فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شادمان نعمتی، فریبا عسگری*، آبتین حیدرزاده، عالیا صابری، محمد هادی بهادری، سودابه حدادی صفحات 1-8
    مقدمه

    تعیین اولویت های پژوهشی یک فرآیندعلمی است که به منظور اختصاص منابع برای بهترین استفاده بنا نهاده شده است و از اصول استراتژیک رهبری در هرساختار پژوهشی است نظر به اهمیت و نقش تحقیقات علمی در برنامه ریزی های خرد و کلان، و نیز با توجه به اینکه پژوهش ها باید در راستای نیازهای اصلی جامعه مربوطه باشد، هدف این مطالعه تعیین اولویت های پژوهشی در حیطه آموزش از دیدگاه دست اندرکاران امورآموزش پزشکی و اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی برروی 30 نفر از اعضای هیات علمی خبره دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد. محیط پژوهش دانشکده پزشکی شهر رشت بود. روش جمع آوری اطلاعات، به روش دلفی و در سه مرحله انجام شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید. پس از محاسبه میانگین نمرات کلیه شرکت کنندگان درخصوص هرعنوان، عناوینی که از نمره های بالاتری برخوردار بودند به عنوان موضوع دارای اولویت بالا در حیطه مربوطه قرارگرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اتفاق نظر اعضای هیات علمی شامل 89 عنوان پژوهشی در6 حیطه پژوهش درآموزش به عنوان اولویت ارائه گردید و پس از نمره دهی و تجزیه و تحلیل حیطه های مختلف، درنهایت درمورد عناوین 6 حیطه مختلف اتفاق نظر به دست آمد و در مرحله نهایی در هر حیطه به ترتیب: برنامه ریزی آموزشی 39 عنوان، ارزشیابی آموزشی 19، اعضای هیات علمی 13 آموزش مداوم 5، مدیریت آموزشی 10 و درحیطه دانشجویان و استعدادهای درخشان 3 عنوان تاییدگردید.

    نتیجه گیری

    باتوجه به ضرورت تحقیق درامور آموزشی، به نظر می رسد که تعیین اولویت های پژوهشی در حیطه آموزش علوم پزشکی یکی از اهداف اصلی برنامه راهبردی حوزه های آموزشی و هماهنگ سازی فعالیت هسته های آموزشی دانشکده ها با سایرفعالیت ها برای پاسخ به نیازهای کلان جامعه، ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، روش دلفی، پژوهش، آموزش
  • ایده دادگران، رویا منصورقناعی صفحات 9-16
    مقدمه
    رشد جمعیت سالمند در دنیا رو به افزایش است. بکارگیری روش یادگیری همزمان با ارائه خدمت می تواند به منظور کاربردی نمودن خدمات دانشجویان در سطح جامعه، روشی مناسب و سودمند باشد. هدف از این مطالعه تقویت دانش و مهارت بررسی، برقراری ارتباط و آموزش سالمندان با تاکید بر پیشگیری اولیه و ارزشیابی روش یادگیری همزمان با ارائه خدمت در دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی و از نوع ارزشیابی می باشد. برای اجرای این طرح مراحل الگوی طراحی آموزشی سیستمی ADDIE اجرا شد. 14 نفر از دانشجویان داوطلب برای اجرای فرآیند به طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به مدت 16 ساعت در دو گروه، در خانه سالمندان لاهیجان با حضور مربی کارآموزی نمایند. از یادداشت تاملی، بحث گروه متمرکز و مشاهده عملکرد برای ارزیابی استفاده شد.
    یافته ها
    تم های «تجربه خوب»، «یادگیری اهمیت مراقبت روانی سالمندان»، «درس زندگی» و «شناخت سالمند» «تقویت حس نوع دوستی و کمک به دیگران»، «اهمیت مشارکت مردمی»، «یادگیری اصولی ارتباط با سالمند» از مصاحبه گروه متمرکز و یادداشت های تاملی استخراج شد و در مشاهده عملکرد تمامی دانشجویان نمره بالای 17 از 20 را کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    یادگیری همزمان با ارائه خدمت، دانشجویان را در موقعیت های تجارب متفاوت یادگیری مانند کار با موسسات اجتماعی بهداشتی و مواجهه با جمعیت های خاص مانند سالمندان در جامعه قرار می دهد و سبب درک عمیق تفاوت های فرهنگی و ارزش ها، و مسائل سالمندان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش جامعه نگر، خدمات سلامت اجتماعی، سالمندی، یادگیری
  • کامران اسدی، احمد رضا میر بلوک، محمد حقیقی، عباس صدیقی نژاد، بهرام نادری نبی، صادق عابدی، فائزه دهسرا صفحات 17-23
    مقدمه
    از آن جایی که کارآیی، دقت و رضایت دانشجویان از شاخص های سنجش مهارت های بالینی اهمیت ویژه ایی دارد، نظرات دانشجویان پزشکی در مورد سنجش مهارت های بالینی آن ها به شیوه ارزیابی مشاهده مستقیم (DOPS) را به عنوان یکی از روش های متداول سنجش مهارت های بالینی مورد بررسی قرار دادیم.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی است. در این مطالعه برای بررسی نظرات و میزان رضایت کارورزان از روش ارزیابی مهارت های بالینی DOPS))، در انتهای بخش ارتوپدی از یک پرسشنامه پژوهش گر ساخت شامل 14 سوال در 3 حیطه، نحوه اجرای آزمون، محتوای علمی، سبک آزمون استفاده شد. روایی محتوایی سئوالات برابر 90/0 و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ 8/0 تایید گردید. پس از گردآوری اطلاعات، داده ها با استفاده ار نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    1/37 درصد از دانشجویان موافق بودند که آزمون به روش DOPS جهت ارزیابی مهارت بالینی مناسب است. همچنین 5 /36 درصد از دانشجویان روش ارزیابی مهارت بالینی داپس را استرس آور دانستند. بیشترین درصد رضایتمندی در پرسشنامه مربوط به آگاهی بخشی برگزار کنندگان از نحوه اجرای آزمون ثبت شد) 2/57 درصد) و کمترین رضایت مندی دانشجویان از زمان اختصاص شده برای هر پروسیجر، 40 درصد، و عدم همکاری بیماران با دانشجویان حین انجام پروسه خواسته شده در آزمون بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه ضمن تایید مناسب بودن ابزار DOPS جهت بررسی مهارت های بالینی دانشجویان، نشان می دهد که طراحان این نوع آزمون در هر بخش آموزشی باید در انتخاب پروسه ها آزمون و همچنین نحوه برگزاری آزمون توجه بیشتری نمایند
    کلیدواژگان: ارزشیابی، مهارت های بالینی، کارورزان، DOPS
  • سیده الهام فلاح خیری لنگرودی، علیرضا بادسار، زینب حسینی، ملینا روحی صفحات 24-33
    مقدمه
    رتبه بندی دانشگاه ها، اعتباربخشی برنامه ها و موسسات آموزشی، اخیرا مورد تاکید و توجه قرارگرفته است. از این رو برنامه های آموزشی درهرسطح و مقطع، تلاش می کنند تا خود را به استانداردهای مطلوب و تعریف شده برای هرفعالیت یاددهی و یادگیری نزدیک کنند. باتوجه به اهمیت جو و محیط آموزشی، یکی از ابزارهای سنجش کیفیت آموزشی، می تواند اندازه گیری محیط و فضای آموزشی باشد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی پرسشنامه سنجش محیط آموزشی داندی DREEM بود.
    روش ها
    پژوهش از نوع اکتشافی است. نمونه آماری پژوهش حاضر را 350 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن که در سال تحصیلی 91-1390 به تحصیل مشغول بودند تشکیل می دادند و از پرسشنامه DREEM برای سنجش محیط آموزش استفاده گردید. این ابزار شامل 50 سوال 5 گزینه ای است که با مقیاس لیکرت (4 تا 0) شماره گذاری شد و 5 مقیاس را اندازه گیری می کند. در مبحث ویژگی های روانسنجی از ضریب دشواری، ضریب تمیز، برای محاسبه روایی از طریق روش تحلیل عاملی و جهت بررسی اعتبار از ضریب همبستگی آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین در این پژوهش از نرم افزارهای LISREL و SPSS برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که امتیازات کسب شده در پنج حیطه53/127 از مجموع 200 امتیاز می باشد. اعتبار تست از طریق آلفای کرونباخ 933/0 بوده است. روایی تست با KMO برابر910/0 و بارتلت (Bartlett) 37/60936 که حتی ورای سطح 001/0 P= نیز از لحاظ آماری معنادار است. در ضمن در سوالات پنج گزینه ای با اطمینان 95 درصدی بین دو نمره 38/2 و 46/2 قرار داشته است و انحراف معیار آن 91/23 می باشد.
    نتیجه گیری
    در نهایت باتوجه به نتایج بدست آمده پایایی و روایی ابزار سنجش محیط آموزشی DREEM مورد تایید قرار گرفته است. لذا هیچ یک از سوالات از مجموعه پرسش های تست حذف نگردید.
    کلیدواژگان: محیط، آموزشی، پایایی، روایی، پزشکی
  • یاسمن یعقوبی، فرخ قلی پور مقدم صفحات 34-40
    مقدمه
    تدریس عبارت است از تعامل یا رفتار متقابل معلم و شاگرد، براساس طراحی منظم و هدفدار معلم برای ایجاد تغییر در رفتار فراگیران. منظور از اثربخشی بررسی میزان موثربودن اقدامات انجام شده برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده است. این مطالعه با هدف تعین ویژگی های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش به صورت توصیفی - مقطعی بر روی 210 دانشجوی رشته های پرستاری، مامایی، اتاق عمل (کارشناسی ناپیوسته و پیوسته)، هوشبری (کارشناسی ناپیوسته و پیوسته)، رادیولوژی و علوم آزمایشگاهی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل خصوصیات دموگرافیک دانشجویان و مهم ترین شاخص های تدریس اثربخش در چهار حیطه دانش پژوهی، روش تدریس، قدرت ایجاد ارتباط و شخصیت فردی بود.. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ی افته های این تحقیق نشان داد که از نظر دانشجویان عوامل موثر بر اثربخشی تدریس اساتید، به ترتیب اولویت درحیطه روش تدریس، آماده سازی کلاس برای بحث، تفکر و مباحثه در کلاس(50 درصد)، در حیطه دانش پژوهی، تسلط و آگاهی به موضوع تدریس(50 درصد)، در حیطه قدرت ارتباط با دانشجو ایجاد مشارکت دانشجو در مباحث (61 درصد) درحیطه خصوصیات فردی بیان شیوا و ساده (46 درصد) می باشند.
    نتیجه گیری
    قدرت برقراری ارتباط مدرس از دیدگاه دانشجویان مورد پژوهش بیشترین تاثیر را در اثربخشی تدریس دارد که می توان با توجه بیشتر به آن در کنار سایر حیطه ها مانند استفاده از روش های تدریس مناسب، تقویت شخصیت فردی و دانش پژوهی به تدریس اثر بخش و در نهایت بهبود کیفیت آموزشی دست یافت.
    کلیدواژگان: تدریس، اثربخش، دانشجوی پرستاری
  • فاطمه نجفی، کبری ابوذری گزافرود، رسول تبری صفحات 41-46
    مقدمه
    یکی از دروس تخصصی و کاربردی دانشجویان مامایی، واحد بیماری های زنان می باشد. تشخیص به موقع بیماری، نسخه نویسی و به کارگیری صحیح ا قدامات دارویی، از کاربرد های تعیین کننده این درس در تامین سلامت جامعه زنان می باشد. در نیاز سنجی های به عمل آمده اکثریت دانشجویان برگزاری کارآموزی به صورت بازدید و روخوانی ازداروهای تخصصی درداروخانه را به عنوان اولین اولویت درتقویت یادگیری درس بیماری های زنان اعلام نمودند لذا این تحقیق با هدف کلی بررسی رضایت دانشجویان مامایی از بازدید از فیلد داروخانه انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی در دانشکده پرستاری و مامایی-پیراپزشکی شرق گیلان در نیم سال اول سال تحصیلی 92-91 انجام گرفته است. نمونه ها شامل35 نفر، کلیه دانشجویان ترم 6 و8 مقطع کارشناسی، رشته مامایی می باشد. ابزار، پرسشنامه نیازسنجی-خطای دارویی و رضایتمندی بود. دراین مطالعه قبل از بازدید داروخانه، پرسشنامه های نیاز سنجی-خطای دارویی توسط دانشجویان مامایی تکمیل گردید سپس دانشجویان براساس گروه بندی کارآموزی به همراه مربی ثابت عضو هیئت علمی از داروخانه بیمارستان بازدید نمودند. پس از بازدید، پرسشنامه های رضایت مندی در اختیار واحدهای موردپژوهش قرارگرفته و سپس هریک ازگروه ها اقدام به ارائه کتبی گزارش کار نمودند. اطلاعا ت جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS پردازش گردید.
    یافته ها
    6/68 درصد از دانشجویان، میزان واحد ا ختصاص یافته به این درس را کافی نمی دانستند. 3/54 درصد از دانشجویان اعتقاد داشتند مباحث داروشناسی تخصصی نیاز آنان در زمان کارآموزی را مرتفع نمی نماید. 3/94 درصد از آنان ابراز رضایت مندی از این روش در تلفیق بهتر مطالب تئوری و بالینی و4/79 درصد دانشجویان از بازدید داروخانه در افزایش کیفیت آموزش بالینی کارآموزی بیماری های زنان رضایت داشتند. 6/63 درصد معتقد بودند که این روش سبب افزایش ا طمینان و اعتما د به نفس بیشتر دانشجویان در کارآموزی کلینیک تخصصی زنان می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که دانشجویان مامایی از اجرای واحد درسی بیماری های زنان همراه با بازدید از فیلد داروخانه رضایتمندی داشتند. لذا پیشنهاد می گردد در برنامه آموزشی دانشجویان مامایی به منظور ارتقا کیفیت یادگیری واحد درسی بیماری های زنان،کارآموزی درفیلد داروخانه نیزگنجانده شود.
    کلیدواژگان: دارو، بیماری، زنان، دانشجو، مامایی
  • تورج احمدی جویباری، افشین الماسی، ماری عطایی، محمود موسی زاده، مهدی مرادی نظر، ایرج آقایی * صفحات 47-53
    مقدمه

    بسیاری از کشورها در جستجوی آموزش های موثر جهت کاهش هزینه های خدمات بهداشتی - درمانی و پرکردن شکاف میان علم و عمل هستند. لذا هدف از این مطالعه، مقایسه کارایی برنامه آموزش مداوم به دو روش کارگاهی و سخنرانی بر ارتقاء آگاهی پزشکان عمومی شهر کرمانشاه می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه، 86 پزشک عمومی که در دوره های آموزش مداوم در زمینه عفونت های تنفسی شرکت کرده بودند، انتخاب، و به روش تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. پایایی و روایی پرسشنامه به ترتیب با آزمون - بازآزمون و اعتبار محتوایی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t زوجی و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در دوره بازآموزی 4/3 ± 29/36 سال بوده است. 38 نفر (44 درصد) در مطب های شخصی و 48 نفر (56 درصد) در مراکز دولتی مشغول به فعالیت بودند. بین محل کار پزشک های عمومی و سطح آگاهی آنان در مورد بیماری های عفونت تنفسی رابطه ای وجود نداشت اما بین سطح آگاهی پزشکان عمومی قبل و بعد از کارگاه و سخنرانی رابطه معنی داری مشاهده شد (001/0> P). میانگین آگاهی بعد از آموزش در روش سخنرانی 13/19 و در روش کارگاه 85/20 بوده است (001/0> P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که روش آموزش کارگاهی بیشتر از روش سخنرانی بر افزایش میانگین سطح آگاهی پزشکان تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش مداوم، کارگاه، سخنرانی، پزشکان عمومی
  • حسنعلی ویسکرمی، هوشنگ گراوند *، حمید ناصریان حاجی آبادی، سید احسان افشاری زاده، رسول منتظری، اعظم محمدزاده قصر صفحات 53-62
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در یادگیری خودراهبر دانشجویان، سبک های تفکر آنان است. هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی کارکردهای سبک تفکر با یادگیری خودراهبر در دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد.

    روش ها

    جامعه آماری در این پژوهش توصیفی – همبستگی شامل دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد (550 نفر) بود که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای نسبی، نمونه ای به حجم 214 نفر (27درصد مرد و 73 درصد زن) انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های سبک های تفکر و آمادگی برای یادگیری خودراهبر فیشر استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی (همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، میانگین و انحراف معیار)، از روش آمار استنباطی (t گروه های مستقل و MANOVA) نیز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک تفکر اجرایی و قضایی با یادگیری خودراهبر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0> p). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که یادگیری خودراهبر براساس کارکردهای سبک تفکر قابل پیش بینی است F(3،191)= 5.84، p< 0.001)). علاوه بر این نتایج آزمون t گروه های مستقل نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر در کل مقیاس یادگیری خودراهبر تفاوت معناداری وجود ندارد و همچنین نتایج آزمون MANOVA نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر در متغیر وابسته ترکیبی یادگیری خودراهبر (شامل زیرمقیاس های خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری، و خودکنترلی) تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد که اساتید و دست اندرکاران آموزشی می توانند با آگاهی از کارکردهای سبک تفکر دانشجویان، آمادگی برای یادگیری خودراهبری آنان را پیش بینی کنند یا در جهت آموزش سبک های تفکر، به آنان یاری رسانند.

    کلیدواژگان: کارکرد، سبک تفکر، یادگیری خودراهبر، دانشجویان پرستاری و مامایی
|
  • Sh Nemati, F. Asgari, A. Heidarzadeh, A. Saberi, M.H. Bahadouri, S. Haddadi Pages 1-8
    Introduction

    Determine research priorities as a scientific process and principle of strategic planning and research sturcture devote resources for the best assigned. Given the importance and role of scientific research in micro and macro planning and also considering the basic needs of society in the direction of research should be relevant، the aim of this study was to determine research priorities in education from the viewpoint of the medical school faculty.

    Methods

    This cross-sectional study on 30 individuals have expert faculty of Guilan University of Medical Sciences. Medical research environment was in Rasht. Data collection method، Delphi method was conducted in three stages. Collected data using SPSS software version 13 was analyzed. After calculating the scores of all participants on each title، titles that had a higher score as a high priority issue in the domain were concerned.

    Results

    Results of the consensus، including 89 reserch subject in six priority areas of research training as was provided. After scoring and analysis of different areas، eventually about six titles in different areas of consensus was achieved. Respectively in the final stage in each domain: educational planning 39 subject، educational evaluation 19 subject، Faculty 13 subject، continuing education 5 subject، educational management 10 subject and talented students 3 subject were confirmed.

    Conclusion

    It seems that in order to providing the necessities of community، determine medical education research as one of basic objectives of strategic planning in education as well as coordinate educational development office (EDO) activities with others is necessery.

    Keywords: Priority, Delphi Techinic, Research, Education
  • I. Dadgaran, R.Mansourghanaei Pages 9-16
    Introduction
    Aged people population around the world is increasing، therefore، as service learning method can be effective and suitable for putting students services into practice in the society. The aim of this study is to reinforce knowledge and skill of study، establish communication، and teaching the elderlies by an emphasis on precaution and assessment of the service learning in nursing students.
    Methods
    This is a descriptive evaluative study. This program was performed by system learning design pattern of ADDIE. In this regard، 14 volunteer students were selected to perform the process through the convenience sampling. They were assigned to a 16-hour internship course under supervision of an instructor in Lahijan elderly sanitarium. Reflective notes، focus group discussion، and observing the performance، photos، and films were also applied in this work.
    Results
    Themes including “good experience”، “learning the importance of mental healthcare giving in the elderlies”، “life lesson”، “being familiarized with elderlies”، “improvement of altruistic and usefulness sense”، “importance of public participation”، and “systematic learning of the communication with elderlies” were extracted from focus group interviews and reflective notes. In this regard، observing the students’ performance indicated the overall score of 17 out of 20.
    Conclusion
    As-service learning method exposes students to different experience occasions such as working with health social institutes and dealing with specific populations، e. g.، elderlies، in the society and leads to deep understanding of the cultural and value differences and issues around the elderlies.
    Keywords: community health education, community health service, elderly, learning
  • K. Asadi, A.R. Mirbolook, M. Haghighi, A. Sedighinejad, B. Naderi Nabi, S. Abedi, F. Dehsara Pages 17-23
    Introduction
    Since the efficiency، accuracy and students satisfaction as an assessment tool in clinical skills is very important، we consider medical students'' opinions about direct observed procedural skills (DOPS) as one of the most common methods of assessing clinical skills.
    Methods
    this is a descriptive، cross- sectional study، to assess interns comments & satisfaction rate of clinical skills assessment method (DOPS) at the end of orthopedic course، a researcher made questionnaire consists of 14 questions in three domains: scientific concept، Test performance & test method was used. Content validity & reliability of questionnaire was confirmed by CVI=95%، α=0. 8، respectively. Results were analyzed SPSS soft ware.
    Results
    37. 1% of students agreed that the test with DOPS method is suitable for clinical skills assessment. Also، 37. 2% of students believed that clinical skills assessment DOPS cause stress. Most satisfaction percentile related to interns orientation about performing DOPS evaluation (57. 2%)، and minimum percentile related to devoting time for each procedure (40%) and non- compliance of patients with students during required procedures in test.
    Conclusion
    Results of this study confirm the suitability of DOPS instrument for assessing clinical skills students as well as paying more attention in selecting the test procedures
    Keywords: assessment, clinical skills, Intern, Dops
  • H. Fallah Kh.Langroudi, A.R. Badsar, Z. Hosseini, M. Rouhi Pages 24-33
    Introduction
    Ranking of university and credibility of programs and educational institution have been focused recently. Therefore، designers try to reach educational programs to desirable standard for every teaching and learning process. By considering importance of educational environment it can be as a tool for evaluting educational quality. The purpose of this study is to determine the reliability and validity of measuring tools of Dundee educational environment.
    Methods
    This study is classified as exploratory research. The statistical population of the research constitute 350 medical students of Guilan University of medical sciences and Islamic Azad University of Tonekabon in which they are studying at the second semester of the academic year 1390-91. The tools of measuring educational environment of DREEM is a questionnaire containing 50 questions on a five- item Likert type (0-4)، in five domains (ranging from 0 to 200 points). The coefficient difficulty، Discrimination coefficient، and Factor analysis method was used to calculate the reliability at the result of psychometric properties threads، and to examine the validity، the Cronbach''s alpha coefficient was used. Data were analyzed using Lisrel and SPSS software.
    Results
    The result showed that the points were in five domains of 127. 53 at the total 200 points. Validity of the test was evaluated by Cronbach''s alpha (0. 933). Validity of the test with KMO equal to 0. 910، and the Bartlett 60936. 37 that even beyond the level of p=0. 001 is Statistically meaningful. meanwhile، the five-multiple choice question have been with the 95 percent certainty between the 2. 38 and 2. 46 points. And the Standard deviation is 23. 91.
    Conclusions
    Finally، due to the obtained result of the reliability and validity، measurement tools of educational environment were approved.
    Keywords: environment, educational, reliability, validity, medical
  • Pages 34-40
    Introduction
    Teaching is the interaction between teacher and student، based on a systematic and purposeful program designed by teachers to change students behavior. Effectiveness means evaluation of efficiency of measures taken in order to achieve the predetermined goals. This study was carried out to determine the characteristics of effective teaching from the perspective of students.
    Methods
    This descriptive- cross sectional study was conducted on 210 students of nursing، midwifery، operating room (master batch and continuous)، Anesthesiology (master batch and continuous)، radiology and laboratory sciences. For gathering data a questionnaire including demographic characteristics of students and the most effective teaching indicators in four areas of scholarship، teaching، communication ability and personal character was used. Collected data were analyesed using SPSS software and descriptive and inferential statistics (chi-square test).
    Results
    The results based on students view points showed that factors influencing the effectiveness of teaching students including: in teaching methodology area preparing students for discussion، reflection and discussion in class (50%)، having knowledge and mastery on teaching subject (50%)، in the field of strenght relationship with student، the students'' participation in discussions (61%)، and eloquent expression of basic characteristics of area (46%)، respectively.
    Conclusion
    From students perspective، strength relationship between teacher and student has the greatest impact on teaching effectiveness، so by concentrating more as well as using appropriate teaching methods، strengthening personal character and scholarship it is possible to achieve، teaching effectiveness and improve quality of education.
    Keywords: teaching, effective, student, medical sciences
  • F. Najafi, K. Abouzari Gazafroodi, K. Tabari Pages 41-46
    Introduction
    Gynecology is one of the special and application lesson in midwifery course. On time diagnosis، prescription and right performance of drug measurement consider as effective factors in application of this course in providing female health. Majority of students believe visiting of pharmacy Field and reading prescription are priorities in improving process of learning in Gynecology course. This study was performed with the aim of determining of midwifery students satisfaction in visiting pharmacy.
    Method
    This is a descriptive study and has been done at midwifery Faculty in the first term of 91-92. Samples were 35 cases (all midwifery 6th and 8th semester) who were settled in license section. Tool was a questionnaire including need-assessment satisfaction and drug mistake items. Questionnaire was completed by students before and after visiting pharmacy field long with a Tutor according to regulate program. Then a report was presented. Data were analyzed SPSS software.
    Results
    68. 6% of students believe that allocated time to the course is not sufficient. 54. 3% agree special course of pharmacology do not meet their needs in training course. 94. 3% and 79. 4% declare their satisfaction of combination of theoretical and clinical subjects and visiting of pharmacy fields promoting quality of clinical education in Gynecology diseases، respectively. Also 63. 6% believed that، this method could rise students confidence in practice.
    Conclusion
    Findings show that students were satisfied with visiting pharmacy in Gynecology course. So، It is supposed to consider pharmacy visit lesson in Gynecology course for promoting quality of clinical education.
    Keywords: drug, Gynecology, midwifery student
  • T. Ahmadijouybary, A. Almasi, M. Ataie, M. Moosazadeh, M. Moradinazar, I. Aghaei Pages 47-53
    Introduction

    most countries try to present effective education for reducing the price of the sanitary health care and filling up the gap between science and action. So the aim of this study is to compare of efficiency of two methods of work shop and speech to increase awareness of general practitioner in Kermanshah city.

    Methods

    Participants in this study were 86 general practitioners attended in continuing education programs of breathing infection. Samples divided into two groups with simple random method. Data collection tool was a questionnaire. Reliability and validity of questionnaire determined by، test-retest and content validity respectively. Data were analyzed using SPSS software (ver. 19)، paired T-test and T- independent.

    Results

    the average age of 86 general practitioners that participated in، in- service education program was 36. 29 12آ±'' type= «#_x0000_t75» > 3. 4. 38 persons (44%) were in the personal office and 48 person (56%) engaged program in government centers. There wasn’t any relationship between the work place of general practitioner and awareness level، but there is significant relationship between the awareness level of general practitioner before and after of workshop and lecture (P<0. 001). the average of awareness after education was 19. 13 and 20. 85 in lecture and workshop method respectively.

    Conclusion

    the present study show that education through workshop had more effect in increasing average level of awareness of practitioner rather than the lecture.

    Keywords: continuing education, work shop, lecture, general practitioners
  • H. Veiskarami, H. Garavand, H. Naserianhjiabadi, S.E. Afsharizadeh, R. Montazeri, A. Mohammadzade Ghasr Pages 53-62
    Introduction

    Students'' thinking styles are effective factors in self-directed learning. This study aimed at comparing functions of thinking style and self-directed learning among nursing and midwifery students in Mashhad University of Medical Sciences.

    Method

    The statistical population in this correlation descriptive study included all undergraduate students (N=550) of Nursing and Midwifery in Mashhad University of Medical Sciences. A randomly stratified sample of 214 %27 males and %73 females) received thinking styles questionnaire and Fisher’s Self-Directed Learning Readiness Scale (SDLRS). Data were analyzed using descriptive (pearson''s Correlation، multiple regression، Mean، and standard deviation) and inferential statistics (MANOVA، independed t- test).

    Findings

    The results of Pearson''s correlation coefficient showed that there was a significantly positive correlation between executive and judicial thinking styles and self-directed learning. The results of multiple regression showed that self-directed learning can be predicted by functions of thinking styles. Independent t-test revealed that there was no significant difference between girl and boy students as to their total self-directed learning scores. Based on MANOVA test results، there was no significant difference between girl and boy students as to the independent variable، self-directed learning (including the components named self-management، desire for learning and self-control).

    Conclusion

    According to the findings، it seems that professors and educational professions can predict students'' readiness for self-directed learning or help them to learn the style of thinking with aware of functions of thinking styles.

    Keywords: self, Directed learning, Functions, Thinking style, Nursing, Midwifery students