فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منیره مجلسی نصر، محمد رفیعی، حسن جلیلوند صفحه 1
    زمینه و اهداف
    فاضلاب صنایع لبنی از مهمترینترین منابع آلاینده برای محیطهای آبی و خاکی می باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان حذف COD، کدورت و تغییرات pH توسط فرایند انعقاد و شناورسازی الکتریکی در تصفیه فاضلاب لبنی است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی-آزمایشگاهی است که با رعایت موازین اخلاقی و اخذ مجوزهای لازم بر روی فاضلاب کارخانه فرآوری محصولات لبنی هموطن دماوند در راکتور الکتروشیمیایی استوانهای شکل از جنس استیل (الکترود کاتد)، آلومینیوم (الکترود آند) با اتصال دوقطبی سری انجام و تاثیر متغیرهایpH، زمان واکنش، هدایت و شدت جریان الکتریکی در کارآیی فرایند تلفیقی انعقاد و شناورسازی الکتریکی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که pH، شدت جریان الکتریکی و زمان واکنش تاثیر قابل ملاحظهای در عملکرد راکتور داشتند و مقادیر بهینه به ترتیب 9، 3 آمپر و60 دقیقه حاصل گردید. تحت شرایط بهینه، راندمان حذف COD و کدورت به ترتیب برابر با 70/9 و 99/08 درصد محاسبه شد و pH پساب خروجی از راکتور 1/6 واحد افزایش یافت. همچنین هدایت الکتریکی محلول تاثیری بر روی حذف آلاینده مورد مطالعه نشان نداد و شاخص حجمی لجن تحت شرایط بهینه 89/01 ml/g بدست آمد
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که فرایند تلفیقی انعقاد و شناورسازی الکتریکی میتواند به عنوان یک روش سازگار با محیط زیست در تصفیه فاضلاب صنایع لبنی به منظور تصفیه اولیه و آمادگی آن برای ورود به واحد بیولوژیکی به علت افزایش نسبت BOD5/COD از0/41 ) فاضلاب خام( به 0/79(پساب) مطرح گردد
    کلیدواژگان: فاضلاب صنایع لبنی، انعقاد و شناورسازی الکتریکی، COD، کدورت
  • الهه شکوهی نیا، نسترن کشاورز محمدی، طیبه مرعشی، زهرا قربانی صفحه 11
    زمینه و هدف
    بررسی سلامت دهان و دندان از معیارهای اصلی سنجش سلامت جامعه میباشد. آگاهی و نگرش مرتبط با رفتارهای دهان و دندان بویژه مسواک زدن و جنسیت، از عوامل موثر بر بهداشت دهان و دندان است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه آگاهی، نگرش و رفتار بهداشتی مسواک زدن و DMFT دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی منطقه چهار شهر تهران بود
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، در میان 408 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دبستانی از 6 مدرسه منطقه چهار تهران انجام گرفت که به روش نمونه گیری خوشهای دو مرحلهای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بود. معاینه دندان براساس شاخص DMFT انجام شد. به دانش آموزان، اطمینان از محرمانه بودن اطلاعات داده شد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد
    یافته ها
    میانگین نمرات آگاهی، نگرش و رفتار بهداشتی مسواک زدن در دختران بالاتر از پسران و اختلاف بین آنها معنیدار بودp=0.001 میانگین DMFT در دو جنس، اختلاف معنی داری نداشت(p>0.05). بین تعداد دفعات مسواک زدن و DMFT ارتباط معنی داری در دو جنس بود.
    نتیجه گیری
    میانگین نمرات آگاهی، نگرش و رفتار در هر دو جنس نسبتا خوب و در دختران بهتر بود. با توجه به طبقه بندی DMFT سازمان جهانی بهداشت، دانش آموزان پسر مطالعه، در گروه با میانگینDMFT کم و دختران در گروه خیلی کم قرار داشتند. بنابراین مداخلات آموزشی مناسب با توجه بیشتر به گروه آسیب پذیرتر پسران، جهت ارتقاء سطح آگاهی و نگرش آنان پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، DMFT، رفتار بهداشتی مسواک زدن
  • زهره فضلی، رضوان زنده دل، داود پناهی، محسن امیدی، جواد ساجدی فر، نیما فیروزه صفحه 18
    زمینه و هدف
    مدارک متعددی مبنی بر سمیت ترکیبات شش ظرفیتی کروم در اختیار است. در این تحقیق مقدار مواجهه شغلی با کروم شش ظرفیتی در صنعت آبکاری مطالعه شد. همچنین ریسک غیرسرطانزایی در کارگران دو نوع آبکاری کروم تعیین شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مواجهه شغلی در 18 کارگاه آبکاری کروم سخت و تزئینی واقع در تهران ارزیابی شد. 35 آبکار کروم سخت و 30 کارگر از کارگاه های آبکاری کروم تزئینی مورد بررسی قرار گرفتند. مواجهه شغلی با کروم شش ظرفیتی با روش 7600 NIOSH تعیین گردید. ارزیابی ریسک غیرسرطانزایی کروم شش ظرفیتی با توجه به دوز مرجع اعلام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا صورت گرفت. در کلیه مراحل پژوهش رعایت موازین اخلاقی همچون محرمانه بودن اطلاعات و اعلام نتایج مطالعه به افراد شرکت کننده صورت گرفت.
    یافته ها
    میانه غلظت کروم شش ظرفیتی در کارگاه های بررسی شده 0/029 با حداکثر تماس 0/096 در کارگاه A7 مربوط به کارگاه های کروم سخت و حداقل تماس 0/019 در کارگاهB6 مربوط به کارگاه های کروم تزئینی ارزیابی شد. نتایج این مطالعه نشان میدهد، مواجهه با کروم شش ظرفیتی در آبکاران کروم سخت به شکل معنی داری(p<0.0001) بالاتر از آبکاران کروم تزیینی است. ریسک غیرسرطان زایی در آبکاران کروم سخت 6 برابر بیشتر از کارگران آبکاری کروم تزئینی بود.
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه تنفسی با کروم شش ظرفیتی در آبکاری های بررسی شده پایینتر از حدود مجاز شغلی است ولی میزان سطح ریسک غیرسرطانزایی بالاتر از میزان قابل قبول میباشد.
    کلیدواژگان: کروم VI، آبکاری کروم، ریسک غیرسرطانزایی
  • سید آرمین هاشمی، مهناز ضرغام، امیرحسین فیروزان صفحه 25
    زمینه وهدف
    گیاه پالایی فناوری استفاده از گیاهان در رفع آلودگی ها از جمله فلزات سنگین از محیط و تجمع آن در بافتها و اندامهای گیاه است. آلودگی ناشی از فلزات سنگین به علت پایداری در محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از اجرای این پژوهش بررسی توان زیست پالایی روی توسط گونه صنوبر دلتوئیدس است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با اجازه اداره منابع طبیعی، نهالهای دو ساله گونه درختی صنوبر دلتوئیدس از نهالستان تهیه گردید و محلول کلرید روی با غلظتهای 0، 10، 20، 40 میلیگرم در لیتر تهیه شد. سپس محلول به خاک اضافه گردید و نهالها در گلدان گذاشته شد. پس از طی سه ماه از رشد نهالها، نمونه های اندامهای هوایی (برگ و ساقه) ریشه و خاک نهالها به روش هضم خشک و توسط دستگاه جذب اتمی آنالیز گردید. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و دانکن مورد بررسی قرار گرفت
    یافته ها
    بیشترین میزان غلظت فلز روی در اندام هوایی، ریشه و خاک گونه صنوبر دلتوئیدس به ترتیب 86/ 142، 94/85و 002 /12 میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان غلظت فلز روی در اندام هوایی، ریشه و خاک گونه صنوبر دلتوئیدس به ترتیب 44/61، 20 /21 و 24 0/1 میلیگرم بر کیلوگرم است. در وزن خشک اندام هوایی و ریشه کمترین مقدار به ترتیب 14/4 و066/3 گرم در غلظت 40 میلیگرم در لیتر و بیشترین مقدار به ترتیب 61/ 20 3/066گرم در غلظت شاهد یا صفر میلیگرم در لیتر میباشد.
    نتیجه گیری
    گونه صنوبر دلتوئیدس مناسب جهت پالایش خاکهای آلوده به فلز روی میباشد.
    کلیدواژگان: گیاهپالایی، صنوبر دلتوئیدس، روی، فلزات سنگین
  • مهدی صادقی، ماهم تدریسی، ابوطالب بای، یوسف دادبان شهامت صفحه 32
    زمینه و هدف
    با توجه به آلودگی بالای شیرابه محل دفن و جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست، این مطالعه با هدف بررسی تعیین تاثیر فرایند انعقاد الکتریکی در حذف مواد آلی، نیتروژن، فسفر و کدورت، طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی با رویکرد تجربی و آزمایشگاهی بود. از شیرابه تولیدی در مرکز دفن و کمپوست شهر گرگان نمونه گرفته شد و وارد راکتور الکتروکواگولاسیون شد. در شراط مختلف عملکردی، زمان ماند20، 40 و 60 دقیقه، pH برابر 3 ، 6 و 9 و اختلاف پتانسیل الکتریکی20، 40 و 60 ولت، از شیرابه داخل راکتور نمونه برداری شد و طبق روش استاندارد پارامترهای مورد مطالعه اندازه گیری شد. این طرح پژوهشی با توجه به ماهیت آن منافاتی با مسائل اخلاقی نداشت.
    یافته ها
    بیشترین میزان حذف در میزان ولتاژ 60 ولت، زمان 60 دقیقه و pH برابر حدود خنثی (6.9-6.5) بود. میزان حذف کدورت، ،COD نیترات و فسفر در شیرابه خام به ترتیب برابر 59/14، 44/33، 40/81و 48/86درصد بود. این مقادیر برای پساب خروجی تصفیه خانه که تحت راکتور انعقاد الکتریکی قرار گرفته بود به ترتیب برابر 88/9، 80/5، 59/16و 62/35درصد بود.
    نتیجه گیری
    فرایند انعقاد الکتریکی به عنوان فرایند پیش تصفیه، باعث حذف مواد آلی، کدورت، مواد مغذی، کاهش بار آلی و افزایش تجزیه پذیری شیرابه میگردد و میتواند به عنوان گزینهای موثر جهت پیش تصفیه موثر فاضلاب، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، منابع آب و حفاظت از آنها مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیرابه، نیترات، فسفر، الکتروکواگولاسیون، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی
  • ایاد بهادری منفرد، حسین حاتمی، هاله عیسی بیگلو صفحه 39
    زمینه و هدف
    چاقی یکی از شایعترین مشکلات تغذی های است. اطلاع از شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان برای برنامه ریزی و اولویت بندی مشکلات بهداشتی ضروری میباشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع چاقی و اضافه وزن و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان سنین باروری شهر رشت در سال 1394 صورت گرفته است
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و به روش نمونه گیری چند مرحلهای در سال 1394 بر روی زنان 20 تا 50 سال سان شهر رشت و در صورت رضایت آگاهانه برای مطالعه صورت گرفت. در این مطالعه شاخص توده بدنی بالاتر از 30 یلوگرم بر مترمربع به عنوان چاق و شاخص توده بدنی بالاتر از 25 به عنوان اضافه وزن در نظر گرفته شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری ای دو و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شر ت ننده در مطالعه، 28/19 و انحراف معیار سن افراد، 6/99 سال بود، بر اساس نتایج مطالعه، 9/2 درصد افراد مورد مطالعه چاق و 24/8 درصد افراد مورد مطالعه دارای اضافه وزن بودند، همچنین بین شیوع اضافه وزن، وضعیت تحرک، سن و درآمد رابطه معنی داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    چاقی و اضافه وزن در زنان این منطقه به عنوان یک مشکل عمده بهداشت عمومی و سلامت مطرح است، از این رو، برنامه ریزی برای کاهش این مشکل بهداشتی باید در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، شیوع، زنان، رشت
|
  • Monireh Majlessi Nasr, Mohammad Rafiee, Hassan Jalilvand Page 1
    Background and aims: Dairy industry is one of the important sources of environmental pollution. The present study set out to investigate the removal percentages of COD and turbidity, as well as changes in the effluent pH by Electro-Coagulation Flotation (ECF) process during the treatment of dairy effluents.
    Materials And Methods
    Electrochemical coagulation process was applied to treatment of pre-treated highly loaded real wastewater of a factory producing dairy products in Damavand-Tehran. The experiments were carried out in an electrochemical cylinder-shaped reactor made of steel (cathode electrode) and aluminum (anode electrode) connected to each other in a Bipolar-serial (BP-S) way. The influence of initial pH, current intensity, electrolysis time, and initial electrolyte (NaCl) concentration on the performance of ECF was explored. Owing to the nature of the study, there were not ethical issues.
    Results
    The findings revealed that the bulk liquid pH, current intensity and electrolysis time had a considerable influence on the performance of the reactor. The obtained optimal values were 9, 3 A, and 60 min, respectively. Under optimal condition, the efficiency of COD and turbidity removal were estimated at 70.9% and 99.08%, respectively. It was also found that the reactor effluent pH increased by 1.6 units. Moreover, electrical conductivity of solution did not affect the pollutant removal efficiency in this study. Sludge volume index (SVI) was further estimated to be 89.01 ml/g.
    Conclusions
    The results of the present study indicate that the ECF coupled process can be regarded as an environment-friendly method in the pre-treatment of dairy effluents. In addition, considering the increase of BOD5/ COD ratio from 0.41 (raw wastewater) to 0.79 (effluent), electrochemical treatment was conceived to enhance the biodegradability for a biological post-treatment.
    Keywords: Dairy wastewater, electro, coagulation flotation, COD, turbidity
  • Elahe Shokouhinia, Nastaran Keshavarz Mohammadi, Tayebe Marashi, Zahra Ghorbani Page 11
    Background And Aims
    Assessment of oral health status is considered as one of the main criteria for evaluating the public health. Knowledge and attitude towards oral health behavior, especially brushing and gender difference are factors influencing oral health. This study was aimed to compare tooth brushing related knowledge, attitude and health behavior as well as .... (DMFT) among girl and boy students in elementary schools in district 4 of Tehran in 2015.
    Method
    The present cross-sectional (descriptive and analytical) study was carried out among 408 girl and boy elementary students from six randomly selected schools in district 4 of Tehran, Iran. Two stage cluster sampling was selected and employed. A valid and reliable researcher-... questionnaire was used for this study. Dental visits were performed on the basis of DMFT index and all students were assured of information confidentiality. The data were analyzed using SPSS (version 16) software.
    Results
    In the current study, comparing female students with males showed that the mean scores of brushing knowledge, attitude and health behavior in girls was higher than boys and the difference was statistically significant (p=0.001). However, the observed mean DMFT difference between the girls and boys in this study was not significant (p0.05).
    Conclusion
    Mean scores of knowledge, attitude and behavior in both sexes were fairly good and also better in female students than males. It was further found that boys and girls in our study can be, respectively, classified as low and very low mean DMFT groups based on World Health Organization classification. Therefore, appropriate educational interventions with more focus on the vulnerable group of boys are highly advocated in order to improve their knowledge and attitude.
    Keywords: Knowledge, Attitude, DMFT, Health behavior brushing
  • Zohreh Fazli, Rezvan Zendedel, Davod Panahi, Mohsen Omidi, Javad Sajedi Far, Nima Firouzeh Page 18
    Background and aims: There are increasing evidences for the toxicity of hexavalent chromium compounds. In the present research, occupational exposure to hexavalent chromium in the electroplating industry was studied. The corresponding non-carcinogenic risk was also assessed in two types of chrome electroplating workers.
    Materials And Methods
    Occupational exposure to hexavalent chromium was evaluated in eighteen decorative and hard chromium electroplating workshops in Tehran, Iran. About 35 hard chromium electroplaters and 30 workers from decorative chrome electroplating workshops were studied. NIOSH 7600 was used to assess occupational exposure to hexavalent chromium. Non-carcinogenic risk assessment of hexavalent chromium was performed according to EPA reference dose. Ethical issues such as confidentiality of information and the announcement of results to the participants were all considered in all stages of research.
    Results
    The median hexavalent chromium concentration in studied workshops was 0.02 mg/m3, with the maximum occupational exposure of 0.096 mg/m3 in A7 related to hard chrome electroplating and the minimum level of 0.019 mg/m3 in B6 from decorative chrome electroplating workshops. The results of this study further showed that exposure to hexavalent chromium in the hard chromium electro plating workshops was significantly (p≤0.0001) higher than decorative chrome plating workshops. Non-carcinogenic risk of hard chrome electroplaters was 6 times higher than decorative chrome electroplating workers.
    Conclusion
    Airborne exposure to hexavalent chromium in the studied chrome electroplating workshops is lower than limit standard of occupational exposure, but non-carcinogenic risk is higher than acceptable level.
    Keywords: Chromium VI, Chrome electroplating, Non, carcinogenic risk
  • Seyed Armin Hashemi, Mahnaz Zargham Inanlou, Amir Hossein Firouzan Page 25
    Background And Aims
    Phytoremediation is the use of green plants to reduce contaminant levels such as heavy metals in the environment. Some plants can uptake and store (accumulate) environmental contaminants within their tissue and organs. Due to their sustainability in the environment, heavy metals are of particular significance. This study was, therefore, conducted to evaluate the phytoremediation potential of zinc by Populus deltoids.
    Materials And Methods
    Biennial seedlings of populous deltoids were provided from plantations with arrangements made well in advance with the directors of the Department of Natural Resources. Zinc chloride solutions (0, 10, 20 and 40 mg /L) were prepared, added into the soil and the seedlings were thereafter placed in pots. The seedlings were grown for three months exposing to various zinc concentrations. Seedlings aerial organs (stems and leaves) and roots as well as the soil were sampled and analyzed using atomic absorption spectrometry. Analysis of variance (ANOVA) followed by Duncan’s multiple comparisons (P
    Results
    The highest level of Zn in aerial organs, root and the soil structure of Populous deltoids was 142.86, 85.94, 12.002 mg/kg, respectively. Similarly, the corresponding lowest level of Zn was 44.61, 21.20, and 0.124 mg/kg. The high-zinc (40 mg/L) treated plants showed the lowest levels of 4.14 and 1.03 g/L in aerial organs and root dry weights, respectively. The maximum values of 20.61 and 3.066 were also respectively determined at control experiments.
    Conclusions
    The results suggest that Populous deltoids is an appropriate alternative for phytoremediation of zinc- polluted soils.
  • Mahdi Sadeghi, Maham Tadrisi, Abotaleb Bay, Yousef Dadban Dadban Shahamat Page 32
    Background and aims: Considering the grate polluting potential of landfill leachate and in order to prevent environmental pollution, the present study set out with the aim of assessing the efficiency of electrocoagulation process for organics, nitrogen, phosphorous and turbidity removal from landfill leachate.
    Materials and
    Methods
    In the present descriptive-analytical experimental study, the sample of leachate was supplied from Aq-Qala Landfill and compost center in Gorgan. Landfill leachate treatment was consequently performed by an electrochemical reactor. The paper studies the factors affecting the efficiency of reactor, such as electrolysis time (20, 40, and 60 min), pH of solution (3, 7 and 9), and the electric potential difference (20, 40 and 60 V). All studied parameters were determined according to standard methods. Because of the nature of the project, there were not ethical issues in this study.
    Results
    The highest removal of turbidity, COD, nitrate, and phosphorus in raw leachate were 59.14, 44.33, 40.81and 48.86, respectively, achieved at 60 V, neutral pH (6.5-6.9) and operating time of 60 min. The corresponding removal percentages for treatment plant effluent electrocoagulation were 88.9, 80.5, 59.16 and 62.35, respectively.
    Conclusions
    The results show that electrocoagulation process can be applied to leachate pre treatment in order to remove organic matter, turbidity, nutrients, and organics loading reduction and consequently to enhance the bio- degradability of leachate. Thus, the process can be considered as an effective alternative in the pre-treatment of wastewater in order to prevent environmental pollution and protection of water resources.
    Keywords: Leachate, nitrate, phosphorous, electrocoagulation, chemical oxygen demand
  • Ayad Bahadori Monfared, Hossein Hatami, Haleh Isabeiglou Page 39
    Background And Aims
    Obesity is one of the most common nutritional problems. Understanding the prevalence of overweight and obesity in women is essential to planning and prioritizing of health problems. The current study aimed to broaden our understanding of the prevalence and related factors of overweight and obesity in the women at ages of pregnancy in Rasht, Iran, in 2015.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was designed to investigate the prevalence of overweight and obesity in women aged 20 to 50 years living in Rasht. The multiple-stage sampling method was used to recruit the participants. All participants provided informed consent before entering the study. Body mass indexes of >30 kg/m2 and >25 kg/m2 were considered obese and overweight, respectively. The collected data were analyzed by descriptive statistics, chi-square test and correlation coefficients.
    Results
    The mean age of participants in the study was 19.28 (SD= 6.99). About 2.9% and 24.8% of study participants were obese and overweight, respectively. Also, the relationship between prevalence of overweight, mobility status, age and income was statistically significant.
    Conclusion
    Our study found that overweight and obesity is a major public health problem among women living in the region and, thus, more attention should be given to reproductive-aged women with increased obesity-related measures.
    Keywords: Prevalence, Overweight, Obesity, Women, Rasht