فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضوان حجازی، شهره جوادی، سارا سادات یزدانی طبایی صفحات 1-15
    بهبود عملکرد در حال حاضر در صدر صورت جلسات بسیاری از سازمان ها در سطح جهان بوده و با توجه به گسترش روش های ارزیابی عملکرد سازمان، لازم است توجه کافی به انتخاب روشی گردد که تا حد امکان بیشترین میزان بازگشت سرمایه گذاری را داشته باشد (وانگرسمی، 2003). کارت امتیازی متوازن (BSC) و مدل کیفیت اروپائی (EFQM) ابزارهای برای ارزیابی عملکرد سازمان با هدف بهبود مستمر سازمانی هستند. این مقاله به مقایسه و بررسی این دو مدل پرداخته و پس از بررسی و مقایسه ی توانایی ها و ضعفهای هر یک، از دو منظر تعالی سازمانی و اندازهگیری عملکرد، به این نتیجه میرسد که هر دو مدل از بسیاری از موارد مفهوم مشابهی دارند. در حالی که EFQM از اصول TQM پشتیبانی می کند، کارت امتیازی متوازن بر استراتژی سازمان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: بنیاد کیفیت اروپایی (EFQM)، کارت امتیازی متوازن (BSC)، ارزیابی عملکرد سازمان، تعالی سازمانی
  • احمد خدامی پور، کاظم علی پور سرمست صفحات 17-35
    امروزه صورتهای مالی حسابرسی شده، وسیله مناسبی برای نقل و انتقال و ابلاغ اطلاعات صحیح و به موقع مالی درباره موسسات و شرکت ها تلقی میشود. درمحیطی متاثر از جهانی شدن اقتصاد، شناسایی عوامل اثرگذار بر تصمیم حسابرسان در جهت پذیرش یا رد صاحبکار حسابرسی می تواند گام موثری در جهت گسترش حرفه حسابرسی در ایران باشد، لذا اقدام به انجام این تحقیق در خصوص عوامل موثر بر پذیرش یا رد صاحبکار جدید ازدیدگاه حسابرسان مستقل در محیط اقتصادی ایران گردید. بررسی پیشینه پژوهش دراین زمینه نشان می دهد که مهمترین عاملی که مذاکرات اولیه برای پذیرش صاحبکار حسابرسی را تحت تاثیر قرار می دهد سطح تجربه حسابرسان است. تجربه، دانش و توانایی مورد قبول از عوامل بسیار با اهمیت تعریف شده است. دراین پژوهش به بررسی نظر حسابرسان نسبت به اهمیت و رتبه بندی عوامل مرتبط با پذیرش یا رد صاحبکار حسابرسی پرداخته شد. جامعه آماری این تحقیق شامل حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند که در جایگاه سازمانی سرپرست و بالاتر ازآن قرار دارند. روش شناسی تحقیق، توصیفی- پیمایشی بوده و در زمینه جمع آوری داده ها از پرسشنامه کتبی که اعتبار ساختاری و محتوایی آن به تایید رسیده، استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش، ترکیب ریسک صاحبکار و اندازه کسب و کار تجاری صاحبکار، ازمهمترین عوامل اثرگذار بر تصمیم حسابرسان در جهت پذیرش یا رد صاحبکار جدید بوده است.
    کلیدواژگان: حسابرس، صاحبکار، تجربه حسابرسی، ریسک صاحبکار
  • شهاب الدین شمس، محمود یحیی زاده فر، ماریه سلیمانی اشرفی صفحات 37-51
    حد نوسان قیمت سهام نوعی متوقف کننده خودکار است که در بازارهای معاملات آتی و بعضی از بورس های اوراق بهادار در بازارهای نوظهور استفاده می شود. این تحقیق به رابطه بین حد نوسانات قیمت و عدم تقارن اطلاعاتی در دوره قبل از اعلان سود در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1383 تا پایان سال 1390 می پردازد. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که نمونه آماری آن متشکل از 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. داده های مورد نیاز از طریق نرم افزار های تدبیر و ره آورد نوین جمع آوری شده است. آزمون های آماری مورد استفاده شامل رگرسیون چند متغیره و تکنیک کمترین مربعات معمولی براساس داده های مقطعی استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین حد نوسانات قیمت و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین رابطه معناداری نیز بین ارزش معاملات و عدم تقارن اطلاعاتی وجود دارد
    کلیدواژگان: حد نوسان قیمت، عدم تقارن اطلاعاتی، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، بورس اوراق بهادار
  • شهناز مشایخ، زهرا اربابی، معصومع رحیمی فر صفحات 53-70
    امروزه مدیریت سود یکی از موضوعات بحث انگیز و جذاب در پژوهش های حسابداری به شمار می رود به دلیل اینکه سرمایه گذاران به عنوان یکی از فاکتورهای مهم تصمیم گیری به رقم سود توجه خاصی دارند. اگر بدانیم به چه دلیل مدیریت سود اتفاق می افتد در آن صورت قادر خواهیم بود که آن را کاهش دهیم. در این تحقیق ما به طبقه بندی انگیزه های مختلف مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و انگیزه های موجود در تحقیقات خارجی پرداختیم. با توجه به تفاوت در شرایط و محیط اقتصادی ایران و سایر کشورها و تفاوت در ساختار و اندازه شرکت ها در بورس ایران و سایر کشورها می توان چنین اظهار کرد که تقریبا انگیزه های مدیریت سود در ایران و سایر کشورها مشابه و نزدیک است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، هزینه های سیاسی، قراردادهای بدهی، جریان های نقد آزاد، سهامداران نهادی، انگیزه های مدیریت سود
  • فرزین رضایی، فرناز کاظم تبریزی صفحات 72-87
    در این تحقیق به بررسی تاثیر روش های تامین مالی خارجی بر بازده آتی شرکت ها با تاکید بر اقلام تعهدی سرمایه درگردش پرداخته شد. برای این منظور، تعداد 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 تا 1388 مورد بررسی قرار گرفت و از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره به روش اثرات ثابت با رویکرد داده های تابلویی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تحت شرایط سطوح پایین اقلام تعهدی سرمایه در گردش، تامین مالی خارجی از طریق سرمایه، ارتباط منفی و معناداری با بازده آتی سهام شرکت ها دارد. ولی این ارتباط میان فعالیت های تامین مالی از طریق بدهی و بازده آتی سهام، در سطوح پایین و بالای اقلام تعهدی سرمایه در گردش معنادار نیست. در نتیجه، فعالیت های تامین مالی از طریق بدهی، تاثیری در بازده آتی سهام ندارند.
    کلیدواژگان: فعالیت های تامین مالی خارجی، اقلام تعهدی سرمایه در گردش، بازده آتی سهام
  • محمود همت فر، داریوش جاوید، صادق همه خانی صفحات 89-105
    با توجه به تاثیری که حسابرسان در تقاضای خدمات حسابرسی دارند این پدیده را در سال های اخیر به زمینه ی مهمی در تحقیقات دانشگاهی و محافل حرفه ای تبدیل شده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی این مسئله است که آیا تقاضای خدمات حسابرسی بر تغییر حسابرسان تاثیر می گذارد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بها دار بین سال های 90 و 91 می باشد. این تحقیق که ترکیبی از روش های کتابخانه ای و میدانی می باشد و از نظر هدف یک پژوهش توصیفی-کاربردی است، هشت فرضیه تبیین شده که به بررسی تقاضای خدمات حسابرسی بر هر یک از ویژگی های کیفی تغییر حسابرس یعنی حق الزحمه حسابرسی، نوع اظهار نظر حسابرسان، کیفیت حسابرسی، تغییر مدیریت، رشد شرکت، وضعیت مالی شرکت، اندازه ی شرکت و پیچیدگی واحد مورد رسیدگی پرداخته اند. برای جمع آوری داده های این پژوهش از پرسش نامه با مقیاس طیف لیکرت و برای ارزیابی فرضیه ها از نرم افزار اس پی اس اس و از آزمون آماری رگرسیون اینتر استفاده شده است. نتیجه ی حاصل از این پژوهش گویای تایید شدن هفت فرضیه ی فرعی و در نهایت تایید شدن فرضیه ی اصلی بود.
    کلیدواژگان: تقاضای خدمات حسابرسی، تغییر حسابرسان، ویژگی های موسسات حسابرسی، ویژگی های شرکت
  • مهناز ملانظری، عاطفه زرابی صفحات 107-124
    در جهان امروز سرعت دسترسی به اطلاعات، در توسعه پایدار موسسه های اقتصادی و تصمیم گیری های اقتصادی استفاده کنندگان نقش حیاتی دارد. آنچه برای مدیران بانک ها و شرکت ها و موسسه ها دارای اهمیت است، آگاهی از رخدادهای شرکت و رسیدگی سریعتر به مشکلات و شناسایی فرصتهاست. در این میان، سیستم اطلاعاتی حسابداری ابزاری قدرتمند است که پیشرفت، کارایی و اثر بخشی فرایند گزارش گیری را آسان می کند. شرکت ها همانطور که در مواجهه با عدم اطمینان در شرایط رقابتی و تقاضای بازار، نیاز به افزایش سطح اطلاعات خود دارند، به منظور افزایش تطابق و تناسب نیازها با ظرفیت پردازش اطلاعاتی، نیازمند ارتقای سیستم های اطلاعاتی می باشند. از این رو در این مقاله بر تناسب بین نیازها و ظرفیت سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عوامل موثر بر این تناسب تمرکز شده و به علاوه تئوری های زیربنایی تناسب نیز مورد بررسی قرار گرفته است. اهمیت این موضوع از این روست که نتایج تحقیقات پیشین به تاثیر این تناسب بر عملکرد شرکت تاکید دارد. در واقع تامین اطلاعات مورد نیاز برای اداره هر سازمان مستلزم استقرار یک سیستم حسابداری متناسب است. تناسب در سیستم های اطلاعاتی حسابداری به شرکت ها این امکان را می دهد که انتظارات کاربران سیستم و مدیران که استفاده کنندگان اطلاعات می باشند را برآورده نماید و از این طریق عملکرد شرکت را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی حسابداری، سیستم حسابداری مدیریت، تناسب، تئوری پردازش اطلاعات، تئوری اقتضایی
  • محمدحسین صفرزاده صفحات 125-145
    کیفیت سود یکی از واژگان حسابداری بوده که هیچ گونه اتفاق نظری درخصوص تعریف آن وجود ندارد. شیپر و وینسنت (2003)، کیفیت سود را به عنوان نزدیکی سود گزارش شده حسابداری به سود اقتصادی تعریف می کنند. به عبارت دیگر، نزدیکی بیشتر سود حسابداری به سود اقتصادی، بیانگر کیفیت بیشتر سود است. اندازه گیری کیفیت سود برمبنای تعریف فوق، سبب ایجاد مشکلاتی در عمل می گردد. علت آن است که بر اساس قواعد شناخت و اندازه گیری حسابداری نمی توان سود اقتصادی را مورد سنجش قرار داد. از آنجایی که سود اقتصادی قابل مشاهده نیست لذا امکان کمی سازی آن وجود ندارد. با توجه به دشواری موجود در تعریف عملیاتی کیفیت سود، از معیارهای مختلفی برای اندازه گیری این سازه استفاده شده است که مقاله حاضر به معرفی آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، معیار اندازه گیری، سود حسابداری، سود اقتصادی
|
  • Pages 1-15
    Performance improvement is high on agenda of many companies around the world and with the growing number of improvement models which are now available، care has to be taken to adopt an approach that will yield the most attractive return on investment (S. Wongrassamee، 2003). Balanced Scorecard (BSC) and the European Foundation of Quality Model (EFQM) are tools for organizational performance evaluation with the aim of continuous improvement in organizations. This study compares this models and after surveying strengths and weaknesses of each of them، the results show that they are similar in many contexts. While EFQM supports TQM principles، balanced score card emphasizes on the strategy.
    Keywords: European Foundation for Quality Management (EFQM), Balanced Score Card (BSC), Organization Performance Assessment, Organization excellence
  • Pages 17-35
    Nowadays in most countries around the world and somewhat in our country، the financial statements audited، is assumed as an appropriate means of transportation and delivering accurate and timely financial information about institutions and corporations. In such Environment influenced by the globalization of economy، Identifying influential factors on the auditors decision can be an effective step towards the development of auditing profession in Iran in order to accept or reject the audit clients، so in this paper the main purpose identifing factors influencing on the acceptance or rejection of new employer of the independent auditors in the economic environment of Iran. Litriture review shows that the most important factor in this context which affect on the initial negotiations of auditor’s acceptance، is the Level of auditor’s experience. Knowledge، experience and ability are the critically important factors. This study reviews the auditor’s opinion; to the importance and ranking of factors associated with acceptance or rejection of the audit client. Population of this study، including the auditors who were the member of the Iranian Society of CPAs، in the position of supervisor or higher. In this Descriptive-survey datacollected via questionnaires. Based on our results، a composition of clients risk and its size are the most important influential.
    Keywords: Audit composition, Client, audit experience, Clients risk
  • Pages 37-51
    Price Limit is a type of circuit breaker which is applied in future transaction markets and also some of stock exchanges in emerging markets. In this research we are trying to examine the relationship between the price limitation and information asymmetry before earning announcement in TSE (Tehran Stock Exchange) The time extent of this research is from 1383 until 1390. Our sample is consist of 116 companies listed on TSE. Statistical information is obtained from Tadbirpardaz and Rahavard Novin softwares. Correlation، multivariable regression and ordinary least Squares (OLS) are taken. The results show that there is a significant relationship between the price limitation and information asymmetry. we found either the trade price has a significant effect on information asymmetry.
    Keywords: price limit, information asymmetry, bid, ask spread, Tehran stock exchange
  • Pages 53-70
    Earnings management is one of the controversial and attractive issues of accounting research، because investors have special attention to profit as one of the important factors to decide. If we know why earnings management happen، then we will be able to reduce it. In this study، we have classified the different incentives on earnings management of listed companies in Tehran stock exchange and other foreign research. Despite the existing differences in economic condition and listed company’s structure and size Iran and other countries، it seems that earning management incentives are similar in Iran and other companies.
    Keywords: earnings management, political costs, debt contracts, free cash flows, institutional shareholders, earnings management incentives
  • Pages 72-87
    In this study، the Impact of external financing methods on firm’s future return focusing on working capital accruals were studied. To do so، 80 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1384 to 1388 have been surveyed using multivariable panel data linear regression model using fixed effects by panel data approach was used. The results of this study shows that under conditions of low levels of working capital accruals، external financing through the capital has significant negative relationship with future stock returns. But the relationship between the financing activities through debt and future stock returns، in low and high levels of working capital accruals is not significant. Consequently، the activities financed through debt، have no effect on future stock returns.
    Keywords: External financing activities, Working capital accruals, stock future return
  • Pages 89-105
    The effect of auditors on demand of audit services is an important field of academic and professional research. We try to find whether the demand of audit services has any effect on the change of auditors or not. This study is surveyed on a sample of listed companies in Tehran stock market between 1390 and 1391 years. This descriptive and application research has 8 hypothesis that examine the effect of demand for auditors service on each of qualitative trait of audit change including of audit fee، auditor’s opinion، auditing quality، management change، company’s growth، company’s financial situation، firm size and complexity of auditing unit. We use questionnaire to collect data and SPSS software to evaluate hypothesis. Our finding support that 6 secondary hypotheses and consequently main hypothesis doesn’t rejected.
    Keywords: demand for audit service, auditor's change, specification of audit entities, specification of companies
  • Pages 107-124
    In today''s world، the fast access to information has an essential role on sustainable development of economic institutions and user’s economic decision making. Knowing how to quickly deal with the company’s events، and identify problems and opportunities is important for executives of banks، companies and institutions. The accounting information system is a powerful tool to improve the efficiency and effectiveness of the reporting process. As companies need to expand their information level in uncertain conditions of competitive market، they need to upgrade their information system in order to coordinate the needs and their information processing capacity. So we focus on the coordination of needs and information processing capacity and factors affecting this coordination. In addition the underling theory of this coordination is studied. This is important because previous research emphasis on effect of the coordination of needs and information processing capacity on company’s performance. In fact each company needs a coordinated information system in order to obtain information correctly. The coordination of accounting information systems enables companies to comply system users and manager’s expectations، then it improves company’s performance
    Keywords: accounting information systems, management accounting system, coordination, information processing theory, contingency theory
  • Pages 125-145
    Earnings quality is one of those accounting terms that there is no consensus among professionals. Schipper and Vincent (2003) define eamings quality as the extent to which reported eamings faithfully represent economic (Hicksian) income. That means، high-quality eamings is usually near to Hicksian income. As a practical matter، reported eamings will not measure Hicksian income due to recognition and measurement rules. Because Hicksian income is not observable، it is not possible to quantify the differences. There are various constructions for measuring earnings quality. The remainder of this paper will describe several eamings quality constructions and measures that have been used in academic accounting researches.
    Keywords: income quality, measurnment criteria, accounting profit, economic profit