فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 2 (پاییز 1392)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 2 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی سبحانی، سید محمد مهدی افضلی صفحه 7

    سخن از ربط و نسبت منابع شناخت، در نظام معرفت دینی، اهمیت خاصی دارد. دیدگاه های موجود در این زمینه، از ره یافت های گوناگونی بهره جسته اند؛ برخی عقل را در مقام ثبوت و اثبات مستقل دیده و برخی دیگر نص را کاملا خود بسنده تلقی کرده اند. در این نوشتار هر دو نگاه، ناتمام معرفی شده و از حجیت متشابک عقل و نقل دفاع شده است. عقل، چه در مقام معناگری و فهم گزاره ها و چه در مقام تبیین و تدلیل آن ها و چه در مقام دفاع، در معیت نقل حرکت می کند. نقل نیز در تنبیه، تقریر، تذکر و تعلیم حقایق به دیگران و کمال یافتن روش، به عقل مدد می رساند؛ در غیر این صورت، عقل به تعلیق، تقلیل و تاویل بی ضابطه آموزه های دینی منتهی شده و نقل نیز از پایگاه بین اذهانی محروم می شود. از آن جا که عقل امدادهای نقل را تصدیق و در ساختار خود هضم می کند، روش شناسی نهایی مورد قبول، عقلی است.

    کلیدواژگان: عقل، نقل، فطرت، منابع معرفت، حجیت متشابک، توسعه ظرفیت عقل
  • عبدالهادی اعتصامی صفحه 29

    بحث و مناقشه درباره اتصاف یا عدم اتصاف ذات الهی به اسما و صفات، از نخستین پرسش های اعتقادی است که همواره معرکه آرای اصناف گوناگون اندیشمندان اسلامی بوده است. نوشتار حاضر بر آن است تا روایاتی را که مستقیم (آشکار) و یا غیرمستقیم ناظر به مسئله نفی صفات از ذات الهی اند، مورد تبیین و تحلیل قرار دهد. از مقایسه میان این دو گروه از روایات این نتیجه حاصل شد که انتساب هرگونه صفتی به ذات الهی مستلزم تحدید و تشبیه است و حق تعالی هیچ گونه صفتی در مقام ذات ندارد و از هر معنا و مفهومی که ذات را نشان دهد، منزه و مبراست؛ بنابراین، تمام اسما و صفاتی که بر خداوند به نحو ایجابی اطلاق می شوند، وصف فعلی یا سلبی اند.

    کلیدواژگان: صفات ذاتی، صفات فعلی، وجودشناسی صفات، معناشناسی صف
  • سیدجمال الدین موسوی صفحه 51

    اندیشه ناب و توحیدی «بداء» گرچه در جامعه مسلمانان نخستین وجود داشت، اما بنا به دلایلی تنها در جامعه شیعی استمرار یافت. تا پایان عصر حضور ائمه علیهم السلام، میان متکلمان شیعه اختلافی در تبیین بداء وجود نداشت. بعد از این دوره و در زمانی که کلام شیعه دوران رکود و فترت را پشت سر می گذاشت، گروهی از معتزلیان شیعه شده و متکلمان عقل گرای شیعه تبیین جدیدی از بداء ارائه داده و آن را هم وزن نسخ دانستند. این اندیشه جدید که در ابتدا گروه اندکی طرف دار آن بودند، رفته رفته جایگاه مهمی در میان متکلمان شیعه پیدا کرد، به گونه ای که در اواسط قرن پنجم تقریبا همه گیر شد. تبیین این اندیشه جدید با شیخ مفید ادامه یافت و شاگردان وی نیز ادامه دهنده همین مسیر بودند.

    کلیدواژگان: بداء، متکلمان بغداد، نسخ، متکلمان کوفه
  • عباس میرزایی صفحه 69

    معتزلیان شیعه شده از جریان های فرهنگ ساز در سیر تفکر امامیه در سده های سوم و چهارم هجری هستند که مقایسه آنان با میراث کلامی متکلمان امامیه در بغداد می تواند به بازشناسی جایگاه و نقش آنان در تاریخ فکر شیعه کمک کند. نوشتار حاضر می کوشد تا از طریق بازخوانی گزارش های موجود در آثار نوبختیان، شیخ مفید و سیدمرتضی، نوع مواجهه اینان را با ابوعیسی وراق و ابن راوندی از دو جنبه شخصیتی و علمی تحلیل کرده و با تبیین داوری متکلمان بغدادی درباره معتزلیان شیعه شده، جایگاه آنان را ترسیم کند. هم چنین در نگاهی کلان تر سعی می کند با نشان دادن سیر تحول کلام امامیه از سده سوم تا پنجم به بازسازی صحنه ای از تاریخ کلام شیعه بپردازد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که نمی توان در میراث برجای مانده از متکلمان امامیه در بغداد درباره ابوعیسی وراق و ابن راوندی مواضع یکسانی را مشاهده کرد؛ اگرچه در بحث امامت نشانه هایی از همسونگری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاریخ کلام امامیه، معتزلیان شیعه شده، ابوعیسی وراق، ابن راوندی، نوبختیان، شیخ مفید، سیدمرتضی
  • سیدعلی حسینی زاده صفحه 87

    مقایسه اندیشه های کلامی نوبختیان و شیخ مفید در بستر میراث کلامی امامیه و معتزله، علاوه بر تبیین نقاط اختلاف آرای نوبختیان و شیخ مفید، نقش هر یک از آنان در این تطور اندیشه ای را نمایان می کند. این پژوهش نشان می د هد، نمی توان میزان هم نوایی و نزدیکی نوبختیان با معتزله را بیش از قرابت اندیشه های شیخ مفید با معتزلیان دانست، بلکه هر یک از آنان در موضوعات مختلف کلامی به فراخور مبانی و پیش فرض های کلامی خود دیدگاهی را ارائه کرده اند که گاه با معتزله و گاه با متکلمان امامی کوفه هم سان است. از این رو، همان گونه که در آرایی مانند برخی فروعات وعده و وعید نوبختیان هم رای معتزله اند، شیخ مفید در مباحثی مانند معرفت و استطاعت، آرایی نزدیک به اندیشه معتزله را برگزیده است. هم چنین بنا بر این تحقیق، اگر چه در برخی اندیشه ها نوعی هم رایی بین نوبختیان و شیخ مفید با معتزلیان مشاهده می شود، اما ریشه این اندیشه ها در آرای منقول از متکلمان امامی در مدرسه کوفه یافت می شود؛ از این رو، این هم رایی با معتزله الزاما به معنای تاثیر پذیری و وام گیری از معتزله و جدایی از پیشینه کلام امامیه نیست.

    کلیدواژگان: نوبختیان، ابو سهل، حسن بن موسی، شیخ مفید، معتزله، امامیه
  • سیدمحمدکاظم طباطبایی، سیدمصطفی مطهری صفحه 117

    نا آشنایی و یا عدم دقت در سیر تبیین معارف وحیانی، گاه سبب بروز شبهه تبدل و تحول پذیری آموزه های شیعی شده است؛ از این رو، شناختی دقیق از سیر تبیین معارف اهل بیت علیهم السلام، نیازمند توجه به همه شرایط و عناصر تاریخی اثرگذار در دوره پیامبر و امامان است که در آن، تکامل تدریجی معارف با دو ویژگی: نخست، فرایند اجمالی تفصیلی و دوم، ترسیم چهار دوره نسبی در دوران حضور اهل بیت علیهم السلام روشن می گردد. نوشته حاضر با محور قرار دادن آموزه «امامت» بر آن است تا چگونگی روند تبیین این اصل را با ملاحظه عناصر تاریخی در دوره حضور، بیان کند و نیز نشان دهد که محتوای وحیانی در سیر خود دستخوش تبدل و تحول نشده است.

    کلیدواژگان: امامت، شبهه تحول پذیری، فرایند اجمال به تفصیل، عناصر تاریخی
  • سیدرسول هاشمی، علی راد صفحه 139

    اری روبین در پژوهش خود با روش تاریخی- توصیفی، امامت موروثی را به شیعه نسبت داده است. وی در مستند سازی نظریه امامت موروثی، به احادیث اخوت، پسر نداشتن حضرت محمد صلی الله علیه وآله و خویشاوندی علی علیه السلام با ایشان، استناد جسته است. آنچه در ایراد بر ادعای روبین می توان مطرح کرد این است که، ایشان در بررسی یکی از اصلی ترین مولفه عقیدتی شیعه، بدون بررسی آیات مربوط به وراثت و تحلیل جامع از روایات مربوط به آن، صرفا با استناد به رویدادی تاریخی و بعضی از روایات مربوط به خلقت نوری که مربوط به فضایل اهل بیت علیهم السلام است، اعتقاد به امامت وراثتی را به شیعه نسبت داده است؛ علاوه بر این، به نظر می رسد داشتن پیش فرض مذهبی و نگاه عرفی به مسئله امامت، موجب شده است تا چنین اعتقادی را به شیعه نسبت دهد. در بررسی و نقد این نظریه با استناد به بعضی از آیات مرتبط و روایات وارده در کتب روایی معتبر، ضمن رد انتساب مذکور، نظریه صواب در ادله شیعه بر امامت ائمه علیهم السلام بیان شده است.

    کلیدواژگان: اری روبین، امامت، وراثت، نقد مستشرقان، احادیث وراثت
|
  • Muhammad Taghi Subhani, Seyed MuhammadMahdi Afzali Page 7

    To speak about the relationship of knowledge resources in the system of religious knowledge is of special importance. The available views in this respect, exploited various approaches; some have seen the reason independent in both states of establishment and discovering, and some others have regarded narration as self-sufficient. Both views, in this essay, have been seen as incomplete, and it defended the intertwined authority of reason and narration. In understanding the propositions, in explaining and reasoning them and defending them, reason accompanies the narration. Narration also assists the reason in the communicating, elaborating, noticing and teaching the facts to others, and also aids it in completion of method. Otherwise, in one hand, reason will result in the irregular interpretation, suspension and reduction of religious teachings, and narration, on the other, also will lose its inter-subjective place. Since the reason affirms the aids of narration and digests them in its structure, the final accepted methodology is rational.

    Keywords: Reason, Narration, Human-creation, Knowledge Resources, Intertwined Authority, Development of the Reason Capacity
  • Abdulhadi Eatesami Page 29

    Discussion about the describability or indescribability of the Divine Nature to the names and attributes is one of the first questions that there have been always various viewpoints about it from the different Islamic thinkers. The current writing explains and analyses the narrations that directly (obviously) and/or indirectly relates to the issue of the attributes negation. The comparison of the two groups of the narrations leads to the result that the attribution of any attribute to the Divine Nature entails limitation and anthropomorphism. So God has no attribute in the Nature level, and is unadorned and bare of any meaning or concept showing the Nature. Therefore, all the names and attributes that are positively used to God, are negative or act attributes.

    Keywords: Nature Attributes, Act Attributes, Attributes Ontology, Attributes Semantics
  • Seyed Jamaloddin Mousavi Page 51

    Although the pure and monotheistic thinking of Bada’ existed in the early Muslim community, it continued, based on some reasons, in the Shi’i community. There was not any disagreement between the Shi’a theologians in the explanation of Bada’ to the end of the Imams’ (p.b.u.t.) era. After this period, and in the stagnation and inactivity period of Shi’i Kalam, a group of the Mu’tazilites converted to Shi’ism as well as some rationalist Shi’i theologians offered a new explanation of the Bada’, and regarded it as equal to Naskh (abrogation of legislations). This new thinking that, at first, a few thinkers advocated it, gradually found an important place between Shi’a scholars so that towards the middle of the fifth Islamic century /12th century CE it got all pervasive. The Explanation of this new thinking continued by Sheikh al-Mufid, and his disciples also continued this course of thinking.

    Keywords: Bada’, Baghdadi Theologians, Abrogation, Kufi Theologians
  • Abbas Mirzaei Page 69

    The Mu’tazilites converted to Shi’ism are a culture-making group in the course of Imami thought in the third/tenth and fourth/eleventh centuries that their comparison to the theologian heritage of Imami theologians in Baghdad can aids to recognition of their place and role in the history of Shi’a thought. The current writing, by examining the available reports in the works of the Nawbakhtis, Sheikh Mufid and Seyed Murtaza, tries to analyses the kind of their encounter to Abu Eisa Warraq and Ibn Rawandi from the two aspects of personality and scholarship. It also tries to map out their place through explaining the judgments of Baghdadi theologians about the Mu’tazilites converted to Shi’ism. Furthermore, in a more enormous view, it tries to show the trend of Imami Kalam from the third/tenth century to fifth/twelfth century and reconstruct a scene of the history of Shi’a Kalam. The result is that one cannot see a homogeneous position about Abu Eisa Warraq and Ibn Rawandi in the remained heritage of Imami theologians in Baghdad; although there can be seen some signs of kinship in the issue of Imamah.

    Keywords: history of Imami Kalam, the Mu’tazilites converted toShi’ism, Abu Eisa Warraq, Ibn Rawandi, Nawbkhtis, Sheikh Mufid andSeyed Murtaza
  • Seyed Ali Hosainizadeh Page 87

    Comparison of the theological thoughts of Nawbakhtis and Sheikh Mufid in the field of theological heritage of Imamiyyah and Mu’tazilah, in addition to explaining the disagreement points between the opinions of Nawbakhtis and Sheikh Mufid, will show the role of each of them in this theoretical development. This study shows that one cannot see the empathy and nearness of Nawbakhtis to Mu’tazilah more than the nearness of the thoughts of Sheikh Mufid to Mu’tazilah; but in proportion to their theological bases and presuppositions in different theological areas, each of them offered views that is identical sometimes to Mu’tazilah and sometimes to the Kufi Imami theologians. Thus, just as Nawbakhtis are in agreement with Mu’tazilah in theories like some secondary parts of Wa’d (promise) and Wa’id (threat), Sheikh Mufid also have chosen opinions near to the thoughts of Mu’tazilah in discussions such as Knowledge and power of man. According to this study, although one can see some agreements between Nawbakhtis and Sheikh Mufid with Mu’tazilis, the roots of these thoughts are founded in the views quoted from the Imami theologians in the Kufah School. So, this agreement to Mu’tazilah is not necessarily to mean the impressionability and borrowing the thoughts from the Mu’tazilah and moving away from the Imami theological background.

    Keywords: Nawbakhtis, Abu Sahl, Hasan ibn Musa, Sheikh Mufid, Mu’tazilah, Imamiyyah
  • Seyed MuhammadKazem Tabatabaei, Seyed Mustafa Mutahhari Page 117

    Sometimes the ignorance and/or non-awareness in the trend of explaining the revealed teachings brought about the emergence of the misgiving that the Shi’i teachings have changed or transformed. Thus an exact cognition of the course of the Ahl ul-Bayt (p.b.u.t.) teachings explanation needs paying attention to all effective historical elements and conditions in the age of the Prophet and Imams in that the gradual development of the teachings with two quality of (first) concise-detailed process and (second) drawing four relative periods in the age of Ahl ul-Bayt’s (p.b.u.t.) presence, will get clear. The present writing, by focusing on the teaching of Imamah, tries to explain the state of the process of explaining this principle with regard to the historical circumstances in the Presence Age, and also shows the revealed content in its course has not changed nor transformed.

    Keywords: Imamah, the misgiving of transformation, the concise-todetailedprocess, historical elements
  • Seyed Rasul Hashemi, Ali Rad Page 139

    With a historical-descriptive method in his study, Uri Rubin attributed a hereditary Imamah to Shi’ism. For documenting the theory of hereditary Imamah, he resorts to the hadiths (narrations) of brotherhood between the Prophet and Imam ‘Ali (p.b.u.t.), not having a son by the Prophet (p.b.u.h.), and the family tie between Imam ‘Ali and the Prophet (p.b.u.t.). What can be remarked as a criticism to Rubin’s claim is that, without examining the Qur’anic verses related to inheritance and a comprehensive analysis of the narrations about it, he attributed the belief in hereditary Imamah to the Shi’a just on the basis of a historical event and some narrations related to the light creation that is related to the superiorities of the Ahl ul-Bayt (p.b.u.t.). Furthermore, it seems that religious presupposition and the secular sight to the issue of Imamah caused him to attribute such a belief to Shi’ism. In the criticism of this theory, by resorting to some related Qur’nic verses and narrations written in authentic books, in addition to rejecting the above mentioned attribution, the correct view in the Shi’i arguments for the Imamah of the Imams is stated.

    Keywords: Uri Rubin, Imamah, inheritance, criticism of the Orientlists, the hadiths (narrations) of inheritance