فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1396)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حسنی * صفحات 1-20
    بر طبق نظریه نمایندگی، یکی از مکانیزم های مهم که برای کاهش مسایل نمایندگی موثر میباشد، استقلال هیات مدیره است. در واقع اعضای هیئت مدیره مستقل ممکن است نظارت بهتری بر عملکرد فرآیند گزارشگری مالی داشته باشند. در نتیجه، هیات مدیره با اعضای بیشتری که مستقل هستند، تمایل بیشتری برای افزایش نظارت دارند و بنابراین انتظار می رود به کیفیت سود نیز افزایش یابد. هدف این مطالعه نیز بررسی این مسئله می پردازد که آیا استقلال هیات مدیر بر کیفیت سود در میان شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران، تاثیر دارد یا خیر؟روش پژوهش مورد استفاده در این مطالعه، روش شبه تجربی با طرح پس رویدادی است، تعداد 272 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 الی 1393 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره و داده های تابلویی استفاده شده است. یافته ها بیانگر این است استقلال هیات مدیره بر کیفیت سود تاثیر مثبت دارد. در واقع در شرکتی که شفافیت اطلاعاتی دارند، مکانیسم های شرکتی از قبیل استقلال هیات مدیره باعث افزایش کیفیت سود می شود. همچنین براساس نتایج تحقیق، جریان نقدی و اهرم مالی با کیفیت سود رابطه مستقیم و همچنین ااندازه شرکت با کیفیت سود رابطه معنادار و معکوس دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، استقلال هیات مدیره، اندازه شرکت، جریان نقدی، مدیران غیرموظف
  • کاوه قادری*، صلاح الدین قادری صفحات 21-40
    نگرش کوتاه مدت مدیران، تمایل مدیران به افزایش ارزش سهام شرکت بدون در نظر گرفتن اهداف بلند مدت از طریق دستکاری در سودهای جاری است. در مطالعه حاضر اثر نقدشوندگی سهام بر مدیریت سود مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، از دو معیار مدیریت سود بر مبنای اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود بر مبنای اقلام واقعی از طریق کاهش مخارج اختیاری به عنوان شاخص های شناسایی مدیرت سود استفاده شده است. نمونه پژوهش حاضر 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1384-1393 می باشد. روش پژوهش جهت آزمون فرضیه اول مبتنی بر تکنیک پانل دیتا و روش داده های تلفیقی است، همچنین آزمون فرضیه دوم با استفاده از مدل اثرات ثابت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، نقدشوندگی سهام دارای اثر منفی بر مدیریت سود برمبنای اقلام تعهدی اختیاری و از لحاظ آماری معنادار است. بنابراین می توان اظهار نمود که در شرکت هایی که سهام با نقدشوندگی بالا وجود دارد، مدیریت سود کمتر است. در واقع می توان اظهار کرد که نقدشوندگی سهام سبب تضعیف نگرش فرصت طلبانه مدیران شده و مانع از شکل گیری نگرش کوتاه مدت در مدیران خواهد شد. همچنین نتایج حاکی از عدم وجود ارتباط معنی دار بین نقدشوندگی سهام با مدیریت سود بر مبنای اقلام واقعی است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، نقدشوندگی سهام، مدیریت سود
  • جمال محمدی *، علی خوزین صفحات 41-60
    زبان نوین گزارشگری مالی در عصر جدید، زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر است. این زبان بعنوان ابزاری قدرتمند، کارائی و اثربخشی فرآیند گزارشگری مالی را تسهیل، و فرآیند تحصیل اطلاعات و شفافیت در افشا را بهبود می بخشد. بنابراین پژوهش حاضر به، بررسی نقش پیاده سازی زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) بر بهبود کیفیت گزارشگری مالی، افزایش شفافیت اطلاعات مالی وکاهش عدم تقارن اطلاعاتی، می پردازد. تحقیق از نوع کاربردی، روش تحقیق تحلیلی - پیمایشی و جامعه آماری، حسابرسان مستقل عضو جامعه حسابداران رسمی ایران هستندکه به منظور کسب دیدگاه های آنان پرسشنامه ای برای سه فرضیه، و 21 سئوال طراحی شد و به صورت تصادفی میان 165نفر از اعضای جامعه، در سال 1395توزیع گردید و در نهایت 150 پرسشنامه توسط اعضای نمونه تکمیل وجمع آوری شد و با استفاده از روش های آماری (آزمون دو جمله ای و آزمون t) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج پژوهش، فرضیه های تحقیق را تایید نمود و نشان دادکه پیاده سازی زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) باعث بهبود کیفیت گزارشگری مالی، ارتقای شفافیت اطلاعات مالی و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می شود .
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL)، بهبود کیفیت، شفافیت اطلاعات، تقارن اطلاعاتی، گزارشگری مالی
  • رضیه علی خانی*، مهدی مران جوری، سیده فاطمه سیدزاده صفحات 61-80
    چسبندگی هزینه در پژوهش های حسابداری و اقتصاد از اهمیت فراوانی برخوردار است و متون علمی نشان داده اند که چسبندگی هزینه را نمی توان از انگیزه های مدیریتی مجزا در نظر گرفت. در این تحقیق تاثیر مدیریت سود افزایشی بر چسبندگی هزینه، حاکمیت شرکتی بر چسبندگی هزینه و همچنین تاثیرات متقابل مدیریت سود و حاکمیت شرکتی بر چسبندگی هزینه مورد بررسی قرار می گیرد. در پژوهش حاضر چسبندگی هزینه به عنوان متغیر وابسته و مدیریت سود افزایشی و حاکمیت شرکتی به عنوان متغیر های مستقل در نظر گرفته شده است. نمونه آماری پژوهش شامل92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1389 تا 1393 می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews و از مدل رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که حاکمیت شرکتی می تواند به کاهش چسبندگی هزینه منجر شود، هر چند اثر آن به اندازه مدیریت سود قوی نیست. همچنین اثر متقابل بین حاکمیت شرکتی و مدیریت سود افزایشی می تواند چسبندگی هزینه را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود افزایشی، حاکمیت شرکتی، چسبندگی هزینه
  • هاشم ولی پور، هاشم کاویانی فرد * صفحات 81-96
    زمینه صنعت از عوامل مهم در تعیین رویه های عمل حسابداری مدیریت محسوب می شود. اهمیت و نحوه بکارگیری این موضوع در پژوهش های تجربی آینده ایجاب می کند در این مقاله به آن پرداخته شود. مطالعه حاضر، ضمن ارائه تعریف مفهومی از زمینه صنعت، به مرور و بررسی تاثیر آن بر رویه های عمل حسابداری مدیریت می پردازد. در غالب پژوهش ها، این مفهوم به معنای رویه های عمل اصلی سازمان بکار برده شده است. رویکردهای نظری موجود در این پژوهش ها عمدتا بر دو نوع ویژگی صنعت یعنی رویه های عمل اصلی سازمان و عوامل مختص هر صنعت تاکید داشته اند. در این مطالعه، چگونگی تاثیر این دو ویژگی بر نوع رویه های حسابداری مدیریت مورد بررسی قرار گرفته و نوع ویژگی های صنعت مورد تاکید در پژوهش های مرور شده، اثر زمینه صنعت بر رویه های عمل حسابداری مدیریت و رویکردهای تجربی اتخاذ شده در این پژوهش ها تبیین شده است و بر این اساس، فرصت هایی جهت انجام تحقیقات آتی پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: صنعت، رویه های عمل حسابداری مدیریت، رویه های عمل اصلی سازمان، عوامل تاثیر گذار متمایز
  • محمد آزاد * صفحات 97-130
    این مقاله به دنبال ارائه یک دیدگاه کلی نسبت به تحقیقات کیفی در رشته مالی است تا بتواند محققان این رشته را جهت کاربرد یک رویکرد چند وجهی نسبت به مباحث جاری در تحقیقات مالی تشویق نماید. امروزه محققان علوم اجتماعی دریافته اند که سوال (های) تحقیق می بایست تعیین کنند که بهترین پارادایم برای یک تحقیق کدام است. تصور نمایید اگر منابع داده های تجربی شامل اظهارات افراد مصاحبه شونده باشد چه برکاتی برای رشته مالی به ارمغان خواهد آورد. هدف از نگارش این مقاله تاکید بر انجام تحقیقات جاری در زمینه مالی برمبنای کاربرد روش های کیفی و ایجاد نگاهی تازه به این رویکرد بعنوان مکملی ذی قیمت یا پیش درآمدی برای دیگر روش های موجود می باشد. محققان حوزه علوم اجتماعی همواره باید استفاده از روش های برخوردار از بالاترین سطح استاندارد را توسعه داده و یا به آنها متعهد باشند. از انتخاب ساده یک طرح تحقیق شامل تکنیک های تحقیقاتی مختلف پرهیز نموده، و ترجیحا اجازه داده شود سوالات تحقیق در جهتی مطرح شوند که برای تحقیق مورد نظر بهترین باشند.
    کلیدواژگان: قوم نگاري کاربردي، تحليل محتوايي، ساختارگرايي اجتماعي، تئوري بنيادي، تغيير انتقادي
  • مهدی رضایی* صفحات 131-150
    کیفیت آموزش و اطمینان از آن همواره یکی از دغدغه های اساسی در فرآیند آموزش بوده است. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن تشریح و تعریف کیفیت آموزش یکی از فرآیندهای مهم در اطمینان بخشی کیفیت یعنی اعتباربخشی تبیین شود و در ادامه با تمرکز بر دانشکده های کسب و کار و مشخصا رشته ی حسابداری فرآیند اعتباربخشی و نهادهای فعال در زمینه ی اعتباربخشی در سطح بین المللی مورد بحث قرار گیرد. در سطح بین المللی، انجمن پیشرفت دانشگاهی مدارس کسب و کار در ایالات متحده امریکا و بنیاد اروپایی برای توسعه مدیریت دو نهادی هستند که اعتباربخشی را برای دانشکده های کسب و کار و رشته ی حسابداری انجام می دهند. استاندارها و معیارهای ارزیابی به عنوان عاملی کلیدی در این فرآیند هم برای دانشکده های متقاضی گواهی و هم برای نهادهای اعتبارسنج مدنظر قرار می گیرند. از این رو در ادامه نکات کلیدی استانداردهای این دو نهاد مورد بحث قرار گرفته است. این بررسی نشان می دهد که تمرکز بر راهبرد و تهیه و تدوین آن، توجه به محیط کسب و کار و ارتباطات با شرکت ها و آموزش عملی، مدیریت مناسب منابع،تلفیق مناسب تئوری ها، پژوهش و رویه های مناسب عملی در آموزش و رعایت اخلاق از جمله موارد کلیدی مورد اشاره دو استاندارد بوده است و بین المللی سازی دانشکده موضوعی است که در در استانداردهای بنیاد اروپایی برای توسعه مدیریت بیشتر از انجمن پیشرفت دانشگاهی مدارس کسب و کار مورد تاکید و توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، اعتباربخشی، استانداردها اعتباربخشی، رشته ی حسابداری
  • وحید ملاایمنی*، حامد عبدی صفحات 151-168
    از گذشته تا کنون مسئله اخبار صادر شده توسط سیستم حسابداری و تاثیر آن ها بر بازار و سرمایه-گذاران در پژوهش های بسیاری مورد مطالعه قرار گرفته است و لیکن در معدود پژوهشی اثر این اخبار بر ارکان راهبری شرکت بررسی گردیده است. این که اخبار حسابداری بتواند در جابه جایی و یا ترکیب اعضای هیات مدیره اثر داشته باشد می تواند به ابزاری جهت ابقای ارکان راهبری شرکت مبدل گردد. در این پژوهش ارتباط میان اخبار خوب و بد با تغییر مدیر عامل و نیز تغییر اعضای هیات مدیره برای نمونه آماری متشکل از 236 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1387 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش که با مبنا قرار دادن فزونی بازده دارایی ها از نرخ سود سپرده یکساله بانکی به عنوان خبر خوب صورت پذیرفت، نشان می دهد که بین خبر خوب و یا بد صادر شده توسط سیستم حسابداری شرکت ها و تغییر مدیر عامل و همچنین تغییر اعضای هیات مدیره رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین وجود ارتباط مثبت معنادار بین تغییر مدیر عامل و تغییر اعضای هیات مدیره و وجود ارتباط منفی معنادار بین تغییر مدیر عامل و نوع گزارش حسابرس و در نهایت عدم وجود ارتباط معنادار بین تغییر سهامداران اصلی با تغییر مدیر عامل و همچنین تغییر اعضای هیات مدیره از دیگر نتایج این پژوهش هستند.
    کلیدواژگان: خبر خوب و بد، تغییرات اعضای هیات مدیره، تغییر مدیر عامل
|
  • Mohsen Hassani * Pages 1-20
    Independence of the board of directors is one important mechanism that effectively reduces agency problems according to agency theory. In fact, independent board members may have proper governance of financial reporting process. As a result, the board of directors with more independent members is more willing to increase governance, which contributes to increased quality of earnings. The present study aimed to examine whether independence of board of director affects earnings quality among the companies listed in Tehran Stock Exchange or not? This was a quasi-experimental study with post-test design in which 272 companies listed in Tehran Stock Exchange were investigated from 2008 to 2014. Multivariate regression model and panel data were used to test the proposed hypotheses.
    The findings indicated that independence of the board of directors has a positive effect on earnings quality. In fact, corporate mechanisms such as board independence enhance the quality of earnings in a company with informational transparency. Moreover, the results showed the direct relationship of cash flow and financial leverage with earnings quality. There was also a significant and inverse relationship between corporate size and earnings quality.
    Keywords: corporate governance, independence of the board of directors, corporate size, cash flow, non-executive directors
  • Kaveh Ghaderi *, Salahedin Ghaderi Pages 21-40
    Managerial short-termism, or the desire to achieve a high stock price by inflating current earnings at the expense of long-term growth. In this study, the relationship between Stock liquidity and earning management is discussed. In this regard, to measure earning management were used two criteria discretionary accruals and the actual items through a reduction in discretionary spending. Sampling population of the present study includes 91 accepted companies at Tehran stock exchange and manufacturing parts in the time period of 2005 – 2014 and the method of panel-data have been used to analyzing. Based on the results of this study, the coefficient of stock liquidity is negative and significant. These results suggest that firms with higher levels of stock liquidity are less likely to manage their earnings. Actually, these findings provide that stock liquidity discourages opportunistic earnings management, thus mitigating managerial short-termism. Also, There may seem no relation between that stock liquidity and earnings management based on actual items.
    Keywords: discretionary accruals, Earnings Management, Stock liquidity
  • Jamal Mohammadi *, Ali Khozain Pages 41-60
    Thereporting language in new era is extensible business reporting language. This language, as a powerful tool, facilitates the efficiency and effectiveness of the financial reporting process, and improves the process of information education and transparency in disclosure. Therefore, the present study examines the role of implementing the Extensible Business Reporting Language (XBRL) on improving the quality of financial reporting and increasing the transparency of financial information and reducing information asymmetry. The research is applied, analytical-survey method and statistical society, the auditors are independent and are members of the Iranian Association of Official Accountants in order to obtain their views, a questionnaire was designed for three hypotheses, and 21 questions were distributed randomly among 165 members of the community, in the year 2016. finally 150 questionnaires were completed by sample members. Then analyzed by statistical methods (binomial test and t test) . The results of the research confirmed the research hypotheses and showed that the implementation of the Extensible Business Reporting Language (XBRL); improved the quality of financial reporting, improving the transparency of financial information and reducing information asymmetry.
    Keywords: Extensible Business Reporting Language (XBRL), quality improvement, transparency of information, information symmetry, business reporting
  • Razieh Alikhani *, Mehdi Maranjory Pages 61-80
    Expense stickiness and cost is an important issue in accounting and economics research, and the literature has shown that expense stickiness cannot be separated from managers’ motivations. In this paper, we examine the effects that Upward Earnings management on expense stickiness, corporate governance’s effect on expense stickiness. also interaction effects of earnings management and corporate governance on expense stickiness.In this paper expense stickiness is considered as dependent variable andcorporate governance and Upward Earnings management is considered as independent variable.The study statistic sample is including 92 accepted firms in stock exchange between 2010-2014.E views econometric software is used to analyze information and that of multi variable linear regression model for assumptions test. The empirical results show that good corporate governance can further reduce cost stickiness, although its effect is not as strong as that of earnings management. also interaction effect between corporate governance and Upward Earnings management can reduce the expense stickiness.
    Keywords: upward earnings management, corporate governance, Expense stickiness
  • Hashem Valipour, Hashem Kavianifard* Pages 81-96
    The industry context is considered as an important factor in determining management accounting practices. The importance and use of this topic in future empirical research requires addressed in this paper. The present study, while presenting a conceptual definition of the industry context, reviews and examines its impact on management accounting practices. In most researches, this concept is used to mean the core organizational practices. The theoretical approaches in these studies mainly focused on two types of industry specifics, namely, the core organizational practices and the distinct factor of influence to each industry. In this study, the effect of these two specifics on the type of management accounting practices has been studied and the type of industry characteristics emphasized in the reviewed researches, the effect of the industry context on the management accounting practices and the empirical approaches adopted in these studies. Based on this, opportunities for future research are suggested.
    Keywords: Industry, Management accounting practices, Core organizational practice, Distinct factors of influence
  • Mohammad Azad* Pages 97-130
    This paper provides an overview of qualitative research to encourage finance researchers to apply a more diverse approach to current research practices. Social science researchers recognize that research questions should determine what research paradigm is best for each study. Imagine the benefits to finance if the empirical sources of data are expanded to include what people have to say, which then allows to explore the complex reasoning behind these conversations. It is the intent of this paper to enhance current research practices in finance through the use of qualitative methods and to view this approach as an invaluable supplement or prelude to existing practices.
    For social science researchers it is their duty to promote and adhere to the highest standards of practice. They must avoid the convenience of cherry picking a design for their study from various research techniques. Rather, they should allow the research questions to determine what path is best for each study.
    Keywords: Applied ethnography, Content Analysis, Social Constructivism, Grounded Theory, Critical Change
  • Mehdi Rezaei * Pages 131-150
    The quality of education and accreditation always been one of the major concerns in the educational process. In this article we describe education quality and accreditation in general view and then in business school and accounting field. At the international level, The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) and European Foundation for Management Development (EFMD) are two institutional accreditation for business schools and accounting. In the following key points of the standards of these institutions is discussed. Focusing on strategy and develop it, practical education according to the business environment and relations with firms, proper management of resources, appropriate integration of theory, research and practice in education and ethics appropriate procedures, including cases referred to two key standard. Internationalization is very important in EFMD standard and it not the case in AACSB standards.
    Keywords: The quality of education, accreditation, accreditation, accounting field
  • Vahid Molla Imeny *, Hamed Abdi Pages 151-168
    Accounting news have been studied from past until now in many articles and this issue has been considered from capital market and investors view in many researches, But effect of this news on top management changes has been studied in a few researches. Since accounting news can impact on board formation and also CEO chages, it can be a tool for consistency of managers. In this research we investigate the relationship between good or bad news and CEO changes and also changes in board of directors for a sample of 236 listed companies from 1387 to 1392 in Tehran Stock Exchange market. Our finding shows that when we use excess of ROA from rate of one year bank deposit as good news, there is no relationship between accounting news and changes in CEO and board of directors. Additionally we found that there is a significant positive relation between CEO changes and changes in board of directors. We found a significant negative relation between CEO changes and type of audit opinion too. Finally we found no relationship between changes in main stockholders and CEO changes and changes in board of directors.
    Keywords: Good news, bad news, CEO changes, Changes in board of directors