فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1393)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا مشایخی، فرشاد محمدپور صفحات 1-14
    مطابق نظریه های نئوکلاسیک، شرکت ها به منظور بیشینه سازی ارزش خود تا زمانی سرمایه گذاری می کنند که مزایای حاشیه ای با هزینه های حاشیه ای این سرمایه گذاری برابر باشد. در چهارچوب کینزی که پیش بینی می شود سرمایه گذاری به وسیله اولویت برای رشد یا امنیت مالی تعیین می شود و در چهارچوب نمایندگی که مشکلات عدم تقارن اطلاعاتی را در نظر می گیرد، امکان دارد شرکت ها از سطح مطلوب سرمایه گذاری خود منحرف شوند و بنابراین، از سرمایه گذاری ناکافی یا سرمایه گذاری اضافی رنج ببرند. در این مطالعه به آزمون نقش کیفیت گزارشگری مالی و سررسید بدهی در کارایی سرمایه گذاری پرداخته می شود. نمونه مورد استفاده دربرگیرنده 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1390 است و برای پردازش و آزمون فرضیه ها از رگرسیون داده های تلفیقی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد، کیفیت گزارشگری مالی (به ویژه با استفاده از مدل کاسزینک) و سررسید بدهی کوتاه تر، کارایی سرمایه گذاری را افزایش می دهند. همچنین، شرکت هایی که استفاده بیشتری (کمتر) از بدهی کوتاه مدت می کنند، شاهد تاثیر کمتر (بیشتر) کیفیت گزارشگری مالی (با استفاده از مدل کاسزینک) بر کارایی سرمایه گذاری خواهند بود.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، سررسید بدهی، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری اضافی، سرمایه گذاری ناکافی
  • سعید فلاح پور، جواد علی پور ریکنده صفحات 15-31
    در این تحقیق شاخص کل سهام بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل های مختلف شبکه های عصبی پیش بینی شده است. تحقیق از نوع کاربردی است و دوره زمانی انجام تحقیق از ابتدای سال 81 تا پایان سال 90 است. گردآوری اطلاعات از طریق آمار و داده های موجود در پایگاه اطلاعاتی در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. برای ایجاد مدل WDBP از موجک db5 برای نویززدایی داده ها و تا پنج مرحله صورت گرفته است. جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) معیار ارزیابی برای سنجش خطای پیش بینی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، عملکرد شبکه عصبی موجکی در پیش بینی شاخص سهام سطح خطای کمتری دارد و از شبکه عصبی بهتر است.
    کلیدواژگان: پیش بینی شاخص سهام، شبکه عصبی، موجک، بورس اوراق بهادار تهران
  • رضا رسولی، مجید ضماهنی، سعید شهرآیینی صفحات 33-57
    در محیط پرچالش هزاره جدید، در عرصه رقابت میان سازمان ها و شرکت ها، یکی از مولفه های افزایش دهنده موفقیت برای سازمان ها، متمرکزشدن بر وظیفه مدیریت استراتژیک منابع انسانی است. کنترل منابع (مانند منابع فیزیکی، سازمانی، اطلاعاتی و انسانی)، مزیت رقابتی را نصیب سازمان می کند. در این میان، منابع انسانی به دلیل محدودیت آن و منابع اطلاعاتی به دلیل اهمیت آن در تصمیم گیری درست، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.پیامدهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی در بخش های مختلف جهان در پژوهش های مختلف بررسی و ارزیابی شده است. عمق اجرای مدیریت استراتژیک منابع انسانی به بهره وری و عملکرد سازمان ها منجر می شود.
    هدف پژوهش فوق، بررسی رابطه مدیریت استراتژیک منابع انسانی و عملکرد مالی شرکت های حاضر در بازار بورس تهران است و به این مسئله می پردازد که آیا بین نوع روش به کاررفته در مدیریت منابع انسانی و عملکرد مالی شرکت رابطه ای هست؟ برای تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی (پیمایشی) و استنباطی از نرم افزار spss استفاده شده است. روش استفاده شده در این پژوهش توصیفی است و نتیجه پژوهش نشان می دهد، سازمان هایی که نوعی استراتژی های منابع انسانی، هم ردیف با استراتژی رقابتی خویش به کار گرفته اند (نوآوری در محصول/ تسهیل سازی، کاهش هزینه/ بهره گیری) عملکردی متمایز از شرکت هایی که این سیاست را پیش نگرفته اند، دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مزیت رقابتی، عملکرد مالی
  • حمیدرضا وکیلی فرد، جعفر جولا *، حمیدرضا بابایی صفحات 59-73

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر حجم مبنا (به مثابه متغیر مختص بازار سرمایه ایران)، بر متغیرهایی نظیر میزان بازدهی و حجم نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، حجم مبنا برای شرکت های موجود در نمونه پژوهش بر اساس میزان سرمایه آنها (سهام منتشرشده)، بازدهی سهام بر اساس میزان سود نقدی، سود سرمایه ای و عواید حاصل از افزایش سرمایه و درنهایت، نقدشوندگی سهام شرکت ها بر مبنای حجم معاملات ریالی سهام آنها نسبت به حجم معاملات ریالی کل بازار با در نظر گرفتن ارزش بازاری شرکت ها و ارزش کل بازار محاسبه شده است. نتایج پژوهش حاضر برای 150 شرکت بورسی در فاصله سال های 1387-1391 نشان می دهد، در سطح اطمینان 95 درصد بین حجم مبنا و بازدهی سهام شرکت های بورسی رابطه معنی داری وجود ندارد؛ اما در سطح اطمینان فوق الذکر، ارتباط معنی دار میان حجم مبنا و نقدشوندگی سهام شرکت های بورسی تایید می شود.

    کلیدواژگان: حجم مبنا، نقدشوندگی، بازدهی، گره معاملاتی
  • محمدعلی آقایی، سحر سپاسی، مرتضی کاظم پور صفحات 75-89
    هدف پژوهش حاضر مشخص کردن خصوصیات جریان های نقدی و اقلام تعهدی عادی و غیرعادی در زمینه پیش بینی جریان های نقدی و سود آتی است. در این راستا، چهار فرضیه تدوین و برای آزمون این فرضیه ها با استفاده از مدل جونز (1991) و مدل جیان مینگ (2007) هر یک از جریان های نقدی و اقلام تعهدی به دو بخش عادی و غیرعادی تفکیک شد و توانایی این اجزاء در پیش بینی جریان های نقدی و سود آتی تجزیه وتحلیل شد. نتایج آزمون نمونه پژوهش شامل 51 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1381 تا 1391 نشان دادند، توانایی جریان های نقدی عادی از جریان های نقدی غیرعادی در پیش بینی جریان های نقدی و سود آتی بیشتر است و توانایی اقلام تعهدی عادی از اقلام تعهدی غیرعادی در پیش بینی جریان های نقدی آتی کمتر و در پیش بینی سود آتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: جریان های نقدی عملیاتی، جریان های نقدی عادی، جریان های نقدی غیرعادی، اقلام تعهدی عادی، اقلام تعهدی غیرعادی
  • سیدعلی واعظ، محمدحسین قلمبر، نسرین قنواتی* صفحات 91-112
    در این تحقیق اثر رقابت در بازار محصول بر کیفیت افشا برای 131 شرکت بورسی در قالب 17 طبقه صنعت و در دوره زمانی 1385 تا 1391 بررسی شده است. بدین منظور، برای سنجش هرچه بهتر رقابت در بازار از هشت شاخص رایج در این زمینه استفاده شده و سپس با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی، این شاخص ها در سه عامل رقابت بالقوه، رقابت بالفعل و سودآوری صنعت خلاصه شدند. یافته های تحقیق با استفاده از الگوی داده های تابلویی بیانگر آن است که بین رقابت بالقوه و کیفیت افشا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ درحالی که رابطه بین رقابت بالفعل و کیفیت افشا منفی و معنادار است. به عبارت دیگر، سطح کیفیت افشا با توجه به وضعیت دو بعد رقابت تعیین می شود؛ بدین معنا که چنانچه در یک صنعت، رقابت بالقوه قوی تر از رقابت بالفعل باشد، شرکت ها مجبور به افشای اطلاعات خود با رعایت قابلیت اتکا و به موقع بودن می شوند؛ درحالی که اگر رقابت بالفعل در سطح صنایع مورد بررسی قوی تر از رقابت بالقوه آنان باشد، شرکت ها چندان ضرورتی به افشای اطلاعات قابل اتکا و به هنگام احساس نمی کنند و طبیعتا تمایل به افزایش سطح کیفیت افشا در آنان پایین است.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، رقابت بالقوه، رقابت بالفعل، کیفیت افشا، تحلیل عاملی
  • الهام حسینی چگنی، بهناز حقگو، لیلا رحمانی نژاد صفحات 113-133
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه تورش های رفتاری کوتاه نگری، بهینه بینی، خوداسنادی، توان پنداری، دیرپذیری، ابهام گریزی با تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است. تا در صورت مواجه شدن سرمایه گذاران با این نوع تورش ها از انحراف در تصمیم گیری آنها جلوگیری کند. جامعه آماری، کلیه سرمایه گذاران (سهامداران) حقیقی بورس اوراق بهادار تهران است که از سال 1389 تا سال 1391 بررسی شده است. نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران 384 برآورد شده است. سپس با استفاده از رابطه همبستگی پیرسون و روش مدل سازی معادلات ساختاری، سعی شد تا صحت فرضیه ها آزموده شود. یافته های پژوهش نشان می دهد، خطاهای ادراکی مطرح شده در پژوهش رابطه معناداری با تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران دارد. نتایج پژوهش گویای آن است که بین تورش های کوتاه نگری، بهینه بینی، خوداسنادی، توان پنداری و دیرپذیری با تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران در بورس تهران رابطه معناداری وجود دارد و تورش رفتاری ابهام گریزی به صورت مثبت و معناداری بر تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، تورش رفتاری، بورس اوراق بهادار، سرمایه گذاران
|
  • Bita Mashayekhi, Farshad Mohammadpour Pages 1-14
    Under neo-classical theory، firms invest until the marginal benefit equals the marginal cost of this investment in order to maximize their values. However، in the Keynesian framework، where expected investment will be determined by the preference for growth or for financial security، and in the agency framework، which considers information asymmetry problems، firms may deviate from their optimal investment levels and hence suffer from underinvestment or overinvestment. This study examines the role of financial reporting quality and debt maturity in investment efficiency. The sample of this study، includes 110 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2007-2011 and for processing and testing hypotheses، pooled regression and Estimated Generalized Least Squares (EGLS) methodology are used. The results show that financial reporting quality and lower debt maturity improve investment efficiency. Also، firms with higher (lower) use of short-term debt، exhibit lower (higher) financial reporting quality impact on their investment efficiency.
    Keywords: Financial Reporting Quality (FQR), Debt maturity, Investment efficiency, Overinvestment, Underinvestment
  • Saeed Fallahpour, Javad Alipour Reikandeh Pages 15-31
    In this research، the total equities in Tehran Stock Exchange are predicted using different neural network models. Research hypothesis states that the performance of WDBP wavelet neural network model for stock index prediction is better than PB neural network model and research period is ten years from the beginning of 2002 to the end of 2011. Information is collected from the statistics and data in Tehran Stock Exchange’s database. In order to create the WDBP model، db5 wavelet is used for denoising the data in five steps. The criterion used for measuring the prediction error is root mean square error (RMSE). Wilcoxon hypothesis test is conducted on results after prediction by neural networks. Test results indicate that the significance level of overall index is less than 0. 05. Therefore، the null hypothesis is rejected. In other words، there is a significant difference between the prediction of neural network method and that of wavelet neural network.
    Keywords: Neural network, Wavelet, Wavelet neural network, Tehran stock Exchange
  • Reza Rasouli, Majid Zemaheni, Saeid Shahraeini Pages 33-57
    Within the challenging environment of the new millennium and competition among organizations and companies، one of the factors enhancing success for organizations is to focus on strategic human resource management. Control of resources (such as physical resources، organizational، information and human)، confers organizations with competitive advantage. Meanwhile، because of limited human resource and information resources due to its importance in decision making، they are more important. Strategic human resource management outcomes have been reviewed and evaluated in several studies all around the world. Depth of implementation of strategic human resource management leads to productivity and performance of organizations. The purpose of this paper is to investigate the relationship between strategic human resource management and the financial performance of companies in Tehran Stock Exchange. It deals with the issue that is there any relationship between the methods used in human resource management and organizational performance? For data analysis، descriptive statistics (survey)، inferential methods along with SPSS software were employed. The methodology used in this research is descriptive one and the results show that those organizations which have used a strategy for human resource consistent with their competitive strategy (product innovation/facilitation، cost/benefit) show distinct performance than companies that have not adopted this policy.
    Keywords: Strategic human resource management, Competitive advantage, Financial performance
  • Hamid Reza Vakilifard, Jafar Joola, Hamid Reza Babaei Pages 59-73

    Base volume is a mechanism that was employed in 2003 in Tehran Stock Exchange. The objectives of using this mechanism were controlling transactions and preventing spurious oscillations of stock prices. However، implementing this instrument faced opposition from the beginning. Capital market participants considered base volume as one of the main reasons for trading nodes. They believed that base volume''s short-term benefits would be less important than its long-term disadvantages. In this study، we examined the relationship between base volume (as an Iranian capital market specific-variable) and some variables such as stock returns and liquidity of firms listed on Tehran Stock Exchange. In this paper، base volume for sample companies، was calculated with regard to four criteria: (1) capital (the number of stocks issued)، (2) cash dividends، (3) capital gains and (4) liquidity. The results showed that there was no relationship between base volume and stock returns. However، the significance of relationship between base volume and liquidity was approved.

    Keywords: Base volume, Liquidity, stock returns, Trading nodes
  • Mohammad Ali Aghaei, Sahar Sepasi, Morteza Kazempour Pages 75-89
    The aim of this research is to specify the characteristics of normal and abnormal cash flows in conjunction with normal and abnormal accruals in predicting future cash flows and earnings، and they are used to analyze the quality of earnings. Each of cash flows and accruals are decomposed into two components، i. e. normal and abnormal. To do so، Jones and Jianming’s models (2007) are used and then the ability of these components concerning the prediction of future cash flows and earnings is studied. The research hypotheses were tested using the data elicited from six groups of the firms that participated in this research. In this research، quantitative data analysis، and descriptive and inferential estimation were used simultaneously. The gathered data، after preparation and estimation were put through Excel software program and then its final analysis was done using SPSS software. The ability of the prediction of earning components was tested by the parameters of these components. Based on the obtained results of data analysis in all of the firms، the ability of normal cash flows was more than that of abnormal cash flows in predicting future cash flows and earnings، and the ability of normal accruals was less than that of abnormal accruals in predicting future cash flows، however، it was greater than abnormal accruals in predicting future earnings.
    Keywords: Operating cash flow, Normal cash flow, Abnormal cash flow, Normal accruals, Abnormal accruals
  • Seyed Ali Vaez, Mohammad Hossein Ghalambor, Nasrin Ghanavati* Pages 91-112
    This study investigated the relationship between product market competition and disclosure quality of 131 companies listed on Tehran stock exchange within 17 industries and during the period of 2007-2013. First، in order to assess the market more accurately، eight common competition indicators were used. Then using factor analysis technique، these indicators were summarized into three factors: potential competition، existing competition and industry profitability. Finally، the research hypotheses were tested using panel data with fixed effects. Results suggest that there is a significant positive relationship between potential competition and disclosure quality، while the relationship between existing competition and disclosure quality is significant and negative. In other words، the level of disclosure quality regarding these two dimensions of competition was determined. This means that if potential competition is stronger than existing competition، companies are forced to disclose reliable and timely information. Meanwhile، if existing competition is stronger than their potential competition، it is not essential for companies to disclose the reliable and timely information. Therefore، the tendency to increase the level of disclosure quality in these companies is low.
    Keywords: Disclosure quality, product market competition, potential competition, existing competition, factor analysis
  • Elham Hosseini Chegeni, Behnaz Haghgoo, Leila Rahmaninejad Pages 113-133
    The main purpose of this study is investigating the relationship between some behavioral biases such as self control and optimism، self-attribution، illusion of control، conservatism and ambiguity aversion with investing decisions of Tehran Stock Exchange’s investors; thus، when faced with these kinds of biases، investors may not be misled. The statistical population included all investors (shareholders) of Tehran Stock Exchange as real entities for the period of 2010 to 2012. The research sample was estimated using Cochran formula to include 384 people. Then، a questionnaire was designed and given to them to fill it out. Subsequently، hypotheses were tested using structural equation modeling (SEM) and Pearson correlation. Findings show that the elusion has a significant relationship with investors'' investing decisions. Also the result indicate there is a significant relationship between self control and optimism، self-attribution، illusion of control and conservatism biases and investors'' decision making process at Tehran Stock Exchange; meanwhile ambiguity aversion has shown no significant and positive impact on investors'' investing decisions.
    Keywords: behavioral finance, Behavioral bias, Investors, Stock exchange