فهرست مطالب

فلسفه و کودک - پیاپی 3 (پاییز 1392)

نشریه فلسفه و کودک
پیاپی 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 3
  • آموزه های منطق غیرصوری در خدمت آموزش فلسفه برای کودکان
    رضا ماحوزی، فاطمه بهارلویی صفحه 5
    منطق غیرصوری بخشی از منطق قدیم است. در این منطق بر ماده استدلال و فنونی که یک متفکر و منطقدان باید بدانها متوسل شود تا صحت و سقم دعاوی رایج میان مردم عادی و غیرعادی (خواص) را ارزیابی کند و یا خود سخنی مطابق با قاعده عرضه کند، تاکید میشود. نوشتار حاضر بر آن است تا از آموزه های این منطق و بویژه مبحث صناعات خمس (برهان، خطابه، جدل، سفسطه و شعر) که با شیوه های چندگانه تفکر سروکار دارد، در آموزش فلسفه برای کودکان و آشنایی آنها با اقسام تفکر و ارزیابی نقادانه و خلاقانه دیدگاه های دیگران استفاده شود.
    کلیدواژگان: منطق غیرصوری، صناعات خمس، تفکر، فلسفه برای کودکان
  • فلسفه بمثابه محتوا: توجه به ایده ها و سوالات فلسفی در فلسفه برای کودکان
    احمد اکبری، زینب اجلا لی، ملیحه اکبری صفحه 23
    رویکرد محتوامحور بهp4c، در پی آموزش مضامین فلسفی موجود در تاریخ فلسفه به کودکان است. در این رویکرد برای فلسفه محتوایی درنظر گرفته می شود که میتوان آن را یافت، بررسی کرد و درباره جنبه هایی از آن تامل نمود. اما محتوای فلسفی نه تنها برای کودکان که برای برخی بزرگسالان نیز قابل فهم نیست. ساده سازی و قابل فهم نمودن این محتوا، به منظور استفاده کودکان از این متون را میتوان در آثار کلاسیک فلسفه اثر واربرتون، لذات فلسفه اثر دورانت، داستان فلسفه اثر مگی، فلسفه برای کوچکترها اثر وایت، 50 ایده فلسفه که باید بدانید اثر دوپره، گردش در دنیای فلسفه برای جوانان اثر ویت، دنیای سوفی اثر گردر، بعنوان رویکردی محتوا محور در فلسفه برای کودکان یافت. چنین رویکردی را میتوان در قصه الغربه الغربیه (حی بن یقظان) نیز مشاهده کرد. این رویکرد تلاش دارد تا با بهره بردن از اندیشه های فلسفی بعضا پراکنده و طرح دیدگاه های موجود در مکاتب فلسفی به تشکیل معرفتی منسجم از طریق آشنایی کودکان با اندیشه های فیلسوفان کمک نماید.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، فلسفه بمثابه محتوا، ایده های فلسفی، سوالات فلسفی
  • معنی شناسی تربیت حکمی متعالی کودکان و نوجوانان در شیوه زیست ایرانی اسلامی
    نواب مقربی صفحه 37
    در این مقاله تلا ش می شود که بررسی معناشناختی سه اصطلا ح بظاهر مترادف و بواقع متفاوت «فلسفه»، «حکمت» و «خرد» در دوپارادایم یا شیوه زیست دیگرسان یعنی پارادایم یونانی غربی و ایرانی اسلا می بدست داده شود و زوایای پنهان آن تا آنجا که مقدور است بازکاوی و بازسنجی شود. همچنین کوشش می شود که کاستی های آموزش تفکر به کودکان با اتکا به آموزه ها و روش های فلسفه برای کودکان بازنموده شود.
    تفکر یا بعبارت دیگر آموزش خردورزی در شیوه زیست ایرانی اسلا می با تفکر و آموزش خردورزی در شیوه زیست یونانی غربی تفاوت دارد. از اینرو، ترجمه بی محابای آثار غربی در حوزه فلسفه و کودک، هرچند بجای خود لا زم است ولی کافی نیست. در پایان، پیشنهاد می شود که بجای کاربست اصطلا ح، «فلسفه و کودک» که امروزه رواج فراوان دارد و ریشه یی یونانی دارد، بهتر است و میبایست از اصطلا ح معنادار «حکمت و کودک» استفاده کرد. ما نیازمند پی ریزی و پی افکنی طرحی نو در آموزش حکمت و نه فلسفه که تبار یونانی دارد به کودکان و نوجوانان هستیم.
    کلیدواژگان: معنی شناسی فلسفه، خرد و حکمت، فلسفه و کودک، حکمت و کودک، شیوه زیست یونانی، غربی، شیوه زیست ایرانی، اسلا می
  • نقش بازی در درونی شدن ارزشهای اخلاقی در کودک
    رقیه غفاری صفحه 47
    بازی، هرگونه فعالیتی است که باعث لذت، سرگرمی و تفریح باشد. بازی در کودک وسیله یی طبیعی برای «بیان خود» است و موجب برانگیخته شدن افکار، تجربیات و هیجانات وی میگردد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «سزاوار است که طفل خردسال بازیگوش و پرجنب و جوش باشد». حضرت علی (ع) نیز فرموده اند: «کسی که شیفته بازی باشد، سعادتمند خواهد شد». همچنین نظر خواجه نصیرالدین طوسی این است که بازی وسیله یی است برای تامین سلامت جسم و روح کودک. بازی برای کودکان ارزشهای متعددی دارد؛ از جمله ارزش جسمانی، ارزش اجتماعی، ارزش اخلاقی و ارزش درمانی.
    از مهمترین عوامل در تربیت اخلاقی کودک، بازی است. بوسیله بازی میتوان مفاهیم و ارزشهای اخلاقی را به کودکان منتقل کرد. اگرچه کودک در خانه و مدرسه با ارزشهای اخلاقی آشنا میشود، اما درونی شدن و تثبیت معیار های اخلاقی در بازی قویتر است. کودک در می یابد که اگر بخواهد در بازی فرد قابل قبولی باشد، باید درستکار، با انصاف و عادل باشد. کودکی که پلیس می شود و به دستگیری دزد میپردازد، در واقع به تایید اصول اخلاقی اقدام میکند. پس برخلاف نظر برخی والدین، بازی برای کودکان، اتلاف وقت تلقی نمیگردد، بلکه بازی به کودک کمک میکند که به یک انسان تبدیل شود. در نوشتار حاضر برآنیم تا نقش بازی را در درونی شدن ارزشها در کودک مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: کودک، بازی، ارزش اخلاقی، رشد اخلاقی
  • تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری بر تفکر خلاق دانش آموزان (پایه پنجم شهر تهران در سال تحصیلی 91-90)
    ناهید مهرجو صفحه 55
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری در هشت حیطه مرور ذهنی در تکالیف پایه، مرورذهنی در تکالیف پیچیده، بسط دهی در تکالیف ساده، بسط دهی در تکالیف پیچیده، سازماندهی در تکالیف ساده، سازماندهی در تکالیف پیچیده، نظارت بر درک مطلب و فرایند عاطفی انگیزشی بر تفکر خلاق دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی میباشد. به این منظور 364دانش آموز دختر پایه پنجم به روش نمونه گیری خوشه یی چند مرحله یی، از پنج منطقه جغرافیایی شهر تهران در سال تحصیلی 91-90 انتخاب شدند و با استفاده از طرح شبه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایشی و کنترل مورد سنجش قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری از آزمون خلاقیت تورنس که شامل شصت سوال میباشد، جهت اندازه گیری خلاقیت دانش آموزان و از پرسشنامه راهبردهای یادگیری که از نظریه های شناختی وینشتاین و مایر توسط باصری 1375 ساخته شده است و شامل 36 سوال میباشد در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شده است. دانش آموزان گروه آزمایش در سه جلسه شصت دقیقه یی قبل از اجرای پس آزمون در دوره آموزشی راهبردهای یادگیری شرکت کردند و پس از برنامه مداخله یی دو گروه آزمایشی و کنترل با یکدیگر مقایسه شدند. یافته ها نشان داد که آموزش اثر معناداری بربهبود تفکر خلاق دانش آموزان در گروه آزمایش داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای یادگیری، مرور ذهنی، بسط دهی، سازماندهی، نظارت بر درک مطلب فرایند عاطفی انگیزشی، تفکر خلاق
  • آیین خردورزی فرزندان از دیدگاه قرآن و روایات معصومین (صلوات الله علیهم اجمعین)
    مجتبی فائق صفحه 63
    خداوند متعال، با قراردادن قوه عاقله در سرشت انسان، او را بگونه یی آفرید که فطرتا اندیشمند است. بعلاوه، بسیاری از آموزه های مرتبط با خردورزی را در معجزه جاویدان و آخرین فرستاده اش، قرآن کریم، مورد توجه قرار داد.
    اندیشه و خرد از مفاهیم اساسی در دین مبین اسلام است که امامان معصوم(ع)، حجتهای حق بر روی زمین، نیز بر لزوم پرورش و بارور نمودن آن تاکید نموده اند. مقصود از آیین خردورزی، مجموعه اصولی است که برای پرورش اندیشه آدمی مورد نیاز است. این اصول، شامل روش های صحیح آموزشی، دوره سنی مناسب جهت یادگیری، علوم مفید و سازنده و نظیر اینهاست.
    خردورزی با تعلیم و تربیت رابطه مستقیم دارد و بهمین دلیل در شکلگیری شخصیت فرزندان نقش کلیدی ایفا میکند. فرزندان نیز از عناصر سازنده نظام خانواده هستند که در ایجاد اجتماعی سالم و اثرگذار، تاثیر چشمگیری دارند. بهمین دلیل، آشنایی با آیین خردورزی فرزندان در منابع اصیل اسلامی بسیار حائز اهمیت است که باید مورد پژوهش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اندیشه، خردورزی، فرزند، قرآن، روایات معصومین (ع)
  • آموزش حکمت متعالیه به کودکان و نوجوانان، مجرای اسلامی سازی علوم
    مهدی پرویزی صفحه 77
    تحقیق حاضر بدنبال پیشنهاد راهکاری برای تغییر ماهوی دانش و بسط علوم با ماهیت اسلامی است. از اینرو با توجه به مبانی فلسفی حکمت متعالیه، تعریفی از ماهیت علم اسلامی ارائه شده و ناسازگاری جریان علمی حاکم بر جهان با این نگرش توصیف گشته و لزوم برنامه ریزی جهت آموزش حکمت متعالیه از دوران کودکی، بعنوان مقدمه یی برای اسلامی سازی علوم پیشنهاد میگردد. این پژوهش که به روش کتابخانه یی، استدلالی و تحلیلی صورت میگیرد، در بخشهایی به تبیین ماهیت اسلامی علم، بررسی تاثیر برخی مبانی فلسفی حکمت متعالیه همچون نظریه وجود ربطی و وحدت شخصیه، بر نحوه تشخص موضوع یک علم و ویژگی مسائلش و چگونگی رفع نقاب ماهیت الحادی از علوم و عیان شدن وجه الهی آن میپردازد. مولف از این طریق نتیجه میگیرد که آغاز آموزش حکمت متعالیه از کودکی با ایجاد درکی شایسته از کلیترین اصول و مبانی هستی شناختی باعث می شود در مواجهه با گزاره های علمی در علوم مختلف، رفتارهایی فلسفی با رویکرد الهی بروز نموده و بتدریج نوع نگاه به موضوع علوم، اصلاح گردد و هر یک از مسائل و پژوهشهایی که در علوم طرح میگردند و مورد بررسی قرار میگیرند، تحقیقی پیرامون ظهور حق و یکی از افعال او نگریسته شوند. به این ترتیب تمام دانشهای بشری اعم از تجربی، انسانی، مهندسی و...، ماهیتی دینی و اسلامی خواهند یافت.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، اسلامی سازی علوم، آموزش فلسفه به کودکان، ماهیت علم دینی، کودک و نوجوان
|
  • Teachings of Non-Formal Logics at the Service of Teaching Philosophy to Children
    Reza Mahuzi, Fatima Baharloui Page 5
    Non-formal logic is a part of ancient logic. In this field, emphasis is placed on the matter of reasoning and techniques that a thinker or logician must resort to in order to evaluate the truth of the common claims of normal and chosen people or present a statement in conformity with rules. The present paper intends to show that the teachings of this logic, particularly those related to the discussion of the five-fold techniques (argument, sermon, dialectics, sophism, and poetry), which deal with multiple methods of philosophy, could be very useful in teaching philosophy to children and their familiarity with various forms of thinking and the critical and creative evaluation of other’s views.
    Keywords: non, formal logic, five, fold techniques, thinking, philosophy for children
  • Philosophy as Content: Attention to Ideas and Philosophical Questions in Philosophy for Children
    Ahmad Akbari, Zeynab Ijlali, Malihah Akbari Page 23
    The content-based approach to P4C seeks the teaching of the philosophical concepts existing in the history of philosophy to children. In this approach, a kind of content is considered for philosophy which can be found and explored and some aspects of which can be scrutinized. However, philosophical content is incomprehensible not only to children but also to some adults. In order to enable children to understand the content, we can simplify them. Some examples in this regard include Philosophy: The Classics by Nigel Warburton (1960), The Pleasures of Philosophy by Will Durant (1953), The Story of Philosophy by Bryan Magee (1998), A Young Person’s Guide for Philosophy by Jeremy Weate (1998), 50 Philosophy Ideas You Really Need to Know by Ben Dupré (2007), and Sophie’s World by Jostein Gaarder. All these works follow a content-based approach to philosophy for children. Such an approach can also be seen in Qissat al-ghurbat al-gharbiyyah (Hay Ibn Yaqzan). Through benefitting from (sometimes) scattered philosophical thoughts and propounding the existing views in philosophical schools, this approach aims to form a coherent body of knowledge by familiarizing children with philosophers’ thoughts.
    Keywords: philosophy for children, philosophy as content, philosophical ideas, philosophical questions
  • Semantics of the Transcendent Philosophical Training of Children and Young Adolescents in the Iranian- Islamic Lifestyle
    Nawwab Muqarrabi Page 37
    In this paper, the writer has tried to provide a semantic analysis of three apparently synonymous and virtually different terms of “philosophy”, “wisdom”, and “reason” in two different paradigms or lifestyles, i.e. Greek-western and Iranian-Islamic paradigms. He has also tried to explore and reveal their hidden angles as much as possible and, at the same time, disclosed the shortcomings of teaching philosophy to children relying on philosophical teachings and methods intended for children. Thinking or the teaching of rationality in the Iranian-Islamic lifestyle is different from that in the Greek-western lifestyle. Accordingly, the dauntless translation of western works in the field of philosophy and children, although necessary in the right place, is not enough. At the end, the writer suggests that, today, instead of using the phrase “philosophy and children”, which is greatly widespread and has a Greek root, it is better to use to more meaningful expression of “wisdom and children”. In fact, we need to develop a new plan for the teaching of wisdom and not philosophy, which has a Greek background, to children and young adolescents.
    Keywords: semantics of philosophy, reason, wisdom, philosophy, children, wisdom, children, Greek, western lifestyle, Iranian, Islamic lifestyle
  • Role of Games in Internalizing Ethical Values in Children
    Ruqayyah Ghaffari Page 47
    Game is any activity that leads to joy, entertainment, and pleasure. For children, they are natural tools for “self-expression” and provoke their thoughts, result in new experiences, and make them excited. The Holy Prophet (s) says, “A young child should be naughty and energetic.” Imam Ali (a) also states, “One who is obsessed with playing games will have a happy life in future”. Khwajah Nasir al-Din Tusi also believes that playing is a means to attaining physical and mental health. Playing games has several advantages for children including physical, social, moral, and therapeutic ones. One of the most important factors underlying children’s moral training is playing. In this way, we can teach many moral concepts and values to them. Although they become familiar with moral values at home and school, their internalization and fixation is reinforced more strongly through playing. Children find out that if they want to be a good person in a game, they need to be honest and fair. A child who becomes a policeman and tries to arrest a thief, in fact, confirms ethical principles. Therefore, unlike what some parents believe, playing is not a waste of time for children. Rather, it helps them to turn into human beings. In this paper, the writer has tried to explore the role of playing in the internalization of ethical values in children.
    Keywords: child, playing, ethical values, ethical growth
  • Effects of Teaching Learning Strategies on Creative Thinking of Fifth Grade Primary School Students
    Nahid Mehrjoo Page 55
    The purpose of the present research was to examine the effects of teaching learning strategies in eight fields of mental review of basic assignments, mental review of complex assignments, expansion of simple assignment, expansion of complex assignments, organization in simple assignments, organization of complex assignments, supervision of comprehension, and the affective process of motivation on the creative thinking of fifth grade primary school students. To this end, 364 fifth grade female students were chosen through the multilevel cluster sampling procedure from five geographical districts in Tehran in 2011-2012. The design of the research was quasi-experimental with a pretest and a posttest given to two control and experimental groups. The data collection instruments consisted of the Torrance Test of Creative Thinking (TTCT), including 60 items measuring the participants’ creativity, and a questionnaire of learning strategies constructed by Basiri in 1996 based on the cognitive theories of Weinstein and Mayer. The questionnaire consisted of 36 items and was given to the participants both before and after the treatment. The members of the experimental group participated in three 60-minute instructional courses on learning strategies. After the treatment period, the two experimental and control groups were compared with each other. The findings indicated that instruction had had a statistically significant effect on improving the creative thinking of the students in the experimental group.
    Keywords: teaching learning strategies, mental review, expansion, organization, supervision of comprehension, affective process of motivation, creative thinking
  • Children's Rationalism in the View of the Qur an and Traditions of Infallible Imams (a)
    Mujtaba Faiq Page 63
    Through placing the rational faculty in the nature of human’s beings, Almighty God has created them in a way to be intrinsically thinking beings. Moreover, He has considered many of the teachings in relation to rationality in His eternal miracle and last descended gift to humanity, the Holy Qur’an. Thought and wisdom are among the basic concepts in Islam, and the Infallible Imams (a), the proofs of Truth on Earth, have also emphasized the necessity of training and nurturing them. By rationality, we mean the collection of principles that are necessary for training human thought. These principles pertain to correct educational methods, the appropriate age for learning, useful and constructive sciences, etc. Rationality is directly related to teaching and training, which is why it plays a key role in the formation of children’s character. They are also among the constructing elements of the family system and have a noteworthy effect on creating a healthy and influential society. Therefore, familiarity with children’s manner of rationality is of prime importance in authentic Islamic sources and is a topic demanding more research.
    Keywords: thought, rationality, child, Quran, traditions of Infallible Imams (a)
  • Teaching the Transcendent Philosophy to Children and Young Adolescents: A Channel for Islamicizing Sciences
    Mehdi Parvizi Page 77
    The present study aims to present a solution for an essential change of sciences and expansion of sciences of an Islamic nature. Accordingly, based on the philosophical principles of the Transcendent Philosophy, the writer provides a definition of the nature of an Islamic science and describes the inconsistency between the scientific trend dominating the world and this view of science. Moreover, he suggests the necessity of programming for teaching the Transcendent Philosophy from childhood as an introduction to Islamicizing sciences. This study, which has been conducted following a library, inferential, and analytic method, clarifies the nature of Islamic sciences and explores the effects of some of the philosophical principles of the Transcendent Philosophy (for example, the theory of copulative existence and individual unity) on the quality of the individuation of the subject of a science, characteristics of its problems, the quality of removing the mask of atheistic nature from the face of sciences, and the appearance of their divine aspects. In this way, the writer concludes that the beginning of teaching the Transcendent Philosophy from childhood provides learners with a good understanding of the most general ontological principles. As a result, when connoting scientific propositions in various sciences, children will emit philosophical behaviors following a divine approach, and their view of the subject of sciences will gradually be corrected. Moreover, they will consider each of the issues and studies explored in different sciences as a research on the appearance of the Truth and one of His Acts. In this way, all sciences, such as empirical, human, and technical ones, will develop a religious and Islamic nature.
    Keywords: Transcendent Philosophy, Islamicizing sciences, teaching philosophy to children, nature of religious science, child, young adolescent