فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 19 (زمستان 1396)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 19 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد محمدرضایی، مهدی خیاط زاده صفحه 1

    از جمله براهین اثبات وجود خداوند، برهانی است که محقق اصفهانی بیان کرده است. این برهان، در میان اندیشمندان معاصر، طرف داران و منتقدان جدی داشته و در مجموع پنج تقریر، در سه محور کلی، برای آن بیان گردیده است: محور اول، مفهوم واجب الوجود از این جهت که مفهومی ذهنی است؛ محور دوم، مفهوم واجب الوجود از این جهت که از امری ورای خود حکایت می واجب الوجود یا موجود بذاته در خارج. هر کدام از کند؛ و در نهایت، حقیقت این تقریرها با اشکالهایی مواجه شده است. خلط بین حمل اولی و شایع، مصادره به مطلوب، خلط بین قضیه بتیه و غیر بتیه و نقض به شریک الباریء، اشکالهای اصلی این برهان، در محورهای سه گانه هستند. در اثر پیش رو، اشکالهای پیشگفته و نیز پاسخهای آنها مورد بررسی و داوری قرار گرفتهاند و در نهایت اثبات می شود که این برهان در تمامی تقریرهای خود، مورد نقد بوده و در اثبات وجود خداوند ناکارآمد است.

    کلیدواژگان: تقریرهای پنج گانه برهان، خلط بین حمل اولی و شایع، خلط بین قضیع بتیه و لا بتیه، مصادره به مطلوب، نقض به شریک الباری ء، محقق اصفهانی
  • محمد عظیمی، محمد غفوری نژاد صفحه 25
    علامه مجلسی علاوه بر محدث بودن، از متکلمان عقلگرای شیعه در دوره صفویه نیز به حساب می استفاده «نقلی»و «عقلی» آید. او برای استنباط آموزه های کلامی از هر دو روش عقلی و نقلی میکند. مقالۀ حاضر می علامه مجلسی را مورد تحلیل و کوشد جایگاه عقل و روش عقلی علامه در مواجهه با مباحث کلامی، هدفبررسی قرار دهد. به بیان دیگر، بررسی روش عقلی اصلی این نوشتار است. او علاوه بر نقش ابزاری عقل، آن را به عنوان یکی از منابع معتبر در تحصیل معارف دینی نیز میپذیرد. علامه بسیاری از سن و قبح عقلی، قواعد کلامی مانند: ح قاعده وجوب اصلح و قاعده لطف را قبول دارد و بدانها استدلال میکند؛ اما در عین حال، در مواضعی از آثارش، محدودیت هایی را برای عقل قائل شده است. بر اساس یافتۀ این پژوهش، مجلسی را باید متکلمی عقلگرا دانست.
    کلیدواژگان: عقل، روش شناسی کلامی، روش عقلی، علامه مجلسی
  • یوسف دانشور نیلو، عباس شاه منصوری صفحه 43
    یکی از موضوعاتی که در حوزه معرفت شناسی مورد نظر اندیشمندان بوده و با توجه به آن منظومه های خاص معرفتی شکل می گیرد، موضوع «مفاهیم کلی» است. میرزای اصفهانی در مقام اندیشمندی که سعی دارد اندیشۀ خود را بر اساس متون دینی شکل دهد، موضع متفاوتی در این باره دارد. او با توجه به دیدگاهش درباره علم و مباحث معرفت شناختی، معتقد است میان الفاظ و معانی، امر سومی به نام مفاهیم وجود ندارد و از آن جا که در دلالت الفاظ بر معانی، تنها مصادیق خارجی هستند که مدلول قرار میگیرند، الفاظی که بر کلیات دلالت دارند، بر عین خارجی و نه بر مفاهیم ذهنی و از طریق لحاظ و یا عدم لحاظ برخی خصوصیات بر آن ها دلاات گری دارند. بنابراین قائل شدن به عالمی ذهنی، غیر از همین عالم واقعی ، وجهی نخواهد داشت. او در سایر آرای خود، از حمله موضوع «معرفت الله » با پای بندی به همین مبانی مباحثش را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مفاهیم کلی، دلالت الفاظ، علم، میرزای اصفهانی
  • محمدعلی عباسیان چالشتری * صفحه 63

    فیلسوفان دین، عموما بر این باورند که وجود شر در عالم، نیرومندترین چالش در برابر اعتقاد به وجود خداست. آن ها میان دو وجه از مسئله شر تفکیک قایل شده اند: وجه «فلسفی / دفاعیه ای» و وجه «دینی / روان جامعه شناختی». وجه فلسفی / دفاعیه ای به نوبه خود به دو «مسئله منطقی»، و «مسئله بینه ای» تحلیل شده است. «مسئله منطقی شر» بر آن است که میان اعتقاد خداباوران به وجود خدا و این واقعیت که در عالم شروری وجود دارند، ناسازگاری منطقی وجود دارد. راه های مختلفی برای پرهیز از این ناسازگاری پیشنهاد داده شده است. ملحدان، اعتقاد به وجود شر را انتخاب کرده اند و اعتقاد به خدا را همچون اعتقادی باطل کنار گذاشته اند. خداباوران به راه هایی دیگر متوسل شده اند؛ گروهی از خداباوران تلاش کرده اند تا نشان دهند، اعتقاد به وجود خدا با اعتقاد به وجود شر قابل جمع است. این مقاله در پی آن است تا نشان دهد مسئله شر منحصرا منطقی یا حتی فلسفی نیست، بلکه مسئله ای روان جامعه شناختی و ایمانی هم هست.

    کلیدواژگان: مسئله منطق شر، اصل انتخاب، اصل ترجیح، اصل جمع
  • قادر سعادتی* صفحه 83
    کتاب التوحید مهم ترین اثر محمد بن عبدالوهاب است و جایگاه بسیار مهمی نزد وهابیان دارد. وهابی ها بر این باورند که محتوای این کتاب موافق با قرآن و سنت است؛ حال آن که با تأمل در مطالب این کتاب و تفسیر صحیح آیات قرآن، معلوم می شود مبانی و مطالب آن نه تنها مطابق قرآن نیست، بلکه در برخی موارد مخالف قرآن کریم است. در این مقاله، برخی از مواردی که با قرآن مخالف است، از جمله نظر او درباره تقیه، استغاثه، قسم به غیر خدا، نام گذاری به عبدالنبی و... مورد بررسی قرار گرفته و معلوم می گردد که توحید مطرح شده از سوی محمد بن عبدالوهاب مطابق با قرآن نیست.
    کلیدواژگان: وهابیت، کتاب التوحید، نقد وهابیت، محمد بن عبدالوهاب
  • محمد مولوی *، ریانه باستانی پاریزی، محسن نورایی صفحه 99
    برخی خاورشناسان معتقدند پیامبر اکرم نه تنها پیامبر دین جدیدی نیست، بلکه مبلغی داد از جمله افرادی است نصرانی است، و به او امر شده که از نصارا تبعیت کند ه ح ر. یوسف د که تلاش می اد بر این  کند پیامبر را نصرانی و حتی رئیس آنان بداند. برخی از دلایل حد ح مدعا عبارتند از: مضمون برخی آیات قرآن، آموزش دیدن آیین نصرانیت نزد ب یرای راهب، و پذیرش ریاست آن، غیر  آموزش دیدن آیین نصرانیت نزد ورقه، نصرانی مبعوث شدن پیامبر و تغییر نام نصرانیت به اسلام. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی ابتدا  امی بودن پیامبر به بیان دیدگاه پرداخته و سپس با دلایل  ها و دلایل یوسف حداد مبنی بر نصرانیت پیامبر اکرم و شواهد قرآنی، عقلی و تاریخی، دیدگاه ها و دلایل او را مورد نقد و بررسی قرار داده و نادرستی شان را به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: نصرانیت، پیامبر اکرم، یوسف حداد، بحیرا، ورقه بن نوفل
  • محمدتقی سبحانی، رضا برنجکار، محمدحسین منتظری صفحه 119
    با مطالعۀ آثار کلام ی دوران متقدم درمی جلیل » عنوانی است که در مقابل «لطیف الکلام» یابیم به کار می«الکلام رود و گویای طبقه بندی خاصی در مباحث دانش کلام مباحث است؛ اما چیستی لطیف، ویژگی ها و جایگاه آن در دانش کلام، پرسش های درخور توجهی است که کمتر بدان پرداخته شده است. مطالعات تاریخی کلامی نشان میدهد در ادوار نخستین تمدن اسلامی، متکلمان علاوه بر آن که عهده دار پاسخ درباره مسائل اعتقادی و الهیاتی مذهب خود بودند، پیش از سایر اندیشمندان مسلمان، خود را متکفل تحقیق و پاسخ دهی به پرسش های عام و بنیادین معرفتی می دانستند. بعدها در دانش کلام برای پاسخ به این مسائل، حوزه خاصی در نظر گرفته شد که در آن به مسائل عام، بنیادین و غیرالهیاتی میپرداختند و در مقدمۀ دانش کلام از آن بحث کرده، از آن برای تبیین و مدلل ساختن مسائل یاد می شود که در برابر مسائل «لطیف الکلام» مختلف دانش کلام بهره میبردند. از این مسائل به اعتقادی دینی قرار داشت و در دسته نامگذاری میگردد. مسائل کلام «جلیل الکلام» بندی فراگیر، به لطیف در سه بخش مسائل جهان شناختی، فعل شناختی و معرفت شناختی قابل طبقه بندی است.
    کلیدواژگان: لطیف الکلام، جلیل الکلام، امور عامه، مسائل غیرالهیاتی، جهان شناسی، فعل شناسی، معرفت شناسی
|
  • Mohammad Mohammadrezaei, Mehdi Khayyatzadeh Page 1

    One of the arguments to prove the existence of God is the argument that Mohaghghegh Isfahani has explained. Among the contemporary scholars, there are serious advocates and critics for this argument and totally five versions in three general axes are put up for it: the first point is the notion of necessary existence from the perspective which it is a mental concept; the second point is the notion of necessary existence from the perspective which it denotes a thing behind it; and finally the fact of the necessary existence or the self-existent entity out of the mind. Each of these explanations are somehow criticized. Confusion between the early and current ascribe, confiscation of the desirable, confusion between the definitive and nondefinitive propositions, and the contradiction with the partner of the Creator (shrik ul-Bari) are the main drawbacks of this argument in the three axes. In the present work, the foregoing drawbacks and their responses are examined and judged, and it is finally proved that this argument has been criticized in all its versions and it is inefficient in proving God's existence.

    Keywords: the argument's five versions, Confusion between the early, current ascribe, confusion between the definitive, non-definitive propositions, confiscation of the desirable, contradiction with the partner of the Creator (shrik ul-Bari), Mohaghghegh Isfahani
  • Mohammad Azimi, Mohammad Ghaforinejad Page 25
    In addition to be a narrationist, Allama Majlesi is one of the Shia intellectual theologian in the Safavid period. To deduce the kalami teachings, he uses both "rational" and "narrative" methods. The present article tries to analyze and examine the place of reason and the rational method of Allama Majlesi. In other words, the study of Allama's rational method in dealing with kalami topics is the main purpose of this writing. In addition to the instrumental role of reason, he also recognizes it as one of the authentic sources in gaining the religious knowledge. Allama accepts many rules of theology such as rational goodness and obscenity, the rule of necessity of the fittest and the principle of grace and argues to them; but at the same time in some positions of his works, he places limits on reason. According to the findings of this study, Majlesi should be considered a rationalist theologian.
    Keywords: reason, kalam methodology, rational method, Allama Majlesi
  • Yusuf Danishvar Nilo, Abbas Shahmansoori Page 43
    The issue of "the general concepts" is one of the issues in epistemology that have been paid attention by scholars and certain epistemological systems have been formed on its basis. As a scholar who tries to form his thoughts on the basis of religious texts, Mirza Isfahani has a different position in this case. Considering his views on knowledge and epistemological discussions, he believes that there is no a third thing between words and meanings which can one call it as concepts, and, because only the external cases are referred to in denotation of the words to the meanings, the words that denote to the generals denote to the external cases, and not to the mental concepts, by taking some qualities into account or not taking them into account. Therefore, believing in a mental world other than this external world is not plausible. In his other views including the issue of "knowledge of God", he offers his discussions with adherence to these bases.
    Keywords: general concepts, words denotations, knowledge, Mirza Mehdi Isfahani
  • Mohammadali Abbasian Chaleshtari Page 63

    The philosophers of religion generally believe that the existence of evil in the world is the most powerful challenge to the belief in the existence of God. They distinguished between two aspects of the problem of evil: The "philosophical/defensive" aspect and the "religious/sociological-psychological" aspect. Philosophical/defensive aspects, in their turn, have been analyzed into two "logical problem" and "evidential problem". The "logical problem of evil" explains that there is a logical incompatibility between the beliefs of God-believers in the existence of God and the fact that there are evils in the world. Various ways to avoid this incompatibility have been proposed. Atheists have chosen to believe in the existence of evil and set aside belief in God as a false belief. God-believers have resorted to other ways: A group of the God-believers have tried to show that belief in the existence of God can be compatible with believing in the existence of evil. This article seeks to show that the problem of evil is not exclusively logical or even philosophical, but it is also a socio-psychological and a faith issue.

    Keywords: the logical problem of evil, the principle of choice, the principle of preference, the principle of aggregation
  • Qader Saadati * Page 83
    Kitab al-Tawhid (the book of monotheism) is the most important work of Muhammad ibn Abdul Wahhab and is of important place for the Wahhabis. The Wahhabis believe that the content of this book is in agreement with Quran and Sunna; however, by reflecting on the contents of this book and correct interpretation of the Quran verses, it turns out that its foundations and contents are not only in accordance with the Quran, but in some cases, they are against the Holy Quran. In this article, some of the cases that contradict the Quran, including his point of view on takiyyah (reservation or precaution), isteghatha (petition), oaths other than God, naming children as Abd ul-Nabi and ... are examined and it turns out that the Tawhid (monotheism) proposed by Mohammad ibn Abdul Wahhab is not in accordance with the Quran.
    Keywords: Wahhabism, Kitab al-Tawhid (the book of monotheism), critique of Wahhabism, Mohammad ibn Abdul Wahhab
  • Mohammad Molavi *, Rayaneh Bastani Parizi, Mohsen Nouraei Page 99
    Some of the orientalists believe that the holy Prophet (p.b.u.h) is not the messenger of a new religion, but he is a Christian preacher and he was ordered to follow the Christians. Yusuf Dorrah al-Haddad is of the people who tries to consider the Prophet (p.b.u.h) as a Christian and even their Chief. Some of Haddad's reasons for this claim are: the content of some verses of the Quran, learning the ritual of Christianity with Bahira the monk, learning the ritual of Christianity with Waraqa, starting the Prophet's Mission as a Christian and the acceptance of its authority, the Prophet's not-being an illiterate person and the conversion of the name of Christianity to Islam. Using descriptive-analytic method, this research firstly outlines the views and reasons of Yusuf al-Haddad on the Christianity of the Prophet (p.b.u.h.) and then, by Quranic, rational and historical proofs and evidences, criticizes his views and reasons and proves their incorrectness.
    Keywords: Christianity, the holy Prophet (p.b.u.h), Yusuf al-Haddad, Bahira, Waraqa ibn Nawfal
  • Mohammadtaghi Sobhani, Reza Brenjkar, Mohammadhosein Montazeri Page 119
    By studying the previous kalami work, we find that "Latif ul-Kalam" (the Subtle theology) is a title which is used against "Jalil ul-Kalam" (the great theology) and shows a certain categorizing in the discussions of Kalam knowledge. But what is the subtle issues, its features and its place in knowledge of Kalam, are the worthwhile questions that have been considered less. Historical-theological studies show that in the first Islamic civilization periods, the theologians, in addition to being responsible to answer the religious and theological issues of their own religion, considered themselves to be responsible for research and responding to general and fundamental knowledge questions before other Muslim scholars. Later, in the knowledge of Kalam, to address these issues, there was a special part in which they addressed general, fundamental and non-theological issues and discussed it in the introduction of the knowledge of Kalam in order to explain and substantiate different issues of Kalam by these subtle issues. These issues are referred to as "Latif ul-Kalam", which is versus the belief issues that are generally categorized as "Jalil ulkalam". The issues of "Latif ul-Kalam" are categorized in three sections: cosmological, act-study, and epistemological issues.
    Keywords: Latif ul-Kalam (the Subtle theology), Jalil ul-kalam (the great theology), the general affairs, non-theological issues, cosmology, act-study, epistemology