فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پای ی ز 1394)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پای ی ز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حاتمی، صدیقه رستگار*، سهیلا خداکریم، فریدون فغانی، اکرم نجات بخش، ابراهیم بابایی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است که وراثت آن از نوع اتوزومال مغلوب است و دارای شیوع زیادی در کشور ما می باشد. این پژوهش با هدف شناسایی انواع جهش های بتاتالاسمی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است که به بررسی فراوانی انواع جهش های ژن بتاگلوبین در ناقلان بتاتالاسمی مراجعه کننده به شبکه های بهداشتی درمانی پاکدشت و ورامین از سال 1376 تا 1392 پرداخته است. در کلیه مراحل انجام پژوهش، موازین اخلاقی نظیر محرمانه بودن نام بیماران این تحقیق، مراعات گردید.
    یافته ها
    از مجموع 26 جهش، بیشترین فراوانی جهش ها مربوط به جهشIVSII-1 فراوانی 4/24% بود و در رتبه دوم جهش IVSI-5 با فراوانی 14/4درصد قرار دارد. جهش های IVSI-25bpdel/N، c22/n، IVSII-848 و fr-36-37/N با فراوانی عدد یک (0/6درصد) کمترین فراوانی را بخود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه IVSII-1 شایع ترین جهش شناسایی شد که با نتایج مطالعات سال های اخیر در جمعیت ایرانی مطابقت دارد. نتایج تحقیق، می تواند به عنوان یک راهنما جهت امکان دسترسی سریع تر به نوع جهش در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی به کار آید.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، ژن بتاگلوبین، فاکتورهای خونی، موتاسیون، ایران
  • سید آرمین هاشمی*، مهناز ضرغام اینانلو صفحات 7-12
    زمینه واهداف
    فلزات سنگین، عناصری با وزن اتمی زیاد هستند و مقادیر زیاد این فلزات ممکن است برای موجودات زنده مضر باشد. کادمیوم یکی از این فلزات است و ممکن است مشکلات مختلفی را برای سلامت انسان ایجاد کند. هدف از اجرای این پژوهش بررسی توان زیست پالایی کادمیوم توسط گونه افراپلت است.
    موادوروش ها
    دراین پژوهش بااجازه اداره منابع طبیعی نها ل های یک ساله گونه درختی افراپلتاز نهالستان منابع طبیعی تهیه شد و محلول کلرید کادمیوم با غلظتهای 0، 10، 20 و 40 میلی گرم در لیتر تهیه شد. سپس محلول به خاک اضافه گردید و نها ل ها در گلدان قرار گرفته پس از طی دوره زمانی سه ماهه از رشد نها ل ها، اندام هوایی (ساقه وبرگ) و ریشه نها ل ها جدا گردید. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس ودانکن مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان انباشت فلز کادمیوم در اندام هوایی، ریشه و خاک به ترتیب 61/67، 60/09و 12/44 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین میزان انباشت فلز کادمیوم در اندام هوایی، ریشه و خاک به ترتیب 3/05، 2/6 و 0/1 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. در وزن خشک اندام هوایی و ریشه کمترین مقدار به ترتیب 4/45و 1/25گرم در غلظت 40 میلی گرم در لیتر و بیشترین مقدار به ترتیب 9/02و 3/95گرم در غلظت شاهد یا صفر میلی گرم در لیتر می باشد.
    نتیجه گیری
    گونه افراپلت جهت پالایش خاکهای آلوده به فلز کادمیوم مناسب است.
    کلیدواژگان: کادمیوم، جذب، فلزات سنگین، گیاه پالایی، گونه افراپلت
  • رضا جوروند، کاظمیه صادقی راد، امیدعلی غلامی، مرجان وجدانی، رحمن پناهی، اکبر بابایی حیدر آبادی* صفحات 13-18
    مقدمه
    همه ساله حوادث و بلایا در کشور ما اتفاق می افتد و باعث بروز مرگ و میر و مصدومیت افراد می گردد. تقاضای افراد برای دریافت مراقبت های بهداشتی درمانی، آمادگی دائمی مراکز درمانی و کارکنان شاغل در آنها را می طلبد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آمادگی کارکنان بهداشتی درمانی شاغل در شهرستان دهلران در مقابله با بلایا در سال 1392 صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی آمادگی66 نفر از کارکنان شاغل در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان دهلران در خصوص مقابله با بلایا با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سنجیده شد. از مشارکت کنندگان در مطالعه رضایت کتبی اخذ شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS15 و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی شرکت کنندگان در خصوص بلایا و آمادگی های بهداشتی 1/22±3/95بود. میانگین نمرات نگرش و عملکرد آنان به ترتیب 2/3±23/27و 1/5±1/35بود که نشان دهنده آگاهی و عملکرد ضعیف و نگرش مثبت نسبت به لزوم آمادگی جهت مقابله با بلایا است.
    نتیجه گیری
    با وجود نگرش مثبت افراد در مورد اهمیت آمادگی جهت مقابله با بلایا، آگاهی و عملکرد کارکنان ضعیف است. مداخله آموزشی با تاکید بر تکرار آن به همراه اجرای مانورهای طراحی شده در مورد بلایای مختلف برای ارتقاء سطح آمادگی افراد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آمادگی، بلایا، کارکنان بهداشتی، درمانی
  • احمدرضا یزدانبخش، اکبر اسلامی، سمیه رضایی* صفحات 19-26
    زمینه و ا
    هدف
    با توجه به اهمیت آب و کمبود منابع آب در ایران، بهره برداری از روان آبهای سطحی می تواند جهت جبران بخشی از این کمبود یک اقدم اساسی به حساب آید. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت روان آب سطحی کانال فیروزآباد شهر تهران برای مصارف آبیاری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه تجربی-آزمایشگاهی بود. نمونه برداری در دو فصل بهار و تابستان سال 1394 از پایین دست روان آب سطحی کانال فیروزآباد در جنوب شهر تهران صورت گرفته است. جهت اخذ مجوزهای لازم برای نمونه برداری و کسب اطلاعات دیگر هماهنگی با ارگان های ذیربط صورت گرفت. پارامترهای BOD5، COD، TSS، pH، TP، TKN، هدایت الکتریکی، بر، کلرور، فلزات سنگین، کل کلیفرم ها، کلیفرم های موفوعی و نماتودهای روده ای جهت تعیین کیفیت روان آب سطحی برای مصارف آبیاری اندازه گیری شدند همچنین شاخص های SAR و %Na تعیین گردید. نتایج با استانداردهای آب کشاورزی مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین BOD5، COD، pH و فلزات سنگین مورد اندازه گیری به جزء نیکل مطابق با استانداردهای پساب برای آبیاری توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران می باشد. هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول، SAR، کلراید و بر در محدوده کم تا متوسط و درصد سدیم قابل قبول برای آبیاری ارزیابی شد. میانگین میزان کدورت،TSS و همچنین تعداد باکتری های کلیفرم و کلیفرم مقاوم به حرارت بالاتر از استانداردهای پسآب برای استفاده در آبیاری و کشاورزی اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    گرچه بعضی از پارامترهای اندازه گیری شده با استانداردها مطابقت دارد، ولی نتایج تحقیق نشان داد، در مورد برخی از پارامترها نیاز به تصفیه و بخصوص گندزدائی وجود دارد. همچنین در صورت استفاده، پایش مداوم این روان آبها از نظر رعایت استانداردها برای آبیاری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری، کیفیت روان آب سطحی، کشاورزی، کانال فیروزآباد، تهران
  • مهدی صادقی*، ابوطالب بای، ناصر بای، نفیسه سفلایی، محمد هادی مهدی نژاد، مرتضی ملاح صفحات 27-33
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت آب رودخانه زرین گل با استفاده از شاخص های کیفی آب با توجه به وجود فعالیت های کشاورزی ، تفریحی و پرورش ماهی در اطراف این رودخانه، طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    با توجه به فعالیت های کشاورزی و دامداری اطراف رودخانه، 9 ایستگاه نمونه برداری مشخص شده و نمونه برداری با تناوب دو هفته یکبار در تابستان و پاییز انجام شد و پارامترهای مورد نیاز جهت محاسبه شاخص های کیفی آب طبق روش استاندارد اندازه گیری شد. با توجه به پارامترهای اندازه گیری شده شاخص کیفی آب (NSF WQI) و شاخص کیفیت آب های سطحی ایران (IRWQISC) محاسبه شد. پارامترهای اندازه گیری شده شامل پارامتر کلیفرم گرماپای، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، نیترات، اکسیژن محلول، هدایت الکتریکی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، فسفات، کدورت، سختی کل، pH و کل جامدات بود. به دلیل کاربردی بودن این طرح پژوهشی و ارزیابی وضعیت منابع آب استان گلستان و برنامه ریزی و مدیریت منافاتی با مسائل اخلاقی نداشت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه بر اساس هر دو شاخص نشان داد که این شاخص برای تمام ایستگاه ها بین 54 تا 61 بوده و براساس شاخص NSF WQI متوسط (70-50) و بر اساس شاخص IRWQISCدر دو طبقه متوسط(55-45) و نسبتا خوب(70 – 55/1) قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    پارامترهای تاثیرگذار شامل کل جامدات، کدورت، نیترات، درجه حرارت و کلی فرم مدفوعی بوده است. با توجه به شاخص به دست آمده مشخص شد که کیفیت آب رودخانه برای کشاورزی مناسب بوده، ولی برای مصارف شرب باید تصفیه شود.
    کلیدواژگان: شاخص کیفی آب، رودخانه زرین گل، استان گلستان، آلاینده
  • سجاد نصرالهی سروآغاجی، رضا علیمردانی*، محمد شریفی، محمدرضا تقی زاده یزدی صفحات 34-47
    زمینه و هدف
    به منظور ارزیابی میزان پایداری یک سامانه یکپارچه مدیریت پسماند (ISWMS)، انجام تجزیه و تحلیل بر روی معیارهای تاثیرگذار ضروری است. بنابراین هدف از این مطالعه ارائه یک مدل ریاضی ساده جهت بهینه سازی ISWMS با دو هدف حداقل سازی هزینه و انتشار گازهای گلخانه ای (GHG) کل سامانه می باشد.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش، قبل از شروع فرآیند مدل سازی، جهت استفاده از داده های ثبت شده در محدوده زمانی مهر ماه 1393 تا آبان 1394 هماهنگی های لازم با مدیران سازمان مدیریت پسماند شهر تهران بعمل آمد. مدل بهینه پیشنهادی برای تخصیص یازده مولفه MSW (کاغذ، مقوا، پلاستیک، نایلون، فلزات آهنی، شیشه، پت، پسماند های تر، نان، مواد قابل بازیافت مخلوط و دیگر پسماندها) به سه زیرسامانه مدیریت MSW (پردازش و تفکیک، هضم بی هوازی و لندفیل) در مجتمع پردازش و دفع آبعلی واقع در منطقه 4 شهرداری تهران با استفاده از الگوریتم NSGA II حل و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در یک ISWMS شهری با افزایش نرخ تفکیک، میزان هزینه ها و نشر GHG به طور قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین نرخ تفکیک و پردازش 100 درصد با 1750698 تومان درآمدزایی و kg CO2 2438 اجتنابی (اجتناب از نشر آلایندگی) به عنوان بهینه ترین حالت برآورد شد.
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش توجیه فنی تاسیس چنین سامانه هایی، افزایش نرخ پسماند ورودی روزانه به مجتمع آبعلی و تکمیل زیرساختی سامانه دارای بعد اقتصادی و زیست محیطی ضروری به نظر می رسد. از طرف دیگر با توجه به اینکه زیرسامانه های حمل و نقل و لندفیل از هیچ بعد اقتصادی و زیست محیطی مثبتی برخوردار نمی باشند، لازم است جریان و روند تخصیص پسماند در این زیرسامانه ها با دقت بیشتری دنبال شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم NSGA II، پسماند شهری، گازهای گلخانه ای، مدل ریاضی
|
  • Hossein Hatami, Sedigheh Rastgar*, Soheila Khodakarim, Fereydoon Faghani, Akram Nejatbakhsh, Ebrahim Babaii Pages 1-6
    Background
    Thalassemia is a genetic disorder of autosomal recessive and has high prevalence in Iran. This study was therefore designed to identify the types of mutations in Beta-Thalassemia.
    Materials And Methods
    The present descriptive study was aimed to investigate the frequency of mutations in beta-globin gene in carriers referred to a health care network. The study was carried out in Pakdasht and Varamin from 1997 to 2013. Ethical issues such as confidentiality of studied community were all considered.
    Results
    The current study found that from a total of 26 mutations, IVSII-1 was the most frequent mutation (24.5%) followed by IVSI-5 mutation with a frequency of 14.4 percent. Furthermore, there was only limited evidence for an increased frequency of IVSI-25bpdel/N, c22/n, IVSII-848, and fr-36-37/N mutations and each with a frequency of 0.6 percent revealed the lowest frequency.
    Conclusion
    In accordance with the results of recent studies in the Iranian population, IVSII-1assigned the most common mutation in our study. This combination of findings has important implications for developing a guide for faster access to the type of mutation in patients suffering from Thalassemia.
    Keywords: Beta, Thalassemia, beta globin gene, blood factors, mutations, Iran
  • Seyed Armin Hashemi*, Mahnaz Zargham Inanlou Pages 7-12
    Background And Aims
    Heavy metals are elements with high atomic weight and could be harmful for living organisms at higher concentrations. Cadmium is among these metals and may result in various health problems for human. The ability of Acer Velutinum in bioremediation of cadmium was considered in the present study.
    Materials And Methods
    One-year old seedlings of Acer Velutinum were provided from Department of Natural Resources making arrangements well in advance. Cadmium chloride solutions were prepared with different concentrations of 0, 10, 20 and 40 mg/L and consequently were added into the soil. The seedlings were planted in pots and their aerial organs (stems and leaves) as well as their roots were separated three month after. The results were then analyzed using Danken and ANOVA tests.
    Results
    The maximum amount of cadmium accumulation in aerial organs, root and soil was 9.67, 60.61 and 12.44 mg/kg, respectively. Similarly, the respective lowest level of cadmium accumulation in aerial organs, root and soil was 6.05, 2.3 and 0.1mg/kg. The least amount of aerial organs (4.45 g) and root (1.25 g) dry weights were occurred at 40 mg Ca/L, and the most values of respectively 9.02 and 3.95 g was observed at pristine control pot.
    Conclusion
    Acer Velutinum species is considered as appropriate for bioremediation of soils contaminated by cadmium.
    Keywords: Cadmium, Adsorption, Heavy metals, Phytoremediation, Acer Velutinum
  • Reza Jourvand, Kazemieh Sadeghirad, Omid Ali Golami, Marjan VejdaniÆ Rahman Panahi, Akbar Babaei Heydarabadi* Pages 13-18
    Background
    Iran is one of the most vulnerable communities for the expected disasters and accidents. Each year these disasters result in the deaths and injuries to people. The demand for health care requires permanent preparedness of medical centers and their personnel. The current study set out with the aim of assessing the preparedness of personnel working in the medical centers of Dehloran city towards disasters in 2013.
    Materials And Methods
    In this descriptive- sectional research, the preparedness of 66 medical personnel working in the health care centers were assessed using questionnaires. The collected data were analyzed by SPSS15 software. Written consents were obtained from participants in the study.
    Results
    The average score of the participant`s knowledge about disasters and disaster-related health preparedness was 3.95±1.22. The mean scores of the respondent`s attitudes and performances were 23.27±2.3 and 1.35±1.5 respectively, demonstrating a poor knowledge and performance and a positive attitude towards the need for preparedness against disasters.
    Conclusions
    Despite the positive attitude about the importance of preparedness to deal with disasters, awareness and performance of employees were poor. Educational intervention with an emphasis on its repetition and designed maneuvers for various disasters is recommended to improve the staff preparedness.
    Keywords: Preparedness, Disaster, Health workers
  • Ahmadreza Yazdanbakhash, Akbar Eslami, Somayeh Rezaei* Pages 19-26
    Background And Aims
    Concerning the importance and limitations of water resources in particularly arid and semi-arid areas such as Iran, it seems that the use of surface runoff may be considered as a fundamental step to compensate a part of water scarcity. This study was aimed to assess the quality of surface runoff in Tehran’s Firoozabad Channel for irrigation uses.
    Materials And Methods
    Throughout this experimental-laboratory study, sampling was done from the channel’s downstream in the south of Tehran during the spring and summer seasons in 2015. Arrangements were made well in advance with related organizations in order to sampling as well as to make use of required data. Water samples were analyzed for physic-chemical and biological parameters such as BOD5, COD, TSS, pH, SAR, Na%, TP, TKN, calcium, magnesium, sodium, electrical conductivity, boron, chloride, heavy metals, as well as intestinal nematodes, Total coliforms and Fecal coliforms.
    Results
    The mean concentrations of BOD5, COD and heavy metals except for nickel as well as pH were in compliance with the standards set by Iranian Environmental Protection Agency for irrigation uses of effluents. Electrical conductivity, total dissolved solids, SAR, chloride, and boron were in the range of low to moderate. Furthermore, Na% was considered as permissible for irrigation uses. The average of turbidity, TSS and numbers of Coliforms and Thermotoerant Coliforms exceeded the desirable limits recommended for agricultural irrigation.
    Conclusion
    The significance of results obtained simply emphasizes that although some measured parameters was found within national and international standards, there is a need for runoff treatment and notably disinfection for particular studied parameters. Additionally, continuous monitoring of such a surface runoff to determine its compliance with promulgated standards is recommended.
    Keywords: Irrigation, Surface Runoff Quality, Agriculture, Firoozabad Channel, Tehran
  • Mahdi Sadeghi*, Abotaleb Bay, Nasser Bay, Nafiseh Soflaie, Mohammad Hadi Mehdinejad, Morteza Mallah Pages 27-33
    Background And Aims
    With regard to the presence of agricultural and recreational activities as well as Aqua culture (fish farming) industries around the Zarin-Gol River, the current study aimed to evaluate water quality of this river in terms of water quality indices.
    Materials And Methods
    Regarding to the agricultural and livestock activities around the river, seasonal patterns of water quality indices (NSF-WQI and IRWQISC) were estimated using physic-chemical and biological parameters from 9 water quality monitoring stations. Sampling was done biweekly throughout summer and autumn. Measured parameters included fecal coliforms, biochemical oxygen demand, nitrate, dissolved oxygen, conductivity, chemical oxygen demand, phosphorus, turbidity, total hardness, pH and total solids. Because of the nature of the project, there were not ethical issues in this study.
    Results
    The results of this study show that the WQI values in the samples from all stations were 54 to 61, based on both indices. NSF WQI index was moderate (70-50) and IRWQISC was also considered as moderate (55-45) and relatively good (55.1-70).
    Conclusions
    Total solids, turbidity, nitrate, temperature, and fecal coliforms were the most affecting parameters. Furthermore, although the quality of river water was suitable for agriculture, it should be treated for drinking, based on the water quality index value.
    Keywords: water quality index, Zarin, Gol River, Golestan province, pollutant
  • Sajad Nasrollahi, Sarvaghaji, Reza Alimardani*, Mohammad Sharifi, Mohammad Reza Taghizadeh Yazdi Pages 34-47
    Background And Aims
    Assessment of the stability of an integrated solid waste management system (ISWMS) necessitates analysis of effective criteria. The present study was therefore designed to provide a simple mathematical model to optimize ISWMS aiming at minimizing the cost and emission of greenhouse gases )GHG).
    Materials And Methods
    In order to make use of data recorded during September to October (2014- 2015), it was necessary to make arrangements well in advance with the directors of Waste Management in Tehran. The proposed model was applied and consequently analyzed for allocation of eleven MSW components (including: paper, cardboard, plastic, nylon, metal, glass, PET, wet waste, bread, mixed recyclables and other wastes) into three sub-systems of MSW management (i.e., processing and separation, anaerobic digestion and land filling) at Abali processing and disposal center using NSGA II algorithm.
    Results
    The results of this study indicate that the costs and emissions of GHG would be significantly reduced by increased separation rate in a municipal ISWMS. Furthermore, the identified optimum condition was 100 percent separation and processing with 486 USD (revenue) and 2438 Kg reduced CO2 (avoided emissions) representing a substantial improvement in the ascending trend rate of disposal separation.
    Conclusion
    It seems necessary to increase daily waste entrance into Abali complex and complement the proposed system with other sub-systems concerning economic and environmental issues in order to enhance the technical feasibility of establishing such a system. On the other hand, given that transport and landfill sub-systems don’t have any positive economic and environmental issues, the flow and rate of waste allocation to these sub-systems should be followed in a carefully planned and exact way.
    Keywords: NSGA II algorithm, Municipal Solid Waste, Greenhouse Gases, Mathematical model