فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1394)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رحمانی، ماندانا طاهری* صفحات 1-24
    رشد متنوع و پیچیده محیط تجاری موجب افزایش ریسک مالی شده است. زمانی که بنگاه ها با انواع مختلفی از ریسک مواجه هستند برای کنترل این ریسک از ابزارهای پوششی ریسک استفاده می کنند. ابزارهای پوششی ریسک موجب افزایش شفافیت و کنترل نوسانات جریانات نقدی و سود خالص در بنگاه ها می گردد. در این مقاله با انتخاب نمونه ای از 100 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره مالی 1386 تا 1391، اثر مدیریت ریسک بر کنترل نوسان سود خالص و خالص جریانات نقدی بررسی شده است. در بازار سرمایه ایران سرمایه گذاری با شرط مصون سازی و مدیریت ریسک با هدف کنترل نوسان جریان های نقدی و سود خالص اثری ندارد اما در پیش بینی نوسان جریانات نقدی و کنترل آن موثر است. همچنین سه متغیر قیمت سهام، فرصت های رشد سرمایه گذاری و نوسان سود خالص سال گذشته از متغیر های موثر در کنترل و پیش بینی نوسان سود خالص و جریانات نقدی بوده است که به اثر درک سهامداران از کنترل ریسک در بنگاه تاکید دارند.
    کلیدواژگان: ابزار های مالی، مدیریت ریسک، نوسان جریانات نقدی، نوسان سود خالص
  • سیدعلی حسینی، صغری فصیحی*، نسیم محمودیان صفحات 25-46
    امروزه بخش زیادی از اطلاعات مالی از طریق اسناد متنی منتشر می شود و گروه های مختلف از این اطلاعات مکتوب برای اتخاذ تصمیم های مالی استفاده می نمایند. تاکنون تحقیقات زیادی در دنیا در حوزه تحلیل و بازیابی اسناد و متون حسابداری که می تواند بر میزان درک استفاده کنندگان از این اطلاعات تاثیر داشته باشد صورت گرفته است. با توجه به مشکلات استفاده کنندگان از گزارش های مالی قابلیت دسترسی و قابلیت درک اطلاعات و مسائل مرتبط با بازیابی اطلاعات به عنوان اهداف اصلی در این مطالعه مورد استفاده قرارگرفته است. بنابراین این مقاله ادبیات تحقیق مرتبط با دو حوزه اصلی مربوط به تحلیل متن و بازیابی اطلاعات در حوزه حسابداری را به شرح زیر بررسی می کند: (1) تحلیل محتوی و قابلیت خوانایی اطلاعات مالی ارائه شده و فعالیت های متن کاوی مربوط به آن و (2) روند ادبیات تحقیق در ارتباط با بازیابی اطلاعات که دربرگیرنده استخراج متن و نیز مقادیر ارائه شده در متن اسناد حسابداری است. مشکل عدم وجود واژگان یکنواخت مسائل مربوط به قابلیت دسترسی و قابلیت درک اطلاعات را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در آخر تلاش می شود تا یک نقشه راه پیشنهادی جهت انجام تحقیقات آتی در حوزه تحلیل متون حسابداری و بازیابی اطلاعات ارائه گردد که شامل لزوم انجام تحقیقات آتی در حوزه های (1) میزان موفقیت تدوین کنندگان استاندارد در دستیابی به اهداف مدنظر خود (2) ساخت واژه نامه های حسابداری، (3) شناسایی واژه های جدید واردشده به واژه نامه و (4) استانداردسازی واژگان حسابداری است.
    کلیدواژگان: تحلیل متن، بازیابی متن، خوانایی
  • وحید ملاایمنی* صفحات 47-64
    به موقع بودن اطلاعات به عنوان یکی از اجزای مربوط بودن، از عناصر ویژگی های کیفی اطلاعات در بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره 2 و همچنین به عنوان یکی از محدودیتهای ویژگی های کیفی اطلاعات در چارچوب نظری ایران، نشان دهنده اهمیت وافر دستیابی به اطلاعات و گزارشات مالی در بازه زمانی مناسب است. تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی به منزله قصور در ارائه اطلاعات به موقع و کاهش کیفیت اطلاعات گزارش شده است. در این تحقیق تلاش شده است که با بررسی ادبیات نظری تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی و مطالعه مجموعه مقالات داخلی و خارجی منتشر شده از زمان گذشته تاکنون (1393)، عوامل اثرگذار بر تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی را شناسایی کرده و نحوه و میزان اثرگذاری آنها را به تصویر کشید. این تحقیق همچنین سعی دارد با ارائه ادبیات نظری تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی، انگیزه محققان را به تحقیق در این زمینه برانگیزد. بر اساس این تحقیق پیشنهاد می گردد که متغیرهای اندکی که در تحقیقات گذشته به عنوان عوامل اثرگذار در تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی آزمون شده اند، با جامعه های آماری مختلف در تحقیقات آتی مورد آزمون قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی، به موقع بودن، گزارش حسابرسی، گزارش گری مالی
  • فاطمه بابایی*، حسین جهانگیری صفحات 65-90
    سرمایه فکری مجموعه ای از منابع استراتژیک شرکت است که در اقتصاد دانش بنیان کنونی به عنوان بخش جدایی ناپذیر از فرایند ایجاد ارزش شرکت تلقی می شود. در این پژوهش، نخست ارزش سرمایه فکری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس مدل ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری، برای دوره زمانی 9 ساله بین سال های 1385 تا 1393 محاسبه شده است. سپس ارتباط آن با معیارهای ارزیابی عملکرد شرکت های نمونه شامل معیارهای سودآوری، نقدینگی و رشد، با استفاده از روش رگرسیون چندگانه در دوره جاری و دوره آتی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از ارزیابی بیانگر این است که ارتباط معناداری بین سرمایه فکری و معیارهای سودآوری در دوره جاری و دوره های آتی وجود دارد؛ در حالی که بین سرمایه فکری و جریان های نقدی و رشد در دوره جاری و آتی در شرکت های نمونه ارتباط معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ارتباطی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، معیارهای سودآوری
  • پریسا سادات بهبهانی نیا* صفحات 91-114
    در محیط رقابتی امروز بهبود سازمانی لازمه بقای سازمان ها است. قضاوت درباره کفایت و چگونگی بهبود باید با مقایسه یا بهینه کاوی با عملکرد دنیای واقعی انجام شود. بهینه کاوی یکی از واژه هایی است که اغلب ساده پنداشته می شود ولی درک دقیق آن نیاز به بررسی دارد. بهینه کاوی فرآیند مستمر سنجش محصولات، خدمات و رویه ها در مقابل بهترین نمونه ای که یافت می شود و استفاده از این اطلاعات برای برنامه ریزی با هدف بهبود آتی است. معیار بهینه می تواند از عملکرد گذشته یا جاری سازمان، عملکرد سازمان دیگر و یا یک استاندارد ناشی شود. بهینه کاوی کاربردها و انواع متنوعی دارد. یک معیار بهینه خوب باید ویژگی های خاصی داشته باشد و در مورد مراحل انجام کاویدن یک مورد بهینه باید دقت زیادی معطوف شود. اگرچه که این فرآیند منافع زیادی برای سازمان دارد اما گاهی با محدودیت ها و مشکلاتی نیز همراه است. اگر ایده های اولیه برای بهبود و شرایط بهبود در سازمان وجود نداشته باشد، بهینه کاوی منفعت بلندمدت چندانی به همراه نخواهد داشت. در مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی مبانی نظری، مدل ها و مراحل بهینه کاوی تشریح و تبیین شده و با تحلیل یک مورد خاص، کاربردهای بهینه کاوی در حسابداری بررسی می شود.
    کلیدواژگان: محک زنی، استاندارد، بهبود، ویژگی های محک
  • بیتا مشایخی، احمد آژنگ* صفحات 115-132
    شرکت های خانوادگی نوع خاصی از شرکت ها هستند که ویژگی های خاص آن ها سبب شده که حوزه تحقیقاتی خاص آن ها شکل بگیرد. با توجه به اهمیت این نوع شرکت ها و وجود تعداد قابل ملاحظه ای شرکت خانوادگی در بورس اوراق بهادار تهران، اخیرا در حوزه حسابداری نیز تحقیقاتی در این باره صورت گرفته است. این تحقیق بر آن است تا با بررسی نظریه های ارائه شده در این حوزه، به این سوال پاسخ دهد که چرا شرکت های خانوادگی با سایر شرکت ها تفاوت داشته و اینکه چرا در پژوهش های صورت گرفته، شرکت های خانوادگی از شرکت های غیرخانوادگی متمایز می شوند. نتایج این پژوهش می تواند در فهم بهتر شرکت های خانوادگی و ایجاد چارچوبی نظری پیرامون شرکت های خانوادگی موثر باشد. در همین راستا ابتدا تعریف شرکت های خانوادگی و رویکردهای مختلف در تعریف این شرکت ها مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه نیز با تشریح دیدگاه میتنی بر منبع، تئوری سرمایه اجتماعی، و تئوری نمایندگی و مباشرت، نظریه های مطرح شده در خصوص شرکت های خانوادگی تشریح می گردد
    کلیدواژگان: شرکت های خانوادگی، رویکرد مبتنی بر منبع، تئوری سرمایه اجتماعی، تئوری نمایندگی
  • ولی خدادادی*، سجاد ویسی صفحات 133-159
    اعتباردهندگان و سایر اشخاص ذینفع محسوب می شود و نتایج حاصل از آن مبنای بسیاری از تصمیم گیری ها در داخل و خارج از شرکت ها است. بنابراین، هدف این تحقیق، بررسی رابطه ساختار سرمایه و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر هزینه های نمایندگی است. بدین منظور یک فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 69 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1384 تا 1393 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق، برای محاسبه ساختار سرمایه و عملکرد به ترتیب از اهرم مالی و بازده دارایی ها (ROA) و برای آزمون فرضیه تحقیق از مدل های رگرسیونی در دو حالت ایستا و پویا استفاده شده است. مدل رگرسیون تحقیق در حالت ایستا با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات تصادفی و در حالت پویا با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) بررسی و آزمون شد. نتایج تحقیق در هر دو مدل ایستا و پویا بیانگر وجود ارتباط (U شکل) ساختار سرمایه با عملکرد شرکت است. همچنین، در مدل پویا نتایج نشان داد که عملکرد یک دوره قبل رابطه مثبت و معناداری با عملکرد جاری شرکت دارد. افزون بر این، نتایج تحقیق در هر دو مدل نشان داد که اندازه شرکت نیز ارتباط (U شکل) با عملکرد شرکت دارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، عملکرد شرکت، مدل ایستا، مدل پویا، مسئله نمایندگی
|
  • Ali Rahmani, Mandana Taheri * Pages 1-24
    Diversified growth and complex business environment has increased the financial risk. When firms are faced with a variety of risk, they used to manage this risk by hedging instruments. Hedging instruments increase transparency and control swing of cash flow and net income in the firms. This paper investigates effect of risk management on swing of cash flow and net income with selected 100 firms for 1386 to 1391 with using of regression models in SPSS. Investment with requirement of hedging and risk management for controlling swing of cash flows and net income are no effect in Iran’s capital market but they are effective in future forecast of swing cash flows and controlling on it. Also three variables of stock price, opportunities for investment growth and net profit last year's swing are effective variables in controlling and forecast of net income and cash flow’s swing that emphasize on shareholders’ understanding effect from controlling of risk in firm.
    Keywords: financial instruments, risk management, swing of cash flow, swing of net income
  • Ali Hosseini, Soghra Fasihi *, Nasim Mahmoodian Pages 25-46
    Today, much of the financial information is released through text documents and various groups use the written information to make financial decisions. So far, several studies in the field of analysis and retrieval of accounting documents and texts have been undertaken worldwide which could have an impact on the perception of the users of this information. Given the problems of users in utilizing in financial reports, accessibility and the ability to understand the information and the issues related information retrieval are investigated as the main objectives in this study. Therefore, The present paper examines the present body of literature in two major areas relevant to text analytics and information retrieval in the domain of accounting as follows: 1. the content analysis and readability of accounting narratives, and related text-mining work, and 2. the information retrieval literature stream that addresses the extraction of both text elements as well as quantities imbedded in text from accounting documents. The problem of the lack of a uniform terminology effect of issues about accessibility and ability to understand the information. Finally this study tries to offer a road map for future research in the field of accounting documents and data retrieval that includes 1) the success of standard setters in achieving of their goals, 2) construction of glossary of accounting, 3) identify of new words entered to glossary and 4) standardization of accounting terminology.
    Keywords: text analysis, information retrieval, readability
  • Vahid Molla Imeny* Pages 47-64
    Timeliness is mentioned as a component of relevance and one of qualitative characteristics of information in SFAC2. In addition it is also mentioned as a constraint of qualitative characteristics of information in Iran’s Conceptual Framework. This indicates the importance of access to information and financial reports at the appropriate period. Audit report lag is considered as a fault in timely financial reporting that causes reduction in quality of accounting information. This paper reviews the literature on audit report lag and published domestic and foreign study till the current year (1393). It also determines the factors of audit report lag and visualizes manner and amount of their effects. Also it would motivate the researchers to conduct more research in this field. Based on this study, it recommends that a few variables that had been tested in previous studies can be re-examined in the future studies of audit report lag.
    Keywords: Audit report lag, Timeliness, Audit report, Financial reporting
  • Fatemeh Babaei *, Hossein Jahangiri Pages 65-90
    The intellectual capital is defined as a set of the company’s strategic sources, and in the current Knowledge-Based Economy is considered as an indispensable part of the Value Creation Process of the company. In this study, initially, the value of the intellectual capital of the listed companies in Tehran stock exchange was computed based on the value added intellectual coefficient for the 9 -yearly period from 1385 to 1393. Then, its relationship with the companies’ performance evaluation criteria including profitability, liquidity, and growth rate criteria, was evaluated via multiple regression models in the current period and future periods. The results of the evaluation suggest that the relationship between intellectual capital and profitability criteria in the current period and future periods was statistically significant. However, for the sample companies, no significant relationship was found between the intellectual capital, cash flow, and growth rate criteria in the current and future periods.
    Keywords: intellectual capital, relational capital, human capital, structural capital, profitability criteria
  • Parisa Behbahani Nia* Pages 91-114
    In today competitive environment, organizational improvement is necessary for organization survival. Judgment about sufficiency and manner of improvement should be done by comparing with real world performance or benchmarking. Benchmarking is one of terms that often considered simple but it needs deep study to be understood correctly. Benchmarking is the continuous process of measuring one’s product, services and practices against the best ones as well as using that information to plan for future improvement. The benchmark can be driven from one’s own past or current performance, performance of another organization or the standard. Benchmarking has different usage and different types. A good benchmark should have significant characters and in benchmarking special phases should be passed. Although this process has a lot of benefits for organization but often it has some limitation and problems. If there are no initial ideas and conditions for improvement, benchmarking won’t have long term benefits. In this study, based on descriptive-analytical approach, the theoretical bases, models and benchmarking phases are explained and with analyzing a case, applications of benchmarking in accounting are examined.
    Keywords: benchmarking, standard, improvement, benchmark characters
  • Bita Mashayekhi, Ahmad Azhang* Pages 115-132
    Family firms are a special kind of firms that special features have resulted in shaping particular field of research. Because of the importance of family firms and existing significant number of family firms in TSE, recently several research have been doing about family firms based accounting context. The aim of this research is the answer to this question that why the family firm is different from non-family firms with using of presented theories. The result of this research is useful for understanding family firms’ entity and construction a conceptual framework about family firms. In this research initially, we review the definition of family firms and different approaches of family firms ‘definition, then we explain proposed theories about family firms with using resource-based view, social capital theory and agency theory stewardship
    Keywords: family firms, resource, based view, social capital theory, agency theory
  • Vali Khodadadi *, Sajad Veisi Pages 133-159
    Evaluating the performance of companies is one of the most important issues for managers, investors, creditors and other Stakeholders and the results of research, is a base of many internal and external decision making. Thus, the purpose of this study is examination of the relationship between capital structure and performance in the listed companies at Tehran Stock Exchange with an emphasis on agency costs. For this purpose once hypotheses are developed and data from 69 companies in Tehran Stock Exchange for the period between 2005 to 2014 are analyzed. In this study, for calculating capital structure and performance is used from leverage and return on assets respectively. For testing hypothesis of research, regression models is used in both static and dynamic. This regression models in static mode is used panel data with random effects approach, and in dynamic mode is used generalized method of moment (GMM) reviews and tests. The results in both static and dynamic models indicated that there is a U-shaped relationship between capital structure and company performance. Also, the dynamic model results showed that the performance of a prior period has a positive and significant relationship with the company's current performance. In addition, the results in both models showed that there is a U-shaped relationship between company size and company's performance.
    Keywords: capital structure, performance, Static model, dynamic model, agency problem