فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 20 (بهار 1397)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 20 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید امینایی * صفحه 7

    برخی فیلسوفان و مفسران اعتقاد دارند عبارت «اولم یکف بربک انه علی‏ کل شی‏ء شهید» (فصلت: 53) بر برهان صدیقین دلالت دارد. در مورد چگونگی این دلالت، سه تقریر وجود دارد که هر سه مبتنی بر پیش فرض هایی برون متنی و درون متنی است که قابل اثبات نیست. در این نوشتار، پس از بررسی پیشینه این تفسیر، سه تقریر با توجه به پیش فرض ها بررسی شده است. یکی از این تقریرها، تقریری نو است که علامه طباطبایی(ره) آن را مطرح نموده و آیت الله جوادی آملی از آن استقبال کرده و مبتنی بر این است که واژه «شهید» به معنای «مشهود» باشد. در نقد این تقریر، استدلال هایی که برای اثبات دلالت واژه «شهید» بر معنای «مشهود» مطرح شده، مورد نقد قرار گرفته است. نتیجه این مباحث، نشان می دهد این عبارت نمی تواند بر برهان صدیقین دلالت داشته باشد.

    کلیدواژگان: براهین اثبات وجود خدا، برهان صدیقین، آیه 5 3 فصلت، سیاق آیات، معنای شهید
  • محمد جواد فلاح *، اعظم ملتزمی صفحه 27

    سرلوحه همه معارف دینی، معرفت خداوند است. برای چنین معرفتی راه هایی پیشنهاد شده است. از جمله آن ها که به ویژه در کلام معصومان(ع) مورد توجه قرار گرفته، چراغ عقل از درون و وجود پیامبران و اولیای معصوم از بیرون است که می توانند رهنمون انسان به معرفت الله شوند؛ اما از آن جایی که عقل به تنهایی نمی تواند اسباب صعود انسان به معرفت گردد، در این مقاله با تاکید بر دیدگاه های روایی، ضمن تحلیل جایگاه حقیقی معصوم و ویژگی های منحصر به فرد آنان در معرفت بخشی انسان ها، تاثیر معصوم را در کارکرد عقل و در نایل شدنش به کمال معرفت الله مورد تحلیل و بررسی قرار می دهیم. معصومان(ع) بر اساس ظرفیت وجودی و تکوینی و مسئولیت تشریعی که بر عهده دارند، زمینه شکوفایی عقل و ایجاد معرفت، و ایمن شدن آن از انحرافات معرفتی را فراهم خواهند ساخت. عقل معصوم به عنوان الگویی تمام عیار می تواند رهنمون عقول انسان ها در باریابی صحیح به معرفت الله گردد و از آسیب ها و انحرافات عقل جلوگیری کند؛ و در جایی هم حضور تکوینی و تشریعی معصوم ضامن تشدید معرفت عقلی در افراد است که هر کدام به ترتیب با عنوان «کارکرد ایجادی»، «کارکرد ایمن سازی» و «کارکرد کیفی» معصوم بر عقل، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کلام معصوم، اهل بیت (ع)، معرفت الله، طریق وحی، طریق عقل، طریق معصوم
  • اکبر ساجدی * صفحه 47

    مجازات اعدام برای مرتد، از زاویه های گوناگونی قابل بررسی است. در حکمت اعدام مرتد می توان ظهور حقیقت را دخیل دانست. اگر حقیقت برای مرتد مخفی باشد، اعدام به خاطر انکار حقیقتی مخفی، به دور از حکمت خواهد بود، و در این صورت پناهگاهی برای الحاد و ارتداد ساخته خواهد شد. اما اگر حقیقت برای شخص مرتد روشن باشد، پناهگاه مزبور فرو ریخته، اعدام مرتد حکیمانه خواهد نمود. فرضیه اختفای حقیقت و ابتنای حکمت اعدام بر ظهور حقیقت از سوی دکتر سروش ارایه شده و فقط «سختی یافتن حقیقت در عرصه ادیان برای بشر امروز» به عنوان دلیل ذکر شده است. در تحقیق حاضر فرضیه مزبور بررسی شده، مغالطه موجود در این استدلال کشف و در نهایت، ظهور حقیقت با دلایل کلامی، فقهی و معارفی اثبات شده است.

    کلیدواژگان: اختفای حقیقت، ظهور حقیقت، ارتداد، حکمت اعدام مرتد
  • مهدی صبایی *، محمدتقی شکر، رسول رضوی صفحه 67

    موزه «بداء» از آموزه های بسیار مهم و تاثیرگذار در اندیشه امامیه است. این آموزه گستره بسیار وسیعی دارد و در مسئله نشانه های حتمی ظهور امام عصر(عج) نیز مطرح می گردد. منشا پیدایش این مسیله، روایات دال بر امکان پیدایشی دیگر در تقدیرهای حتمی و از جمله آن ها علایم حتمی ظهور است. روایت خاصی از امام جواد(ع) نیز بر امکان بداء در نشانه های حتمی وجود دارد؛ در مقابل، روایاتی نیز بر ناممکن بودن تغییر در تقدیرهای حتمی دلالت دارند. روایاتی که بر امکان تغییر در تقدیرهای حتمی دلالت دارند، به دلیل قوت متن و سند و هم چنین سازگاری با عقل مقدم خواهند بود، زیرا قول به عدم امکان تغییر در امور حتمی، راه یافتن عجز و ناتوانی خداوند در تغییر تقدیرها را در پی خواهد داشت؛ افزون بر این که جواز بداء در امور حتمی، شواهد قرآنی نیز دارد.

    کلیدواژگان: نشانه های ظهور، بداء، علائم حتمی، سفیانی، نشانه های غیرحتمی
  • ناصرالدین اوجاقی * صفحه 87

    «بداء» از آموزه های اسلامی است که در بیان ساده به این معناست که همه چیز تحت مشیت الهی است و خداوند هر آنچه بخواهد، در تقدیم و تاخیر وقایع و محو و اثبات آن ها انجام می دهد. اندیشمندان شیعه تلاش کرده اند تا در قالب نظریه ای این آموزه را تبیین کنند که ضمن بیان آموزه، پاسخ گوی سوال ها و شبهات نیز باشد. این مهم با استفاده از باور به وجود دو نوع لوح انجام شده است؛ لوحی که محفوظ است و تغییری در آن صورت نمی گیرد، و لوح دیگری که محل محو و اثبات بوده و بداء تعلق به آن دارد. به نظر می رسد این تبیین با برخی روایات، به خصوص روایات باب بداء سازگار نیست. در این نوشتار تلاش بر این است که این نظریه مشهور به روایات عرضه شده، در معرض نقد و بررسی قرار گیرد. نتیجه این بررسی آن است که این نوع تبیین از آموزه بداء با روایات وارده در منابع روایی هم خوانی ندارد و نمی تواند مورد پذیرش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بداء، لوح محفوظ، لوح محو و اثبات، ام الکتاب
  • سیدمحمود طیب حسینی *، مطهره سادات طیب حسینی صفحه 101

    یکی از مسایلی که همواره مورد توجه متکلمان و مفسران مسلمان بوده، مسئله «عصمت پیامبران» به ویژه عصمت پیامبر خاتم(ص) از خطا و گناه است؛ اما آیات 55 غافر، 19 محمد و 2 فتح به پیامبر(ص) نسبت گناه داده اند. صاحب قاموس قرآن کوشیده پاسخ شایسته ای درباره این آیات بدهد. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی دیدگاه استاد قرشی در تفسیر «ذنب» در این سه آیه بررسی شده و از دیدگاه ایشان در دو آیه دفاع، و در آیه دوم سوره «فتح» نقد و دیدگاه علامه طباطبایی بر آن ترجیح داده شده است.

    کلیدواژگان: عصمت، ذنب، استغفار، پیامبر (ص)، قرشی، قاموس قرآن، تفسیر احسن الحدیث
  • عبدالله میراحمدی *، زهره دانشی کهن صفحه 117

    معتزله معتقدند مرتکب گناه کبیره که بدون توبه از دنیا رفته است، به مجازات الهی گرفتار می شود و امکان بخشایش او وجود ندارد. از نظر آن ها چنین شخصی هرچند مومن باشد، به دلیل فاسق بودن، همچون کافر همیشه در عذاب می ماند. بنابراین اگر خداوند این شخص را مجازات نکند، خلف وعید کرده و خلف وعید مستلزم دروغ گویی در گفتار است؛ حال آن که خداوند هرگز دروغ نمی گوید، پس خلف وعید نمی کند. پژوهش حاضر به شیوه توصیف و تحلیل محتوا درصدد اثبات کذب نبودن خلف وعید از دیدگاه علم کلام و فقه است. متفکران شیعه بر مبنای برخی دلایل عقلی و نقلی، نظریه معتزله را مورد خدشه قرار داده اند. از نظر این متفکران، خلف وعید کذب نیست، زیرا مربوط به مرحله عمل است نه اراده جدی. هم چنین وعید از ابتدا مشروط بوده و تا شرطش محقق نشود، قابل اجرا نیست؛ پس امکان بخشایش در صورت نبود شروط باقی است. افزون بر آن، اگر خلف وعید کذب باشد هر کذبی ناشایست نیست؛ شاهد آن، جواز دروغ از جانب شارع در مواردی بنا بر مصالحی است. انشاء انگاری وعد و وعید، راه کار دیگری در حل شبهه تعارض کذب خلف وعید است. بر این اساس، وعد و وعید از سنخ جملات انشایی هستند که به شکل خبر صادر می شوند. بنابراین اطلاق صدق و کذب بر آن ها حقیقی نبوده و از باب مجاز است.

    کلیدواژگان: وعد و وعید، کذب، کلام، فقه، معتزله، شیعه
|
  • Saeid Aminaei * Page 7

    Some philosophers and Exegetes believe that the phrase "is not enough for your Lord that He is witness on everything" (Quran 41: 53) denotes to the Seddiqin Argument. As to how this implies, there are three versions that all three are based on out-text and text presuppositions that cannot be verified. In this paper, after reviewing the background of this interpretation, three versions have been examined with regard to the presuppositions. One of these versions is a new version proposed by Allamah Tabatabaei (RA) and welcomed by Ayatollah Javadi Amoli that is based on the fact that the term "witness" (Shahid) means "witnessed" (Mashhud). In criticizing this version, the arguments stated for proving the denotation of the word "shahid" to "mashhud" has been criticized. The result of this discussions show that this passage cannot denote to the Seddiqin Argument.

    Keywords: the arguments for the existence of God, the Seddiqin Argument, the 53th verse of the Surah Fusselat, the verses context, the meaning of Shahid
  • Mohammadjavad Fallah*, Azam Moltazemi Page 27

    The frontispiece of all religious knowledge is the knowledge of God. For such knowledge some ways have been put forward. From amongst that is especially paid attention to in the Imams speech, is the light of intellect from the inside and the existence of the immune prophets and saints from the outside that can guide humans to the knowledge of God. But because reason lonely cannot be the cause of gaining of knowledge by man, in this article, with an emphasis on the narrative points of view and by analyzing the actual place of the Immune Imam and his unique characteristics in giving knowledge to humans, the impact of the Immune Imam in the function of reason and its access to perfect knowledge of God is analyzed and examined. On the basis of their existential capacity and the legal responsibility, the Immune Imams prepare the field for reason's flourishing and bringing about the knowledge and its immunity of knowledge deviations. As a perfect pattern, the Immune Imam's reason can guide the human reasons in correct gaining knowledge of God and prevent the reasons damages and deviations. In some cases, the existential and legal presence of the Immune Imam guaranties the strength of reason knowledge in individuals that each one in sequence is examined as the "creating function", "safety-making function" and "quality function".

    Keywords: Immune Imam speech, Ahl ul-Bayt (AS), Knowledge of God, the way of revelation, the way of reason, the way of Imam
  • Akbar Sajedi * Page 47

    One can examine the death penalty for apostate from various perspectives. In the wisdom of killing the apostate, the emergence of truth can be implicated. If the truth is hidden for the apostate, killing for denying a hidden truth is out of wisdom and in this case there will be build an excuse for atheism and apostasy. But if the truth is clear for the apostate, the excuse will be destroyed and killing the apostate will appear as reasonable. The hypothesis of truth invisibility and being the wisdom of death penalty based on the emergence of truth presented by Dr. Soroush and only "the difficulty of finding the truth among religions for the today humans" is mentioned as its reason. In this research that hypothesis has been examined, the existent fallacy in this reasoning has been cleared and, finally, the truth emergence has been proved by theological, jurisprudential and narrative arguments.

    Keywords: truth invisibility, truth emergence, apostasy, wisdom of death penalty for the apostate
  • Mehdi Sabaei *, Muhammadtaghi Shaker, Rasul Razavi Page 67

    Bada' (lit. Emersion/chang) is one of the very important and influential teachings in the Imamiyyah thought. This teaching is of a very vast domain and is brought up in the issue of the certain signs of twelfth Imam (AS) appearance. This issue's origin is the narrations denoting the possibility of another emersion in the certain destinies including the certain sings of Imam's appearance. There is also a special narration from Imam al-Jawad (AS) for the possibility of Bada' in the certain signs. On the contrary, there are narrations denoting the impossibility of change in the certain destinies. Because of the strength of text and document as well as agreement with reason, the narrations denoting the possibility of change in the certain destinies are preferable, because believe in impossibility of change in the certain affairs results in God's inability in changing the destinies. In addition, possibility of Bada' in certain affairs has Quranic evidence.

    Keywords: signs of Imam's appearance, Bada', the certain signs, Sufyani, the uncertain signs
  • Naser Ul-Din Ojaghi * Page 87

    Bada' (lit. Emersion/change) is one of the Islamic teachings which, in a simple explanation, mean that everything is under the divine providence and God does whatever he pleases in preceding and delaying events and fading and proving them. The Shia thinkers have attempted to explain this teaching in the framework of a theory that, in addition to explaining the theory, can answer the questions and misgivings. It has been done by using the belief in existence of two kinds of lawhs (destiny tables). A lawh that is preserved (mahfuzh) and does not change anything in it, and another lawh which is the place of fading and proving and Bada’ belongs to it. It seems that this explanation does not accord with some narrations especially the narrations of Bada’. In this writing, it is attempted to examine this famous theory by comparing it with narrations. The result of this examination is that this kind of explanation of the teaching of Bada’ does not correspond the narrations entered in the narrated sources and thus is not acceptable.

    Keywords: Bada', the preserved table (lawh al mahfuzh), the fading, proving table (lawh al mahw wal, ithbat), the Root Book (Umm ul, ketab)
  • Seyyed Mahmood Tayyebhosainy *, Motahharahsadat Tayyebhosainy Page 101

    One of the issues which have always been paid attention by the Muslim theologians and exegetes is issue of "the prophet's immunity" especially the immunity of the last Prophet (SAWA) from mistake and sin. But the verses 55 Ghafer, 19 Muhammad and 2 Fath attributed sin to the Prophet. The author of Qamuse Quran has attempted to offer a suitable answer about these verses. With an analytic-descriptive method, in this research the viewpoint of professor Qurashi in interpreting the meaning of the word of "dhanb" (lit. sin) in these three verses is examined. His view in two verses has been defended, but in the second verse of the Surah al-Fath has been criticized and the view of Allam Tabatabei has been preferred.

    Keywords: immunity, sin, repentance, the Prophet (SAWA), Qurashi, Qamuse Quran, the interpretation of the best speech (Tafsire Ahsan al Hadith)
  • Abdullah Mirahmadi *, Zohra Daneshikohan Page 117

    The Mutazilites believe that the big-sins-doer which dies without repentance will encounter to the divine punishment and there is no way for his/her forgiveness. From their opinion, such a person although being believer, because of his/her sins like a non-believer will always be in torment. Therefore, if God does not punish this person, He violated his Waid (Punish Promise) and violating the Waid implicates a lie; while God never lies, then he never violates Waid. In a descriptive and content analysis way, this research tries to prove that violating Waid is not false from the view point of Kalam (Theology) and Feqh (Jurisprudence). On the basis of some rational and narrative reasons, the Shia thinkers criticized the Mutazili theory. From the view point of these thinkers, violating Waid is not false (Kedhb), because it is related to the practical phase, not to the serious will. Also Waid is primarily conditioned and is not practicable until its condition realized. Thus in the lack of conditions, forgiveness is possible. In addition, if violating Waid is false, every false is not inadmissible. The evidence is the religious legislator's (Share') permission for lie on the basis of some expedients. Considering Wad (promise) and Waid as subjunctive mood (insha’) is another way for solving the misgiving of contradiction of false of violating Waid. Accordingly, Wad and Waid are of subjunctive moods that are stated in the form of simple sentences. Then the application of correct and false for them is not real but metaphorical.

    Keywords: Wad (promise), Waid (Punish Promise), false, Kalam, Feqh, Mutazilah, Shia