فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1395)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه حیدرپور، حسین رجب دری، علی خلیفه شریفی صفحات 1-22
    چرخه عمر شرکت نشان دهنده تکامل یک سازمان است که به دلیل تغییرهایی مثل انتخاب استراتژی و فشارهای رقابتی که شرکت با آن روبرو می شود روی می دهد. خطر سقوط قیمت سهام نیز یک تغییر با اهمیت و غیرمعمول منفی در قیمت سهام است که در سطح بازار واگیردار بوده و بدون وقوع یک حادثه مهم اقتصادی روی می دهد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین چرخه عمر شرکت و خطر سقوط قیمت سهام است. برای سنجش چرخه عمر از مدل علامت جریان های نقدی دیکنسون و برای بررسی خطر سقوط قیمت سهام از چهار عامل چولگی منفی بازده سهام، سیگمای حداکثری، نوسان پایین به بالا و دوره سقوط قیمت سهام استفاده شد. دوره زمانی مورد مطالعه سال های 1384- 1393 و نمونه انتخابی شامل 71 شرکت است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی استفاده شد. یافته ها نشان داد که پس از کنترل اهرم مالی، اندازه شرکت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و بازده حقوق صاحبان سهام بین مراحل رشد و افول و خطر سقوط قیمت سهام رابطه مثبت و معنادار و بین مرحله بلوغ و خطر سقوط قیمت سهام رابطه منفی و معنادار وجود دارد، لذا با توجه به اهمیت استراتژی های مختلف در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت ها، لازم است که مدیران برای وصول نتیجه بهتر، برنامه ریزی های متناسب با مرحله ای از چرخه عمر که در آن قرار دارند را به اجرا در آورند.
    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت ها، خطر سقوط قیمت سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • امیرعلی بندریان، سیدعلی واعظ، فرامرز مقصودی صفحات 23-40
    حسابداری محافظه کارانه، دستکاری در اقلام تعهدی و گزارشگری مالیاتی متهورانه از جمله سیاست هایی هستند که می توانند به منظور انگیزه های مالیاتی مورد استفاده شرکت ها قرار گیرند. شواهد حاکی از این می باشد که محافظه کاری ابزاری رایج و قابل قبول برای کاهش مالیات بر درآمد شرکت ها می باشد. تحقیقات اخیر نشان می دهد که برخی شرکت ها تمایل دارند با استفاده از حسابداری محافظه کارانه، اقدام به گزارشگری متهوارانه کرده و از این طریق سود مشمول مالیات خود را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر حسابداری محافظه کارانه بر رابطه بین مدیریت سود و گزارشگری مالیاتی متهورانه در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. آزمون فرضیه ها از طریق رگرسیون چندگانه و به روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) و برای دوره ی زمانی 1385 الی 1392 با استفاده از دادهای تلفیقی 195 شرکت، صورت پذیرفته است. نتایج نشان داد که مطابق فرضیه صرفه جویی مالیاتی، مدیران از اقلام تعهدی برای کمتر کردن و به تعویق انداختن مالیات استفاده می کنند. همچنین حسابداری محافظه کارانه نیز از طریق کنترل و شناسایی کمتر سود باعث کمتر نشان دادن مالیات و در نتیجه به تعویق انداختن آن می شود. شرکت هایی که سودآور هستند، انگیزه دارند تا با تعویق انداختن شناسایی درآمدهای خود، ارزش فعلی مالیات های خود را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: حسابداری محافظه کارانه، مدیریت سود، گزارشگری مالیاتی متهورانه
  • نظام الدین رحیمیان، بهمن قادری، پیمان رسولی صفحات 41-66
    بر اساس نظریه نمایندگی، سیاست های تامین مالی شرکت به صورت مستقیم منافع گروه مدیریت، سهامداران و اعتباردهندگان را تحت تاثیر قرار می‏دهد. در ادبیات نوین تامین مالی، تعارض‏های نمایندگی و اصول راهبری شرکت ها، از عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه شرکت ها محسوب می‏شوند. در رابطه با تعارض‏های نمایندگی و ساختار سرمایه، دو نوع مصداق شامل تضاد سهامداران و اعتباردهندگان (مرتبط با بدهی) و تضاد مدیران و سهامداران (مرتبط با حقوق صاحبان سهام) وجود دارد. در این پژوهش، اثر ساختار سرمایه بر هزینه های نمایندگی با رویکرد الگو‏سازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گفته است. برای اندازه‏گیری هزینه های نمایندگی به عنوان متغیر وابسته، از متغیرهای مشاهده‏پذیر نسبت بازده دارایی ها، نسبت به‏کارگیری دارایی ها، نسبت هزینه های اختیاری و نسبت کیوتوبین استفاده شده است. نسبت اهرم مالی به عنوان متغیر معرف ساختار سرمایه نیز به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است. همچنین، متغیرهای نسبت دارایی های قابل وثیقه‏گذاری و فرصت‏های رشد به عنوان متغیرهای کنترلی وارد الگوی پژوهش شده است. جامعه‏ آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1382 الی 1393 تشکیل می‏دهد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگو‏های اندازه‏گیری و ساختاری پژوهش، نتایج پژوهش حاکی از آن است که اهرم مالی، اثر منفی و معناداری بر هزینه های نمایندگی دارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، تضاد منافع، هزینه های نمایندگی، الگو سازی معادلات ساختاری
  • محمود لاری دشت بیاض، شعبان محمدی صفحات 67-82
    در این مقاله شبکه مصنوعی عصبی تنظیم شده بیزی به عنوان یک روش جدید برای پیش بینی وضعیت مالی بازار پیشنهاد داده شده است. قیمت روزانه بازار و شاخص های فنی مالی به عنوان ورودی برای پیش بینی یک روز بعد قیمت سهام فردی بسته شده، استفاده شده است. پیش بینی حرکت قیمت سهام به طور کلی بعنوان یک کار چالش برانگیز و مهم برای تجزیه و تحلیل سری های زمانی مالی در نظرگرفته می شود. پیش بینی دقیق حرکات قیمت سهام می تواند نقش مهمی در کمک به سرمایه گذاران برای بهبود بازده سهام بازی کند. پیچیدگی در پیش بینی این روند در اختلال ذاتی و بی ثباتی در حرکت روزانه قیمت سهام نهفته است. شبکه های منظم بیزی یک ماهیت احتمالی به وزن های شبکه اختصاص داده، اجازه می دهد شبکه به طور خودکار و بهینه مدل های بیش از حد پیچیده را جریمه کند. روش پیشنهادی بطور بالقوه نیاز بیش از حد به برازش و آموزش را کاهش داده و کیفیت پیش بینی و تعمیم شبکه را ارتقا می دهد. آزمایش با سهام شرکت های ایران خودرو و سایپا به منظور تعیین اثربخشی مدل انجام شد. دلیل این انتخاب جذابیت صنعت خودرو برای فعالان بازار سرمایه است، زیرا نرخ بازدهی آن نسبت به شاخص کل بورس و شاخص کل صنعت بالاتر است.
    کلیدواژگان: شبکه منظم شده بیزی، شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی قیمت سهام
  • محمد امری اسرمی، محمد علی اقایی صفحات 83-102
    حرکت شناسی در علوم مختلف به اشکال گوناگون جهت طرح «فرایندی از تغییر، ناپایداری، تقابل و یا تعادل نیروها»، استفاده می شود (فرهنگ وبستر، 2015). اخیرا پویایی شناسی در حسابداری شاهد پیشرفتهای چشمگیری بوده است. حال سوال اینست که، در شرایط محیطی و فن آورانه از کدام الگوها، و مدلها برای پویایی اطلاعات حسابداری می توان استفاده کرد؟ گرایش پژوهشهای حسابداری به سمت کدام گونه از مدل های پویایی می باشد؟ اطلاعات و مستندات لازم از طریق بررسی مطالعات گذشته در زمینه پویایی در علوم گوناگون جمع آوری شده است. شرایط، محیط و موضوع مورد پژوهش، بکارگیری گونه های خاصی از مدلهای پویایی برای اطلاعات حسابداری را ضروری می سازد. در این مطالعه نمونه های بارزی از مفاهیم پویایی در حسابداری و علوم مالی به همراه ذکر برخی از مدلها، توابع و فرایند های تصادفی مربوط به پویایی بحث می شود. درک مفاهیم و نظریه های پویایی اطلاعات می تواند به تدوین استاندارد ها، انتخاب رویه ها، بررسی اثر انتشار اطلاعات بر رفتار گروه ها و سرمایه گذاران کمک نماید.
    کلیدواژگان: مفهوم پویایی، مدلهای پویایی، اطلاعات حسابداری
  • سیدعلی حسینی، سرور حقیقت صفحات 103-128
    در این پژوهش به بررسی رابطه بین حاکمیت شرکتی و ایفای مسئولیت اجتماعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. برای دستیابی به این هدف، بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری پژوهش در نظر گرفته شد و نمونه ای متشکل از 125 شرکت در بازه زمانی بین سال های 1388 تا 1393 (در مجموع 750 سال – شرکت) جهت بررسی جمع آوری گردید. برای سنجش حاکمیت شرکتی از شاخص های تعداد جلسات هیئت مدیره، کمیته های تخصصی، استقلال هیئت مدیره، دوگانگی وظیفه مدیر عامل و سهامداران نهادی استفاده شده است. برای سنجش مسئولیت اجتماعی از شاخص هایی از قبیل استراتژی کارکنان و سایر ذی نفعان، اثر اقتصادی غیر مستقیم، مشارکت در محیط پیرامون شرکت، رقابت عادلانه، ارتباط با ذی نفعان و سایر تعهدات استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد بین تعداد جلسات هیئت مدیره و دوگانگی وظیفه مدیرعامل با تعهد به ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت ها رابطه معناداری وجود دارد، اما بین استقلال هیئت مدیره، کمیته های تخصصی هیئت مدیره و سهامداران نهادی با مسئولیت های اجتماعی شرکت ها رابطه ای پیدا نشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، تعهد به ایفای مسئولیت اجتماعی شرکتی، بورس اوراق بهادار تهران
  • غلامرضا سلیمانی امیری، ندا جعفری نسب کرمانی صفحات 128-144
    اهمیت روزافزون ارزش های منصفانه و سایر برآوردها در گزارش گری مالی، باعث شده است اهمیت این مباحث در حسابرسی نیز قابل توجه گردد. هیات نظارت بر حسابداری شرکت های عام بر مبنای بازرسی های انجام شده و گزارش های مبتنی بر آن در مورد نقص های متعدد، نگران فقدان آمادگی کافی حسابرسان برای مواجه با چالش های موجود در ارزیابی اندازه گیری های انجام شده بر مبنای ارزش منصفانه است. این مقاله، مبتنی بر چارچوب مشخصی از تحقیقات ارائه شده است و بر این اساس قضاوت حسابرس را از طریق تجزیه و تحلیل سه عامل شامل محیط، وظیفه و فرد که با یکدیگر دارای ارتباط تعاملی هستند، مورد بررسی قرار می دهد (بانر، 2008). این چارچوب به ویژه در درک قضاوت های مربوط به حسابرسی ارزش منصفانه و سایر برآوردها مفید است، زیرا حسابرسی دارای عوامل محیطی و وظیفه ای ویژه ای است که نمی توان صرفا با در نظر گرفتن ویژگی های حسابرس به ارتقای کیفیت فرایند حسابرسی اقدام ورزید. علاوه بر آن، با احتساب حوزه های عملی شناسایی شده توسط هیات نظارت بر حسابداری شرکت های عام که مستقیما مفاهیم مربوط به حسابرسی ارزش منصفانه و سایر برآورها را مد نظر قرار می دهد، می توان زمینه تحقیقات آینده را به گونه ای فراهم آورد که تعامل میان این سه عامل لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: ارزش منصفانه، برآوردها، قضاوت حسابرس
  • مهناز ملانظری، زهرا شمس صفحات 145-163
    قضاوت افراد، بسته به ماهیت و گستره رویه هایی که برای قضاوت استفاده می کنند، با یکدیگر متفاوت است. کارشناسان هر حرفه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و ممکن است قضاوت های متفاوتی انجام دهند. تفاوت در قضاوت تنها به قضاوت افراد مختلف مربوط نمی شود، بلکه هر فرد می تواند در زمان و شرایط مختلف در مورد یک موضوع، اظهارنظرهای متفاوتی را ابراز نماید. ذینفعان، نیازمند درک علل قضاوت های حرفه ای متفاوت کارشناسان می باشند تا بتوانند به درستی از نتایج کار آن ها استفاده نمایند. در این میان عوامل زیادی می تواند بر قضاوت افراد موثر واقع گردد که تحقیقات بسیاری به آن ها پرداخته اند. تحقیق حاضر از تئوری هویت اجتماعی1به منظور تعیین اثر هویت یک شریک حسابرس، یک ناظر داخلی یا یک بازرس، بر قضاوت کارشناسانه استفاده می کند. همچنین بخشی از این تحقیق به اثر ذهنیت نتیجه گرا اختصاص یافته است. اکثر تحقیقات در این زمینه که در حوزه حسابرسی انجام شده است، بیان می دارند که حسابرسان از لحاظ ذهنیت در خصوص نتیجه با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین آن ها قضاوت های متفاوتی در صورت وجود یا عدم وجود این دانش ابراز داشته اند. این تحقیق همچنین به اثر همزمان ذهنیت نتیجه گرا و هویت اجتماعی نیز اشاره خواهد داشت. بر اساس پیشینه موجود، این تحقیق به انواع تحقیقاتی که اثرات پیش گفته را مورد سنجش قرار داده اند مروری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، ذهنیت نتیجه گرا، قضاوت حسابرسان
|
  • Farzaneh Heidar Poor, Hoossein Rajab Dorri, Ali Khalife Sharifi Pages 1-22
    Life cycle of company indicates the evolution of an organization that company faces with it because of strategy selection and competitive pressures. Stock price crash risk is an important and unusual negative change in stock price that there is in stock market and occurs without occurrence of economic event. The study aimed to investigate the relationship between companie's life cycle and the risk of stock price crash risk. The model of Dickinson cash flows was used for measuring the life cycle and 4 factors of included negative skewness of stock return, maximalist Sigma, low to high volatility and the period of stock price crash were used for assessing the crash risk of stock price. The study was conducted during 2005 to 2014 and the selected sample included 71 companies. The ordinary least squares regression method was applied for testing the research hypotheses. The results showed that after controlling the financial leverage, companie's size, the ratio of market value to book value of equity and return on equity, there was a positive and significant relationship between growth stages, decline and the risk of stock price crash risk. Moreover, there was a negatively significant relationship between the maturity stage and the stock price crash risk. Considering the importance of different strategies at different stages of company's life cycle, it is necessary for managers to achieve better results, plan tailored to the stage of their life cycle in which to implement.
    Keywords: Life cycle of company, Stock price crash risk, Tehran Stock Exchange
  • Amir Ali Bandarian, Seyed Ali Vaez, Faramarz Maghsoodi Pages 23-40
    Conservative accounting, manipulation of accruals and aggressive financial reporting are among policies which can be employed as tax incentives by the companies. Evidence suggest that the conservativeness is the common and accepted tool for decreasing the tax on income in the companies. The recent research have shown that some companies tend to take part in aggressive reporting by using conservative accounting and influence their taxable income this way. Hence the purpose of this study is to investigate the impact of conservative accounting on the relation between earning management and aggressive financial reporting in the Tehran stock exchange. The hypotheses test was performed by multiple regression and with extended generalized least squares (EGLS) method with syncretic data layout for the time period between 2006 to 2013 using the information of 195 companies. The findings show that according the tax saving hypothesis, the managers use accruals for decreasing and delaying the tax. Also conservative accounting leads to lowering the tax and delaying it through control and identifying of less income. The profitable companies have motivations to postpone their recognition of incomes in order to decrease the present value of their taxes.
    Keywords: Accounting conservatism, Earning management, Aggressive tax reporting
  • Nezamoddin Rahimian, Bahman Qaderi, Peyman Rasouli Pages 41-66
    Based on the agency theory, Interests of the directors, shareholders and creditors directly are affected by corporate financing policies. In modern financing literature, corporate governance and agency conflicts are considered as determinants of firm's capital structure. In relation to agency conflicts and capital structure, there are two types of evidence, including shareholders and creditors conflicts (related to debt) and managers and shareholders conflict (related to equity). In this study, the effect of capital structure on agency costs by using the structural equation modeling approach has been examined. To measure the agency costs, it has been used the observable variables such as the return on assets ratio, asset utilization ratio, discretionary expenses ratio and Tobin's Q. Also, it is used leverage ratio as independent variable to measure capital structure. In addition, collateral value of assets and growth opportunities are entered to the model as control variables. Among the accepted companies, 68 ones in Tehran Stock Exchange were selected for statistical samples from 2003 to 2014 in order to attain the research purposes. The results show that capital structure has a significant and negative effect on agency costs.
    Keywords: Capital structure, Conflict of interest, Agency costs, Structural equation modeling
  • Mahmood Lari Dasht, Shaban Mohammadi Pages 67-82
    In this paper, artificial neural networks, Bayesian set as a new method for forecasting the financial markets has been proposed. Financial daily market price and financial technical indicators as inputs to predict an individual's stock price closed the next day is used. Prediction of the movement of stock prices in general as an important and challenging task for the analysis of financial time series is considered. Accurate prediction of stock price movements can play an important role in helping to investors for improving of return on equity. The complexity lie in predicting the trend disorder and instability in the daily movement of the stock price. Bayesian networks regularly weighing the possible nature of a dedicated network, allow network optimization and automation of complex models that are too fine. Experimenting with stock companies, Iran Khodro and Saipa was conducted to determine the effectiveness of the model. The reason for this selection, is attractiveness of Auto industry for activists of capital market, because its return is higher than industry and market indexes.
    Keywords: Regular Bayesian Neural Network, Stock price prediction
  • Mohammad Amri Asrami, Mohammad Ali Aghaei Pages 83-102
    Dynamics have been used in various fields in different ways to present "processes of changes, instabilities, contrasts and or equilibriums in forces". Recently, studies on dynamics in accounting have been significant advances. Now, the question is in current environmental and technological conditions, which patterns and models can be used for dynamics in accounting information? Which kinds of dynamics models are the accounting researche's tendency? For this purpose, information and documents have been collected by reviewing past researches into the dynamics of the various sciences. The situations, environments and subjects of the research require to apply certain types of dynamics models for accounting information. We will discuss dynamics concepts used in accounting and financial sciences with noting some models, functions and stochastic processes. Appreciating the concepts and theories of dynamics information can help to standards setting, select procedures, and examine the effects of released information on the behavior of groups and investors.
    Keywords: the concept of dynamics, dynamics models, Accounting Information
  • Seyed Ali Hosseini, Soroor Haghighat Pages 103-128
    This paper studies the relationship between corporate governance and community engagement in Tehran Stock Exchange. For reaching this goal, we consider Tehran Stock Exchange as the population and used a sample consist of 125 (overall 750 year firm) listed companies of Tehran Stock Exchange for the period 2009–2014. We used indexes such as the number of board of directors meeting, expert committees, board independence, CEO duality and institutional stockholder for measuring of corporate governance. And for the community engagement, we investigate indexes such as strategy of employees and other stakeholders, indirect economic impact, taking part in surroundings of firm, fair competition, relations with stakeholders and other engagements. Our empirical results show that number of board meeting and CEO duality are significantly associated with community engagement but there is no significant relation between board independence, expert committee and institutional shareholders.
    Keywords: corporate governance, Community engagement, Tehran Stock Exchange
  • Gholam Reza Soleimany Amiri, Neda Jafari Nasab Kermani Pages 128-144
    The rising prominence of fair values and other estimates (FVOEs) in financial reporting, increase their significance to the audit. Based on inspections that report numerous deficiencies, the PCAOB is concerned that auditors are not sufficiently prepared for the challenges faced in evaluating fair value measurements. In this paper, for organize our discussion, we rely on an established theoretical research framework that examines auditor judgment through an analysis of three critical and interactive factors of the judgment process included the environment, the task, and the person. We believe the framework is particularly useful in understanding judgments related to the audits of FVOEs, because auditing have unique environmental and task factors shat cannot improve the quality of audit processes with addressing of auditor characteristics. Second, considering the PCAOB-identified practice areas with direct implications for the audits of FVOEs, we develop and present future research lines of inquiry that take into account the important interactions among the three framework factors.
    Keywords: Fair values, Estimates, Audit judgment
  • Mahnaz Molanazari, Zahra Shams Pages 145-163
    Judgment of people, depending on the nature and scope of procedures to use judgment, differ from each other. Professional experts have not also been excluded from this rule and may make different judgments. The difference in judgment is not related only to judge individuals, but each person may express different opinions on a subject at the time and different circumstances. Stakeholders need to understand the different reasons of professional judgments’ experts in order to properly use the results of their work. In the moment, many factors can contribute to judging people who have a lot of research on them. This research uses the social identity theory to determine the effect of the identity of an auditor partner, a domestic observer or an inspector, on expert judgment. Also part of the research is about outcome knowledge. Most of the research that has been done in the field of audit, state that the auditors have different outcome knowledge. They also have different judgments expressed in the presence or absence of this knowledge. The study also refers to the simultaneous effect of outcome knowledge and social identity. According to the literature, this study reviews the previous research in this area.
    Keywords: Professional identity, Outcome knowledge, Professional judgment