فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی / اصیل
  • نوشین پیمان، زهره زاده احمد *، حسن دوستی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    نارسایی احتقانی قلب از شایعترین اختلالات قلبی و عروقی بوده و به عنوان یک اختلال مزمن، پیشرونده و ناتوان کننده مطرح میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه خودکارآمدی بر ارتقای رفتارهای خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلب انجام شد
    مواد و روش ها
    مطالعه نیمه تجربی بر روی 80 نفر از بیماران نارسایی قلب که به طور تصادفی به دو گروه تخصیص یافته بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامهای مشتمل بر سوالات اطلاعات فردی، پرسشنامه خودکارآمدی بیماران قلبی سالیوان و پرسشنامه اروپایی رفتارهای خودمراقبتی پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه شفاهی و کتبی از داوطلبان، تکمیل و در سه مرحله جمع آوری گردید و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران در گروه آزمون48/8 ±55 و در گروه کنترل 51/8±61/51 بود. قبل از مداخله تفاوت معناداری بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر انجام رفتارهای خود مراقبتی مشاهده نشد، اما بعد از مداخله آموزشی اختلاف معنی داری در انجام رفتارهای خودمراقبتی(000/0 p=) مشاهده شد. بین خود کارآمدی و مدیریت بیماری، همبستگی قوی وجود داشت؛ به نحوی که با افزایش خود کارآمدی، مدیریت بیماری بهتر بود
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه رفتارهای خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلبی اهمیت زیادی دارد، تلاشهای مداخله ای در راستای ارتقای این یی رفتارها در این بیماران جهت کنترل بیماری و جلوگیری از بروز عوارض آن و پذیرش و بستری شدن مجدد و نهایتا مرگ و میر زودرس، مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودمراقبتی، بیماری نارسائی قلب
  • رحمن پناهی، علی رمضانخانی، علی اصغر حائری مهریزی، محمود طاووسی، مانیا خلیلی دارستانی، شمس الدین نیک نامی* صفحه 8
    زمینه و اهداف
    سواد سلامت با اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده ارتباط دارد. نظر به افزایش مصرف سیگار در دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین ابعاد تاثیرگذار سواد سلامت در پیشگویی اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در دانشجویان اجرا گردید
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی – تحلیلی مقطعی، تعداد 280 نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، به روش نمونه گیری خوشهای یک مرحلهای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش سواد سلامت (HELIA) و پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا جهت سنجش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با به کارگیری آمارهای توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه، تحلیل شدند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار 16/19±36/39 از 100 بود. دو بعد درک و دسترسی به اطلاعات سلامت، بیشترین میانگین نمره و دو بعد تصمیمگیری و کاربرد اطلاعات سلامت و خواندن، کمترین میانگین نمره را به خود اختصاص دادند. آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد، ابعاد درک(017/0=P ،216/0=β) و تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت (001/0= P،324/0=β)، پیشگویی کننده اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار بودند. این متغیرها در مجموع، قادر به پیش بینی1/23 درصد تغییرات رفتار بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه در طراحی مداخلات آموزشی جهت پیشگیری از مصرف سیگار، باید به سواد سلامت و خصوصا ابعاد خواندن، درک و تصمیمگیری و کاربرد اطلاعات سلامت در مخاطبین، توجه ویژهای شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، رفتارهای پیشگیری کننده، مصرف سیگار، دانشجویان
  • محسن سعدانی *، مهدی خواجه، حمیده تاج الدینی، آسیه صدقی، فهیمه تیموری، عباس اکبری، منصور سرافراز صفحه 18
    زمینه و اهداف
    پساب واحد ایزوسیانات پتروشیمی، حاوی ترکیبات آروماتیک خطرناک و متنوع میباشد. پرسولفات و آهن دو ظرفیتی، میتوانند رادیکالهای سولفات با پتانسیل اکسیداسیون بالا تولید نمایند. کلینوپتیلولایت یک جاذب طبیعی میباشد که همراه با رادیکالهای سولفات میتوانند باعث فرایند تصفیه اکسیداتیو کاتالیکی شوند. هدف از این مطالعه ارزیابی کارایی و هزینه فرایند اکسیداتیو کاتالیتیکی آهن دو ظرفیتی، پرسولفات، کلینوپتیلولایت برای تصفیه پساب پتروشیمی حاوی ترکیبات آروماتیک میباشد.
    مواد و روش ها
    تاثیر متغیرهای مختلف شامل غلظت پرسولفات، سولفات آهن و زئولیت،pH و زمان اکسیداسیون مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت مقدار حذف COD و TSS در نمونه های تصفیه شده مشخص گردید. در کلیه مراحل انجام پژوهش، موازین اخلاقی، مراعات گردید.
    یافته ها
    مقدار حذف COD و TSS توسط فرایند تصفیه کاتالیتیکی اکسیداتیو با استفاده از سولفات آهن، پرسولفات و کلینوپتیلولایت به ترتیب 96 و 95 درصد بود. در حالیکه مقدار حذف COD و TSS توسط فرایند سولفات آهن، پرسولفات و بدون استفاده از کلینوپتیلولایت حدود 85 و 80 درصد بود.
    نتیجه گیری
    در فرایند تصفیه اکسیداسیون کاتالیتیکی که در آن به طور همزمان از آهن دو ظرفیتی/ پرسولفات و کلینوپتیلولایت استفاده میگردید، بیشترین مقدار حذف COD و TSS نشان داده شد. با توجه به طبیعی بودن زئولیت و هزینه کم آن نسبت به مصرف مواد شیمیایی و همچنین بهبود قابل توجه راندمان فرایند اکسیداسیون پیشرفته، استفاده از آن از نظر فنی و اقتصادی توجیه پذیر میباشد.
    کلیدواژگان: رادیکال سولفات، پساب پتروشیمی، اکسیداسیون کاتالیتیکی، ایزوسیانات
  • علی محمد مصدق راد، مبین سخنور * صفحه 26
    زمینه و اهداف
    فرهنگ سازمانی تاثیر قابل توجهی بر عملکرد بیمارستانها دارد. این مطالعه به بررسی ویژگی های فرهنگ سازمانی بیمارستانهای آموزشی و درمانی منتخب شهر تهران میپردازد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی در 7 بیمارستان آموزشی و درمانی منتخب شهر تهران در سال 1393 انجام شد. 308 نفر از کارکنان بیمارستانها به صورت تصادفی طبقهای در این پژوهش شرکت کردند. از پرسشنامه 32 سوالی محقق ساخته فرهنگ سازمانی شامل هشت بعد، توجه به جزئیات، مشتری مداری، کار تیمی، خلاقیت، ریسک پذیری، انسجام، فاصله قدرت و افق زمانی کوتاه مدت/بلند مدت استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد. ملاحظات اخلاقی نظیر جلب رضایت آگاهانه شرکتکنندگان و رعایت محرمانگی اطلاعات شخصی و بیطرفی پژوهشگر در این پژوهش رعایت شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز فرهنگ سازمانی برابر با 3/57از 6 امتیاز بود فرهنگ متوسط بعد توجه به جزئیات بیشترین 4/48بعد ریسک پذیری کمترین 3/18میانگین را کسب کردند. بیشترین و کمترین میانگین امتیاز فرهنگ سازمانی به ترتیب مربوط به واحدهای اداری و درمانی بیمارستانها بود. بین فرهنگ سازمانی و نوع بیمارستانها ارتباط آماری معنیدار وجود داشت
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی بیمارستانهای آموزشی و درمانی منتخب شهر تهران در حد متوسط ارزشیابی شد. پیشنهاد می شود که مدیران با توجه به اهمیت نقش فرهنگ سازمانی در ارتقای عملکرد بیمارستانها و بهبود مراقبت از بیماران، اقداماتی را برای تقویت فرهنگ سازمانی به ویژه در ابعاد کارتیمی، نوآوری و انسجام بکار گیرند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کارکنان، بیمارستان های آموزشی درمانی
  • محتشم غفاری، حمید سوری، سمیرا محمدی، جواد هارونی * صفحه 39
    زمینه و اهداف
    برای برنامه ریزی های آموزشی مناسب در زمینه پیشگیری و برخورد با سوانح و حوادث ترافیکی، شناخت وضعیت و نیازهای ی آموزشی کارکنان ارائه دهنده این خدمت ضروری است. پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزشی پرسنل و مدیران مراکز پیش بیمارستانی وبیمارستانی در خصوص سوانح و حوادث ترافیکی در سال 1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    ان پژوهش به صورت ترکیبی در سه مرحله جمع آوری داده های کیفی، طراحی و اعتبار سنجی ابزار نیاازسنجی و مطالعه مقطعی انجام گردید. در مرحله اول با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته، چارچوبی از ابزار نیازسنجی به دست آمد و در مرحله بعد روایی صوری و محتوایی ابزار با استفاده از پنل متخصصان صورت گرفت و در مرحله آخر نیازهای آموزشی گروه های هدف با استفاده از ابزار بدست آمده در یک مطالعه مقطعی مشخص گردید. تمام مراحل تحقیق با رعایت اخلاق پژوهش و با کسب رضایت شرکت کنندگان انجام گردید.
    یافته ها
    مهمترین نیاز آموزشی مراکز پیش بیمارستانی، به ترتیب، دوره آموزشی CPR، دوره آموزشی بررسی وضعیت هوشیاری مصدوم و باز کردن راه های هوایی و دوره آموزشی ABC بود. همچنین سه اولویت اول مراکز اورژانس بیمارستانی به ترتیب، دوره آموزشی نحوه برخورد با موارد خاص مثل قطع عضو، دوره های آموزشی سوختگی های پیشرفته وATLS اقدامات پیشرفته برخورد با بیماران ترومایی با درجه اهمیت یکسان و دوره آموزشی خود مراقبتی در سوانح و حوادث جادهای بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اولویتهای استخراج شده، لازم است از طرق تدون و برگزاری برنامه های آموزشی به ارتقاء مهارتهای پرسنل مراکز ییپیش بیمارستانی و بیمارستانی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، سوانح و حوادث ترافیکی، کارکنان
  • مهناز صلحی، فاطمه خلیلی * صفحه 48
    زمینه و اهداف
    آموزش بهداشت یکی از وظایف مهم کارکنان مراکز بهداشتی است. این مطالعه با هدف بررسی نگرش نسبت به آموزش به مراجعه کنندگان و اثربخشی آن از دیدگاه کارکنان آموزش دهنده سلامت مراکز بهداشتی درمانی شهرستان قائمشهر انجام گردید
    مواد و روش ها
    تعداد 190 نفر از کارکنان مراکز بهداشتی شهرستان قائمشهر که در امر آموزش بهداشت فعالیت داشتند، در سال 95 در این مطالعه شرکت کردند. ابزارهای مطالعه، پرسشنامه سنجش اثربخشی آموزش و پرسشنامه بررسی نگرش به آموزش بودند. داده ها جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصفی، همبستگی و رگرسیون خطی چند متغیره مورد تجزه و تحلل قرار گرفتند. ملاحظات اخلاقی در یییتمامی مراحل مطالعه در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    متوسط سن نمونه های مورد مطالعه 7/64± 38 سال بوده و 78/4درصد نمونه ها، زن و 21/6درصد نمونه ها، مرد بودند. به ترتیب 45/3، 42/1 و 6/12 درصد افراد مورد مطالعه، اثربخشی آموزشی خود را خوب، متوسط و ضعیف توصیف کردند. در حدود 97/9% کارکنان آموزش دهنده سلامت نسبت به آموزش به مراجعه کنندگان مراکز بهداشتی درمانی نگرش مثبت داشتند. بین اثربخشی آموزش و نگرش نسبت به آموزش مراجعه کنندگان ارتباط مثبت معنیدار یافت گردید p<0.001
    نتیجه گیری
    بین متغیر نگرش نسبت به آموزش و اثربخشی آموزشی ارتباط مثبت معنی دار مشاهده شد. لذا میتوان از ارتباط این دو متغیر، در برنامه ریزی جهت ارتقای سطح یک آموزش موثر توسط آموزش دهندگان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش، اثربخشی آموزشی، نگرش نسبت به آموزش، آموزش دهنده سلامت، مرکز بهداشت
|
  • Nooshin Peyman, Zohre Zadehahmad *, Hasan Doosti Page 1
    Background And Aim
    Congestive heart failure is one of the most common cardiovascular disorders and is considered as a chronic, progressive and debilitating disorder. Heart failure is a high prevalence disorder in both developed and developing countries. The purpose of this study was to determine the effect of education based on self-efficacy theory on improving self-care behaviors in heart failure patients.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 80 patients suffering from heart failure. The patients were randomly assigned to two groups. Data were collected using a questionnaire including personal information questions, self-efficacy questionnaire for cardiovascular patients and European self-care behaviors questionnaire in three stages. The obtained results were analyzed by Spss16 software.
    Results
    The mean age of the patients in the experimental group was 55 ± 8.48 and in the control group 51.6 ± 8.51, respectively. Before intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of self-care behaviors. Following intervention, however, there was a statistically significant difference in self-care behaviors (p = 0.000). There was strong correlation between self-efficacy and disease management, so that with increased self-efficacy, disease management was better.
    Conclusion
    Given that self-care behaviors are important in patients with heart failure, interventive efforts are important and necessary to improve these behaviors in corresponding patients and thus for controlling the disease and preventing its complications as well as for admission and ultimately for early mortality.
    Keywords: self, efficacy, self, care, heart failure
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Aliasghar Haerimehrizi, Mahmoud Tavousi, Mania Khalilpour Darestani, Shamsaddin Niknami * Page 8
    Background
    Health literacy (HL) is related with the adoption of preventive behaviors. Considering the increase smoking among students, this study aimed to determine the effective dimensions of HL in predicting the adoption of smoking preventive behaviors in students.
    Materials And Methods
    In the present cross-sectional and descriptive study, 280 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected through single-stage cluster sampling method.A questionnaire of HL measurement (HL for Iranian Adults) and also a valid and reliable researcher-made questionnaire were exploited for measuring the adoption of smoking preventive behaviors. The collected data were analyzed using SPSS software (version 16) and descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple logistic regression analysis. All stages of the study were conducted ethically.
    Results
    The mean (± standard deviation) score for adoption of smoking preventive behaviors were 39.36±19.16 out of 100. Understanding and access to health information dimensions received the highest scores, while decision making and application of health information as well as reading obtained the lowest scores. Multiple regression analysis reflected that the dimensions of understanding (β=0.216, P=0.017) and decision making and the application of health information (β=0.324, P=0.001) were predictors of adoption of smoking preventive behaviors. Overall, these variables could predict 23.1% of behavioral changes.
    Conclusion
    According to the results of the study, in designing educational interventions for the prevention of smoking, special attention should be paid to HL, especially the dimensions of reading, understanding and decision making as well as application of health information in the audience.
    Keywords: Health literacy, Preventive behaviors, Smoking, University Students
  • Mohsen Sadani *, Mehdi Khajeh, Hamideh Tajodini, Fahimeh Teimouri, Abbas Akbari, Mansour Sarafraz Page 18
    Background
    Petrochemical wastewater from isocyanate units contains aromatic and hazardous compounds such as Diaminotoluenes, Mononitrotoluene, Dinitro-toluene, Nitro-phenol, Nitro-cresol. Persulfate and ferrous sulfate can produce sulfate radicals with strong standard oxidation potential. Clinoptilolite, a natural adsorbent; plus sulfate radicals can result in catalytic oxidation of these chemicals. The objective of this study is to evaluate the catalytic oxidation efficiency Fe2ﳷꮲ櫗 Clinoptilolite and cost effectiveness of this process for treatment of petrochemical wastewater containing aromatics.
    Materials And Methods
    The effect of study variables including persulfate and ferrous sulfate concentrations, zeolite dosages, pH and oxidation time were investigated. The type and amount of aromatic compounds as well as COD and TSS removal efficiencies were determined. All procedures in study were conducted ethically
    Results
    The COD and TSS removal efficiencies using catalytic oxidative treatment processes by Fe,Persulfate, Clinoptilolite were 96% and 95%, respectively. The corresponding COD and TSS removal efficiencies using Fe and Persulfate, without zeolite were 85% and 80%, respectively.
    Conclusion
    The catalytic processes utilizing Fe2ﳷꮲ櫗 Clinoptilolite demonstrates an excellent COD and TSS removal efficiency. Due to its natural nature, low cost compared to chemical oxidants, as well as improvements in the efficiency of advanced oxidation processes, Zeolite can be considered as an efficient and cost-effective alternative to upgrade the catalytic oxidative treatment.
    Keywords: Sulfate radical, Petrochemical, Catalytic oxidation, Isocyanate
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mobin Sokhanvar * Page 26
    Background
    Organizational culture affects hospital performance. This study aimed to assess organizational culture of selected teaching hospitals of Tehran in 2014.
    Material and
    Methods
    This descriptive and cross sectional study was carried out in 7 teaching hospitals. Hospitals were selected out of 43 teaching hospitals using quota- randomized sampling method. A questionnaire with 32 questions was used to measure organizational culture of hospitals in 8 domains including attention to details, customer-oriented, team working, creativity and innovation, risk taking, integration (Coherence), power distance and short/long- oriented. About 308 employees working in clinical, diagnostic, administrative, and logistic departments participated in this study. Data were analyzed using SPSS software (version 20) through U Man- Whitney and Kruskal- Wallis statistical tests. Ethical issues such as informed consent, confidentiality of information and researchers’ objectivity were all considered.
    Results
    The mean score of organizational culture was 3.57 out of 6 (moderate). The most and least scores were observed in attention to details (4.48) and risk taking (3.18) dimensions of organizational culture, respectively. The highest score of organizational culture was related to administrative units. Curative wards in hospitals got the lowest scores. There was a significant relationship between organizational culture and the type of hospital (p
    Conclusion
    The findings of this study indicate a moderate organizational culture in selected hospitals.Given the importance of corporate culture in the success of the hospitals and improving patient outcomes, hospital managers should take appropriate actions to improve organizational culture, especially in terms of team-working, innovation, risk-taking and coherence.
    Keywords: Organizational culture, Hospital staff, Teaching hospitals, Tehran
  • Mohtasham Ghaffari, Hamid Soori, Samira Mohamadi, Javad Harooni * Page 39
    Background And Aims
    It is essential to recognize the current situation and training needs for staff in the field of traffic accident prevention in order to organize suitable training programs. This study was conducted to assess the educational needs of pre-hospital and hospital personnel with respect to traffic accidents in 2015.
    Materials And Methods
    This combined study was conducted in three phases-collection of qualitative data, design and validation of the needs assessment questionnaire, and a cross-sectional study. In the first stage, the assessment questionnaire was prepared using semi-structured interviews. The content validity of the questionnaire was then conducted by an expert panel. Finally, educational needs of the target group were assessed in a cross-sectional study using the questionnaire. All stages of this research were conducted ethically.
    Results
    Results showed that the most important educational needs of pre-hospital centers were CPR training, opening up airways, checking the status of victim awareness, and ABC training courses. The three priorities of hospital emergency centers included ways to deal with special cases (such as amputation), advanced burn life support, and advanced trauma life support (ATLS) with the same degree of importance and self-care as in a road accident course.
    Conclusion
    The identified priorities point out that it is necessary to formulate and implement educational programs to enhance the skills of pre-hospital and hospital staff.
    Keywords: Educational needs assessment, Traffic accidents, Staff
  • Mahnaz Solhi, Fatemeh Khalili * Page 48
    Background And Aims
    Health education is one of the important tasks of health care centers employees. The aim of this study was to investigate the attitudes of health educators towards clients’ education and their educational effectiveness in health care centers of Ghaemshahr.
    Materials And Method
    Totally 190 employees of health care centers in Ghaemshahr city involved in health education were included in this study. The research was conducted in 2016. Data collection instruments entails two questionnaires including efficacy education questionnaire and a questionnaire on attitude towards education. Collected data were analyzed by descriptive indexes, correlation tests and multivariate linear regression. Ethical issues were also considered in all stages of study.
    Results
    Studied subjects had 38 ± 7.64 years of old. 78.4% of the subjects were female and the remaining 21.6% were male. Respectively, 45.3%, 42.1% and 12.6% of the subjects described their educational effectiveness as good, moderate and poor. About 97.9% of the health educator's had a positive attitude towards education. Also, there was a significant positive correlation between the effectiveness of education and attitudes towards education (p
    Conclusion
    In this study, there was a statistically significant relationship between attitude toward education and educational effectiveness. The observed relationship between these two variables can be exploited to improve the level of effective teaching by health educators.
    Keywords: Education, Educational effectiveness, Attitude towards Education, Health Educator, Health Center