فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1394)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حاتمی، سهیلا خداکریم، فریدون، فغانی*، صدیقه رستگار صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    ایران در منطقه مدیترانه شرقی، یکی از مراکز مهم برای شیوع بیماری ارثی بتاتالاسمی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط نوع جهش با فاکتورهای خونی در ناقلان بتاتالاسمی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است که به بررسی ارتباط نوع جهش های بیماران مبتلا به بتاتالاسمی با میزان متوسط حجم گلبول قرمز در ناقلان بتاتالاسمی مراجعه کننده به شبکه های بهداشتی درمانی پاکدشت و ورامین از سال 1376 تا 1392پرداخته است. روش های آمای مورد استفاده، آزمون آنالیز واریانس و آزمون کای دو بوده است. در طول انجام مطالعه، موازین اخلاقی نظیر محرمانه بودن نام بیماران مورد پژوهش، رعایت گردید.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر ارتباط برخی شاخص های خونی گلبول های قرمز نظیر حجم متوسط گلبول های قرمز (MCV) با نوع جهش در بتاگلوبین، مورد بررسی قرار گرفت که از لحاظ آماری، مقدارMCV ، با نوع جهش، نزدیک به سطح معنی داری (p= 0.05) بوده است. میانگین و انحراف معیار MCV نمونه، به ترتیب 1/62 و 9/3 بوده است.
    نتیجه گیری
    مقدار MCV می تواند به عنوان یک راهنما جهت امکان دسترسی سریع به جهش برای زوجین ناقل بتاتالاسمی مراجعه کننده به مراکز ژنتیکی در مراحل پیش از بارداری و در زمان بارداری به کار آید.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، بیماری ژنتیکی، جهش، فاکتورهای خونی، ایران
  • مهرنوش ابطحی، رضا سعیدی*، ملیحه نصرالله بروجردی، عاطفه فخرایی فر، علی بیات، سعید مکاری، فاطمه علی عسگری، اعظم انکوتی، مهدی علیزاده صفحات 7-16
    زمینه و هدف
    مشارکت عمومی در مدیریت اصولی پسماند شهری نقشی حیاتی دارد و اطلاع رسانی، آموزش و توانمندسازی از ملزومات استفاده از این پتانسیل هستند. در این مطالعه، میزان آگاهی، آموزش و مشارکت عمومی در مدیریت پسماند در شهر تهران در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از بررسی وضعیت کلی مدیریت پسماند در شهر تهران، پرسشنامه ای در جهت اهداف مطالعه تنظیم گردید و تعداد 500 واحد مسکونی بعنوان نمونه به روش تصادفی از مناطق 22 گانه شهرداری انتخاب و ارزیابی شدند. تمام مراحل این طرح با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد.
    یافته ها
    تنها حدود یک سوم مردم از سطح آگاهی مناسب در زمینه مدیریت پسماند برخوردار بودند. وضعیت کلی آموزش مردم در زمینه مدیریت پسماند نیز نامطلوب بود، سطح آموزش دریافتی 86% مردم ضعیف یا بسیار ضعیف بدست آمد. مشارکت عمومی در مدیریت پسماند در زمینه های مختلف متفاوت بود. مشارکت در فعالیتهایی نظیر پرهیز از ریخت و پاش پسماند و رعایت زمانبندی در انتقال پسماند به مخازن جمع آوری نسبتا مناسب بود، در زمینه های کاهش تولید پسماند و جداسازی اجزاء قابل بازیافت، مشارکت نسبتا کمتری مشاهده شد و جداسازی پسماند خطرناک و تولید کمپوست خانگی بعلت عدم وجود امکانات و آموزش، صورت نمی گرفت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که برای افزایش میزان مشارکت عمومی در مدیریت پسماند، علاوه بر آموزش عمومی باید امکانات لازم برای مشارکت مردم فراهم شده و گسترش یابد. تکرار و استمرار برنامه های آموزشی، آموزش چهره به چهره و استفاده بیشتر از رسانه های تلویزیون و اینترنت مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: آموزش عمومی، مشارکت عمومی، پسماند شهری، شهر تهران
  • علی اصغر نجف پور، احمد جنیدی جعفری*، سینا دوستی صفحات 17-26
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا، تهدیدی جدی برای سلامت عمومی و محیط زیست است. جهت کاهش اثرات ناشی از آلودگی هوا باید پارامترهای موثر در آلودگی هوا را به خوبی بشناسیم، از جمله پارامترهای مهم در تعیین میزان آلودگی هوا داده های هواشناسی است. هدف از این تحقیق، مطالعه بررسی روند تغییرات پنج آلاینده شاخص آلودگی هوا و ارتباط آن با داده های هواشناسی در تهران طی سال های 88-1380 است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است. داده ها از ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی و ایستگاه های شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست گردآوری شده و چگونگی روند تغییرات غلظت آلاینده ها و داده های هواشناسی و ارتباط آن ها با نرم افزار آماریSPSS مورد تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص شد که در طی سال های مورد مطالعه بر مقادیر غلظت آلاینده O3 افزوده شده و می توان آلاینده مذکور را آلاینده مسئول افزایش شاخص استاندارد آلودگی هوا در طی سال های اخیر دانست. همچنین از دیگر نتایج مهم این تحقیق می توان به روند کاهشی آلاینده (CO، NO2، SO2 و PM10) در طی سنوات مورد مطالعه اشاره نمود.
    نتیجه گیری
    طی سال های فوق کیفیت هوای تهران از نظر آلاینده های CO، NO2، PM10 و SO2 بهبود یافته، در حالی که غلظت آلاینده O3 رو به افزایش بوده و از وضعیت استاندارد فاصله داشته است. با توجه به ارتباط معنی دار بین برخی از پارامترهای هواشناسی و آلاینده ها، مشخص گردید که متغیرهای هواشناسی می توانند در میزان آلایندگی هوای شهر تهران موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آلاینده های شاخص، داده های هواشناسی، تهران
  • احسان زارعی*، سهیلا مجیدی، سمیه انیسی، وحید بای صفحات 27-32
    زمینه و هدف
    یکی از اهداف برنامه تحول سلامت، ترویج زایمان طبیعی و کاهش میزان سزارین است. این مطالعه با هدف تعیین میزان دستیابی یکی از بیمارستان های دانشگاهی شهر تهران به اهداف بسته ترویج زایمان طبیعی در طرح تحول سلامت انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1394 انجام شد. داده های مورد نیاز مطالعه از سیستم اطلاعات بیمارستانی جمع آوری شد و آمار زایمان های انجام شده به روش طبیعی و سزارین به تفکیک سالهای 92 و 93 برای کلیه متخصصین زنان و زایمان در بیمارستان مورد مطالعه در نرم افزار اکسل 2013 وارد و با استفاده از روش های آمار توصیفی تحلیل شد .داده های مربوط به رضایت بیماران و رایگان شدن زایمان طبیعی از مستندات بیمارستان و پرونده های بیماران استخراج گردید.
    یافته ها
    از میان پنج پزشک متخصص شاغل در بیمارستان، چهار پزشک موفق شده اند درصد سزارین به کل زایمان را بین 3 تا 7 درصد نسبت به سال پایه کاهش دهند. اما هیچ یک از پزشکان موفق به دستیابی به هدف کاهش 10 درصدی سزارین در پایان سال93 نسبت به سال پایه نشده اند و در مجموع بیمارستان مورد نظر تنها 2 درصد کاهش در میزان سزارین ها داشته است. همچنین رضایت بیماران نسبت به سال گذشته 9/1 درصد افزایش یافته بود و صورت حساب های زایمان طبیعی همگی رایگان بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برخی از عوامل نظیر آموزشی بودن بیمارستان و ارجاع زایمان های پیچیده به این بیمارستان رفرال ، باعث عدم موفقیت بیمارستان مورد مطالعه در دستیابی به هدف برنامه ترویج زایمان طبیعی و کاهش 10 درصدی میزان سزارین باشد.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، برنامه تحول سلامت، ارزیابی عملکرد
  • سید ابوالفضل ذاکریان*، مجتبی عباس زاده، لیلا جانانی، زینب کاظمی، محمدحسن صفریان صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی از مهمترین و شایعترین آسیب های شغلی می باشند که منجر به ناتوانی کارکنان می شوند. مطالعات گذشته نشان داده اند که اختلالات اسکلتی عضلانی در میان متخصصان سونوگرافی رو به افزایش است. هدف این تحقیق بررسی شیوع این اختلالات و عوامل ایجاد کننده آنها در متخصصان سونوگرافی دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی همه متخصصان سونوگرافی دانشگاه علوم پزشکی تهران (53 نفر) براساس روش سرشماری انتخاب شدند. به منظور بررسی اختلالات اسکلتی عضلانی و عوامل ایجاد کننده آنها از پرسشنامه نوردیک و روش ارزیابی پوسچرRULA استفاده شد.تمامی شرکت کنندگان در خصوص هدف و چگونگی انجام طرح و محرمانه بودن اطلاعات توجیه شدند.
    یافته ها
    شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در این مطالعه 86 درصدبدست آمد. درد و ناراحتی در نواحی گردن، شانه، و مچ دست به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بودند. استفاده مداوم از پروب، نوع تخت بیمار، نوع صندلی و ابداکشن مستمر شانه بعنوان مهم ترین عوامل آسیب رسان توسط متخصصان سونوگرافی گزارش شدند. ارزیابی ارگونومی با روش RULA نشان داد که در اسکن نواحی شکمی و عروقی چپ،ایجاد تغییرات و مداخله ارگونومی ضروری می باشد. بعلاوه، رابطه معناداری از لحاظ آماری بین سن، سابقه کار، ساعات اسکن کردن در هفته و مدت زمان استراحت با درد در نواحی مختلف بدن دیده شد (p-value<0/05).
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در متخصصان سونوگرافی به دلیل این که عمده وظایف این شغل مربوط به اسکن کردن می باشد، بالا است. ارزیابی ارگونومی با روش های دقیق تر و همچنین مداخلات ارگونومی در محیط کار متخصصان سونوگرافی به منظور حفظ بهره وری در شغل آن ها نیاز است.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ارگونومی، عوامل آسیب رسان مربوط به کار، متخصصان سونوگرافی
  • اکبر اسلامی، رضا نعمتی* صفحات 43-51
    زمینه و هدف
    سطح جهانی آلودگی محیطی به فلزات در دو قرن اخیر بشدت افزایش یافته است. حضور برخی از فلزات سنگین در اکوسیستم های آبی، تهدیدی همیشگی برای سلامت جوامع بشری است. زیست پالایی که در آن از میکروب ها جهت سمیت زدایی و تجزیه آلاینده های زیست محیطی استفاده می شود، گزینه ای مناسب جهت جایگزینی استراتژی های فیزیکوشیمیایی فعلی برای حذف فلزات سنگین است.
    روش مطالعه
    در مطالعه مروری حاضر، پس از جستجوی نزدیک به 300 مقاله مرتبط منتشر شده در بانک های اطلاعاتی مانندSID ، Sciencedirect ، Pubmed و Scopus ، حدود 30 مقاله جهت بدست آوردن آخرین یافته ها در زمینه زیست پالایی فلزات سنگین از محیط های آبی انتخاب و مورد بررسی نهایی قرار گرفت. در این تحقیق کلید واژه هایی مانند فلزات سنگین، زیست پالایی، فاضلاب صنایع آبکاری، فروشویی زیستی، تبدیل زیستی و تجمیع زیستی جهت جستجو در بانک های اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    به منظور انجام موثر آلودگی زدایی توسط فن آوری زیست پالایی، می بایست کارایی این فرآیند با توجه به دامنه غلظت متفاوت یون های فلزی تعیین گردد. همچنین می بایست در انتخاب ارگانیسم هایی که در مطالعات، بهترین عملکرد را در زیست پالایی فلزات مختلف و ترکیبات آن را داشته اند، صورت پذیرد. از میان روش های میکروبی مختلف، جذب زیستی در مقایسه با فرآیند تجمیع زیستی در کاربردهای مقیاس کامل، عملی تر می باشد. زیرا در تجمیع زیستی نیازمند افزودن نوترینت ها جهت جذب فعال فلزات سنگین است.
    نتیجه گیری
    استفاده از فرآیندهای زیست پالایی برای تصفیه فاضلاب های حاوی فلزات سنگین، بسیاری از محدودیت های بزرگ سایر روش های فیزیک وشیمیایی را نداشته و از نظر اقتصادی نیز مطلوب تر است. با این حال مطالعات بیشتری جهت برطرف نمودن محدودیت های کنونی این فن آوری برای استفاده در مقیاس عملی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، میکروارگانیسم، محیط های آبی، زیست پالایی، متابولیسم گوگرد
|
  • Hossein Hatami, Soheila Khodakarim, Fereydoon Faghani*, Sedigheh Rastgar Pages 1-6
    Background
    Iran, located in Eastern Mediterranean region, is one of the noteworthy centers for the prevalence of Beta-Thalassemia genetic disorder. The aim of this study was to investigate the relationship between Beta-globin gene mutations and blood factors in the carriers of Beta-Thalassemia.
    Materials And Methods
    This descriptive study was to investigate the relationship between beta-globin gene mutations and the average volume of red blood cells in Beta-Thalassemia carriers referred to the health network. The study was conducted in Pakdasht and Varamin from 1997 to 2013. Ethical issues such as confidentiality of studied community were all considered.
    Results
    In the present study, the relationship between some blood parameters of red blood cells, such as the mean volume of red blood cells (MCV), and the type of mutation in the beta-globin was analyzed. MCV was statistically related to the type of mutation (p=0.05). The mean and standard deviation values of MCV were 62.1 and 3.9, respectively.
    Conclusion
    The amount of MCV can be used as a guide for quick access to genetic mutations in Beta-Thalassemia carrier couples referred to Genetic centers before and during the pregnancy.
    Keywords: Thalassemia, Genetic disease, Mutation, Blood factors, Iran
  • Mehrnoosh Abtahi, Reza Saeedi*, Malihe Nasrollah Boroojerdi, Atefeh Fakhraeefar, Ali Bayat, Saeed Mokari, Fatmeh Aliasgari, Aazam Ankoti, Mehdi Alizadeh Pages 7-16
    Background And Objectives
    Public participation in is vital in optimal management of municipal solid waste. The public awareness, education and empowerment are the pre-requisites for the use of this potential. In this study, public awareness, education and participation in solid waste management were studiedamong a community sample in Tehran-2012.
    Materials And Methods
    The overall situation of solid waste management in Tehran was firstly assessed. Study participants were, thereafter, sampled from households from the 22 urban districts in the city of Tehran. A questionnaire was prepared and applied to 500 householders to estimate the publicawareness, education and participation in solid waste management.
    Results
    The results of this study showed that only about one-third of people had appropriate awareness in the field of solid waste management. The overall status of public education in solid waste management was also insufficient, so that 86% of people were trained at level of poor or very poor. Public participation insolid waste management was variable in different fields. Public participation in simple activities such as avoiding waste spillage and splurge in public places and scheduled transfer of collected waste to public containers was relatively good; and in waste reduction and separation of recyclable components was moderate. Furthermore, separation of hazardous waste and household composting were not done due to lack of required facilities and training.
    Conclusion
    The present study revealed that public education and required facilities should be supplied and expanded in order to increase public participation in solid waste management. Repetition and continuity of education programs, face to face training, and greater use of television and Internet media are emphasized.
    Keywords: Public education, Public participation, Municipal solid waste, Tehran City
  • Ali Asghar Najafpoor, Ahmad Joneidi Jafari*, Sina Dousti Pages 17-26
    Background And Aims
    Air pollution is a serious threat to public health and environment.Factors contributing to air pollution have to be identified in order to reduce the corresponding effects. Meteorological data are among the noteworthy factors in determining the severity of air pollution. This study was conducted to investigate the trend of five criteria pollutants in air quality index and to find their correlation with meteorological data in Tehran metropolis during 2001- 2009.
    Materials And Methods
    During this descriptive-analytical study, the required data were obtained from Air Quality Department of Tehran’s Municipality, the Environmental Protection Agency and also from the synoptic stations of Meteorological Organization. SPSS software was used for data analysis. The trends in concentration of studied pollutants including: CO, PM10, SO2, NO2 and O3, as well as meteorological data and their correlation were indeed considered.
    Results
    The current study found that during the studied period, the concentration of O3 shows an increasing trend. Therefore, this pollutant could be a major factor, if not the only one, raising the index of air pollution in recent years. Another important result of this study can be cited to decrease in concentrations of CO, NO2, and SO2 during the years of present study.
    Conclusion
    Our findings revealed that although the air quality in Tehran has improved in term of particulate matter, SO2 and NO2 during the period of study, however the concentration of ozone has increased beyond the standard. It was also possible to draw a meaningful conclusion relating to the impact of some meteorological parameters in air pollution.
    Keywords: Air pollution, Criteria pollutants, Meteorological data, Tehran metropolis
  • Ehsan Zarei*, Soheila Majidi, Somayeh Anisi, Vahid Bay Pages 27-32
    Background And Aims
    Promoting normal vaginal delivery and, consequently, reduction in cesarean section rate is one of the health sector evolution goals. This study was aimed to determine health sector evolution plan’s achievement in vaginal delivery promotion in a large public hospital in Tehran.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2015. Data were assembled from the hospital information system and the number of cesarean and vaginal deliveries in 2013 and 2014 for all obstetricians of the study hospital was separately entered in Excel (version 2013). Data regarding patientsatisfaction and vaginal delivery bills was extracted from the patient records and hospital documents.
    Results
    Among totally 5 obstetricians of the hospital, four doctors have reduced their cesarean rate between 3 to 7 percent compared the baseline year. However, all of the obstetricians failed in their attempt to achieve the 10 percent reduction in cesarean rate as the objective of vaginal delivery promotion plan at the end of study period compared to the baseline year. The hospital had totally only 2 percent reduction in the cesarean rate. Furthermore, patients, satisfaction was increased about 1.9 percent compared to the baseline and all bills of vaginal delivery was free of charge.
    Conclusion
    It seems that factors such as being as a teaching hospital and referring complicated deliveries to this referral hospital, have led to the unsuccessfulness of this hospital in achieving the objectives of vaginal delivery promotion plan as 10 percent reduction in the rate of cesarean section.
    Keywords: Vaginal delivery, Cesarean section, Health Sector Evolution, Performance evaluation
  • Seyed Abolfazl Zakerian, Mojtaba Abbaszadeh, Leila Janani, Zeinab Kazemi*, Mohammad Hassan Safarain Pages 33-42
    Background
    Musculoskeletal disorders are among the most important and common occupational injuries leading to disability of employees. An increasing trend of musculoskeletal disorders among sonographer specialists has been reported in the literature. This study, therefore, set out with the aim of assessing the musculoskeletal disorders among sonographer specialists working in centers covered by Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study all sonographer specialists of Tehran University of Medical Sciences (totally 53 specialists) were selected on census method. Customized questionnaires based on Standardized Nordic Questionnaire were used to assess musculoskeletal disorders in this community. SPSS software was exploited to data analysis. All participants were informed in terms of the study objectives and ethical issues such as confidentiality of study community were all considered.
    Results
    The prevalence of WMSDs in current study was 86%. Pain and discomfort wasmore often reported in neck, shoulder and wrist, respectively. Sustained probe usage, types of patient table andchair as well as sustained shoulder abduction were the most risk factors that perceived by ultrasound specialists. Ergonomic evaluations showed that changes should be made soon. Age, experience, scanning hours per week and break duration provided the largest set of significant clusters of pain in body sections (p
    Conclusions
    Since scanning is considered as the major task of sonographers, the prevalence of musculoskeletal disorders was high among participants in the present study. Ergonomics evaluations and interventions of sonographer’s workplace to allow them to remain productive are necessary.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Ergonomics, Work, related risk factors, Ultrasound specialists
  • Akbar Eslami, Reza Nemati* Pages 43-51
    Background And Aims
    In the last two centuries, world metal pollution level has increased extremely. Presence of some heavy metals in aquatic ecosystems is a constant threat to the health of human societies. Bioremediation- using biological agents to detoxify and degradation of environmental pollutants- provides a suitable alternative method for substitution of current heavy metals removal strategies.
    Materials And Methods
    In the present review study, about 30 papers, among approximately 300 papers, were selected from databases such as SID, sciencedirect, pubmed and scopus. The papers were analyzed to obtain the latest findings in the bioremediation of heavy metals from aquatic environments. Key words such as heavy metals, bioremediation, galvanic industry wastewater, bioleaching, biotransformation, and bioaccumulation were used to databases search.
    Results
    In order to get decontamination efficiently, it should be determined theperformance of process according to the different range of metal ions concentrations. Moreover, microorganisms should be selected as they have shown the best performance in metals and their compounds bioremediation studies. For full-scale applications, bioabsorption compared with other various microbial methods such as bioaccumulation is more practical. This may be explained by the fact that the addition of nutrients is essential in bio-accumulative adsorption of metals.
    Conclusion
    This combination of findings provides some support for the conceptual premise that use of bioremediation in order to decontamination of wastewaters containing heavy metals is advantaged by resolving the limitations of physiochemical methods and also in terms of economical issues. However, further studies are needed to overcome the current limitations of this technology, especially to use in practical scales.
    Keywords: Heavy metals, Microorganisms, aquatic environments, Bioremediation, Sulfur metabolism