فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 16 (بهار 1396)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 16 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی غلامعلیی صفحه 7
    از امام رضا(ع) مکتوبات بسیاری باقی مانده است. این پژوهش در پاسخ به این پرسش سامان یافته است که مکاتبات کلامی امام رضا(ع) در میان نگاشته های آن حضرت از چه جایگاهی برخوردار بوده و کدام معضلات کلامی بیشتر در این نگاشته ها مورد توجه بوده است؟ پس از بررسی موردی و تحلیلی مجموعه مکتوبات امام هشتم، مشخص شد که نزدیک به یک چهارم کل مکتوبات ایشان به موضوعات کلامی رایج در آن دوران اختصاص دارد. پژوهش حاضر با بررسی نامه های کلامی رضوی، به این نتیجه دست یافته که مهم ترین معضلات اعتقادی امامیه در نیمه دوم سده دوم هجری در دو کلان موضوع «توحید» و «امامت» بوده است. تشبیه، تجسیم و رویت خدا مهم ترین شبهات توحیدی، و صفات و علامات امام معصوم و شبهات واقفه نیز مهم ترین معضلات شیعه در مسئله امامت بوده است. از سوی دیگر، امام هشتم(ع) در نامه های ارسالی به عالمان شیعه با چهار شیوه ارشاد، اعجاز، نکوهش و بحث به مصاف حل معضلات امامیه رفته اند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مکتوبات، احادیث کلامی، شبهات کلامی، معضلات اعتقادی شیعه
  • علی راد، معصومه رضوانی صفحه 25
    آموزه های تعبدی در حوزه اعتقادات، باورهایی است که عقل انسان به تنهایی توان کشف و اثبات آن ها را ندارد. از این رو تنها منبع اصلی این اعتقادات، وحی و نقل معتبر دینی است. آموزه های تعبدی حضور پررنگی در باورهای شیعی دارند و حجم گسترده ای از جزئیات توحید، نبوت، امامت و معاد را عرضه کرده اند. فهم آموزه های تعبدی که شامل مرحله اخذ و کشف و مرحله تبیین و تفسیر است، میان متکلمان شیعی محل اختلاف بوده است؛ برخی روش تعبد و تسلیم را در قبال آن ها در پیش گرفته و برخی روش تعقل و تدبر را پیشنهاد داده اند. در این میان، شیخ مفید تلاش می کند با اتخاذ مبانی «نیازمندی عقل به نقل» و «اکتسابی بودن معرفت دینی» روشی میان نقل گرایی و عقل گرایی اتخاذ کند؛ به این صورت که در مرحله کشف این آموزه ها، تسلیم شدن وی نسبت به نقل، پس از سنجش و ارزیابی عقل است و در مرحله فهم نیز از هر دو منبع عقل و نقل برای تفسیر آموزه ها استفاده می کند. پژوهش حاضر این نتیجه را به دست میدهد که با توجه به نحوه استفاده شیخ از منابع، روش او به سمت روش تعقل و تدبر و استفاده حداکثری از عقل، تمایل بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آموزه های تعبدی، روش متکلمان، خردگریز، خردستیز، شیخ مفید
  • مهدی باغبان خطیبی، محمدتقی سبحانی صفحه 45
    در نوزده آیه از آیات قرآن کریم، از «روح» و اوصاف آن سخن به میان آمده است. حقیقت و مصادیق روح، کیفیت ارتباط روح با انسان و فرشتگان، کارکرد ها و آثار و نیز تجرد و مادیت روح از دیرباز در میان مفسران و متکلمان اسلامی مورد کنکاش بوده است. در دیدگاه رایج، روح در قرآن دارای مصادیق گوناگون، از جمله نفس ناطقه انسانی است؛ اما بر اساس دیدگاه آیت الله محمدباقر ملکی میانجی(ره)، هیچ یک از این آیات بر نفس انسانی دلالت ندارند. این نظریه، تفسیر به روح القدس را وحدت بخش تمام آیات روح و استدلال به این آیات برای تجرد نفس را خالی از دلیل می داند. تبیین شان علمی روح القدس، کیفیت ارتباط وجودی آن با حاملان این روح، و تحلیل جایگاه آن در نبوت و ولایت، تلاشی دیگر در این معناشناسی است. گذشته از مدلول ظاهری آیات، روایات اهل بیت(ع) مستند مهم این مفسر برای تفسیر روح به روح القدس است.
    کلیدواژگان: روح القدس، عرش علم، نبوت و ولایت، تفسیر مناهج البیان
  • امیر احمدنژاد، عاطفه محمدزاده صفحه 65
    سید مرتضی، ادیب و متکلم نام دار شیعه، از قائلان به نظریه «صرفه» است. او به اقتضای شرایط محیطی و با آگاهی از ویژگی های صرفه، آن را برگزید. برخورد با بحران اشکالگیری یهودیان و مسیحیان غیرعرب در بحث اعجاز قرآن، مباحثات کلامی مکاتب اسلامی در تبیین وجوه اعجاز و ایجاد فضای آزاد در این نوع مجادلات، از مهم ترین عوامل تاریخی گزینش این نظریه از سوی او به شمار میرود. تاملات ادبی و کلامی سید، اعم از لزوم تکیه بر معیارهای غیرذوقی در سنجش بلاغت قرآن، پیچیدگی تفهیم امتناع هماوردی با قرآن در تقریرهای اعجاز بیانی و عمومیت فهم پذیری صرفه نیز، در انتخاب این نظریه از سوی او تاثیر بسزایی داشته است. نوشتار حاضر میکوشد تا ضمن بررسی منشا طرح این نظریه در عصر سید مرتضی، زمینه های تاریخی و علمی رویکرد وی را مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: صرفه، سید مرتضی، اعجاز قرآن، رویکرد
  • شهربانو حاجی امیری، ابراهیم نصرالله پور علمداری صفحه 85
    مسئله «خلود» در آیه 107 سوره «هود» با استثنای مشیت الهی همراه شده است که ذیل آن مفسران مسلمان درباره خلود کافران در عذاب، اتفاق نظر داشته و خلود اهل کبائر از مومنین، نزد آن ها محل اختلاف است. پرسش مقاله پیش رو این است که آیا مفسران اشعری، معتزلی و امامی در تفسیر آیه خلود (هود: 107) متاثر از مذاهب کلامی خویش بوده اند یا آن که در مواردی، از اصول مذهب کلامی خویش عدول کرده اند؟ تحقیق حاضر بیان گر این نکته است که مفسران معتزلی و امامی در سده های مختلف تاریخی از گذشته تا به امروز متاثر از اندیشه های کلامی خویش بوده اند. مفسران اشعری متقدم تا قرن دهم نیز کاملا متاثر از مذهب کلامی خویش به تفسیر آیه پرداخته اند، اما مفسران متاخر اشعری در قرن سیزدهم و چهاردهم در کتب خویش از تفسیر رایج میان اشاعره عدول کرده و در چارچوب جدیدی به تفسیر آیه پرداخته اند.
    کلیدواژگان: خلود، اشعری، معتزلی، امامی، اهل کبائر
  • حسین سلطانی صفحه 101
    قاضی عبدالجبار از چهره های معروف کلام معتزلی است که در حوزه «معرفت شناسی» آرای قابل ملاحظه ای دارد. در نظام کلامی عبدالجبار، مسائل مطرح شده در مباحث علم و معرفت و به طور کلی در مباحث کلامی، دارای ترتیب منطقی و استنتاجی است، به طوری که قضایای قبلی پایه و اساس قضایای بعدی و گزاره های بعدی محصول و نتیجه گزاره های پیشین است. افکار و اندیشه های معرفتی و کلامی قاضی، ریشه در یک سلسله منابع معرفتی دارد؛ منابعی همچون: حواس ظاهری، عقل، علوم ضروری، دلیل وحیانی و تقلید که در بین آن ها، عقل به معنای قوه تفکر نزد قاضی به عنوان منبعی مستقل و ابزاری بسیار مهم برای شناخت مطرح بوده، به طوری که وی تنها راه رسیدن به معرفت خداوند را نظر و تفکر، یعنی همان راه عقل می داند. از نظرگاه قاضی، علم به مدرکات که نتیجه ادراک حسی است، پیش درآمد علم ضروری و علم ضروری خود از راه استدلال عقلی، پیش درآمد علم اکتسابی است.
    کلیدواژگان: منابع معرفت، عقل، معتزله، قاضی عبدالجبار
  • رضا ملازاده یامچی، حمید ایماندار صفحه 115
    تفحص در مکتوبات سید قطب، تضادهای عمیق وی با قاطبه سلفیه سنتی در تبیین مباحثی چون توحید صفاتی را آشکار می سازد؛ به ویژه این که او در تقابل تام با بنیان های توحیدی سلفی ها، قائل به جزئیت توحید حاکمیت و تشریع در مفهوم توحید الوهی است. در این میان، نقطه عطف مدعیات سید قطب به تاکید وی بر مدخلیت عمل در تکفیر حاکم بغیر ما انزل الله و محکومین وی بازمی گردد؛ به گونه ای که وی بر خلاف قریب به اتفاق اندیشمندان فریقین، عدم التزام عملی به احکام الهی را قائم مقام استحلال حکم بغیر ما انزل الله پنداشته و به واقع رویکردی تکفیری را رقم زده است. این نوشتار در راستای تعلیل بیانات تکفیر گرایانه سید قطب به ناظر بودن بیانات وی بر کفر باطنی اشاره کرده؛ به این معنا که سید به اذعان خود، از صدور حکم فقهی برای کفر اعتقادی در بیانات خود ابا داشته و در عین تحفظ بر حقوق اجتماعی و دینی فرد ناقض توحید حاکمیت منبعث از اسلام ظاهری وی، او را همچون اهل نفاق باطنا کافر و مستحق عذاب اخروی می داند. به عبارتی، غایت مورد توجه سید از طرح مسئله کفر در تشریع صرفا انذار جوامع اسلامی و غیر آن ها، از پیامدهای التزام به کفر حاکمیتی بوده و سید با طرح کفر باطنی در عین خطیر جلوه دادن عدم التزام به این مفهوم، خود را از تکفیر معین و ظاهری ناقضان توحید حاکمیتی معاف کرده است.
    کلیدواژگان: توحید، تکفیر، سلفیه، سید قطب
|
  • Mehdi Gholamali Page 7
    There had been left many writings by Imam al-Reza (AS). This research has been organized to answer this question that what is the place of the letters of Imam al-Reza (AS) among his writings and which Kalāmī problems are paid attention to in these writings. After case examination and analysis of the collection of the eighth Imam's writings, it has got been cleared that nearly a quarter of all of his writings are devoted to the common theological issues at that time. By examining the Kalāmī letters of Imam alReza (AS), the present study, concluded that the most important problems in the Imāmīyyah beliefs in the second half of the 2nd century AH were two themes of "monotheism" and "Imamate". Anthropomorphism (tashbih), embodiment (tajsim) and the vision of God (ruyat ul-llah) were the most important monotheistic misgivings, and the qualities and signs of the infallible Imam and the Wakifiyyah misgivings were also the most important Shia dilemmas in the issue of Imamate. On the other hand, by sending letters to the Shia scholars, the eighth Imam (AS) has proceeded to resolve the Imāmīyyah problems in four ways of guidance, miracles, critiques and discussions.
    Keywords: Imam al-Reza (AS), writings, Kalāmī Hadiths, Kalāmī misgivings, the Shia belief problems
  • Ali Rad, Masoomeh Rezvani Page 25
    The dogmatic teachings (al-taalim al-taabbodiyyah) in the belief realm are beliefs that the human intellect lonely cannot understand and prove them. Thus the only source for these beliefs is revelation and authentic religious narrations. The dogmatic teachings are of considerable presence in the Shii beliefs and offer a vast amount of the details of monotheism, prophecy, Imamate and resurrection. Understanding of the dogmatic teachings, which includes the phase of receiving and discovering and the phase of explanation and exegesis, was a matter of dispute among the Shii theologians; some have chosen the way of dogmatism (al-taabbod) and acquiesce (al-taslim) toward them and some have offered the way of reasoning and contemplation. In this regard, by accepting the bases of "reason's need to narration" and "acquired religious knowledge", al-Sheikh al-Mufīd tries to take a way between literalism and rationalism so that, in the receiving phase of these teachings, he accepts the narration after rational examination and, in the understanding phase, he uses both sources of reason and narration. The present research concluded that considering the way al-Sheikh al-Mufīd uses the sources, his approach towards the method of reasoning and taking into account the maximum use of reason is more inclined.
    Keywords: dogmatic teachings, theologian's method, non-rational, irrational, Sheikh al-Mufīd
  • Mehdi Baghban Khatibi, Mohammadtaghi Sobhani Page 45
    The Spirit and its attributes are mentioned in nineteen verses of the Holy Quran. The nature and cases of spirit, the way of spirit's relation with humans and angels, its functions and works as well as the spirit being material or immaterial were disputed between the Muslim exegetes and theologians from a long time. According the common viewpoint, spirit is of various cases including the human reasoning soul, but from the viewpoint of Ayatullah MuhammadBagher Maleki Miyanaji none of these verses indicates the human soul. This theory considers the interpretation of spirit to the Holy Spirit as unifying all the verses relating to spirit and regards arguing by these verses for immateriality of spirit as empty of reason. Explanation of the knowledge place of spirit, its ontological relation with the carriers of this spirit and the analysis of its place in prophecy and guardianship (wilayah) are another attempt in this semantic attempt. Aside from the apparent signification of the verses, Ahl ul-Bayt's narrations are an important documentary for this exegete to interpret the spirit to the Holy Spirit.
    Keywords: the Holy Spirit, the throne of knowledge, prophecy, guardianship (wilayah), Tafsīr Manāhej al-Bayān
  • Amir Ahmadnejad, Atefeh Mohammadzadeh Page 65
    Al-Sharif al-Murtazs, a famous Shia literary and theologian, believes in the theory of "Sarfah" (Dissuade). According the environmental conditions and by awareness of the characteristics of the theory of "Sarfah", he had chosen it. Addressing the crisis of the problem of non-Arab Jews and Christians in discussing the miracle of the Quran, the Islamic Schools theological discussions in explanation of forms of miracle and creating a free space for this kind of disputes are amongst the most important historical factors for choosing this theory by him. Al-Murtaza's literary and theological contemplations including the need to rely on non-personal-taste criteria in measuring rhetoric of the Quran, the complexity of explaining the impossibility of bringing a similar for the Quran in the expressive miraculous explanations and the universality of understandability of Sarfah had also a significant effect in choosing the theory of Sarfah by him. In addition to examine the origins of this theory's being discussed in al-Sharif al-Murtaza's time, the present writing tries to analyze the historical and scientific backgrounds of his approach.
    Keywords: Sarfah (Dissuade), al-Sharif al-Murtaza, the Quran's miracle, approach
  • Shahrbanu Hajiamiri, Ebrahim Nasrullahpur Alamdari Page 85
    The issue of "immortality" in the 107th verse of the "Hud" Surah has been accompanied by the Divine Providence that about that verse the Muslim exegetes all agreed about the eternity of the nonbelievers in the Hell, but the eternity of the sinners of the believers in Hell is a topic of difference. The question of the present article is that whether the Asharite, Mutazilite and Imami exegetes were influenced by their theological Schools to interpret the verse of immortality (Hud: 107) or they ignored the principles of their theological Schools in some cases. The present research shows that the Imami and Mutazilite exegetes were influenced by their theological Schools in different historical centuries from the past to the present. The early Asharite exegetes until the tenth century AH interpreted the verse with a complete influence of their theological School, but the later Ashari exegetes in their thirteenth and fourteenth centuries AH left the common interpretation among the Asharites in their books and interpreted the verse in a new framework.
    Keywords: immortality, Asharite, Mutazilite, Imami, sinners of the big sins
  • Hosein Soltani Page 101
    Qazi Abd ul-Jabbar is a famous figure in the Mutazilite Kalam which has considerable opinions on "epistemology". In Abdu l-Jabbar's theological system, the discussed issues in the knowledge and epistemology and generally the theological discussions are of deductive and logical sequence so that the pervious propositions are the bases for the next ones and the next propositions are the consequences and results of the previous. The epistemological and theological thoughts of Qazi are rooted in a chain of knowledge sources such as apparent senses, reason, essential knowledge, revelation and imitation, among which reason as the faculty of thinking according to him is an independent source and a very important instrument for knowledge so that he regards contemplation and thinking, that is the way of reason, as the only way to gain the knowledge of God. From Qazi's point of view, knowledge of the perceived affairs, which is the result of the sense perception, is a prologue for the essential knowledge and the essential knowledge itself by reason argumentation is a prologue for the acquired knowledge.
    Keywords: the sources of knowledge, reason, the Mutazilah, Qazi Abd ulJabbar
  • Reza Mullazadeh Yamchi, Hamid Imandar Page 115
    Investigation in Sayyed Qutb's writings reveals his deep conflicts with majority of the traditional Salafiyyah in explaining topics such as attributes monotheism. By a complete contradiction to the Salafis monotheistic foundations, he regards monotheism in sovereignty and legislation as the component of the concept of monotheism. Meanwhile, the most important point of Sayyed Qutb's claims turns to his emphasis on the involvement of acts in the excommunication (takfir) of one who rules according to what Allah does not revealed and the excommunication of the people who are ruled by him. Unlike the vast majority of thinkers of the two major Muslim sects, he imagined not practically committing of the divine commands as the replacement of commanding according to what Allah does not revealed and, indeed, he contributed an excommunication (takfiri) approach. In order to explain Sayyed Qutb's excommunication (takfiri) statements, this writing shows that his statement refers to the esoteric infidelity in that although he refuses of issuing a jurisprudential statement for belief excommunication and, on the basis of the nominal Islam of one who contradicts monotheism in sovereignty, he emphasizes on the social and religious rights of him, he considers him as an esoteric infidel and as deserving of otherworldly punishment just like the Hypocrites (Monafiqun). In other words, Sayyed's purpose of putting forward the issue of excommunication in legislation was only to warn the Muslim and nonMuslim societies against the consequences of infidelity in sovereignty monotheism and, by putting forward the issue of esoteric infidelity, at the same time he marked not committing to this concept, he kept himself away from stating against the contradictors of sovereignty monotheism as determined and external infidels.
    Keywords: monotheism, excommunication (takfir), Salafiyyah, Sayyed Qutb