment rates, the development of a digital economy to solve some of these problems is a requirement and not a choice. The purpose of this research is to design a model that can transform the country from a resource-based economy to a digital economy. To prepare, compile and design a transition model, a multi-stage methodology is employed. In the first step, the transition literature is reviewed and based on the findings, some dimensions of transition model are identified. In the second step, “ground theory” approach is used to develop and design an evolutionary transition model to digital economy. This model examines and analyzes tacit knowledge and experiences of experts on digital economy that are collected through interviews based on qualitative data collection approach from experts. The findings of the expert interviews are a collection of narratives, codes, and documents showing knowledge and experiences of interviewees. The existing narratives of experts are the basis for the classifications of subjects. The method of analyzing these data is coding. The coding method has three steps: open coding, axial encoding and selective encoding. ATLAS.ti software is used to analyze qualitative data collected through interviews. Finally, by synthesizing the findings of the literature review as well as findings of interviews, the transition model is identified and introduced based on a logical structure of the designing and the evolutionary process of transferring the Iranian economy from the present state to a digital economy. The findings reveal that the evolutionary process of the transition model to digital economy in Iran is based on following dimensions: Identification of the status quo, providing requirements for achieving digital economy, explaining strategies and policies for growth and development of digital economy, identifying opportunities existing in digital economy, developing the applications of the digital economy and the optimum situation, namely the achievement of the digital economy.
    JEL Classification: L63, K23, L43, C52.
    Keywords: Traditional Economic Structure, Digital Economy, Designing Evolutionary Model, Qualitative Method
  • Seyed Mohammadali Khatami Firouzabadi, Masoud Asgarimehr, Farkhondeh Mortaz Hejri Page 253
    E-business as one of the enablers of the economy and a subset of information technology has grown substantially in the past decade. Today’s global markets is changing and transforming from industrial market to a science and technology one. In other words, today's business environment has reshaped from physical to electronic and has transformed traditional and offline markets. Successful investors have accepted transformation of traditional business to e-business so that policies of commercial enterprises in adoption and deployment of e-business are effective and efficient in order to enter international markets and attract new customers. The importance of e-business environment and high degree of its acceptance by people and businesses, have led to feel the importance of planning and development of e-business strategies and frameworks. This study, presents the results of a project administered by Ministry of Information and Communications Technology of Iran, named “Electronic business development strategies in the context of facilitating and improving the business environment “.The purpose of this project is to extract and codify the business development strategies in the field of communications and technology, which has been designed and implemented in four phases.The fourth and final phase of this project, presents a new model based on e-readiness frameworks and was confirmed by using Smart PLS software. Finally, the e-business development strategies have extracted and classified based on confirmed model and SWOT analysis.
    JEL classification: O16, O17, O21, O33, O53.
    Keywords: E-Business Strategies, E-Readiness, E-Business Model