فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر جعفری، طیبه پیشرو* صفحه 9
    جانشینی رسول خدا، محمدبنعبدالله (ص) به دلیل جنبه های تاریخی از جهت نتایج و پیامدها، توجه بسیاری از خاورشناسان را جلب کرده است؛ عدهای مانند مادلونگ(madelung)به صورت مستقل آن رابررسی کرده اند و گروهی دیگر مثل هالم(Halm)، شیمل((schemail، لالانی lalani)) و وات (watt) در خلال آثار تالیفی خود به بررسی این مساله پرداخته اند. این افراد در تحقیقاتشان اهداف یک سانی نداشتند و به تبع آن، نتایج هم سانی نیز نگرفتند. در میان آنان تعداد کمی قرآن را ملاک بررسی خود قراردادند اما همین افراد در فهم قرآن نیز دچار کج فهمی شدند و مفهوم واقعی آن را در نیافتند. برخی دیگر به احادیثی پرداختند که از نظر سلسله سند و راویان، دارای مشکل بودند و عده ای هم به منابعی مراجعه کردند که مغرضانه در مورد جانشینی پیامبر)ص)اظهارنظر کرده اند، این آثار در مجموع با نواقص و کاستی های بسیار، روبه رواست.در میان شرق شناسان عده ای جانشینی ابوبکر را پذیرفته و تعداد کمی نیز جانشینی ابوبکر را با شک و تردید قبول کرده اند، اما در میان شرق شناسان موردی یافت نمی شود که جانشینی علی (ع) را به صورت مطلق بپذیرفته باشند هرچند اکثر آنان به برتری امام علی(ع) از بسیاری جهات بر سایر خلفا اعتراف کرده اند. علت اساسی این اظهارات آن است که اکثریت آنان در بحث جانشینی پیامبر(ص)، نظریه اهل سنت را ترجیح می دهند. براین اساس، در این مقاله ضمن نقد و بررسی آرای تعدادی از شرق شناسان به این سئوال پاسخ داده خواهد شد که: خاورشناسان دیدگاه های خود در مورد جانشینی پیامبر را بر چه اساسی بیان کرده اند؟
    کلیدواژگان: ییامبر(ص)، شرق شناسان، خلافت، تشیع، تسنن، امام علی(ع)، ابوبکر
  • محمدرضا بارانی*، محمد دهقانی صفحه 33
    رواداری مذهبی یکی از مباحث اساسی در جلوگیری از تفرقه و اختلاف در جوامع مختلف است. این مقاله با رویکردی توصیفی - تحلیلی موارد برجسته رواداری در عصر آل بویه را مورد بررسی، سنجش و تحلیل قرار می دهد. وقتی که یک بحث مذهبی در یک دوره تاریخی مانند آل بویه مورد بررسی قرار می گیرد، بی گمان بهترین مصداق در مورد رواداری یا عدم رواداری را در عملکرد پادشاهان و حاکمان جامعه می توان مشاهده کرد. این نظام حاکم است که با در دست داشتن قدرت و حاکمیت، می تواند این موضوع را تقویت یا تضعیف کند. آل بویه با درایت و کیاست، رواداری مذهبی را در امور سیاسی و حکومتی سرلوحه امور خود قرار دادند؛ آنان در برخورد با خلافت عباسی، صبر و شکیبایی در برابر گرایش های مختلف مذهبی، استفاده از وزیران و دبیران مذاهب مختلف و روابط با همسایگان، گام مهمی در این راه برداشتند؛ لذا حاکمان آل بویه با در پیش گرفتن سیاست رواداری مذهبی فرصت استفاده از اندیشه ها و ظرفیت های مختلف جامعه را فراهم کردند. در واقع، در سایه رواداری مذهبی بود که عصر رنسانس اسلامی و شکوفایی فرهنگی جهان اسلام رقم خورد.
    کلیدواژگان: آل بویه، خلافت عباسی، رواداری، مذهب، حکومت
  • اسماعیل جهان بین*، محمد زین العابدین صفحه 53
    بنگال هند، پیش از ظهور اسلام، مسیر تجاری عرب ها و ایرانیان به چین بود. این امر و در پی ظهور اسلام، مردم این سرزمین را با اسلام آشنا ساخت؛ البته اطلاع دقیقی درباره ورود تشیع در بنگال، در دست نیست، ولی پیش از فتح بنگال توسط بختیار خلجی در قرن سیزدهم میلادی، شیعیان در لباس صوفیان وارد این سرزمین شدند. در قرن هفدهم میلادی شاه محمد شجاع فرزند شاه جهان، والی بنگال شد، اما او به عنوان نخستین والی شیعی نیز نتوانست برای گسترش تشیع، اقدام موثری انجام دهد.در اوایل قرن هجدهم میلادی، فردی شیعی به نام نواب مرشد قلی خان از طرف اورنگ زیب، والی آن جا گردید. او به تدریج اعلام استقلال کرد و سلسله نوابیت را در آن ناحیه تاسیس نمود و اقدامات زیادی برای گسترش تشیع انجام داد. فعالیت های وی، باعث پیشرفت چشمگیر علمی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و مذهبی شیعیان شد؛ با این وصف، درباره شیعیان بنگال در عصر نوابین مرشدآباد، تاکنون هیچ تحقیقی صورت نگرفته، لذا این پژوهش در صدد بیان وضعیت تشیع در عصر نوابین مرشدآباد است که از سال 1717 -1880میلادی، مجموعا شانزده نواب شیعه به مدت 163 سال در این سرزمین، حکومت کردند. در این دوره، پیشرفت های تشیع بنگال به اوج خود رسید. آغاز انحطاط این سلسله اواخر قرن نوزدهم میلادی است. توطئه و اشغال کمپانی هند شرقی، مهم ترین علت فروپاشی حکومت مقتدر نوابین، است. بنابر این، سوال اصلی این است که وضعیت شیعیان بنگال در عصر نوابین مرشدآباد چگونه بوده است؟ دست یابی به اوج دستاوردهای سیاسی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در آن دوره، فرضیه این نوشتار است.
    کلیدواژگان: اسلام، تشیع، بنگال، نواب، مرشدآباد، هند، انگلیس، کمپانی هند شرقی
  • مرتضی شیرودی*، سید محمد عابدی صفحه 77
    نهضت فکری امام خمینی (ره)، از یک سو تحول شگرفی در باورها و اذهان عموم جهان به وجود آورد و از سوی دیگر، رهبری این نهضت توانست تنوری هایی را که در جهت نیل به اهداف و آرمان های والایش در نظر داشت، در چشم انداز درخشان انقلاب اسلامی اجرا نماید. با این نگرش اگر به نهضت فکری سیدجمال الدین (ره) نگریسته شود، می توان گفت که هرچند عظمت این نهضت به لحاظ تاثیرگذاری در عرصه جهانی به ویژه در ساحت افکار عموم ملت های مسلمان نقطه عطف در تاریخ معاصر جهان اسلام به شمار می رود، مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است: زمینه ها، ویژگی ها و راه کارهای سیدجمال الدین در بیداری اسلامی در مقایسه با امام خمینی(ره) چه بوده است؟ این پرسش را می توان با این فرضیه پاسخ داد که زمینه ها، ویژگی ها و راه کارهایی که امام خمینی (ره) برگزید، مناسب ترین گزینه در جهت به ثمر رسیدن این نهضت فکری و انقلابی بود، در حالی که نهضت سیدجمال الدین فاقد آن ها بود. از این رو، آرمان های سیدجمال به صورت کامل تحقق نیافت. هدف از این پژوهش، الگوپذیری از نهضت امام خمینی (ره) در بیداری اسلامی است. روش پژوهش حاضر، تحلیلی - تبیینی است، زیرا نگارنده سعی دارد زمینه ها، ویژگی ها و راه کارهای نهضت امام خمینی و سیدجمال را باهم مقایسه و ثمردهی هر کدام را روش ننماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که ویژگی هایی مانند مرجعیت، حوزه محوری، مردم سالاری دینی، دکترین ولایت فقیه و تشکیل حکومت اسلامی، نهضت فکری و انقلابی امام خمینی را به ثمر رسانید و آرمان هایش را تحقق بخشید؛ اما این ویژگی ها، در نهضت فکری سیدجمال به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: سیدجمال الدین (ره)، امام خمینی (ره)، بیداری اسلامی، نقش، عوامل، راهکار
  • نعمت الله صفری فروشانی*، سید محمدرضا عالمی صفحه 103
    دانش انساب به عنوان یکی از معدود دانش های دوره جاهلیت است که به دلیل کارکردش در نظام قبیله ای، مورد توجه بسیار بود و نسب دانان از جایگاه اجتماعی ممتازی برخوردار بودند اما انساب در آن دوره، هیچ گاه مکتوب نشد. این دانش پس از اسلام با نفی ارزش های جاهلی و با توجه به آموزه های اسلامی برگرفته از قرآن و روایات، کارکردهای جدیدی یافت و پس از مدتی، تالیفات فراوانی در این خصوص انجام گرفت که درصد قابل توجهی از میراث مکتوب مسلمانان را در بر گرفت؛ لذا این علم که در ابتدا جایی در تقسیم بندی علوم نداشت، توانست جایگاهی مهمی را برای خود دست و پا کند، از این رو، این نوشتار بر آن است تا به دلایل رشد و گسترش این علم پس از اسلام و همچنین کارکردهای این علم که باعث بقا و پیش رفت آن شده اند به روش توصیفی-تحلیلی بپردازد.
    کلیدواژگان: انساب، انساب نگاری، عوامل رشد انساب نگاری، کارکردهای انساب نگاری، نقابت
  • وحید بینش*، سید بسم الله مهدوی صفحه 131
    تاریخ تحولات فرهنگی - اجتماعی جوامع بشری، نشان می دهد که مهاجرت های دسته جمعی، پیامدهای زیادی بر زندگی فردی - اجتماعی مهاجران به وجود می آورد. بر اساس این واقعیت تاریخی، پژوهش حاضر، به موضوع مهاجرت و حضور بیش از سه دهه شیعیان افغانستان به ایران و چه دستاوردهای آن می پردازد؛ به ویژه این که شیعیان افغانستان هیچ محدودیتی برای همسان سازی با جامعه مقصد نداشتند؛ نه از نظر دینی- فرهنگی و نه از لحاظ زبانی و غیره. از این رو،با این پرسش مواجه می شویم که پیامدهای اجتماعی مهاجرت شیعیان افغانستان به ایران در ابعاد وضعیت فرهنگی - اجتماعی زنان، پوشش و اعیاد ملی مهاجران چه بوده است؟ این مقاله تلاش می کند تا این موضوع را موشکافی کند و با استفاده از روش اسنادی (کتابخانه ای)بدان پاسخی علمی دهد و فرضیه مهاجرت به ایران و علت ارتقاء جایگاه فرهنگی - اجتماعی بانوان و فرهنگ پذیری مهاجران در پوشش و اعیاد ملی را تحلیل نماید. بررسی های صورت گرفته نیز به این یافته ها انجامیده که مهاجرت به ایران، نگاه مهاجران را نسبت به زنان تغییر داده و افزایش سطح سواد، فعالیت های سیاسی و اقتصادی زنان را به دنبال آورده و پوشش مهاجران و اعیاد ملی آن ها را نیز تغییر داده است؟
    کلیدواژگان: پیامد، مهاجرت، شیعیان افغانستان، زنان، پوشش ملی، اعیاد ملی، آسیب های اجتماعی
|
  • Ali Akbar Ja', Fari, Tayyebeh Pishro* Page 9
    Succession of Prophet Muhammad has drawn attention of orientalists due to its historical aspects and in terms of the results and consequences. Researchers such as Madelung have discussed this subject independently, while others like Halm, Schemail, Lalani and Watt have discussed it partially in their respective works. They didn’t follow the same aims, so they didn’t achieve the same results. Some researchers considered the Holy Quran, as their reference, however they could not comprehend its true meaning. Some of them made reference to the Hadiths (traditions) which were not valid in terms of reporters and the chain of narrators; also some researchers made reference to sources with one-sided judgments on this subject. Generally, the works of orientalists suffer from deficiencies. Some of them admitted the succession of Abu-Bakr, only few of them admitted the succession of Ali ibn Abi Talib with uncertainties, while none of them entirely accepted the fact that Ali ibn Abi Talib was the true successor of Prophet Muhammad, although they admitted the superiority of him over the other caliphs. The main reason of such attitudes is that the majority of orientalists favor Sunni opinions. Therefore, in the present paper apart from the analysis and critique of some orientalists’ opinion on this subject, this question will be discussed: What are the bases of orientalists’ approaches on the succession of Prophet Muhammad?
    Keywords: The Prophet Muhammad, Orientalists, Caliphate, Shia, Sunni, Ali ibn Abi Talib, Abu, Bakr
  • Muhammad Reza Barani*, Muhammad Dehqani Page 33
    Religious toleration is one of the main elements in avoiding division and disagreement in different societies. Using a descriptive – analytical approach, the present paper will analyze and examine the prominent examples of toleration in Buyid dynasty. Once the historical aspect of a religious subject is going to be analyzed, certainly the governance of the rulers and monarchs is the best proof of existence of toleration. The ruling system by means of power and authority is able to decline or reinforce toleration. Being perspicacious and perceptive, Buyids could set religious toleration as their priority in political and governmental affairs. Having patience and fortitude toward different religious tendencies, appointing ministers and secretaries from different religions and having relations with neighbor realms, were the big steps of Buyid dynasty toward religious toleration, in dealing with Abbasids. Therefore, Buyids were able to benefit from different thoughts and capacities of society, by employing religious toleration as their policy. In fact, religious toleration led to the Islamic renascence and cultural flowering in Islamic world.
    Keywords: Buyids, Abbasids, Toleration, Religion, Government
  • Ismaeil Jahanbin*, Muhammad Zeynal, Abedin Page 53
    Prior to the emergence of Islam, Bengal was along the trade route of Arabs and Iranian to China. After the emergence of Islam, Bengali people became familiar with Islam. However no evidence was found related to the entrance of Shi’ism into Bengal, but prior to the conquest of Bengal by Bakhtiyar Khilji in the 13th century, Shia Muslims started to appear in Bengal in the form of Sufism. In the 17th century Shuja-ud-Din Muhammad Khan, the son of Nawab Jan Muhammad Khan, became the Nawab (independent ruler) of Bengal; as the first Shia Nawab of Bengal, he succeeded in development of Shi’ism. In the early 18th century, Murshid Quli Khan was appointed as the Nawab of Bengal by Aurangzeb. Gradually, he declared independence and established the dynasty of Nawabs of Bengal. Also he made every effort to develop Shi’ism, which led to magnificent scientific, cultural, economic, political and religious developments of Shia Muslims. Nevertheless, nobody has ever done any research on Bengali Shia Muslims during the times of Nawabs of Murshidabad; therefore, the present paper will analyze the condition of Bengali Shia Muslims during the times of Nawabs of Murshidabad, from 1717 to 1880. In this era sixteen Shia Nawabs have ruled in Bengal for 163 years, which led to the topmost developments of Shi’ism in Bengal. The late 19th century was the begging of their decline. Conspiracies and occupation by East India Company were the main reasons of the collapse of this powerful dynasty. Therefore, the main question of the present paper is: How was the condition of Bengali Shia Muslims during the Nawabs of Murshidabad’s era? And the hypothesis of the present paper is: Bengali Shia Muslims reached the topmost political, religious, cultural, social and economic achievements in this era.
    Keywords: Islam, Shi', ism, Bengal, Murshidabad, India, England, East India Company
  • Morteza Shiroudi*, Sayyed Muhammad Abedi Page 77
    Intellectual movement of Imam Khomeini, on one hand led to a magnificent change in public opinion and beliefs of people on a global scale, on the other hand being the leader of this movement, Imam Khomeini was able to employ the theories which he contemplate in order to achieve his sublime aims and ideals, in a glorious perspective of Islamic revolution. Taking this attitude, if we consider intellectual movement of Jamal ad-Din Asadabadi, it should be said we admit the greatness of his movement in terms of its influence on a global scale, especially in the realm of public opinion of Muslim societies, and it is considered as a milestone in contemporary history of Islamic world. The question of the present paper is: What are the background, characteristics and resolutions of Jamal ad-Din in Islamic awakening, in comparison to Imam Khomeini’s? The assumed hypothesis in order to answer the mentioned question is: The background, characteristics and resolutions employed by Imam Khomeini were the most appropriate decisions in order to accomplish his intellectual and revolutionary movement; while Jamal ad-Din’s movement lacked these characteristics. Therefore, Jamal ad-Din could not achieve his ideals thoroughly. The purpose of the present paper is to consider Imam Khomeini’s movement as a model for Islamic awakening. Because the writer is trying to make a comparison between the background, characteristics and resolutions of Imam Khomeini’s movement and Jamal ad-Din’s, and illustrate their results, the present paper will employ an analytical – explanatory research method. The findings of the present paper show that elements such as Marja’iyah (religious references), Hawza-centrism, religious democracy, the doctrine of Wilayat al Faqih (guardianship of the jurists) and establishing Islamic government helped the intellectual and revolutionary movement of Imam Khomeini accomplish its ideals; while the intellectual movement of Jamal ad-Din Asadabadi lacked these characteristics.
    Keywords: Jamal ad, Din Asadabadi, Imam Khomeini, Islamic awakening, role, Elements, Resolutions
  • N. Safari Foroushani*, Sayyed Muhammad Reza Alemi Page 103
    Genealogy is one of the rare knowledge in Jahiliyyah (days of ignorance). Because of its function in tribal system, genealogy was considered very important, and genealogists were enjoying a privileged status at that time; however it was never inscribed in Jahiliyyah. After the emergence of Islam, by rejecting the values of the Jahiliyyah, genealogy found new functions according to the Islamic teachings derived from the Holy Quran and Hadiths (traditions). After a while, so many writings were done on this subject which include a significant part of Muslim’s written inheritance. Therefore, at the beginning genealogy was not considered as a science, nevertheless later it was given an important position. Hence, using a descriptive – analytical method, the present paper is trying to work on the causes of increase and development of genealogy after the emergence of Islam and also the functions of genealogy which led to its continuity and improvement.
    Keywords: Ancestors, Genealogy, The causes of increase in genealogy, The functions of genealogy, Neqabat
  • Vahid Binesh*, Sayyed Besmellah Mahdavi Page 131
    The history of social-cultural changes in human societies shows that mass immigrations led to many consequences on individual and social life of immigrants. Based on historical facts, the present paper will analyze the immigration and presence of Afghan Shia Muslims for over three decades in Iran. Also the achievements of their presence in Iran will be analyzed, especially because they could easily adapt to Iranian society, i.e. in terms of religious, cultural and lingual aspects. Hence, the question is: What are the social consequences of Afghan Shia Muslim’s immigration to Iran, in terms of cultural and social condition of women, national clothing and holidays of immigrants? Using the documentary method (library research), the present paper is trying to analyze this subject and present a scientific answer for the hypothesis of the paper which is: Immigration to Iran is the reason of improvement in cultural and social condition of women, and immigrants’ acculturation in clothing and national holidays. The findings of the present research shows: Immigration to Iran, has changed their attitude towards women, improved the level of their literacy, led to political and economic involvement of women and altered their clothing and national holidays.
    Keywords: Consequences, Immigration, Afghan Shia Muslims, Women, National clothes, National holidays, Social deviance